نخل های صادراتی به قطر برگشت خورد!
بعد از چندین بار تایید و تکذیب، گمرک، ریشه کنی و صادرات نخل های ایرانی را تایید اما اعلام کرد که این محموله برگشت خورده است

بعد از کلی کشمکش و تایید و تکذیب در ماجرای صادرات نخل های ایرانی به کشورهای عربی که با واکنش های تندی همراه بود گمرک ایران ضمن تایید صادرات صورت گرفته اعلام کرد که این محمولهها برگشت خورده است. طی ماه گذشته اخبار متناقضی درباره صادرات و البته قاچاق درخت نخل به قطر مطرح و گفته شده بود که با توجه به میزبانی قطر در جام جهانی ۲۰۲۲، این صادرات صورت گرفته است، اگرچه مسئولان مربوط به صراحت درخصوص این موضوع شفاف سازی نکردند و اما و اگرهایی وجود داشت ولی آمار گمرک ایران نشان میدهد که این صادرات انجام شده است.
نخل ها با مجوز جهاد کشاورزی صادر شدند؟!
اوایل آبان 1400 پس از انتشار فیلمی از ریشه کنی نخلها در یکی از روستاهای بوشهر، ماجرای فروش نخلهای ایران به کشورهای عربی خبرساز شد که تایید یا تکذیب و واکنش مسئولان یا دستگاه های مسئول را به دنبال داشت. بعد از این ماجرا دادستان دشتستان و جهاد کشاورزی گفته بود: این مطلب به هیچ عنوان صحت ندارد و تکذیب میشود. در حالی که صدا و سیما در گزارشی به صادرات نخل ها به علت کم آبی پرداخت و این موضوع را تایید کرد.نخل ها برای جام جهانی به قطر می روند! این موضوع با اظهارنظرهای دیگری نیز همراه بود تا این که نایب رئیس انجمن خرمای ایران آن را تایید کرد و گفت: نخل خرما از قدیم به شکل قانونی به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشد. امسال اما به دلیل نزدیکی زمان مسابقات جام جهانی نخلها را از ریشه در میآورند. برخی با مجوز جهاد کشاورزی صادر میشود و برخی دیگر به شکل غیررسمی به قطر قاچاق شده است! محمدعلی صمیمی در ادامه هم گفت که در جنوب کشور هزینههای زیادی برای بیابانزدایی شکل گرفت اما حالا جهاد کشاورزی با مجوز بیرویه قطع نخلها، محیط زیست را تخریب میکند و باعث افزایش بیابانها میشود.
قطر، نخل های ایرانی را برگرداند
بعد از این همه کش و قوس و تایید و تکذیب اما طبق توضیحاتی که معاون فنی گمرک ایران داده در هفت ماه امسال، صادرات قطعی نخل و نهال خرما، بیش از ۶۵۰ تن بوده که از این میزان، ۶۰۰ تن نخل و بقیه نهال خرما بوده است. به گفته وی، در فاصله مهر تا آبان امسال در گمرک منطقه ویژه اقتصادی بوشهر چهار فقره اظهارنامه صادراتی نخل ثبت شده که در مجموع ۵۸۸ اصله نخل به وزن ۶۰۰ تن به ارزش ۱۳۶.۱ هزار دلار و همگی صادرات به مقصد قطر بوده است.این مقام مسئول در گمرک ایران با اشاره به این که در صادرات نخل از گمرک بوشهر، با توجه به حساسیت کالای اظهاری، قبل از اتمام تشریفات گمرکی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی استان بوشهر از آن بازدید کرده بودند گفت: این محمولهها بعد از دریافت مجوز لازم از جمله قرنطینه نباتی و مجوز سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر و بارگذاری آن در سامانه جامع امور گمرکی صادر شده است.اما اعلام ارونقی از این حکایت دارد که نخلهای صادراتی از سوی قطر پذیرفته نشده است، وی گفت که با وجود صادرات صورت گرفته تعداد کل نخلهای صادر شده یعنی مجموع ۵۸۸ اصله به قطر، به ایران برگشت خورده است.معاون فنی گمرک یادآور شد: بعد از برگشت خوردن نخل ها، صاحب کالا بار دیگر برای اظهار این محموله ها از محل اظهارنامه صادرات برگشتی با عنوان کالای صادرات برگشتی اقدام و مجدد مجوزهای لازم از جمله قرنطینه سازمان جهاد کشاورزی استان را دریافت کرده و در حال انجام تشریفات برای ورود به کشور است.