
تعداد بازدید : 433
از سطح مولکولی تا اختراعات نجاتبخش
آشنایی با رشته بیوتکنولوژی، پیشرفتهایش و تاثیرات چشمگیر آن بر جنبههای مختلف زندگی ما به بهانه روز ملی بیوتکنولوژی بههمراه گفتوگو با دکتر «ماریا بیهقی» که بهتازگی اختراعش در همین حوزه در اداره ثبت اختراعات آمریکا به ثبت رسیدهاست

بیوتکنولوژی دقیقا یعنی چه؟
کلمه بیوتکنولوژی از دو کلمه زنده و زندگی یا سامانه زنده و تکنولوژی به معنای یک روش علمی به منظور دستیابی به یک هدف علمی شکل گرفته است. زیست فناوری یک دانش بین رشتهای است و میتواند با علومی مانند مهندسی شیمی، پزشکی، کشاورزی، میکروبیولوژی، نانوتکنولوژی و ... همپوشانی داشته باشد. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد 6 گرایش با عنوانهای میکروبی، محیطی و دریایی، مولکولی، پزشکی، فراورش زیستی و کشاورزی(گیاهی) دارد. بنابراین وقتی از کشف دارو و نانوذرات برای درمان بیماریها میگوییم یا از فناوری تغییر رنگ چشم جنین در دوران بارداری، بالا بردن ارزش موادغذایی و هزاران امر ناممکن دیگر حرف میزنیم در حال معرفی مباحث پراهمیت زیست فناوری هستیم.
تبدیل غم بزرگ به کار بزرگ
دکتر «ماریا بیهقی» ماجرای ابتلای مادرش به سرطان تا کشف یک واکسن ارزشمند برای جهان را توضیح میدهد و از چالشهای پیش روی محققان بیوتکنولوژی میگوید
پیشینه ورودش به رشته زیست فناوری از علاقهمندی دور و دراز به داروسازی نشئت گرفته و چند سال بعد از ابتلای مادرش به بیماری سرطان، بهطور جدی برای کمک به ارتقای دانش پزشکی این مسیر را در پیش گرفته است. او در این باره میگوید: «برای درمان مادرم داروی هرسپتین تجویز شد که علاوه بر قیمت بالا و عوارض قلبی تنها بر 8 درصد مبتلایان به سرطان تاثیرگذار بود. آن جا بود که این سوال برایم مطرح شد چرا 92 درصد مبتلایان به سرطان متحمل هزینه و دردی بینتیجه میشوند؟ در حالیکه با بررسی توالی ژنی میتوان فهمید این دارو درمانشان میکند یا خیر؟ هر فردی که به نبرد با سرطان رفته یا عزیزی را در این مبارزه نابرابر همراهی کرده، از رنج سنگینش باخبر است. بعد از بررسی این دارو ترغیب شدم تا راهی برای تسریع معالجه این بیماری پیدا کنم و مطالعاتم را به صورت جدی در این زمینه آغاز کردم و متوجه شدم طبق آمار انجمن سرطان آمریکا؛ 70 درصد مبتلایان با مصرف همزمان چند دارو به درمان پاسخ مثبت داده بودند».

او در ادامه میگوید: «در دوره پسادکترا وارد حوزه طراحی دارو شدم و با مطالعه و گذراندن دورههای آموزشی این مسیر را ادامه دادم و به مرور با اضافه کردن داروهای دیگر آثار درمانی واکسن اختراعی ام را بهبود دادم. بعد از انجام آزمایشات بالینی، این واکسن توانست علاوه بر انهدام سلولهای سرطانی موجب تقویت سیستم ایمنی شود و علاوه بر ثبت اختراع در آمریکا، مدال طلای مسابقات بینالمللی سوئیس را هم کسب کند.»
از شرکتهای خارجی زیادی درخواست همکاری دارم اما ...
وی درباره تجاریسازی این محصول میگوید: «متاسفانه امکانات برای ساخت واکسن نوترکیب در ایران کافی نیست و ورود به حوزه بیوتکنولوژی صنعتی، نیاز به تجهیزات قوی دارد. به همین دلیل است که بیشتر پروژهها در مرحله اولیه متوقف می شود و محققان به علت تکمیل نشدن مرحله بالینی یا کمبود بودجه دست از ادامه کار میکشند.» پژوهشگر پسادکترای رشته بیوتکنولوژی درباره تبدیل این ایده به محصول این طور توضیح میدهد: «بعد از انتشار خبر ثبت اختراع واکسن نوترکیب در اداره ثبت اختراع آمریکا، شرکتهای خارجی زیادی درخواست همکاری دادند تا با فروش دانش فنی، واگذاری اختراع یا توالی ژنی این واکسن را به تولید برسانند و بسیاری از شرکتهای رابط تجاری در تهران هم خواستار ارسال این پروژه به شرکت آسترازنکا بودند اما پذیرش این موضوع که حاصل سالها تحقیق و مطالعه خودم را به یک کشور خارجی ارائه کنم و محصول نهایی را از آنها بخرم، برایم دشوار است».

دکتر «ماریا بیهقی» میگوید با این که مبالغ پیشنهادی شرکتهای داروسازی خارج از کشور بالاست اما ترجیح میدهد رشد جوانههای خلاقیتش را در خاک خود به نظاره بنشیند. او در پاسخ به این سوال که منتظر حمایت مالی و مساعد شدن شرایط میماند یا قصد فروش دانش فنی این محصول را دارد، میگوید: «هدفم از سالها مطالعه، متوقف کردن فوت ناشی از ابتلا به سرطان بود و گذشت زمان با امید بهبود شرایط تنها من را از دستیابی به این هدف و تحقیق ثمره تلاشم دور میکند. با این حال حاضرم بدون دریافت بودجه تنها مسیر تولید این واکسن آغاز شود و در کشور خودم به دست بیماران برسد.»
استعداد محققان ایرانی در جهان زبانزد است
این پژوهشگر پسادکترای رشته بیوتکنولوژی با اشاره به این که استعداد و ظرفیت محققین ایرانی در جهان زبانزد است، افزود: «چالشهای این مسیر برای ما بیشتر است، بهطوری که اگر نام غیرایرانی در بین نویسندگان باشد مقاله زودتر داوری میشود و در بسیاری موارد کم لطفی کشورهای مختلف در حوزههای علمی موجب میشود در فرایند ثبت مقاله، کشور گرجستان را در بخش آدرس آکادمیک ذکر کنم چون درصد قبولی مقاله را بالا میبرد». وی تاکنون بارها برای تدریس در سوئد و انگلیس دعوت شده و شرایط دریافت ویزای نخبگیNIW آمریکا را هم دارد اما درباره تصمیمش برای مهاجرت میگوید: «شرایط پذیرش برای این رشته بسیار مساعد است. با حضور در کشورهای پیشرفته علاوه بر بهرهمندی از ظرفیتها و تجهیزات پیشرفته، میتوان به تعاملی سودمند با استادان نخبه رسید اما من با توجه به وابستگی به ایران و شرایط خانوادگی ام هنوز در این باره اقدامی نکردهام.»

«نوسانات بازار ارز، تحریمها و به روز نبودن تجهیزات آزمایشگاهی، تحقیقات حوزه زیست فناوری را پرهزینه کردهاست». «بیهقی» به عنوان محققی که تاکنون بیش از 6 میلیارد هزینه صرف انجام پروژههای تحقیقاتیاش کرده، مسائل مالی را عامل اصلی توقف پژوهشهای این رشته در کشور میداند و میافزاید: «من تاکنون 8 اختراع ثبت کردهام که هیچ کدام منجر به تولید محصول نشده، همین موضوع باعث میشود بارها از ادامه مسیر مطالعاتی ناامید شوم. با این حال سعی میکنم به دانشجویانم انگیزه بدهم و هدفم از تاسیس شرکت دانشبنیان همین بود تا با بهرهمندی سودمند از هوش و خلاقیت دانشجویان رشته بیوتکنولوژی آنها را از سردرگمی نجات دهم و از این سرمایهها برای کشور ارزآوری کنیم. شرکت نانوزیست فناور فردوسی تاکنون موفق به تولید 5 محصول شده که از جمله این محصولات کرم اگزوزوم ترمیمکننده پوست است که از خون هر فرد، سرم ترمیم بافت پوستی تولید میشود و مشکلات هر بیمار را با نسخه منحصر به خودش، درمان میکند. همچنین آبنبات درمان آلزایمر هم با مهار ژن عامل آلزایمر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد. این محصول بر تعدادی از سالمندان آزمایش شده و پاسخ مثبت گرفته و موفق به عقد قرارداد با کارخانه آبنباتسازی برای تولید آن در مقیاس وسیع شدهایم. استفاده از محصولات دانشبنیان نیازمند فرهنگ سازی است و ترس از مصرف محصولات این چنینی هنوز در اقلیت جامعه رسوب کرده اما این محصولات مورد استقبال مصرفکنندگان قرار گرفته و طی چندسال آینده پاسخ به هرگونه بیماری با کمک این علم امکان پذیر است.»
وظایف مادری در کنار نوشتن مقالههای جهانی و اختراعات
در زمان دانشجویی همیشه برایم جالب بود که استادم، درکنار پیشرفتهای عظیمش در عرصه علم ذرهای از وظایف مادریاش کوتاهی نمیکند. او که سه ماه است از تولد فرزند دومش میگذرد، میگوید: «من انسان تک بعدی نیستم. در طول دو سال مرخصی زایمان موفق به دفاع پایاننامه دکترا با بالاترین نمره و ثبت سه مقاله و چندین اختراع شدم. مادر شدن و رسیدگی و پرورش فرزندان وقفهای در مسیر کار و مطالعه ام نینداخته و با مدیریت زمان در طبیعت و دورهمی دوستانه و خانوادگی حضور فعال دارم و ارتباط نزدیک با دانشجویانم را حفظ کردهام و سعی دارم روزها در قالب مادر و شبها به عنوان محقق توازن را در زندگیام حفظ کنم. این را هم بگویم که موقعیتهایی نظیر فرصت مطالعاتی کانادا و امکان گذراندن پسادکترا در موسسات تحقیقاتی آمریکا و کار در کنار افراد برجسته این رشته را با توجه به اولویت شرایط فرزندانم قبول نکردم تا بتوانم در هرلحظه از مرحله رشدشان همراهشان باشم.»
نقش بیوتکنولوژی در بهبود شرایط زندگی
آشنایی با ستاد توسعه زیست فناوری که بنا به نقش این رشته در ارزآوری و پیشرفت کشور از سال 1390 تشکیل شد
انسان با تکیه بر این تفکر که هر کجا به در بستهای بخورد علم به کمکش میآید، توانسته به سطحی از آسودگی خاطر برسد. در این میان زیست فناوری با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی و فراهم کردن بستر فرهنگی مناسب و ارتقای سطح آگاهی جامعه نقش مهمی را ایفا کرده است. اهمیت این علم به قدری بود که بنا به نقش زیست فناوری در ارزآوری و پیشرفت کشور، در سال 1390 ستادی با عنوان توسعه زیست فناوری تشکیل شد. این ستاد با هدف ارتقای دانش و فناوریهای زیستی به منظور کسب ثروت و رفاه عمومی و نظارت بر پیشرفت زیستفناوری در کشور تحت نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایجاد شد. «علیاکبر زیروحی» دانشجوی کارشناسیارشد رشته بیوتکنولوژی پزشکی است که با فعالیت در این حوزه توانسته به عنوان مسئول نهاد ترویجی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری دانشگاه بیرجند فعالیت کند. با توجه به نقش این ستاد در حمایت از دانشجویان این رشته، به بررسی دقیقتر فعالیتهای آن پرداختیم.

«علیاکبر زیروحی» ضمن اشاره به نقش بیوتکنولوژی در بهبود شرایط زندگی در گفتوگو با ما اظهار کرد: «طبق پیش بینیها جمعیت جهان تا سال ۲۰۳۰ به حدود ۹ میلیارد نفر خواهد رسید. تامین منابع برای پاسخگویی به نیاز این افراد از جمله مهمترین چالشهای پیش روست که بهترین راه، روآوردن به تکنولوژی و اقتصاد برخاسته از زیست فناوری است». وی نقش ستاد توسعه زیست فناوری را به عنوان مرجع اصلی سیاست گذاری، برنامه ریزی راهبردی و ارزیابی پیشرفت زیست فناوری در کشور پررنگ دانست و افزود: «برنامههای این ستاد نخبگان و فناوران حوزه زیستفناوری را در تجاری سازی محصولاتشان یاری میکند.» وی ارائه تسهیلات مالی و برگزاری دورههای توانمندسازی صادراتی، حمایت از رابطین فناوری و صنعت را از جمله فعالیتهای این ستاد برشمرد و گفت: «علاقهمندان میتوانند با ثبت طرحهای تجاری خود در سایت Khedmat.isti.ir اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنند.» در خور ذکر است معاونت ترویج این ستاد با برگزاری مسابقات به تشویق و هدایت تحصیلی دانش آموزان میپردازد که اطلاعات مربوط به این رویدادها در سایت STBIOCLUB.IR قابل مشاهده است. همچنین دانشجویان هم با ثبت نام درسایت BIOFESTIVAL.IR میتوانند از برنامههای توانمندسازی دانشجویی و انجمنهای علمی و مبانی آموزشی ورود به صنعت، بهرهمند شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 283
شهرآورد حاشیه و شکایت در محضر قانون!

**********
صد و دومین تقابل سرخابی های پایتخت به گواه بسیاری از کارشناسان و فوتبال دوستان بار فنی نداشت و به زعم خیلی ها تساوی نتیجه عادلانه ای بود، با این حال تصمیماتی که داور بازی با همراهی داوران VAR گرفت، به مذاق اعضای دو تیم و هواداران شان خوش نیامد و پس از سوت پایان موعود بنیادی فر شاهد یک اتفاق عجیب و ادامه دار از سوی دو باشگاه پرسپولیس و استقلال بودیم. پس از سوت پایان بازی درگیری ها و تنش های داخل زمین به میکسدزون و کنفرانس خبری سرمربیان دو تیم کشیده شد و مجموعه ای از اتهام ها و کنایه ها علیه یکدیگر به کار بردند و اولین چراغ شکایت و شکایت کشی را باشگاه استقلال ساعاتی پس از پایان بازی روشن و اعلام کرد:«در پی تهمت یحیی گل محمدی سرمربی تیم پرسپولیس به رئیس فدراسیون فوتبال و مدیر عامل باشگاه استقلال و ادعای کذب درباره رابطه مهدی تاج و علی خطیر، باشگاه استقلال از سرمربی پرسپولیس به کمیتههای اخلاق و انضباطی فدراسیون فوتبال شکایت کرد.» از آن جایی که شهرآورد حاشیه ها تازه شروع شده بود، پرسپولیسی ها هم عقب نماندند و طی نامهای رسمی به سازمان لیگ، از باشگاه استقلال به دلیل رعایت نکردن سقف قرارداد و استفاده از بازیکن غیرمجاز شکایت کردند، شکایتی که البته مشابه آن از سوی استقلال علیه پرسپولیس تکرار شد و سمیعی عضو حقوقی هیئت مدیره باشگاه رسما آن را اعلام کرد. هرچند در ابتدا روند طرح شکایت از سوی دو باشگاه آرام و پینگ پنگی بود، اما در ادامه سرخابی ها با فهرستی از متهمان، فاز دوم طرح اتهام علیه یکدیگر را آغاز کردند. پرسپولیسی ها پس از بررسی فیلم بازی شهرآورد در مرحله اول شکایت از افراد حقیقی اقدام به شکایت از جواد نکونام، علی سامره و سیدحسین حسینی سرمربی، سرپرست و کاپیتان استقلال بهخاطر اظهارات شان پس از بازی کردند، هرچند درباره نکونام اتهاماتی هم متوجه رفتار او در حین بازی و زمین بود. همچنین موعود بنیادی فر داور مسابقه، خداداد افشاریان مسئول کمیته داوران، محمد نوازی مربی محروم تیم استقلال به دلیل حضور در میکسدزون، سعید اکبری مدیر رسانهای استقلال بهخاطر اظهاراتش در میکسدزون، ماساژور تیم استقلال به دلیل شادی خارج از عرف به سوی نیمکت پرسپولیس و صالح حردانی و ابوالفضل جلالی دو بازیکن استقلال به دلیل شادی غیرمتعارف مقابل هواداران رقیب در لیست بلند بالای شکواییه پرسپولیسی ها قرار گرفتند. باشگاه پرسپولیس همچنین در پی اظهارات و ادعای عجیب سرمربی سابق این تیم که گفته بود داوران عراقی مدعی شده اند برای اعلام پنالتی آن ها و بنیادی فر تحت فشار قرار گرفته اند، خواستار انتشار مکالمه بین موعود بنیادیفر و داوران عراقی VAR شد و اعلام کرد کمیته داوران و فدراسیون فوتبال برای شفافسازی باید این فایل صوتی را منتشر کنند.«اگر فدراسیون فوتبال و کمیته داوران مکالمات رخ داده بین داوران را منتشر نکنند، به فیفا شکایت میبریم و تا پایان پرونده موضوع را پیگیری میکنیم.» تیم حقوقی و رسانه ای باشگاه استقلال در پی شکایت سریالی پرسپولیس نه تنها عقب نشینی نکرد، بلکه دست به اقدام متقابل زد و پس از شکایت از گل محمدی و باشگاه پرسپولیس، تصمیم گرفت از افشین پیروانی، شهاب زاهدی، سعید صادقی، محمد حسین کنعانیزادگان، امید عالیشاه، گئورگی گولسیانی سرپرست تیم و بازیکنان پرسپولیس بابت رفتار تحریک آمیز و غیرورزشی به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال شکایت کند. همه این اتفاقات در حالی رخ داد که دو تیم بی توجه به ادامه مسابقات لیگ و برگزاری دیدارهای شان در هفته سیزدهم به فاصله کمی از شهرآورد و عملکرد خوب رقیبانی چون سپاهان و تراکتور، پرداختن به حاشیه را به برطرف کردن ضعف ها و جلب رضایت هواداران شان ترجیح دادند و احتمالا برای ناکامی های احتمالی شان هم گریزی به شهرآورد خواهند زد!

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 273
پکن، پیگیر مناسبات تهران-ریاض

می رسد. توافقی که توانست دو کشور را بعد از هفت سال سردی روابط دوباره به هم نزدیک کند و در کمتر از چند ماه شاهد بازگشایی سفارتها در دو کشور، سفر وزرای خارجی و سفر رئیس جمهور ایران به عربستان باشیم. سرعت خوبی که به نظر می رسد بیشتر ناشی از انرژی یک فنر فشرده شده باشد که با توجه به تحولات سریع منطقه به خصوص جنگ غزه در سه ماه اخیر افزایش نیز داشته است اما در این میان چین همچنان سعی دارد نقش میانجی خود برای برای حفظ و تقویت روابط تهران و ریاض حفظ کند؛ هرچند هدف اصلی او بالابردن نفوذش در منطقه غرب اسیا در کنار دو قدرت اصلی یعنی ایران و عربستان باشد. در همین راستا هفته گذشته علی باقری نفر دوم وزارت خارجه و معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان که این روزها دیگر خبرهای او غیر هسته ای شده به پکن سفر کرد تا نخستین نشست کمیته سه جانبه ایران عربستان و چین را با حضور وزیر خارجه چین و قائم مقام وزیرخارجه عربستان برگزار کند. نشستی که با پیشنهادهای پکن برای تقویت روابط تهران و ریاض همراه بود و از سوی دیگر بیانیه مشترکی در پی داشت که مواضع نزدیک ایران و عربستان در جنگ غزه را نیز بیان می کرد. «وانگ یی» عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست چین و رئیس دفتر امور خارجی حزب در پکن با «ولید بن عبدالکریم الخریجی» معاون وزیر خارجه عربستان و «علی باقری» معاون وزیر خارجه ایران که به منظور شرکت در اولین نشست کمیته سهجانبه چین، عربستان و ایران به چین سفر کرده بودند، به صورت گروهی دیدار کرد. «وانگ یی» وزیر خارجه چین ضمن تبریک برگزاری موفقیتآمیز اولین نشست کمیته مشترک سهجانبه، گفت: چین مایل است با استفاده از فرصت نشست سهجانبه و به منظور تحقق دوستی و حسن همجواری بین عربستان و ایران، نیروی محرکه جدیدی تزریق نماید و برای پیشبرد صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه کمکهای جدیدی را ارائه دهد. این دیپلمات ارشد چینی برای پیشبرد مستمر روند بهبود روابط عربستان و ایران، سه پیشنهاد ارائه داد.وی پیشنهاد اول را پایبندی به انتخاب استراتژیک آشتی دو کشور و عدم تزلزل آن عنوان کرد و گفت: بهبود روابط عربستان و ایران به نفع منافع دو طرف بوده و مطابق انتظارات جامعه جهانی است. امیدواریم که هر دو طرف به خودمختاری استراتژیک پایبند باشند، تمرکز استراتژیک را حفظ کرده و از طریق گفتوگو و مشورت، اعتماد متقابل را افزایش دهند تا به دوستی و حسن همجواری پایدار و همهجانبه دست یابند.این دیپلمات ارشد چینی پیشنهاد دوم را ارتقای بیش از پیش روند بهبود روابط عنوان کرد و گفت: طرف چینی از گفتوگوهای فعال عربستان سعودی و ایران برای همکاری و گسترش تبادلات انسانی در زمینههای اقتصادی و تجارت، امنیت، مبادلات مردمی و فرهنگی و غیره استقبال میکند و به منظور کمک به بهبود روابط طرفین، مایل است تبادلات خود با عربستان سعودی و ایران را تقویت کند. وزیر امور خارجه چین پیشنهاد سوم را حذف مداخلات خارجی عنوان کرد و افزود: عربستان سعودی و ایران با بهبود روابط در سمت درست تاریخ ایستادهاند. خاورمیانه دیگر به عرصه منازعات ژئوپلیتیک قدرتهای بزرگ بدل نخواهد شد، سرنوشت خاورمیانه باید در دستان مردم کشورهای منطقه خاورمیانه باشد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 298
گوشه نشین خلوت ترانه
به مناسبت 27 آذر، زادروز استاد محمد صالح علا، شاعر، نویسنده و مجری تلویزیونی سرشناس نگاهی گذرا به تأثیرگذاری او در ترانه امروز داشتهایم

در روزگار ما، ترانه را میتوان یکی از شناختهشدهترین قالبهای شعری به شمار آورد که عموم مردم بیش از دیگر قالبهای شعری با آن سروکار دارند. در این میان، برخی خوانندگان و آهنگسازها با این برداشت اشتباه که ترانهسرایی به معنی به کار بستن زبان محاوره و سادهسازی اندیشه شعر تا حد ممکن است به نوشتن ابیات موزونی میپردازند که در آن هیچ خبری از خلق یک اثر هنری نیست؛ بلکه حرفهای عادی با وزنهای شکستهبسته و قافیههایی دارای اشکال به شمار میآید. آسیبشناسی ترانه، تعیین متر و معیار برای آن و جدی گرفتن آموزش ترانهسرایی ازجمله مواردی است که از مدتی پیش جای خالی آن احساس شده و ترانهسرایانی صاحب سبک که تسلط کاملی به شعر کلاسیک نیز دارند با برگزاری کارگاههایی به آموزش آن میپردازند. گذشته از برگزاری کارگاههای آموزشی برای ترانه نویسی برخی از ترانهسرایان صاحب سبک نیز در خلوت خود به سرودن ترانههایی فاخر روی آوردهاند و در این فضا آثاری را خلق کردهاند که هر یک کارگاه ترانه نویسی کاملی به شمار میآید. ازجمله این شاعران میتوان به محمد صالح علا اشاره کرد. شاعری که علاوه بر ترانهسرایی، بازیگری، کارگردانی و نویسندگی تئاتر و... را نیز در کارنامه کاری خود دارد. او در هر یک از این هنرها همواره سبک خاص خودش را در پیشگرفته است. صالح علا در 27 آذرماه سال ۱۳۳۱ در اراک متولد شد. او فوقدیپلم سینما و تلویزیون را از مدرسه هنرهای دراماتیک رویال آکادمی لندن در سال ۱۳۵۶ گرفته و همچنین لیسانس بازیگری و کارگردانیاش را از دانشکده هنرهای دراماتیک در سال ۱۳۵۹ اخذ کرده است. علاقه بیحد او به زبان و ادبیات فارسی او را در ابتدای دهه 70 به سمتوسوی تحصیل در مقطع فوقلیسانس زبان و ادبیات فارسی در دانشکده ادبیات دانشگاه علامه طباطبایی کشاند.

یکی از آسیبهای ترانه امروز را میتوان نگاه تکبعدی به شمار آورد. بیشتر ترانههای امروز، تنها به حوزه عاشقانه نویسی روی آورده، عاشقانههایی که یا در وصف یار و وصال اوست یا در بیان اندوه فراغش. این دسته از ترانهها آنچنان به بیان مفاهیم دمدستی عشق میپردازند که در بسیاری از دلزدگی مخاطب را به دنبال دارد. استفاده از دایره واژگانی محدود به بهانه همهفهم شدن ترانه از دیگر اشکالات ترانههای امروز است اما صالح علا با تعهد به اندیشه، زبان و روایتهای قابلاحترامی که همواره در ذهنش حفظ کرده از این آسیبها دورمانده و ترانههای فاخری را خلق کرده است.
همگام با ترانههای نوین
یکی از ویژگیهای ترانه، اشعار کلاسیک، نمایشنامه و... که صالح علا خلق کرده نوینسازی تمامی این هنرهاست بهصورتی که امروز، بسیاری از آثار او به سبکی خاص و بهروز تبدیلشده است. اگر نگاهی گذرا به آثار برخی از شاعران همنسل صالح علا داشته باشیم شاعران این نسل را میتوان به چند دسته تقسیم کرد: دسته اول افرادی که به سرودن شعر در قالب زبان معیار وفادار ماندند و وارد فضای ترانهسرایی به مفهوم امروزی آن نشدند، دسته دوم افرادی که در هر دو فضا به سرودن مشغول شدند اما زبان و اندیشه ترانههای این دسته از شاعران در فضای دهههای پیشین متوقف شد، دسته سوم شامل شاعرانی میشود که اگرچه به جوانگرایی در ترانه پرداختند اما این جوانگرایی در پوسته ظاهری ترانهها بود و اتفاق خاصی در لایههای زیرین ترانه رخ نداد اما دسته چهارمی هم در این میان وجود دارد که تعداد آنها اندک است. این دسته شامل شاعرانی میشود که در نوینسازی زبان، اندیشه، عاطفه، مفهوم و... در ترانه، گامهای بلندی برداشتند که محمد صالح علا جزو این دسته است. او حتی در این مسیر گاهی از ترانهسرایان جوان و صاحب سبک امروز پیشی گرفته و بافاصله از این شاعران بهدوراز هیچگونه حاشیهای به کار خود ادامه میدهد.
عکسالعملهای شدید به سبک علا!
صالح علا علاوه بر ترانه در نوینسازی حوزه نویسندگی تئاتر نیز گامهای بلندی برداشته که این آثار او نیز همواره با مخالفتهایی روبهرو شده و برخی فعالان این حوزه این نوینسازی را با به بیراهه رفتن او در مسیر تکاملی هنرش اشتباه گرفته و او را متهم به ناآگاهی در این حوزه کردهاند. صالح علا در مصاحبهای که چند سال پیش با یکی از رسانهها داشته اینچنین میگوید :در شروع کارم با تئاتر و تلویزیون، ایضاً در ترانهها، نمایشنامهها، کارهای تجسمی و بهطورکلی در نحلههای مختلف بهطور مادرزادی دنبال راههای نو بودم. همیشه فکر میکردم با اندوختهای که از کارهای دیگران داشتهام و با جهانبینی دیگران کسب کردهام، چه چیزی را میتوانم به آثارم اضافه کنم. در شروع که کار میکردم، برخی از مردم و منتقدان خیلی سرسختی نشان میدادند و کارهایم با دشواری پیش میرفت، مثل «راه سوم، راه سوم» که با عکسالعملهای شدیدی مواجه بود. حتی نمایش «زیر چادر اکسیژن» که مهمترین نمایش سال در حوزه تئاتر تجربی شناخته شد. کمکم با نمایش «خمیازه کفشهایم» منتقدان متقاعد شدند که این سبک آثار من است. ضمن اینکه برخی از مردم و منتقدان با این سبک و سیاق مخالف بودند، اما برای همکارانم الهامبخش بود چراکه بعدها میدیدم تعدادی از هنرمندان جوان به سمت این شیوه تمایل پیدا کردند. بعدها جامعه به کارهای بدیع و تازه عکسالعمل نشان داد، بهطوریکه چندی است که هم در حوزه تلویزیون و هم در حوزههای دیگر جامعه به کارهای بدیع عکسالعمل نشان میدهد. درصورتیکه درگذشته ما خیلی سختیها کشیدیم برای اینکه این راه گشوده شود. معتقدم دیدگاهها فرق کرده و جامعه پذیرش کار نوگرایی را دارد. دیگر مردم ما کلاه سرشان نمیرود و در حوزه جمالشناسی مردم به مرتبهای رسیدهاند که کار خوب و بد را از هم تشخیص میدهند.
جریانسازی در ترانهسرایی
اگر در تاریخ ترانهسرایی ایران به تحلیل و بررسی گذرایی بپردازیم به این واقعیت میرسیم که تعداد زیادی از ترانههای شاعران ما هیچ مشخصهای از زبان و فرهنگ بومی را ندارند؛ اما صالح علا همواره با حرکتهای نامحسوس خلاقانه به دنبال روایت زیستبوم، فرهنگ، اخلاق، آداب اجتماعی و... مردم کشورمان بوده است. او از سالهای ابتدایی زندگی هنری خود تا امروز علاوه بر توجه به زبان، فرهنگ و ادبیات فارسی و همچنین با تمرکز بر پتانسیلهای آن برای ارائه یک اثر مدرن بهصورت پیوسته در این فضا حضورداشته است. این شاعر و ترانهسرا جریان سازی هایی در این مسیر داشته که بر هیچکس پوشیده نیست. با وجود تمام مواردی که به آن اشارهشده بزرگترین راز موفقیت صالح علا و بسیاری از شاعران موفق همعصر و گذشته ادبیات فارسی در یکچیز خلاصه میشود. صالح علا همهجا همان است که هست و خود بودن او مهمترین دلیل پیشرفتش در هنرهایی است که دنبال میکند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 233
«دریای سُرخ منطقه ماست»

اوایل جنگ در غزه و زمانی که انصارا... یمن به اسرائیل درمورد عدم ورود به فاز حمله زمینی به غزه هشدار داد، خیلیها این موضع را جدی نگرفتند، اما سه روز پس از شروع حمله زمینی، یمن با چند موشک و پهپاد، بندر و شهر ایلات در جنوبیترین نقطه فلسطین اشغالی را هدف گرفت تا نشان دهد پای حرفش ایستاده است. اکنون نیز ممانعت نیروهای مسلح یمن از تردد کشتیهای مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ و محیط پیرامون آن، کار را برای تلآویو و پایتختهای حامی آن دشوار کرده است، به طوری که اقدامات اخیر یمن یکی از مؤلفههای مؤثر بر محاسبات آمریکا، انگلیس، رژیم اسرائیل و همپیمانان آن ها در قبال جنگ و بحران غزه به شمار میآید. در آخرین تحول «اسکاینیوز عربی» به نقل از یک مقام وزارت دفاع آمریکا خبر داد که ایالات متحده در تلاش است ۴۰ کشور را به ائتلاف بینالمللی دریایی ملحق کند. به گفته این مقام آمریکایی «نیروی دریایی یادشده، منطقهای به وسعت سه میلیون مایل از آبهای بینالمللی را زیر نظر خواهد گرفت و شامل کشورهای عضو فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) میشود.» با توجه به سرنوشت ائتلافسازیهای قدیمی آمریکا از هم اکنون شکست ائتلاف دریای سرخ را هم میتوان پیشبینی کرد؛ بهویژه این که ائتلاف یادشده دربرابر یمنی است که از آزمون سخت جنگ هشتساله با مدرن ترین ارتشهای منطقه سربلند بیرون آمده و امروز تحلیلگران اذعان دارند که نمیتوان نقش یمن را در تعیین سرنوشت منطقه نادیده گرفت. اما در این بین، وزیر دفاع کشورمان در واکنش به تشکیل ائتلاف دریایی برای مقابله با محاصره دریایی اسرائیل در دریای سُرخ علیه ارتش یمن اعلام کرد : «دریای سُرخ منطقه ماست و روی آن تسلط داریم و در این منطقه کسی نمی تواند مانور بدهد». در خصوص اظهارات صریح وزیر دفاع ایران چند نکته باید ذکر شود.1- منظور امیر آشتیانی از جمله «دریای سُرخ منطقه تحت تسلط ماست»، احتمالا این است که جمهوری اسلامی و متحدانش بر این دریا سیطره نسبی دارند و می توانند با ائتلاف بین المللی دریایی جهت حمایت از اسرائیل مقابله نمایند. نکته دیگر این است که این اولین بار است که مقامات رسمی ایرانی این گونه درباره تسلط خود بر دریای سُرخ سخن می گویند؛ دریایی که حدود ۲۰۰۰ کیلومتر با سواحل ایران فاصله دارد.2- دکترین دفاعی جمهوری اسلامی از دهه ۹۰ شمسی به بعد ، بر حضور و تاثیرگذاری در آب های بالای مدار ۷ درجه شمالی در محدوده اقیانوس هند و دریای سُرخ تاکید دارد و به نظر می رسد با توجه به اتحاد راهبردی ایران و دولت نجات ملی یمن، این تاثیرگذاری چشمگیر و قابل توجه گشته است تا جایی که ارتش یمن توانسته تا حد زیادی مانع از تجارت اسرائیل در دریای سُرخ شود.3- در سال های اخیر شناورهای جنگی ایرانی حضور پرشماری را در آب های دریای سُرخ و خلیج عدن داشته اند و ترکیب دریانوردی آنان در این نقطه و همکاری با نیروی دریایی یمن می تواند اثر قابل توجهی درپی داشته باشد.4- ایران از طریق متحدانش ظرفیت بالایی برای تاثیرگذاری در دریای سُرخ پیدا کرده است و با تقویت آن ها اجازه نمی دهد کنترل تنگه باب المندب از دست دولت نجات ملی یمن خارج شود.5- روزانه حدود ۶۰ کشتی غول پیکر از تنگه باب المندب و دریای سُرخ عبور می کنند و با توجه به قابلیت های نیروی دریایی یمن شامل موشک های کروز و قایق های تندرو و مین ریز ، بعید است ائتلاف مدنظر آمریکا به اهداف خود دست یابد و اطمینان امیر آشتیانی نیز با اطلاع از این توانایی ها ناشی می شود.6- آمریکا و متحدانش هیچ راهی برای توقف ارتش یمن در دریای سُرخ ندارند جز این که از طریق عملیات های آبی-خاکی سواحل یمن را تصرف کنند که آن هم در شرایط کنونی برای واشنگتن امکان پذیر نیست.نکته مهم این جاست که سواحل تحت کنترل ارتش دولت نجات ملی یمن هم طولانی بوده و نیز عوارض طبیعی زیادی دارد که بعید می نماید ایالات متحده از طریق بمباران هوایی بتواند سکوهای موشکی و شناورهای تندروی نظامی آن را نابود کند.7- یکی از مولفه های قدرت هر کشور ، تسلط با واسطه یا بی واسطه بر نقاط مهم راهبردی و تنگه های آبی است که می تواند هم پرستیژ بین المللی یک کشور را بالا ببرد و قدرت چانه زنی آن را در معادلات بین المللی افزایش دهد؛ و نیز از جنبه گسترش حوزه نفوذ امنیتی ، می تواند سهم یک دولت را در برقراری امنیت تجارت بین الملل فزونی داده و به تبع آن منافع سیاسی و اقتصادی بیشتری را نصیب آن کند. در نهایت باید گفت استراتژی جمهوری اسلامی در حمایت از متحدانش در نقاط مهم ژئوپلیتیکی منطقه غرب آسیا، موفقیت های بسیاری در پی داشته و ایران سعی دارد این دستاوردها را حفظ کند و گسترش دهد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 441
چرخش جانی پس از افتضاح آتش خودی!
در حالی که وزیرخارجه اسرائیل آتش بس در این مقطع زمانی را هدیه به حماس دانست،نتانیاهو از مذاکرات جدید برای بازگرداندن اسرا خبر داد
شرح عکس: تظاهرات شهرک نشینان رژیم صهیونیستی و نصب زمانشمار مدت اسارت اسرائیلی ها؛ انتقادها علیه دولت نتانیاهو به شدت افزایش یافته است | عکس: خبرگزاری فرانسه

***
با طولانی شدن زمان جنگ علیه غزه و کشته شدن سه اسیر اسرائیلی به دست ارتش رژیم تلآویو که منجر به شوکه شدن صهیونیستها شده، در تازهترین نظرسنجیها موافقان توقف جنگ و تبادل اسرا بیشتر شده اند. با این حال حماس بار دیگر اعلام کرد که بدون توقف جنگ علیه غزه، مذاکرات بر سر تبادل اسرا محلی از اعراب نخواهد داشت. ان بی سی آمریکا نوشت: خشم فزاینده از دولت اسرائیل پس از آن که مشخص شد ارتش تل آویو سه گروگان (اسیر) خودی را در غزه با شلیک مستقیم کشته است، سرریز شد. این سه گروگان اسرائیلی با خروج از مخفیگاه حماس و با زدن پارچه سفیدی به روی یک چوب می خواستند خود را تسلیم نیروهای اسرائیلی در منطقه شجاعیه در شمال غزه کنند که با شلیک مستقیم نیروهای اسرائیلی کشته شدند؛ اتفاقی بسیار شوکهکننده در جامعه اسرائیلی که در معادلات تاثیرگذار است. در این بین، بنیامین نتانیاهو، در اظهاراتی گفت که مذاکرات جدید برای آزادی اسرای اسرائیلی در جریان است. اظهارات نتانیاهو پس از آن بیان شد که رئیس آژانس اطلاعاتی موساد با نخستوزیر قطر، کشور میانجی میان اسرائیل و حماس ملاقات کرد. تلاشهای این کشور منجر به آتشبس هفتروزه و تبادل اسرا در ماه گذشته شد. همزمان، نگرانیهای بینالمللی درباره تلفات غیرنظامیان در حال افزایش است. کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه، که در اسرائیل به سر میبرد، خواهان «آتش بس فوری و پایدار» شده است. وزرای خارجه انگلیس و آلمان نیز خواهان برقراری آتشبس شدهاند، مشروط بر این که این آتشبس دایمی باشد. دیوید کامرون و آنالنا بائربوک، وزرای خارجه دو کشور در یک مقاله مشترک که در روزنامه ساندی تایمز بریتانیا چاپ شده است با اشاره به آمار بالای کشتهشدگان در غزه ابراز امیدواری کردند که آتشبس پیشنهادی آنها منجر به «صلحی پایدار» در منطقه شود. هرچند الی کوهن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مدعی شد، آتشبس در این مرحله هدیهای برای حماس است. درمقابل، اسامه حمدان، از رهبران حماس با بیان این که گردانهای قسام به وعده خود در تبدیل غزه به گورستان نیروهای اشغالگر عمل کرد، اظهار داشت: در برابر نتانیاهو و ستاد ارتش رژیم صهیونیستی گزینهای جز اعلام شکست در تحقق اهدافشان نمانده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 336
تثبیت کندی اینترنت!
جدیدترین گزارش «اسپیدتست» از وضعیت سرعت اینترنت کشورها نشان می دهد، اینترنت موبایل ایران بدون تغییر در رتبه 75 و اینترنت ثابت با یک پله سقوط در رتبه 154 جهان قرار گرفته و کندتر شده است. ما شرایط اینترنتمان را با 3 کشور برتر که اتفاقا از همسایگان عربی ایران هستند، مقایسه کردیم. به یک دغدغه هم پرداختیم که آیا با این اینترنت می توان به جهش فناوری رسید؟


سامانه اسپیدتست که وضعیت اینترنت کشورها را بر اساس میانه سرعت می سنجد، برای ماه نوامبر 2023 (10آبان تا 10آذر) گزارش می دهد که ایران در این ماه در میانه سرعت اینترنت موبایل رشد را تجربه کرد و این میانه از 66/31 (در ماه اکتبر) به 82/31 مگابیت برثانیه رسید. با وجود این افزایش اما رتبه ایران همچنان بدون تغییر نسبت به ماههای سپتامبر و اکتبر همان رتبه ۷۵ بوده است. این در حالی است که در ماههای پیشین، یعنی از ژوئن تا آگوست این رتبه ۶۷ و ۷۲ بوده است. به طور کلی، از سپتامبر ۲۰۲۲ (شهریور1401) تا آگوست۲۰۲۳ (شهریور- مهر1402) ، میانه سرعت اینترنت موبایل در ایران بین ۴۶ تا ۷۲ در نوسان بوده است؛ اما سه ماه است که این میانه سرعت در رتبه ۷۵ از میان 145 کشور ثابت مانده که بدترین رتبه در حدود یک سال اخیر محسوب میشود.
اما ایران در بخش اینترنت ثابت در این ماه دچار افت شده است، با این توصیف که در ماه اکتبر (10 مهر تا 10آبان) میانه سرعت اینترنت ثابت 03/13 مگابیت برثانیه بوده که در نوامبر(10آبان تا 10آذر) به 76/12 مگابیت برثانیه رسیده است. این کاهش در میانه سرعت باعث شده ایران از نظر میانه سرعت اینترنت ثابت افت رتبه یک پلهای را تجربه کند و در میان کشورهایی که بیشترین میانه سرعت اینترنت ثابت را دارند، از رتبه ۱۵۳ به ۱۵۴ از میان 181 کشور برسد.

روند نه چندان مطلوب کیفیت اینترنت در ایران به ویژه در برخی ساعت های شبانه روز، از ماه ها قبل سیر نزولی پیدا کرده است. به طوری که گزارش اسپیدتست در ماه آگوست (شهریور گذشته)، سقوط 5 پلهای ایران را حکایت می کرد. از سوی دیگر، میانگین سرعت اینترنت ثابت ایران نیز در همین بازه زمانی برابر با 11.92 مگابیت برثانیه (معادل 1.49 مگابایت بر ثانیه) بود و جایگاه آن در رتبهبندی کشورها با 4 پله سقوط، به رتبه 152 رسید. ضمن این که در ماه های قبل از آن یعنی در تیرماه نیز در بخش اینترنت ثابت با 3 پله سقوط مواجه شده بودیم.

جهش فناوری بدون اینترنت پرسرعت؟
با وضعیت کنونی اینترنت و محدودیت های حاکم بر آن چگونه می توان انتظار داشت، کشور در حوزه های مختلف از جمله در اقتصاد دیجیتال و کسب و کارهای مجازی رشد و توسعه را تجربه کند؟
قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روزهای اخیر(13آذر) دریک برنامه تلویزیونی درباره اهمیت اینترنت پرسرعت در توسعه فناوری به نکته ظریفی اشاره کرد: «بدون اینترنت پرسرعت نمیتوان به جهش فناوری دست پیدا کرد، چنان که نمیشود تهران را با چراغ نفتی روشن نگه داشت.» با این وصف و با وجود این نگاه در میان سران قوا اما آن چه اتفاق افتاده است، وضعیتی متفاوت از این حرف یا شعار است.
اگر طبق باور آقای قالیباف، کشور درصدد توسعه فناوری در کشور باشد، همان گونه که در برنامه هفتم توسعه برای بخش های علمی و فناورانه هدفگذاری کرده است، چگونه می توان به اهداف رسید در حالی که در مسیر «اینترنت» به عنوان یکی از بدیهی ترین نیازها همچنان دست انداز وجود دارد. ضمن این که جدا از نیازهای نخبگانی و فناورانه به اینترنت، نیاز عمومی و فراگیر آحاد مردم به اینترنت را نیز نمی توان نادیده گرفت.
برنامه هفتم توسعه که این روزها در شورای نگهبان مراحل بررسی نهایی را می گذراند، در حوزه های علمی و فناوری هدفگذاری های بلندی را مطالبه کرده است که مرور برخی از آن ها خالی از لطف نیست:
-رتبه شاخص نوآوری از رتبه 53 جهان باید به رتبه 42 برسد.
-رتبه جهانی ایران از نظر کمیت تولید علم به استناد پایگاههای معتبر بین المللی از 16 جهان باید به 14 برسد.
-تعداد شرکتهای دانش بنیان از رقم 9 هزار کنونی باید به 30 هزار شرکت برسد.
و چندین و چند عرصه و شاخص دیگر که بی شک هریک نیازمند حمایت های گسترده و فراهم آوری زیرساخت های لازم برای توسعه فعالیت ها و رشد فزاینده آن هاست.
با این توصیف، آیا می توان اینترنت کشور را در سطحی محدود از پهنای باند متوقف کرد، در حالی که همسایگان کوچک ایران سال هاست در رتبه های نخست کیفیت اینترنت جهان هستند؟ آیا در این مسابقه منطقه ای و جهانی، ما هم می توانیم جلودار باشیم؟

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 351
خنجر سرخ بر گلوی اسرائیل
شرکت های کشتیرانی «مدیترانه»،«مرسک» و «هاپاگ-لوید» بزرگترین شرکت های حمل و نقل کانتینری جهان، تمامی سفرهای خود را از طریق دریای سرخ متوقف کردند


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 260
«وحدت حوزه و دانشگاه» آرمان مبتلا به چالش
به مناسبت 27 آذر، سالروز شهادت آیتا... دکتر محمد مفتح و روز «وحدت حوزه و دانشگاه» به آسیبشناسی این هدف راهبردی انقلاب اسلامی پرداخته و 3 چالش مهم «آشنایی»، «پذیرش» و «ساختار» را در مسیر تحقق این راهبرد، بررسی کردهایم

نخست – چالش آشنایی: با وجود همه تلاشهایی که طی چهار دهه قبل صورت گرفته است، همچنان آشنایی میان حوزه و دانشگاه در تراز مطلوبی قرار ندارد. در این بین، تاسیس حوزه علمیه دانشجویی (شهید بهشتی) در نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، البته اقدامی مهم برای آشنایی دانشگاهیان با حوزه و ظرفیتهای آن بوده و هست. از طرفی حضور تعدادی از طلاب در مقاطع مختلف دانشگاهی، به آشنایی بخشی از طلبهها با دانشگاه و ظرفیتهای آن منجر شده است، اما باید توجه داشت که این آشنایی، برای رقم خوردن نتایجی که بتواند ما را به سطح مورد نیاز راهبردی در عرصه وحدت حوزه و دانشگاه برساند، کافی نیست. این آشنایی باید منجر به خروجیهای مشترک بیشتر شود و بتواند ظرفیتهای تازهای را بیرون از مراکز علمی به وجود آورد. ایجاد نهادهایی متشکل از فضلای حوزه و دانشگاه که اجرای پروژههای مشترک را در زمینههای مختلف بر عهده بگیرند، میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
دوم – چالش پذیرش : هرچند که طی چهار دهه گذشته، گامهای بلندی برای پذیرش خروجیهای علمی دو نهاد حوزه و دانشگاه برداشته شده و هر دو نهاد، البته به صورت نه چندان گسترده، از ظرفیتهای علمی و روشهای مطالعاتی و پژوهشی یکدیگر بهره بردهاند، اما این رویکرد هنوز در بسیاری از مدارس علمیه کشور چندان پذیرفته نیست. به دیگر سخن، ما در دانشگاهها استادان بسیاری داریم که تربیت یافته حوزه علمیه هستند، اما در حوزههای علمیه استادانی که تربیتیافته صِرف دانشگاه باشند، حضور بسیار محدودی دارند. این عدم پذیرش، اولاً به فقدان اعتماد در برخی فرازهای مربوط به مطالعات علمی، ثانیاً به متفاوت بودن نظام آموزشی و الگوی تربیت علمی در حوزه و دانشگاه و ثالثاً به زبان متفاوت دو نهاد در تدوین خروجیهای علمی باز میگردد. واضح است که در این عرصه، نرمش دانشگاه بیش از حوزه علمیه بوده است. در حوزههای علمیه، گرایش و وابستگی به الگوی سنتیِ تدریس و آموزش، با همه مزایایی که دارد و باید با قدرت حفظ شود، زمینه مقاومت را در برابر پذیرش استادانی فراهم میکند که با وجود تحصیلات دانشگاهی، میتوانند در حوزه نیز منشأ خدمات خوبی باشند. خوشبختانه در سالهای اخیر، رویکرد استفاده از استادان و اندیشمندان دانشگاهی، در مراکزی با صبغه حوزوی مانند مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و دانشگاه علوم اسلامی رضوی، رو به افزایش گذاشته است و نوید آیندهای درخشان را در این عرصه میدهد. اما این تکاپوهای مفید چندان گسترده نیست و به واقع، چنین اقداماتی را باید در حد استثنا بدانیم. باید توجه داشت که رویکرد مد نظر در اندیشه «وحدت حوزه و دانشگاه» زمانی به خروجیهای مفید خواهد انجامید که بتوان ظرفیت هر دو نهاد را به تمامی وارد میدان کرد، وگرنه حضور نصفه و نیمه تربیتیافتگان یک نهاد در نهاد دیگر و در کسوت استادی، دردی را دوا نمیکند. برای رسیدن به نتیجه مناسب در این زمینه، ضروری است افقهای مشترک میان دو نهاد، با دقت فراوان تعریف شود و به کارگیری ظرفیت هر نهاد در نهاد دیگر، ذیل این تعریف، مورد توجه اکید قرار گیرد تا بتواند زمینه را برای رسیدن به اهداف بلند مدت فراهم کند.
سوم – چالش ساختار: یکی از دلایل کُند بودن استقرار اصل مهم و راهبردی وحدت حوزه و دانشگاه، تفاوت در ساختار علمی و آموزشی است. موضوعی که طی دهههای گذشته اقدامات فراوانی برای رفع و رجوع آن صورت گرفته است. در این زمینه، شاهد برخی تغییرات در ساختار آموزشی حوزههای علمیه و استقرار نظام آزمون و امتحان در کنار الگوی سنتی آموزش در حوزه ها بودهایم. در واقع، حوزههای علمیه در ورود به عرصه یافتن راهکاری برای رفع این چالش، کاملاً پیشقدم بودهاند، اما دانشگاه کمتر به این مسئله توجه داشته است. شیوهنامه آموزشی در دانشگاهها، عموماً بر اساس ضوابط مربوط به نهادهای مشابه در دیگر کشورها و به ویژه کشورهای غربی است و کمتر پیش آمده است که دانشگاه تلاشی برای الگوبرداری از نهاد سنتی حوزه علمیه که پیوندهای عمیقی با تاریخ، شرع و سنتهای ایرانی اسلامی دارد، از خود نشان دهد. چالش ساختار، زمینه را برای بیگانگی تربیتیافتگان دو نهاد نسبت به یکدیگر فراهم میکند و باعث دامن زدن به چالش پذیرش نیز خواهد شد. برخی به اشتباه معتقدند که اگر به حوزویان عنوان و درجه دانشگاهی داده شود، قضیه حل است و موضوع چالش ساختار تا حد زیادی برطرف خواهد شد؛ در حالی که اصولاً مشکل بر سر به رسمیت شناختن یا نشناختن شیوههای آموزش و اعتبار علمی تربیتیافتگان حوزه و دانشگاه است، نه درجه علمی و رسمی دانشگاهی که ما بتوانیم با اختصاص آن به افراد، برای آن ها در محیط جدید اعتبار علمی کسب کنیم. به نظر میرسد، توجه به ساختارها و استفاده از زمینههای مشترک در این عرصه، بتواند باعث رفع چالش و حرکت به سوی هدف مشترک باشد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 305
همکاری تروریستها و تریبون های تفرقهافکن
تشییع پیکر شهدای حادثه تروریستی راسک برگزار شد.معاون امنیتی وزیر کشور گفت: وقتی امنیت منطقه با حرفهای اختلاف افکن دچار مشکلاتی شود، به طور طبیعی جریانهای تروریستی از آب گلآلود ماهی میگیرند


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 335
کشف فساد دبش ترمز واردات بی رویه چای را کشید
تازه ترین داده های تجارت خارجی کشور نشان می دهد که در 8 ماه امسال، به رغم کاهش حدود 50 درصدی 5 قلم کالای اساسی از جمله چای، وزن واردات 20 قلم کالای اساسی کاهش اندکی داشته و در نتیجه نگرانی بابت کمبود این کالاها در کشور وجود ندارد. هر چند سهم این کالاها از کل واردات به 25 درصد می رسد که نیازمند تدبیر ویژه خودکفایی در این زمینه است

به گزارش خراسان، اظهارات اخیر رئیس گمرک ایران، حاوی نکات جالب توجهی درخصوص واردات کالاهای اساسی به کشور است. پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از «رضوانی فر» گزارش داد که در 8 ماه امسال، ۱۵ میلیون و ۶۷۴ هزار تن کالاهای اساسی به ارزش ۱۰ میلیارد و ۵۷۷ میلیون دلار وارد کشور شده است. به گفته وی، این میزان کالاهای اساسی وارداتی در ۸ ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزن 1.34 درصد و از حیث ارزش 7.18 درصد کاهش را نشان می دهد.
رضوانی فر در بخش دیگری از سخنان خود، به افت حدود 50 درصدی ارزش واردات 5 قلم کالای اساسی اشاره کرد و افزود: واردات چای خشک، برنج، شکر خام، گوشت مرغ و گندم در این مدت به لحاظ ارزش بیشترین کاهش را در بین کالاهای اساسی به خود اختصاص دادند، به طوری که این پنج قلم به ترتیب نسبت به مدت مشابه سال قبل 57.69 درصد، 53.89 درصد، 51.98 درصد، 48.11 درصد و 46.2 درصد کاهش داشته اند.
ادعای برخی رسانه ها درباره خطر کمبود غذا در ایران!
پس از این اظهارات، برخی رسانه های معاند تلاش کردند تا وانمود کنند که با کاهش 50 درصدی واردات 5 قلم کالا، خطر کمبود غذا در ایران به وجود آمده است. این در حالی است که در نبود سهم هر یک از اقلام اساسی وارداتی در خبر اعلامی، همان طور که در بالا اشاره شد، واردات 20 قلم کالای اساسی به کشور، از نظر وزن تنها یک درصد نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرده و حتی درباره کاهش واردات برخی کالاها مانند چای و گندم، دلایل دیگری مطرح می شود.
واردات چای به حالت عادی برگشت
یکی از اقلامی که واردات آن بیش از 50 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته، چای بوده است. کالایی که افشای فساد چای دبش نشان داد لااقل در سال گذشته، واردات این کالا همراه با فساد و بیش از اندازه مورد نیاز به کشور انجام شده بود. گزارش تسنیم در 20 آذر 1401، نشان می دهد در 8 ماه ابتدایی سال گذشته، این محصول به میزان 64 هزار تن (و ارزش 355 میلیون دلار) وارد کشور شده که از نظر وزنی نسبت به مدت مشابه سال 1400، 43 درصد افزایش یافته بود. این در حالی است که طبق اظهارات حبیب جهان ساز، رئیس سازمان چای کشور در گفت وگو با «انتخاب»، نیاز کشور به واردات چای سالانه حدود 70 هزار تن و بین 300 تا 400 میلیون دلار است! در نتیجه می توان گفت در 8 ماهه سال گذشته به اندازه کل نیاز سالانه کشور چای وارد کشور شده بود و برای همین، به نظر می رسد در سال جاری و پس از کشف فساد چای دبش، واردات این کالا تقریباً به حالت عادی برگشته است.
خودکفایی در گندم نان
کالای دیگری که واردات آن بیش از 46 درصد کاهش یافته، گندم است. رصد تحولات درخصوص تولید این کالا نیز حاکی از این است که به احتمال زیاد، خودکفایی در تولید گندم نان در کاهش نیاز به واردات این محصول تاثیر قابل توجهی داشته و حتی واردات آن طبق گزارش ایرنا تا 70 درصد نیز کاهش یافته است.
«غذا» تشکیل دهنده یک چهارم کل واردات کشور
با همه این اوصاف، ارقام واردات کالاهای اساسی در کلان موضوع، کماکان مطلوب نیست. واردات بیش از 10 میلیارد دلاری 20 قلم کالای اساسی به کشور در شرایطی در 8 ماهه امسال اتفاق افتاده که در این مدت، کل واردات کشور، بیش از 42 میلیارد دلار بوده است. به عبارت دیگر، این ارقام نشان می دهد که یک چهارم امنیت غذایی کشور به واردات وابستگی دارد. با توجه به تهدیدات مختلف جهانی و اقلیمی، این مسئله تداوم پیگیری راهکارهای خودکفایی در تولید این محصولات را یادآور می شود.
نامتوازن بودن سهم واردات در بین 20 قلم کالای اساسی
نکته قابل توجه تر این که از مجموع واردات کالاهای اساسی به کشور در این مدت، طبق اظهارات رئیس کل گمرک، 7 میلیارد و 567 میلیون دلار، تنها متعلق به 5 قلم از 20 قلم کالاهای اساسی بوده که نامتوازن بوده و وضعیت واردات را در بین اقلام اساسی نشان می دهد. این کالاها شامل ذرت، روغنهای خوراکی نیمه جامد، مایع و خام، انواع دانههای روغنی، برنج و گندم بوده اند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 294
ماجرای سرقت های سازمان یافته مغز خودرو!
گردش مالی میلیاردی در 20 حساب بانکی سردسته دزدان لو رفت

فرمانده انتظامی مشهد روز گذشته در تشریح عملیات پیچیده اطلاعاتی برای کشف سرقت های سازمان یافته مغز خودرو(ای سی یو) به خبرنگار ارشد روزنامه خراسان گفت:کارآگاهان پلیس آگاهی مشهد در اجرای طرح مبارزه قاطع با مالخران اموال سرقتی به سرنخ هایی از یک مالخر حرفه ای رسیدند که در زمینه خرید و فروش کامپیوترخودرو (ای سی یو) فعالیت می کرد.
سرهنگ احمد نگهبان افزود: با توجه به حساسیت این ماجرا که به روند صعودی آمار سرقت های مغز خودرو(کامپیوتر) در مشهد گره می خورد،رصدهای اطلاعاتی دقیقی با تشکیل یک گروه عملیاتی در اداره مبارزه با سرقت خودرو آغاز شد و کارآگاهان زن جوانی را زیر نظر گرفتند که از مالخران حرفه ای بود و می توانست کارآگاهان را به شبکه سرقت (ای سی یو) برساند.

سرهنگ نگهبان در ادامه این گفت وگوی اختصاصی تصریح کرد: بررسی های تخصصی بیانگر آن بود که این مالخر حرفه ای با 3 تن دیگر از مالخران (ای سی یو) و فقط از طریق اعضای خانواده اش ارتباط برقرار می کند و ای سی یوهای سرقتی را به آنان می فروشد. مقام ارشد انتظامی مشهد با اشاره به بهره گیری پلیس از شیوه های فنی برای شناسایی مخفیگاه مالخر مذکور خاطر نشان کرد:کارآگاهان همزمان با رد زنی های اطلاعاتی به مخفیگاه این مالخر دست یافتند و او را هنگام قرار برای فروش ای سی یوهای سرقتی به یکی از مالخران اصلی در بولوار رسالت مشهد به دام انداختند. وی اضافه کرد: در بازرسی از مخفیگاه وی 16 دستگاه ای سی یو که به مغز خودرو معروف است در حالی کشف شد که چندین دفتر ثبت خرید و فروش اموال سرقتی نیز به دست آمد.
«کلیددار امنیت مشهد» ادامه داد: در بازجویی از این مالخران،هویت 7تن از اعضای این شبکه لو رفت که 5 تن از آنان سارق و 2 نفر دیگر هم از مالخران اصلی این شبکه سازمان یافته بودند. بنابراین کارآگاهان پلیس آگاهی مشهد در 6عملیات جداگانه که 36 ساعت به طول انجامید7 عضو باند را دستگیر و علاوه بر 15 دستگاه ای سی یوی سرقتی 6دستگاه باتری و 4دستگاه دینام خودرو را نیز از مخفیگاه های آنان کشف کردند.
فرمانده انتظامی مشهد افزود:در ادامه این عملیات هویت 20 سارق دیگر از اعضای این شبکه لو رفت و متهمان به
سرقت و خرید و فروش بیش از 400دستگاه انواع ای سی یو از ابتدای سال جاری اعتراف کردند که برخی از آنان هنوز فراری هستند.سرهنگ احمد نگهبان تاکید کرد: سردسته این شبکه بزرگ سرقت که فردی سابقه دار است برای گمراه کردن پلیس از 20 کارت و حساب بانکی نزدیکان و دوستانش برای واریز وجوه ناشی از خرید و فروش ای سی یوهای سرقتی استفاده می کرد که تاکنون گردش مالی بیش از 40 میلیارد ریال در این حساب ها شناسایی شده است.رئیس پلیس با تجربه مشهد یادآور شد بررسی های بیشتر کارآگاهان درباره زوایای مختلف این پرونده نشان داد مالخران واسطه، ای سی یوهای سرقتی را 400 تا یک میلیون و 200هزارتومان از سارقان می خریدند و سپس بین 2تا 3میلیون تومان به مالخران اصلی شبکه می فروختند اما مالخر اصلی این شبکه سازمان یافته به صورت مخفیانه زندگی می کرد و تنها از طریق نوچه هایش با دیگران ارتباط داشت به گونه ای که مایحتاج روزانه اش را نیز دیگران تهیه می کردند و او فقط شب ها از لانه اش بیرون می آمد و برای کنترل مخفیگاهش نیز چندین دوربین مدار بسته نصب کرده بود.سرهنگ نگهبان با اشاره به مستندات به دست آمده از گوشی تلفن ودفاتر ثبت اموال سرقتی از سردسته این شبکه تصریح کرد: بررسی این اسناد مشخص کرد که متهم مذکور فقط دریک شب 60 دستگاه ای سی یوی سرقتی را از سارقان خریده است! رئیس پلیس مشهد همچنین به توقیف 6دستگاه خودروی سواری در این پرونده اشاره کرد وگفت: متهمان از خودروهای مذکور در نقل و انتقال اموال سرقتی استفاده می کردند که با دستورات قاطع قضایی توقیف شده اند اما تحقیقات کارآگاهان برای ریشه یابی ابعاد دیگر سرقت های مذکور همچنان ادامه دارد.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 235
گامی کوتاه مقابل مانع بلند ارزی

بعد از نوسانات ارزی سال 97 و چند نرخی شدن ارز، تعادل ارزی در تجارت کشور بر هم خورد، اختلاف نرخ ارز ترجیحی، نیمایی با بازار آزاد باعث شده برخی به روش های مختلف درصدد دوختن کیسهای برای خود شوند که البته گروهی موفق شدند و راه چندساله را یکشبه رفتند، برخی هم نتوانستند یا طمع آن ها باعث شد حلقه قانون بر دستان و گردنشان بنشیند، در همین راستا دولت و بانک مرکزی بارها و بارها بخشنامههای مختلفی را تهیه و ابلاغ کرد که بعضی از این مصوبات خلع الساعه خشم فعالان و تجار را در پی داشت و برخی هم موفق بود و تاثیرات مثبتی بر تجارت و بازار گذاشت . یکی از این بخشنامهها که در تابستان سال گذشته ابلاغ شد؛ بخشنامه مقابله با درخواستهای غیرواقعی ارز بود؛ طبق این بخشنامه بخشی از سپرده ریالی واردکنندگان هنگام ثبت سفارش تخصیص ارز، مسدود خواهد شد. براین اساس، بانک موظف است در زمان ایجاد / تمدید گواهی ثبت آماری (بابت اصل و کارمزد) متناسب با زمان ایجاد و نوبت تمدید گواهی ثبت آماری به میزان مشخص، نسبت به مسدودسازی معادل ریالی مبلغ ارزی مورد درخواست به نرخ فروش حواله ارز مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS) در حسابهای متقاضی نزد آن بانک بهعنوان سپرده تخصیص ارز اقدام کند. واردکنندگان معتقدند دلیل اتخاذ این تصمیم آن است که فاصله نیما و بازار آزاد افزایش یافته و همین موضوع، سبب شده تا صادرکنندگان ارز خود را در نیما عرضه نکنند و شاهد تشکیل صف برای تخصیص ارز باشیم و حالا هدف از این تصمیم، از بین رفتن صفی است که برای تخصیص ارز تشکیل میشود. درعینحال برخی نیز بر این باورند که فاصله ارز نیما با ارز بازار آزاد، رانت جویان را برای استفاده از ارز ارزانتر به سمت سامانه نیما میکشاند و همین امر نیز صف تخصیص ایجاد میکند.البته بانک مرکزی هم منکر ایجاد این صف نیست و میگوید: پیشتر برای درخواست ارز، تنها لازم بود که فرد ثبت سفارش کند. این موضوع، تقاضاهای غیرواقعی را افزایش میداد و حال برای از بین بردن تقاضاهای غیرواقعی، این تصمیم اتخاذ شده است.
طبق این بخشنامه اگر واردکننده بخواهد برای دریافت ارز نیما، ثبت سفارش کند، بخشی از وجوه ریالی او مسدود خواهد شد. این وجه ریالی معادل درصدی از رقمی خواهد بود که واردکننده درخواست ارز کرده است. بهاینترتیب، هنگام ایجاد گواهی ثبت آماری 5 درصد، در زمان تمدید اول 10 درصد و در زمان تمدید دوم نیز 15 درصد از سپرده شخص مسدود خواهد شد. همچنین به هنگام تمدید سوم و چهارم نیز به ترتیب 35 و 60 درصد از سپرده شخص بلوکه میشود. از زمان تمدید پنجم به بعد نیز کل سپرده مسدود خواهد شد.
بخشنامهای که موردانتقاد شدید واحدهای تولیدی قرار گرفت
تولیدکنندگان معتقدند در شرایطی که واردات کالا و مواد اولیه تولید به دلیل تحریمها سختیهای زیادی دارد، دولت با مسدود کردن منابع تولیدکننده چوب لای چرخ تولید میگذارد. این گلایهها بارها در کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی استان و کشور و شورای گفت وگو مطرح شد و دولت وعده اصلاح آن را داد. سرانجام در نیمه اول آذر امسال بانک مرکزی بخشنامه خود را اصلاح و تولیدکننده را از مسدودسازی معادل ریالی مبلغ ارزی در حسابهای متقاضی نزد بانکها بهعنوان سپرده تخصیص ارز که پیشتر 5 درصد بوده، معاف کرد؛ بخشنامهای که قطعاً به سود تولیدکننده خواهد بود.
در شرایط فعلی نبود نقدینگی، مسدودسازی سپرده ضد تولید است
عبدا... یزدان بخش رئیس کمیسیون صنایع اتاق مشهد در گفت وگو با خراسان رضوی این اقدام را مثبت ارزیابی میکند و میگوید: در شرایط امروز که ما با فشردگی شدید موانع روبه رو هستیم، هرگونه رفع مانع یا گرهگشایی، مثبت ارزیابی میشود. ما امروز با معضلات عدیده دستوپنجه نرم میکنیم؛ تحریم و مشکلات ارتباط برای تبادلات ارزی و کالایی، تورم شدید و رکود و نبود نقدینگی. در چنین شرایطی هرگونه مسدود کردن وجوه تولیدکننده بهعنوان مانع تولید عمل میکند.
این صنعتگر شناختهشده استان میگوید: امروز یک واحد تولیدی بهشدت به نقدینگی نیازمند است، دریافت منابع و تسهیلات دشوار است و تولیدکننده به منابع مالی خود احتیاج دارد و حتی در پرداخت دستمزدها با مشکل مواجه است. این که دولت در چنین شرایطی بخواهد بخشی از منابع مالی و سپردههای ریالی تولیدکننده را مسدود کند، ضد تولید است و تولیدکننده حتی برای خرید مواد اولیه از داخل کشور با مشکل مواجه و تولید قفل میشود.
یزدان بخش میافزاید: به تازگی اعلام شده بانک مرکزی تصمیم بخشنامه خود را اصلاح کرده و تولیدکننده برای ثبت سفارش در مرحله اول نیاز نیست 5 درصد سپرده ریالی خود را برای واردات مواد اولیه مسدود کند و این خبر خوبی است.
ارز نمیدهند، ولی سپرده ما را مسدود میکنند
بااینحال طبق بخشنامه بانک مرکزی هنوز هم موضوع مسدودسازی ریالی ادامه دارد و اگر واردکننده بخواهد سفارش خود را تمدید کند با مسدود شدن بخشی از سپرده ریالی مواجه خواهد شد. موضوعی که با تایید و انتقاد رئیس کمیسیون صنایع اتاق مشهد هم روبه رو شد. یزدان بخش میگوید: وقتی بنده تولیدکننده ثبت سفارش انجام میدهم به دلیل عدم تخصیص ارز ناچار میشوم درخواست خود را تمدید کنم که بارها این اتفاق رخ داده، اما مقصر این موضوع تولیدکننده نیست. طرف خارجی و کشور مقصد کالا و مواد اولیه به تعهدات خود عمل کرده و منتظر تخصیص ارز است که کالا ارسال شود، اما ارز تخصیص داده نمیشود و ناچار میشویم، درخواست را تمدید کنیم که مقصر این روند تولیدکننده نیست، اما بازهم سپرده ما مسدود میشود و این رفتار عجیب است.
این صنعتگر استان میگوید: دولت باید واحدهای تولیدی و واردکنندگان مواد اولیه را شناسنامهدار کند تا مشخص شود چه گروهی درخواست غیرواقعی دارند و چه گروهی واقعا برای تولید به مواد اولیه وارداتی نیاز دارند. این که همه با یک رفتار مواجه شویم، صحیح نیست و این رفتار ضد تولید است.
از اقدام بانک مرکزی استقبال میکنیم
فیروز ابراهیمی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان اقدام بانک مرکزی در اصلاح بخشنامه سال گذشته را مثبت ارزیابی میکند و در گفت وگو با خراسان رضوی میگوید: هرچند مسدود شدن بخشی از منابع مالی و نقدینگی تولیدکننده آن هم در شرایط کنونی که کشور با خشکسالی مالی و ارزی روبه رو شده به ضرر واحدهای تولید است، اما این که بانک مرکزی بخشنامه خود را اصلاح کرده و در ثبت اولیه نیازی به مسدودسازی 5 درصد سپرده ریالی نیست، اقدام روبهجلو و حامی تولیدکننده است.
این صنعتگر استان میگوید: بر کسی پوشیده نیست که دولت در شرایط مالی و ارزی مطلوبی نیست و بنده تولیدکننده هم باید شرایط را درک کنم تا بتوانیم به کمک همدیگر از این بحران خارج شویم، هرچند بهتر است دولت، تولیدکننده را از دیگر بخشهای واردکننده و تجار جدا کند و سپردههای ریالی تولیدکنندگان را که بهشدت به منابع مالی خود نیازمند هستند، مسدود نکند و امیدواریم در گامهای بعدی موضوع مسدودسازی برای تمدید درخواستها هم برای تولیدکنندگان برداشته شود.

رئیس اتحادیه واردکنندگان کالای اساسی و مواد اولیه و قطعات تولیدی استان اما در گفت وگو با خراسان رضوی مدعی است دولت ارزی بابت واردات نمیدهد که بخواهد الان آن را اصلاح کند. روشنک میگوید: هرچند این که بانک مرکزی 5 درصد ثبت سفارش اولیه را برای تولیدکننده حذف کرده است، اما باید پرسید مگر دولت به تولیدکننده ارز میدهد که بخواهد 5 درصد را نگیرد؟ شرایط الان بهگونهای است که برای دریافت ارز باید حداقل 3 ماه انتظار بکشیم.
این تاجر پیش کسوت استان میافزاید: مشخصا بانک مرکزی تنها به کسانی که در برنامههای خود بانک مرکزی هستند، ارز میدهد و اصلاً ارزی به ما نمی دهد، چون ارز ندارد. اگر دولت بخواهد از تجارت و تولیدکننده حمایت کند باید شرایط را به دوران قبل تحریم بازگرداند که در آن زمان تولیدکننده 10 درصد سپرده ریالی را به دولت پرداخت میکرد و واردات کالا و مواد اولیه انجام میداد و در مراحل بعدی بقیه مطالبات دولت را پرداخت میکرد، اما الان ارزی وجود ندارد که دولت بدهد. بعد هم بابت تمدید، سپردههای ریالی تولیدکننده را مسدود میکنند.
در پایان باید اذعان کرد، اقدام بانک مرکزی برای رفع مسدودی 5 درصد سپرده ریالی واردات مواد اولیه صنایع اقدامی مثبت است و بدون شک در شرایط کنونی و دشواری های دولت برای تامین ارز باید به گونه ای مدیریت شود که شاهد سوءاستفاده از ارزهای ترجیحی که متعلق به بیت المال است، نباشیم، اما تولید کنندگان معمولا شناسنامه دار هستند و نباید تاخیر دولت در تامین ارز به پای تولید کننده تمام شود و رویه های قانونی و الزامی شرایط تحریمی کنونی نباید ضد تولید عمل کنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.