رونمایی ازچتر جدید دفاعی ایران
سامانه راهبردی «باور 373» به عنوان یکی از پیچیده ترین سامانه های پدافندی کشور بالاخره پس از 10 سال عملیاتی شد
محمدی – روز پنج شنبه و همزمان با روز صنعت دفاعی، سرانجام از سامانه پدافند هوایی «باور 373» که حاصل درخشان صنعت دفاعی کشورمان است توسط رئیس جمهور رونمایی شد و با این کار بزرگ ایران در مدار معدود کشورهایی قرار گرفت که توان طراحی و ساخت راهبردی ترین سامانه های پدافندی را در جهان دارد، سامانه ای که می تواند در پهنه وسیعی ازآسمان اعمال حاکمیت داشته باشد و به صورت همزمان شش هدف را در 65 کیلومتری از سطح زمین ساقط کند. صبح روز پنج شنبه حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی برای شرکت در مراسم رونمایی از این سامانه پدافندی به وزارت دفاع رفت و این سامانه پدافندی را از سامانه روسی «اس 300» قوی تر و بسیار نزدیک به سامانه «اس 400» توصیف کرد.
دعوت از همسایگان برای خرید های نظامی از ایران
روحانی دراین مراسم به عنوان رئیس شورای امنیت ملی یک پیشنهاد جالب نیز داشت و خطاب به کشورهای همسایه ایران گفت که اگر بتوانیم با کشورهای دوست در تمام صنایع دفاعی مشارکت کنیم، هزینههای ما کمتر خواهد شد، اصل این است که در اقتصاد و سرمایهگذاری با همسایگان و کشورهای دوست مشارکت کنیم و به صورت عملی فعالیت مشترک داشته باشیم. نکته رئیس جمهور را سردار عزیزی رئیس اداره تحقیقات و امور صنعتی نیروهای مسلح هم به زبانی صریح تر اظهار کرد و با اشاره به این که در سامانه باور 373، عدد 373 در حروف ابجد «یا محمد رسول ا...» است، گفت که خرید این سامانه برای دیگر کشورها جذاب است و منع بین المللی برای صادرات آن نداریم. دراین زمینه، سردار قریشی معاون وزیر دفاع نیز به علاقه مندی بسیاری از کشورها برای خرید پهپاد از ایران اشاره و بیان کرد: ما با لحاظ مجوزهای صادر شده از سلسله مراتب نیروهای مسلح و در نظر گرفتن ملاحظات بین المللی در زمینه حفظ صلح، ثبات و امنیت در نقاط مختلف دنیا به برخی از کشورها این تجهیزات را صادر کرده ایم و میکنیم. پیش از سخنان رئیس جمهور ، امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز در آمار جالبی نیز به نقل از برخی مؤسسات غربی نظامی رتبه کشورمان در این حوزه را در سال 2018 ، سیزدهم جهان بیان کرد.
ویژگی های منحصر به فرد «باور 373»
«باور 373» را باید پیچیده ترین و مهم ترین سامانه پدافند هوایی موشکی ساخت داخل (و حتی پیچیده ترین پروژه دفاعی تاریخ ایران) به حساب آورد که کار طراحی، ساخت، تست و عملیاتی شدن آن در کمتر از یک دهه به دست متخصصان ایرانی در داخل کشور انجام شده است. طراحی این سامانه با نگاه به سامانههای روز دنیا و با تکیه بر دانش و تجربیات متخصصان ایرانی و با بهرهگیری از فناوریسامانههای بومی صیاد ۲ و ۳ انجام شده است. این سامانه میتواند اهداف هوایی را در صحنه نبرد با اصابت مستقیم موشک یا با اصابت ترکشهای سرجنگی موشک ساقط کند و مانع از ورود اهداف هوایی به محدوده عملیاتی خود شود.این سامانه قابلیت مقابله با اهداف هواپیماهای شکاری و پنهانکار،هواپیماهای راهبردی و بمبافکنها،هواپیماهای بدون سرنشین، موشکهای کروز، موشک ضدرادار و موشکهای بالستیک، هواپیماهای جنگ الکترونیک خاص و هواپیماهای شناسایی، انواع بالگردها و موارد مشابه را داراست. این سامانه میتواند همزمان تعداد ۳۰۰ هدف را شناسایی و تعداد ۶۰ هدف را ردگیری کند و با شش هدف به طور همزمان درگیر شود. امیر سرتیپ شاهرخ شهرام رئیس سازمان صنایع الکترونیک وزارت دفاع نیز با بیان این که این سامانه در مقابله با موشک های بالستیک کاربرد دارد، اظهار کرد: سامانه موشکی باور 373 از سامانه «پاتریوت» آمریکا بسیار برتر است زیرا سامانه موشکی «تاد» بیشتر سامانه مراقبتی به شمار می رود و خانواده سامانه باور 373 در کلاس بالاتر از آن است.
توان شلیک 2 یا 3 نوع موشک به صورت همزمان
اما خبرگزاری فارس نیز در این زمینه نوشت: موشک مورد استفاده در سامانه «باور۳۷۳» از نوع صیاد-۴ بوده که در حقیقت جدیدترین عضو از خانواده موشکهای پدافندی صیاد است که قادر به انهدام اهداف در فاصله ۲۰۰ کیلومتری و در ارتفاع ۲۷ کیلومتری خواهد بود. از سوی دیگر کنار هم قرار گرفتن پرتابگر ۴ فروندی گویای این موضوع است که سامانه باور۳۷۳ میتواند چند نوع موشک را در آن واحد برای شلیک به سمت طیف مختلفی از اهداف در اختیار داشته باشد. به عنوان مثال این سامانه قادر خواهد بود برای مقابله با اهداف مختلف در برد ۷۵ کیلومتری از موشک صیاد ۲، در برد ۱۲۰ کیلومتری از موشک صیاد ۳ و در برد ۲۰۰ کیلومتری از موشکهای صیاد ۴ استفاده کند.
برترین ویژگی سامانه باور۳۷۳ چیست؟
برترین ویژگی سامانه باور۳۷۳ را باید طراحی و ساخت تمام ایرانی آن برشمرد، چراکه یکی از حساسیتهای ویژه تجهیزات و سامانههای پدافندی، موضوع کدها و سیستمهای نرم افزاری آن هاست که شاکله نرم افزاری آن در دست کشور سازنده است و در خصوص سامانه های پدافندی غیربومی همواره این موضوع که کدهای شبکه پدافندی یک کشور در دست بیگانگان باشد از نقاط ضعف محسوب میشود. از آن جایی که به گفته معاون وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تمام اجزای نرم افزاری و سخت افزاری سامانه باور۳۷۳ در داخل کشور طراحی و همچنین از پروتکلهای امن بین رادارها، اهداف و موشکها استفاده شده است، این مزیت برای شبکه پدافندی کشورمان فراهم است که یک سامانه پدافند موشکی با شبکهای کاملا امن را در اختیار خواهد داشت.