مصطفی عبدالهی- دولت پس از 77 روز، بالاخره میزان افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را تصویب کرد؛ مصوبهای که اگرچه در آن افزایش 57.4 درصدی حقوق حداقلیبگیران تایید شده، اما کاهش میزان افزایش پیشنهادی برای حقوق سایر سطوح انتقاداتی را به همراه داشته است.
اگرچه در سال گذشته، هیئت دولت وقت، افزایش 39 درصدی حداقل حقوق بازنشستگان را در 18 فروردین ماه تصویب کرد اما در سال 1401 تصمیمگیری درباره این موضوع مهم با تاخیری عجیب همراه شد. اسفندماه سال 1400 که شورای عالی کار افزایش 57.4 درصدی حقوق کارگران را تصویب کرد، همه منتظر بودند تا طبق روال همه ساله، حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی نیز به همین نسبت افزایش یابد؛ اما مدت این انتظار کمی طولانی شد و این بازنشستگان، حقوق فروردین و اردیبهشت سال 1401 را بدون افزایش سنواتی و همانند سال گذشته دریافت کردند. «ولی اسماعیلی» رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس هم در نامهای خطاب به رئیسجمهور از این تاخیر گلایه و اعلام کرد: «به رسم رویه مورد عمل در سالهای گذشته هیئت امنای سازمان تامین اجتماعی متناسب با افزایش حقوق کارگران، برای بازنشستگان هم افزایش 57.4 درصدی حقوق حداقلیبگیران و افزایش 38 درصدی حقوق سایر سطوح را به هیئت وزیران پیشنهاد کرده است، باید تصویب آن تسریع شود».
اگرچه این پیگیری به سرعت گرفتن روند تصویب افزایش حقوق بازنشستگان در هیئت وزیران منجر شد اما صحبتهای مطرح شده درباره اختلاف نظر موجود بین برخی وزرا با درصدهای پیشنهادی هم خودش را در مصوبه نهایی نشان داد و باعث کاهش 28 درصدی یکی از این عددها شد.
افزایش 57.4 درصدی برای حداقلی بگیران
* طبق مصوبه هیئت دولت که دیروز جزئیات آن اعلام شد، حقوق بازنشستگان حداقلیبگیر تامین اجتماعی، (به گفته کوهستانی عضو هیئت مدیره کانون عالی بازنشستگان، 63 درصد جمعیت این بازنشستگان حداقلیبگیر هستند)، مشابه کارگران و به میزان 57.4 درصد افزایش خواهد یافت و حداقل حقوق آنها نیز کمتر از 5میلیون و 580 هزار تومان (حداقل حقوق امسال کارگران) نخواهد بود.
* از کار افتادگان جزئی و افرادی که سنوات پرداخت حق بیمه آنها متفاوت است نیز به همان نسبت و مبتنی بر همین مصوبه افزایش حقوق خواهند داشت.
کاهش 28 درصدی میزان پیشنهادی برای سایر سطوح؟!
* اما طبق مصوبه دولت، حقوق بازنشستگانی که دریافتی آنها بیش از میزان حداقلی است، فقط 10 درصد افزایش خواهد یافت تا قانون بودجه سال 1401 درباره هماهنگسازی پرداخت حقوق در کلیه صندوقهای بازنشستگی اجرایی شود. این در حالی است که دهم اردیبهشتماه امسال، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی میزان افزایش حقوق مصوب در هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی برای بازنشستگان را مشابه کارگران (حداقل بگیران ۵۷ درصد و سایر سطوح ۳۸ درصد به علاوه 515 هزار تومان) اعلام کرده و از ارسال این پیشنهاد به دولت خبر داده بود. پیش از او، «علیاصغر بیات»، رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی هم در 22 فروردینماه همین درصدها را تایید کرده بود، اما افزایش38درصدی حقوق برای «سایر سطوح» در مصوبه هیئت دولت کاهش یافته است. در واقع، دولت افزایش حقوق برای حقوقهای کمتر از 10 میلیون را 10 درصد به علاوه 650هزار تومان و برای حقوقهای بالای 10 میلیون تومان را فقط 10 درصد تصویب کرده است.
انتقاد بازنشستگان بالای 10 میلیون حقوق چیست؟
افزایش فقط 10 درصدی برای حقوقهای بالای 10 میلیون، محل انتقاد برخی بازنشستگانی است که معتقدند باید میزان افزایش حقوقشان، مانند کارگران سایر سطوح و همان میزان 38 درصد پیشنهادی تامین اجتماعی باشد نه اینکه همه این افراد با وجود پرداخت حق بیمههای بالا، حالا فقط 10 درصد افزایش حقوق داشته باشند.
دفاع وزیر؛ جلوگیری از بیشتر شدن شکاف بین حقوق بازنشستگان
اما وزیر کار که پیش از این خواستار تصویب پیشنهاد تامین اجتماعی در هیئت دولت بود، روز گذشته از مصوبه نهایی هیئت وزیران دفاع کرد و درباره افزایش 10 درصدی حقوق سایر سطوح هم گفت: «دهکهای درآمدی بالاتر طبیعتا افزایش حقوق کمتری به لحاظ درصد خواهند داشت و افزایشها پلکانی است تا با عادلانهکردن افزایش حقوقها، شکاف بین حقوق بازنشستگان بیشتر نشود.»
قانون چه می گوید؟
آنچه درباره افزایش حقوق بازنشستگان به آن استناد میشود، دو ماده قانون تامین اجتماعی است مبنی بر این که:
ماده 96: سازمان تامین اجتماعی مکلف است میزان کلیه مستمریهای بازنشستگی، از کار افتادگی کلی و مجموع مستمری بازماندگان را در فواصل زمانی که حداکثر از سالی یک بار کمتر نباشد با توجه به افزایش هزینه زندگی با تصویب هیئت وزیران به همان نسبت افزایش دهد.
ماده 111: مستمری از کارافتادگی کلی و مستمری بازنشستگی و مجموع مستمری بازماندگان در هر حال نباید از حداقل مزد کارگر عادی کمتر باشد.
دولت در مصوبه خود مدعی است به این دو ماده قانونی پایبند بوده، اما فعالان حقوق بازنشستگان مدعی هستند دولت نباید پیشنهادهای شورای عالی کار و هیئت امنای تامین اجتماعی را تغییر میداده است؛ موضوعی که حقوقدانان باید به آن پاسخ دهند تا تکلیف آن روشن شود.
تکلیف فروردین و اردیبهشت چه می شود؟
فارغ از این ماجرا، زمان پرداخت افزایش حقوق ماههای فروردین و اردیبهشت 1401 هم برای بازنشستگان مهم است که طبق اعلام وزیر کار، مابهالتفاوت این دوماه در ماههای تیر و مرداد به آنها پرداخت خواهد شد.
دبیر کانون عالی کارگران بازنشسته در گفت و گو با خراسان:
مصوبه دولت مطابق نظر کانون عالی نیست
دیروز تلاش کردیم با «محمد اسدی»، دبیر کانون عالی کارگران بازنشسته، گفتوگویی داشته باشیم که اگرچه فرصت بررسی تفصیلی مصوبه دولت برایمان فراهم نشد و اسدی به این نکته اشاره کرد که: «بعد از اعلام مصوبه، تشکیل جلسه دادهایم و در حال بررسی موضوع هستیم». او این نکته را هم گفت که: «هیچ چیز مصوبه دولت مطابق نظر ما نیست و کانون عالی در این باره با وزیر کار و مدیر عامل تامین اجتماعی اختلاف نظر دارد اما جزئیات را بعد از جلسات اعلام خواهیم کرد».
پیگیری از دیوان عدالت در صورت تغییر نکردن مصوبه دولت
در همین زمینه «علی اکبر عیوضی» عضو هیئت مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران هم به ایلنا گفت: اقدام دولت در تصویب افزایش ۱۰ درصدی حقوق انبوه متوسطبگیران نزدیک به حداقل و سایر متوسطبگیران، یک بدعت و بیقانونی بیسابقهای بوده است. عیوضی افزود: امیدواریم دولت در این تصمیم تجدیدنظر کند، در غیر این صورت فعالان حقوق بازنشستگان مترصد هستند از دولت به دلیل این تصمیم غیرقانونی به دیوان عدالت اداری شکایت کرده و رای ابطال این مصوبه هیئت وزیران را بگیرند».
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گروه سیاسی-حضرت آیتا... خامنهای در اجتماع پرشور مردم در مرقد مطهر رهبر کبیر انقلاب به مناسبت سیوسومین سالگرد عروج آن عزیز سفر کرده، امام خمینی را روح جمهوری اسلامی، شخصیتی حقیقتاً استثنایی وامامِ «دیروز و امروز و فردای ملت ایران» خواندند و تأکید کردند: نسل جوان و هوشمند کنونی برای اداره آینده کشور و رساندن ملت به قلههای پرشکوه به نرمافزاری مطمئن، جامع، شتاب دهنده وتحولآفرین یعنی درس ها و گفتار و رفتار امام نیاز دارد.ایشان همچنین با بیان توصیههایی مهم، مردم و فعالان انقلابی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی را به جلوگیری از هویتزدایی از انقلاب و تحریف امام، افشای دروغ و جنگ روانی دشمن، جلوگیری از نفوذ رگههای ارتجاع و سبک زندگی غربی و قدرشناسی از مسئولان انقلابی سفارش کردند.
انقلاب اسلامی بزرگترین انقلاب تاریخ انقلاب هاست
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری ،رهبر انقلاب در این مراسم که بعد از دو سال به صورت حضوری برگزار شد، با اشاره به ابعاد همچنان ناشناخته شخصیت امام خمینی گفتند: با وجود حرف ها و نوشتههای فراوان درباره آن حکیم هدایتگر، ناگفتهها درباره عظمت و قدرت شخصیتی و رهبری او بسیار است و نسل جوان که امام را بهدرستی نمیشناسد، برای ایفای مسئولیت ملی و انقلابی و برداشتن گام دوم انقلاب و اداره بهینه کشور، باید درسهای پیشبرنده و تعیینکننده مکتب امام را بیاموزد تا با اطمینان بهسوی آینده درخشان کشور گام بردارد.ایشان، انقلاب اسلامی را بزرگترین انقلاب تاریخ انقلاب ها خواندند و با مقایسه روند دو انقلاب مشهور معاصر یعنی انقلاب کبیر فرانسه و انقلاب شوروی با انقلاب اسلامی گفتند: در این انقلاب ها معنویت مغفول بود و هر دو انقلاب بعد از مدتی کوتاه منحرف شدند و مردم را که باعث پیروزی آن ها بودند به کنار زدند و عملاً به دوران گذشته برگشتند اما انقلاب اسلامی بعد از پیروزی هم با انتخابات پی در پی، تکیه مستمر بر مردم و توجه همزمان به جنبههای مادی و معنوی انسان جلو رفته است که این واقعیات از جمله دلایل برجسته برتری انقلاب اسلامی بر همه انقلاب های تاریخ ونشاندهنده عظمت رهبری امام است.
امام از نظر خصوصیات شخصی به معنی واقعی کلمه ممتاز بود
ایشان حضور ملت را عامل قطعی پیروزی انقلاب برشمردند اما گفتند: آن دست قدرتمند، شخصیت فولادین، دل مطمئن و زبان ذوالفقارگونه که توانست اقیانوس عظیم ملت را به میدان بکشاند و به تلاطم بیاورد و بدون یأس وناامیدی در میدان نگه دارد و جهت حرکت را به آن ها تعلیم دهد، امام بزرگوار و خمینی عظیم بود.حضرت آیت ا... خامنهای در تشریح جلوههایی از رهبری پُر مغز و پُر معنای امام خمینی و قدرت نافذ ایشان در تعیین و تعلیم میدان مبارزه، به حوادث خطیر دوران نهضت و جمهوری اسلامی اشاره کردند و افزودند: امام در بیانیههای سال آخر حیاتشان و وصیتنامه خود، میدان مبارزه را حتی برای دوران بعد از خود نیز تعیین و مشخص کرده است.رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر این که امام (ره) از نظر خصوصیات شخصی به معنی واقعی کلمه ممتاز بود، به بیان برخی ویژگیهای ایشان پرداختند و گفتند: «پاکی و پرهیزگاری»، «معنویت و حالات عرفانی»، «شجاعت»، «حکمت و عقلانیت»، «محاسبه گری»، «امید به آینده»، «صداقت»، «وقت شناسی و نظم»، «توکل و اطمینان به وعده الهی» و «اهل مبارزه بودن» از جمله خصوصیات بارز امام راحل بود.
زیربنای مکتب امام «قیام لله» بود
حضرت آیتا... خامنهای بعد از بیان برخی ویژگیهای ممتاز امام، به تبیین مبانی و اصول مکتب امام پرداختند و افزودند: زیربنای مکتب امام چه در دوران مبارزه و چه در دوران انقلاب «قیام لله» بود و این زیربنا مبنای قرآنی داشت.ایشان هدف قیام برای خدا در همه مراحل را «اقامه حق»، «اقامه عدل و قسط» و «ترویج معنویت» برشمردند و خاطرنشان کردند: امام یک مبارز واقعی بود و در میدان قیام لله حضور دایمی داشت.رهبر انقلاب اسلامی گفتند: حرکت امام در دوران مبارزه چند نقطه برجسته داشت که عبارتند از نترسیدن، صراحت با مردم، اعتماد به مردم، قدردان مجاهدت مردم بودن و دمیدن امید به دل ها.
هماهنگسازی دوگانههای بهظاهر متناقض،از ویژگی های بارز امام
حضرت آیتا... خامنهای سپس به بیان نکات برجسته حرکت امام در دوران ایجاد جمهوری اسلامی پرداختند و خاطرنشان کردند: مهم ترین دغدغه و نقشه راه امام در این دوران، فاصلهگذاری میان طرح «جمهوری اسلامی» با «فرهنگ و قاموس غربی» بود. بر همین اساس امام اصرار داشت که جمهوری اسلامی وام گرفته از «جمهوری» و «مردم سالاری» غربی نیست بلکه برگرفته از اصل اسلام است.رهبر انقلاب اسلامی یکی از ویژگی های بارز الگوی جدید امام را، هماهنگسازی دوگانههای بهظاهر متناقض دانستند و گفتند: در الگو و نظام سیاسی جدیدی که امام ارائه کرد، «هم معنویت است هم رأی مردم»، «هم اجرای احکام الهی است هم رعایت اقتضائات و مصلحتهای عمومی»، «هم اصرار بر عدالت اقتصادی و رعایت حال ضعفاست هم اصرار بر تولید ثروت»، «هم نفی ظلم است هم نفی ظلمپذیری»، «هم تقویت علم و اقتصاد است هم تقویت بنیه دفاعی کشور»، «هم انسجام و وحدت ملی است هم پذیرفتن تنوع آرا و گرایش های مختلف سیاسی»، «هم تأکید بر تقوا و طهارت مسئولان است هم تأکید بر کارشناسی و کاربلدی مسئولان».
انکار موفقیت های بزرگ بی انصافی است،البته ناکامی ها نیز کم نبوده است
حضرت آیتا... خامنهای سپس سؤال مهمی را مطرح کردند و گفتند: این مکتب و الگویی که امام طراحی و پایهگذاری کردند تا چه میزان در زمان امام و بعد از ایشان تحقق پیدا کرده است؟ایشان افزودند: پاسخ من با اطلاع از حقایق کشور این است که «جمهوری اسلامی در همه سرفصلها همچون مردمسالاری، پیشرفتهای علمی، امور دیپلماسی، اقتصادی و خدمات عمومی موفقیتهای بزرگی بهدست آورده که انکار آن ها بیانصافی است البته ناکامیها نیز کم نبوده است یعنی هم پیشرفت داشتیم و هم ضعف و ناکامی.رهبر انقلاب اسلامی در بیان علت ضعفها و ناکامیها اظهارکردند: برای یافتن علت، امام ما را راهنمایی کرده و میگویند «کارنامه شما در گرو تلاش و مجاهدت است»، یعنی هر جا ملت و مسئولان با اراده قوی وارد میدان شوند، آن جا عرصه پیشرفتهاست و هر جا سستی در ارادهها بهوجود آید، موجب عقبماندگی میشود.حضرت آیتا... خامنهای خاطرنشان کردند: البته نقش جبهه گسترده دشمنان از ابتدای پیروزی انقلاب تا به امروز نیز نباید نادیده گرفته شود.ایشان افزودند: این دشمنی را جمهوری اسلامی بهوجود نیاورد بلکه چون ذات جمهوری اسلامی، مخالف ظلم و استکبار و منکرات و موافق معنویت است، طبیعتاً ظالمان و مستکبران و عاملان به منکر و مخالفان معنویت با آن دشمنی می کنند.
امتیاز بزرگ امام تزریق روح ایستادگی در ملت است
رهبر انقلاب یکی دیگر از عوامل دشمنی با جمهوری اسلامی را فاصلهگذاری جدی امام با غربیها دانستند و گفتند: حمایت از فلسطین و دادن سفارت رژیم غاصب به ملت فلسطین، انتقاد از ریاکاریها و جنایت های کشورهای اروپایی و آمریکا نمونههای مهمی از فاصلهگذاری امام میان تمدن و تفکر و نظام اسلامی با تمدن و تفکر غربی است.رهبر انقلاب همچنین امتیاز بزرگ امام را آشنا کردن مردم با مفهوم مقاومت و تزریق روح ایستادگی در ملت خواندند و گفتند: به برکت امام امروز ملت ایران ملتی کاملاً مقاوم و مستحکم است و مقاومت به یکی از واژههای برجسته در ادبیات سیاسی دنیا تبدیل شده است.حضرت آیتا... خامنهای در ادامه از دو توطئه و خواب آشفته دشمنان برای ملت ایران پرده برداشتند و گفتند: جزء اول این نقشه، امید بستن دشمنان به اعتراضات مردمی برای ضربه زدن به کشور است که از طریق کار روانی و فعالیت در فضای مجازی و با پول، مزدورپروری و انواع حیلهها به دنبال قرار دادن مردم در مقابل نظام اسلامی هستند.
اشتباه محاسبه آمریکاییها به خاطر ایرانیان خائنی است که به آن ها مشورت غلط میدهند
ایشان جزء دوم از این توطئه را القای محاسبات غلط درباره رو به سقوط بودن جمهوری اسلامی دانستند و افزودند: بدخواهان، ابتدای انقلاب میگفتند شش ماه دیگر انقلاب سقوط خواهد کرد و بعد که محاسبه آن ها غلط از آب درمیآمد وعده شش ماه دیگر را میدادند در حالیکه امروز بیش از هشتاد، شش ماه از انقلاب گذشته و آن نهال باریک به درختی تناور و مقتدر تبدیل شده است و محاسبات امروز آن ها نیز همچون گذشته کاملاً غلط است.رهبر انقلاب تأکید کردند: در جمهوری اسلامی، عاملِ مردم ، عامل بسیار مهمی است و دشمنان نخواهند توانست ملت را در مقابل نظام اسلامی قرار دهند.ایشان در تحلیل علت محاسبات پی در پی غلط دشمنان ایران، به نقش تعدادی از مشاوران ایرانیِ خائن در شکل دادن به این محاسبات اشاره کردند و گفتند: این مشاوران خیانتکار نه تنها به کشور خود بلکه حتی به آمریکاییها هم خیانت میکنند چرا که با این مشورتهای غلط موجب شکست خوردن آن ها میشوند.«رویگردان شدن مردم ایران از دین و روحانیت و نظام اسلامی» نمونهای از مشورتها و محاسبات غلطی بود که حضرت آیتا... خامنهای به آن اشاره و خاطرنشان کردند: علاوه بر بیان این حرف ها از جانب آمریکاییها که تحت تأثیر مشاوران ناآگاه و خائن است، معدود افراد سادهلوحی نیز در داخل کشور این سخنان غلط را در رسانهها بیان میکنند.ایشان با تأکید بر این که امروز گرایش مردم به دین و انقلاب یقیناً بیش از ابتدای انقلاب است، به نمونههایی برجسته از حضور شکوهمند مردم در تجلیل از مقاومت و روحانیت اشاره کردند و گفتند: تشییع میلیونیِ بدنِ قطعهقطعه شهید سلیمانی و بزرگداشت آن مرد انقلابی، مبارز و مجاهد، و تشییع جنازه و ابراز احساسات مردم به درگذشت مراجع و فقهای عالیقدری همچون آیتا... صافیگلپایگانی و آیتا... بهجت با گرامی داشت هیچ شخصیت سیاسی و هنری دیگر در کشور قابل مقایسه نیست و نشاندهنده اعتقاد مردم به روحانیت، دین، جهاد و مقاومت است.رهبر انقلاب اسلامی، حضور مشتاقانه جوانان در مراکز اعتکاف و اجتماعات عظیم معنوی و همچنین راهپیماییهای باشکوه ۲۲ بهمن و روز قدس را نشانههای دیگری از وفاداری ملت به راه امام بزرگوار دانستند و افزودند: نمونه دیگری از ارادت دینی مردم، اظهار شوق و ارادت آحاد مردم از پیر و جوان و کودک در سراسر کشور به ساحت حضرت ولیعصر(عج) در قالب سرودی است که این روزها پخش شده است.
7توصیه مهم خطاب به فعالان انقلابی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی
حضرت آیتا... خامنهای در بخش پایانی سخنانشان هفت توصیه مهم خطاب به فعالان عرصههای انقلابی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بیان کردند.رهبر انقلاب در توصیه اول به جوانان هوشمند و فرزانه تأکید کردند: نگذارید دشمن و ضدانقلاب از انقلاب شما هویتزدایی و حقیقت آن را وارونهنمایی کند.ایشان با توصیه به این که «نگذارید یاد امام که روح انقلاب است در جامعه کمرنگ شود و امام را تحریف کنند»، توصیه سوم خود را به «جلوگیری از نفوذ ارتجاع »اختصاص دادند و گفتند: ارتجاع به معنی بازگشت به سیاست و سبک زندگی غربی است و نباید گذاشت با نفوذ سبک زندگی غربی که در دوران فاسد پهلوی موجود بود، کشور به سمت ارتجاع برود.ایشان در توصیه چهارم بر «افشای دروغ و فریب و جنگ روانی دشمن» تأکید و با اشاره به نمونهای تازه از این جنگ روانی خاطرنشان کردند: چندی قبل دولت یونان با دستور آمریکاییها نفت کشورمان را دزدید اما وقتی دلاورانِ از جانگذشته جمهوری اسلامی، کشتی نفتی دشمن را ضبط کردند، در تبلیغات فراگیر خود ایران را به دزدی متهم کردند، در حالیکه آن ها بودند که نفت ما را دزدیدند و پس گرفتن مال دزدی، دزدی نیست.حضرت آیتا... خامنهای با توصیه به «استفاده از سرمایه ایمان مردم برای تولید عمل صالح»، توصیه ششم خود را به «جلوگیری از القاء بنبست در کشور» اختصاص دادند و گفتند: در فضای مجازی عدهای یا از روی غفلت یا به خاطر پول، کارشان القاء به بنبست رسیدن کشور است البته در زمان امام هم عدهای در روزنامهها نوشتند کشور به بنبست رسیده است که امام فرمودند این شما هستید که به بنبست رسیدهاید نه جمهوری اسلامی.
باید عاملان خرابکاریها در قضیه آبادان مجازات شوند
ایشان در توصیه آخر، «وظیفه قدرشناسی از مسئولان انقلابی» را یادآور شدند و خاطرنشان کردند: امام بزرگوار همچنانکه به مجریان نهیب میزدند در مواردی نیز صریحاً از آن ها قدردانی میکردند، بنابراین امروز که دشمن در صدد تخریب مسئولان انقلابی است، وظیفه سنگین قدرشناسی باید ادا شود.رهبر انقلاب با اشاره به جلوههایی از فعالیتهای ارزشمند مسئولان در روزهای اخیر، گفتند: چند شبانهروز حضور مستقیم یک وزیر در آبادان و ملاقات رئیسجمهور و معاون او با آسیبدیدگان حادثه و آرامش دادن به آن ها، نمونههایی با ارزش و درخور قدرشناسی است؛ البته باید عاملان خرابکاریها در قضیه آبادان و در قضایای دیگر نیز مجازات شوند.
مخالف سرو صداها در زمان سخنرانی حاج سیدحسن خمینی هستم
ایشان در پایان با اشاره به برخی حواشی در زمان سخنرانی حجتالاسلام سیدحسن خمینی تأکید کردند: شنیدم در زمان سخنرانی جناب آقای حاج سیدحسن خمینی، کسانی سر و صدا کردند. همه بدانند که من با این کارها و سر و صداها مخالف هستم.در ابتدای این مراسم، حجتالاسلام سیدحسن خمینی در سخنانی، امام بزرگوار را منادی استقلال و عزت ملت ایران خواند و گفت: امام یک حقیقت ناب و روح مطهر و نماد و مظهر آرمان های درخشان اسلامی و مردمی بود.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
ناصری- روز گذشته سیدمحمود دعایی روحانی 81ساله یزدی که بیش از نیمی از عمر خود را به سکانداری یکی از روزنامه های قدیمی در حال انتشار ایران سپری کرد، دار فانی را وداع گفت. او که پیش از پیروزی انقلاب یکی از چهرههای نزدیک به رهبری نهضت به شمار میرفت و فعالیت های سیاسی اش را از اوایل دهه 40 آغاز کرده بود، در سال 46 ناچار به خروج از ایران شد. او پس از آن، در سفرهای متعدد به عراق، لبنان، اردن، عربستان و برخی کشورهای اروپایی، نقش مهمی در هماهنگی نیروهای ضدرژیم پهلوی ایفا کرد. به احترام 42 سال فعالیت رسانه ای سید محمود دعایی در این ستون به زندگی نامه، صحبت های او و خاطرات دوستانش پرداخته ایم.
زندگی نامه از کودکی تا انقلاب
سیدمحمود دعایی در آخرین روزهای فروردین سال 1320 در یزد به دنیا آمد. بعد از پایان دوران دبیرستان به حوزه علمیه کرمان رفت و سطوح اولیه حوزوی را در کرمان پشت سر گذاشت و پس از آن راهی حوزه علمیه قم شد. او خودش درباره دوران کودکی اش گفته است: «افتخار میکنم دورانی را در کرمان کارگری کردم. خانواده ضعیفی بودیم. خدا رحمت کند مادر عزیزم را که با زحمت زیاد من را با کارگری بزرگ کرد. زمانی که دوران راهنمایی و دبیرستان را سپری می کردم، ایام تعطیلات را کارگری میکردم و پول حلال میگرفتم و در پایان امکان تهیه وسایل مدارس فراهم بود و از این رو باری از دوش مادرم برمیداشتم، افتخار میکنم که زمانی کارگری میکردم.» فعالیت های سیاسی او از اوایل دهه 40 شروع و در سال 46 ناچار به خروج از ایران شد به همین دلیل مخفیانه به عراق رفت و ادامه تحصیلاتش را در عراق از سر گرفت.
سوابق اجرایی
حجت الاسلام سیدمحمود دعایی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و سایر کشورها فعالیت سیاسی داشته و در همین راستا به اروپا و کشورهای خاورمیانه مانند لبنان، عربستان، سوریه، اردن، افغانستان و پاکستان سفر کرده است. اما بعد از انقلاب در فاصله سال های 57 تا 59 به مدت دو سال سفیر ایران در عراق بود تا این که سال 59 به حکم امام (ره) به عنوان سرپرست موسسه مطبوعاتی اطلاعات انتخاب شد و تا لحظه آخر عمرش، سرپرست روزنامه اطلاعات بود. جدای از این، او در شش دوره ابتدایی مجلس شورای اسلامی تا سال 1382 به عنوان نماینده مردم در مجلس حضور داشت. دعایی بعد از دریافت نشان فرهنگ در اسفند سال گذشته در سخنرانی خود گفت: «من به عهدی که با امام و رهبری بستم، وفادارم و هرگز نخواستم و تا جایی که توانستم، نگذاشتم که کسی در مؤسسه، از موازین اخلاقی عبور کند و با جار و جنجال و خدای ناکرده هتک حرمت یا درج مطلبی نادرست، چارچوب ارزشهای دینی و ملی و منافع عمومی را نادیده بگیرد. از شما چه پنهان عهدی نیز با صاحب این لباس بستهام که تا در این زی هستم، از هیچ دولت و دستگاهی حقوق نگیرم و همچنان طلبه بمانم و با شهریه طلبگی سر کنم. شرطم با مرحوم امام در قبول سفارت عراق، همین بود که بحمدا... تا امروز در هر سمتی که بودهام، تداوم یافته است و اکنون مقام معظم رهبری شهریه طلبگیام را ماهانه مرحمت میکنند.» دعایی همچنین از سوی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات موفق به دریافت قلم طلایی به عنوان چهره شاخص فرهنگی شد که او این جایزه را به موزه حضرت علی بن ابیطالب در قم اهدا کرد.
زوایای شخصیتی و کاری سید محمود دعایی از نگاه دیگران
در سال 94 آیین نکوداشت حجت الاسلام سید محمود دعایی در کتابخانه ملی با حضور بسیاری از شخصیت ها برگزار شد. در این مراسم که با پیام تصویری آیت ا... جوادی آملی شروع شد، بسیاری از شخصیت های فرهنگی، هنری و سیاسی درباره زوایای شخصیتی و کاری سید محمود دعایی سخنرانی کردند که در ادامه بخش هایی از آن را می خوانید.
1 قالیباف رئیس مجلس که در آن زمان شهردار تهران بود، در جلسه نکوداشت سید محمود دعایی گفته بود: «روزی که جناب آقای دعایی مبارزه را آغاز کردند، من و امثال من در دامن مادر بودیم و بعدها نیز در جنگ تحمیلی مسئولیت پاسداشت دستاورد مبارزات ایشان را بر عهده داشتیم و لذا آشنایی من با آقای دعایی به دهه 70 و زمان حضور من در تهران برمیگردد. ادب، گذشت و متانت ایشان برای امثال من یک درس بوده است، ایشان به حق فرزند انقلاب و دست پرورده امام (ره) بودند و هستند.»
2 حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی هم در آن مراسم به خاطره ای از مرحوم دعایی اشاره کرد که دعایی با اینکه در تأسیس مدرسه علوم انسانی همکاری داشته و در همان زمان فرزندش علاقهمند به تحصیل در رشته علوم انسانی بوده اما از این فرصت برای نفع شخصی و خانوادگی خود بهره نگرفته است.
3 سید حسن خمینی هم در بیان ویژگیهایی از حجت الاسلام دعایی در مراسم نکوداشت او در سال 1394 گفته است: «خوبی دعایی با بقیه خوبیها تفاوت دارد و آن تفاوت، این است که خوبی آقای دعایی هیچ وقت شنیده نشده اما همواره احساس میشود.» یادگار امام همچنین در خصوص مرحوم دعایی گفته است: «دعایی چوب خورد اما چوب را به کینه تبدیل نکرد و از آنها بغض به دل نگرفته است.»
4 حسن روحانی هم که در زمان نکوداشت دعایی رئیس جمهور بود در پیامی برای مرحوم دعایی نوشته بود: «روحانی متواضعی که تجربههایی گرانبها همچون حضور فعال و موثر از آغازین روزهای شکلگیری نهضت اسلامی را داراست و بیوقفه دفاع از حقوق مردم و تنویر افکارعمومی را در سنگرهای مختلف خدمتگزاری وجهه همت خود قرار داده است. او ثابت کرد که در سختترین و سهلترین شرایط نیز میتوان از افراط و تفریط دوری گزید و با پیش گرفتن و پیمودن مسیر اعتدال به مردم خدمت کرد.»
واکنش کاربران
کاربران شبکه های اجتماعی هم به درگذشت سرپرست موسسه فرهنگی اطلاعات واکنش نشان دادند.
* خدا رحمت کند مرحوم دعایی را که الگویی از ساده زیستی و تواضع و بدون ریا بود. با امام در عراق گام به گام همراه بود و همانند امام «انتظار فرج از نیمه خرداد کشید».
* آقای دعایی را به عنوان فردی که بر پیکر خیلی از سلبریتی ها وچهر ه های خاص نماز میت خواند در این سال ها می شناسیم که با افتادگی و فروتنی خاصی در مراسم حضور می یافتند.
* دعایی در دگرگونیهای ایام، همیشه «پل» بود نه «دیوار»؛ «حلقه وصل» بود نه «ابزار فصل». میان رفتار فروتنانه و گفتار نرمخویانهاش، فاصلهای نبود.
* پایمردی مرحوم دعایی در روزنامه اطلاعات واقعا ستودنی است آن هم در جایی که همنسلان وی پست های بالایی در نظام داشتند.
پیام های تسلیت
روز گذشته بعد از درگذشت سید محمود دعایی، برخی از مسئولان در پیامی فقدان این مرد رسانه ای را تسلیت گفتند. هرچند ممکن است شخصیت های دیگری هم درگذشت مرحوم دعایی را تسلیت گفته باشند اما تا لحظه نگارش این گزارش، سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهور، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، اسماعیلی وزیر فرهنگ، سید حسن خمینی یادگار امام، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، فرشاد مهدیپور معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد، علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت، نماینده مدیران مسئول رسانه ها در هیئت نظارت بر مطبوعات، حسن روحانی، علیاکبر ناطق نوری، محمد جواد ظریف، محمدرضا عارف و ... فقدان مرحوم دعایی را در پیام های جداگانه ای تسلیت گفتند. رئیس جمهور در پیامی با ارج نهادن به خدمات صادقانه یار دیرین امام و انقلاب، حضرت حجتالاسلام والمسلمین سید محمود دعایی درگذشت وی را به خانواده مکرم آن مرحوم، رهبر معظم انقلاب، جامعه رسانهای کشور و عموم دوستدارانش تسلیت گفت.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
الهه آرانیان- چند روز پیش بود که خبر رسید قرار است به مناسبت هشتاد و یکمین سالروز درگذشت پروین اعتصامی، نمایشی به نام «پروین» به کارگردانی حسین کیانی روی صحنه برود و نرگس محمدی در نقش این شاعر معاصر ادبیات فارسی ایفای نقش کند. این نمایش از هشتم خرداد روی صحنه رفته و حدود یکماه با مخاطبان تئاتر همراه است. باید دید نرگس محمدی که تا حدی به پروین اعتصامی، شباهت ظاهری دارد، میتواند از پس ایفای نقش این شاعر هم بر بیاید؟ در سالهای اخیر مجموعههای نمایشی متعددی حول محور زندگی و اندیشه شاعران بزرگ ادبیات معاصر فارسی ساخته و کم و بیش با استقبال مخاطبان مواجه شدهاند. شاید یکی از دلایل کمتر پرداخته شدن به شاعران گذشته ادبیات فارسی در تولیدات نمایشی، نبودنِ تصویری درست و قابل اعتماد از چهره آنها باشد. با این حال، نمایشها و فیلمهایی، هرچند اندک بر اساس زندگی شاعرانی مانند سعدی و مولانا ساخته شده است. در این مطلب از بازیگرانی نوشتهایم که در فیلمهای سینمایی و مجموعههای تلویزیونی در قامت شاعران معاصر ظاهر شده و به ایفای نقش پرداختهاند.
دورهمیِ شاعران در شهریار
اواسط دهه هشتاد، مجموعه تلویزیونی «شهریار» به کارگردانی کمال تبریزی پخش شد؛ مجموعهای که زندگی محمدحسین بهجت تبریزی، متخلص به شهریار را از کودکی تا کهنسالی روایت میکرد. اردشیر رستمی، بازیگر نقش دوران جوانی این شاعر بود. رستمی که تا پیش از بازی در این مجموعه، به عنوان کاریکاتوریست و تصویرساز شناخته میشد، پس از پخش «شهریار» بیشتر در بین مردم شناخته شد. زندهیاد سیروس گرجستانی هم بازیگر دوران میانسالی و کهنسالی شهریار بود که توانست با مهارت بازیگریاش و نیز هنر چهرهپردازی، تا حد زیادی به این شاعر معاصر شبیه شود. استقبال مخاطبان از این مجموعه تلویزیونی هم این موضوع را تأیید میکند. البته ناگفته نماند که خانواده شهریار به این مجموعه انتقادهایی هم داشتند. شهریار با بسیاری از شاعران همدوره خود رفتوآمد و دوستی داشت که در این مجموعه به تعدادی از آنها پرداخته شده بود. از جمله ملکالشعرا بهار با بازی سعید نیکپور، نیما یوشیج با بازی بهروز بقایی و میرزاده عشقی با ایفای نقش رحیم نوروزی.
مهدی پاکدل در شمایل عارف
تصنیف «از خون جوانان وطن لاله دمیده»، سروده عارف قزوینی را کمتر کسی است که نشنیده باشد. بخشی از زندگی این شاعر و تصنیفساز معاصر در فیلم سینمایی «نرگس مست» به کارگردانی سیدجلالالدین دری در سال ۹۹ به نمایش درآمد. طراحی چهره و لباسِ مهدی پاکدل، ایفاگر نقش عارف قزوینی در این فیلم بسیار به تصاویر باقیمانده از چهره این شاعر، نزدیک است که شاید تنها نقطه قوت این فیلم خستهکننده هم همین باشد. در بخشی از فیلم «نرگس مست»، داستان عاشقی عارف قزوینی، لابهلایِ خیالپردازی یک پیرمرد سازنده تار و سهتار به نام موسیو خاچیک، روایت میشود. در این فیلم، هومن برقنورد نیز در نقش محمد فرخی یزدی، شاعر لبدوخته، نقشی کوتاه دارد. پیش از این در سریال کلاه پهلوی هم، اسفندیار مهرتاش، نقش فرخی یزدی را بازی کرده بود.
نیمایی که خیلی دیده نشد
اسماعیل محرابی، دیگر بازیگری است که قرعه ایفای نقش در قامت یک شاعر به نامش خورد؛ آن هم در نقش نیما یوشیج، پدر شعر نو فارسی. فیلم سینمایی «نیما یوشیج» در سال ۸۵ به کارگردانی نادر کجوری ساخته شد و در بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد؛ اما اکران آن در سینماها با پخش فیلم از تلویزیون در سال ۸۶، منتفی شد. این فیلم به زندگی نیما از کودکی تا پیری و البته به شکل ناپیوسته میپردازد و تلاش و اندیشیدن او به بنیان گذاشتن جریانی تازه در شعر فارسی را روایت میکند. چهرهپردازی و طراحی لباس اسماعیل محرابی در این فیلم بسیار به شاعر نوپرداز معاصر شبیه است. فاطمه گودرزی هم نقش عالیه خانم، همسر نیما را بازی کرده است. فیلم «نیما یوشیج» اگرچه در دوران خودش چندان دیده نشد، ولی میتوان به این دلخوش بود که در راهِ شناساندن این شاعر جریانساز معاصر به جامعه گامی موثر برداشته است.
رویای سهراب در قاب تصویر
علی قویتن، کارگردانی است که از نظر ظاهری بسیار به سهراب سپهری شباهت دارد. او که فیلم سینمایی «رؤیای سهراب» را بر اساس زندگی سهراب سپهری ساخته، ایفاگر نقش این شاعر هم هست. اگر نگاهی به تصاویر منتشرشده از علی قویتن در این فیلم بیندازید، لحظهای شک میکنید که نکند خود سهراب سپهری در فیلم بازی کرده است! فیلمبرداری «رؤیای سهراب» در سال ۹۷ و در کاشان و روستاهای اطراف آن آغاز شد و در سال ۹۸ به پایان رسید. این فیلم قرار است تابستان امسال به نمایش دربیاید.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
با ادامه روند صعودی قیمت ارز، شورای هماهنگی اقتصادی قوا اختیارات ویژه ای به بانک مرکزی اعطا کرد که اگرچه جزئیات آن مشخص نیست اما در گام نخست توقف فعالیت معاملات فردایی طلا و احتمال حضور جدی تر بانک مرکزی در تزریق ارز به بازار، مهم ترین گزینه های پیش روی بازار ارز است.
با گذشت چهار روز از ورود دلار به کانال 31 هزار تومان، تکاپوها برای مدیریت بازار ارز جدی تر شد. رئیس کل بانک مرکزی چهارشنبه هفته گذشته اعلام کرد به زودی شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا اختیارات بیشتری به بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز می دهد. در همین حال در جلسه روز پنج شنبه این شورا تصمیماتی در این باره اتخاذ شد. فعالیت بازار متشکل ارزی در روز تعطیل 15 خرداد و باز بودن برخی صرافی ها از جمله تصمیمات اتخاذ شده بود. همچنین به گفته صداوسیما، بانک مرکزی مجاز است به صورت نامحدود در بازار مداخله کند. با این حال مهم ترین تصمیم، ممنوعیت معاملات فردایی طلا همانند معاملات فردایی ارز بود و براساس تصمیم اتخاذ شده فعالان این بازار به جرم اخلال اقتصادی، تحت پیگرد قرار خواهند گرفت. در همین خصوص سردار مهدی حاجیان، سخنگوی فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی از دستگیری ۱۶ سرشاخه اصلی و اخلالگر ارز فردایی و طلا خبر داد.
در هر صورت با توجه به اظهارات صورت گرفته باید منتظر بود و دید که امروز بانک مرکزی در بازار ارز چه مداخله ای خواهد کرد و فارغ از بگیر و ببندهای مرسوم دلالان، آیا اقدام مشخصی برای مهار رشد نرخ ارز و کاهش آن صورت خواهد گرفت؟
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
بهاره موفقی/ در مدت اخیر که بازار نوسانات زیادی داشته، بازار رب هم از این التهاب بی نصیب نمانده و آن طور که عمده فروشان بازار مصلی می گویند شدت این نوسانات در حدی است که رب هر روز قیمت متفاوتی به خود می گیرد. موضوعی که مسئولان جهاد کشاورزی در تایید آن می گویند بازار سنگین است چرا که به خاطر افزایش قیمت ها مردم خرید نکرده اند. از طرفی با افزایش قیمت رب، کارخانجات تولید کننده برای کاهش هزینه های تولید، کیفیت بسته بندی محصولات را کاهش داده اند و در حالی که برخی از عمده فروشان بازار صحبت از کیفیت نامناسب قوطی های رب و بسته بندی آن به میان می آورند، مدیر بازرسی و نظارت محصولات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان می گوید که بعید می دانم چنین چیزی چندان صحت داشته باشد. کاهش میزان توزیع، اجبار به خرید کالاهای دیگر در کنار رب و تغییر در کیفیت مواد اولیه رب از دیگر مواردی بود که عمده فروشان بازار مصلی راجع به آن گلایه می کردند که جزئیات آن را در ادامه می خوانید:
نوسان شدید قیمت رب و کاهش توزیع آن در بازار
برای اطلاع از دلایل نوسانات قیمت رب به بازار عمده فروشان مصلی می روم. یکی از عمده فروشان بازار در این باره می گوید: قیمت رب قرار است به 48 هزار تومان برسد. هم اکنون کارخانجات، رب تولید نمی کنند تا وضعیت آن به ثبات برسد. او ادامه می دهد: من با یکی از کارخانجات تولید رب کار می کنم. چند وقت پیش که به آن جا رفتم، متوجه شدم فقط یک خط تولید در کارخانه فعال است که آن هم تولید کنسرو لوبیا بود. الان همه کارخانه ها در وضعیت عدم خروج کالا هستند.
یکی دیگر از عمده فروشان نیز در این باره می گوید: رب 4 کیلویی را یک هفته پیش 130 هزار تومان خریدم و الان 145 هزار تومان شده یعنی 30 درصد افزایش قیمت داشته است. تازه با منت هم به من دادند که قرار است رب گران تر شود. کارخانه ها هم هر روز یک نرخ دارند. او ادامه می دهد: الان به اجبار کنار رب باید محصولات دیگر مثل کیک هم خریداری کنیم وگرنه سهمیه مان را قطع می کنند از آن جا که رب هم کم توزیع می کنند، ما مخالفتی با قطعی سهمیه نمی کنیم. این توزیع کم عمده فروش در بازار کمبود ایجاد می کند و به تبع آن قیمت افزایش می یابد.
یکی دیگر از عمده فروشان بازار می گوید: هر روز قیمت رب عوض می شود. قیمت ها از 21 هزار و 800 تومان در اردیبهشت شروع شده و الان به 29 هزار تومان رسیده، اما همان را هم به ما نمی دهند. از الان هم در بازار شایع می کنند که قیمت روی 50 تا 60 هزار تومان افزایش می یابد.
یکی از عمده فروشان که مرد میان سالی است، در حالی که پشت میزش فاکتورها را زیر و رو می کند، درباره بازار رب می گوید: یکی از شرکت های معتبر رب هر روز تغییر قیمت می دهد. امروز در کنار رب محصولات دیگر را هم به ما داده و گفته که حتما باید آن محصولات را هم بخریم وگرنه رب به شما نمی دهیم. برای ما 20 شل رب آورده که فایده ندارد و ما هم به هر کس یک شل می دهیم. در حالی که قبلا 140 شل به ما تحویل می داد. اگر بخواهند این گونه توزیع کنند، ما هم دیگر جنس نمی خریم. او درباره قیمت رب می گوید: امروز رب 31 هزار و 500 تومان بود و نسبت به اول سال هفت هزار تومان اختلاف قیمت داشته است.
احتکار رب
همین طور که مشغول گفت و گو با یکی از عمده فروشان بازار مصلی هستم، شخصی که خود را از کارکنان جهاد کشاورزی مشهد معرفی می کند، به میان صحبت هایمان می آید و می گوید: متاسفانه عده ای می خواهند در بازار اختلال ایجاد کنند چون رب در بازار زیاد است، اما دیروز به انباری در پایانه بار طرق رفتیم و تا چشم کار می کرد رب به وفور انبار شده بود که خرید آن ها هم همگی مربوط به بهمن و دی ماه سال گذشته بود. همین تاریخ خرید نشان می داد که این ها از آن موقع شروع به احتکار کرده اند تا به افغانستان صادر کنند. این افراد شروع به جمع آوری رب کرده اند که بازار را به هم بریزند و قیمت بالا برود. او ادامه می دهد: البته می گویند خود یکی از کارخانجات تولید کننده هم رب را انبار می کند.
ناصر شعربافیان، مدیر بازرسی و نظارت محصولات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی می گوید: از یک ماه گذشته کمبود گوجه فرنگی در کشور محسوس شده است و گوجه فرنگی از جنوب وارد استان می شود. تا یک ماه دیگر هم وضعیت به همین شکل خواهد بود. بنابراین فصل رب از مرداد در استان آغاز می شود و به دلیل همین موضوع قیمت رب افزایش داشته است. به علاوه بخشی از گوجه فرنگی هم به کشورهای دیگر صادر می شد که این موضوع باعث افزایش قیمت گوجه فرنگی شده بود.مدیر بازرسی سازمان جهاد کشاورزی استان می افزاید: در روزهای اخیر برای صادرات هر کیلوگرم گوجه فرنگی شش هزار تومان عوارض خروجی در نظر گرفتند. این موضوع روی صادرات تاثیر گذاشت و به تدریج وضعیت بازار بهتر خواهد شد. سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان هم افزایش قیمت 12 درصدی را برای رب پذیرفت و قیمت هر کیلو رب 44 هزار و 300 تومان مصوب شد.البته این قیمت هنوز ابلاغ نشده است .
وی درباره احتکار کارخانجات رب می گوید: هنوز با عنوان احتکار موردی را شناسایی نکردیم. البته بازار هم سنگین است چون به خاطر گرانی قیمت ها مردم خرید نکرده اند. دو سه هفته پیش در کارخانجات تخلفات دیگری درخصوص درج قیمت تولید و مسائلی از این دست بوده است. وی درباره مواد اولیه رب می گوید: رب یا به صورت رب گوجه فرنگی تازه است یا به صورت رب هایی که قبلا در وزن های زیاد تبدیل به رب شده که این ها را در ظروف 220 لیتری نگهداری و در فصل خودش به رب قوطی تبدیل می کنند. وی همچنین درباره کیفیت بسته بندی رب می گوید: کارخانجات به خاطر قیمت کارتن و ... برند خودشان را زیر سوال نمی برند. بنابراین بعید می دانم که این مسائل صحت داشته باشد. درباره خرید محصولات دیگر در کنار رب هم عمده فروش و شرکت پخش اجازه فروش کالا به همراه کالاهای دیگر را ندارند و تخلف محسوب می شود. وی در پیش بینی وضعیت بازار رب می گوید: با توجه به افزایش قیمت و صادراتی که وجود داشت زمینه تولید کم شد اما با توجه به عوارض خروجی که برای صادرات گوجه فرنگی وضع شده، افزایش قیمت رب و نزدیکی به زمان برداشت محصول گوجه فرنگی استان ، تولید انبوه رب صورت خواهد گرفت. شعربافیان خاطرنشان کرد: ما حدود 30 واحد فعال برای تولید رب در استان داریم که روزانه 300 تا 400 تن گوجه فرنگی مصرف می کنند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
فرانسه بزرگ ترین کشور اروپای غربی با حدود 67 میلیون نفر جمعیت، پس از آلمان دومین کشور پرجمعیت در اتحادیه اروپا محسوب میشود. این کشور با آلمان، بلژیک، هلند، ایتالیا، اسپانیا و آندورا مرز مشترک دارد و دریای مدیترانه در جنوب و اقیانوس اطلس در غرب آن واقع شدهاند. فرانسه یکی از زیباترین کشورهای جهان است. تنها جاذبههای طبیعی یا موقعیت منحصر به فرد جغرافیایی نیست که این کشور را زیبا میکند، فرانسه بیش از هر چیز زیباییاش را وامدار هنر هنرمندانش است. در تابستان و بهار 2015 و 2017 دو بار به این کشور سفر و از شهرهای پاریس و استراسبورگ دیدن کردم. در گزارش پیش رو تلاش کردهام فرانسه را از جنبههای کمتر شناخته شده آن و بر اساس تجربیات و مشاهداتم در این دو سفر معرفی کنم.
شهر رویاها و پر از جاذبههای گردشگری
برای بسیاری از مردم جهان، پاریس شهری رویایی است. پاریس نماد مد، زیبایی و مدرنیته است و بسیاری از مردم علاقه دارند شهر خودشان را با پاریسیها مقایسه کنند. من هم با همین دید و با اشتیاق برای بازدید از مکانهایی که همیشه رویای دیدنشان را داشتهام، وارد پاریس شدم. پاریس پر از جاذبههای گردشگری است. در هر خیابان و محلهاش میتوان ساعتها سرگرم شد. بازدید از همه کاخها، بناها، موزهها، پارکها، میدانها، خیابانها و مجسمههای این شهر که گویا با گذشت قرنها لای زرورق نگهداری شدهاند، روزها و چه بسا ماهها به طول میانجامد. بازدید از همه بخش های موزه لوور به تنهایی بیش از یک هفته زمان میبرد. برای ورود به هرکدام از این مکانها باید ساعتها در صف ایستاد و به نظر میرسد درآمدی که دولت فرانسه از محل گردشگران خارجی کسب میکند از درآمد نفتی بسیاری از کشورهای صادر کننده نفت بیشتر باشد! ساعت 6 صبح وارد پایانه مسافربری پاریس شدم. مثل همیشه در اولین فرصت نقشهای از مترو و سیستم حملونقل عمومی شهر تهیه کردم و با استفاده از مترو که در آن وقت صبح نسبتاً شلوغ بود، خودم را به هتل محل اقامتم رساندم. متروی پاریس شهری در زیرزمین است. پاریسیها اغراق نمیکنند وقتی می گویند در هر نقطه پاریس که باشید تنها کافی است 10 دقیقه پیادهروی کنید تا خود را به اولین ایستگاه مترو برسانید. اما این شهر زیرزمینی هیچ بویی از هنر شهر رو زمینی آن نبرده و ایستگاههای مترو اولین نقطهای از این شهر هستند که پیش فرضهای ذهنی بازدیدکنندگان را از بین میبرند. ساختمانهایی بسیار ساده، گاه با سقفهای طبله کرده، لوله و تأسیسات بیرون زده و دیوارهایی که سالها از آخرین باری که رنگی به خود دیدهاند میگذرد.
نیروهای ارتش، جزئی جدانشدنی
از خیابان های فرانسه
اولین ورودم به فرانسه به شهر استراسبورگ بود، شهری کوچک و زیبا در نزدیکی مرز آلمان که مقر قانون گذاری اتحادیه اروپا در آن واقع شده است. به وسیله اتوبوس خودم را از فرایبورگ به استراسبورگ رساندم. پایانههای مسافربری در اروپا به طور کلی با این پایانهها در ایران متفاوت هستند. این پایانهها به ویژه در شهرهای کوچک سکوهایی در وسط خیابان هستند که اتوبوسها در کنار آنها مسافران را سوار یا پیاده میکنند. از اتوبوس که پیاده شدم اولین چیزی که توجهم را جلب کرد سرباز زنی بود که اسلحهاش را با دو دست محکم گرفته و به من زل زده بود. در این شرایط دستپاچه شدم و سریع به دنبال گذرنامه ام گشتم تا در صورت نیاز آن را به خانم افسر نشان دهم، پیش از آن که تصمیم بگیرد اسلحهاش را برای شلیک نشانه بگیرد! اما بانوی مد نظر خیلی زودتر از آن که فکر میکردم چشم از من برگرداند و مسافران دیگر را تحت نظر گرفت. نقشه جیبیام را درآوردم و به سمت مرکز شهر راه افتادم. در تمام طول مسیر حضور نیروهای نظامی چشمگیر بود. ابتدا گمان کردم که حملهای تروریستی رخ داده یا چند مظنون در خیابان مشاهده شدهاند، اما بعدها فهمیدم که نیروهای نظامی جزئی جدا نشدنی از خیابانها و معابر عمومی در فرانسه هستند. اشتباه نکنید، منظور از نیروهای نظامی نیروهای پلیس نیست، منظور خود ارتش است. کماندوهای ارتش با چهرههایی بیروح و اسلحههایی آماده شلیک در همه جا حضور دارند و با نگاهی شکاک دور و بر را میپایند. میگویند خیابان های فرانسه سالهاست که محل حضور افسران نظامی است زیرا مسئولان این کشور بر این باورند که مردم باید حضور نظامیان را در کنار خود ببینند تا احساس امنیت کنند و از سویی تروریستها و از بین برندگان نظم و امنیت جامعه با حضور ملموس نیروهای نظامی کمتر جرئت خودنمایی خواهند یافت.
تعصب باورنکردنی به زبان فرانسوی
بسیاری از رفقای اروپایی من وقتی صحبتهای من را از پشت تلفن با اعضای خانواده یا دوستان ایرانیام میشنیدند، معتقد بودند لحن صحبت کردن به زبان فارسی به مراتب زیباتر از آلمانی و چیزی شبیه لهجه فرانسوی است. بسیاری از فرانسویها هم این موضوع را باور دارند و معتقدند زبان آنها خوشآهنگترین زبان دنیاست و به جای زبان انگلیسی، زبان فرانسه باید به عنوان زبان بینالمللی انتخاب میشد. همین مسئله تعصبی عمیق را در میان فرانسویان به وجود آورده است. به عنوان خاطرهای جالب باید بگویم در یکی از روزهای اقامتم از آقایی محترم و میانسال، نشانی یکی از اماکن تاریخی در پاریس را پرسیدم. جواب سؤالم را به فرانسه داد، اما معلوم بود که انگلیسی میداند. دوباره با فرانسه دست و پا شکسته سؤالی دیگر از او پرسیدم. این بار این جنتلمن فرانسوی ابتدا من را واداشت تا تک تک کلمات را چند بار به فرانسه تکرار کنم و هر بار لهجهام را تصحیح کرد و برای بار آخر با انگلیسی فصیح جواب سؤالم را داد. چشمهایم از تعجب و کمی خشم گرد شده بود! لبخندی زد و گفت: «حیف نیست به جای زبانی به زیبایی فرانسه، زبان مزخرفی مثل انگلیسی را یاد میگیرید؟!»
رایج بودن دزدی
در روز روشن در پاریس!
همه مسافرانی که از ایران به اروپا سفر میکنند میدانند که بهتر است از ایران یورو تهیه کنند و با خود به سفر ببرند اما در آن سالها علاوه بر یورو، هر مسافر 300 دلار ارز مسافرتی دریافت میکرد که میتوانست آن را به ارز کشور مقصد تبدیل کند. در اروپا نقد کردن دلار آمریکا تقریباً امری محال است و کمتر فروشگاه یا اقامتگاهی دلار را می پذیرند، از همین رو مجبور شدم دلارهایم را در صرافی نزدیک کلیسای نتردام به یورو تبدیل کنم. از قبل شنیده بودم که دزدی در فرانسه و به ویژه پاریس امری رایج است و بهتر است حواسمان به وسایل و پولهایمان باشد. برای تبدیل پول از یکی از رفقای فرانسویام کمک گرفتم و زمانی که 300 دلار را به صرافی مد نظر دادم، 210 یورو به من برگرداند! با حسابی سرانگشتی متوجه شدم که حساب و کتاب درست نیست و جناب صراف باید بیشتر از اینها پس بدهد. رفیق فرانسویام هم این وسط حسابی هوای هموطنش را داشت و گفت که تنشهایی در جهان ایجاد شده که نرخ دلار آمریکا در برابر یورو سقوط کرده است! هر چه برایش توضیح دادم که دلار آمریکا که ریال ایران نیست که یک شبه تقریباً یک سوم ارزشش را از دست بدهد اما به خرج این دو فرانسوی نرفت که نرفت! در بازگشت به هتل ارزش دلار آمریکا در برابر یورو و نرخ بهره قانونی را که صرافیها میتوانند بگیرند در اینترنت جستوجو کردم؛ جناب صراف چیزی حدود 67 یورو از حسابم دزدیده بود و هیچ کاری نتوانستم انجام بدهم!
روابط آزاد اما منحرفانه
به سبک فرانسوی
اروپاییها به ویژه اروپای غربی، آزادی را به هر سبک و سیاقی تجربه میکنند. این آزادیها گاه پا را از آزادیهای فردی در جامعه فراتر می گذارد و وارد روابط انسانی میشود. اگر در حال پرکردن فرمی برای جایی باشید یا بخواهید صفحه پروفایلتان در یکی از شبکههای اجتماعی را پر کنید، به موردی برخواهید خورد به نام وضعیت تأهل. در این حالت یا افراد مجرد هستند، یا متأهل، یا طلاق گرفته یا در یک ارتباط. اما فرانسویها به خصوص نسل جدید آن، پیشروی حالت عجیب و جدیدتری هستند به نام روابط آزاد! این به آن معناست که اگر چه یک نفر به عنوان پارتنر اصلی(همسر) دیگری معرفی میشود، مثلاً در مهمانیها و جشنها او را همراهی میکند یا با او همخانه میشود، اما هرکدام از طرفین روابط آزادی را با یک یا چند نفر دیگر هم تجربه میکنند، روابطی که نه تنها از پارتنر خود بلکه از دوستان و آشنایان شان هم پنهان نمیکنند! آنها اسم این کار را خیانت نمیگذارند! جالب است بدانید رویکرد جامعه و قدیمیترها در مواجهه با این مسئله اصلا مثبت نیست به طوری که این دسته از جوانان را منحرف مینامند و تا حدامکان در جمعهای خصوصی خود از آنها دوری میکنند.
لاکچری ترین و فقیرترین افراد در خیابان شانزلیزه!
حتما تاکنون نام خیابان شانزلیزه را بارها و بارها شنیدهاید. احتمالا از رفقایتان که آرام راه رفتهاند، پرسیدهاید که مگر در شانزلیزه قدم میزنند یا هر خیابان زیبا و مدرنی را به شانزلیزه تشبیه کردهاید. من هم مثل هر فرد دیگری بیصبرانه منتظر بودم این خیابان را از نزدیک ببینم یا در پیادهروهای زیبای آن قدم بزنم. اما واقعیتش را بخواهید آن چه دیدم با آن چه پیش از آن انتظار داشتم بسیار متفاوت بود. خیابان شانزلیزه به واقع تفاوت معناداری با خیابانهای مهم در شهرهای بزرگ اروپایی به ویژه سوئیس و آلمان ندارد. شانزلیزه خیابانی عریض است که در هر دو طرف به زیبایی درخت کاشته شده و عمارتها و بناهای تاریخی متعددی در پاریس در نزدیکی آن واقع شدهاند. در هر دو طرف این خیابان لوکس ترین و گران ترین هتلها، کافهها، رستورانها یا فروشگاههای پوشاک و مد قرار گرفتهاند. یک قهوه اسپرسو در این خیابان میتواند حداقل 20 یورو برای سفارش دهنده آب بخورد. یکی دیگر از تفریحات بازدیدکنندگان از این خیابان عکس گرفتن یا سواری کردن با اتومبیلهای گران قیمت است. مثلاً شما میتوانید با پرداخت پولی نزدیک به 90 یورو پشت فرمان یک بوگاتی یا لامبورگینی زرد رنگ بنشینید و از عکاس بخواهید تا برای پروفایل صفحات اجتماعی تان از شما عکسی بیندازد!
اما این تمام واقعیت خیابان شانزلیزه نیست. در هر دو طرف این خیابان زنهای جوان یا مردهای مسن دیده میشوند که با لباس هایی مندرس و چشمهایی ملتمس مشغول گدایی هستند. بعضی از آنها روی زمین دراز میکشند و برخی دیگر به دنبال کسانی که به نظر متمولتر میرسند راه میافتند و ملتمسانه از آنها تقاضای کمک میکنند. در فرانسه بر خلاف بسیاری از کشورهای اروپایی، تکدیگری منع قانونی ندارد. البته می گویند بسیاری از این افراد از کشورهایی همچون سوریه و عراق هستند که به صورت غیرقانونی خودشان را به خاک فرانسه رساندهاند.
نگاه غیرانسانی فرانسویها
به آفریقایی تبارها
فرانسه بیشتر از هر نقطهای در اروپا شهروندان آفریقایی تبار دارد. همواره تعدادی از اعضای تیم فوتبال این کشور را آفریقایی تبارها تشکیل دادهاند. بسیاری از آنها ساکنان شمال آفریقا و از کشورهای مراکش، الجزایر و تونس بودهاند که در دوره استعمار فرانسه به این کشور مهاجرت کردهاند، زندگی تشکیل دادهاند، کار کردهاند و دهههاست شهروندی فرانسه را دارند. اما این سؤال همیشه برای من مطرح بوده که آیا این افراد با گذشت این همه سال در جامعه مقصد پذیرفته شدهاند یا نه؟ البته که برای پاسخ قطعی به این پرسش، تعداد یک یا دو سفر به این کشور کفایت نمیکند، اما در ایام اقامتم مشاهداتی داشتم که آنها را در ادامه بازگو میکنم. بارها پیش آمده که از رفقای فرانسویام درباره آفریقایی تبارها پرسیدهام و آنها همیشه گفتهاند که آفریقاییها وضعیت خوبی در این کشور دارند و قانون از آن ها مانند همه شهروندان فرانسوی حمایت میکند. اما در این مسئله و در لحن تقریباً همه دوستانم تبختری به چشم میخورد که گویی در حق مستعمرههای خود لطف یا فراموش کردهاند که زمانی که کشوری به عنوان کشور تابعه به کشور اصلی ملحق میشود، عملاً شهروندانش هم شهروندان همان کشور محسوب میشوند. اما به نظر نمیرسید سیستم آموزشی در فرانسه همچون سیستم آموزشی در آلمان تلاشی برای تقبیح گذشته انجام داده باشد. میدانید بحث کردن با یک فرانسوی(طبق تجربه محدود من که قابل تعمیم دادن نیست) درباره مفاهیمی همچون استعمار فرانسه بیفایده است چرا که بسیاری از آن ها گمان میکنند آن ها مدنیت و مدرنیته را برای مستعمرات شان به ارمغان بردهاند. یکی از روزها در کنار یکی از خیابانها در بخشهای مرکزی پاریس مقداری از مدفوع انسانی در وسط پیادهرو افتاده بود. بله مدفوع انسانی، وسط پیادهرویی در پاریس! بینیام را به نشانه مشمئزکننده بودن صحنه مد نظر گرفته بودم که زنی میان سال که از روبهرو میآمد و با من چشم در چشم شده بود، غرولندکنان فریاد زد: «آفریقاییها، آفریقاییها!» یا قبل از این که وارد فرانسه شوم دوست فرانسویام به من پیشنهاد داد که مراقب وسایلم باشم، اما وقتی از او پرسیدم که مگر در فرانسه زیاد دزدی میشود جواب داد: «خوب بالاخره آفریقاییهای زیادی در فرانسه زندگی میکنند!» همین جملهها به خوبی نشان میدهند که هنوز بعد از گذشت این همه سال مردم فرانسه، آفریقاییها را فرانسوی به حساب نمیآورند و با نگاهی تحقیرآمیز و استعمارزده آن ها را شهروندان درجه دوم میدانند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
این روزها فشار تورم به ویژه در زمینه مواد غذایی خانوارها را تحت تاثیر قرار داده است و مردم در خریدهای عادی و روزمره خود با تعجب و نگرانی با قیمت هایی مواجه می شوند که آرامش روانی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. به این ترتیب و با توجه به ثبت چهار سال پیاپی تورم بالا از 97 تا 1400، تورم را باید اساسی ترین معضل امروز اقتصاد کشور دانست. معضلی که توفیق در مواجهه با آن، در سرنوشت دولت مستقر و قضاوت مردم درباره این دولت کاملا موثر است.
در این میان فراتر از واقعیت های اقتصادی، از منظر اجتماعی و رسانه ای نیاز به ترسیم چشم اندازی در مسیر مهار تورم داریم. مردم با گذر از چهار سال تورم بالا، برای پنجمین سال متوالی با تورم بالا مواجه اند. پیش بینی ها نشان می دهد در کنار برخی اقدامات مثبت برای مهار تورم، برخی دغدغه ها درباره تداوم تورم بالا نیز وجود دارد. تغییر محسوس در روند رشد نقدینگی به ویژه از مسیر انضباط بخشی به بانک ها و مهار نسبی کسری بودجه، اتفاقات مثبتی است که می تواند ما را به کاهش تورم امیدوار کند اما در نقطه مقابل تورم جهانی و افزایش نرخ ارز، نگرانی هایی را در مسیر مهار تورم ایجاد کرده است.
با توجه به این که مهار تورم مهم ترین دستور کار پیش روی دولت است، تقویت عوامل موثر بر مهار تورم و مواجهه اثرگذار با عوامل تشدید کننده تورم ضروری است. به این ترتیب تداوم انضباط بخشی به بانک ها و جلوگیری از اضافه برداشت های آن ها و سیاست درست محدودیت رشد تسهیلات بانکی اقداماتی است که باید ادامه یابد. در نقطه مقابل اگرچه تورم جهانی به عنوان یک عامل بیرونی، غیرقابل اجتناب است اما مهم ترین دغدغه تورمی فعلی، حرکت نرخ ارز به سمت کانال های بالا در روزهای اخیر است. باید منتظر ماند و دید تصمیمات جدید اتخاذ شده در نشست شورای هماهنگی اقتصادی قوا چه تاثیری بر بازار ارز خواهد داشت.
با این حال فراتر از عوامل اقتصادی پیش رو و موثر بر نرخ تورم، از یک سو ذهنیت جامعه در مواجهه با تورم همچنان بالای فعلی، نقش مهمی در مهار تورم خواهد داشت چرا که بخشی از تورم ناشی از انتظارات تورمی است و مهار این انتظارات موضوعی سیاسی - اجتماعی است و از سوی دیگر انتظارات مثبت در زمینه مهار تورم، فرصت کافی را نیز برای مهار تورم به دولت خواهد داد. سوال این جاست چه چیزهایی می تواند این انتظارات مثبت را ایجاد کند:
1 - القای کارآمدی و توان کارشناسی دولت: این عامل می تواند با وجود سختی شرایط فعلی، چشم انداز مثبتی از آینده و امکان مهار تورم را در سال بعد و سال های بعد فراهم کند و از منظر اجتماعی فرصت مناسبی را به دولت برای به نتیجه رساندن اقدامات خویش بدهد. در این میان هرگونه ناهماهنگی و اقدامات یک سویه در بخش هایی از دولت می تواند تصویر کارشناسی دولت را مخدوش کند. یک نمونه آن، نحوه افزایش دستمزد کارگران بود که علاوه بر آثار منفی آن بر تورم و توان واحدهای اقتصادی در ادامه همکاری با نیروی کار، نحوه افزایش حقوق بازنشستگان را نیز تحت تاثیر قرار داد و دولت در نهایت مجبور شد نحوه افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را به گونه ای رقم بزند که فاصله بسیار زیادی در رشد حقوق سطوح دریافتی ایجاد کرده و اعتراض بسیاری از حقوق بگیران متوسط تامین اجتماعی را در پی داشته است. تکرار چنین تصمیماتی می تواند ذهنیت مردم درباره توان کارشناسی دولت برای اصلاح وضعیت اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد.
2 - چشم انداز مثبت در روابط خارجی: بسیاری از افراد چشم انداز مثبت را صرفا در احیای برجام و توافق مجدد هسته ای با غرب می دانند. فارغ از تاثیر مثبت رفع کامل تحریم ها بر اقتصاد، اقتصاد ایران نیاز به طراحی چشم اندازی مثبت از روابط خارجی دارد که نباید فقط از مسیر رویکردهای قبلی دنبال شود بلکه باید از مسیرهای دیگر، چه سایر قدرت های جهانی و چه کشورهای منطقه پیگیری شود. در این مسیر به عنوان مهم ترین دستور کار، نهایی کردن هر چه سریع تر جزئیات توافق 25 ساله با چین و تعریف نقش اقتصاد ایران در ابرپروژه یک کمربند، یک راه ضروری است.
3 - تغییر فاز از دولت تلاشگر به دولت برنامه ریز: به دلیل کم کاری شدید دولت قبل در ارتباط با بدنه اجتماع و دوری از مردم، به درستی دولت جدید حضور میدانی پررنگی در بین مردم داشته و تلاش شخص رئیس جمهور در این زمینه قابل تقدیر است اما این نگرانی وجود دارد که افراط در این مسئله و غافل شدن از برنامه ریزی برای تصمیمات بزرگ، پاشنه آشیل دولت سیزدهم شود. نگارنده در یادداشت همین صفحه روزنامه در تاریخ 5 خرداد با تیتر «آقای میرکاظمی، اصلاحات ساختاری بودجه چه شد؟!» به سکوت و کم کاری در قبال موضوع مهم اصلاحات ساختاری بودجه اشاره کرد. اگرچه چند روز بعد رئیس سازمان برنامه از بررسی این موضوع در جلسات شورای هماهنگی اقتصادی قوا خبر داد اما همچنان هیچ جزئیات قابل رصد و راستی آزمایی در این باره از سوی آن سازمان منتشر نشده است. در برخی دیگر از بخش های اقتصادی دولت نیز همچنان با خلأ نرم افزاری و اندیشه ورزی در زمینه اقدامات کلان و تصمیمات اثرگذار مواجه هستیم و احساس می شود که دولت بیش از برنامه ریزی و اقدامات اثرگذار، تلاش میدانی دارد. چنین وضعیتی امکان اقدامات مهم و اثرگذار اقتصادی را کم رنگ می کند.
حتما می توان به این فهرست، موارد دیگری از جمله ضرورت ارتباط رسانه ای بیشتر با نخبگان و مواردی از این دست را اضافه کرد. کوتاه سخن این که مهار تورم به عنوان چالش اصلی دولت سیزدهم به موازات اقدامات اقتصادی به اقدامات روانی در سطح جامعه نیز نیاز دارد. این اقدامات باید منجر به فرستادن پالس های اطمینان بخش بیشتری به نخبگان و بدنه کارشناسی باشد که دولت از توان کارشناسی لازم برای حل معضلات اقتصادی برخوردار است، در چنین صورتی می توان انتظار همراهی بیشتری را از مردم برای صبر در مسیر کاهش نرخ تورم داشت.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
منوچهر آذری، بیوک میرزایی، صفا آقاجانی و قربان نجفی، همکاران بازیگر پیش کسوت مشهدی در گفت و گو با خراسان از ویژگی های فردی و حرفه ای این هنرمند خاطره ساز می گویند
مائده کاشیان
مهدی صباغی هنرمند پیش کسوت مشهدی که به تازگی در بستر بیماری بود، پنج شنبه شب (12 خرداد) در 71 سالگی، بر اثر عوارض سکته مغزی درگذشت. مراسم تشییع پیکر این هنرمند فقید امروز صبح در مشهد برگزار و او رهسپار خانه ابدی خواهد شد. تصویر صباغی دهه 80 در فیلمهایی مانند «گل یخ»، «کافه ستاره» و «زنان ونوسی، مردان مریخی» دیده شد. او همچنین در سریالهایی مانند «راه بیپایان»، «دفترخانه شماره 13» و همچنین مجموعه توقیفشده «سرزمین مادری» ایفای نقش کرده بود. سریال «پلیس جوان» محصول سال 80 که این بازیگر در آن با شهاب حسینی و مریلا زارعی همبازی بود، از جمله مجموعههای بهیادماندنی و پرمخاطب کارنامه اوست. صدای این بازیگر نیز در برنامهها و نمایشهای رادیویی مختلف مانند «صبح جمعه با شما» و «کوی نشاط» شنیده شده است. در روزهای پس از درگذشت وی، جمعی از مسئولان به این مناسبت پیامهای تسلیتی صادر کردند. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در پیام تسلیت خود ضمن اشاره به مردمداری، توانمندی و اخلاق صباغی، بابت اجرای تئاتر در جبههها نیز از وی تجلیل کرد. همچنین پیمان جبلی رئیس رسانه ملی صباغی را هنرمندی فرهیخته دانست که با جدیت و تعهد در استودیو و صحنه حاضر میشد. محسن برمهانی معاون سیما نیز ضمن اشاره به بیحاشیه بودن مهدی صباغی و بیان شیرین وی، درگذشت او را تسلیت گفت. به بهانه درگذشت صباغی، با تعدادی از همکاران این هنرمند درباره ویژگیهای اخلاقی و حرفهای او گفتوگو کردهایم.
لبخند و تواضع بهیادماندنی
صفا آقاجانی از هنرمندانی است که در رادیو با مرحوم صباغی همکاری کرده است. او از تواضع این بازیگر یاد میکند و میگوید: «همیشه لبخند روی صورت ایشان بود و لبخندشان از جلوی چشمم دور نمیشود. هرگز نتوانستم در سلام کردن به ایشان پیشدستی کنم. واقعا انسان متواضع و بسیار آدم نیکنفسی بودند و در عین حال بسیار باهوش بودند. خیلی زود شرایط را درک میکردند و با وجود سختیها و مشکلاتی که در اطرافمان وجود دارد، هرگز ندیدم لبخند از روی صورتشان محو شود. همیشه آهسته صحبت میکردند، هیچ وقت صدای بلند ایشان را نشنیدم، مگر هنگام اجرای نقش. همان طور که عرض کردم بسیار باهوش بودند به همین دلیل هر نقشی که قرار بود بازی کنند، چه نقش کوتاه یا بلند و چه ساده یا پیچیده، بسیار سریع با آن مواجه میشدند و نقش را درک میکردند. هنگام ایفای نقش، هم خودشان موفق بودند و هم به نقشهای روبهروی خودشان این فرصت را میدادند که با هم چالش داشته باشند.»
هنرمندی مردمی و پرتلاش
منوچهر آذری نیز که در رادیو چند تجربه همکاری با زندهیاد مهدی صباغی داشته است، درباره ویژگیهای این هنرمند توضیح میدهد: «آقای صباغی از هنرمندان بسیار توانمند، باسواد، اندیشمند و مردمدار بود. من ایشان را از طریق رادیو میشناسم، ایشان سالهای سال با رادیو همکاری داشتند و من افتخار داشتم در برنامه «جمعه خوب من» در رادیو جوان با ایشان همکاری کنم. این برنامه از ساعت 9 تا 11 پخش میشد و من قطعات نمایشی آن را کارگردانی میکردم. زندهیاد آقای صباغی در این برنامه با ما همکاری داشتند و خیلی خوشمزه و خوب با لهجه مشهدی و خراسانی صحبت میکردند. البته ایشان نقشهای دیگر را هم بسیار استادانه اجرا میکردند.» او ادامه میدهد: «مطمئنا هیچ کس نمیتواند از آقای صباغی بد بگوید و نخواهد گفت، چون اصلا چنین چیزی نبوده. روز جمعه وقتی خبر درگذشت ایشان به ما رسید، در رادیو فرهنگ مشغول اجرای برنامه «هفت کوچه» بودیم. یک مجموعه برنامه شاد و مفرح است و هر برنامه یک سوژه خاص و متفاوت مرتبط با آیین و فرهنگ مردم کشورمان دارد. به محض این که خبر رسید، آقای موسوینژاد تهیهکننده، بخشی از نمایشنامهای را که زندهیاد مهدی صباغی در آن بازی داشتند، پخش کرد. همه چند کلمهای درباره ایشان صحبت کردیم، به خانوادهاش تسلیت گفتیم و در انتهای برنامه هم از ایشان بسیار یاد کردیم.»آذری همچنین خاطرهای از زندهیاد صباغی روایت میکند و میگوید: «ایشان چون خودشان مشهدی بودند، در برنامههایی که به صورت زنده کار میکردیم، لهجه مشهدی را بسیار خوب و زیبا اجرا میکردند. در یک برنامه ایشان دستیار کارآگاه بودند، کارآگاه به ایشان میگفت: «شماره فلان شخص را بگیر تا با او صحبت کنم»، بعد آقای صباغی شماره را میگرفت و با همان لهجه مشهدی شیرینش میگفت: «گیریفت، گیریفت»! این «گیریفت، گیریفت» ایشان وِرد زبان بچهها شد و هروقت میخواهند شمارهای را بگیرند، میگویند به قول آقای صباغی گیریفت، گیریفت!» آذری در پایان میگوید: «مهدی صباغی در سینما، تئاتر، تلویزیون و رادیو فعال بود، فعالیت مثبتی داشت و با اخلاق خوب بسیار پرتلاش و پرتوان بود. این اخلاق خوب منش هنرمندان خوبی مثل ایشان است. خانواده آذری صمیمانه به خانواده محترم هنرمند عزیز، گرامی و فقید جناب مهدی صباغی تسلیت میگوید.»
پاس گُل مرحوم صباغی به همکاران
همچنین قربان نجفی که بیشتر در نمایشهای رادیویی با مرحوم صباغی همکاری کرده، از رفتار خوب و متواضعانه او یاد میکند و میگوید: «جناب صباغی فردی بسیار خاکی، مهربان، بزرگوار و همکاری واقعا صمیمی و توانا بودند که همصحبتی با ایشان بسیار لذتبخش بود. به هیچ وجه در حرفه خود آدم خودخواهی نبودند و این ویژگی است که هنرمند را از لحاظ انسانی ارتقا میدهد. هنرمندی که خودخواه باشد، معلوم است در شغل و کارش به جایگاه واقعی خود نمیرسد. فرض کنید در فوتبال، مهاجمی که جلوی دروازه است، گذشت میکند و به بازیکن دیگر پاس میدهد و او گُل میزند، در صورتی که خودش میتواند این کار را انجام دهد. آقای صباغی هم چنین شخصیتی داشتند.» نجفی در توضیح بیشتر این ویژگی شخصیتی مرحوم صباغی ادامه میدهد: «این مسئله همه جا وجود دارد که گاهی آدمها حرص میزنند تا خودشان دیده و شنیده شوند اما شخصیت آقای صباغی این طور نبود که تلاش کنند تا فقط خودشان دیده شوند. به راحتی میتوانستند از کنار ماجرا عبور کنند نه این که کوتاه بیایند نه، کلا از کنار ماجرا میگذشتند و فراموش میکردند.» قربان نجفی درباره خاطره خود از مرحوم صباغی میگوید: «همیشه خاطره خندهها، برخورد خوبشان و آن لهجه مشهدی که موقع صحبت کردن عادی داشتند، در یاد ما هست. یکی از نشانههای تواضعشان همین بود که لهجه خیلی نرم مشهدی داشتند و اصرار نداشتند که این لهجه شنیده نشود. زمانی که کار میکردند هم دیگر لهجه نبود.» او در پایان ضمن اشاره به کم رنگ شدن حضور زندهیاد صباغی در رادیو میگوید: «متاسفانه از زمانی که سکته کردند، فعالیتشان در رادیو کم شد و کمتر این سعادت را داشتیم که در خدمتشان باشیم اما به هرحال یاد و خاطره ایشان همیشه با ما هست. اخلاق و برخورد خوب، صمیمیت و رفاقت ایشان هیچگاه از یاد من نمیرود، اینها ویژگی هایی هستند که تمامی همکاران در هر حوزهای از ایشان به یاد دارند و بعید میدانم کسی روزی از ایشان رنجیده باشد.»
عشق بیپایان به هنر
بیوک میرزایی هم که به واسطه فعالیت در رادیو با زندهیاد صباغی تجربه آشنایی و همکاری داشته، درباره عشق و علاقه خاص این بازیگر به حرفهاش میگوید: «زندهیاد مهدی صباغی از هنرپیشههای قدیمی تئاتر و از همنسلان ماست. سالها بود که ایشان را میشناختم و کارهایشان را میدیدم. در 2-3 سال اخیر با یکدیگر همکار شدیم و در برنامه «صبح جمعه با شما» با هم کار میکردیم. واقعا هنرمند و همچنین عاشق حرفهاش بود. با این که بیمار بود، اصرار میکرد که حتما او را برای کار خبر کنند و وقتی این اتفاق نمیافتاد، ناراحت میشد. این نشان میداد که این حرفه را دوست دارد و نمیخواهد همین طور تنها در خانه بماند. به نظرم میآمد بده بستانی با کسی ندارد و این تنهایی او را اذیت میکرد. هرچند بیمار بود اما با تمام اینها تلاش میکرد به هر نحوی، از طریق تهیهکننده و کارگردان دعوت به کار شود و کار کند. وقتی میآمد و حتی یکی، دو دیالوگ کوتاه هم که میگفت خوشحال میشد.»
امروز پیکر مهدی صباغی هنرمند پیشکسوت سینما و تئاتر در مشهد آرام می گیرد
بدرود دلسوخته هنر
انگار همین دیروز بود، سالن پردیس سینمایی هویزه مشهد و حضور پیش کسوتان سینما و تئاتر برای تجلیل از چهار دهه فعالیت هنری استاد صباغی. 4 بهمن ماه سال گذشته مراسم نکوداشت این هنرمند اصیل سینما و تلویزیون در مشهد برگزار شد و حالا مرحوم مهدی صباغی بین ما نیست. بامداد جمعه گذشته خبر درگذشت استاد صباغی بازیگر مشهدی و پیش کسوت تئاتر، سینما و تلویزیون کشور اعلام شد و جامعه هنری و سینمایی کشور را سوگوار کرد. این بازیگر پیش کسوت سینما و تلویزیون که مدتی به علت بیماری بستری بود، بامداد جمعه گذشته در بیمارستان ماهدشت کرج درگذشت.
خاک سپاری پیکر استاد صباغی در قطعه هنرمندان بهشت رضا (ع)
بنا بر اعلام اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، مراسم تشییع و وداع هنرمندان خراسان رضوی با پیکر مرحوم مهدی صباغی، بازیگر پیش کسوت سینما و تلویزیون کشور، ساعت 9 صبح امروز دوشنبه 16 خرداد در مسجد رضوان صداوسیمای خراسان رضوی برگزار میشود. همچنین بر اساس اعلام قبلی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، پس از این مراسم، پیکر مهدی صباغی در قطعه هنرمندان بهشت رضا(ع) مشهد به خاک سپرده خواهد شد.
ماجرای آرزویی که برآورده شد
روایت آخرین آرزوی استاد نیز جالب است، آرزویی که برآورده و البته بهانه ای شد برای برگزاری مراسم نکوداشت این هنرمند پیش کسوت مشهدی. ماجرا مربوط به بهمن پارسال است، روزی که مراسم نکوداشت استاد مهدی صباغی برگزار و در آن آرزوی استاد نیز برآورده شد. فرهادی نیا، دبیر انجمن صنفی تهیهکنندگان فیلم بلند مشهد در همان مراسم از آرزویی گفت که برآورده شد و آن تماشای مجدد فیلم «خیابان ارگ» بود. فیلم خیابان ارگ با بازی درخشان مرحوم مهدی صباغی که با پیگیری های انجمن صنفی تهیه کنندگان فیلم بلند مشهد در یکی از سالن های پردیس سینمایی هویزه و با حضور استاد صباغی و همراهی دیگر پیش کسوتان تئاتر، سینما و تلویزیون اکران شد و استاد را به آرزویش رساند.
مردی که دلسوخته هنر بود
درگذشت استاد صباغی، با واکنش های فراوانی از سوی جامعه هنری و سینمایی کشور همراه بود که هم سوگ فقدان این هنرمند پیش کسوت کشورمان شدند. علاوه بر هنرمندان و مسئولان کشوری که در پیام های جداگانه ای درگذشت مرحوم صباغی را تسلیت گفتند، محمد حسین زاده مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در پیامی درگذشت هنرمند پیش کسوت استاد مهدی صباغی را تسلیت گفت. به گزارش روابط عمومی اداره کل ارشاد، در پیام تسلیت حسین زاده آمده است: «مرد دلسوخته هنر، استاد مهدی صباغی، از جوار حرم مولایش حضرت ثامن الحجج(ع) و در واپسین تصویر زندگی اش، به دیدار معبود رسید و نقش آفرینی های بسیاری را در چرخه عمر پر ثمر خود، به شکرانه هنرمندی اش، در صحنه هنر این اقلیم به جا گذاشت. یادش هم قد سرو هنر ایستا و پابرجاست و بی گمان بر کتیبه سینما و تئاتر خراسان ماندگار.» رضا هژبر کلالی، سرپرست معاونت هنری و سینمایی استان نیز در پیامی درگذشت استاد مهدی صباغی را تسلیت گفت. در بخشی از این پیام آمده است: «در آسمان هشتم، آخرین نقش خود را رقم زد تا از این پس دوستدارانش،
هم قطارانش و شاگردانش، به زمزمه یادش، با غم مهتاب روی سکو و همدم سوسوی ستاره ها، خاطرات آن سلطان عاشق سینما و تئاتر را، با سایه خیالش مرور کنند و به راه بی پایان پیش رو، سلام دلتنگی دهند. غم کوچ بزرگان هنر،آن سان سترگ است که جبران به کلام و تسلی نگردد.» همچنین برخی دیگر از مسئولان استانی و هنرمندان مشهدی و استان در پیام هایی درگذشت استاد صباغی را تسلیت گفتند.مرحوم مهدی صباغی متولد۱۳۳۰ در مشهد، کارنامه پرباری در حوزه سینما، تئاتر، تلویزیون و رادیو برای مردم این مرز و بوم از خود به جا گذاشت. علاوه بر حضور تاثیرگذار وی در رادیو و تلاش هایش برای احیا و معرفی لهجه شیرین مشهدی، بازی در فیلم های سینمایی گریز از شهر، گردو، زمزمه، طوبی، تماس، سایه خیال، بازگشت قهرمان، گرگهای گرسنه، سلطان، راننده شخصی، صورتی، زنان ونوسی مردان مریخی، آسمان هشتم، مرز خوشبختی و ایفای نقش در مجموعههای تلویزیونی سالهای دور از خانه، سلام، دفترخانه شماره ۱۳، راه بی پایان، پلیس جوان، خانواده حمزهعلی خان، کمند خاطرات و عقیق از جمله فعالیت های هنری مرحوم صباغی بوده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
پس از مدت ها انتظار هواداران تیم ملی، آخرین حریف در گروه ب جام جهانی مشخص شد و اوکراینی ها به خاطر یک گل به خودی، بلیت جام جهانی قطر را از دست دادند. شب گذشته تیم ملی فوتبال ولز با غلبه بر اوکراین، دومین حریف بریتانیایی ایران در جام جهانی 2022 قطر لقب گرفت. تیم ملی فوتبال ولز از ساعت 20:30 دوشنبه در مرحله پلیآف جام جهانی 2022 در ورزشگاه کاردیف سیتی مقابل تیم ملی اوکراین صفآرایی کرد و به برتری یک بر صفر دست یافت.
برخلاف آمار این مسابقه که از موقعیتهای گلزنی و مالکیت بیشتر اوکراین حکایت میکرد، ولزیها در دقیقه 34 و به لطف گل بهخودی آندری یارمولنکو از حریف خود پیش افتادند. وین هنسی سنگربان ولز در این مسابقه درخشش چشمگیری از خود نشان داد و بارها مانع گلزنی اوکراین شد.
شاگردان روبرت پیج این برتری را تا پایان این مسابقه حفظ کردند و به حسرت 64 ساله ولز در راه صعود به یک دوره جام جهانی پایان دادند. به این ترتیب یاران گرت بیل در گروه B جام جهانی 2022 قطر با تیمهای ملی ایران، انگلیس و آمریکا همگروه شدند و روز چهارم آذر، در ورزشگاه احمد بن علی به مصاف شاگردان دراگان اسکوچیچ میروند. آخرین تقابل دو تیم با یکدیگر به سال ۲۰۱۶ برمیگردد که اوکراینیها با تک گل آندره یارمولنکو فاتح نبرد دوستانه شدند. اوکراین در بازی قبلی پلیآف، اسکاتلند را ۳ بر یک شکست داد و در مقابل شاگردان رابرت پیج که به طور موقت هدایت تیم ملی کشورش را بر عهده دارد، در دیدار قبل ۲ بر یک اتریش را از پیش رو برداشتند. این بازی زیر بارش شدید باران برگزار شد و برخلاف جریان بازی که اوکراین تیم برتر میدان بود، کاپیتان یارمولنکو در دقیقه ۳۴ به اشتباه روی ضربه ایستگاهی گرت بیل دروازه تیم ملی کشورش اوکراین را باز کرد تا نیمه اول این دیدار با برتری یک بر صفر ولز به پایان برسد.
شاگردان اولکساندر پتراکوف در نیمه دوم نیز به حملات خود ادامه دادند ولی باز هم با سد محکمی به نام هنسی دروازهبان تیم ملی ولز روبهرو شدند تا در نهایت این دیدار با برتری یک بر صفر ولز به پایان برسد. ولز توانست با این پیروزی پس از ۶۴ سال برای دومین بار به جامجهانی راه یابد و در گروه دوم این مسابقات با تیمهای انگلیس، ایران و آمریکا همگروه شود.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
دو هفته پس از فرو ریختن ساختمان متروپل در آبادان، عملیات آواربرداری همچنان ادامه دارد. در سه روز گذشته، عملیات آواربرداری و امدادی وارد مرحله تازه ای از تحولات شد. پیدا شدن پیکرهای دیگر زیر آوار، سفر سرزده رئیس جمهور به آبادان، استعفای رسمی شهردار این شهر و... از جدیدترین اتفاقاتی بود که در روزهای تعطیل، متروپل را خبرساز کرد.
رئیس جمهور، صبح روز جمعه 13 خرداد پس از پایان سفر استانی به آذربایجان شرقی در سفر به آبادان در محل حادثه متروپل این شهر حضور یافت و عملیات آواربرداری را از نزدیک بررسی کرد. سیدابراهیم رئیسی همچنین در منزل تعدادی از خانوادههایی که عزیزانشان را در این حادثه از دست دادند، حضور یافت و با قرائت فاتحه، با بازماندگان ابراز همدردی کرد.
مسئولیتها و ضرورت پاسخ گویی خاطیان مشمول گذر زمان نخواهد شد
رئیس جمهور پس از بازدید از عملیات آواربرداری متروپل، در جلسه شورای اداری آبادان شرکت کرد و گفت: حتما باید با کسانی که برای سودجویی بیشتر، با سوداگری و روابط ناسالم و مفسدانه چنین حوادثی را رقم می زنند، برخورد عبرت آموزی صورت گیرد. خاطیان بدانند که گذر زمان آن ها را از مسئولیت و پاسخ گویی مبرا نخواهد کرد. رئیسی افزود: مردم به حق انتظار دارند به روابط ناسالم و فسادهای صورت گرفته منجر به حادثه متروپل به موازات اقدامات فنی و میدانی، با سرعت رسیدگی شود. مسائل خوزستان و آبادان منحصر در رسیدگی به پرونده متروپل نیست بلکه همه مسائل خوزستان باید به صورت جدی پیگیری شود. این چهارمین حضور بنده در استان خوزستان است و این روند سفر به اقصی نقاط کشور تا زمانی که مشکلات مردم حل شود، ادامه خواهد داشت.
در متروپل چه می گذرد؟
حدود دو هفته از ریزش ساختمان نوساز آبادان می گذرد و عملیات آواربرداری بیوقفه ادامه دارد. نیروهای متخصص عملیات را به طبقات زیرین ساختمان رساندند و لایه لایه در حال برداشتن آوارهای در همتنیده هستند. تا لحظه تنظیم این خبر (ساعت 21:30 یک شنبه) آمار فوتی های متروپل به 42 نفر رسید. در همین حال در دو روز گذشته تصاویری از این ساختمان خبرساز شد. تعدادی از تصاویر، خودروهایی را نشان می داد که بعد از 12 روز از طبقه های بالای ساختمان متروپل خارج شدند. در این مدت، تصاویر دیگری هم در فضای مجازی جنجالی شد که راوی آن مدعی است از طبقه پنجم برج تخریب شده تصویربرداری کرده و واحد شیشه ای تخریب نشده، دفتر حسین عبدالباقی مالک متروپل است. هرچند این فیلم هنوز تایید نشده است. طی دو روز گذشته رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز از پایان ماموریت نیروهای این سازمان در محل حادثه متروپل آبادان بعد از ۱۳ روز فعالیت شبانهروزی خبر داد.
جنجال خروج استاندار سابق خوزستان از کشور
دیروز خبرهایی درباره خروج غلامرضا شریعتی، استاندار سابق خوزستان هم خبرساز شد. در خبری که در فضای مجازی دست به دست شد، آمده بود: غلامرضا شریعتی استاندار سابق خوزستان که از حامیان عبدالباقی مالک برج فروریخته متروپل بوده، روز شنبه از کشور خارج شده است. پیگیری های ایرنا نشان می داد شریعتی که در افکار عمومی و برخی دستگاه های نظارتی به عنوان یکی از متهمان این فاجعه مطرح شده به صورت قانونی به کشور امارات رفته است. این درحالی است که رسانه قوه قضاییه در واکنش به این خبر نوشت: تا کنون دستگاه های ذی ربط گزارشی درخصوص تقصیر یا قصور غلامرضا شریعتی ارائه نداده اند. در عین حال همسر شریعتی نیز اعلام کرد: او امروز به کشور بازمی گردد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سیدخلیل سجادپور- دوستی خیابانی یک دختر 16 ساله با چند جوان پارک نشین، آتش نزاع خونینی را شعله ور کرد که یک نفر به دست «جراح» کشته شد و یک نفر هم در بیمارستان تحت درمان قرار گرفت.
به گزارش اختصاصی خراسان، این نزاع مرگبار نیمه شب سیزدهم خرداد در پارک مروارید مشهد هنگامی رخ داد که دو نوجوان با دختر 16 ساله ای مشغول گفت و گو بودند. آن ها که از مدتی قبل و در پی یک آشنایی خیابانی، دورهمی های خود را با پارک نشینی شبانه می گذراندند، ناگهان متوجه تماس های تلفنی متعددی روی گوشی «پارمیدا» شدند. این درحالی بود که دختر نوجوان مدام تماس های طرف مقابلش را بی پاسخ می گذاشت. دو نوجوان پارک نشین که از این ماجرا به شدت برافروخته بودند و خشم و عصبانیت وجودشان را فرا گرفته بود، در یک لحظه گوشی «پارمیدا» را گرفتند و به جوانی که در آن سوی خط بود به شدت تاختند. بحث و جدل به فحاشی و کلمات توهین آمیز کشید تا جایی که کری خوانی ها ریشه دواند و این شاخ و شانه کشیدن ها به قرار خیابانی برای نزاع انجامید. گزارش خراسان حاکی است، در حالی که بعد از این کل کل های تلفنی، دختر 16 ساله پارک مروارید را ترک کرده بود ناگهان سرنشینان یک دستگاه سمند به خیابان فرهنگ 21 آمدند و با رفتارهایی «مست گونه» فحاشی را آغاز کردند. «رامین» یکی از دو جوان مذکور به سمت آن ها رفت ولی هدف ضربه چاقو قرار گرفت و دست چپش به شدت زخمی شد. در همین حال عرفان نوجوان دیگر هم به یاری دوستش رفت و با جوانان غریبه درگیر شد که او نیز هدف ضربات چاقو قرار گرفت و خون آلود بر زمین افتاد. بنابراین گزارش، دقایقی بعد دو مجروح این حادثه به بیمارستان فارابی مشهد انتقال یافتند اما «عرفان» نوجوان 17 ساله بر اثر ضربات مهلک چاقو جان خود را از دست داد و دست «رامین» نیز مورد مداوا قرار گرفت. با گزارش این ماجرای تکان دهنده به قاضی ویژه قتل عمد، طولی نکشید که قاضی دکتر صادق صفری شبانه عازم بیمارستان شد و بدین ترتیب تحقیقات قضایی برای شناسایی عامل یا عاملان این نزاع مرگبار ادامه یافت.
دقایقی بعد با صدور دستورات محرمانه ای از سوی مقام قضایی، نیروهای انتظامی دختر 16 ساله را با ترفندهای پلیسی به کلانتری فراخواندند. او با بیان این که هنگام درگیری در محل حضور نداشته است، به قاضی شعبه 208 ویژه جنایی مشهد گفت: من در پارک مروارید در کنار دو تن از دوستانم بودم که «آرمین»، دوست دیگرم مدام زنگ می زد. آن ها از تماس های «آرمین» ناراحت شدند و گوشی مرا گرفتند که کارشان به درگیری کشید و قرار دعوا گذاشتند!
به گزارش خراسان، در پی اظهارات این دختر نوجوان، دستور بازداشت «آرمین» و همدست او در حالی از سوی قاضی صفری صادر شد که سه جوان پارک نشین دیگر نیز به ماجرای دوئل عشقی اشاره کردند و مشخص شد که فردی معروف به «جراح» در این درگیری نقش مهمی داشته است. هنوز تلاش های کارآگاهان اداره جنایی پلیس آگاهی خراسان رضوی برای دستگیری عوامل مرتبط با این پرونده جنایی ادامه داشت که «محمد – الف» معروف به «جراح» خود را به کلانتری شهید هاشمی نژاد مشهد معرفی کرد و در حالی که باز هم سعی داشت با رفتارهایش خود را «مست» نشان دهد به وارد آوردن ضربات چاقو به نوجوانی در پارک مروارید اعتراف کرد. این جوان 27 ساله نیز بلافاصله به مقر انتظامی انتقال یافت و در حضور مقام قضایی جزئیات این چاقوکشی مرگبار را در حالی شرح داد که آثار خودزنی عمیق و خالکوبی های زیادی بر اندامش نمایان بود.
گزارش اختصاصی خراسان حاکی است، بررسی های بیشتر درباره این جنایت وحشتناک که به خاطر دوئل عشقی در پی دوستی های خیابانی رخ داد، همچنان ادامه دارد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
نبی شریفی - بیش از 100 روز از آغاز جنگ اوکراین به دستور ولادیمیر پوتین می گذرد. روسیه که هشت سال پیش شبه جزیره کریمه را به خاک خود الحاق کرده بود، توانسته در میدان نبرد و با همراهی جدایی طلبان دونباس، تمام خطوط شرقی اوکراین را تحت کنترل و اشغال خود درآورد. در واقع با سقوط ماریوپل، ارتش روسیه توانسته بهطور کامل دسترسی اوکراین به دریای آزوف (که در شمال دریای سیاه و میان دو کشور روسیه و اوکراین واقع شده) را نیز قطع کند. مسکو اکنون نزدیک به ۱۲۵ هزار کیلومتر مربع از خاک اوکراین را در اشغال خود دارد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در یک سخنرانی برای پارلمان لوکزامبورگ اعلام کرد که هم اکنون روسیه حدود ۲۰ درصد از خاک کشورش را اشغال کرده است. با ادامه جنگ، مقامات غربی تاکید میکنند که روسیه، به رغم شکستهای اولیه، همچنان قصد دارد کییف را تصرف کند و بخش زیادی از اوکراین را تحت سلطه خود درآورد. یکی از مقامات گفته: «این اهداف حداکثری، پابرجا هستند.» حتی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هم هشدار داده است که «اگر کشورهای غربی موشکهای دوربرد به اوکراین بدهند، ارتش روسیه به هدفهای جدیدی حمله خواهد کرد که تا کنون به آن ها حمله نکرده است.» در این شرایط سوال این است که سرنوشت جنگ اوکراین چه می شود؟ جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز جمعه، ۱۳ خرداد، در پاسخ به سوال یک خبرنگار که پرسید «آیا اوکراین برای دستیابی به صلح باید اراضی خود را واگذار کند؟» گفت: «از ابتدا گفتهام و همه با من موافق نبودهاند. این قلمروی آنهاست. من به آنها نمیگویم چه کاری باید انجام دهند و چه کاری را نباید انجام دهند.» به گزارش نیویورک پست، رئیس جمهوری آمریکا گفت: «اما به نظر من در نقطهای از این خط، باید با مذاکره به یک راهحل برسیم و نمیدانم که این مستلزم چیست. من فکر نمیکنم کسی تا آن زمان بداند اما در این میان، ما همچنان اوکراینیها را در موقعیتی قرار میدهیم که بتوانند از خود دفاع کنند.» سخنان بایدن مبنی بر مطرح بودن گزینه صلح در ازای عقب نشینی ارتش اوکراین از سرزمین های اشغال شده اش، همچون تیری بود که به قلب زلنسکی شلیک شده است. در روزهای اخیر برخی از شخصیتهای سیاسی برجسته در آمریکا از جمله هنری کیسینجر خواستار این شده بودند که اوکراین با پذیرش ضمیمه شدن بخشی از خاک این کشور به روسیه، زمینه را برای پایان جنگ و برقراری صلح فراهم کند. ایدهای که البته با انتقاد دولت اوکراین رو به رو شده است. به رغم ارسال تسلیحات متنوع کشورهای غربی به اوکراین، این تنها دولت آمریکا نبوده که پشت کی یف را در زمین سیاست خالی کرده است. امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز که در سه ماه اخیر در نقش میانجی ظاهر شده، در مصاحبهای که روز شنبه منتشر شد، گفت: «ما نباید روسیه را تحقیر کنیم تا روزی که درگیریها متوقف شد، بتوانیم یک راه خروج از طریق دیپلماتیک ایجاد کنیم.» سخنانی که با واکنش تند کی یف روبه رو شد و آن ها این موضع گیری کاخ الیزه را تحقیر پاریس نامیدند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.