انزوای سیاست های ضدایرانی آمریکا در G20 و ناتو

طاهری-درحالی که رئیس جمهور آمریکا در حاشیه نشست سران گروه20، موضوع ایران را یکی از محورهای مذاکرات دوجانبه خود کرده بود، سرپرست وزارت دفاع این کشور نتوانست حمایت اعضای ناتو برای مقابله با ایران را جلب کند. ترامپ هم که از تسلیم نشدن ایران در مقابل زیاده خواهی هایش عصبانی است، در همراه ساختن کشورهای حاضر در نشست گروه 20 ناکام بود ولی در عین حال سعی کرد با حفظ مواضع تند خود، مسیر مذاکره را هم نشان دهد. مجلس سنای آمریکا هم سعی کرد تا با دو مصوبه خود هم راستا با سیاست های دولت ترامپ، سیاست هویج و چماق خود درباره ایران را تکمیل کند.
اتفاق نظر روسیه و آمریکا درباره حل دیپلماتیک مسئله ایران
در حاشیه نشست سران 20 کشور اقتصادی جهان، مقامات کشورها درباره موضوع ایران رایزنی و گفت و گو کردند. براساس گزارش رسانه ها، رئیس جمهور آمریکا در دیدارهای خود با رئیس جمهور روسیه، نخست وزیران فرانسه، استرالیا، ژاپن و هند درباره ایران گفت و گو کرد. منابع رسانه ای تاکید کرده اند که کشورهای اروپایی در محافل خصوصی خود، ترامپ، بولتون، پمپئو و متحدان آن ها را بابت شکل گیری بحران جاری در منطقه غرب آسیا مقصر دانسته و سرزنش کرده اند. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه هم پس از دیدار ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ گفت که «دو کشور بر سر این مسئله که وضعیت کنونی درخصوص ایران باید از طریق مسالمتآمیز و دیپلماتیک حل و فصل شود، اتفاق نظر دارند.» ترامپ در نشست خبری خود در حاشیه این نشست به ملاقاتش با ماکرون اشاره کرد و گفت: رئیسجمهور فرانسه به من گفت که کشورش روابط تجاری با ایران دارد و خواستار ملاقات با (سران) ایران است و من نیز او را برای این موضوع تشویق کردم. رئیسجمهور آمریکا در ادامه مدعی شد که فهرستی از اهداف در ایران را در اختیار دارد و سپس مدعی شد:«ما نمیتوانیم به ایران اجازه داشتن تسلیحات هستهای را بدهیم، نمیتوانیم چنین اجازهای را بدهیم». آن گونه که برخی رسانه ها گزارش داده اند، بن سلمان ولیعهد سعودی هم در کنار ترامپ تلاش زیادی کرد که کشورهای عضو این نشست را متقاعد کند ایران یک تهدید خطرناک است اما موفق نشد.
دست رد ناتو بر سینه آمریکا
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که سرپرست تازه کار وزارت دفاع آمریکا در اولین ماموریت خارجی خود نتوانست حمایت ناتو را برای تشکیل ائتلاف علیه ایران جلب کند: «مارک اسپر سرپرست وزارت دفاع آمریکا در جمع بندی اولین نشست با متحدان گفت که اعضای ناتو هیچ تعهد محکمی به ایالات متحده برای شرکت در تلاش جهانی به منظور تامین امنیت آب های بین المللی در مقابل تهدیدات از سوی ایران ندادند.» با این حال اسپر مدعی شد که برخی از اعضای ناتو در نشستهای خصوصی تمایل داشتند بیشتر با جزئیات این طرح آشنا شوند و قرار است در نشست ماه آینده این اطلاعات را در اختیار آن ها قرار دهد. به اذعان «ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، با وجود آن که آمریکا گزینهها برای شرکت در تلاش خود علیه ایران را از مشارکت در تجسس هوایی و اسکورت دریایی تا تشکیل زنجیره ای از کشتی ها متنوع کرده است، هیچ یک از اعضای ناتو هیچ تصمیمی برای مشارکت در این اقدامات اعلام نکردند. در همین خصوص، یک دیپلمات اروپایی به آسوشیتدپرس گفت که ناتو می خواهد از مسائل مربوط به ایران دور بماند؛ خواسته ناتو این است که شاهد آرامش میان ایران و آمریکا باشد و نمی خواهد ببیند که این موضوع به مسئله ای برای ناتو بدل شده است.