
تعداد بازدید : 639
افتخاراتجهانی در کارنامه دختر ایرانی
گفتوگو با «سیدهخمساء اسبقیان» بهعنوان اولین ایرانی عضوشده در مجمع جهانی غذا 2023 پژوهشگر برگزیده اجلاس جهانی محیطزیست، فارغالتحصیل دوره جهانی رهبران جوان تأثیرگذار در آمریکا نماینده ایران در همایش روز جهانی زن و ... که در کنار آنها خلبان، ورزشکار برتر و فعال اجتماعی هم هست

رشته خاک را با عشق و آگاهی انتخاب کردم
او در ابتدای صحبتهایش درباره دلایل انتخاب رشته مهندسی بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک میگوید: «من متولد 1374 در اردبیل هستم. بسیار به خود میبالم که در آن خطه رشد کردم. هماکنون، دانشجوی مقطع دکتری تخصصی مهندسی بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک در دانشگاه تهران هستم. درباره تحصیلاتم و انتخاب این رشته، باید بگویم که ورودی سال 93 کارشناسی علوم و مهندسی خاک در دانشگاه تبریز هستم. این رشته را با عشق و آگاهی انتخاب کردم و علاقه زیادی به این رشته دارم. سپس بهعنوان دانشجوی استعداد درخشان و بدون آزمون، وارد مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی شیمی حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در دانشگاه تربیت مدرس شدم. در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس به عنوان نفر اول ورودی سال 97 و به عنوان دانشجوی استعداد برتر وارد مقطع دکتری شدم. هماکنون در دانشگاه تهران مشغول به تحصیلم. در حال حاضر، تدریس هم در دانشگاه دارم. درباره رشتهام باید بگویم که نگاهم برای این انتخاب از ابتدا، استراتژیک و بلندمدت بود. الان در جهان به نقطهای رسیدهایم که فعالان و محققان و دانشمندان حوزه بیوتکنولوژی خاک را انجمن بیوتکنولوژی آمریکا بهعنوان پیشگامان در برابر تغییرات اقلیمی معرفی کرده است. من افتخار داشتم که اخیرا در مجمع دوره تربیت رهبران جوان جهان بهعنوان برگزیده انتخاب شوم. کاری که من در این دوره انجام دادم، معرفی کارکردهای رشته علوم و مهندسی خاک بهخصوص گرایش بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک در حل چالشهای مهم حوزه کشاورزی، غذا و محیطزیست بود و بحث تغییر اقلیم که متاسفانه همه کشورهای جهان درگیر آن هستند. اکنون هم در آستانه برگزاری کنفرانس جهانی تغییر اقلیم در دبی هستیم و قرار است سیاستگذاران دنیا در آنجا جمع شوند تا چارهای بیندیشند که دمای کره زمین بالاتر از این نرود».

«اسبقیان» درباره عضویت کلیدی در مجمع جهانی غذا سال ۲۰۲۳ به عنوان اولین بانوی ایرانی میگوید: «من سالهاست در یکسری پروژههای علمی و تحقیقاتی بینالمللی که با همراهی سازمانهای مختلف به دنبال حل چالشهای جهانی هستند، مشارکت میکنم. سازمان خواربار جهانی یکی از آنهاست. من جوانترین عضو کارگروه سلامت و امنیت غذایی فائو هستم و این جزو وظایف من است که با آنها برای تکمیل پژوهشهایشان همکاری کنم. یکی از افتخارات برای من این بود که به عنوان عضو کلیدی مجمع جهانی غذا که زیرنظر مستقیم سازمان فائو در حال فعالیت است، انتخاب شدم. با عضویت در این مجمع، این فرصت به وجود آمد که دغدغههایم در راستای حل چالشهای حوزه کشاورزی و غذا و ایدههایم را با آنها به اشتراک بگذارم. من در این مدت متوجه شدم که یکی از رسالتهای مجمع جهانی غذا این است که جوانان را در تصمیمگیریهای اساسی وارد کند و به آنها به دید تحولآفرینی نگاه کند. به طور کلی، رویکرد من هم در چنین پروژههایی این است که حل مسئله اتفاق بیفتد و کاربردی باشد. بنابراین بعد از طی مراحل حضور در این مجمع و چندین مصاحبه علمی درباره ارائه طرح و ایدهای که داشتم و البته بررسی سوابق پژوهشیام، افتخار این را داشتم که به عنوان عضو مجمع جهانی غذا انتخاب شوم. با توجه به اینکه بهترینهای جهانی در این حوزه و در اینجا دور هم جمع میشوند،آن را فرصت خوبی برای شبکهسازی و انتقال تجربهها برای خودم و البته کشورم میدانم.»

«پدرم از قهرمانان و مربیان باسابقه دوومیدانی و تیمملی کشورمان هستند. فعالیت کاری ایشان در سطوح مختلف ورزشی کشورمان بوده و الگوی من هم بودهاند. برادرم هم در رشته تکواندو فعالیت دارد». «اسبقیان» با این مقدمه درباره فعالیت خودش در رشته تکواندو در کنار پژوهشهای متعددی که داشته، میگوید: «من از دوران کودکی باتوجه به برنامهریزی دقیقی که پدرم برای ورود فرزندانش به ورزش داشت و برای این مسئله اهمیت زیادی قائل بود، در رشتههای مختلف ورزشی کار کردم؛ اما رشته تخصصیام تکواندو است که کمربند مشکی دان3 را بهدست آوردم. علاوه بر دوومیدانی در رشته تیراندازی با تپانچه هم فعالیت دارم. در زندگی همیشه سعی کردم که از ورزش دور نشوم و آن را از برنامه روزمرهام حذف نکنم. علاوه بر این که همیشه در کنار فعالیتهای درسی علاقه مند به برنامههای فوق برنامه بودم و به این کار اهمیت میدادم که در کنار برنامههای پژوهشی، علمی و تحصیل، سعی کنم در انجمن و تشکلهای دیگر هم حضور داشته باشم».

او که خلبانی را هم تجربه کرده و مهارتهای پرواز را فراگرفته است، درباره ترسناک نبودن پرواز میگوید: «راستش را بخواهید، از کودکی دوست داشتم که خلبان باشم و بهعنوان یک دختر، عشق به پرواز در وجود من بسیار زیاد بود. جزو علایق من بود و دوست داشتم بهطور تخصصی آن را یاد بگیرم. البته این فرصت برای من پیش نیامد تا زمانی که برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد وارد دانشگاه مدرس شدم. آن زمان یک دوره آموزش مقدماتی خلبانی با هدف آشنایی دانشجویان و علاقهمندان به این حوزه در دانشگاه تهران برگزار شد. من وقتی این فراخوان را دیدم، دل در دلم نبود تا در این دوره شرکت کنم. بعد از شرکت در این دوره، به مدارس خلبانی معرفی شدم تا به صورت تخصصیتر وارد این حوزه شدم. خلبانی در روحیه من تاثیرات مثبت داشت. اصلا هم ترسناک نبود. در این حوزه، الگوی من شهید خلبان عباس بابایی است. من داستان زندگی ایشان و خاطرات نقلشده از او را بارها با ذوق و دقت خواندم. او یک جمله معروف دارد که همان جمله تاثیر زیادی برای جذب من به خلبانی داشت. ایشان میگوید پرواز اندازه انسان را برملا میکند، هرچه قدر که بالاتر و بالاتر میروید، دنیا از دید شما بزرگتر میشود و شما از نظر دنیا کوچکتر. این نشان میدهد که پرواز چهقدر در نگرش و ذهن افراد تاثیرگذار است و ابعاد مختلف روحی آنها را شکوفا می کند».
خودم را موفق نمیدانم چون موفقیت بینهایت است
بسیاری از رسانهها در کنار اسم او، از القابی همچون بانوی موفق بهره میبرند. خودش در این باره میگوید: «من خودم را انسان موفقی نمیدانم، از این منظر که موفقیت بینهایت است و نمیتوان برای آن مرز قائل شد که بر آن اساس به یک نفر بگوییم، موفق. هر چه انسان بیشتر و بیشتر تلاش کند، میبیند که مسیر طولانی در پیش است و ندانستههای بیشتری هست که باید یاد بگیرد. موفقیت از نظر من این است که ما از مسیری که در آن تلاش میکنیم، لذت ببریم و در مسیر زندگی بتوانیم بیشتر و بیشتر یاد بگیریم. رمز موفقیت از نظر من، در درجه اول ایمان و بعدش هم تلاش و پشتکار و روحیه خستگیناپذیری و برنامهریزی درست به همراه توکل بر خداوند است.
خیلیها درباره نقش تفریح در زندگیام میپرسند
از «اسبقیان» میخواهم که درباره تفریحات مورد علاقهاش هم بگوید. شاید اینطور به نظر برسد که او 24 ساعت شبانهروز در حال تحقیق و مطالعه است! در پاسخ به این سوال میگوید: «شاید برای تان جالب باشد که خیلیها از من میپرسند آیا شما فرصتی برای خواب یا تفریح دارید؟ واقعیت این است که برای شخصی که یک مسیری را در زندگی انتخاب کرده و برای رسیدن به آن اهداف تلاش میکند، خستگی نباید معنی داشته باشد. در ضمن هر کاری که من انجام میدهم، چون برای آن فلسفه و دلیل دارم، حال دلم را خوب میکند، بنابراین یک تفریح برای من محسوب میشود. من همیشه از یاد گرفتن لذت میبرم و از تجربه کردن کیف میکنم. برای من اینطور بوده که به فعالیتهای علمی هم به چشم تفریح نگاه کردم. در کنار آن، تفریح را مطالعه یک کتاب خوب، معاشرت با یک دوست خوب، یادگیری یک مطلب جدید و ... میدانم».
طرحم برای محیطزیست بین 6 طرح برتر جهان قرار گرفت
از او درباره طرحی میپرسم که ظاهرا در آمریکا داوری شده و از بین 600 هزار طرح بین برگزیدهها قرار گرفته است. «اسبقیان» در این باره میگوید: «یکی از افتخارات بزرگی که برای من در حوزه محیطزیست رقم خورد، این بود که طرح من در حوزه اقدام در برابر تغییر اقلیم در رویدادی که در آمریکا برگزار شد، جزو 6 طرح برتر از بین 600هزار طرح ارسالی انتخاب شد. هدف آن رویداد جهانی این بود که طرحهای برتر را دریافت کند و از پژوهشگرانی که آنها را ارائه میدهند، حمایت کند تا بتوانند بعضی از بخشهای آن را برای نجات محیط زیست جهان که با خطرات متعددی روبهروست، عملیاتی کنند. بعد از آن هم زمینه همکاریهای بسیار ارزشمندی برای من در این حوزه فراهم شد».
زنان بعضی کشورها از حضور من در همایش روز جهانی زن تعجب کردند
سال 2022 میلادی بود که در همایش روز جهانی زن که توسط یونسکو برگزار شد، این بانوی پژوهشگر موفق ایرانی به عنوان نماینده ایران شرکت کرد و زمانی برای صحبت به او اختصاص یافت. او درباره واکنشها به حضورش در این همایش میگوید: «من سال گذشته میلادی در رویدادی که به مناسبت روز جهانی زن توسط یونسکو برگزار شد، به عنوان سخنران بخش علمی حضور یافته بودم. این رویدادی بود که برترین بانوان و دختران جهان در حوزههای مختلف اعم از سیاسی، علمی، فرهنگی، ورزشی، کارآفرینی، اجتماعی
و ... در آنجا گرد هم آمده بودند. با توجه به اینکه یک فرصت استثنایی برای صحبت در اختیار من قرار گرفت، در این جلسه در کنار مباحث علمی درباره محیطزیست، بخشی از صحبت خودم را به بیان توانمندی دختران و زنان ایرانی در عرصههای مختلف اختصاص دادم. زمانی که داشتم در این باره صحبت میکردم، چهره حضار خیلی برای من جالب بود؛ چون مشخص بود که شگفت زده شدهاند و از حضور من در این همایش به عنوان یک زن ایرانی، تعجب کردند. بعد از جلسه هم چند نفری به من مراجعه کردند و گفتند که نگرش ما را درباره زنان ایرانی با صحبتهایی که مطرح کردید، تغییر دادید. این اتفاق خیلی مثبتی برای من بود و حضور در این مراسم یکی از بهترین خاطرات بینالمللی من به حساب میآید».
تحلیل زنان کشورهای دیگر درباره حجابم جالب است
«در یکی از رویدادهای علمی که بهتازگی هم در آن شرکت کردم، یکی از استادان مطرح و سرشناس علوم خاک که در دانشگاه هلند بود، بعد از یک مصاحبه علمی که با او داشتم، به من گفت بحثهای درخشان علمی که شما داشتید به کنار، اما آنچه توجه ما را به خودش درباره شما جلب کرد، حجاب شما و تقیدتان به ارزشهای کشورتان است. او تحلیل بسیار جالبی داشت و گفت که ما معتقد هستیم اگر کسی به ارزشهای کشورش، به فرهنگ و تمدن کشورش پایبند باشد، میتوان نتیجه گرفت که در سایر حوزهها هم فرد متعهدی است و ما میتوانیم روی او حساب کنیم. این تحلیل برای من خیلی جالب بود با وجود اینکه او مسلمان نبود. در سایر رویدادهای علمی هم زیاد پیش میآید که درباره دین اسلام از من سوال میکنند و حجاب من مورد توجه زنان دیگر کشورها قرار میگیرد. اینکه حجاب من توجه زنان دیگر کشورها را جلب کند و آنها با صفاتی مانند زیبا، مقتدر بودن و ... آن را توصیف کنند، برای من قابل توجه است و در ذهنم ماندگار شده است».

او در پایان میخواهد از نقش خانواده و حمایتهایشان در این مسیر که به موفقیتهای متعدد ختم شده، بگوید: «قطعا نمیتوان نقش خانواده را نادیده گرفت. من در زندگی به هر موفقیتی که رسیدم و برسم، خانواده و از همه مهمتر، پدر و مادرم در کنار من بودند و الگویم بودند. به من کمک کردند که در مسیر زندگی خسته نشوم، بهانه نیاورم، نسبت به اهدافم پیگیر بمانم، خودم را دست کم نگیرم و اعتماد به نفس را در خودم پرورش بدهم. آنها با تربیت صحیح باعث شدند که روحیه پژوهشگری را در خودم پرورش بدهم و به خودم به دید یک آدم تاثیرگذار نگاه کنم. تاثیری که محیط خانواده میتواند در انتخاب و تحقق آرمانهای فرد داشته باشد، انکارناپذیر است. تمام تلاشم این است که بتوانم خوشحالشان کنم و فرزند شایستهای برایشان باشم و همین جا از زحماتشان تشکر میکنم».

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 251
ستاره پرفروغ عصر طلایی تمدن اسلامی ایرانی
در نهصد و هفتاد و پنجمین سالروز درگذشت ابوریحان بیرونی، دانشمند بزرگ ایرانی که آثار متعدد علمی وی تأثیری شگرف بر جامعه بشری گذاشت، به مرور خدمات و تلاش وی برای رونق دانشهای گوناگون در جهان اسلام پرداختهایم

نابغهای از «کاث»
حدود 1050 سال پیش (سال 352ش)، زمانی که تمدن اسلامی در اوج شکوفایی قرار داشت و از شرق تا غرب عالم را زیر چتر علمی و معنوی خود قرار داده بود، در حومه شهر کاث، در نزدیکی خوارزم، ابوریحان، محمد بن احمد بیرونی، در خانواده ای مسلمان و ایرانی دیده به جهان گشود. سال های زندگی بیرونی، همزمان با نهضت علمی بزرگی در جهان اسلام بود؛ نهضتی که در خلال آن، دستاوردهای علمی مسلمانان، نسبت به قرون گذشته، رشد عجیب و باورنکردنی پیدا کرد و در سایهسار این تعالی، هوش ایرانی نیز به منصه ظهور رسید. ابوریحان 25 سال نخست زندگی را در خوارزم گذراند و با هوش شگرف خویش بر بسیاری از علوم زمانه مسلط شد. این دوره مقارن با حکومت آل مأمون در منطقه خوارزم است که طی آن حوزه علمی خوارزم، به دانشگاهی مسلم تبدیل شد. بیرونی در خاندانی متولد شد که ظاهرا گرایش های قوی شیعی داشتند. اگرچه او بر اساس سنت تقیه می کوشید از اظهار این گرایش خودداری کند و تعصبات حاکمان را برانگیخته نکند، اما عبارات و تعبیرات او به ویژه در کتاب «آثار الباقیه عن القرون الخالیه»، که درباره تاریخ نگاشته شده، بیانگر ارادت عمیق او به حضرت امام علی(ع) و اهل بیت پیامبراکرم(ص) است. او به ویژه در بررسی و نقل واقعه غدیر و قیام عاشورا تمایلات خود را آشکار کرد که این امر سبب واکنش بسیاری از متعصبان شد.
12 سال تبعید
با شروع توسعه طلبی غزنویان به سرکردگی محمود غزنوی، وی برای عظمت بخشیدن به دربار خویش در غزنین، حاکمان مناطق همجوار را که در نهایت ضعف به سر می بردند، واداشت تا دانشمندان و علمای مناطق خود را به سوی غزنین بفرستند، اما بسیاری از این دانشمندان، به سبب تعصبات تند محمود، تمایلی به حضور در دربار غزنوی نداشتند. بر همین اساس، دانشمندانی نظیر بوعلی سینا و ابوسهل مسیحی، از چنگ او گریختند، اما بیرونی و تعدادی دیگر از دانشمندان آن عصر، نظیر ابونصر عراقی(ریاضیدان) و ابوالخیر خمار (پزشک)، به چنگ عوامل محمود گرفتار و به غزنین فرستاده شدند؛ سفری اجباری که برای برخی از آنها، نظیر ابونصر عراقی، پایانی غم انگیز داشت. از آن رو که وی را به سبب اعتقادات مذهبی و نحله فکری اش در غزنین به دار آویختند. این تعصبات خشک، بیرونی را نیز گرفتار کرده بود؛ او را در غزنین به عنوان ستاره شناس می شناختند و گاه و بیگاه به واسطه عقایدش آزار می دادند، اما بیرونی به دلیل تقیه ای که در پیش گرفته بود، در خلال بیش از دوازده سال حضورش در دربار غزنوی، با مشکلات جدی روبه رو نشد. با این حال به نوشته دایرة المعارف بزرگ اسلامی، در خلال سال های حیات محمود غزنوی، هیچ دلیلی مبنی بر حمایت یا توجه رسمی به بیرونی در دست نیست. با مرگ محمود و تغییر نسبی سیاست جانشینانش، بیرونی به عنوان دانشمندی برجسته مطرح شد. او که تلاش علمی خویش را در دوران محمود آغاز کرده و آثاری جاودان پدید آورده بود، در این دوره به نگاشتن آثار علمی دقیق پرداخت و به کشف های علمی بسیاری نائل آمد. او تا پایان عمر خویش توانست بیش از 180 مقاله و کتاب تألیف کند. بسیاری از دانشمندان غربی، وی را به واسطه نبوغ و دانش سرشارش، دانشمندی متعلق به تمام قرون و اعصار دانسته اند.
شگفتیهای شخصیت علمی بیرونی
از میان 180 اثر شناخته شده بیرونی، دستکم 115 اثر وی مبتنی بر مطالعات مرتبط با ریاضیات و ستاره شناسی است که متاسفانه فقط 28 اثر از وی در این حوزه به دست ما رسیده است. بیرونی یکی از اولین افرادی است که موضوع حرکت وضعی زمین را مطرح کرد. او 500 سال پیش از کوپرنیک و 600 سال قبل از گالیله به چنین باوری دست یافته بود و در کتاب هایش به ارائه دلیل در این زمینه پرداخته است. بسیاری بر این باورند که آثار او تاثیر مستقیم و انکارناپذیری بر نظریات کوپرنیک داشت. بیرونی در کتابی به نام «ابطال البهتان بایراد البرهان» به نقد نظریه بطلمیوس درباره ستاره شناسی پرداخت و سال ها قبل از دانشمندان اروپایی با نقد این نظریات، آنها را فاقد ارزش علمی دانست. او ریاضیات را به عنوان یک علم کاربردی مورد توجه قرار داد و کمتر از آن به مثابه یک علم محض استفاده کرد. او علاوه بر استفاده از ریاضی در حوزه ستاره شناسی و به ویژه در باب آغازین کتاب «التفهیم لاوائل صناعة التنجیم»، که ظاهرا تنها کتابی از اوست که به زبان فارسی به دست ما رسیده است، در مقاله ای با عنوان «فی النسبت التی بین الفلزات و الجواهر فی الحجم» هنر خویش را در استفاده از ریاضیات در علم کانی شناسی و فیزیک اجسام، نشان داده است.
نابغه علوم تجربی
بیرونی را بنیانگذار علم مساحی و نقشه برداری نوین دانسته اند. او توانست با بهره گیری از علم ریاضی، روش های بدیعی را در علم جغرافیا و مساحی به وجود آورد. کتاب سترگ «تحدید نهایات الاماکن لتصحیح مسافات المساکن»، که ظاهرا نسخه اصلی آن در کتابخانه فاتح استانبول نگهداری می شود، اثری بی نظیر در مساحی و اندازه گیری ابعاد سرزمینی است. بیرونی توانست با تسلط اعجاب آورش بر علم مثلثات، روش مناسبی را برای تعیین قبله بیابد و شعاع کره زمین را با اختلاف کمی اندازه گیری کند. توجه او به علوم تجربی سبب شده بود تا او در علم کانی شناسی و زمین شناسی نیز به نظرات نوینی دست یابد. یکی از این نظرات، دیدگاه او درباره سنگواره هاست که با جمع آوری نظریه های پیشینیان و افزودن دانسته های خویش به آن ها، به آن دست یافت. او در حوزه کانی شناسی کتاب «الجماهر فی المعرفة الجواهر» را به رشته تحریر درآورد. بیرونی علاوه بر این ها در داروشناسی نیز مطالعات گسترده ای داشت و کتاب «الاصیدنه» را در همین حوزه نوشت.
نگاه ویژه به علوم انسانی
بیرونی در حوزه علوم انسانی، نظیر تاریخ، فلسفه و زبان شناسی نیز عالمی برجسته به شمار می آید. حمله محمود غزنوی به هند، اسباب مسافرتی را برای او فراهم کرد که حاصل آن کتاب عظیم و پرمحتوای «ماللهند» است. او در همین سفر زبان سانسکریت را به کمال فرا گرفت و به ترجمه آثار علمی و فلسفی هندوستان پرداخت. نگاشته های او به عنوان یک دانشمند تیزبین ایرانی، یکی از معدود آثاری است که هندی ها می توانند با مراجعه به آن به خوبی از گذشته سرزمین خویش آگاه شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 285
بانکداری ضد تولید در اقتصاد شکننده

ماجرای نسبت تسهیلات و صرف منابع در تهران
دادههای بانک مرکزی نشان میدهد در 7 ماه سال 99 مجموعه بانکهای فعال در استان خراسان رضوی تنها 76 هزار میلیارد تومان معادل 58 درصد از سپردههای در اختیار خود (پس از کسر سپرده قانونی) را وام دادهاند که این نسبت در سال 98 و قبلتر از آن 54 درصد هم بوده است که حداقل در یک دهه گذشته مورد اعتراض و گلایههای شدید فعالان و مدیران استانی بوده،دلیل آن هم مشخص است، در برخی استانها مانند تهران که بیش 60 درصد منابع بانکی کشور را در اختیار دارد، این نسبت بالاتر از 90 درصد و در برخی استانهای کوچکتر این نسبت بالاتر از 100 درصد است، یعنی در برخی استانهای کشور به دلیل کوچکتر بودن اقتصاد آنها نسبت تسهیلات پرداختی به سپردهها بیش از 100 درصد است، یعنی بانکها بیش از سپردههای خود وام دادهاند که این منابع از دیگر استانها تامین شده و عمده این تسهیلات مربوط به وامهای تکلیفی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. اما در خصوص تهران مسئله بهگونهای دیگر است؛ دلیل اصلی بالا بودن سهم تهران از منابع و مصارف بانکی کشور این است که عمده بنگاههای اقتصادی بزرگ کشور در تهران مستقر شدهاند، اما این تنها دلیل نیست. طبق ابلاغیههای مدیران بانکها در پایتخت سقف تسهیلاتی که شعب بانکها میتوانند در استانهای غیر از شعب مرکزی در تهران پرداخت کنند تا یکی دو سال پیش 5 میلیارد تومان بوده است. این یعنی وقتی یک بنگاه اقتصادی یا واحد تولیدی و کارخانهای بخواهد تسهیلات متناسب با فعالیت خود که عمدتاً بیش از 5 یا 10 میلیارد است، دریافت کند باید در تهران پیگیری کند، به همین دلیل است که بنگاه های اقتصادی استانها به خصوص استان خراسان رضوی که 95 درصد بنگاههای آن خصوصیاند، ترجیح میدهند سپردههای خود را به تهران منتقل یا دفتر مرکزی خود را در تهران دایر کنند تا بتوانند در تهران سپردهگذاری کنند و دلیل آن هم مشخص است؛ دریافت راحتتر و بدون بوروکراسیهای خارج از عرف تسهیلات بانکی. این یعنی خروج منابع و سرمایههای اقتصادی و مالی بنگاههای اقتصادی از استان و سرازیر شدن آنها به بانکهای تهرانی، این کار باعث میشود بانکهای استان قدرت کمتری در پرداخت تسهیلات مورد تقاضای مردم داشته باشند، شاید یکی از دلایل پایین بودن نسبت تسهیلات به سپردههای بانکی در خراسان رضوی همین موضوع باشد.
100 هزار میلیارد منابع از استان خارج نشده است
طی 5 سال گذشته با ورود استانداری و پیگیریهای انجامشده در کمیسیون هماهنگی بانکهای استان شاهد بهبود این نسبت بودیم طوری که نسبت تسهیلات به سپردههای بانکی استان در هفتماه 1400 به 64 درصد، در 7 ماه 1401 به 66 درصد و امسال به 68 درصد رسیده است. طبق داده های بانک مرکزی در هفتماه امسال کل سپردههایی که بانکهای استان قادر بودند آن را در اختیار متقاضیان قرار دهند، 308 هزار میلیارد تومان بوده که در این مدت از این منابع تنها 208 هزار میلیارد تومان تحت عنوان تسهیلات در اختیار متقاضیان است، درحالیکه طبق قواعد بانک مرکزی، بانکهای استانها میتوانند تا 85 درصد منابع خود را بهصورت تسهیلات در اختیار متقاضیان قرار دهند که از این لحاظ شبکه بانکی خراسان رضوی 17 درصد حداقل عقبتر از قواعد بانک مرکزی عمل کردهاند و حداقل 100 هزار میلیارد تومان از سپرده مردم به وام تبدیل نشده است، اما این که 100 هزار میلیارد تومان از سپردهها به وام تبدیل نشدهاند، بدین معنی نیست که این منابع از استان خارج شدهاند، زیرا بانکها قانونا حق دارند 15 درصد منابع خود را وام ندهند و بهعنوان پشتوانه نگهداری کنند. از سویی استخراج حجم تسهیلات بانکی پرداختشده بانکهای استان به متقاضیان خارج از استان کار آسانی نیست، همان طور که در تهران نمیتوان ادعا کرد وقتی یک بنگاه اقتصادی بزرگ مشهدی تسهیلات 30 میلیارد تومانی در تهران اخذ کرده، آن را در تهران هزینه کرده است، بلکه آن را در بنگاه اقتصادی خود هزینه میکند که خارج از تهران است و این موضوع درباره مشهد نیز صدق میکند. از سویی دیگر نسبت تسهیلات به سپردههای بانکی کل کشور 83 درصد است، یعنی حدود یکمیلیون و 228 هزار میلیارد تومان که 376 هزار میلیارد تومان آن متعلق به شبکه بانکی استان تهران است به وام تبدیل نشدهاند، پس میتوان ادعا کرد که بانکهای استان تنها 376 هزار میلیارد از سپردههای خود را در استانهای دیگر هزینه کردهاند؟ قطعاً پاسخ آن خیر است، همانطور که نمیتوان ادعا کرد مانده سپرده یکمیلیون و 228 هزارمیلیاردی کل شبکه بانکی کشور جایی دیگر خارج از مجموعه استانهای کشور تبدیل به وام شده است.
خروجی منابع به چه معناست؟
گلایه خروج منابع بانکی بیشتر ناظر به عملکرد برخی بانکهای خصوصی استان که از رویهها و سیاستهای کمیسیون استانی بانکها تبعیت نمیکنند و دیگر منابع مالی بنگاههای اقتصادی است که در استانهای دیگر سپردهگذاری و تبدیل به وام میشوند. اما دو مسئله بسیار مهم است؛ اول این که طبق ادعای کمیسیون هماهنگی بانکهای استان 8 بانک خصوصی فعال در استان دادههای عملکردی خود را در اختیار این کمیسیون قرار نمیدهند که این موضوع سالهاست مورد اعتراض استانداری خراسان رضوی قرار گرفته و هنوز راه بهجایی نبرده است و بانکهای خصوصی حاضر به تمکین از سیاستهای ابلاغی و دستورالعملها نیستند و دلیل آن کاملاً مشخص است، بانک یک بنگاه اقتصادی است و در درجه اول تابع منافع سهامداران و سپردهگذاران خود هستند تا سیاستهای دولت به خصوص بانکهای خصوصی. به همین دلیل است که نسبت تسهیلات به سپردههای بانکی در بانکهای عضو کمیسیون هماهنگی بانکهای استان که عمدتاً دولتی و نیمهدولتی هستند، بالاتر از 75 درصد است، ولی برای کل بانکهای استان کمتر از 68 درصد است و طبیعتا باید نسبت تسهیلات به سپردههای بانکی بانکهای خصوصی استان (8 بانک غیر عضو) بسیار پایینتر از بانکهای عضو باشد که نسبت 75 درصد را به 68 درصد تقلیل داده و به همین دلیل است که معاون اقتصادی استانداری خراسان رضوی چندی پیش اعلام کرد، یکی از بانکهای خصوصی استان تنها 10 درصد سپردههای مردم نزد خود را وام داده است.
نقش بانک های خصوصی و تورم
نکته مهمتر آن که بنا بر اذعان کمیسیون هماهنگی بانکهای استان بیش از 50 درصد و بنا بر دادههای چند سال قبل 60 درصد تسهیلات بانکی جدید نیستند و مربوط به استمهال و تمدید وامهای گذشته است که در سال جدید تجدید شدهاند و وام جدیدی داده نشده است که باید اذعان کرد طی یکی دو سال گذشته باید این نسبت بیشتر هم شده باشد به دو دلیل؛ ابتدا این که بنا بر اذعان دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای استان میزان سپردهگذاری سال جاری نسبت به گذشته کاهش یافته و مانده تسهیلات و معوقات بانکی در ابتدای امسال رشدی معادل کل رشد سال گذشته داشته است، این یعنی بخش عمده تسهیلات جاری مانده تسهیلات سالهای گذشته است، زیرا بنگاههای اقتصادی و دریافتکنندگان وام معتقد هستند در شرایط کنونی اقتصادی و تورم فزاینده نگهداری و عدم پرداخت مطالبات بانکی سود بیشتری را عاید بنگاه خواهد کرد و حاضر هستند که بابت عدم پرداخت تسهیلات جریمه هم پرداخت کنند، زیرا نرخ بهره و سود اقتصادی منبع مالی در بازار آزاد بیشتر از نرخ بهره بانکی است.
به همین دلیل است که بانکها در آمارهای خود مدعیاند که حدود 70 درصد سپردهها را تسهیلات دادهاند که عملاً باید اذعان کرد که حداقل 60 درصد این عدد تسهیلات گذشته است و بانک ها وام جدیدی پرداخت نکردهاند که شواهد آن را در گلایههای صریح بنگاههای اقتصادی و واحدهای تولید استان میتوان مشاهده کرد،طوری که رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان معتقد است از شهریور سال گذشته تاکنون پرداخت تسهیلات به واحدهای تولیدی استان قفل شده است که در ادامه بر اساس دادههای 4 سال گذشته کمیسیون هماهنگی بانکهای استان به تحلیل آن هم خواهیم پرداخت.
داده های رسمی چه چیزی را اثبات می کنند
طبق دادههای کمیسیون هماهنگی بانکهای استان مجموع تسهیلات پرداختی حوزه صنایع استان از 1026 میلیارد تومان در هفت ماهه سال 99 به 3680 میلیارد تومان در پایان هشت ماهه امسال رسیده که رشدی حدود 3 برابر داشته است، هرچند سهم صنایع از مجموع تسهیلات پرداختی از 26 درصد در سال 99 به 30 درصد در سال جاری هم افزایش پیداکرده، علاوه بر این، بخش خدمات و گردشگری از سهم 46 درصدی خود در سال 99 به 32 درصد در سال جاری عقب نشینی کرده است. بااینحال دادههای رسمی نشان میدهد که بانکهای عضو کمیسیون هماهنگی بانکهای استان در هشت ماهه سال گذشته 39 هزار و 318 میلیارد تومان تسهیلات به بخشهای مختلف استان پرداخت کردهاند که در هشت ماهه امسال این تسهیلات به 63 هزار و 128 میلیارد تومان رسیده که بیشترین رشد مربوط به بخش تسهیلات قرضالحسنه است و وامهای مربوط به سایر حوزههای غیر اصلی رشد 3 برابری داشته است.
این دادهها از دو منظر قابلتحلیل و تامل هستند؛ ابتدا این که همان طور که بارها اعلام شد، سهم تسهیلات قرضالحسنه و تکلیفی دولت در دو سال اخیر رشد قابلتوجهی داشته است و عمده بانکهای عضو کمیسیون هماهنگی بانکهای استان که دولتیاند، موظف به پرداخت تسهیلات تکلیفیاند به همین دلیل ناچار هستند برای تعدیل ناترازی خود سختگیریها در پرداخت تسهیلات را به سایر حوزه ها مانند صنایع و خدمات انتقال دهند، بهطور مثال به رغم این که واحدهای تولیدی به تسهیلات ثابت نیاز دارند، بانک بیشتر تسهیلات در گردش و کوتاهمدت پرداخت میکنند تا از بازگشت آن مطمئن باشد و از سویی دیگر به دلیل رغبت نداشتن دریافتکنندگان به بازپرداخت تسهیلات قبلی، بانک ناچار است سختگیریها را به دریافتکنندگان جدید منتقل کند تا کمتر با ناترازی روبه رو شود، زیرا دوره بازگشت تسهیلات تکلیفی و قرضالحسنه علاوه بر بهره کم آنها بلندمدت است. به همین دلیل است که بخش خصوصی مدعی است که پرداخت تسهیلات به واحدهای تولیدی و صنایع قفل شده است. علاوه بر این، خود کمیسیون هماهنگی بانکها اعلام کرده که معوقات بانکی در سهماه ابتدای سال بهاندازه کل سال گذشته رشد داشته است و پیشتر هم اعلام شده بوده که حداقل 60 درصد تسهیلات پرداختی جدید نبوده و متعلق به گذشته بوده است. لذا با توجه به رشد مانده تسهیلات در سال جاری نسبت به سال گذشته که حدود 60 درصد بوده است، میتوان این مسئله را مطرح کرد که شاید حدود 70 درصد تسهیلات پرداختشده به بخشهای مولد جدید نبوده و معوقات بانکی هستند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 226
اعتلای روح با کتاب و کتابخوانی


ذهنش را گره زده به چند سال پیش؛ سالهای دوری که شور و شوق نوجوانی اش او را از کوچه پس کوچه های مسیر سخت عبور داده تا پشت همین میز بنشیند، میزی که رسالتش در زندگی را گره زده به خدمت به خلق، آن هم با کتاب. همانطور که چشمهایش دارد تصاویر گذشته را مرور میکند، می گوید: «از جمع بچههای نوجوان محله مطهری شمالی این مجموعه تشکیل شد. بچه های محل ابتدا یک تیم فوتبال در سطح محله تشکیل دادند و از سال 1382 این تیم فوتبال تبدیل به یک جلسه مذهبی شد و اسم جلسات قرآن ما «فداییان سیدالشهدا (ع)» نام داشت. در واقع، با تشکیل جلسات قرآن، شروع
فعالیت های ما به نام کانون شکل گرفت. دفتری در منزل پدری خودم برای مجموعه ایجاد کردم. کم کم والدین بچه های
محله خانهای را در اختیار ما قرار دادند و تا سال 1384 آنجا فعالیت داشتیم. تقریبا در مکان جدیدی که والدین به ما دادند، تابلوی کانون را هم با عنوان «کانون فرهنگی هنری شهید روحی» نصب کردیم. من پسرعموی شهید «ابراهیم روحی گل خطمی» هستم. شهید روحی در 20 سالگی در عملیات شهر بستان به شهادت رسید و در حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.» اینها روایت علی اکبر روحی گل خطمی درباره چگونگی شکل گیری این مجموعه است. مدیر جوان و دهه شصتی «موسسه و کانون فرهنگی شهید روحی»، با ایدههای نو و خلاقانه مهمان شماره جدید صفحه «مردم نهاد» روزنامه خراسان است. روحی گل خطمی همچنین به عنوان نویسنده تاکنون پنج جلد کتاب به چاپ رسانده است؛ کتاب« تلاش ماندگار1» در سال 1397 ، کتاب «تلاش ماندگار2» در سال 1400، کتاب «در امتداد عاشورا» در سال 1398، کتاب «مدیریت غنی سازی اوقات فراغت دانش آموزان» در سال 1399 و کتاب «تلاش ماندگار 3» که به تازگی رونمایی شده است. روحی گل خطمی همان طور که با یک لیوان چای داغ در این پاییز سرد پذیرای ماست، درباره شروع چگونگی شکلگیری این مجموعه می گوید: «کانون با شروع کار خود تبدیل شد به محل فعالیت های هنری، ورزشی و فرهنگی در محله، یک سازمان مردم نهاد که فقط مجوز سازمان تبلیغات را داشت. پس از آن هیئت امنای مسجد پیشنهاد دادند که فعالیت های خود را داخل مسجد بیاوریم و از سال 1384 وارد مسجد زینبیه شدیم. از سال 1386 با حضور مشاورانی مانند سیدعبدا... ارجایی، حجت الاسلام سبزیان و... کار تخصصی کتاب را آغاز کردیم. برای اولین بار به ما فرصتی داده شد تا مسابقه کتابخوانی را برای شهرداری انجام دهیم. آن موقع در کانون تلفن نداشتیم و تلفن منزل خود را دادیم، به طوریکه دبیرخانه ای شده بودیم که در خانه تلفن جواب میدادیم. اختتامیه این مراسم را هم در فرهنگسرای غدیر گرفتیم. این اولین پروژه بزرگی بود که انجام دادیم. جلسه که تمام شد مشاوران به ما گفتند که دیدید شما توانستید! درست همان جا بود که به این باور رسیدیم که می شود کارهای بزرگ انجام داد و به جوان و نوجوان اعتماد کرد. ناگفته نماند که تیم فوتبال ما همان سال در جام غدیر آستان قدس برتر شد؛ یعنی فعالیت های دیگر ما همچنان ادامه داشت.» از او درباره چگونگی و نحوه عضوگیری در کانون سوال می کنم که پاسخ می دهد: «برای این موضوع دو مسیر داریم؛ یکی با ورود به مسجد است که طرح تابستانه می گذاریم و برای افراد برنامه و کلاس برگزار می کنیم. کلاس ها برای بچه های دبستان شامل نقاشی، خط تحریری، مهارت های مطالعه و... است که رایگان برگزار می شود و فقط 50 هزار تومان برای پذیرایی از آنها دریافت میکنیم. برای بچه های متوسطه هم نواخوانی قرآن، کلاس کامپیوتر، تئاتر، سرود و... برگزار میکنیم. بچه های بزرگتر نیز وارد هیئت می شوند. روش دوم هم که عضویت مردم از طریق سامانه است. سامانه ای داریم به نام مرکز مسابقات کتابخوانی که از سراسر کشور 40 هزار نفر در این سامانه عضو داریم.» از ابتدای صحبتم با روحی گل خطمی کنجکاوی ام درباره دلیل نامگذاری این مجموعه از دایره ذهنم متوقف نمی شود، طوریکه یک باره میان صحبت هایش می دوم و از او درباره دلیل نامگذاری این مجموعه سوال میکنم. میگوید: «پدر شهید روحی خیلی انسان خیری بود و در فرایند انجام کارها به ما کمک میکرد، مثلا لباس های فوتبال ما را خریداری میکرد و حمایت مادی و معنوی میکردند. از طرفی، به پیشنهاد برادر بزرگم اسم کانون را به نام اسم شهید انتخاب کردم که وزن معنوی این مجموعه بیشتر باشد. برکت نام یک شهید در این مسیر به ما کمک کرده است. از سال 1396 مستند شهید را با عنوان «زندگی» تولید کردیم، اما در زمان آماده شدن مستند که فکر میکنم سال 1399 بود، مادر شهید در قید حیات نبود. این مجموعه توسط اعضای خودمان تولید شد و از صداوسیما پخش شد.» او لحظه ای به فکر فرو می رود، طوریکه سکوت در فضا طنین انداز میشود. سپس آهی می کشد و می گوید: اگر اسم مجموعه چیز دیگر غیر از نام شهید بود، ما امروز اینجا نبودیم...

فرهنگ سازی با کتاب
دلش می خواهد مسیر سختی که خودش آن را در نوجوانی طی کرده، برای نوجوانان دیگر هموار کند، دوست دارد با صدای بلند قاب توانمندی های نوجوانان را در معرض عموم بگذارد و با افتخار از خلق حماسه بزرگ به دست توانمند آنها رونمایی کند. مدیر مجموعه «کانون فرهنگی هنری شهید روحی» در این باره میگوید: «به نوجوان بیشتر اهمیت بدهید. نوجوانان زیادی در این شهر هستند که خیلی بهتر از من بوده اند، اما هیچ موقع دیده نشده اند. از سختی های کارم این بود که برای جلو بردن مسئله ای باید تلاش زیادی میکردم. میخواهم به نوجوانان بگویم که باید پشتکار داشته باشند چون دیده نشدن و توجه نکردن و... زیاد است، به نقطهای می رسید که به عنوان یک نوجوان باید از مدیر پیگیری کنید. جایی بود که من به عنوان نوجوان برای گرفتن بودجه با هیئت مدیره بانک بحث و گفتوگو میکردم. در 15 سالگی از مدرسه خارج میشدم و اولین چکم را برای جایزه، از شهرداری گرفتم. هدف و اعتماد به نفس مهم است. از نوجوانان میخواهم که به خودشان اعتماد داشته باشند و بگویند که من میتوانم. شاید باورتان نشود به عنوان یک نوجوان چه اتفاقاتی را در شهر رقم زدم.» درباره جریان سازی هایی که تاکنون رقم زده، سوال میکنم. او در این باره می گوید: از هر کس درباره من سوال کنید، اولین تصویری که به ذهنش خطور میکند کتاب و کتابخوانی است. من را با این نام میشناسند و این یعنی جریان سازی. ما هیچ موقع ارتباط مان را با مردم قطع نکردیم و مردم را صاحب فعالیت های خودمان دانستیم. یعنی اگر پول نداشتیم و جایزه را دیر دادیم از آنها عذرخواهی کردیم. همچنین جریان مسابقات کتابخوانی را در ذهن مسئولان قرار دادیم که میشود با برگزاری مسابقات کتابخوانی به فرهنگ سازی دست زد. او در ادامه می گوید: مسابقات متعددی برای تبیین بیانات مقام معظم رهبری برگزار کردیم. مسابقه سال گذشته با عنوان «دیار دلیران» درباره قوم کرد بود که درآن به بازخوانی بیانات رهبری درباره اقوام کرد پرداختیم و از کردستان هم مردم شرکت کردند. فایده این کار این بود که تاکید کنیم شما جزو تمامیت ارضی ما هستید و این وسط برخی اختلاف افکنی نکنند. کمی سکوت می کند، و به فکر فرو می رود. انگار که در ذهنش دارد به روحِ یک تدبیرِ بزرگ جان می دهد. آهنگِ کلامتش فضای سکوت را در هم می شکند و ادامه می دهد: یکی از کارهایی که درحال انجام هستیم در حوزه جمعیتی است. در این زمینه چهار کار بزرگ و نشستهای تخصصی علمی داشتیم. ما تلفیق خانواده، کتاب و جمعیت را داریم انجام می دهیم و کتاب را رها نکرده ایم. مسابقه ملی مادرانه را اواخر 1400 انجام دادیم. مسابقه «سهم من از جوانی ایران» را از کتاب هفت خوان خیالی در اردیبهشت امسال انجام دادیم. بعد از آن مسابقه ملی کتابخوانی دوجان را طراحی کردیم که 20روایت بارداری است. درحال حاضر هم مسابقه ای به نام «سهم من از جوانی ایران 2» و کتاب «مامان بابا من غول نیستم». روحی گل خطمی ادامه می دهد: تقریبا مرجع این مسابقات و برگزاری نشست های علمی با موضوع جمعیت در سطح کشور شده ایم.
40 هزار عضو افتخاری کانون شهید روحی در کشور
«من کتاب را یار مهربان و دوست خودم میدانم که باید باعث رشد همدیگر شویم. به دیگران هم اکثرا کتاب می دهم حتی ماشین من را با عنوان ماشین کتاب می شناسند چون صندوق عقب پر از کتاب است» اینها را با لبخند رضایت درباره حسش نسبت به کتاب می گوید، سپس ادامه می دهد: «پیوند بین 4 عنصر فعال جامعه یعنی خانواده، مدرسه، مسجد و کتابخانه آرزوی من است. در تمام پیوست هایم این کار را مد نظر دارم. وقتی طرح خوب داشته باشیم با یک اردو و برنامه جذاب نوجوان را جذب مسجد میکنیم.» مدیر مجموعه «کانون فرهنگی هنری شهید روحی» درباره اقدامات این مجموعه می گوید: سال 1386 شروع سلسله مسابقات کتابخوانی ما بود. سال 1388 اعضای خودمان اولین سامانه اینترنتی برگزاری مسابقات کتابخوانی را نوشتند که فکر میکنم در کشور اول یا دوم شد. امروز بیش از صد مسابقه کتابخوانی را طراحی کردیم. در کتابخانه داخلی در مسجد بیش از 10 هزار جلد کتاب داریم که وابسته به آستان قدس است. در فضای داخلی کانون نیز 1000 جلد کتاب داریم که در دسترس اعضای خودمان قرار دارد. کتابهای پی دی اف در سایت هم داریم که برای صد مسابقه ای که برگزار کردیم، 60 کتاب پی دی اف در اختیار قرار دادیم. همچنین مجموعه ما در داخل مجموعه حدود 100 نفر عضو فعال در مسجد و بیش از 40 هزار عضو افتخاری فعال در سراسر کشور در حوزه کتابخوانی دارد.
پیشرفت همراه با کتاب
لبخند روی صورتش نقش می بندد،
صحبت هایش را با ذوق بیشتری ادامه می دهد و می گوید: «پیشرفت همراه با کتاب؛ اگر می خواهید قدمی رو به جلو بردارید، اما کتاب ندارید از اینجا شروع کنید» این شعار ماست. روحی گل خطمی ادامه می دهد: از ابتدای تشکیل مجموعه مسابقات متعددی را برگزار کردیم که از مهم ترین آنها میتوان به مسابقه داستان هایی از زندگانی حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) در سال 1386، مسابقه «وحدت، نسیم رحمت در سال 1387، مسابقه «پیمانه» در سال 1388 و... اشاره کرد. صحبت هایمان به اینجا که رسید، یک باره می گوید: آها! کارهای دیگر ما که به جمع بندی رسید ایستگاه های پیک مهر بود که در سال 1392 کلید خورد. مردم موقع انتظار در ایستگاه های قطار، مطب ها و درمانگاه ها فرصتی دارند، برای استفاده از این زمان ما 50 ایستگاه مطالعه را به ویژه در مطب ها در سطح استان قرار دادیم. اولین کتابخانه سیار روستایی را با همکاری نهاد کتابخانهها در روستاهای حاشیه شهر مشهد اجرا کردیم که تاکنون فکر میکنم 200 کتابخانه سیار شده باشد که شروعش با اقدام ما در سال 1392 بود. سال 1391 و 1392 کلیه کتابخانه های شبستان روستایی استان را با یک پیکان تاکسی بازدید و اینها را ارزیابی و سطح بندی کردیم و برای سازمان تبلیغات آموزش دادیم، برنامه ابتکاری به نام «جنگ کتاب» داشتیم که عروسک گردانی عمو توانا با هدهد خوش خبر است که در سال 1394 شروع شد و تاکنون 120 اجرا داشته است. او ادامه می دهد: جامی را به نام باشگاه کتابخوانان مشهد طراحی کردیم که از زمان کرونا استارت خورد اما در سال 1401 عملیاتی شد. امسال دومین رویدادش را با فعال کردن بخش ویژه کودک و نوجوان طراحی کردیم. از روحی گل خطمی درباره افتخارات این مجموعه سوال میکنم که می گوید: سال 1388 در جشنواره اتفاق مقام برتر استان، سال 1392 در جشنواره فرهنگی مقام برتر در سطح استان، سال 1396 مقام برتر در جشنواره آسمانی های ستاد عالی کانون مساجد در سطح کشور، سال 1398 مقام برتر در جشنواره مروجان کتابخوانی در سطح کشور را کسب کردیم. همچنین سال 1400 در جشنواره مهرواره شایسته تقدیر شدیم. هفته کتاب امسال نیز مورد تقدیر استاندار و مسئولان استانی قرار گرفتیم.

کسی چه می دانست که قداست زندگی مردی از دیار دل ها چنان در ژرفای نسل جوان ریشه بدواند که در شکوهِ
لحظه هایشان از او یاد کنند و راهِ حق او را پیشه خود سازند؛ آری، صحبت از ساده زیستی امام خمینی(ره) است که کتاب زندگی اش به قلم حجت الاسلام سبزیان، مدیرکل کتابخانه های استان و یکی از مشاوران و اعضای این مجموعه نگاشته و تولید آن نگین افتخارات این مجموعه شد، طوریکه جلد کتاب «زندگی به سبک روح ا...» شد کارت دعوت عروسی برخی از زوج های جوان. همانطور که لبخند می زند، چشم هایش سوی چارچوب پنجره ای می رود که انگار آن سوی پنجره خاطره ای در بیرون را نظاره می کند؛ خاطره ای که دالان میزند تا ذهنش از زمان حال و تعلقاتش بگریزد و به گذشته پیوند بخورد. روحی گل خطمی جزئیات این ماجرا را این گونه روایت می کند: «یکی از دوستان نویسنده ما، آقای سبزیان است که کتابی را به نام «زندگی به سبک روح ا...» به رشته تحریر درآورد و کارهای اجرایی آن را موسسه ما به عهده داشت. این کتاب در سطح کشور به نیم میلیون چاپ رسید. بازخوردهای زیادی از این کتاب داشتیم، طوری که این کتاب را زوج ها از ما خریداری میکردند و شده بود کارت عروسی افراد. حتی کارت عروسی خودم هم همین کتاب بود. این کتاب زندگی ساده امام است و ادبیاتی بسیار زیبا دارد. در واقع، از خاطرات خوب من بازخورد مخاطبان ما نسبت به این کتاب بود.» صحبت هایش به اینجا که می رسد نفس عمیقی می کشد و ادامه میدهد: «من خاطرات خوب این چنینی در این مجموعه زیاد دارم.» مگر می شود با کتاب دوستی کرد و چیزی جز حس ناب لحظه ها به ارمغان نیاورد؟ روح و ذهن را لابهلای صفحاتش به امانت نگه می دارد تا از نقطه ای که ایستاده ای جوانه زدن و شکفتن را آغاز کنی. خاطراتش از همدمی با کتاب در ذهن حلاوت و شرینی خاصی ایجاد میکند. کمی از فنجان چایی که تقریبا سرد شده، می نوشم و گوشِ جان به ادامه صحبت هایش می سپارم. روحی گل خطمی می گوید: سال 1392 با پیکان تاکسی برای کتابخانه های روستایی میرفتیم. برای ما جالب بود که حتی در جاهایی که تلفن آنتن نمیداد، در افراد این مناطق حس کتابخوانی وجود داشت و این موضوع به ما انگیزه می داد. یکی از مربیان ما در کانون اصلاح و تربیت و در جلسات زندان حضور پیدا می کرد، یکی از زندانیان به او گفته بود کاش زودتر با کتاب آشنا میشدم چون الان جای من در زندان نبود.
این جا خانه تشکل هاست
این صفحه خانه تشکل هاست؛ خانهای که روایتگر تلاشهای ویژه و متفاوت قشرهای مختلف مردم در گذران زندگی و همراهی با مردم شریف این مرز و بوم است. از کارهای خلاقانه دانش بنیان گرفته تا تشکلهای اقتصادی، هنری، اجتماعی و ... اگر کاری که در تشکل تان انجام میدهید متفاوت و خاص است، این جا برای بیان تجربه و روایت اقدامات شماست. نام تشکل، توضیح مختصری از فعالیت و شماره تماس خود را در پیامکی که شروعش عنوان «مردم نهاد» است، بنویسید و برای ما به شماره 2000999 ارسال کنید تا روایتگر تلاشهای شما باشیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 219
خطر بودجه بدون اجماع!

روز گذشته مجلس در اقدامی کم سابقه، به کلیات لایحه بودجه رای منفی داد تا دولت موظف به اصلاح آن و ارائه مجدد لایحه بودجه تا 7 روز دیگر شود. در گزارش امروز صفحه 10 روزنامه، جزئیات این خبر و دلایل مجلس برای رد کلیات لایحه بودجه آمده است. در هر حال باید منتظر اصلاح لایحه بودجه توسط دولت و ارائه مجدد آن به مجلس باشیم اما توجه به چند نکته مهم درباره بودجه 1403 ضروری است:
1 - با گذشت 5 سال از مطالبه صریح رهبر انقلاب برای اصلاحات ساختاری در بودجه و تشکیل شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا که یکی از وظایف آن، برنامه ریزی برای اصلاحات ساختاری در بودجه بود، هنوز اجماعی در 2 قوه مجریه و مقننه و همچنین بین قوا و جامعه بر سر شاخصه های این اصلاح صورت نگرفته است. شاهد مسئله نیز رد کلیات لایحه بودجه در مجلس است. اگر نقطه کانونی اصلاحات ساختاری بودجه را تراز کردن بودجه و فاصله گرفتن از کسری مزمن بودجه بدانیم، به نظر مجلس و برخی محافل کارشناسی لایحه بودجه 1403 همچنان با کسری قابل توجهی مواجه است، اگرچه این کسری نسبت به چند سال اخیر تاحدی کمتر شده است. مرور برخی تصمیمات مهم اقتصادی در سال های اخیر نیز موید همین نداشتن اجماع است. به عنوان مثال افزایش سن بازنشستگی که یکی از اهداف آن جبران کسری صندوق های بازنشستگی و کاهش اتکای آن ها به بودجه دولت است، با وجود پیشنهاد دولت و تصویب در مجلس، با واکنش های اجتماعی فراوانی مواجه شده است. واکنش هایی که این اصلاحات را یک طرفه و بدون توجه به سایر ریشه های کسری صندوق ها از جمله اداره سیاست زده صندوق ها و تغییرات مکرر مدیریتی آن ها می داند. مسئله مهم دیگر رشد کمتر از تورم حقوق کارمندان و بازنشستگان در بودجه امسال و لایحه 1403 است که نشان می دهد مهار نصفه و نیمه کسری بودجه با فشار به حقوق بگیران همراه شده است. این در حالی است که بخش های مختلف جامعه به دلایلی از جمله اخبار وقوع برخی فسادها، نمی توانند منطق جبران کسری بودجه صرفا با فشار به حقوق بگیران را بپذیرند.
2 - با وجود هماهنگی در رویکرد سیاسی دولت سیزدهم و مجلس یازدهم و با وجود ابزارهای هماهنگ کننده از جمله شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا، نشست سران سه قوه، نشست های دوره ای مشترک مجلس و دولت و مهم تر از همه این ها، توصیه های مکرر رهبر انقلاب به هم افزایی دولت و مجلس، متاسفانه در بزنگاه هماهنگی بین این دو قوه، شاهد ناهماهنگی و ساز ناساز دو قوه در ماجرای بودجه هستیم. آن هم در شرایطی که رهبر معظم انقلاب در دیدار نمایندگان مجلس در خرداد امسال به دو قوه در این باره تذکر داده بودند و با اشاره به ضرورت نگاه و رویکرد تقریبی، مکمل بودن و یک پیکره دیدن مجموعه نظام فرموده بودند: «رویکرد مجلس و دولت باید همکاری و همافزایی باشد...» تردیدی نیست که یکی از مهم ترین بزنگاه های تعامل دولت و مجلس، در فصل تصویب بودجه رقم می خورد. طبیعتا اختیارات دولت در تدوین و اختیارات مجلس در تصویب بودجه روشن است اما از دولت و مجلسی که به لحاظ سیاسی رویکرد نزدیک به یکدیگر دارند انتظار هماهنگی و رسیدن به درک مشترک درباره بودجه بیشتر است و باید این درک مشترک در جلسات متعدد مشترکی که در سطوح مختلف بین دو قوه برگزار می شد، شکل می گرفت اما در هر حال انتظار می رود در ارائه اصلاحیه بودجه، هماهنگی لازم بین دو قوه بالاخره شکل گیرد.
3 - در نهایت پرهیز از دعواهای رسانه ای در موضوع اختلاف بودجه ای دولت و مجلس ضروری است. به نظر می رسد برخی تریبون های رسانه ای به دست افرادی افتاده است که دور از رویکرد حرفه ای رسانه ای، ادبیات تند و اختلاف انگیزی را ترویج می کنند و همچنین قوای مختلف برای تحقق توصیه رهبر معظم انقلاب در همکاری و هم افزایی باید از ادبیات رسانه ای تند فاصله بگیرند. ادبیات تقابلی برخی چهره های رسانه ای منتسب به قوا، یکی از مهم ترین موانع شکل گیری همکاری است. یک توئیت تند یا یک پست اختلاف برانگیز می تواند نتایج یک جلسه وحدت آفرین را به باد دهد. لذا ضرورت دارد قوای مختلف در زمینه رویکرد رسانه ای تند افراد منتسب به خود، نظارت بیشتری داشته باشند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 213
پرونده منافقین روی میز محکمه

به گزارش خراسان، در ابتدا قاضی این پرونده اظهار داشت: پرونده مشتمل بر کیفرخواست دریافتی از دادسرای عمومی و انقلاب تهران با موضوع اتهامات گروهک تروریستی منافقین موسوم به مجاهدین خلق به عنوان شخصیت حقوقی همچنین علیه ۱۰۴ نفر از کادر مرکزی و عوامل اصلی آن تحت نظر دادگاه قرار دارد.
وی با اشاره به تعیین وکلای تسخیری افزود: اکنون خانمها پیروزفر، شیخی و کمالی و آقایان محمدی گرکان و حاج محمدی به عنوان وکلای تسخیری متهمان در دادگاه حضور دارند.
رئیس دادگاه شعبه یازدهم کیفری استان تهران در تشریح جزئیات رسیدگی به جرایم گروهک منافقین موسوم به مجاهدین خلق گفت که برای آدرس رسمی آنها و آدرس ایمیل متهمان احضاریه دادگاه فرستاده شده تا دفاعیات خود را ارسال و وکیل معرفی کنند. اشخاص حقیقی تحت تعقیب این پرونده متواری هستند و دسترسی به آنها برای این دادگاه امکان پذیر نبوده و احضار یا جلب آنها به رغم نشر آگهی و ارسال پیامها دادگاه با توجه به صدور قرار رسیدگی به نشر آگهی به نشر قرار در روزنامههای کثیرالانتشار ملی میپردازد که در دو نوبت آگهی در روزنامههای کیهان و جام جم منتشر شده است.

وی اضافه کرد: امروز سه شنبه مشتمل بر کیفرخواست صادر شده برای اعضای حقیقی و شخصیت حقوقی گروهک تروریستی منافقین با حضور وکلای تسخیری حاضر در دادگاه، جمعی از خانوادههای قربانیان و شهدا و نماینده دادستان رسمیت دادگاه را اعلام میکند و با توجه به حضور اصحاب رسانه علنی بودن دادگاه را اعلام و تاکید میکند.
قاضی دادگاه افزود: مستند به قانون آیین دادرسی و نظر به عدم حضور متهمان در اجرای مواد ۱۹۳ و ۱۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری به متهمان اعلام میدارد چنانچه محلی برای اقامتگاه قانونی یا نشانی برای ارسال اخطاریهها و سایر اوراق قضایی میتوانند به این دادگاه اعلام و آنچه اعلام کنند به عنوان محل قانونی اقامت آنها شناسایی میشود.
در ادامه دادگاه فیلمی که دادگاه از مسعود رجوی منتشر شد که سرکرده منافقین با ژنرال حبوش رئیس سرویس اطلاعات عراق دیدار کرده و به او اعلام می کند که جنایت ۷ تیر توسط این گروهک صورت گرفته و کاخ سفید و کاخ الیزه از آن با خبر بودند. همچنین تصاویری از همکاری اطلاعاتی و نظامی منافقین با رژیم بعثی صدام به نمایش گذاشته شد.
قرائت کیفرخواست توسط نماینده دادستان
پس از آن رئیس دادگاه از نماینده دادستان خواست برای قرائت کیفرخواست در جایگاه قرار گیرد.
نماینده دادستان نیز در این جلسه بخشی از کیفرخواست علیه متهم ردیف اول که سازمان مجاهدین خلق و متهمان ردیف دوم تا چهارم که به ترتیب مسعود رجوی، مریم رجوی و مهدی ابریشمچی بودند را قرائت کرد.
نماینده دادستان گفت: سازمان مجاهدین خلق درنهایت در ۳۰ خرداد سال ۱۳۶۰ و هنگامیکه سران گروه تصور میکردند به مرحلهای رسیدهاند که قدرت سرنگونی جمهوری اسلامی ایران را در چند حرکت سریع پیدا کردهاند، آغاز جنگ مسلحانه و محاربهای بیرحمانه علیه مردم و نظام جمهوری اسلامی ایران را اعلام کردند. در این روز کادرهای سازمان به خیابانها ریخته و مردم را به سرنگونی جمهوری اسلامی دعوت کردند. بعد از این تاریخ بود که موج ترورهای گسترده سازمان در نقاط مختلف کشور، اقشار گوناگون مردم و نیز مسئولان نظام را هدف قرار داد. بهطوریکه تنها یک هفته پس از ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ اولین و سهمگینترین اقدام تروریستی سازمان با انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی از طریق یک عنصر نفوذی صورت گرفت؛ که طی آن دبیر کل حزب جمهوری اسلامی و رئیس دیوان عالی کشور آقای دکتر سید محمدحسین حسینی بهشتی و ۷۲ تن از مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران فولدر ۵ را به طرز ناجوانمردانهای به شهادت رساندند.
سازمان در ادامهی اقدامات تروریستی و براندازانهی خود، رئیسجمهور و نخستوزیر وقت و سپس دادستان کل انقلاب و تعدادی از ائمه جمعه مراکز استانهای کشور را با بمبگذاری و انجام عملیات انتحاری به شهادت رساندند؛ و به موازات آن بهطور وسیعی به نحو افسار گسیخته و به دور از هرگونه عقلانیت و بهطور کاملاً وحشیانه اقدام به ترور غیر نظامیان و مردم عادی کردند. اما به دلیل مقاومتهای شورانگیز مردم و مسئولین نظام، بسیاری از اعضای این سازمان دستگیر و مجازات شده یا در درگیریهای مسلحانه کشته شدند به نحوی که سران سازمان، ماندن در ایران را برابر با نابودی کامل خود تلقی نموده و بهمنظور ادامه حیات خود در ابتدا سرکرده آنها، مسعود رجوی به همراه رئیس جمهور مخلوع، ابوالحسن بنی صدر از کشور گریخته و متعاقب آن سایر کادرها و اعضایی که از درگیریها جان سالم به در برده بودند، به خارج از ایران گریختند. ولی همچنان از طریق تعداد محدود هواداران فریب خورده، اقدامات تروریستی خود را تا سالها بعد در کشور ادامه دادند.
وی ادامه داد : سازمان همزمان با جنگ ۸ ساله عراق با ایران، ضمن انتقال کلیه اعضای سازمان به کشور عراق، به مزدوری و مشارکت وسیع و صریح و علنی با رژیم بعث عراق در آمد. این سازمان با حمایت و پشتیبانی رژیم بعث صدام حسین هم از حیث مالی و هم از جنبه نظامی با تحویل پادگان اشرف به آنان در آن ایام، حمله مستقیم به مرزهای کشور و به شهادت رساندن غیرنظامیان و سربازان مدافع کشور در اهداف خود گنجاند. جاسوسی و ارائه اطلاعات و اسرار کشور به بیگانگان، ادامه اقدامات تروریستی در اشکال گوناگون، از جمله حمله مسلحانه به مردم در شهرها و مناطق مسکونی، شناسایی اماکن و مراکز حساس و حیاتی کشور و دادن اطلاعات آن به دشمن و نیز انفجار خطوط و لولههای نفتی، حمله به پاسگاههای مرزی و ... از اقدامات آنها بود و حتی پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط جمهوری اسلامی ایران رهبر سازمان با اخذ اجازه از دولت متجاوز بعث عراق و در قالب یک بهاصطلاح ارتش مکانیزه به مرزهای جمهوری اسلامی ایران حمله کرده و با سودای فتح ۳ روزه تهران، جنایاتی را تحت نام عملیات موسوم به فروغ جاویدان آفرید که علاوه بر تحمل تلفات سنگین، تعداد زیادی از مردم عادی و غیرنظامیان و نیروهای مدافع کشور نیز به شهادت رسیدند. قطعاً این دوره، آخرین مرحله ازحیات ننگین آنان نبوده و این سازمان بهرغم شرایط اسفباری که بر آن حاکم است به حیات خوار و خفیف و خائنانه خود در قالب اشکال و برنامههای توطئه آمیز دیگری ادامه میدهند.
نماینده دادستان خاطرنشان کرد: متهمان پرونده شاید برای توجیه اقدامات خود و یا فرار از چنگال عدالت، به دو قاعده حقوقی متوسل شوند. یکی قاعده مرور زمان و دیگری قاعده دفاع مشروع؛ هماکنون هر چند قاعده مرور زمان در قانون مجازات اسلامی (مصوب ۱۳۹۲) پیش بینی شده است معالوصف برای آن استثنائاتی پیش بینی شده چنانکه در ماده ۱۰۹ قانون مذکور آمده است: «جرایم ذیل مشمول مرور زمان تعقیب، صدرو حکم و اجرای مجازات نمیشوند: الف- جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، ...» از سوی دیگر برخی از اتهامات گروهک موصوف، از نوع جرایم مستمر است (نظیر: اداره تشکیلات ضد امنیتی و تروریستی، تشویق و تهییج مردم به اخلال در نظم عمومی و آشوب و بلوا، نشر اکاذیب با هدف بر هم زدن امنیت ملی ایران و جاسوسی و ...) و یکی از اصول مسلم حقوقی، عدم شموم قاعده مرور زمان نسبت به جرایم مستمر است. همچنین بر اساس دکترین حقوقی و موازین عقلی، عرفی و شرعی، اصل «دفاع» اساساً زمانی محرز است که اولاً فرد در مقام دفاع از نفس، عرض یا حیثیت، ناموس، مال و آزادی تن خود یا دیگری، ذیحق باشد و چنین حقی طبق موازین قانونی و شرعی برای وی پیش بینی شده باشد یا از حقوق طبیعی و فطری او محسوب گردد، در غیر اینصورت یعنی زمانی که فرد از چنین حق مشروعی برخوردار نمیباشد بی شک حق دفاع از آن حق را نیز نخواهد داشت نظیر فرد یا افرادی که رأی اکثریت جامعه را برنتافته و با ضدیت نسبت به حکومت و قانون بر آمده از «جمهوریت و دموکراسی» مبادرت به قانون شکنی و ارتکاب جرم میکنند.
نماینده دادستان در بخش آخر سخنان خود به بیان اتهامات متهمان حقیقی پرداخت و در مورد متهم ردیف دوم گفت : مسعود رجوی در ۳۰ خرداد ماه سال ۱۳۶۰ در اطلاعیهای دستور جنگ مسلحانه را علیه نیروهای انقلاب صادر کرده و بسیاری از اقدامات تروریستی و جنایات علیه نیروهای انقلاب صادر کرده و بسیاری از اقدامات تروریستی و جنایات علیه مسئولین نظام و مردم ایران را سبب میشود. نهایتا نامبرده در تاریخ ۷ مرداد سال ۱۳۶۰ هجری شمسی به همراه بنی صدر با مشارکت در هواپیماربایی توسط خلبان شاه سرهنگ معزی از طریق مرز هوایی از کشور خارج و به فرانسه پناهنده می شود.
دیگر فعالیت ها و اقدامات او عبارت است:
صدور فرمان طلاق اجباری برای اعضا
- صدور فرمان جدایی فرزندان اعضا از والدین
- تأسیس گروه تروریستی (شبه نظامی) موسوم به ارتش نفاق در عراق در سال ۱۳۶۵
شرکت در جلسات مختلف با استخبارات عراق همکاری مستقیم با رژیم بعث و شخص صدام، صدور فرمان و مشارکت در عملیاتهای مختلف سازمان از جمله فروغ جاویدان
ضمناً نامبرده تحت تعقیب اینترپل بوده و دارای اعلان قرمز به شماره 2002-441/6-A میباشد.
وی در مورد مریم رجوی که کتهم ردیف سوم است نیز گفت : نامبرده بعد از شروع فاز نظامی در سال ۱۳۶۰ از کشور متواری و در زمان حضور خود در پاریس مسئول دفتر مسعود رجوی می شود.
از جمله فعالیتها و مسئولیتهای او عبارت است از:
جانشین فرمانده کل ارتش نفاق
شرکت در عملیاتهای مختلف نظامی- تروریستی سازمان همانند فروغ جاویدان و آفتاب
مسئول هدایت عملیاتهای نظامی و تروریستی در داخل کشور
مسئول اول سازمان در سال ۱۳۶۸
- رئیس جمهور شورای به اصطلاح ملی مقاومت از سال ۱۳۷۲ تاکنون
ضمناً نامبرده تحت تعقیب اینترپل بوده و دارای اعلان قرمز به شماره ۲۰۰۲-۴۶۹/۶-A میباشد.
همچنین مهدی ابریشمچی که متهم ردیف چهارم است حذف مخالفان؛ تشکیل ستاد؛ زندان و شکنجه گاه و نشستهای غسل برای اعضای مسئله دار از جمله اقدامات وی بوده است. مهدی ابریشمچی نقش اول را در جریان شکنجه اعضا دارد.
در این زمان و با گذشت دو ساعت از آغاز جلسه دادگاه، قاضی با اعلام پایان جلسه گفت: جلسه بعدی دادگاه روز سهشنبه هفته آینده برگزار میشود.
حاشیه های دادگاه منافقین :
*دادگاه تحت تدابیر شدید امنیتی و با حضور پر شمار نیروهای پلیس در اطراف دادگاه برگزار شد و ورود به دادگاه با بررسی های امنیتی سطح بالا انجام می شد.
*خانواده های شهدای ترور با در دست داشتن تصاویر شهدای خود در سالن حاضر بودند
*حضور دهها خبرنگار و تصویر بردار از رسانه های داخلی و خارجی جالب توجه بود .
*دادگاه راس ساعت 9 صبح با قرائت آیاتی از سوره منافقون آغاز و راس ساعت 11 به پایان رسید
*روز 21 آذر که برای برگزاری اولین جلسه دادرسی در نظر گرفته شده بود یکی از خونبارترین روزهای ترور است به گونه ای که 29 نفر شهید ترور در این روز ثبت شده است .
*فرزندان دو شهید شاخص ترور منافقین شامل شهید صیاد شیرازی و شهید اسدا... لاجوردی در صف اول دادگاه حضور داشتند
*از میان صدها عضو رسمی زنده مانده از منافقین، در این دادگاه تنها به اتهامات 104 نفر از سران و اعضای فعال رده بالای این سازمان رسیدگی می شود.
*در بخشهای مختلف جلسه ، نماینده دادستان اقدام به پخش کلیپهایی از جنایات منافقین کرد همچنین در بخشی از زمان قرائت کیفرخواست فرزند شهید صیاد شیرازی ایستاد و سخنانی در مورد جنایات این سازمان بیان کرد که با تذکر رئیس جلسه مبنی بر حفظ نظم دادگاه روبهرو شد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 237
بایدن: من یک صهیونیست هستم
رئیس جمهور آمریکا ضمن هشدار به تغییر افکار عمومی جهان در قبال «اسرائیل» گفت:تا پایان حماس به حمایت از تل آویو ادامه میدهیم


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 268
ردپای مالیات و بازنشستگان در رد بودجه
کلیات لایحه بودجه 1403 در شرایطی دیروز توسط نمایندگان رد شد که به نظر میرسد دلیل عمده آن به مواردی همچون افزایش رقم کلی مالیات ها و ابهام در همسان سازی حقوق بازنشستگان بر می گردد

سیاه و سپید لایحه بودجه به روایت کمیسیون تلفیق
به گزارش خراسان، در جلسه علنی دیروز مجلس، گزارش کمیسیون تلفیق پیرامون این لایحه قرائت شد. برخی از موارد مهم مثبت آن به شرح زیر است:
کاهش قابل توجه کسری تراز عملیاتی به کمترین میزان در یک دهه گذشته کمیسیون تلفیق، در این باره آورده است: شکاف درآمدها و هزینه ها که همان کسری تراز عملیاتی است، در لایحه بودجه 1403 با رشد حدود 42 درصدی درآمدها و 19 درصدی هزینه ها به طور کلی کاهش چشم گیری یافته و با رقم 305 هزار میلیارد تومان به کمترین میزان خود در یک دهه گذشته رسیده است.
برآورد دقیق تر ارقام منابع عمومی نسبت به بودجه سنوات گذشته: رشد 11 درصدی اعتبارات واگذاری دارایی های سرمایه ای (عمدتاً فروش نفت) و همچنین درج ارقام واقع بینانه تر برای واگذاری اموال غیر منقول و واگذاری شرکتهای دولتی از جمله مصادیق برآورد واقع بینانه دولت از منابع دانسته شده است.
تکمیل طرح های عمرانی با افزایش یک واحد درصدی مالیات ارزش افزوده: بر اساس گزارش کمیسیون تلفیق، تکمیل طرح های نیمه تمام از محل افزایش یک واحد درصدی مالیات ارزش افزوده با توجه به شرایط وخیم تشکیل سرمایه ثابت (سرمایه گذاری) در کشور در سال های اخیر یک امر مثبت تلقی شده است.
در ادامه این گزارش، موارد منفی که مهم ترین آن ها در ادامه می آید دیده می شود:
ابهام و کسری در منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه ها: به گزارش کمیسیون تلفیق، منابع و مصارف هدفمندسازی به صورت شفاف ارائه نشده و تنها رقم 758 همت سرجمع و سرفصل های اعتبارات ذکر شده است. همچنین لایحه بودجه در بخش منابع هدفمندسازی یارانه ها با کسری قابل توجهی روبرو خواهد بود.
مشخص نبودن نسبت لایحه بودجه با برنامه هفتم: در بخش دیگری از گزارش کمیسیون تلفیق آمده که رابطه مصارف و اولویت های تقدیمی با برنامه هفتم و هم چنین میزان منابع تخصیص یافته برای اجرای تکالیف برنامه هفتم در لایحه مشخص نیست.
رشد محدود حقوق و مستمری کارکنان نیازمند تصمیم گیری
کمیسیون تلفیق در ادامه، به محورهای تصمیم گیری اشاره کرده که می بایست در بررسی بودجه مد نظر قرار گیرند. از جمله این موارد، رشد حقوق کارکنان و مستمری بازنشستگان است که به ترتیب در لایحه بودجه 18 و 20 درصد پیش بینی شده است. با این حال، کمیسیون تلفیق تصریح کرده که تصمیم گیری در خصوص مطلوب یا نامطلوب بودن این میزان از رشد حقوق، چالشی است. از جهت موضوع محدودیت منابع عمومی وجود دارد که در صورت فشار بر آن، امکان استقراض دولت از بانک مرکزی و تورم ناشی از آن وجود دارد و از سوی دیگر، توجه به معیشت کارکنان و بازنشستگان ایجاب می کند که رشد حقوق به میزانی باشد که به بهره وری دولت لطمه وارد نشود.
کمیسیون تلفیق: دولت منابع مربوط به متناسب سازی حقوق بازنشستگان را به بودجه اضافه خواهد کرد
مجلس در جریان تصویب برنامه هفتم توسعه که البته هنوز به تصویب نهایی شورای نگهبان نرسیده است، متناسب سازی حقوق بازنشستگان با 90 درصد حقوق شاغلان را مصوب کرده بود، با این حال، طبق تصریح کمیسیون برنامه و بودجه منابعی برای اجرای این حکم در لایحه بودجه پیش بینی نشده است. اما گزارش کمیسیون تلفیق گویای این مطلب است که ظاهراً دولت قول اضافه کردن 50 همت منابع در این بخش را داده است.عدم پیش بینی منابع برای تادیه بخشی از بدهی های دولت به تامین اجتماعی و صندوق توسعه: از دیگر اشکالات کمیسیون تلفیق به لایحه بودجه، عدم تخصیص منابع به این دو بخش به دلیل محدودیت منابع دولت بوده است.
پاسخ رئیس سازمان برنامه به دغدغه درباره رشد مالیات ها
در لایحه بودجه سال آینده میزان درآمدهای مالیاتی 49.8 درصد افزایش داشته است. این مسئله، یک محور سخنان مخالفان تایید کلیات بودجه در روز گذشته بود. در این باره «داوود منظور» رئیس سازمان برنامه و بودجه که در جلسه دیروز مجلس حضور داشت، بخشی از این افزایش را به دلیل ظرفیت های قانونی در برنامه هفتم به ویژه در حوزه ساماندهی معافیت های مالیاتی و مقابله با فرارهای مالیاتی عنوان کرد. به گفته وی، هم چنین بخشی از افزایش مالیات ها ناشی از تورم است. وی اظهار داشت: امسال در بحث مالیات ها 39 درصد تورم داریم که افزایش قیمت ایجاد کرده و به طوری طبیعی مالیات ها نیز رشد پیدا می کند.
قالیباف: سازمان برنامه و بودجه به صورت کتبی منابع همسانسازی حقوق بازنشستگان را بپذیرد
عدم درج منابع برای همسان سازی حقوق بازنشستگان یکی از محورهای مخالفت با لایحه بود که البته در گزارش کمیسیون نیز تصریح شده بود که دولت منابع مربوط به متناسب سازی حقوق بازنشستگان را به بودجه اضافه خواهد کرد. با این حال محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در جلسه علنی دیروز مجلس خطاب به سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: انتظار داریم در بحث همسانسازی حقوق بازنشستگان به صورت شفاف توضیح دهید. هم اکنون به صورت کتبی به شورای نگهبان نامه زدید که در برنامه هفتم توسعه، همسانسازی بازنشستگان مشمول بار مالی بوده و این مشکل ایجاد میکند. باید روشن باشد که آیا دولت این موضوع را میپذیرد و اجرایی میکند؟ وی در ادامه اظهار کرد: از سوی دیگر جهتگیری احکام بودجه باید به سمت برنامه باشد. بحث ناترازی انرژی یکی از موضوعات مهم است که آن طور که باید در این زمینه جهتگیری نشده است. در نهایت داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به تذکر رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بنده به صورت کتبی ۵۰ همت برای همسانسازی حقوق بازنشستگان در لایحه بودجه سال آینده را میپذیرم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 271
سرخاب یهای خصوصی امیرعبداللهیان در ژنو و اما واگرهای پایداری
واکنش وزیر ورزش به ابطال مجامع انتخاباتی 5 فدراسیون ورزشی
هاشمی: سرخابیها تا پایان سال خصوصی میشوند

باید درخصوص ابطال انتخابات تدبیر کنیم
ابطال مجامع انتخاباتی ریاست فدراسیونها از جمله مسائلی بود که وزیر ورزش و جوانان نسبت به آن واکنش نشان داد. درحالی که پیش از این مجامع انتخاباتی ریاست فدراسیونهای کشتی، ناشنوایان، ژیمناستیک و سوارکاری ابطال شده بود، دیروز خبر رسید که مجمع انتخاباتی ریاست فدراسیون کاراته نیز باطل اعلام شده است. وزیر ورزش در واکنش به این اتفاقات گفت: «به هر حال موضوع مجامع فدراسیونها هر چهار سال یکبار مطرح میشود که یک کار روتین است و باید انجام شود. در این بین اما برخی رشتهها بودند که بعضا احکامی گرفتهاند اما مجامع آنها یا از سوی دیوان عدالت باطل شده و یا به لحاظ بینالمللی برای آنها مسائلی پیش آمده است. نیاز است تدبیر کنیم تا مشکل آنها برطرف شود. دغدغهای در این رابطه نداریم اما باید هر چه سریعتر این موضوعات پیگیری شود. خوشبختانه در رشتههای المپیکی ما مشکل مجامع نداریم و جلسات تخصصی آنها را رشته به رشته شروع کردهایم. جلسات کشتی، تکواندو و وزنهبرداری برگزار شده و بقیه رشتههایی هم که امکان کسب سهمیه و حضور موفق در المپیک را دارند، جلساتشان را برگزار میکنیم و همه تلاش ما این است مجامع برگزار شود. تا پایان سال همه مجامع برگزار میشود و رئیس همه فدراسیونها برای چهار سال آینده مشخص خواهند شد.»
امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان به منظور شرکت در اجلاس مجمع جهانی پناهندگان، وارد ژنو شد
دیپلماسی حقوق بشری برای غزه

*صدور بیانیهها و قطعنامهها در محکومیت جنایات اسرائیل و لزوم توقف آن ها
*درخواست محاکمه و مسئول دانستن اسرائیل در محاکم بینالمللی
* تشکیل و اعزام کمیتههای تحقیق برای رصد و جمعآوری موارد نقض حقوق بشر
*ارائه گزارش و بردن پرونده به شورای امنیت با هدف افزایش فشار به اسرائیل و توقف حملات
*افزایش ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه
از این جهت حضور مقامات ایران در بسترهای بینالمللی و دیدار با مقامات مرتبط در این نهادها، در پیشبرد روندهای فوق ادامه دارد. مجمع عمومی سازمان ملل نیز قرار است سه شنبه بار دیگر قطعنامهای درباره غزه را به رای بگذارد که در صورت تصویب، دومین قطعنامهای است که از سوی مجمع درباره جنگ جاری در غزه صادر میشود.آمریکا جمعه به عنوان تنها مخالف قطعنامه پیشنهادی امارات در راستای برقراری آتش بس در غزه، آن را وتو کرد.

صادق محصولی،دبیر کل جبهه پایداری: گرایش و استراتژی کلیمان با حفظ اصول، به سمت وحدت است، مگر این که مجبور شویم به خاطر حفظ اصول لیست مستقل بدهیم
توکلی - پس از درگذشت آیت ا... مصباح یزدی که از او به عنوان پدر معنوی جریان پایداری یاد می شد، رویکردهای متفاوتی در این تشکل سیاسی دیده شد؛ مرتضی آقاتهرانی نماینده مجلس یازدهم دبیر کل پایداری بود که چند ماه بعد از حضورش در مجلس، صادق محصولی وزیر کشور دولت احمدی نژاد این سمت را بر عهده گرفت. پیش از این نیز لقب هایی از جمله «پدرخوانده» یا « رهبر در سایه » به محصولی الصاق شده بود. محصولی اما در جریان بستن لیست اصولگرایان در سال 98 از پشت صحنه بیرون آمد. او که کمتر در رسانه ها حضور پیدا می کند، گفت و گویی تفصیلی با فارس انجام داده و درباره موضوعات مختلف اظهارنظر های قابل تامل و صریحی داشته است. او تحلیلی از شخصیت محمود احمدی نژاد ارائه کرده و معتقد است که احمدی نژاد جنم مدیریت داشت. او به تمجید از عملکرد دولت سیزدهم و نمایندگان پایداری در مجلس می پردازد و در لابه لای سخنان خود به کنایه روند فعالیت های سیاسی شانا را زیر سوال می برد.اما پایداری در انتخابات مجلس چه خواهد کرد؟ آیا در کنار شریان، ائتلاف حامیان دولت را تشکیل میدهند یا این که مانند سال 98 به ائتلاف اصولگرایان میپیوندند.در ادامه بخش های مهم اظهارات صادق محصولی را به گزارش فارس می خوانید: * آقای احمدی نژاد کسی است که فارغ از این که دکترای دانشگاه را داشت، آن هم در رشته مهندسی، جنم مدیریت هم داشت. به لحاظ رسانهای هم می شود گفت، آدم کاریزماتیکی است. وقتی قرار شد هدفمندی یارانهها صورت بگیرد، جلسات متعددی برگزار میشد و ایشان تا ریز قضایا میرفت.* تغییر احمدی نژاد به صورت یک نقطه نیست، بلکه به صورت یک خط است. یعنی شما نمیتوانید بگویید از امروز به بعد تغییر کرده است. تغییرات بعد از ریاست جمهوری ایشان به تدریج شروع شد و این نبود که بگوییم که از یک روز خاصی شروع شده باشد. * اصلی ترین عامل تغییر در احمدی نژاد را عدم آمادگی درونی می بینم. این که بعضاً مطرح میشود که فلانی موثر بود، بهمانی موثر بود؛ بنده این را رد نمیکنم، اما این را اصل نمیدانم. اصل، آن تغییرات درونی است که باعث میشود فلانیهای بیرون اثرگذاریشان موثر واقع شود. اگر در درون، آن آمادگی را در خودت ایجاد کرده باشی؛ نه یک نفر، بلکه دهها نفر هم نمیتوانند موثر باشند. * بعضی از دوستان متاسفانه با کج فهمی برای این که از آقای احمدی نژاد خوششان نمیآید، کارهای خوب دولت ایشان را هم یا نمیبینند یا منفی جلوه میدهند.*خیلی از دوستان ولو به اصطلاح اصولگرا در سیاست با تناقض مواجه هستند؛ در حرف یک چیز میگویند مثلاً میگویند «وحدت» ولی در عمل رفتاری دارند که خلاف آن است. همان طور که قبلا هم گفتیم گرایش کلی و استراتژی کلیمان با حفظ اصول، به سمت وحدت است، مگر این که مجبور شویم به خاطر حفظ اصول لیست مستقل بدهیم. *آقای روحانی باید گفت نگاهش در رابطه با موارد اصلی قوه مجریه، متفاوت با نگاه حضرت امام و حضرت آقا است.* آقای رئیسی با شعارهایی آمد که همان شعارهای انقلاب و شعارهای حضرت امام و حضرت آقا بود و خوشبختانه خطی را که ایشان تا به حال دنبال کرده است در همین مسیر بوده، یعنی مسیر پیشرفت کشور با پایداری بر مبنای اصول و ارزشها و اعتماد و اعتقاد به تواناییهای داخلی کشور. * اعتقادم این نیست که رئیسی یا هر کس دیگری که در راس قرار گرفت، باید بیاید و یک شرکت سهامی از احزاب درست کند یا این که همه احزاب را مشارکت بدهد.*رئیسی همان روند نظام و انقلاب را در پیش گرفته و توانسته مسیر اصلی را بهلحاظ اجرایی ریلگذاری کند.*یکی از این ضعفهای اصلی در دولت، بحث معیشت مردم است که عمده دلیل آن آثار مخربی است که از دولت قبل باقی مانده.*دوستان پایداری در مجلس خوب عمل کردند و انصافاً موفق بودند.*اگر این سامان دهی فضای مجازی به موقع تصویب میشد، فکر میکنید این آشوبها و اغتشاشهایی که سال گذشته صورت گرفت، همان مقدار بود؟ قطع به یقین نبود. فراهم کردن بستر این آشوبها از طریق فضای مجازی بود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 257
سفر اسطوره ای «رستم» به سرخس
شرح حکیم توس از تکاپوهای پهلوان شاهنامه در یکی از شهرستان های خراسان رضوی امروز

شیرینی هر اثر ادبی زمانی بیشتر میشود که خواننده اثر آگاهی یابد مکانهایی که در آن آمده، دقیقاً در چه نقطهای و در کدام کشورها قرار گرفتهاند. حالا تصور کنید اثری را میخوانید که هزار سال پیش خلق شده و نام مکانهای زیادی در آن بیان شده که این مکانها هنوز در روزگار ما وجود دارند. یکی از خوشبختیهای ما ایرانیان میتواند این باشد که برای پیدا کردن چنین اثری یا دیدن این مکانها نیاز نیست به کشوری دور سفر کنیم یا به زبان دیگری مسلط شویم، زیرا یکی از بزرگترین آثاری که با این مشخصات خلق شده شاهنامه فردوسی است. در این کتاب از مکانهای زیادی در ایران با جغرافیای کنونی یا جغرافیای ایران باستان نام برده شده است. از حدود دو ماه پیش در قالب سلسله گزارشهایی به استناد کتاب «جغرافیای تاریخی شاهنامه» نوشته استاد مهدی سیدی فرخد به معرفی این نام جایها پرداختهایم. در این شماره نیز به سراغ شهرستان «سرخس» در خراسان رضوی رفتهایم و از حضور رستم و دیگر شخصیتهای شاهنامه در این بخش از سرزمین ایران، روایتهایی را پیش روی شما قرار دادهایم.

اگرچه پیرامون شهر سرخس یکی از ستیزگاه های مهم ایران و توران بوده، نام سرخس دو بار در شاهنامه آمده است. اولین بار در زمان کیکاووس و آغاز داستان رستم و هفت گردان، فردوسی میگوید که رستم و تعدادی دیگر از پهلوانان و سالاران ایرانی بعد از برگزاری جشنی در محل «نوند» که آتشکده «برزین مهر» هم در آن جا بوده است، قصد شکار در نخجیرگاه افراسیاب را کردند و از این رو، پا به قلمرو تحت تصرف افراسیاب در اطراف سرخس نهادند.
شنیدم که روزی گو پیلتن
یکی سور کرد از در انجمن
به جایی کجا نام او بد نوند
بدوی اندرون کاخهای بلند
کجا آذر برز برزین کنون
بدانجا فروزد همی رهنمون
بزرگان ایران بدان بزمگاه
شدند انجمن نامور یک سپاه
چو طوس و چو گودرز کشوادگان
چو بهرام و چون گیو آزادگان
به مستی چنین گفت یک روز گیو
به رستم کهای نامبردار نیو
گر ایدونک رأی شکار آیدت
که یوزی شکاری به کار آیدت
به نخجیرگاه رد افراسیاب
بپوشیم تابان رخ آفتاب....
بر آن دشت توران شکاری کنیم
که اندر جهان یادگاری کنیم....
سحرگه که از خواب برخاستند
بر آن آرزو رفتن آراستند
برفتند با یوز و بازان و مهد
گرازنده و شاد تا رود شهد
به نخجیرگاه رد افراسیاب
به یک دست رودابد و رود آب
دگر سو سرخس و بیابانش پیش
گله گشته بر دشت آهو و میش
همه دشت پر خرگه و خیمه بود
از انبوه آهو سراسیمه بود
در ابیات فوق غرض از سرخس بدون تردید همان شهر نامی شرق خراسان است که اکنون تبدیل به دو شهر سرخس ایران و ترکمنستان (در دو طرف رود تجن - کاس رود) شده است. رود «شهد» هم همان «هریرود» است. رودابد نیز ظاهراً صورت دیگری از زورابد یا «زورآباد» صالح آباد کنونی در جنوب سرخس است.
تورانیان در سرخس
از زمان کشته شدن «نوذر» در «دهستان» توسط افراسیاب و پیشروی تورانیان تا «خوارری»(طبق متون برکه یا مرغزاری است در دشت ری که افراسیاب بار اول زمانی که ری را مرکز فرماندهی یا پایتخت خویش قرار داده بود به این نقطه رجوع میکند) و انعقاد عهدنامه مرزی میان ایران و توران در زمان «زو» با این شرط که رودابد و شیر و مرز تور (کوههای مزدوران کنونی) در جنوب غرب سرخس نقاط مرزی ایران و توران باشند تا جنگ بزرگ کیخسرو با افراسیاب و ورود سپاه ایران به توران زمین از سرخس تا رود جیحون (یعنی بخش عمده کشور کنونی ترکمنستان) جزو قلمرو تورانیان بوده کما اینکه «طوس بن نوذر» در لشکرکشی به توران در محل کلات به «فرود» برخورده که مرزبان توران بوده است. بدین سبب در فاصله مزبور که آغاز پادشاهی «زو طهماسب» تا «کیکاووس» و جنگ بزرگ با سالاری کیخسرو را شامل میشود، سرخس نیز در تصرف تورانیان بوده لذا بیشههای جنوب آن شورلق و ... «نخجیرگاه رد افراسیاب» خوانده شده است.
داستان نخجیرگاه باستانی سرخس
بار دیگری که در شاهنامه از حدود سرخس یادشده (البته بدون ذکر نام این شهر) در آغاز داستان سیاوش است که طوس و گیو و گودرز برای نخجیر گور (شکار گورخر) به دشت دغوی در نزدیکی مرز سواران تور رفتهاند و دختری را که بعداً همسر کیکاووس و مادر سیاوش شده پیداکردهاند. ظاهراً شکارگاه مزبور در اطراف سرخس (احتمالاً حاشیه هریرود - رود شهد) بوده است. دومین یادکرد صریح از سرخس در داستان فرود است که طوس پس از عبور از کلات و کاسه رود تجن کنونی و تخریب گرو گرد در نزدیکی مرو مورد حمله پیران ویسه قرار گرفت و به نزدیکی سرخس عقبنشینی کرد. بهگونهای که وقتی پیران خود را به مرو و نزدیکی گرو گرد رسانید و از احوال طوس و لشکرش آگاهی کسب کرد، به او گفتند
میان سرخس است و باورد، طوس
ز باورد برخاست آوای کوس
اشتباه مصححان درباره طوس
متاسفانه استاد دکتر خالقی و نیز مصححان مسکو «طوس» این بیت را نام جایی تلقی کردهاند. درحالیکه منظور شخص طوس است، چون گرو گرد که در نزدیکی مرو بود، نمیتواند میان سرخس و باورد و طوس یا بدتر از آن «میان سرخس و نزدیک طوس» باشد.
پس از شکست طوس و عقبنشینی وی و سپاهش از گرو گرد بهطرف ایران، تورانیان ایشان را تعقیب کردند و سه جنگ دیگر به نامهای کاسه رود و پشن و لاون میان طرفین درگرفت که محل دو جنگ اخیر کنار رود شهد و مجاور آن کوه«هماون» در حدود جنوب سرخس بوده است. متعاقباً هم تورانیان با سالاری «کاموس کشانی» تعقیب ایرانیان را ادامه دادند. بعد هم جنگ یازده رخ در گنابد (گناباد خراسان) میان گودرز و پیران روی داد که پیروزی از آن ایرانیان شد. آن گاه کیخسرو طی جنگ بزرگ به قلب توران یورش برد و سرخس دیگر بار جزو قلمرو حکومت ایرانیان شد. سرخس از شهرهای کهنسال ایران و خراسان است. بعضی بنای آن را به سرخس بن گودرز نسبت دادهاند بعضی هم به افراسیاب.
در گزارشهای آینده بخوانید
تا امروز در قالب سلسله گزارشهایی به روایت مختصری از ماجراها و داستانهای شاهنامه در «کشف رود»، «اژدر کوه» و «دره آل» در نزدیکی مشهد، «چشمه سو در گلمکان»، «کلات نادر»، «بقمچ» و «گناباد» پرداختهایم. در گزارش امروز هم چند روایت شاهنامه در سرخس را ازنظر گذراندیم. در ادامه این سفر اساطیری، در هفتههای آینده دوشادوش شاهنامه به شهرستانهایی ازجمله کاشمر، نیشابور و ... در خراسان سفر میکنیم تا از دیگر مکانهایی که فردوسی در زمان حیاتش آن محلها را به چشم خود دیده و اثر فاخرش را با توجه به ویژگیهای جغرافیایی و تاریخی آن مکان سروده است، باخبر شویم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 276
جبهه ای به وسعت دریاها


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 282
دهلیزهای زیرزمینی مالخران زیر نورافکنهای پلیس!

رئیس پلیس مشهد در حاشیه بازدید از کشفیات نیروهای کلانتری شفای مشهد به اجرای طرح گسترده مقابله با خرید و فروش لوازم سرقتی اشاره کرد و به خبرنگار روزنامه خراسان گفت: به یقین مالخران سارقان اصلی هستند و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی باید قوانین سرقت و مالخری را مورد بازنگری قرار دهند؛ چرا که مجازاتهای فعلی در قوانین کشور از بازدارندگی کافی برخوردار نیست. سرهنگ احمد نگهبان افزود: سودجویان بیرحمی که با خرید لوازم سرقتی، افراد آسیب دیده یا در معرض آسیبهای اجتماعی را ترغیب به انجام سرقت میکنند تا خود به سودهای نامشروع برسند، در واقع به تکثیر سارقان در جامعه میپردازند و تبهکاران و مجرمان حرفهای را در دهلیزهای تاریک جرم تربیت میکنند.

سرهنگ نگهبان در ادامه این گفتوگوی اختصاصی تصریح کرد: اگر مجازاتهای مالخری به حدی افزایش یابد که هزینه ارتکاب جرم را برای مجرم بالا ببرد، به یقین وقوع سرقت نیز در کشور کاهش مییابد چرا که سارقان در فروش لوازم سرقتی دچار مشکل میشوند و بدین ترتیب تعداد سارقان خرد هم سیر نزولی به خود میگیرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان که آیا حضور اتباع خارجی غیرمجاز در مشهد تاثیری در افزایش جرایم مالخری و یا سرقت دارد نیز گفت: در هر کشوری این گونه موارد در ارتکاب جرم تاثیرگذار است حتی حضور غیرقانونی اتباع خارجی در قوانین همه کشورها جرم محسوب میشود و پلیس باید با این موارد هم مقابله کند.
«کلیددار امنیت مشهد» همچنین عوامل اجتماعی و اقتصادی و حتی اعتقادی را در وقوع جرم بسیار موثر دانست و افزود: برای مقابله با سرقت عوامل متعددی نقش دارند که وجود مالخران از مهمترین آنهاست. اما باید کارشناسان اجتماعی، جامعه شناسان، روان شناسان و حتی حوزههای علمیه به تجزیه و تحلیلهای کارشناسی در این باره
بپردازند و نتیجه تحقیقات علمی خود را در اختیار قوه قضاییه و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بگذارند تا مطابق این گونه تحقیقات با ارزش برای کاهش جرم و به ویژه سرقت در جامعه تدابیر لازم اتخاذ شود چرا که بررسیهای تحقیقی و آماری پلیس نشان میدهد در برخی از ماههای مذهبی مانند ماه مبارک رمضان یا محرم و صفر ارتکاب بعضی از جرایم به شدت کاهش مییابد که این امر از تار و پود اعتقادات مذهبی در جامعه نشئت میگیرد.

فرمانده با تجربه انتظامی مشهد به افزایش دستگیری سارقان در طول یک سال گذشته هم اشاره کرد و گفت: بسیاری از سارقان و مالخران دستگیرشده دارای سوابق متعدد کیفری هستند که این امر نشان میدهد مجازاتهای فعلی بازدارنده نیست و قوه قضاییه نیز مطابق قانون حکم صادر میکند اما مردم از این وضعیت رضایت ندارند؛ چرا که در تماسهای مستقیم خود با مسئولان و فرماندهان انتظامی خواستار این هستند که نباید مجرمان بعد از دستگیری دوباره به چرخه جرم بازگردند. اما بازگشت مجرم به چرخه جرم به عوامل متعددی بستگی دارد که باید مورد واکاوی دقیق کارشناسان قرار گیرد. سرهنگ احمد نگهبان طرح گسترده مقابله با مالخران در مشهد را مورد تاکید قرار داد و گفت : در عملیات نیروهای کلانتری شفای مشهد که با هدایت مستقیم سرگرد احسان سبکبار (رئیس کلانتری) به منظور مقابله با مالخران انجام شد یک فرد تبعه خارجی غیرمجاز به همراه فرزندش به چنگ قانون افتاد که در پوشش خریدار ضایعات به خرید و فروش لوازم سرقتی میپرداخت.
وی خاطرنشان کرد: در بازرسی از مخفیگاه این متهمان اموال سرقتی زیادی از قبیل ۲۷ دستگاه پمپ آب، تعداد زیادی
کفکش، قطعات خودرو، سیم های سوزانده شده کابلهای برق، لوازم موتورسیکلت، شیرآلات و غیره به همراه ۲۴ عدد انواع کلید کشف شد که اکنون تحقیقات بیشتر توسط گروهی از افسران زبده دایره تجسس به سرپرستی سروان «خاوشی»(جانشین کلانتری) برای ریشهیابی جرم و شناسایی مالباختگان ادامه دارد.

فرمانده انتظامی مشهد همچنین به کشفیات مقادیر زیادی اموال سرقتی از یک زوج فروشنده مواد مخدر نیز اشاره کرد و افزود: ماموران دایره مبارزه با مواد مخدر کلانتری معراج هم که با نظارت سرگرد امیررضا فعال (رئیس کلانتری) عملیات مبارزه با مالخران را آغاز کرده بودند به سرنخهایی از یک انبار لوازم سرقتی دست یافتند و با دستگیری یک زوج در بولوار توس، اموال مسروقه زیادی را به همراه ۷۰ گرم مواد مخدر صنعتی و ۱۹ میلیون تومان وجه نقد کشف کردند. وی تصریح کرد: با انتقال این اموال به کلانتری، شناسایی مالباختگان در حالی آغاز شد که بررسیها نشان داد: آنان همه این لوازم سرقتی را در ازای فروش مواد مخدر به سارقان و معتادان به بهای ناچیزی خریداری کردهاند که در این میان نوجوان ۱۲ سالهای با مشاهده دوچرخه خود در بین اموال سرقتی، شور و هیجان وصف ناپذیری ایجاد کرد که لبخند را بر لبان پلیس نشاند و خستگی آن ها را زدود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 370
قد کشیدن «تجرد قطعی»
آمارهای جمعیت شناسان از افزایش تعداد مجردان قطعی در کشور حکایت می کند. آمارهای اخیر نشان می دهد، مجموع تعداد پسران و دختران بالای 40 سال به رقمی حدود یک میلیون نفر می رسد که بخشی از این افراد در مسیر تجرد همیشگی قرار دارند. ما با یک جمعیت شناس و یک جامعه شناس موضوع را دقیق تر بررسی کردیم


برای آمارها و تحلیل های جمعیتی وقتی به سراغ دکتر شهلا کاظمی پور، جمعیت شناس و استاد دانشگاه تهران می رویم، می توانیم اطمینان خاطر داشته باشیم که بررسی های او به عنوان یک تحلیل گر جمعیتی با تجربه قابل اعتماد است.
ابتدا از او می پرسم، وقتی گفته می شود «تجرد قطعی»، مقصود چیست؟ او پاسخ می دهد: به طور تقریبی وقتی مردهای مجرد به 50 سالگی و خانم های مجرد به 45 سالگی می رسند، می توان گفت، این افراد مجرد قطعی هستند البته تجرد در هیچ سنی قطعیت ندارد و ممکن است، افراد در همین سنین و بالاتر از آن نیز در شرایط ازدواج قرار بگیرند و از تجرد خارج شوند. اما تحلیل جمعیتی درباره این گروه، می گوید؛ به طور متداول 2 درصد خانم ها و 1.8 درصد آقایان 50 ساله، در تجرد قطعی به سر می برند.
کاظمی پور در تشریح آمار این گروه می گوید: بر اساس آمار سال 1395 ما حدود 140 هزار خانم بالای 50 سال در تجرد قطعی داشته ایم که این تعداد برای آقایان 80 هزار نفر بوده است. در همین سال، تعداد خانم های بالای 40 سال 426 هزار نفر و آقایان بالای 45 سال 270 هزار نفر بوده است.
این جمعیت شناس در سال 1400 نیز همین گروه آماری را بررسی کرده است: در سال 1400 تعداد زنان مجرد بالای 50 سال 200 هزار نفر و تعداد آقایان مجرد بالای 50 سال 60 هزار نفر بوده است.
طبق آمار و ارقام دکتر کاظمی پور، تعداد افراد مجرد بالای 40 سال از این قرار است:
خانم ها: 650 هزار نفر
مردان: 380 هزار نفر
ازدکتر کاظمی پور می پرسیم، آیا تعداد افراد مجرد قطعی رو به افزایش است؟ که از او این طور می شنویم: اگر در سال های قبل 2 تا 3 درصد افراد بالای 50 سال در تجرد قطعی بودند، این رقم اکنون به 5 درصد رسیده و این یعنی تعداد بیشتری از افراد در این گروه سنی در تجرد قطعی به سر می برند.

ما برای بررسی ساحت های فردی و اجتماعی «تجرد قطعی» به سراغ دکتر امیرمحمود حریرچی، جامعه شناس و استاد دانشگاه می رویم. او اولا که معتقد است، تجرد قطعی در ایران رو به افزایش است و در توضیح این مسئله می گوید:اگر مجرد ماندن گاهی انتخاب افراد است اما در یک نگاه کلی، تجرد، از دست دادن فرصت ها، سرمایه انسانی و اجتماعی و کاهش نرخ باروری را در پی دارد. ضمن این که تجرد قطعی از جنبه روانی برای افراد مشکلاتی را پدید می آورد، چرا که تشکیل خانواده یک امر طبیعی و غریزی است و وقتی فرد، این نیاز را نادیده می انگارد به نوعی بر خلاف طبیعت و خلقت خود عمل کرده است. البته بخشی از دلایل تجرد قطعی، به افراد بازنمی گردد بلکه شرایط اجتماعی و محدودیت های اقتصادی باعث می شود که آن ها از شرایط و سن ازدواج فاصله بگیرند. حریرچی در این باره می گوید: فراهم آوردن شرایط ازدواج توسط حاکمیت، بخشی از حقوق شهروندی افراد است که وقتی محقق نمی شود، خود زمینه آسیب های روحی و از میان رفتن استقلال فردی می شود.دکتر حریرچی به مسیر رو به کهن سالی جمعیت کشور اشاره می کند و می گوید: موضوع تجرد قطعی، یکی از مسائل مرتبط با چالش های جمعیتی است در حالی که ما در این حوزه ها، با موانع ازدواج همچون شغل و مسکن و نیز با آسیب تمایل نداشتن به فرزندآوری روبه رو هستیم که دولت ها در جلوگیری از این آسیب ها بسیار می توانند نقش مهم و موثری را ایفا کنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.