مدرسه سازی برای «ژینا»های ایران
تعداد مدارس بنیاد برکت، تا پایان امسال به 2000 مدرسه خواهد رسید، اما این پایان کار نیست و طی سال های آینده 700 مدرسه دیگر نیز برای میزبانی از دانش آموزان روستاها و مناطق محروم احداث خواهد شد. این یعنی ژینا و امثال او حالا می توانند درس بخوانند. ماجرای ژینا چیست؟
عبدالهی - اگرچه رفع محرومیت به ویژه در حوزه آموزشی، وظیفه دولتها بوده و هست، اما نقش پررنگ مجموعههایی مانند بنیاد برکت و جامعه خیران مدرسهساز را هرگز نمیشود نادیده گرفت؛ دو مجموعهای که ثمره تلاشهایشان، نجات هزاران دانشآموز از فقر امکانات آموزشی بوده و مسیر زندگی شان را تغییر داده است.
15 سالگی یک بنیاد
سال 86 بود که در راستای اجرای دستور رهبر معظم انقلاب به رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، بنیاد برکت تاسیس شد تا توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی، در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته را دنبال کند. این هدف کلان، برگرفته از همان دستور رهبر انقلاب به رئیس وقت ستاد اجرایی فرمان امام(ره) بود که در آن فرموده بودند: «در ذهنم حل مشکلات محرومین بوده است. مثلاً مشکلات هزار روستا را کاملاً حل کنید. چقدر خوب است هزار نقطه، آباد شود یا هزار مدرسه در کشور ساخته شود، این دستگاه را برای این کار آماده کنید» (به نقل از پایگاه اطلاعرسانی بنیاد برکت).
این بنیاد با همین هدف و چشم انداز، فعالیتهای خود را در حوزههای مدنظر آغاز کرد؛ توانمندسازی اقتصادی بنگاهمحور در مشارکت با کارآفرینان بومی، احیای کارگاههای تولیدی، حمایت از کسبوکارهای کوچک و متوسط با اعطای تسهیلات ارزان قیمت، اجرای بیش از 100 هزار طرح اشتغالزایی خُرد و خانگی، اجرای طرحهای جامع پیشرفت منطقهای در 25 نقطه هدف برای پوشش 3 هزار روستا، ساخت 1320 مرکز فرهنگی و مذهبی شامل مسجد، حسینیه، خانه عالم، حوزه علمیه، مصلی و دارالقرآن، ساخت 40 هزار واحد مسکونی محرومان، مشارکت با وزارت بهداشت در تکمیل 14 بیمارستان و 230 مرکز و خانه بهداشت، تکمیل 565 پروژه آبرسانی روستایی و البته عقد قرارداد همکاری با وزارت آموزش و پرورش و سازمان نوسازی مدارس برای ساخت 2000 مدرسه.
1800 مدرسه ساخته شد
بدون تردید یکی از مهمترین خدمات بنیاد برکت، احداث مدارس در مناطق محروم و روستایی کشور بوده است؛ به ویژه در نقاط دورافتاده و صعبالعبور استانهایی مانند سیستان و بلوچستان و کرمانشاه. آنطور که «محمد ترکمانه» مدیرعامل بنیاد برکت در اردیبهشت امسال اعلام کرد، این بنیاد ساخت 2700 مدرسه در کشور را متعهد شده که تاکنون 1800 مدرسه را به بهرهبرداری رسانده و تا پایان امسال نیز 200 مدرسه دیگر را برای حضور دانشآموزان تکمیل خواهد کرد که اولویت این طرح، جایگزین با مدارس کانکسی است. 700 مدرسه دیگر نیز در سالهای آینده احداث میشود تا تعهد بنیاد برکت برای ساخت 2700 مدرسه به طور کامل اجرایی شود.
3750 روستا، 250 هزار دانش آموز
نکته مهم درباره این خدمت بنیاد برکت، تلاش آنها برای عادلانه کردن امکانات آموزشی است و به همین دلیل است که حضور پررنگ آنها در مناطق محروم و روستاها هدفگذاری شده است.
به گفته ترکمانه هماکنون 3750 روستا در سراسر کشور تحت پوشش فعالیتهای مدرسهسازی بنیاد برکت قرار دارد. خوب است این را هم بدانیم که هماکنون 250 هزار دانشآموز در مدارس برکت تحصیل میکنند؛ مدارسی که در آن تمامی استانداردها، الزامات آموزشی و ضوابط فنی و زیربنایی نیز به دقت رعایت شده و بنیاد برکت برای ساخت آنها تا به امروز 9150 میلیارد ریال پرداخت کرده است.
60 هزار دانش آموز از تحصیل باز نماندند
شنیدن این خبر هم بسیار مسرتبخش است که بنیاد برکت توانسته با احداث مدارس در مناطق دورافتاده و صعبالعبور، از یک اتفاق تلخ جلوگیری کند. آنطور که محمد ترکمانه گفته، فقدان یا دوری مدرسه، معضل تردد، نبود وسیله رفت و آمد، کمبود امکانات و فقر معیشتی، منجر به ترک تحصیل هزاران دانشآموز در کشور شده بود اما بنیاد برکت با اقداماتی همچون ساخت مدرسه، احداث خوابگاه شبانهروزی، تامین وسیله نقلیه و اهدای کتاب و وسایل کمک آموزشی، سبب شده تا به امروز ۶۰ هزار دانشآموز که مجبور به ترک تحصیل شده بودند، دوباره به مدرسه بازگردند و درس خواندن را از سر بگیرند.
با هر نگاه و باور، نمیتوان بر خدمات بزرگ بنیاد برکت، به خصوص ساخت مدرسه و ایجاد شرایط تحصیل دانشآموزان محروم چشم بست و آن را نادیده گرفت؛ خدمتی که البته همچنان ادامه خواهد داشت... .
ساخت مدرسه در روستای سفیدبرگ بعد از نامه کودک کرمانشاهی به رهبر انقلاب
یکی از زیباترین داستانهای مدارس برکت، مربوط به مدرسهای است که در روستای سفیدبرگ جوانرود، در استان کرمانشاه احداث شده است. ژینا رحیمی، دختر 9 سالهای که به خاطر تَرَک دیوارهای مدرسه قدیمی و ترس از فروریختن آن، تصمیم به ترک تحصیل گرفته بود، قبل از ترک تحصیل تصمیم دیگری گرفت و به پیشنهاد پدرش، نامهای برای رهبر انقلاب نوشت:
«پدر بزرگوارم؛ رهبر فرزانه انقلاب
سلام - من ژینا کلاس سوم ابتدایی دبستان فتحالمبین سفیدبرگ از توابع شهرستان جوانرود استان کرمانشاه میباشم. روستای ما 17 کیلومتر از شهرستان جوانرود فاصله دارد. مدرسه ما در سال 1360 ساخته شد و از هر چهار طرف تَرَک برداشته و نشست کرده و هر لحظه احتمال دارد با یک رعد و برق که زمین تکان میخورد خراب شود. من میترسم که در کلاسهای آن درس بخوانم. بارها به مامان و بابایم گفتهام جرئت درس خواندن در چنین مدرسهای را ندارم.»
نامه ای که بی پاسخ نماند
این دلنوشته ژینا، به مقصد رسید و بیپاسخ هم نماند. ستاد اجرایی فرمان امام(ره)، مسئولیت نشاندن لبخند بر صورت ژینا و همکلاسیهایش را برعهده گرفت و یکی از مدارس برکت در روستای آنها ساخته شد. این دختر شیرین کرمانشاهی هم از شدت خوشحالی، دست به قلم شد و نامه دومش را نوشت:
«پدر بزرگوارم، سلام
من ژینا دانشآموز کلاس چهارم ابتدایی روستای سفیدبرگ هستم. همان دختری که برای شما نامه نوشته بود که دیگر به مدرسه نمیروم. الان من و همکلاسیهایم خیالمان راحت شده که مدرسه قدیمی و تَرَکهایش دیگر روی سر ما خراب نمیشود یا مجبور نیستیم در کانکس درس بخوانیم، چرا که دیگر برای خودمان یک مدرسه جدید داریم با کلی کلاس و کتابخانه و آزمایشگاه و نمازخانه. من الان خوشحال هستم که هر روز به مدرسه برکت میروم و میخواهم در آینده دکتر دندانپزشک بشوم. از طرف خودم و دوستانم از شما رهبر و پدر بزرگوارم تشکر میکنم که نامه مرا خواندید و برای ما یک مدرسه ساختید. آرزو میکنم همه بچههای ایران مدرسهای به خوبی مدرسه ما داشته باشند.»