
با نگاهی گذرا به سال گذشته، به سراغ مهم ترین رویدادهای سیاسی آن رفته ایم
تعداد بازدید : 133
سایه روشن های سیاست در سال 1400
میرزا رضا توکلی - بی برو برگرد مهم ترین رویداد سیاسی سال 1400 ، انتخابات ریاست جمهوری بود. انتخاباتی که با حاشیه های زیادی همراه شد و در نهایت سید ابراهیم رئیسی توانست با کسب اکثریت آرا سکاندار جدید قوه مجریه شود. در این بین البته یکی از بحث برانگیزترین اتفاقات این انتخابات رد صلاحیت های گسترده شورای نگهبان نیز بود، رد صلاحیت های سخت گیرانه ای که چهره هایی نظیر علی لاریجانی رئیس ادوار قوه مقننه نیز نتوانستند مجوز ورود به کارزار انتخابات ریاست جمهوری را بگیرند. در این بین اما علی لاریجانی پیگیر رد صلاحیت خود شد و در دوئلی تمام عیار با سخنگوی شورای نگهبان به این اقدام شورای نگهبان اعتراض کرد و در نهایت نیز با انتشار جنجالی نامه رد صلاحیت لاریجانی این موضوع برای مدت ها به تیتر یک رسانه ها تبدیل شد.
سیاست نگاه به شرق
اما فارغ از انتخابات و حواشی جنجالی آن سیاست دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی نیز مورد توجه بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران سیاسی قرار گرفت. رئیسی در یک درنگ چند ماهه دور جدید مذاکرات هسته ای را از سر گرفت و مسئولیت تیم مذاکره کننده را که پیش از این در دستان سید عباس عراقچی بود، به علی باقری سپرد. علاوه بر مذاکرات هسته ای، سیاست جدید منطقه ای دولت سیزدهم و نگاه به شرق این دولت نیز قابل توجه بود. رئیسی در حالی که کمتر از صد روز از عمر دولتش سپری می شد به تاجیکستان سفر کرد. سفری که با یک اقدام تاریخی همراه شد و سران سازمان همکاری شانگهای با عضویت کامل کشورمان در این پیمان موافقت کردند. رئیسی در ادامه با امضای قرارداد سوآپ گازی سه جانبه بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، سفر به روسیه و امضای تفاهم نامه های همکاری دوجانبه بین تهران – مسکو و همچنین سفر به قطر گام بلندی در ارتقای جایگاه ایران در بین قدرت های شرقی برداشت.
shut down تل آویو!
بی تردید یکی از مهم ترین رویداد های مهم 1400؛ تقابل تهران – تل آویو بود. تقابلی که با حمله رژیم صهیونیستی در واپسین روزهای آغاز سال به سایت های هسته ای نطنز و بعد ها تسای کرج آغاز شد و در ادامه با پاسخ مستقیم و غیر مستقیم ایران در هدف قرار دادن کشتی این رژیم به اوج خود رسید. ماجرا اما به همین جا ختم نشد و در این روزهای اخیر ایران در پاسخ به شهادت دو تن از پاسداران کشورمان در سوریه به دست رژیم صهیونیستی؛ مقر موساد در اربیل را هدف قرار داد. سال 1400 اما برای رژیم صهیونیستی به همین جا ختم نشد و با فاصله اندکی از حمله بالستیکی هوافضای سپاه به مقر موساد در اربیل، رسانههای این رژیم از حمله بی سابقه سایبری به نهادهای دولتی این رژیم خبر داده و اعلام کردند که همه سایتهای وزارتخانههای دولتی این رژیم از کار افتاده است.
گردش به چپ کارگزاران !
فضای سیاست داخلی و حزبی کشور نیز با اتفاقات غیر منتظره ای همراه بود. می توان خداحافظی غلامحسین کرباسچی پس از 20 سال از دبیر کلی حزب سازندگی را از جمله این موارد غیر منتظره عالم سیاست دانست. خداحافظی که با تعطیلی روزنامه سازندگی وابسته به نهاد کارگزاران همراه شد و بسیاری از تحلیل گران آن را تغییر در رویکرد از راست به چپ دانستند. ابقای نبوی به ریاست ناسا نیز از دیگر حاشیه های اردوگاه اصلاح طلبی در روزهای پایانی سال 1400 بود. در حالی ریاست نبوی بر جبهه اصلاح طلبی تمدید شد که این چریک پیر اصلاحات کنشگری لازم در انتخابات ریاست جمهوری را نداشت و به باور رسانه ها و کارشناسان اصلاح طلب، نتوانست چهره منسجمی از این جریان در انتخابات ریاست جمهوری ارائه دهد. در این بین اما حضور کم رنگ مهدی کروبی در عرصه سیاسی و دیدار با چهره های مختلف اصلاح طلبی و حتی توصیه به شرکت در انتخابات از جمله وقایع قابل توجه امسال بود. اما فارغ از اردوگاه اصلاح طلبی، اردوگاه رقیب نیز که پیروزی در انتخابات را به دست آورده بود سال بی حاشیه ای را سپری نکرد و به عقیده تعدادی از کارشناسان سیاسی موضع منفعلانه احزاب و گروه های اصولگرایی در برخورد با دولت رئیسی، این زنگ خطر را به صدا در آورده که رفته رفته هویت سیاسی شان در دولت اصولگرای سیزدهم هضم شود.
خداحافظی اژه ای با هیئت همراه
قاضی القضاتی محسنی اژه ای و تکیه چهره ای از دل دستگاه قضا بر کرسی ریاست عدلیه نیز از مهم ترین رویداد های1400 بود. محسنی اژه ای همان مسیر تحول در مسیر دستگاه قضا را با شتاب بیشتری پی گرفت. وی در کنار حمایت از منتقدین دستگاه قضا، بازدید های متعدد از مراکز قضایی و دیدار های مختلف مردمی تاکید زیادی بر خلوت کردن بازداشتگاه ها و زندان ها داشت و در این مسیر گام های مهمی نیز توسط مدیران قضایی برداشته شد. در این میان حذف هیئت همراه در سفر های استانی از شاخص ترین اقدامات مهم رئیس جدید دستگاه قضا بود که با استقبال مردم و کاربران فضای مجازی همراه شد.
شفافیت حقوق آری، شفافیت آرا نه
به رغم پیگیری های چند باره بهارستان، سال 1400 هم نتوانست سد شفافیت آرای نمایندگان مجلس را بشکند. موضوعی که با انتقاد های فراوانی همراه شد. از سوی دیگر اما مجلس در روزهای پایانی سال ؛ گام مهمی در راستای شفافیت برداشت و ثبت ماهانه حقوق نمایندگان و مدیران مجلس در سامانه سازمان امور استخدامی را به تصویب رسانید .
جهاد تبیین مهم ترین رهنمود رهبری
در آخر اما باید گفت که بی برو بگرد « جهاد تبیین » مهم ترین کلید واژه ای بود که در سال 1400 رهبر انقلاب پیوسته و در بیانات متعدد خود بر آن تاکید داشتند و از اهمیت آن سخن گفتند. رهبر انقلاب در دیدار اخیر خود با خبرگان رهبری و در واکنش به تصویب بودجه چند ده میلیاردی مجلس برای جهاد تبیین نیز اعلام کردند « تخصیص بودجه سنگین برای جهاد تبیین کار غلطی است» ؛ موضوعی که حکایت از آن داشت که مخاطب سخنان ایشان تنها سازمان های فرهنگی و بدنه نخبگانی کشور نیستند و این مهم وظیفه یکایک مردم از هر قشر و با هر اندیشه ای است.