
برانکو و شفر لیدر سرخابی در خاصترین داربی هستند با اندیشههایی متفاوت. در روزهای گذشته به تفصیل به تفکرات و استراتژی 2 مربی اروپایی پرسپولیس و استقلال پرداخته شد اما همیشه درباره سرخابی به خصوص در روز داربی مطلب تازهای هست. برانکو و شفر در چند روز اخیر کاملا حرفهای رفتار کرده و حرف زدهاند. هر 2 مربی که 6 دهه از عمرشان میگذرد آنقدر دنیادیده و باتجربه هستند که احساساتی نشوند و قول و وعدهای ولو کوچک درباره داربی ندهند. آنها آنقدر سرد و گرم روزگار را چشیدهاند که میدانند کری خواندن هم قانون و چارچوب دارد و نباید حریف را جری و تحریک کرد. حریف تحقیرشده حریف خطرناکی میشود این را تاریخ به کرات ثابت کرده چه در میدان جنگ و چه در میادین فوتبال! برانکو و شفر هر 2 از دل فوتبال روز جهان میآیند و دقیقا میدانند کجا احساساتی شوند و کجا بر پایه منطق و علم فوتبال حرف بزنند که اگر باختند یا بردند پس از سوت پایان بازی داربی برای دیدارهای آتی استارت بزنند و داربی 86 را به بایگانی تاریخ بسپارند. اما شناخت نسبی از 2 مربی حاکی از آن است که برانکو به دنبال نباختن است و شفر به دنبال انتقام و بردن و اگر این استنباط درست باشد یکی احتیاط خواهد کرد و دیگری انتحار! با این حال 2 مرد اروپایی داربی امروز سعی کردهاند طوری رفتار کنند که مشتشان برای هم باز نشود شاید برای همین است که ترکیب احتمالی داربی 86 سرخابی اما و اگرهای زیادی دارد و شاید پر از سورپرایزی باشد که برانکو وعدهاش را داده و شفر آن را به شام تعبیر کرده است! آنچه مسلم است اینکه برانکو و شفر به خاطر ستارههای زیادشان برای انتخاب ترکیب نهایی کمی گیج شدهاند. البته بخشی از این گیجی هم متوجه وضعیت گنگ حریف است.
با همه اینها حدس و گمان درباره ترکیب پرسپولیس به این اسامی ختم میشود؛ علیرضا بیرانوند، محمد انصاری، شجاع خلیلزاده، سیدجلال حسینی، صادق محرمی، حسین ماهینی، محسن ربیعخواه، وحید امیری، فرشاد احمدزاده، منشا (نعمتی) و علی علیپور. این یعنی برانکو مثل بازی السد بدون هافبک بازیساز، تیمش را به میدان میفرستد مگر آنکه نعمتی فیکس باشد. هرچند برانکو گفته بود چرا فرشاد نباید بازیساز باشد؟ و این شاید همان سورپرایزی باشد که مرد کروات وعدهاش را داده بود!
در مورد ترکیب استقلال هم اتفاق نظر روی این نفرات است؛ سیدمهدی رحمتی، سیدمجید حسینی، روزبه چشمی، وریا غفوری، امید نورافکن (حیدری)، امید ابراهیمی، فرشید باقری، سرور جپاروف، داریوش شجاعیان، فرشید اسماعیلی و مامه تیام. دغدغه شفر تنها در جناح چپ خط دفاعی است؛ جایی که زکیپور مصدوم است، نورافکن تازه به تمرین برگشته، سهرابیان باانگیزه اما کم تجربه است و خسرو حیدری هم بازیکنی راست پاست و شفر گاهی ناچار شده از او در جناح چپ استفاده کند. این بدان معناست که حتی امکان دارد در لحظه آخر زکیپور به ترکیب اضافه شود یا سهرابیان فیکس باشد!
داربی با طعم وزش شدید باد!
بر اساس پیشبینیهای سازمان هواشناسی امروز پایتخت وزش باد شدید را تجربه میکند. کبری رفیعی، کارشناس هواشناسی درباره وضعیت آب و هوایی پایتخت به جامجم آنلاین گفت: «بر اساس نقشههای هوایی، امروز تهران کمی تا قسمتی ابری است و وزش باد تا ساعات پایانی روز تجربه خواهد شد، این در حالی است که شرایط مشابهی با وزش شدیدتر باد برای امروز پیشبینی شده است.» این کارشناس هواشناسی به علاقهمندان فوتبال نیز مژده داد امروز آسمان تهران صاف همراه با وزش باد است به همین دلیل پاکیزگی هوای پایتخت میتواند به لذت تماشای داربی به صورت زنده بیفزاید.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

رئیس سازمان مالیاتی از ارائه پیشنهاد کاهش مالیات تولید از 25 به 20 درصد خبر داد و گفت: شرکتهای وابسته به نهادهای انقلابی خوشحساب مالیاتی هستند.
به گزارش تسنیم، سید کامل تقوینژاد در حاشیه یازدهمین همایش سیاستهای مالی و مالیاتی ایران با بیان این که شرکتهای وابسته به نهادهای انقلابی از مودیان خوشحساب مالیاتی به حساب میآیند افزود: کلیه شرکتهای وابسته به نهادها مثل ستاد اجرایی فرمان امام و فعالیتهای اقتصادی قرارگاه خاتم مشمول مالیات هستند. وی گفت: این شرکتها مانند همه مودیان در وقت مقرر اظهارنامه خود را به سازمان مالیاتی ارائه میکنند و مالیات خود را به موقع پرداخت کردهاند. تقوینژاد تاکید کرد: شرکتهای وابسته به نهادهای انقلابی جزو مالیاتدهندگان خوب و خوشحساب هستند.
پیشنهاد کاهش نرخ مالیات تولید به ۲۰ درصد
به گزارش فارس، وی در این همایش بابیان این که بر اساس پژوهشهای دانشگاه تهران، معافیتهای مالیاتی اثری بر رونق اقتصاد و تولید نداشته است، افزود: 17 بند از لایحه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به مالیاتهای معافیتی است و همه بخشها به دنبال معافیت خود در لایحه هستند که این آزار دهنده است. رئیسکل سازمان مالیاتی از پیشنهاد کاهش مالیات بخش مولد و تولید از 25 به 20 درصد خبر داد و یادآور شد: این پیشنهاد به دولت ارائه شده و نیاز به قانونگذاری دارد.
۳ بانک خصوصی تفاهمنامه تبادل اطلاعات مالیاتی را امضا نکردند
رئیسکل سازمان مالیاتی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که چندی پیش به بانکها ضرب الاجل دادید که اطلاعات حسابهای بانکی را به سازمان امور مالیاتی بدهند، اظهار کرد: اطلاعات نظام بانکی با بانکها تفاهم شده و فقط سه بانک خصوصی تفاهمنامه را امضا نکردند.
ماجرای 4 برادری که مالیاتشان 79 برابر شد
تقوینژاد در بخش دیگری از سخنانش، گفت: عدهای از شرایط واردات خودرو در کشور استفاده کردهاند، در همین زمینه چهار برادر که 18 شرکت داشتند، اطلاعات مالیاتی شان از سال 90 تا 94 بررسی شد که پنج میلیارد و 600 میلیون تومان مالیات داده بودند، اما در بررسی بیشتر 830 میلیارد تومان یعنی 79 برابر برای چهار سال فعالیت آن ها برگه تشخیص مالیات مطالبه شد.
شرکت یا دستگاهی داشتیم که 200 حساب بانکی دارد
وزیر اقتصاد هم در این همایش به وجهی دیگر از مشکلات پرداخت و با بیان این که شرکتهای صوری با هدف کدفروشی و فرار از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده شکل میگیرند افزود: بعضا دیده شده که یک شرکت بیش از ۲۰۰ شماره حساب داشته است. به گزارش فارس، وی گفت: سال آینده باید 135 هزار میلیارد تومان مالیات در بودجه وصول کنیم و هر چه کم میآورند، یک صفر جلویش میگذارند؛ این برای مؤدیان مژده نیست، بلکه زحمت برای ماست.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.




جوان ترین شعبده باز بین المللی ایران




ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

در کشورهای غربی، دولت ها و بنگاه های اقتصادی برای تامین مالی از اوراق قرضه (Bonds) استفاده می کنند. این اوراق که بر مبنای سود ثابت برای قرض طراحی شده ربوی هستند و در کشورهای اسلامی قابل استفاده نیستند. بنابراین از مدت ها قبل، متفکران مسلمان، به ویژه در کشورهایی مانند مالزی دست به طراحی نوعی اوراق تامین مالی زدند که مبنای آن نه ربا بلکه عقود شرعی و اسلامی باشد. نتیجه این تلاش ها، ایجاد انواع اوراق بدهی اسلامی با عنوان صکوک (sukuk) است که اکنون هم در دنیا و هم در کشور ما جایگاه قابل توجهی در بازارهای مالی یافته است. طبیعتا در صفحه دخل و خرج به مسائل تاریخی و موضوعات پیچیده فقهی یا اقتصادی کاری نداریم و برای پاسخ دادن به سوالات شما درباره این اوراق، در حد لزوم به این مسائل پرداخته می شود. اما مطلب امروز به سوالات اساسی شما به عنوان یک سرمایه گذار پاسخ خواهد داد[i].
1-صکوک چیست؟
صُکوک جمع عربی صِک به معنای سند و سفته است. در واقع صِک عربی شده همان چک در فارسی یا Check انگلیسی است که البته در عربی به معنایی عام تر از چک استفاده شده است و به انواع اسناد مالی اطلاق می شود. صکوک دو ویژگی یا رکن اساسی دارد: اول این که بر مبنای یکی از عقود شرعی اسلام طراحی و دیگر این که همواره به پشتوانه یک دارایی واقعی منتشر می شود. بر خلاف اوراق قرضه در غرب که لازم نیست پشتوانه واقعی داشته باشد و صرفا قرض دهی با سود است. در واقع اوراق قرضه به عنوان یک ابزار تامین مالی برای دولت ها و شرکت ها، صرفا نوعی وام دهی ربوی است که طی آن هیچ ارتباطی بین بخش های حقیقی و اعتباری وجود ندارد و وام گیرندگان، در هر حال، موظف به بازگرداندن اصل و سود اوراق خود هستند.
اما در انواع صکوک، لزوم وجود دارایی پایه، بین دو بخش ارتباط ایجاد می کند. بر اساس این که دارایی پایه چه باشد و کدام یک از عقود شرعی، مبانی اوراق صکوک قرار گیرد، انواع بسیار گوناگونی از صکوک ایجاد می شود که هر کدام برای نوع خاصی از تامین مالی قابل استفاده است. مثلا صکوک اجاره، یکی از پرکاربردترین و معروف ترین انواع صکوک است.
2- صکوک چگونه کار می کند؟
برای توضیح درباره نحوه کارکرد صکوک، از صکوک اجاره شروع می کنیم. فرض کنید یک شرکت که صاحب دارایی های فیزیکی (مثل ساختمان، خطوط تولید و ...) است، نیاز به نقدینگی دارد. این شرکت می تواند به بانک (بازار پول) مراجعه کند و وام بگیرد یا بخشی از دارایی خود را در بورس (بازار سرمایه) عرضه و نقدینگی جذب کند. روش سوم هم استفاده از بازار بدهی یا همان صکوک است. در این حالت، بعد از اعلام نیاز شرکت به سازمان بورس و تایید صلاحیت آن برای انتشار اوراق، یک نهاد واسط (که معمولا شرکتی رسمی زیر نظر سازمان بورس است)، به انتشار اوراق و جمع آوری نقدینگی از مردم اقدام می کند. سپس نهاد واسط با این نقدینگی، بخشی از دارایی مشهود شرکت را به صورت نقد خریداری می کند. اکنون مردمی که اوراق صکوک اجاره خریده اند، به صورت مشاع، مالک بخشی از دارایی شرکت هستند و نهاد واسط، به نمایندگی از مردم، دارایی خریداری شده را به شرکت اجاره می دهد. معمولا نرخ اجاره و زمان پرداخت اجاره بها، به گونه ای است که اصل سرمایه مردم و یک سود متعارف را به مرور به سرمایه گذار بر می گرداند. بعد از مدتی و با سررسید اوراق، دوره اجاره هم تمام می شود و دارایی به شرکت بر می گردد، اصل و سود سرمایه گذار هم به او بر می گردد و اوراق ابطال می شود.
3- انواع صکوک چیست؟
آن چه گفته شد، صرفا مربوط به اوراق صکوک اجاره و آن هم اوراق اجاره تامین نقدینگی است. انواع دیگری از اوراق صکوک اجاره با عنوان اجاره رهنی و اجاره تامین دارایی هم وجود دارد. اوراق اجاره رهنی برای بانک ها یا لیزینگ ها استفاده می شود که معمولا دارایی فیزیکی چندانی ندارند و بیشتر تسهیلات اعطایی آن هاست که می تواند به عنوان دارایی پایه انتشار اوراق قرار گیرد. صکوک اجاره تامین مالی نیز حالتی است که با دارایی جمع شده توسط مردم، یک دارایی جدید برای شرکت خریداری و به صورت اجاره به شرط تملیک به آن واگذار می شود. علاوه بر آن انواع دیگری از صکوک هم وجود دارد: مشارکت، مرابحه، مضاربه، منفعت، استصناع، مزارعه، مساقات، سلف، جعاله و قرض الحسنه. چنان چه واضح است هرکدام از این صکوک بر مبنای یکی از عقود اسلامی طراحی شده است و فرایند آن معمولا مشابه همان چیزی است که در صکوک اجاره تشریح شد اما نوع دارایی پایه، نوع نهاد منتشرکننده و البته نوع عقد متفاوت است[ii].
تاکنون چقدر صکوک در کشور منتشر شده است؟
اولین اوراق مشارکت منتشر شده در کشور، به سال 1373 بر می گردد. جایی که شهرداری تهران، برای بازسازی بافت فرسوده و همچنین اجرای پروژه بزرگراه نواب، 7.5 میلیارد تومان اوراق مشارکت با سود علی الحساب 20 درصد منتشر کرد. البته در عمل سود قطعی این اوراق 0.5 واحد درصد بیشتر از نرخ علی الحساب بود و 20.5 درصد به سرمایه گذاران سود پرداخت شد. بعد از آن تا سال 1389 حدود 30 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت توسط دستگاه های دولتی، شهرداری ها و برخی بانک ها منتشر شد[iii]. از سال 1390 به بعد که انواع صکوک دیگر نیز تصویب و منتشر شد، باز هم اوراق مشارکت منتشر شد و طی این سال ها هم مجدد حدود 30 هزار میلیارد تومان انواع اوراق مشارکت انتشار یافت. اما از سال 1389 تاکنون علاوه بر اوراق مشارکت، انواع مدرن تر اوراق صکوک هم به مرور منتشر شده است. جدول زیر برخی از بزرگ ترین صکوک منتشرشده از سال 1389 تاکنون را صرفا برای آشنایی، فهرست کرده است.
انواع اوراق صکوک از نظر بازدهی
اکنون که با اوراق و نحوه کار آن ها آشنایی اولیه پیدا کردیم، می توانیم سراغ موضوعات کاربردی تر برویم. از جمله این که سود انواع اوراق صکوک چگونه است؟ ثابت یا متغیر؟ البته برخی از انواع صکوک، غیر انتفاعی اند، یعنی سودی به آن ها تعلق نمی گیرد. جدول زیر انواع صکوک را از نظر انتفاعی یا غیرانتفاعی بودن تفکیک کرده است و بعد درباره اوراق انتفاعی، چگونگی تعلق سود به هرکدام را خلاصه کرده است. مثلا اوراق اجاره که قبلا به تفصیل معرفی شد، نرخ بازدهی ثابت دارد اما اوراق مشارکت، مضاربه و ... نرخ سود ثابتی ندارد بلکه بعد از انجام پروژه یا تجارت مدنظر در قرارداد، نرخ سود واقعی محاسبه و پرداخت می شود.
نرخ بازدهی اوراق صکوک انتفاعی چقدر است؟
اما بحث اصلی، این است که نرخ سود صکوک هم اکنون در بازار چقدر است و آیا در مقایسه با بازارهای جایگزین، جذاب است یا خیر؟ به این منظور با استفاده از سامانه پایگاه بورس و فرابورس ایران، نرخ بازدهی معادل (YTM) برخی از انواع اوراق را که هم اکنون در بازار سرمایه خرید و فروش می شوند ارائه کرده ایم.
*بازده تا سررسید یا ytm نوعی بازدهی معادل است که با توجه به قیمت روز اوراق، زمان باقی مانده تا سررسید، میزان سود اسمی و دوره های پرداخت سود محاسبه می شود.
تفاوت صکوک با اسناد خزانه چیست؟
با توجه به انتشار انواع اسناد خزانه در روزهای اخیر، شاید سوال کنید که چه تفاوتی بین انواع صکوک که قبلا معرفی شد و اسناد خزانه وجود دارد. مهم ترین تفاوت اسناد خزانه با انواع صکوک این است که اسناد هرگز سود اسمی ندارد و بازدهی آن از محل قیمت است. مثلا سخاب 7 که یکی از انواع اسناد خزانه است و هم اکنون با سود معادل حدود 20.5 درصد قابل خرید در فرابورس است، هیچ نرخ سود اسمی ندارد. انواع صکوک یا نرخ سود ثابت دارد یا نرخ سود متغیر با سود علی الحساب مشخص و بازدهی شما هم از محل قیمت است و هم نرخ سود اسمی که در مواعد مقرر به شما پرداخت می شود. اما وقتی شما یک سخاب 7 را به قیمت 82 هزار و 100 تومان بخرید، باید تا سررسید آن (اسفند 97) صبر کنید و آن را به قیمت 100 هزار تومان بفروشید. اما اگر اوراق صکوک با عنوان اجاره دولتی (اجاد 22) را این روزها به قیمت حدود 99 هزار تومان بخرید، علاوه بر این که در سررسید آن یعنی بهمن 99 تمام خرید شما به قیمت اسمی 100 هزار تومان تسویه می شود، از نرخ سود 20 درصدی که هر شش ماه پرداخت می شود هم بهره خواهید برد.
نقدشوندگی صکوک چگونه است؟
همان گونه که بارها در صفحه سرمایه گذاری تاکید کردیم، برای سرمایه گذاری در هر نوع دارایی، علاوه بر نرخ بازدهی باید به دو عامل دیگر، یعنی میزان ریسک و همچنین میزان نقدشوندگی آن توجه کنید. مثلا اگر وارد سایت بورس (tse.ir) شوید و یکی از نمادهای معرفی شده در جدول فوق را جست وجو کنید، در صفحه مخصوص این نماد، علاوه بر ویژگی های آن، میزان عرضه و تقاضا برای فروش و خرید را مشاهده می کنید. برخی از اوراق تقاضای زیادی دارند و برخی عملا متقاضی ندارند. بنابراین فروش این گونه اوراق در زمان دلخواه میسر نخواهد بود و باید منتظر بمانید تا خریدار پیدا شود یا این که به قیمت پایین بفروشید. در این حالت نقدشوندگی اوراق پایین است و اگر قصد سرمایه گذاری بلندمدت ندارید این گونه اوراق را نخرید.
صکوک ریسک دارد؟
میزان ریسک اوراق صکوک به اعتبار نهاد منتشرکننده آن بستگی دارد. مثلا ممکن است پرداخت سود با تاخیر همراه شود یا این که تسویه اصل سرمایه گذاری شما در سررسید انجام نشود. البته این موضوعات نادر است اما احتمال آن صفر هم نیست. مثلا برخی شهرداری ها به تازگی با مشکلاتی در تادیه صکوک منتشر شده مواجه شدند که البته بعد حل شد. به طور کلی اوراق دولتی کمترین ریسک را دارند. ناشران دیگر را هم با توجه به سابقه شان در انتشار اوراق بررسی کنید.
چگونه صکوک بخریم؟
اگرچه شاید در توضیحات فوق مشخص شده باشد اما لازم است درباره نحوه خرید انواع اوراق صکوک هم توضیح بدهیم. شما در دو برهه می توانید وارد بازار صکوک شوید : در زمان عرضه اولیه آن ها یا همان پذیره نویسی یا در بازار ثانویه. اگر بخواهید در پذیره نویسی شرکت کنید باید حواس تان به اخبار بازار سرمایه باشد. مثلا طی هفته جاری پذیره نویسی اوراق مرابحه 700 میلیاردی ایران خودرو برگزار شد و شرایط آن به اطلاع عموم رسید. اما کار ساده تر، دریافت یک کد بورسی از کارگزاری ها و مشارکت در بازار ثانویه است. معمولا بعد از عرضه اولیه اوراق، خریداران می توانند صکوک خود را در بورس به قیمت دلخواه عرضه کنند و شما می توانید هرکدام از آن ها را بخرید. به همین دلیل است که نقدشوندگی این اوراق نسبت به حساب بانکی بیشتر است.
منابع و مراجع:
[i] در شماره پنج شنبه 14 دی روزنامه، در همین صفحه، به طور مختصر و در قالب معرفی اوراق با درآمد ثابت نیز به این موضوع پرداخته شد که برای اطلاعات بیشتر می توانید به آن شماره مراجعه کنید.
[ii] برای آشنایی بیشتر با انواع صکوک، نحوه کارکرد و ارکان هرکدام از اوراق می توانید از پایگاه sukuk.ir استفاده کنید.
[iii] مجموعه گزارش های آماری بانک مرکزی در خصوص اوراق منتشرشده قابل دسترسی در پایگاه www.cbi.ir
[iv] برای کسب اطلاعات بیشتر به پایگاه بورس تهران tse.ir و همچنین پایگاه فرابورس ایران ifb.ir مراجعه کنید.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

برخی فرماندهان مقاومت نقل کردند که وقتی تل قرین به تصرف رزمندگان مقاومت درآمد، شاهد بودیم که چگونه موشکها یکی پس از دیگری از سوی مناطق اشغالی فلسطین به تل قرین شلیک میشود و این یعنی اسرائیل مستقیم وارد جنگ شده بود.
دیروز 9 اسفند ماه، سومین سالگرد شهادت سرداران شهید فاطمیون، ابوحامد و فاتح است که چند سال قبل فاطمیون را تأسیس کردند و با انسجام رزمندگان افغانستانی مدافع حرم، این لشکر را قوام بخشیدند. همزمان با سالگرد عروج این دو فرمانده حماسه ساز، در گزارشی روند تشکیل فاطمیون و اهداف مبارزهاش را مرور می کنیم.رزمندههای قدیمی جنگهای مختلف افغانستان بودند که حالا در ایران یک زندگی عادی را برای خود به عنوان مهاجر کنار خانوادههای شان میگذراندند. هفتهای یک بار دور هم جمع شده و مراسم قرائت دعای توسل برگزار میکردند. هم دیدارها تازه میشد هم خاطرات قدیم شان مرور.مدتی گذشت. زمزمه جنگ و ناامنی در سوریه به مرور به گوش رزمندههای کهنه کار افغانستانی هم رسید. سخت است که مرد جنگ باشی و اخبار غارت مظلومان را در نقطهای از دنیا بشنوی و کاری نکنی. سخت است که شیعه غیرتی باشی و اخبار حملات وحشیانه به حرم اهل بیت(ع) به گوشت برسد و فقط تماشاچی باشی. حالا چه فرقی میکند که سوریه چندین کیلومتر با آنها فاصله دارد و مرزهای جغرافیاییاش متفاوت است. مهم این است که امنیت از دیار این مسلمانان رخت بربسته و زن و مرد، پیر و جوان و بزرگ و کودک به جرم گناه ناکرده در خانههای خودشان به خاک و خون کشیده میشوند.
ابوحامد داوطلب شد برای تشکیل یک گروه از میان همین مردان مبارز. 22 نفر جمع شدند و به فرماندهی ابوحامد راهی سوریه شدند. به این یقین رسیده بودند که راه جهاد دیگر سوریه و افغانستان نمیشناسد. خیلی وقت است که فاصله مرزها دلیل قانع کنندهای برای بی تفاوتی نیست، اما جریان ایستادگی مقابل تروریستهای تکفیری به 22 نفر محدود نشد. کم کم گروههای بعدی هم تشکیل شد و به ابوحامد پیوستند. تا نوبت به گروه چهارم رسید. گروهی که فاتح در آن حضور داشت...
فاتح که بود؟
فاتح چه کسی بود؟ طلبه جوانی که وقتی عزیمت هموطنان افغانستانیاش برای دفاع از حرم حضرت زینب(س) را شنید، شرایط خوب برای ادامه تحصیل با بورسیه مسکو را رها کرد و با شوق خود را به همرزمانش در تیپ رزمندگان افغانستانی فاطمیون رساند. چند ماهی از تشکیل فاطمیون و حضورش در سوریه نگذشته بود که جانشین ابوحامد به نام سیدحسین حسینی از کهنه چریکهای جنگهای افغانستان در شهریور 92 به شهادت رسید. بعد از شهادت شهید حسینی، گزینههای مختلفی برای جانشینی ابوحامد که سابقه جهادی درخشان داشت مطرح شد، اما ابوحامد، فاتح را به دلیل تواناییهای علمی و شخصیتی انتخاب کرد.
تجربه و قدرت جوانی
در واقع یک رزمنده کهنهکاری چون ابوحامد که حالا فرمانده همه نیروها بود، یک جوان خوش فکر و با انرژی همچون فاتح را جانشین خودش قرار میدهد. دو بازوی تجربه و قدرت جوانی در عمل یکدیگر را تکمیل کردند و در صدر مدافعان حرم افغانستانی قرار گرفتند. شخصیت کاریزماتیک و با صلابت ابوحامد در کنار روحیات جوان پسند فاتح، کمبودی را در فاطمیون باقی نمیگذاشت. رزمندگان قدیمی و جدید همه با هم در کنار این فرماندهان خوش فکر، انگیزه وصف ناپذیری برای دفاع داشتند.ابوحامد و فاتح در کنار یکدیگر عملیاتهای مختلفی را فرماندهی و هدایت کردند. تا نوبت به عملیات آزادسازی بلندیهای لاذقیه رسید. بلندیهایی که رزمندگان حزب ا... و ارتش سوریه برای دسترسی به آن تلاش زیادی کرده و عملیات انجام داده بودند اما نتیجه بخش نبود و در این شرایط رزمندگان فاطمیون در مدت زمان بسیار کوتاهی توانستند ارتفاعات لاذقیه را بگیرند. شوق و شعف رزمندگان مقاومت از افغانستانی تا لبنانی از این فتح بزرگ جبهه سوریه را در برگرفت و همان زمان بود که سید حسن نصرا... دبیر کل مقاومت حزبا... لبنان، طی پیامی شفاهی از رزمندگان فاطمیون به خاطر این پیروزی بزرگ قدردانی کرد.
ماجرای تل قرین
یکی دیگر از عملیاتهای مشترک ابوحامد و فاتح ماجرای تل قرین بود. تل قرین منطقهای در سوریه است که موقعیت راهبردی و حساسی دارد و این حساسیت به دلیل نزدیکی 15 کیلومتری به مناطق اشغالی فلسطین است. این نزدیکی باعث شده بود که تروریستهای مورد حمایت رژیم صهیونیستی این نقطه را به عنوان مرکز ثقل دیدهبانی و برای اشراف بر دیگر مناطق انتخاب کنند. همه اینها دلایلی بود که توجه و تمرکز بر تل قرین بیش از دیگر مناطق قرار بگیرد. وقتی تل قرین توسط رزمندگان فاطمیون آزاد شد، دشمن آشفته شد و تحمل این شکست برایش خیلی سنگین بود تا جایی که برای به دست آوردنش دست به عملیاتهای مختلفی زد.
پرواز دو فرمانده
برخی فرماندهان مقاومت نقل کردند که وقتی تل قرین به تصرف رزمندگان مقاومت درآمد، شاهد بودیم که چگونه موشکها یکی پس از دیگری از سوی مناطق اشغالی فلسطین به تل قرین شلیک میشود و این یعنی اسرائیل مستقیم وارد جنگ شده بود. هرچند حدود 17 شهید از رزمندگان فاطمیون برای حفظ این موقعیت منحصر به فرد جبهه مقاومت، جان خود را فدا کردند، اما اجازه ندادند دوباره این منطقه به چنگ تروریستها بیفتد. درنهایت فاتح در حال و هوای ایام فاطمیه سال 93، در تل قرین؛ 15 کیلومتری حائل مرز اسرائیل همراه با فرمانده خود ابوحامد همزمان در یک مکان به شهادت رسید.
ابوحامد میگفت: «آرزوی ما فاطمیون مقابله رودر رو با رژیم غاصب اسرائیل است.... فاطمیون در سوریه در حال تمرین است و قطعاً بعد از تمرین در سوریه ، نه تنها در افغانستان و هرکجای این کره خاکی بلکه سراغ اسرائیل هم خواهیم رفت... و آن وعده الهی حضرت روح ا... را محقق خواهیم کرد. اسرائیل باید از صفحه روزگار محو شود.»تقریبا همه همرزمان فاتح و ابوحامد میدانستند که آنها دشمن درجه یک جامعه بشریت و انسانیت را در تمام دنیا، رژیم صهیونیستی میدانند که به واقع هم چنین بود. اسرائیل نه تنها در پی فلسطین که به دنبال غصب تمامی ملتهای آزاده است. در تمام آشوبها، ردپای صهیونیستها وجود دارد و در بسیاری از موارد حتی از ظرفیت مسلمانهای ناآگاه علیه خود مسلمانها استفاده کرده و نقشههای شوم خود را پیش بردهاند. همین ظلمهای بی شمار این رژیم غاصب بود که باعث شده بود آرزوی همیشگی فاتح به گواه همرزمانش نابودی اسرائیل باشد و بزرگ ترین افتخار را آن میدانست که در این نابودی حضور داشته باشد. در نهایت هم فاتح و ابوحامد در جهاد در راه خدا به فیض شهادت رسید.
هرچند چند سالی از شهادت فاتح و ابوحامد میگذرد، اما مسیری که آنان در قدم گذاشتن بر آن از دیگران سبقت گرفتند و در صدر رزمندگان افغانستانی مدافع حرم، پرچم فاطمیون را به دست گرفتند همچنان وجود دارد. مسیری که برای شیعیان افغانستانی، انتخاب جهادی آگاهانه را در بر داشته و شهدای بسیاری را تقدیم اسلام کرده است. روشن است که این مسیر باید برای تمام ملتهای آزاده جهان ادامه داشته باشد. هر کسی که به ظلم و تعدی رژیم غاصب اسرائیل، انحصار طلبی آمریکا و خونخواری تروریستهای تکفیری منطقه اشراف و آگاهی داشته باشد، آرام نمینشیند تا قدرتهای زورگو او را هدف بگیرند. نجات بخشی از انسانها و مقابله با متجاوز به مثابه مبارزه رودر رو با دشمنی است که به دیوارهای خانهات رسیده است، دشمنی که میدانی تا او را ادب نکنی، آرام نمینشیند و رویاهای زیادی برای غصب تمامی مسلمانان و شیعیان جهان در سر دارد.
راه ابوحامد و فاتح برای همه رزمندگان مقاومت تا پیروزی نهایی ادامه دارد....
منبع: تسنیم

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

زنده یاد دکتر «عبدالرضا هوشنگ مهدوی»، در کتاب معروف «تاریخ روابط خارجی ایران» مینویسد:«انگلیسیها به طور محرمانه با وثوقالدوله وارد مذاکره برای انعقاد قراردادی شدند که شباهت بسیاری به قرارداد تحت الحمایگی داشت. این قرارداد در نهم اوت 1919 بین وثوقالدوله و سرپرسی کاکس، وزیر مختار انگلیس به امضا رسید و کاملاً محرمانه نگه داشته شد. به موجب این قرارداد، نظارت بر تشکیلات نظامی و مالی ایران، منحصراً در دست مستشاران انگلیسی قرار میگرفت.» این قرارداد، بعدها در تاریخ به قرارداد 1919 معروف شد و رفتار «وثوقالدوله»، امضاکننده آن، مورد انزجار شدید مردم و مورخان قرار گرفت. بد نیست بدانید که انگلیسیها برای اجرای قرارداد، منتظر تصویب مجلس ایران نماندند؛ یک هیئت مستشاری نظامی، به ریاست ژنرال «دیکسون» و یک هیئت مستشاری مالی به ریاست «سیدنی آرمیتاژ اسمیت» به تهران فرستاده شد تا امور مالی و نظامی ایران را به دست گیرد. «هوشنگ مهدوی» مینویسد: «وثوقالدوله هم به مناسبت خدماتی که انجام داده بود به دریافت نشان حمام از دولت انگلستان نائل شد![نشان حمام The Order of the Bath که دارنده آن، ضمنِ استفاده از مزایای نشان، لقب « سِر » نیز می گرفت]» جالب اینجاست که حتی نمایندگان مجلس ایران نیز، پس از فاش شدن متن قرارداد در جراید اروپایی از محتوای آن مطلع شدند. در شرایط پس از جنگ جهانی اول و در حالی که بریتانیا به اوج اقتدار استعماری خود در خاورمیانه دست پیدا کرده بود، دیگر رقیبان این کشور قادر به تحمل گسترش بیش از پیش نفوذ این دولت استعماری در ایران، نبودند. در اروپا، به ویژه مطبوعات فرانسه، کشوری که در آن دوران، به طور سنتی رقیب اصلی انگلیس محسوب میشد، در پی امضای این قرارداد از سوی وثوقالدوله، جنجال فراوانی به راه انداختند. با این حال، انگلیسیها بدون توجه به اعتراضات داخلی و بینالمللی، در حال اجرای نقشه خود بودند. آن ها در گام بعدی، احمدشاه را به انگلیس دعوت کردند. «هوشنگ مهدوی» مینویسد:«وثوقالدوله، شاهزاده نصرتالدوله، وزیر امور خارجه جدید را که مورد اعتمادش بود، همراه شاه کرد تا در کشورهای اروپایی وی را وادار به ایراد بیاناتی در موافقت با قرارداد کند.» اما اقدامات وثوقالدوله و همکارانش راه به جایی نبرد. هنگام ورود احمدشاه به پاریس، «ممتازالسلطنه» وزیر مختار ایران، پس از دیدار محرمانه شاه با «ریمون پوآنکاره»، رئیسجمهور وقت فرانسه و ظاهراً با تحریک این دولت اروپایی، طی اعلامیهای بر مظلومیت دولت ایران در مقابل بریتانیا تأکید و اعلام کرد که قاطبه مردم ایران با این قرارداد مخالفاند. جالب اینجاست که وقتی «نصرتالدوله» با عصبانیت، وزیر مختار ایران در پاریس را برکنار کرد، دولت فرانسه با صدور اعلامیهای بر این موضوع که تنها «ممتازالسلطنه» را وزیرمختار ایران در فرانسه میداند، تأکید کرد! اما واقعیت آن است که قرارداد 1919، با مقاومت مردم ایران و جمعی از رجال وطن دوست، راه به جایی نبرد. برخی از مورخان، شکست انگلیس در اجرای این قرارداد را، یکی از عوامل تصمیم دولتمردان این کشور، برای کودتا علیه احمدشاه و سپس، برکشیدن رضاخان به قدرت می دانند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

«امید نعمتی» نقاشی را دوست داشته اما دست روزگار از او خوانندهای میسازد که به مدد صدای خوش و تیمی که سفت و سخت او را همراهی کردهاند، آثار متفاوت و ماندگاری منتشر میکند.
او فعالیت خود را در زمینه موسیقی از همکاری با گروه «دنگشو» کلید میزند و چند صباح بعد به گروه «پالت» میپیوندد. اگرچه عمر کاری او در «دنگشو» به اندازه کار با «پالت» نبود اما توانست در هر دویِ این گروهها به عنوان عضوی موثر نقش آفرینی کند. نسل جوانی که با فضای مجازی مانوس است، برای آثار نعمتی سیگنالهای مثبتی میفرستد و او را به عنوان یکی از خوانندگان محبوبش میشناسد. حالا این هنرمند جوان اولین آلبوم مستقل خود را با عنوان «حرمان» در همکاری با صادق تسبیحی منتشر کرده که اگرچه فضای متفاوتی با «پالت» دارد اما خودش این تفاوت را آن قدرها پررنگ نمیداند.
نعمتی طی دو روز گذشته به مشهد سفری داشت و همین مجالی شد تا با او از این تجربه مستقل و برنامههایش برای آینده هنری خود بگوییم و بشنویم:
از روزی که زبان باز کردم، آواز میخواندم
عالم موسیقی زرق و برق خودش را دارد. آنهایی که خارج از این گعدهاند، گمان میبرند همه چیز به شهرت و پول خلاصه میشود. اما نعمتی از این دیدگاه راضی نیست و میگوید: بچه پولدار نبودم و به دنبال پولدار شدن هم به این وادی وارد نشدم. پیش از ورود به دانشگاه ، قصد تحصیل در رشته هنر داشتم اما همه با آن مخالفت میکردند چراکه اعتقاد داشتند هنر رشته بچه پولدارهاست و من که این ویژگی را نداشتم احتمالا در آن موفق نمیشدم.
این خواننده ادامه میدهد: البته من روی استعدادم حساب میکردم چون از روزی که زبان باز کردم آواز هم میخواندم البته این موضوع را قبول دارم که چه موسیقی و چه هر هنر دیگری را اگر به پول و به قول اقتصادیها ارزش افزوده نرسانی، از بین میرود اما هدف اصلی ما از ورود به حرفه موسیقی درآمد زیاد داشتن نبوده و نیست. خاطرم هست روزهای اولی که شروع به کار کردیم، یکی از بچهها یک خودرو داشت که همان را فروخت تا برای هزینه استودیو بدهیم.
وی تأکید میکند: اگر یک هنرمند از اثر خود توقع مادی داشته باشد، قطعا برای آن تا این حد وقت نمیگذارد، اگر مثلا همه مخاطبان مشهدی ما که این لوح فشرده را خریده اند، آثار موجود در آن را از اینترنت دریافت میکردند، باز هم توفیری به حال ما نداشت چون به هر صورت اثرمان را به قیمت نازلی به یک تهیه کننده فروخته ایم و موارد دیگر آن به ما ارتباطی ندارد.
روایتی از یک آلبوم مستقل
«حرمان» کار متفاوت امید نعمتی محسوب میشود. تجربهای مستقل که خیلیها را نگران کرده شاید این آهنگ جدایی او از «پالت» باشد اما خودش میگوید: من هنوز هم با گروه پالت همکاری دارم و شعرها و ملودیهای من در همکاری با گروه پالت اجرا شده اما «حرمان» آلبومی است که هیچ کدام از شعرهای آن سروده من نبوده و از آثار شعرای معاصر در آن استفاده شده است.
وی تأکید میکند: در گروه «پالت» اصرار بر این است که همه اشعار سبک جدید داشته باشند اما در آلبوم «حرمان» در واقع سعی داشتهایم به استادان بزرگ ادبیات فارسی اظهار ارادت کنیم و مجبور شدیم جور دیگری کار را پیش ببریم و از طرف دیگر تمام این آهنگها در پالت تست شدهاند و با توجه به این که امکان اجرای آنها در این گروه وجود نداشت، مجبور شدیم تمام آنها را در قالب یک اثر مستقل منتشر کنیم.
این خواننده پاپ با بیان این که «حرمان »در ابتدا یک تک آهنگ بود، تأکید میکند: ایده این بود که برای «شب یلدا» یک آهنگ به مخاطبانمان هدیه بدهیم و این اثر در واقع موسیقی یک فیلم قدیمی به اسم «پ مثل پلیکان» از آقای ایرج امیر نظامی بود. این اثر آن قدر زیبا و گیرا اجرا شده که از بچگی در ذهنم مانده بود و وقتی مجالش پیش آمد، آن را بازخوانی کردم.
نعمتی میافزاید: صادق تسبیحی که آهنگ ساز آلبوم «حرمان» است کمک زیادی در تهیه قطعه اولیه داشت و بعد از آن فایل این قطعه موسیقی روی اینترنت بارگذاری شد اما بیش از تصور ما مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت و به همین علت سعی کردیم آن را به یک آلبوم تبدیل کنیم.
بحثهای زیادی در فضای مجازی بر سر کاور کردن قطعه «مریم چرا؟» در میگیرد که چهل و اندی سال پیش توسط ایرج امیرنظامی ساخته شده است. از آن جایی که امیرنظامی ساکن مشهد است، از وی میپرسیم آیا با او هم دیداری داشته است؟ نعمتی در پاسخ بیان میکند: تمام سعی ما بر این است که بتوانیم ایشان را در همین سفر به مشهد ملاقات کنیم چراکه وی از استادان بزرگ هستند و دوست داریم حتی اگر شده چند دقیقه با وی همکلام شویم. با این خواننده حرف را به برخی از حاشیههایی میکشانیم که حول نشست او در پردیس کتاب مشهد پیش آمد، برایمان توضیح میدهد: متأسفانه به علت برخی مشکلات به وجود آمده جلسه سخنرانی و پرسش و پاسخ در پردیس کتاب مشهد لغو شد اما با توجه به ازدحام جمعیت تصمیم گرفتیم مراسم جشن امضا به قوت خود باقی بماند.
نعمتی فکر نمیکرده که در مشهد این همه طرفدار داشته باشد، با چاشنی لبخندی میگوید:تعداد افرادی که برای امضای آلبوم آمده بودند، خیلی بیشتر از تصور ما بود و این بر هنر دوستی مردمان شهر شما صحه میگذارد.
وی درباره سفرش به شهرهای مختلف کشورمان نیز میگوید: مدام به ما گفته میشد لوح فشرده آلبوم «حرمان» در شهرهای مختلف وجود ندارد و متأسفانه در پخش این آلبوم نیز مشکلاتی پیش آمد، به همین دلیل تصمیم گرفتیم در شهرهای مختلف حضور داشته باشیم و آلبوم را به صورت حضوری به علاقهمندان ارائه دهیم.
سفرهای شیرین مشهد
از این هنرمند جوان درباره سفرهایش به مشهد و آشنایی اش با این شهر میپرسیم، در جواب میگوید:خاطرات شیرینی از سفرهایم به مشهد در دوران کودکی دارم. پدربزرگم خانهای را در این شهر خریده بود و ما به همین علت زیاد به مشهد رفت و آمد داشتیم. حتی زمان جنگ بچههای کم سن و سال فامیل را به این شهر فرستاده بودند تا در امان باشند. خلاصه نام مشهد برای من با خاطرات خوشی پیوند خورده است.
فکر اجرای قانون کپی رایت هم دور از تصور است
این خواننده پاپ در ادامه صحبت مان، دغدغه اصلی اهالی موسیقی را سلامت این هنر میداند و خاطرنشان میکند: موسیقی هم مانند غذا میتواند سبب بیماری یا سلامت افراد شود و متأسفانه شرایط این هنر در کشور ما به شدت کارشناسی نشده است. تلاشها باید به سمتی برود که موسیقی سالم به دست مردم برسد.
وی ضمن تأیید این نکته که طبع موسیقایی مردم ایران به سمت موسیقیها و اشعار بدون محتوا گرایش پیدا کرده است، بیان میکند: این مسئله در بلند مدت میتواند مشکلات زیادی را برای فرهنگ ما به همراه داشته باشد، متأسفانه کارشناسی درستی از موسیقی وجود نداشته و تنوعی هم حتی در رسانهها از بابت نشر آثار خوب، مشاهده نمیشود.
این خواننده ایرانی اظهار میکند: موسیقی و شعر برخی از افراد در طول زمان مرتب به گوش مردم میرسد که بدون تعارفات معمول به هیچ عنوان سبک و مفاهیم مناسبی ندارند و این مسئله برای ما که شعر و موسیقی یکی از بخشهای فرهنگ کهن مان بوده و در دنیا از این نظر زبانزد بودهایم اصلا مناسب نیست.
نعمتی تأکید میکند: اگر موسیقی به جای این که زیرزمینی شود، به صورت عمومی مورد بحث قرار گیرد و مسائل کارشناسی درباره آن بررسی شود، بهتر میتوان ابعاد آن را در کشورمان سامان دهی کرد.
نعمتی با بیان این که دیگر فکر اجرایی شدن قانون کپی رایت در کشور هم برای او دور از تصور است، تأکید میکند: اگر دولت و نهادهای مختلف به موسیقی سالم بها بدهند همه مشکلات رفع میشود و موسیقی دانها هم انرژی میگیرند تا کارهای فاخرتری تولید کنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

عدالت، مفهومی است که دستمایه بسیاری از تحولات اقتصادی دنیا قرار گرفته است. مفهومی که اگر چه یکی از پایه های اصلی مکاتب الهی از جمله دین اسلام است، عمده ترین مکاتب دست ساز بشر مانند لیبرالیسم نیز درباره آن بی تفاوت و بی موضع نبوده اند.با این تفاوت که به طور خلاصه در مکاتب الهی و مبتنی بر وحی و مشخصاً اسلام، عدالت به خصوص عدالت اقتصادی در متن تمام اجزا دیده می شود، اما در مکاتب دست ساز بشری به مانند لیبرالیسم، این مفهوم به نوعی در حاشیه و برای پوشاندن انحرافات کارکردی مکتب ساخته شده، تعریف شده است.ریشه این تفاوت ها را نیز می توان در تفاوت نگاه های این مکاتب دانست. اگر در مکاتب الهی مانند اسلام، حق حیات هر انسانی بدون توجه به میزان کارایی او در نظام اقتصادی، محترم شمرده شده است و حداقل برخورداری او طبق آیه شریفه «خلق لکم ما فی الارض جمیعا- همه آن چه را (از نعمت ها) در زمین وجود دارد، برای شما آفرید- بقره 29»، تضمین شده است، اما در نظام های لیبرالیستی، مبنایی برای این حق حیات وجود ندارد و اساس برخورداری انسان ها را کارایی آن ها در نظام اقتصادی شکل می دهد. کارشناسان بر این نکته حتی با وضع قوانینی هم چون «حقوق بشر» نیز تاکید دارند. با این حال، واضح است که در هر دو شکل موضوع یعنی مکاتب الهی و بشری، در عمل، موارد نقض دیده می شود.انقلاب اسلامی که عدالت یکی از اهداف اصلی آن بوده است نیز از این تناقض مستثنی نیست و به رغم تلاش های صورت گرفته، برای برپایی عدالت در سطح های مختلف از جمله وضع قوانین مطابق با عدالت و آزادی تعریف شده در نظام اسلامی، به نظر می رسد باز در ورطه عمل، پیاده سازی عدالت اسلامی با چالش های اساسی مواجه است. شاهد این مدعا، نتایج شاخص های مختلف اقتصادی در زمینه برخورداری های اقتصادی است، اگر چه بسیاری از این شاخص ها بعد از انقلاب اسلامی تا حد زیادی بهبود پیدا کرده اند.حضرت آیت ا... خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در دیدار اخیر خود با مردم آذربایجان در 29 بهمن ماه امسال به صراحت به این موضوع پرداختند و فرمودند:«... ما دهه چهارم انقلاب را دهه پیشرفت و عدالت نام گذاری کردیم و پیشرفت به معنای واقعی کلمه در کشور اتفاق افتاده است؛ عدالت را نمی گویم؛ در مورد عدالت ما عقبمانده هستیم؛ در این تردیدی نیست؛ خودمان اعتراف می کنیم، اقرار می کنیم. در دهه پیشرفت و عدالت بایستی هم در پیشرفت موفّق می شدیم، هم در عدالت؛ در پیشرفت به معنای واقعی کلمه موفّق شدیم، واقعاً پیشرفت کردیم و در همه زمینهها پیشرفت اتّفاق افتاده است؛ [امّا] در زمینه عدالت، باید تلاش کنیم، باید کار کنیم، باید از خدای متعال و از مردم عزیز عذرخواهی کنیم. درمورد عدالت مشکل داریم و انشاءا... با همّت مردان و زنان کارآمد و مؤمن، در این ناحیه هم پیشرفت خواهیم کرد امّا در زمینه پیشرفت مادّی انصافاً کارهای بسیار زیاد و بسیار مهمّی انجام گرفته....»با این تفاسیر، در این گزارش و چند شماره بعد، مروری بر وضعیت تحقق عدالت در کشورمان از ابعاد مختلف خواهیم داشت.
مظاهر تحقق عدالت اقتصادی در نظام اسلامی
در تشریح اختلاف وضع موجود با مطلوب یا انحرافات نسبی از مفهوم عدالت اقتصادی در جامعه، باید ابتدا، به مظاهر عدالت اقتصادی پرداخت. یعنی به این سوال پاسخ داد که در نگاه کلی چه انتظاری از عدالت اقتصادی به خصوص در جامعه اسلامی باید داشت؟
در این زمینه حسین عیوضلو در مقاله ای تحت عنوان «مروری بر معیارهای عدالت اجتماعی و اقتصادی در تطبیق با چارچوب شریعت اسلام»مظاهر عدالت اقتصادی را در موارد زیر برشمرده است: [1]
1- تامین معیارهای کارایی فنی در بهره برداری از منابع و امکانات عمومی نظیر معادن، جنگل ها، آب، سرمایه های ملی و .... . به عبارت دیگر عدالت اقتصادی ایجاب می کند که کسانی از این منابع بهره ببرند که بتوانند بهترین کارایی را حاصل کنند. برقراری سازوکارهای عادلانه برای تعیین بهترین پیمانکاران یا بهره برداران از منابع عمومی را می توان از مصادیق این مورد برشمرد. 2-برخورداری افراد و طبقات جامعه از ثروت های عمومی و بهره مندی متعادل و منصفانه آن ها از امکانات عمومی. در این زمینه می توان از شاخص هایی نظیر گسترش سطح آموزش عمومی، بهداشت عمومی و میزان بهره مندی افراد و طبقات جامعه از کالاهای ضروری و لوازم زندگی برای ارزیابی کمک گرفت. 3- ایجاد بستر سالم برای فعالیت های اقتصادی. به طوری که افراد و فعالان اقتصادی اطمینان یابند که اولاً امکان فعالیت اقتصادی به طور عادلانه و بدون رانت برایشان فراهم است و ثانیاً اطمینان پیدا کنند حاصل و دسترنج فعالیت های اقتصادی شان را خود تصاحب می کنند و لذا هیچ فرد یا گروهی عملاً نتواند نصیب یا ارزش حاصل از فعالیت آن ها را تصاحب کند. در این زمینه شاخص هایی نظیر ادراک فساد، سهولت کسب و کار و نیز شاخص هایی در راستای سنجش حفظ حقوق مالکیت فعالان اقتصادی می تواند مورد توجه قرار گیرد. 4- تعیین قیمت های کالا و خدمات در اقتصاد در چارچوب اصول و معیارهای عدالت اجتماعی نظیر اطلاعات و فرصت های برابر و بر اساس سازوکار آزاد عرضه و تقاضا. در این زمینه نیز واضح است که هر چه کارایی نظام بازارها بر اساس شاخص های یادشده بیشتر باشد، زمینه ایجاد فرصت برابر و بدون رانت برای عرضه کنندگان و مصرف کنندگان در فضای اقتصادی بیشتر مهیا خواهد بود. 5-بازتوزیع عادلانه ثروت ها. باید اذعان کرد که مسیر تکامل عرصه تولید، از کار محور به سرمایه و فناوری محور، توانسته است فاصله بین انسان ها و کشورهایی را که توانسته اند با استفاده از زمینه های سرمایه ای، به تولیدات و بهره مندی های به مراتب بالاتری دست یابند با افراد یا کشورهایی که از این زمینه های سرمایه ای کم بهره تر بوده اند بیش از پیش افزایش دهد. برای همین، اینک این نگرانی وجود دارد که در صورتی که در آینده های نه چندان دور از تصور، روبات ها جایگرین بخش عمده ای از نیروهای انسانی شوند، سهم انسان های بدون سرمایه از اقتصاد چگونه تعریف می شود؛ بنابراین در این زمینه، عدالت در نظام های بازتوزیعی از قبیل یارانه های نقدی و به تبع آن نظام های مالیاتی، اهمیت پیدا می کند. از سوی دیگر، در نظام اسلامی، مطابق ظرایف و پیچیدگی هایی که در عالم هستی وجود دارد، ابزارهایی هم چون خمس، زکات ، صدقه و انفاق و ... نیز دیده شده است که می توان با عنایت به مصارف و تحقق آن ها، عدالت منطبق بر شریعت (که خود منطبق بر واقعیات نهفته در نظام هستی است) را ارزیابی کرد. در میان 5 معیار یادشده، همان طور که مشاهده می شود، می توان عدالت امروز در جامعه را با توجه به محورهای 2 تا 5 و آن هم از طریق شاخص هایی ارزیابی کرد. برای شروع و در گزارش امروز، به مرور برخی آمارهای ملی و بین المللی در راستای بند دوم یعنی دسترسی آحاد مردم به ثروت ها و امکانات عمومی نظیر نظام آموزش، بهداشت، و نیز فاصله درآمدی آن ها خواهیم پرداخت.
هسته سخت در بهبود ضریب جینی
یکی از مشهودترین و ملموس ترین مظاهر عدالت به توزیع درآمدها در جامعه مربوط می شود. هر چند تفاوت های کارایی اقتصادی در انسان ها و تفاوت آن ها در تولید و کسب ثروت موضوع پذیرفته شده ای است، اما می توان محدودیت هایی برای این موضوع قائل بود. در این زمینه، یکی از شاخص های مطرح، شاخص ضریب جینی است. ضریب جینی برآیندی از این موضوع است که چند درصد درآمدهای جامعه در اختیار چند درصد از جمعیت قرار دارد؟ به عنوان مثال درآمدهای کسب شده توسط دهک های مختلف درآمدی و کل درآمد کسب شده را بر این اساس و به طور مرتب شده، در نظر بگیرید. در صورتی که پایین ترین دهک درآمدی جامعه، یک دهم درآمدها را در اختیار داشته باشد، دهک اول و دوم، 20 درصد، دهک اول و دوم و .. و هفتم، 70 درصد و .. را در اختیار داشته باشند، تا حد زیادی می توان گفت که توزیع درآمد در این جامعه به حالت برابری کامل درآمده است و بالعکس. ضریب جینی در حقیقت، عددی است که در ارتباط با هر یک از نسبت های یادشده تعریف می شود. این شاخص رقمی بین صفر و یک دارد که هر قدر رقم آن نزدیک به عدد صفر باشد، برابری بیشتر در توزیع درآمد را نشان میدهد و بالعکس هر قدر ضریب جینی نزدیک به عدد یک باشد، توزیع نابرابر درآمد را مشخص میکند.در هر حال، مروری بر شاخص ضریب جینی از قبل از انقلاب تاکنون، مبین این است که شاخص ضریب جینی بهبود قابل ملاحظه ای پیدا کرده و به عنوان مثال از سال 55 با رقم 0.48 به حدود 0.40 در سال 95 رسیده است. با این حال پس از افت قابل توجه این شاخص (یعنی حصول محسوس برابری در بعد از انقلاب تا سال 64)، این شاخص پس از این سال، رقمی حول رقم 0.39 داشته است. حتی بهبود مقطعی آن پس از هدفمندی یارانه ها در اواخر سال 89 نیز کمکی به بهبود کلی این نمودار در سال های بعد نکرده است. به تعبیری می توان نوعی شکل گیری یک هسته سخت را در این زمینه مشاهده کرد.
عقب ماندگی نابرابری درآمدی در خانوارهای ایرانی نسبت به دنیا
همان طور که اشاره شد، در اقتصاد ایران، با یک هسته سخت در نسبت های درآمدی در دهک های مختلف جمعیت مواجه هستیم. سوالی که ممکن است این جا پیش بیاید این است که شاید این حد از ضریب جینی اگر نگوییم ایده آل، حد متعارفی از توزیع درآمد است. بنابراین باید موضوع توزیع درآمدها را از منظری دیگر بررسی کرد. در این زمینه، آمارهای بین المللی نشان میدهد که وضعیت نابرابری درآمدی در ایران نه تنها در بین کشورهای منطقه بلکه از کل دنیا نیز پایین تر است.
سازمان ملل متحد در بخشی از گزارش سال 2016 خود از وضعیت توسعه انسانی کشورها در سال 2015، وضعیت نابرابری درآمدی آن ها را مورد بررسی قرار داده و کشورها را از این منظر نمره بندی کرده است. طبق این آمارها، ایران در حالی در شاخص کلی توسعه انسانی به مدد شاخص های دیگر نظیر امید به زندگی در زمره کشورهای با توسعه انسانی بالا قرار گرفته است که نمره شاخص نابرابری درآمدی آن، به عنوان یکی از زیرشاخص های توسعه انسانی، 0.412 بوده است. این رقم از متوسط کشورهای با توسعه انسانی متوسط (با رقم 0.5)، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس (با رقم 0.556)، کشورهای جنوب آسیا (با رقم 0.504) و به خصوص کل دنیا (با رقم 0.573) پایین تر است. این شرایط در حالی رقم می خورد که اندازه اقتصاد ایران، در سال های اخیر در حدود 20 اقتصاد برتر دنیا بوده است.
روند کمابیش صعودی فقر در ایران
نسبت درآمد در بین دهک های درآمدی را می توان به عنوان شاخصی از عدالت در نظر گرفت. با این حال، میزان فقر نیز موضوعی است که به خصوص در کشوری با ظرفیت های فراوان طبیعی و انسانی، می تواند از منظر عدالت مورد توجه و ارزیابی قرار گیرد.در این زمینه اگر چه تاکنون دولت ها از معرفی خط فقر به طور صریح خودداری کرده اند و بر این اساس، سنجش روند تعداد فقرا به شکلی که مورد توافق و اجماع همگان باشد، به طور رسمی مشخص نشده است، برخی گزارش های مراکز معتبر پژوهشی، روند کمابیش صعودی فقر را در ایران و در سال های اخیر تایید میکنند. گزارش شماره 15604 مرکز پژوهش های مجلس با عنوان «اندازه گیری فقر چند بعدی در ایران و نگاهی به تجارب جهانی کاهش فقر» که آذر سال 96 منتشر شده است، یکی از این گزارش هاست.این گزارش با معرفی مفهومی به نام فقر چند بعدی، مزیت سنجش این شاخص را در این بیان کرده است که اولاً ابعاد متعددی از فقر و محرومیت از امکانات را در نظر میگیرد و ثانیاً دو عنصر فراگیری و شدت فقر را نیز همزمان در ارزیابی شاخص فقر لحاظ می کند. در این گزارش، شاخص فقر چند بعدی در سال های برنامه اول تا پنجم توسعه محاسبه شده است. نتایج این گزارش نشان می دهد که:1- در مناطق روستایی، این شاخص در سال های 70 تا 93 کاهشی بوده و از 0.354 به 0.0664 رسیده است.2-اما در مناطق شهری، این شاخص تا سال 73، روند صعودی داشته و از 0.1332 در سال 70، به 0.1895 در سال 73 رسیده است که بالاترین میزان در این دوره است. در ادامه، بعد از کاهش در سال 74، این شاخص تا سال 87 روند تقریباً یکنواختی را طی کرده است. اما از سال 87 به بعد، به طور متوسط صعودی بوده، به طوری که تا سال 93، به عدد 0.1242 رسیده است. در توضیح این روند صعودی می توان بروز تورم های بالا، رکود اواخر دهه 80 و بروز تحریم ها در اوایل دهه 90 را موثر دانست.در مجموع با توجه به این که طبق نتایج سرشماری نفوس و مسکن سال 95 مرکز آمار ایران، 74 درصد جمعیت کشور در نقاط شهری زندگی می کنند، می توان نتیجه گرفت که رشد فقر، دامن گیر بخش بزرگی از جمعیت کشور در سال های اخیر شده است. در مجموع باید گفت که اگر چه اقتصاد ایران در برخی ابعاد نظیر شاخص توسعه انسانی در زمره کشورهای با درجه توسعه انسانی بالا قرار گرفته است، زوایای دیگری از اقتصاد، نشان دهنده انواع نابرابری ها و ناکارآمدی هاست. نارسایی هایی که به مرور زمان و در پی اتخاذ سیاست های رشد اقتصادی که به ابعاد کیفی رشد نظیر اشتغال زایی توجه کمتری داشته اند، پدیدار شده است. البته ناگفته نماند که وجود انواع و اقسام تحریم های خارجی که شاید نظیر آن را کمتر بتوان در بین کشورهای دنیا یافت، مانعی برای رشد برون زای اقتصاد کشور و به تبع آن سرریز بیشتر منافع رشد اقتصادی در بخش های مختلف جامعه شده است، اما نباید از کارهای نکرده در این میان، با وجود انواع استعدادهای درونی کشور غافل بود. موضوعی که در دهه پیشرفت و عدالت انقلاب باید مورد عنایت بیشتری قرار بگیرد.
منابع:
[1] دو فصلنامه علمی تخصصی مطالعات اقتصاد اسلامی، سال دوم، شماره دوم، بهار و تابستان 89، ص 5-26

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


همزمان با حضور رئیس جمهور طرح افزایش ظرفیت تولید و کیفیت بنزین پالایشگاه بندرعباس و مرحله تکمیلی عملیات احداث فاز سوم طرح توسعه پایانه کانتینری بندر شهید رجایی به بهره برداری رسید و عملیات اجرایی گاز رسانی به 36 هزار خانوار شهری و روستایی استان هرمزگان هم آغاز شد.به گزارش ایرنا، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در آیین بهره برداری از طرح ظرفیت تولید و کیفیت بنزین پالایشگاه اظهار کرد: برای اجرای این پروژه که زمینه اشتغال مستقیم 602 نفر را فراهم آورده، نزدیک به 600 میلیون یورو هزینه شده است. هاشم نامور گفت: طرح افزایش ظرفیت و کیفیت بنزین پالایشگاه بندرعباس شامل واحدهای گوناگونی است که امروز(دیروز) با حضور رئیس جمهور دو واحد بنزین سازی و بخش تصفیه نفتای سبک واحد ایزومریزاسیون آن به بهره برداری رسید.همزمان، مرحله تکمیلی عملیات احداث فاز سوم طرح توسعه پایانه کانتینری بندر شهید رجایی آغاز شد. مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان در این باره اظهار کرد: این طرح با سرمایه گذاری 8 هزار و 600 میلیارد ریال از محل منابع داخلی سازمان بنادر و دریانوردی و بدون استفاده از بودجه های نفتی کشور در مدت 36 ماه احداث می شود. ا... مرداد عفیفی پور تصریح کرد: با بهره برداری از این طرح در چشم انداز سه سال آینده، ظرفیت بندر شهید رجایی به عنوان بزرگ ترین بندر کانتینری ایران از شش میلیون به هشت میلیون کانتینر افزایش خواهد یافت. وی افزود: در این طرح یک هزار و 400 متر اسکله جدید در بندر شهید رجایی احداث می شود که با پایان آن در مدت 36 ماه، امکان پهلوگیری همزمان سه کشتی بسیار بزرگ اقیانوس پیمای نسل هفتم جهان با 400 متر طول، 17.5 متر آبخور و 18هزار و 400 کانتینر ظرفیت فراهم می شود. عفیفی پور بیان کرد: با بهره برداری کامل از این طرح برای هفت هزار و 500 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال زایی می شود. مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان تصریح کرد: با اجرای این طرح بزرگ دریایی و بندری، گامی مهم برای افزایش سهم ایران در بازار تجارت جهانی و ارتقای جایگاه بزرگ ترین بندر کانتینری ایران در میان 100 بندر برتر دنیا برداشته خواهد شد.همزمان رئیس جمهور در سخنرانی در جمع مردم بندرعباس ضمن اشاره به برخی طرح های دولت برای مردم منطقه و همچنین اهمیت مسائل زیست محیطی، گفت: قول می دهم در دولت دوازدهم همه کامیونها را نوسازی خواهیم کرد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

در حالی که صادق زیباکلام اخراج خود از دانشگاه آزاد را به علت اختلاف نظر سیاسی میداند، اما سردبیر رجانیوز، در توئیتی مدعی است: «زیباکلام همزمان با استخدام در دانشگاه تهران، ۲۵ سال در دانشگاه آزاد هم استخدام بوده و حقوق میگرفته، دانشگاه آزاد هزار استاد دوشغله را اخراج کرده است.»گزارش خراسان و انصاف نیوز حاکی است، ماجرا از یادداشت تلگرامی دکتر زیباکلام با عنوان «اخراج از دانشگاه آزاد» آغاز شد که او نوشت:بسیاری از من میپرسند آیا خبر اخراجم از دانشگاه آزاد حقیقت دارد؟ درپاسخ باید بگویم که خبر درست است و متاسفانه این اتفاق افتاده است. بنده بیش از ۲۵سال با این دانشگاه همکاری داشتهام و از سال ۱۳۸۶ عضو پارهوقت دانشکده حقوق و علوم سیاسی واحد علوم و تحقیقات هستم. هیچ اطلاعی به من اعم از کتبی یا شفاهی ندادند و من از طریق پرداخت نشدن حقوقم در بهمنماه متوجه شدم که عذرم را خواسته اند. البته چون ترم شروع شده بود و دانشجویان با من درس برداشته بودند کلاسم را حذف نکردهاند.اگر در مدت این ۲۵سال، در یک مرغداری کار کرده بودم احترام بیشتری در پایان برایم قائل میشدند... به هرحال قصد دارم به وزارت کار شکایت کنم.
رئیس دانشگاه آزاد: هوچیگری در شأن یک استاد نیست
در همین حال، رئیس دانشگاه آزاد با تشریح جزئیات لغو قرارداد با برخی استادان گفت: آنها که بدون مجوز دانشگاه مبداء در دانشگاه آزاد فعالیت می کنند، باید حقوقی که دریافت کرده اند به خزانه دولت بازگردانند. فرهاد رهبر اظهارات و اعتراض صادق زیباکلام را هوچیگری دانست وگفت: در شأن یک استاد نیست که بخواهد با هوچیگری جلوی اجرای قانون را بگیرد و قانون را زیر پا بگذارد.
به گزارش ایسنا، فرهاد رهبردیروز درحاشیه گردهمایی معاونان فرهنگی و دانشجویی دانشگاه گفت: همه ما باید مطیع قانون باشیم و مسائل نامربوط را به یکدیگر ربط ندهیم، ما در حال اجرای قانون هستیم و به منظور نظم بخشیدن به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه عمل میکنیم.وی درباره اعتراضات و حواشی که در خصوص تبدیل وضعیت جمعی از استادان دانشگاه آزاد انجام شده، گفت: دانشگاه آزاد اسلامی حدود ۳۰ هزار نفر عضو هیئت علمی مستقل دارد. تعدادی از اعضای هیئت علمی در سال های گذشته با دانشگاه آزاد همکاری داشتهاند و ما از آنان قدردانی و تشکر میکنیم. آنها به صورت نیمه وقت با دانشگاه آزاد همکاری میکردند. تعدادی از اعضای هیئت علمی هم به صورت حق التدریس در دانشگاه با ما همکاری میکردند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: شرایط امروز این دانشگاه با ۲۰ سال گذشته تفاوت دارد. زیرا آن زمان قاعدتا تعداد اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد بسیار اندک بوده و ناچار بودیم که از توان استادان دیگر دانشگاهها استفاده کنیم و عضو هیئت علمی حقالتدریس داشته باشیم.اما امروز با وجود ۳۰ هزار عضو هیئت علمی وابسته و با توجه به روند کاهشی تعداد دانشجویان در دانشگاه آزاد، ما تصمیم گرفتیم که اصلاح ساختار هیئت علمی را در دستور کار قرار دهیم.وی درباره اهداف این اقدام گفت: هدف اول این است که ما بتوانیم ساعت وظایف تمام اعضای هیئت علمی خودمان را پر کنیم. یعنی یک استادیار وظیفه دارد حدود ۱۰ تا ۱۴ ساعت تدریس کند. در بسیاری از واحدهای ما این موظفی پر نمی شود. مادامی که ما به عضو هیئت علمی حقوقی می دهیم، من وظیفه دارم در مدیریت هزینه اصلاح ساختار انجام دهم تا این موظفی استاد را پر کنم.رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: یک تعدادی از اعضای هیئت علمی نیمه وقت داریم که در خود دانشگاه آزاد، در یک واحد تمام وقت فعالیت میکنند، در یک جا نیمه وقت. من این مفهوم را نمی فهمم یعنی چه و هرچقدر هم که با خودم کلنجار می روم و قوانین را میگردم نمیدانم که چگونه می شود که یک نفر، یک و نیم نفر باشد و بتواند یک جا تمام وقت و یک جا نیمه وقت فعالیت کند.رهبر اضافه کرد: ضمن این که این فرد بسیاری از جاهای دیگر به صورت حق التدریس انجام وظیفه کند. اگر قاعده این را پیدا کردید به من هم خبر دهید.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


کامیار-یک روز پس از آمادگی طالبان برای گفت وگوی مستقیم با آمریکا، رئیس جمهور افغانستان با هدف پایان دادن به جنگ داخلی ۱۶ ساله در این کشور، پیشنهاد به رسمیت شناختن طالبان به عنوان یک حزب سیاسی مشروع و قانونی را مطرح کرد.اشرف غنی در مراسم بازگشایی کنفرانس بینالمللی همکاری برای صلح و امنیت که در کابل با حضور مقاماتی از ۲۵ کشور درگیر در روند صلح افغانستان برگزار شده بود، اعلام کرد که نشانههایی هم در دولت افغانستان و هم در گروه طالبان دیده میشود که بیانگر تمایل هر دو سو برای گفت وگوست.غنی پیشنهاد برقراری آتشبس و آزادی زندانیان را مطرح کرد و افزود که آماده است به عنوان بخشی از توافق با طالبان، به بازنگری در قانون اساسی این کشور بپردازد. او گفت: «دولت پیشنهاد آغاز مذاکرات با طالبان را آن هم بدون هیچ پیششرطی مطرح میکند.»این سخنان گویای تغییر قابل توجه در رویکرد سیاسی رئیس جمهوری افغانستان است چراکه او تا کنون همواره طالبان را «تروریست» و «شورشی» میخواند.اشرف غنی گفت که باید یک چارچوب سیاسی برای گفت وگوهای صلح طراحی و در آن موضوعاتی همچون آتشبس و به رسمیت شناختن طالبان به عنوان یک گروه سیاسی قانونی با دفتر سیاسی رسمی گنجانده شود.او پیشنهاد داد که در این راستا اعضای زندانی طالبان آزاد، نام آن ها از فهرست سیاه بینالمللی حذف و برای جنگجویان پیشین این گروه امکان جذب دوباره در جامعه و داشتن شغل فراهم شود. در مقابل، طالبان نیز دولت افغانستان را به رسمیت شناخته و به قوانین آن احترام بگذارد.این پیشنهادها در حالی مطرح میشود که طالبان تا کنون اگرچه حاضر به مذاکره با آمریکا شده اما هرگونه مذاکرۀ مستقیم با دولت افغانستان را رد کرده است.ایالات متحده آمریکا سال گذشته حمایتهای نظامی خود را از دولت مرکزی افغانستان به ویژه با افزایش حملات هوایی به طور قابل توجهی افزایش داد؛ به این امید که در نهایت طالبان را مجبور به آمدن به پای میز مذاکره کند.اگرچه نظامیان آمریکا معتقدند استراتژی تشدید حملات نظامی به شدت به طالبان ضربه زده اما آن چه عملا دیده میشود افزایش سیطرۀ طالبان بر بخش زیادی از این کشور، افزایش حملات آن ها به نیروهای دولتی و تشدید حملات تروریستی در مناطق غیرنظامی است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.



ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

سه متهم اغتشاشات اخیر مشهد که در آتش زدن تعدادی موتور سیکلت و خودروی پلیس و یک موتور سیکلت شخصی دست داشتند، در جلسه ای با حضور رسانه ها و معاون دادستان مرکز استان، اتفاقات پیش از دستگیری و نقش خود در این تجمعات را تشریح کردند.
معاون دادستان مرکز استان در این جلسه، ابتدا درباره اغتشاشات دی ماه مشهد به رسانه ها گفت :تعدادی از مردم در اعتراض به وضعیت اقتصادی و معیشتی و گرانی برخی کالاها اعتراضاتی داشتند که روزپنج شنبه 7 دی ماه با تجمع در عرصه میدان شهدا آن را به گوش مسئولان رساندند. قاضی حسن حیدری تصریح کرد :این پیام 7 دی ماه به گوش مسئولان رسید . با این حال این تجمعات در روزهای بعد با سوء استفاده معاندان و ضد انقلاب ها مواجه شد تا جایی که سمت و سوی سیاسی و براندازی به خود گرفت. وی با تاکید بر این که دشمنان قسم خورده نظام پس از تجمعات میدان شهدا، شگردهایشان را تغییر دادند و اعتراضات را به سمت منطقه آزادشهر و پارک ملت کشاندند و شعارهای ساختار شکنانه ای را مطرح کردند، تاکید کرد:در چنین وضعیتی در تمام دنیا، با اغتشاشگران برخورد می شود ما نیز براساس وظایف قانونی، با این افراد برخورد کردیم و چیدمان نیروی خاصی را انجام دادیم .با این حال اتفاقاتی در اطراف پارک ملت مشهد روی داد که برای ما در این شهر جدید بود. از جمله این حوادث آتش زدن یک خودروی پلیس ،پنج موتور سیکلت نیروی انتظامی و یک دستگاه موتور سیکلت شخصی بود .
حیدری درباره متهمان گفت :براساس مستندات و تصاویری که در اختیار ما قرار دارد، این افراد به نام های علی ،مرتضی و مصطفی در این حوادث نقش ایفا کرده اند که در این باره بازپرس پرونده تحقیقات جامعی را انجام داده است و متهمان هم اکنون با قرار قانونی در بازداشت به سر می برند .
معاون دادستان مرکز استان یادآور شد :موارد اتهامی بر اساس نوع عملکرد افراد متفاوت است اما در مجموع، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم با هدف برهم زدن امنیت کشور ،آتش زدن عمدی موتورسیکلت های پلیس و فعالیت های تبلیغی به نفع گروه های ضد نظام جمهوری اسلامی از جمله این موارد است.
مردم بیشترین نقش را در شناسایی عاملان حوادث اخیر داشتند
حیدری در باره شناسایی عاملان این حوادث در مشهد گفت :اگرچه دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی، گزارش ها و مستندات خوبی را به این منظور در اختیار ما قرار دادند اما در این میان، مردم بیشترین نقش را در شناسایی عاملان و نقش آفرینان حوادث اخیر داشتند. مردم با عنایت به انزجاری که از این گونه حرکات ساختارشکنانه داشتند، اطلاعاتی را در اختیار ما قرار دادند .وی با بیان این که کسی با اعتراض مخالف نیست مشروط بر این که مسالمت آمیز مطرح شود، تاکید کرد : مگر در تجمع روز پنج شنبه7 دی ماه مشهد، پلیس تا زمانی که تجمع کنندگان به سمت طرح شعارهای ساختار شکنانه و سنگ زدن و تخریب اموال عمومی نرفته بودند، مدارا نکرد ؟در تمام دنیا با تخریب کنندگان اموال عمومی برخورد می شود. حیدری درباره متهمان گفت :اگر این افراد برای تفریح که حق طبیعی آن هاست به پارک ملت آمده بودند کسی مخالفتی نداشت اما وقتی کسی کارش چیز دیگری است و مسیرش جای دیگری است و تنها با فراخوان رسانه های معاند برای شرکت در تجمع به سمت پارک ملت می آید ، اقدامات خودسرانه انجام می دهد ، به اموال عمومی خسارت می زند و از مردم و کسبه سلب آسایش می کند، باید قانون با وی برخورد کند.
اجازه نمی دهیم کسی اقدامی ساختار شکنانه انجام دهد
معاون دادستان مشهد در پاسخ به این سوال که اگر چنین حوادثی در ایام نزدیک به چهارشنبه آخر سال هم اتفاق بیفتد یا برخی بخواهند از این فضا سوء استفاده کنند با آن ها چه برخوردی خواهد شد؟ گفت: اگر کسی با اقدامش بخواهد به مال و جان و آبروی شهروندان تعرض کند، با وی برخورد قانونی خواهد شد .ببینید در دی ماه حوادثی رخ داده است و متهمانش همچنان در دست قانون قرار دارند، اجازه نمی دهیم در چهارشنبه آخرسال یا هر زمان دیگری، کسی اقدامی ساختار شکنانه انجام دهد.
فکر نمی کردیم تجمع به چنین سمتی کشیده شود
علی، یکی از متهمان این پرونده که 18 سال داردو «ام دی اف» کار است، درباره نقش خود در اغتشاشات اخیر گفت :محل سکونتم اطراف خواجه ربیع است. آن روز برای تفریح به اتفاق تعدادی از دوستانم به پارک رفته بودم. گاهی این کار را می کنم نه همیشه .اما این بار در پارک ملت که بودیم عده ای آمدند و گفتند بیایید برویم شعار بدهیم . وی مدعی می شود: ما برنامه ای برای حضور در تجمع نداشتیم و پیامی هم دریافت نکرده بودیم، اشتباه و بچگی کردم و به جمع تجمع کنندگان اضافه شدم .
مصطفی 30 ساله یکی دیگر از تجمع کنندگان دستگیر شده درباره حضورش در تجمع گفت :من در اطراف پارک ملت به شغل آزاد در یکی از فروشگاه های عرضه محصولات بهداشتی مشغولم .پنج یا شش ماه است که مسیر ترددم هرروز از آن جاست .من با هدف اعتراض به گرانی در تجمع شرکت کردم اما اقدامی برای تخریب اموال عمومی انجام ندادم. در جمع تجمع کنندگان به پرتاب سنگ هم اعتراض کردم اما انگار هرکسی آن جا کار خودش را انجام می داد و کسی به حرف دیگری گوش نمی کرد .
مرتضی 24 ساله یکی دیگر از دستگیر شدگان «قالب بند» است. او درباره حضورش در تجمعات گفت: من با هدف شرکت در تجمع آمده بودم اما بار اول بود که در تجمع شرکت می کردم ، ما تحت تاثیر جو تجمع قرار گرفتیم. این تجمع یک اعتراض بود که حالا برای ما پرونده سنگینی شده است.
مصطفی در پاسخ به این سوال که چه کسی فراخوان تجمع به گرانی را در روزهای بعد از 7 دی ماه منتشر کرده بود، گفت :من در تجمع پنج شنبه 7 دی حضور نداشتم ولی از طریق دوستانم در محل کار متوجه شدم باز هم قرار است در اعتراض به گرانی، تجمع برگزار شود برای همین در آن شرکت کردم .
من موتور سوخته را در آتش هل دادم
معاون دادستان در ادامه جلسه تصاویری از حضور علی در صحنه آتش زدن موتور سیکلت را نشان داد.علی با دیدن این تصاویر گفت: این ها فیلم های گوشی خودم است اما در دستم فقط تعدادی سنگ بود .من موتور را آتش نزدم .این موتور در نزدیکی ایستگاه متروی امامت بود، من وقتی رسیدم موتور آتش گرفته بود من فقط از آن فیلم گرفتم.
معاون دادستان در مقابل این اظهارنظر تاکید کرد: این فرد در این صحنه حضور دارد و از این صحنه ها فیلم تهیه می کند. علی ادامه داد: حدود دو ساعت ونیم فردی با لباس شخصی با من بود، اسمش را نمی دانم ،شعار می داد و تشویقم می کرد سنگ بزنم .فیلم هم گرفتم ولی بعد وقتی خواستم فیلم ها را پاک کنم اجازه نداد .این فرد با لباس ورزشی جلوی ما در پارک ملت می دوید وقتی مامورها می آمدند، وانمود می کرد ورزش می کند اما اجازه نمی داد پراکنده شویم .
وی در پاسخ به این سوال معاون دادستان که چطور مدعی هستی این فرد را نمی شناسی اما به او اطمینان کردی و همراهش شدی و حتی گوشی تلفنت را در اختیارش گذاشتی تا از اقدامات خودت فیلم بگیرد، پاسخ داد :من فکر نمی کردم این طور شود، جو گیر شدم .بچگی کردم .موتور روی زمین داخل آتش افتاده بود، من فقط خم شدم و آن را داخل آتش هل دادم. در همان صحنه از من فیلم گرفته اند.
مرتضی در ادامه صحبت های علی گفت :ما موتور را آتش ندادیم، یک موتورپلیس گوشه ای افتاده بود و می سوخت. ما آن را بیشتر در آتش هل دادیم .ما ندیدیم چه کسی موتور را آتش زده بود، 50 نفر آن جا بودند.
معاون دادستان تصویر دیگری از حضور مصطفی را در نزدیکی محل آتش گرفتن موتور پلیس نشان داد.قاضی حیدری در این باره گفت: اودر این صحنه جریان را هدایت می کند .مصطفی اما پاسخ داد: من نقش لیدری نداشتم، اگر لیدر بودم وقتی فریاد می زدم سنگ نزنید یا موتور را به آتش نکشید به حرفم گوش می دادند .
مصطفی در پاسخ به این سوال که اگر بااین شکل تجمع مخالف بودی چرا از این جریان جدا نشدی؟ اظهارکرد:وقتی متوجه شدم و خواستم از تجمع جدا شوم دستگیرم کردند. حدودیک ساعت در تجمع بودم، من کمی زودتر باید از تجمع جدا می شدم درحالی که بعد از آتش زدن موتورها بیرون آمدم.
قاضی حیدری در پاسخ به این سوال که آیا کسی یا جریانی هم دراین مدت از این افراد حمایت یا برای آزادی آن ها تلاشی کرده است، گفت:در این جریانات، برای سرکردگان مهم نیست سر فرد فریب خورده چه می آید، به همین دلیل برای حمایت به سراغش نمی آیند. الان کسی از این افرادی که به جامعه و امنیت آن خسارت زده اند حمایت نمی کند. مردم از این ها ناراحتند، خودشان این ها را معرفی کرده اند حتی خانواده برخی از دستگیر شدگان تجمعات اخیر هم حاضر نشدند برای آن ها وثیقه بگذارند.
پشیمانم، نوع اعتراض مان درست نبود
علی در پاسخ به این سوال که چه نتیجه ای از اقداماتت گرفتی، اظهارکرد :من هیچ هدفی نداشتم فیلم ها را هم همین طوری گرفتم و الان پشیمانم. مصطفی هم گفت : حق اعتراض داشتیم اما نوع اعتراضمان درست نبود. اگر قرار بر آتش زدن و سنگ زدن باشد، حرف درست هم به درستی منتقل نمی شود. نوع اعتراضی که من آن روز دیدم جالب نبود.
نکته: صحبت هایی که از متهمان در اغتشاشات اخیر به چاپ رسیده است، صرفا ادعاهای آن هاست و طبیعتا خراسان صحت و درستی آن ها را تایید نمی کند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعلام این خبر که سبد کالای دولتی برای 11 میلیون خانوار ایرانی هفته آینده شارژ میشود، گفت: اعتبار این سبد 50 میلیارد تومان بیش از دوره گذشته است.به گزارش فارس، علی ربیعی افزود: در توزیع سبد کالای جدید 50 میلیارد تومان اعتبار بیشتری در نظر گرفته شده است.ربیعی اظهار کرد: این سبد کالا مشمول نیازمندان، افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و همچنین به 800 هزار نفر از نیازمندانی که خودمان شناسایی کردهایم، تعلق میگیرد.وی گفت: فردا تأمین اعتبار برای سبد کالای حمایتی کامل میشود تا هفته آینده بین 11 میلیون نفر نیازمند توزیع شود.این خبر حاکی است، پیش از این مریمالسادات میرمالک ثانی، سرپرست دفتر حمایتی و توانمندسازی وزارت رفاه گفته بود: کارت یارانه سرپرست خانوارها شارژ میشود و این افراد میتوانند به فروشگاههای طرف قرارداد ما که در تهران 9 فروشگاه انتخاب شده در قالب رفاه، شهروند، اتکا و... مراجعه و کالاهای خود را خریداری کنند. افراد در خرید کالا آزادی عمل دارند اما باید به این فروشگاههای طرف قرارداد مراجعه کنند.وی گفته بود مشمولان دریافت سبد کالا بدانند این گونه نیست که چنان چه کالای خود را خریداری نکنند پولشان در کارت اعتبار سوخت میشود بلکه تا دریافت سبد بعدی میتواند در حساب آن ها بماند. میرمالک ثانی درباره نحوه دریافت این سبد توضیح داده بود که افراد مشمول به بهزیستی و کمیته امداد مراجعه کنند و اگر شرایط را داشته باشند، میتوانند تحت پوشش این نهادها قرار گرفته و سبد را بگیرند؛ البته افرادی که مستمریبگیر این نهادها نیستند و فقط یک مورد خدمت دریافت کردهاند هم میتوانند، سبد کالا بگیرند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

.jpg)