غفوریان- وقتی یک قانون با کلی اما و اگر و امکان برداشت های متفاوت تصویب می شود و تا مدت ها و سال ها مخاطبان آن قانون را با مشکل مواجه می کند، این یعنی طراح و تصویب کننده آن قانون مبهم صرفا خواسته اند از خود رفع مسئولیت کنند. به طور قطع «قانون 9 ماه مرخصی زایمان» یکی از همین موارد است که با گذشت شش سال، اجرای آن همچنان گرفتار برداشت ها و سلایق مختلف است به طوری که برخی بخش های دولتی مدت 9 ماه را اعمال می کنند و برخی دیگر همچون آموزش و پرورش فقط شش ماه به متقاضی مرخصی می دهند و در
بخش های غیر دولتی که اساسا این قانون وضعیت نابه سامانی دارد و اجرای آن جز با کرام الکاتبین امکان پذیر نیست. اگرچه معاونت امور زنان ریاست جمهوری معتقد است این قانون باید اجرا شود و کسانی که نتوانسته اند از کارفرما حقشان را بگیرند باید از طریق شکایت اقدام کنند، در عین حال دیوان عدالت اداری در اظهارنظری صریح، مرخصی زایمان را 9 ماه با احتساب سابقه خدمت عمومی و حقوق و مزایا اعلام کرد.
شیوه «پایان باز» برای یک قانون!
مجلس 20 خرداد 92 در مصوبه ای که14روز بعد از آن به دولت ابلاغ شد، تصویب کرد : «به دولت اجازه داده می شود مرخصی زایمان مادران را به 9 ماه افزایش دهد و همسران آنان نیز از دو هفته مرخصی اجباری(تشویقی) برخوردار شوند.»این متن همان قانون مبهمی است که قانون گذار و تصویب کننده، با عبارت «به دولت اجازه داده می شود» آن را دو پهلو نگاشته و دست را برای اجرا کردن یا نکردن باز گذاشته اند. به نوعی همچون برخی فیلم های سینمایی پایانی باز دارد و هر یک از ما می تواند به دلخواه خود از آن برداشت کند.
قانون باید اصلاح شود اما...
درباره وجود این اشکال در متن قانون، اگرچه ممکن است این فرضیه نیز درست باشد که قانون گذار قانون را به گونه ای نگاشته است که هزینه اجباری بر دوش دولت نگذارد، اما در شرایط بحران آینده جمعیتی و کاهش ازدواج ها، تسهیل و تشویق فرزندآوری از جمله راهکارهای کاستن این چالش است.در این باره زهرا ساعی عضو فراکسیون زنان مجلس سال قبل از ضرورت اصلاح این قانون سخن گفت اما اقدامی جدی در این باره هنوز صورت نگرفته است. او به خانه ملت گفته بود: «استفاده از لفظ موظف به جای مکلف در قانون افزایش مرخصی زایمان راه را برای برخوردهای سلیقهای در اجرای آن باز کرده است. در پی تصویب این قانون، دستگاههای دولتی موظف به افزایش مدت مرخصی زایمان هستند، به این معنا که چنان چه اعتبارات لازم برای این بخش تامین نشود دستگاههای اجرایی میتوانند به بهانه تکمیل نشدن سقف اعتباراتشان از اجرای این قانون سر باز زنند.» ساعی همان موقع در تیر 97 از نگارش طرحی برای اصلاح این قانون سخن گفته بود که البته پس از آن خبری از آن نشد.
اجرا به بودجه بستگی دارد
دوسال پس از تدوین این قانون، تیر سال 94 الهام امینی معاون حقوقی وقت رئیس جمهور گفته بود: «افزایش مدت زمان مرخصی از شش ماه به 9 ماه به عنوان الزام شناخته شده اما دستگاه ها و وزارتخانه ها در صورتی که توان تامین مالی داشته باشند می توانند این قانون را اجرا کنند و در صورت نداشتن توان تامین مالی این قانون برای دستگاه مربوط قابل اجرا نیست.» در عین حال این قانون، اکنون با صراحت دیوان عدالت اداری، برای چندمین بار فصل الخطاب قانونی یافته به این معنا که طبق نظر این دیوان، مرخصی زایمان برای تمام بانوان واجد شرایط با احتساب سابقه خدمت عمومی و حقوق و مزایا 9 ماه است و کارفرما ملزم به اجرای آن است. به گزارش روابط عمومی دیوان عدالت اداری، دیوان عدالت اداری دیروز در پی شکایت مادران پزشک متخصص در دوره تعهد خدمت، اعلام کرد: مرخصی زایمان برای همه مادران شاغل همان 9 ماه است و وزارت بهداشت حق ندارد آن را به چهار ماه تقلیل دهد.
دلایل ناکامی قانون 9 ماهه
در شرایطی که کشور در شرایط مناسب بافت جمعیتی نیست و طبق اعلام وزارت بهداشت ما در 30 سال آینده با وضعیت فعلی جزو کشورهای کهن سال خواهیم بود، این قانون در شش سال گذشته سرنوشت ناکامی را پشت سر گذاشته است و به طور قطع تا بسترهای اجرای دقیق آن فراهم نشود نمی توان به اجرای آن چندان امیدوار بود. طبق بررسی ها سه دلیل عمده برای اجرانشدن این قانون می توان برشمرد:
1- ابهام در متن قانون
2- تامین نشدن منابع اعتباری اجرای قانون به ویژه در بخش غیر دولتی
3- نداشتن امنیت شغلی برای متقاضیان پس از بازگشت از مرخصی.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
کامیار-در شرایطی که همگان منتظر معرفی نامزد فراکسیون اکثریت برای نخست وزیری از سوی رئیس جمهور عراق بودند، "برهم صالح"، در نامه ای به پارلمان این کشور برای استعفا از سمت خود اعلام آمادگی کردتا عملاً بر مشکلات سیاسی موجود در این کشور افزوده شود.به نظر می رسد چهار دلیل را می توان در خصوص اعلام آمادگی برهم صالح برای استعفا مطرح کرد.اولین دلیل این است که استعفای عبدالمهدی روز اول دسامبر از سوی پارلمان پذیرفته شد و او به مدت یک ماه به عنوان نخست وزیر "تصریف الامور" یا "پیشبرد امور" به طور موقت نخست وزیری عراق را بر عهده گرفت.با پایان یافتن دوره یک ماهه دولت پیشبرد امور عملاً رئیس جمهور عراق باید نخست وزیر این کشور نیز بشود.برهم صالح پیش از این اعلام کرده بود که به طور همزمان نخست وزیر عراق نخواهد شد و به همین دلیل آمادگی برای استعفا از سمت خود را به پارلمان این کشور اعلام کرد.دومین دلیل، فشار آمریکا بر "برهم صالح" برای معرفی نکردن نخست وزیر جدید این کشور است.در یک ماه گذشته سه نامزد از سوی فراکسیون البنا برای تصدی پست نخست وزیری معرفی شدند، اما برخی منابع عراقی اعلام کردند که برهم صالح تحت فشار خارجی به خصوص آمریکا از معرفی نامزدهای پیشنهاد شده برای پست نخست وزیری خودداری کرده است."حامد الموسوی"، از نمایندگان پارلمان عراق گفت: فشارهای خارجی بر رئیس جمهور برای استعفا اعمال شده است.سومین دلیل اعلام آمادگی "برهم صالح" برای استعفا، حرکتی پوپولیستی است. برهم صالح در حالی از سمت خود استعفا کرد که "محمد الحلبوسی"، رئیس پارلمان در نامه ای به وی فراکسیون "البنا " را به عنوان فراکسیون بزرگ تر معرفی کرد.در همین حال، جریان صدر نیز در نامه ای به برهم صالح مدعی تشکیل فراکسیون بزرگ تر شد.این در حالی است که به لحاظ قانونی، نامه رئیس پارلمان برای معرفی فراکسیون بزرگ تر باید از سوی رئیس جمهور لحاظ شود.برهم صالح که از مخالفت برخی جریان های سیاسی در پارلمان و همچنین معترضان میدان التحریر با فراکسیون البنا آگاهی داشت، از انجام وظیفه قانونی خود خودداری و در حرکتی که با هدف حفظ موقعیت وی در ساختار قدرت عراق انجام شد، برای استعفا از سمت خود اعلام آمادگی کرد. چهارمین دلیل اعلام آمادگی برهم صالح برای استعفا از سمت خود، مربوط به موضع کُردهای عراق در خصوص قانون جدید انتخابات است.گروههای کُردی در جلسه پارلمان عراق برای تصویب قانون جدید انتخابات، پارلمان را ترک و مخالفت خود را اعلام کردند.به نظر می رسد اعلام آمادگی برهم صالح برای استعفا تنها دو روز پس از تصویب قانون جدید انتخابات، بی ارتباط با این موضع کُردهای عراقی در خصوص قانون جدید انتخابات این کشور نیست.به هر روی استعفای «صالح» دودستگی را در عراق تشدید کرده است.جریان ملی حکمت به رهبری حکیم وفراکسیون سائرون به رهبری مقتدی صدر از اقدام صالح حمایت کرده،درمقابل کتائب حزب ا... و فراکسیون البنا یا همان سازندگی متشکل از جریان نوری المالکی، محمد الحلبوسی، هادی العامری، فالح فیاض و برخی دیگر از چهرههای پارلمانی عراق ،برهم صالح رامتهم به نقض قوانین کشور کردند.
قانون چه می گوید؟
حالا که رئیس جمهور پیام استعفای خود را به مجلس فرستاده، طبق قانون نمایندگان مجلس باید در مدت یک هفته به درخواست استعفای برهم صالح رسیدگی و نظر خود را اعلام کنند. طبق قانون اساسی عراق در این شرایط، اگر استعفای رئیس جمهور پذیرفته شود همه مسئولیت ها و وظایف برهم صالح به «محمد الحلبوسی» رئیس مجلس نمایندگان عراق واگذار خواهد شد و این الحلبوسی خواهد بود که گزینه فراکسیون اکثریت را برای نخست وزیری مامور تشکیل دولت می کند.اگر استعفای صالح پذیرفته شود، الحلبوسی رئیس مجلس عراق و ائتلاف تحت رهبری وی که با فراکسیون البنا (سازندگی) به عنوان فراکسیون اکثریت جبهه ای واحد و هم رای برای معرفی نامزد نخست وزیری تشکیل داده، کار سختی در معرفی نخست وزیر جدید پیش رو نخواهد داشت .برخی کارشناسان بر این باورند که در صورت سپردن مسئولیت های رئیس جمهور صالح به الحلبوسی، رئیس مجلس عراق «اسعد العیدانی» گزینه ای که صالح حاضر نشد وی را مامور تشکیل کابینه کند را به عنوان نامزد نخست وزیری معرفی خواهد کرد.روند تحولات سیاسی عراق این روزها به گونه ای غیر منتظره به پیش می رود و هنوز هیچ چیز معلوم نیست، تنها باید به انتظار نشست و شاهد کنش و واکنش های غیرعادی در عرصه سیاسی و اجتماعی این کشوربود.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گزارش: محمد بهبودینیا | عکس: خراسان
از روز ۲۷ شهریور امسال، کیفیت هوای کلان شهر مشهد با افزایش ذرات معلق و گرد و غبار به وضعیت ناسالم رسید و اواسط مهرماه، بر پایه گزارش مرکز پایش آلایندههای زیست محیطی مشهد و اداره کل هواشناسی استان، شیب نمودار وضعیت آلایندهها به نقطهای رسید که مدارس ابتدایی و استثنایی شهر، یکهفته تعطیل شد. روزهـای پس از آن هم، میانگین شاخص کلی کیفیت هوا در مشهد، نشانگر وضعیت هشدار است و اورژانسی شدن برخی به علت آلودگی هوا، نشاندهنده شرایط ویژه آب و هوای مشهد است. در این میان، شهرداری مشهد برای کنترل آلودگی هوا، با همکاری راهنمایی و رانندگی و با دریافت احکام لازم از معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادستانی، از سه سال قبل اقداماتی رابرای برخورد با خودروهای آلاینده شروع کرده است و با راهاندازی گشتهایی در شهر، به سنجش میزان آلایندگی خودروها به شکل تصادفی اقدام میکند. حرکتی که اگرچه بهواسطه محدود بودنِ این گشتها در قیاس با هزاران خودروی شخصی و عمومی در شهر، بازدارندگی چندانی ندارد اما در شرایطی که طبق اعلام مسئولان اداره محیطزیست شهری، هیچ کدام از ادارات استان برای بالابردن توان گشتهای مبارزه با آلودگی هوا پای کار نیامدهاند، غنیمت است. از آن جــا که خودروهای قدیمی یا بیکیفیت، یکی از مهمترین عوامل آلودگی هوا در شهرهای بزرگ بهحساب میآیند، یک روز با تیم گشت شهرداری، برای سنجــش میزان آلایندگی خودروهای شهر همراه شدیــم تا ساز و کار این تیم، برخورد رانندگان و یک مقیاس مینیاتوری از تعداد خودروهای شخصی آلاینده و خودروهای عمومی و دولتی بهدست آوریــم.
سنجش آلایندگی با سنسورهای مخصوص و ضبط مدارک و توقیف خودرو
4 خـودروی سواری آلاینده از بین 10 خـودرو
«محمد پذیرا» مدیر واحد محیطزیست شهرداری مشهد، «داریوش اتحاد» مسئول گشت و بازرسی و یکی از نیروهای پلیس راهور مشهد، به همراه خبرنگار و عکاس روزنامهخراسانرضوی، تیمی را تشکیل میدهند که برای سنجش میزان آلایندگی خودروها، به سطح شهر میرویم. شرایط کار این گونه است که جلوی خودروهای عبوری در نقاط مختلف شهر گرفته میشود و در ادامه، با نصب یک سنسور روی اگزوز خودروها، میزان و چگونگی گازهای خروجی خودرو، بر مبنای شاخصهای مختلف سنجیده میشود. با حضور در چندین خیابان مشهد از جمله بولوار شهید صادقی، بولوار فلسطین و. ..، 10 خودروی شخصی، هم سواری و هم وانتنیسان تست میشونــد. رانندهها برخی با تعجب و برخی با اعتراض، خودرویشان را کنار خیابان پارک میکنند و رونــد تست اجرا میشود. یک راننده که خودرواش آلاینده تشخیص داده میشود، درددل میکند: «با شرایط فعلی که تعمیرکار فقط برای بالا زدنِ کاپوت خودرو، 100 هزار تومان میگیرد، آلاینده بودن خودرو اولویت چندم من است. مسئولان دولتی خودشان منتظر باد و باران میمانند تا هوا پاکیزه شود ولی ما باید از جیب مان خرج کنیم تا هوا پاکیزه بماند!» در ادامه، از بین 10 خودرو، چهار خودرو، آلاینده تشخیص داده میشود. «پذیرا» توضیح میدهد: «سنجش آلایندگی خودروها با این سنسورهای مخصوص، در مشهد به عنوان تنها کلانشهر ایران، برای اولین بار در کشور در حال انجام است و از سه سال قبل استارت خورده است. پس از محرز شدن آلایندگی یک خودرو، مدارک خودرو ضبط و به مالک خودرو دو هفته فرصت داده میشود تا اقدامات لازم را برای استانداردسازی خودرو انجام دهد. چنان چه این اتفاق نیفتاد، اخطار دوم با مهلت یکهفته به نشانی مالک خودرو ارسال میشود و در ادامه، پیگیریهای بعدی انجــام میگیرد. با این روش 93 درصد دارندگان خودروهای آلاینده، اصلاحات لازم را انجام میدهند اما برای برخی که طی این دو مرحله موفق به استانداردسازی خودرو نمیشوند، به دستور قضایی در کمیسیون بند 20 آرایی صادر و براساس آن، توقیف سیستمی پلاکشان انجام میشود و خودرو به هیچ عنوان حق نقل و انتقال نخواهد داشت».
راننده تاکسیهای فرسوده در نبود تاکسیِ نو بلاتکلیفاند
2 تاکسی آلاینده از بین 4 تاکسی
ایستگاه تاکسیهای خطی در میدان فلسطین مشهد و تست گازهای خروجی و سنجش میزان آلودگیشان، مرحله بعدیِ این گشتزنی است. از بین چهار تاکسی تست شده، دو تاکسی آلاینده تشخیص داده میشود. یکی از تاکسی داران درباره دلیل استاندارد نبودن خودرواش توضیح میدهد: «تعداد زیادی از تاکسیهای شهر فرسودهاند و من و همکارانم از چند ماه قبل برای نوسازی این تاکسیها ثبت نام کرده ایم اما تاکسیرانی اعلام میکند فعلا تاکسی جدید نداریم و از طرفی تعمیر و اصلاحات هر تاکسی، حداقل 2.5 میلیون تومان هزینه دارد و در حالی که این هزینهها به ما تحمیل میشود، هیچ حمایتی نمیشویم. به بیشتر همکاران من اعلام شده تا سه ماه آینده، تاکسیهای جدید میرسد و تاکسیهای غیراستاندارد فعلی از دور خارج میشود. روی همین حساب بیشتر تاکسی داران با خودشان فکر میکنند وقتی قرار است این خودرو را سه ماه دیگر تحویل دهم، دلیلی ندارد الان سه میلیون تومان هزینه کنم. اگر آلودگی هوا مهم است باید بودجهای برای کنترل و مدیریت آن در نظر گرفته شود، نه این که بارش روی شانه مردم و رانندگان بیفتــد.» «داریوش اتحاد» توضیح میدهد: «رانندگان تاکسیهای فرسوده، بیشترین نقش را در آلایندگی هوا دارند ولی برای تعمیر خودرو با مشکلات زیادی دست به گریبانند که تامین نشدن تاکسی جدید برای جایگزینی خودروی فرسوده، یکی از آن هاست. مهم است که گشتهایی مختص شناسایی و بررسی آلایندگی تاکسیها طراحی شود و در کنارش، طرحهای تشویقی برای رانندگانی که اقدام به استانداردسازی خودروهایشان میکنند، در نظر گرفته شود.»
قانون آلایندگی اتوبوسها از 30سال قبـل بهروز نشده
در ادامه، به یکی از پایانههای اتوبوس درون شهری مشهد میرویم. گازهای خروجی از اگزوز چهار اتوبوس با نصب سنسور، تست میشود و درحالی که دودههای خارج شده، حتی بدون سنسور و رایانه هم قابل تشخیص است، دستگاه چیزی را نشان نمیدهد! پذیرا توضیح میدهد: «این تشخیص ندادن، به علت قدیمی بودن قانون و استانداردهای سنجش میزان آلایندگی خودروهای دیزلی است که حداقل از 30 سال قبل تا امروز، به روز نشده. با وجــود این در صورت اثبات آلایندگی یک اتوبوس، نامهای به سازمان اتوبوسرانی ارسال میشود تا هر چه سریعتر برای خارج کردن آن اتوبوس از خط، اقدامات لازم صورت بگیرد. به شکل کلی هم، همه اتوبوسها هر سه ماه یک بار از نظر آلایندگی تست میشوند و مجوز سه ماهه فعالیت دریافت میکنند.»
هیچ تبعیضی بین تست خودروی دولتی و شخصی نیست
چندین خودروی پلاک قرمز که برای ماموریتهای دولتی استفاده میشوند هم از جمله خودروهایی هستند که برای تست آلایندگی، متوقف میشوند و البته آلاینده نیستند. «اتحاد» در پاسخ به این سوال که نحوه برخورد با خودروهای آلاینده دولتی به چه شکل است، میگوید: «برای ما هیچ فرقی بین خودروهای دولتی و شخصی نیست. منتها شاید اگر ادارات دولتی، نظارت و مجوزدهی به خودروهایشان را در زمینه کنترل آلایندگی به ما بسپارند، شاهد تغییر موثری خواهیم بود و این کار نیاز به همت جمعی ادارات دولتی دارد.» وی در ادامه به ارائه چند راهکار برای سرعتبخشیدن به روند استانداردسازی خودروهای دودزا اشاره میکند: «ما در روز مدارک 70 خودروی آلاینده را در مشهد ضبط میکنیم اما تنها 30 خودرو در روز برای رفع مشکل شان اقدام میکنند و این به این معناست که 40 خودرو، روزهای طولانی، تا لحظه توقیف پلاک، آلاینده باقی میمانند. یکی از مهمترین دلایل این موضوع، ناتوانی اقتصادی مردم برای انجام تعمیرات است. امروز آلودگی هوا در حالت بحرانی قرار دارد و اگر ستاد بحران یا کارگروه آلودگی هوا بتوانند مراجعی را برای ارائه وام استانداردسازی خودرو معرفی کنند یا اتاق اصناف تعدادی از تعمیرگاههای سطح شهر را به عنوان نماینده با تخفیفات ویژه معرفی کند یا شرکتهای تولید و واردات خودرو خدمات و تخفیفهایی را برای اصلاح شرایط خودرو عرضه کنند، شاید تعداد زیادی برای رفع مشکل خودرویشان اقدام کنند. متاسفانه تا امروز، هیچ ادارهای با ما همکاری نداشته و این توقع را داریم که حداقل در روزهایی که آلودگی هوا در حالت هشدار است، از استانداری، پلیس راهور و دیگر ادارات درگیر، در گروههای ما حضور داشته و از نزدیک شاهد شرایـط باشند.»
7 گروه
هم اکنون هفت گروه گشت نامحسوس شناسایی و برخورد با خودروهای آلاینده مشغول فعالیت در شهر هستند که یک گروه مختص اتوبوسرانی است و شش گروه دیگر مختص سنجش خودروهای شخصی هستند که بهشکل معمول در ایستگاههای چمن، جاده سنتو، خیام، طبرسی، شهدا و ابتدای جاده سرخس به دلیل تردد بالا مستقرند.
3 سال فعالیت
شناسایی و برخورد با خودروهای دودزا بهوسیله نصب سنسور مخصوص بر اگزوز خودروها، از سه سال پیش در قالب گشتزنیهای گروههای واحد محیط زیست شهریِ شهرداری مشهد آغاز شده است.
5696 مورد اعزام به تعمیرگاه
در 9 ماهه نخست امسال، 647 دستگاه وانت، 904 اتوبوس ادارات، برونشهری و درونشهری، 494 کامیـون، 353 تاکسی و 3298 خودروی سواری، توسط گشت سمام شناسایی و بهواسطه محـرز شدنِ آلایندگی، مدارکشان ضبط شده است و به تعمیرگاه اعزام شدهاند.
20 درصد
20درصدِ اتوبوسهای سطحشهر، دودزا و آلایندهانــد که از این تعداد، 80درصدشان اتوبوسهای خصوصی هستند.
18 خـودرو
طی سهساعت همراهی خبرنگار خراسان با تیم سمام، 18خودروی سواری و تاکسی و اتوبوس بازرسی شدند که از این تعداد، شش خودرو آلاینده تشخیص داده شدند. از بین 10 خودروی سواری که سمند و پرایــد بودند، سه خودروی چینی هم بررسی شدند که برعکس تصورات، آلاینده نبودند!
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مائده کاشیان - معمولاً تلویزیون برای نقد تولیدات خودش، برنامه خاصی ندارد و جای نقد سریالها در تلویزیون حسابی خالی است. اگرچه تا به حال برنامههایی مانند «مثبت ستایش» در شبکه سه به نقد سریال «ستایش» و «حوالی نگاه» در شبکه یک، به نقد سریال «بوی باران» پرداختهاند، اما این برنامهها به مجموعه مورد نقد خود بیشتر نگاه مثبت داشتهاند، به همین دلیل هنوز نمیتوان گفت خلأ نقد تلویزیون در رسانه ملی پر شده است. برنامه «مثبت وارش» تازهترین برنامهای است که چهارشنبهشب ساعت 22:30 برای نقد سریال «وارش» از شبکه سه روی آنتن رفت. این برنامه نیز، مانند دو برنامهای که نام بردیم نگاه یکطرفهای به سریال داشت و سوالات مخاطبان باز هم بیپاسخ ماند.
نقد مثبت منتقد
برخلاف برنامه نقد «ستایش» و «بوی باران» که کلا منتقد سینما و تلویزیون در آن حضور نداشت، این بار از حضور محمدتقی فهیم منتقد سینما و تلویزیون استفاده شده بود تا کیفیت سریال و نوع پرداخت قصه را ارزیابی کند و هدف نقد و بررسی محقق شود، اما باز هم این اتفاق نیفتاد. محمدتقی فهیم در میان صحبتهایش، اشاره کوتاهی به بعضی ضعفهای سریال داشت، اما به همین اشاره کوتاه بسنده کرد. او بیشتر به نکات مثبت سریال پرداخت و از آن تعریف و تمجید کرد. حضور محمدتقی فهیم در «مثبت وارش» ظاهرا جای خالی یک منتقد را پر کرده بود، اما رویکرد یکطرفه و مثبت او به سریال، باعث نشد شاهد نقد نقاط ضعف این سریال در تلویزیون باشیم.
مجری همسو و موافق با مهمانان
غیر از منتقد و کارگردان که طبیعتاً از اثر خود دفاع میکند، این مجری برنامه است که وظیفه دارد به عنوان نماینده مخالفان در برنامه، حداقل نظر آنان را مطرح کند، اما پیمان طالبی در مقام مجری «مثبت وارش»، کاملا با مهمانان همسو بود و سوالات چالشبرانگیزی مطرح نکرد. در نقد و بررسی یک اثر، لازم است صحبتهای مخالفان و موافقان منعکس شود نه این که افراد دور هم جمع شوند تا در واقع هرکدام از آنها با صحبتهای خود نظرات دیگری را تایید کنند و همه متفقالقول، یک حرف را بزنند.
جای خالی نظرات مخاطبان
به خاطر دارید پس از پخش چند قسمت از سریال، مردم گیلان به سریال معترض شدند و معتقد بودند که در این مجموعه به آنها اهانت شده است. طبیعتا بخشی از برنامه «مثبت وارش» باید به این موضوع میپرداخت و البته گزارشی هم از مصاحبه با مردم گیلان پخش کرد اما بیشتر گیلانیهایی که با آنها مصاحبه کرده بودند، نظر مثبتی درباره سریال داشتند و از آن راضی بودند! بهتر بود در این گزارش نظر مخالفان سریال هم منعکس میشد تا در برنامه به انتقاد منفی آنان پاسخ داده شود. علاوه بر این، طبق اعلام پیمان طالبی در تیزر تبلیغاتی برنامه، قرار بود مخاطبان سریال نظر خود را در صفحه رسمی «مثبت وارش» در اینستاگرام بنویسند تا در برنامه مطرح شود اما هیچ اشاره ای به نظرات مخاطبان نشد و طرح نظرات مردم موکول شد به برنامهای که احتمالا پس از پایان سریال پخش خواهد شد.
نقد و بررسی پیش از پایان سریال
در این برنامه احمد کاوری کارگردان سریال، بهنام تشکر و پیمان طالبی، بارها اشاره کردند که مردم گیلان زود قضاوت کردهاند و تا پایان قصه صبر کنند، طبق گفته پیمان طالبی قرار است پس از پایان سریال هم ویژهبرنامهای برای این سریال پخش شود، در این شرایط پخش برنامه نقد و بررسی اواسط پخش یک سریال، دقیقا چه کارکردی جز فرصتی برای تایید و تعریف از تولیدات شبکه دارد؟ این اتفاق قبلا درباره «مثبت ستایش» هم افتاده بود و برنامه تحلیل و بررسی آن پیش از پایان سریال، به طور کامل در ستایش و تحسین سریال پخش شده بود!
در ستایش «ستایش» و «بوی باران»
از «وارش» که بگذریم، درباره «ستایش» و «بوی باران» هم از یک برنامه نقد و بررسی خوب که بتوان پاسخ انتقادات منفی مخاطبان و توضیح درباره کموکاستیهای سریال را در آن پیدا کرد، خبری نبود. در هر دو برنامه جای نویسنده و منتقد خالی بود و بیشتر به محتوا و پیامهای اجتماعی پرداخته شد. این در حالی است که «بوی باران» چند ایراد حقوقی داشت و مخاطبان درباره اتفاقات غیرمنطقی آن انتقادهای فراوانی داشتند. درباره «ستایش» هم علاوه بر داریوش ارجمند و سعید سلطانی کارگردان، به جای فیلم نامهنویس و منتقدی که به سوالات مخاطبان پاسخ بدهند، دو کارشناس مذهبی و اجتماعی در برنامه حضور داشتند تا از حضور آنها برای بحثهای کارشناسی، نه نقد و تحلیل خود سریال، استفاده شود.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
راضیه حسینی | خبرنگار
بیشتر ما برای نام بردن از چند ورزش توپی، در وهله اول به فوتبال و سپس والیبال، بسکتبال و هندبال اشاره میکنیم ولی قبل از همه اینها ما ایرانیها ورزشی به نام چوگان داشتیم که به مراتب جذابتر از ورزشهای توپی این روزها بوده و تماشاگران زیادی هم داشته است. باید بپذیریم که این روزها فوتبال حرف اول را در میان ورزشهای دنیا میزند و مسئولان ورزشی کشور ما تمام تلاش خود را میکنند تا با صرف مبالغ بسیار بالا از این ورزش حمایت کنند. هنوز ماجرای پولهایی که در همین چند وقت اخیر به حساب امثال ویلموتس و استراماچونی و ... واریز کردهایم، یادمان نرفته اما در این میان چوگان آنقدر مهجور ماند تا در مقطعی کشور آذربایجان تلاش کرد این ورزش اصیل ایرانی را به نام خود ثبت کند و چوگان را از ما ایرانیها بگیرد! این اتفاق در حالی توسط آذربایجانیها پیگیری می شد که قدیمیترین میدان چوگان دنیا در ایران است. البته خوشبختانه حدود یک سالونیم پیش این ورزش اصیل به زادگاهش برگشت و در فهرست جهانی یونسکو به نام ایران به ثبت رسید. این روزها کودکان ما چقدر از این بازی بومی ایران میدانند؟ اصلاً خودمان تا چه اندازه با این بازی جذاب و دیدنی آشنایی داریم؟ بازی که از گذشتههای بسیار دور در فرهنگ ما ایرانیها وجود داشته و ردپایش را در میان اشعار شاعرانی مانند سعدی، حافظ، ناصرخسرو و مولانا میتوان یافت. بیایید در پرونده امروز زندگیسلام کمی بیشتر با این ورزش جذاب و مفرح آشنا شویم، از قوانین و تاریخچه این بازی اطلاعاتی به دست بیاوریم و به تمرین یکی از تیمهای باشگاهی چوگان کشور سر بزنیم.
قدیمیترین میدان چوگان دنیا در اصفهان
درباره تاریخچه این ورزش، همینقدر بس که بدانید از 600 سال قبل از میلاد مسیح در ایران وجود داشته است
چوگان یکی از زیباترین ورزشهای بومی ایران بوده است. ورزشی که سالها به فراموشی سپرده شده بود و چند سالی است که دوباره مورد توجه علاقهمندان قرار گرفته و روزنههایی از امید برای احیای آن در دل طرفداران این رشته روشن شده است. این ورزش از 600 سال قبل از میلاد مسیح در ایران وجود داشته، البته در آن زمان بیشتر بین پادشاهان و سربازان رواج داشته و ورزشی بوده که آمادگی اسب و سوارکار را برای رزم بالا میبرده و در قدیم به بازی پادشاهان معروف بوده است.
روایتی بسیار قدیمی از چوگان در یک کتاب
قدیمیترین اشاره به چوگان در کتاب «کارنامه اردشیر بابکان» است که در قرن دوم و سوم میلادی نوشته شده است. در بخش سیزدهم این کتاب، چوگانبازی در حضور اردشیر و گوی به چوگان زدن هرمزد پسر شاپور اینگونه ذکر شده است: «شاهپور، هرمزد را از پدر نهان میداشت تا آنکه به هفت سالگی رسید. روزی هرمزد با برنایزادگان(نوجوانان) و شاهزادگان اردشیر به اسپریس(میدان) شد و چوگان بازی کرد. اردشیر با موبد موبدان و ارتشداران سردار و بسیاری آزادگان و بزرگان نشسته، به ایشان همینگریست. هرمزد با آن برنایان به سواری چیره و نبرد آزموده بود. چنان که باید بودن یکی از ایشان چوگان به گوی زد و گوی او به کنار اردشیر افتاد و اردشیر هیچ چیز آشکار نساخت(به روی خود نیاورد) و برنایان از کار فرو ماندند و از شکوه اردشیر کس نیارست که بدان جا فرا رود،(ولی) هرمزد به گستاخی رفت و گوی برگرفت و گستاخانه زد و بانگ کرد...». این ماجرا در شاهنامه و تاریخ طبری نیز آمده است که نشان دهنده قدمت این بازی است.
میدان نقش جهان، قدیمیترین میدان چوگان دنیا
بعد از این که در سال ۱۰۰۶ هجری قمری اصفهان پایتخت صفویه شد، در باغ بزرگ نقشجهان میدانی تاریخی به اسم نقش جهان درست شد که روز به روز با اضافهشدن بناهایی جدید در اطراف آن رونق بیشتری میگرفت. این میدان امروز بعد از گذشت سال ها همچنان یکی از معروفترین میدانهای ایران و دنیاست اما به غیر از حس و حال خاص و بناهای تاریخیاش، قدیمیترین میدان چوگان دنیا هم هست. تا قبل از دوره صفویه، همینکه زمان جشنهای سلطنتی فرا میرسید این میدان به محلی برای بازیهای چوگان تبدیل می شد. امروز با رفتن به این میدان هنوز هم میتوانید دو دروازه سنگی چوگان را در این میدان ببینید. جالبتر اینکه طراحی این میدان تاثیر زیادی روی چگونگی بازی چوگان داشته و بعدها برای ساخت زمینهای چوگان معروف زیادی از روی این میدان الگوبرداری شده است.
به فراموشی سپرده شدن چوگان بعد از صفویه
پایان دوران صفویه ایستگاه پایانی چوگان برای ایران بود و بعد از آن، این ورزش به فراموشی سپرده شد و کشورهای دیگر به خصوص در قسمت آمریکای جنوبی چوگان را به صورت حرفهای دنبال کردند و حتی این روزها هم طرفداران بسیار زیادی در آن کشورها دارد. با این حال و قبل از انقلاب در قالب مسابقاتی سعی در احیای این ورزش شد که اتفاقاً در یکی از این مسابقات مهم یک گیلانی به نام آقای قریب تنها گل تیمملی چوگان ایران به آمریکا را وارد دروازه این تیم کرد اما تا چند سال پیش، هیچگاه چوگان به جایگاه اصلی خود بازنگشت. حالا و با گذشت سالها این ورزش دوباره مورد توجه قرار گرفته و امیدواریم بتواند به جایگاه اصلی خود برگردد و ایران در مسابقاتجهانی به عنوان خاستگاه این بازی، مقامآور شود.
سوارکارهایی ماهر روی اسبهایی باوقار!
از نزدیک رفتم سر تمرین چوگانبازها ، تصور نمیکردم که غذای هر اسب، هفتهای 800 هزارتومان آب بخورد
برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیقتر درباره این ورزش، تصمیم گرفتیم سری به آکادمی چوگان گیلان بزنیم و از نزدیک شاهد تمرین چوگان بازها باشیم. منطقهای خوش آب وهوا در حوالی رشت که اسبهای چوگان در آن مشغول استراحت و گاهی هم تمرین سوارکاری بودند. زمین سوارکاری و تمرین، از اصطبل و محوطه استراحت اسبها جدا بود. چندنفری مشغول تمرین بودند و اسبها هم آرام و باوقار در حرکت. بعد از تمام شدن تمرین، اسبها را به سمت محوطهای بردند تا کمی استراحت کنند و غذایی بخورند. نژادهای مختلف اسب، با جثههای متفاوت و البته خلق و خوهای کاملاً مختلف در کنار هم قرار داشتند. بلند و کشیده یا کوتاه با یالهایی که در آفتاب میدرخشید. گاهی دو اسب در کنار هم آرام و بدون حرکت میایستادند و با چشمانی زیبا به ما خیره میشدند و گاهی کل محوطه باید برای یک اسب جوان که سلطان صدایش میکردند، قرق میشد. وقتی سلطان وارد محوطه شد، ابتدا تمام محوطه را بو کشید تا اسبهایی را که قبل از او در این مکان حضور داشتند بشناسد. بعد توجهاش به ما جلب شد و حرکات عجیبی برایمان درآورد. چشمانش را درشت کرد و زل زد توی چشمان ما و همزمان لثه و دندانهایش را به ما نشان داد. نمیدانم دقیقاً منظورش چه بود ولی انگار میخواست قدرت خودش را به رخ ما بکشد! بعد از چند دقیقه با صدای مربی به تاخت رفت و یالهای زیبایش را بیپروا در باد تکان داد. حسابی تشنه قدرت بود و مهار کردنش سخت. بعد از او اسبی زیبا و کوچک از نوع کاسپین که نژاد بومی گیلان است، وارد شد. آرام و با وقار. یالهایش دلبری میکرد و نمیگذاشت چشم از او برداریم. گوشهای کنار محوطه اسبها نشسته بودم که با «مهدی انتظام» رئیس هیئت چوگان استانگیلان آشنا شدم و تصمیم گرفتم با او که سالهاست به صورت تخصصی در این رشته فعالیت میکند، گپی بزنم.
چوگان، ورزشی نسبتا لاکچری
«انتظام»، یکی از مهمترین دلایل بیعلاقگی مردم به فعالیت در این رشته را هزینه بالای چوگان میداند و میگوید: «این ورزش برای آکادمی و همینطور ورزشکار بسیار پرهزینه است.» همین ابتدای صحبت، نظرم به رفت و آمد مراقبان اسبها جلب شد که مشغول غذا دادن به آنها در اصطبلهایشان بودند ، تصور نمیکردم این غذاها برای هر اسب، هفتهای 800 هزارتومان آب بخورد. اسبی که هر دوماه یک بار باید نعل بندی شود و 200 هزار تومان هم هزینه این کار است و جدای همه اینها نیاز به مراقبت روحی و جسمی بسیار دارد.
اول آموزش سوارکاری بعد چوگانبازی
«انتظام» درباره هزینههای یک چوگانباز هم میگوید: «ابتدا یک سوارکار باید چندین جلسه دوره ببیند که این دورهها در آکادمی جلسهای 50 هزار تومان است و بستگی به میزان استعداد فرد دارد. میتواند در 30 تا 40 جلسه برای یادگیری چوگان آماده شود و گاهی هم ممکن است بیشتر طول بکشد. بعد از مرحله سوارکاری، وارد مرحله بعدی یعنی آموزش چوگان میشوند و برای تجهیز و تهیه تمامی ادوات این بازی مانند چوب چوگان، پوتین، کلاه، ساک مخصوص و ... تقریباً باید 10 میلیون تومان هزینه کنند.» طول چوب چوگان معادل ۱۲۹ سانتی متر و انتهای آن به صورت استوانهای است و معمولاً برای ساخت آن از چوب بامبو یا چوبهای سبک و مقاومی همچون چوب درخت خرمالو استفاده میشود. قطر توپ چوگان نیز حدود ۲۵/۸ سانتی متر است و در حدود 127تا141 گرم وزن دارد، جنس توپ از چوب بید یا بامبوست.
آشنایی مختصر
با قوانین چوگان
این پیش کسوت چوگانباز درباره قوانین بازی چوگان به صورت مختصر توضیح میدهد: «زمین بازی چوگان پنج هکتار است. این بازی به چهار چوکه(وقت) تقسیم میشود که البته در کشورهای اروپایی به شش چوکه و در بعضی کشورها به هشت چوکه هم تقسیم میشود. هر چوکه چهاردقیقه است و هر بازیکن در بازی باید سه تا چهار اسب داشته باشد تا اسبها بتوانند بین چوکهها استراحت کنند. هر اسب میتواند دو چوکه بازی کند اما به شرطی که میان این چوکهها استراحت کند و یکی در میان بازی کند. در هر تیم چهار نفر بازی میکنند. نفر اول یک مهاجم است و کار او حمله و نیز کمک به مدافع است. نفر دوم نیز مهاجم است، ولی وظیفه او در دفاع مهمتر است. نفر سوم که معمولاً بهترین بازیکن تیم است، وظیفه دارد تا حرکات دفاعی را به ضد حمله تبدیل کند. نفر چهارم نیز مدافع است و وظیفه دارد توپ را از دروازه دور کند. از آن جایی که چوگان بازی با روند سریع است، امکان دارد بازیکنان یک تیم در قسمتهای مختلفی از زمین قرار گیرند که مربوط به وظیفه بازیکن دیگر باشد. در این حالت باید وظایف آن بازیکن را انجام دهند تا به جای خود بازگردند. این بازی بسیار جذاب است و نیاز به مهارت بسیاری دارد. ورزشکاران باید بتوانند همزمان هم تعادل خودشان را روی اسب حفظ و هم با چوب چوگان توپ را به سمت دروازه هدایت کنند. توپ هر بازیکنی که داخل دروازه شد، زمین بازی عوض میشود. سه داور وظیفه اعمال قوانین و برگزاری صحیح مسابقه رادارند که یکی از آنها سرداور است و با اسب در میان زمین حرکت میکند. حتی تماشای این ورزش هم بسیار جذاب است. دیدن مهارت اسب و سوارکار و فرستادن توپی کوچک داخل دروازه بسیار هیجانانگیز است که فقط یک تماشاگر چوگان این ادعای من را درک میکند.»
مجبوریم از آرژانتین
مربی چوگان بیاوریم!
انتظام در قسمت پایانی حرفهایش از بیمهری مسئولان ورزشی کشور به چوگان انتقاد میکند و میگوید: «این سالها تلاشهایی برای احیای این ورزش شده اما اصلاً کافی نبوده است و حالا کشورهایی مانند آرژانتین در زمینه ورزش چوگان بسیار پیشرفت کردهاند طوریکه ما مجبوریم از آرژانتین مربی خوب و با تجربه جذب کنیم و به ایران بیاوریم. همچنین توجه به این ورزش فقط در دو منطقه تهران و البرز است و سایر شهرها با بودجهای بسیار اندک درتلاش هستند تا این ورزش را سرپا نگه دارند و با توجه به هزینههای بالای چوگان، اگر مسئولان یارانههای ویژهای برای این ورزش در نظر نگیرند، مردم با تمام علاقهای که دارند نمیتوانند از پس مخارج آن برآیند و اگر به همین منوال پیش برویم، باز هم چوگان به فراموشی سپرده میشود و این میراث ارزشمند باستانی کشور ما در زادگاه خود فراموش خواهد شد. جالب این جاست که بسیاری از کشورها توانسته اند از این ورزش درآمدزایی کنند و با پرورش اسبهای چوگانی درسالهای اخیر ارزآوری بسیار بالایی داشتهاند . آنها با این کار نهتنها ورزش چوگان را گسترش داده بلکه آن را به صنعتی پولساز و مفید تبدیل کردهاند.» حرف آخر اینکه، ورزشی که در ایران متولد شده و نمادی از گذشته و فرهنگ ماست حیف است که با بیتوجهی مسئولان به فراموشی سپرده شود و در مجامع بینالمللی بین 77 کشوری که به طور رسمی چوگان بازی میکنند جزو اولینها نباشیم.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سال 2019 را باید حساس ترین سال پس از اشغال عراق توسط آمریکا دانست. هرچند سال 2014 و بحران داعش در عراق به خلأ امنیتی منجر شد اما هیچ گاه عراق تا این مرتبه در خطر فروپاشی سیاسی و نابودی حاکمیت ملی نبود. معترضان حقیقتا درباره مشکلات عراق نگرانی های جدی دارند و معتقدند عراق در وضعیت فساد سیستماتیک قرار گرفته و توان مادی و معنوی عراق در حال غارت است. یک سوم نفت این کشور به آمریکا رایگان واگذار می شود و افراد مختلف از چهره های سیاسی در حال غارت دو سوم دیگر ذخایر نفتی و درآمدهای ملی این کشور هستند، به طوری که هنوز شهرهای عراق سیستم حمل و نقل عمومی اولیه یا حتی مسیل های دفع فاضلاب و آب های سطحی ندارند و با قطعی پیاپی برق در شرایط بحرانی هستند. در چنین شرایطی مردم به خیابان ها آمدند و اعتراضاتی را برپا کردند اما متاسفانه در این مدت گروه های نفوذی و سمن های وابسته به آمریکا رسما در میان راهپیمایان نفوذ کردند و مسیر اعتراضات را به خلع قدرت پیوند زدند ودر حال سرنگونی امنیت و سیاست عراق هستند.خنثی سازی کودتای اماراتی در ماه گذشته در بغداد، شناسایی و دستگیری هسته نفوذی عربستان و امارات در میان تظاهرکنندگان برای افزایش تنش و نیز توقیف چندین بسته دلارهای توزیعی توسط نیروهای امنیتی عراق و همچنین ظهور مجدد داعش در استان های مهمی از جمله دیاله، شرایط عراق را حساس کرده است. با این حال، استعفای برهم صالح و معرفی نشدن کاندیدای فراکسیون اکثریت به عنوان نخست وزیر، عراق را وارد فضای جدید سیاسی کرده است. احزاب شیعی عراق از جمله البنا به رهبری افرادی چون نوری مالکی، هادی العامری و فالح الفیاض مخالفت خود را با رفتار برهم صالح اعلام کردند. طبق قوانین عراق پس از هفت روز از استعفای صالح و عدم بازپس گیری آن، رئیس مجلس عراق، رئیس جمهور و رئیس کابینه می شود. در چنین شرایطی باید به چند نکته توجه کرد:
الف) بازگشت قدرت به نیروهای سنی
نیروهای اهل سنت عراق پس از سرنگونی صدام با توجه به سیستم انتخاباتی به نوعی از قدرت کنار رفتند. هرچند رئیس جمهور عراق از اهل سنت کردستان عراق است اما انتخاب او به سبب تقسیمات کردی است. در حقیقت رفتن صدام، قدرت را به اکثریت جامعه عراق داد که بافتی شیعه داشتند. اهل سنت عراق در قامت پارلمانی باقی ماندند و طراحی واشنگتن برای تجزیه عراق به اقلیم سنی، شیعی و کردی ناتمام ماند. انتقال قدرت از اکراد به اهل سنت با انتقال مدل استعفای برهم صالح، این احتمال را جدی می کند که طرح آمریکایی ها به عنوان بازیگر فرامنطقه ای عراق، تغییر ساختار قدرت سیاسی این کشور و بازطراحی قانون اساسی عراق و انتقال قدرت از شیعیان به اهل سنتِ عراق است. در حقیقت شیعه عراق نتوانست و نخواست طرح های آمریکا را در این کشور پیاده کند و مرجعیت آن به بزرگ ترین چالش آمریکایی ها از آغاز اشغال گری تا به امروز تبدیل شده است. عقب ماندن اهل سنت از سیاست و قدرت موجب شد تا این گروه در پارلمان رابطه بهتری با آمریکا و سیاست های آن پیدا کند.
ب) بازطراحی کودتا
برکناری «عبدالوهاب الساعدی» معاون سازمان مبارزه با تروریسم عراق بحران سال 2019 را کلید زد. بحرانی که امروز عراق را به مرحله بحران سیاسی رسانده است. با این حال خبر کشف و برخورد با کودتای اماراتی ها در عراق در میان خبر تظاهرات و فضاسازی های اخیر کمتر مورد توجه قرار گرفت. این احتمال وجود دارد تا در چنین شرایطی جامعه عراق با ناامیدی از دموکراسی و نگرانی از آینده کشور به سمت شخصیت کاریزماتیک نظامی و امنیتی سوق پیدا کند و خواهان مونوکراسی نظامی شود. همان رخدادی که در دهه 70 صورت گرفت و بغداد را تحویل صدام حسین تکریتی داد. استعفای برهم صالح نه تنها ناامیدی از دموکراسی را در عراق تقویت می کند بلکه می تواند خلأ جدی قدرت را به سویی ببرد که با اولین کودتا، حکومت بغداد در اختیار چهره های نظامی مورد حمایت کاخ سفید و ریاض قرار گیرد.
ج) ظهور مجدد داعش
ظهور مجدد داعش هرچند در چند استان با برخورد سخت مقاومت عراق مواجه شد اما حاکی از فعالیت مجدد و سازمان دهی شده هسته هایی است که پیشتر با فروپاشی داعش در موصل، به کوه ها و مناطق بیابانی این کشور پناه برده بودند. این احتمال وجود دارد که با تغییر رهبران داعش، آمریکایی ها طرح کانالیزه کردن داعش و گره زدن آشوب های عراق به ناآرامی های اخیر ایران را در سر دارند. در چند نقطه از عراق داعش ظهور مجدد داشت، اما در دیاله (استان مرزی عراق با ایران) این ظهور قوی تر و با تجهیزات پیشرفته ای بود. داعش در این استان چندین عملیات پیچیده انجام داد و در چند طرح بر آن بود که به مناطق استراتژیک این استان دست پیدا کند اما با حضور نیروهای مردمی شکست خورد.انتقال بخشی از رهبران داعش از سوریه و عراق به افغانستان و نوار شرقی ایران و ظهور مجدد داعش در استان دیاله عراق در غرب ایران نشان از این دارد که طرح فروپاشی عراق با سیاست جدید آمریکا مبنی بر براندازی در ایران همخوانی دارد و فروپاشی سیاسی عراق می تواند خلأ جدی امنیتی را تقویت کند و به قدرت یابی مجدد گروه های تروریستی از جمله داعش منجر شود.به نظر می رسد بدترین کار ممکن در عراق استعفای برهم صالح بود. استعفایی که اگر پارلمان آن را بپذیرد، می تواند عراق را به یک جنگ قدرت و حتی جنگ داخلی هدایت کند و فضای عراق را به دوران 2004 ببرد. کشوری که هر روز شاهد بمب گذاری و ترورهای مختلف توسط گروه های ناشناس و کمترشناخته شده بود و عملا عراق به شیوه مدیریت قومیتی و قبیله ای هدایت می شد و هیچ تسلطی از سوی بغداد بر شهرهای این کشور نبود.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
همزمان با حضور ناوگروه های نیروهای دریایی چین و روسیه در بندر چابهار ایران، برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی، اولین رزمایش مشترک سه روزه دریایی سه کشور در 17هزار کیلومتر مربع از آب های شمال اقیانوس هند آغاز شد. رزمایشی که رویترز آن را «بی سابقه» توصیف کرد و «عرب نیوز» آن را پاسخی به رزمایش اخیر آمریکا و عربستان در منطقه دانست. گلوبال تایمز ارگان انگلیسی زبان دولت چین هم این رزمایش را دارای پیامی برای آمریکا و آن را نشانه عمیق تر شدن روابط سه کشور مهم دانست .صبح روز گذشته امیر دریادار دوم غلامرضا طحانی معاون عملیات نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سخنگوی این رزمایش با اعلام آغاز این تمرین نظامی، هدف از برگزاری آن را تحکیم امنیت و مبانی آن در منطقه اعلام کرد و افزود: قطعا کشورهایی که از نظر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، دفاعی و امنیتی نزدیکی بیشتری با هم دارند، دست به دست هم می دهند تا برقراری امنیت و جمعی بودن آن میسر شود. دریادار طحانی با اشاره به مشارکت نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این رزمایش،ادامه داد : این رزمایش برابر برنامههای از پیش تعیین شده با حرکت یگانهای شناوری سه کشور از بندر چابهار آغاز می شود و در شمال اقیانوس هند گسترش خواهد یافت همچنین تمرینات تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزادسازی شناور مورد تعرض قرار گرفته، تیراندازی علیه اهداف مشخص و سایر تمرینات تاکتیکی و عملیاتی در این رزمایش پیشبینی شده است. وی افزود: پیام رزمایش صلح، دوستی و امنیت پایدار در سایه همکاری و اتحاد جمعی بوده و پیامد آن این است که جمهوری اسلامی ایران منزوی نخواهد شد.
ساعاتی پس از اعلام شروع رزمایش توسط امیر طحانی ، یگانهای شناور روسیه و چین به منظور شرکت در رزمایش مرکب با جمهوری اسلامی ایران وارد بندر شهید بهشتی چابهار شدند و در آیین ویژه و جالبی از سوی نیروی دریایی مورد استقبال قرار گرفتند . ناو
موشک انداز «نیزه» نیروی دریایی ایران از ناو روسی «Yaroslav Mudry» به همراه کشتی سوخت رسان «Yel'nya» و یدککش «Yevgeniy Khorov» و همچنین ناوشکن چینی «شینینگ»، که مجهز به موشک هدایت شونده است، استقبال کرد و سرود ملی دو کشور نواخته شد و همچنین به رسمی قدیمی شناورهای آب پاش ایرانی روی شناورهای خارجی که برای اولین بار به این اسکله آمده اند آب پاشی کردند.
واکنش آمریکا به رزمایش سهجانبه ایران، روسیه و چین
اما در حالی که آمریکا و متحدان غربی او هر سال چندین رزمایش مشترک با کشورهای عربی جنوب خلیج فارس برگزار می کنند که خود یکی از عوامل ناامنی این منطقه به شمار می رود، «سیان رابرتسون» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت که واشنگتن از رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در اقیانوس هند مطلع است و آن را زیر نظر دارد و با متحدان در راستای اطمینان از آزادی دریانوردی همکاری خواهد کرد. درهمین حال به گزارش تسنیم، روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن روزگذشته در تحلیلی این رزمایش را دارای «پیامی روشن و چالشبرانگیز برای دولت آمریکا» دانست و نوشت: این نشانهای قابل توجه از ظهور ائتلاف نظامی جدی میان تهران، پکن و مسکو در رویارویی با اقدامات دولت آمریکا و سیاستهای آن در منطقه و جهان تلقی میشود. همزمان روزنامه دولتی «گلوبال تایمز» چین، روز گذشته در مقالهای نوشت: رزمایش مشترک میان ایران، روسیه و چین دارای پیام و هشداری برای آمریکاست. به گزارش ایرنا، این روزنامه به نقل از یک کارشناس مسائل نظامی چین نوشت: این رزمایش مشترک، تنشهای منطقهای را کاهش می دهد و از آمریکا میخواهد که به طور یکجانبه دست به اقدامات نظامی نزند یا فشار بیشتری بر ایران وارد نکند.« سی ان ان» نیز در گزارشی با اشاره به این که این رزمایش در دریای عمان انجام می شود که 30 درصد نفت خام جهان از آن عبور می کند، نوشت: این تمرین نظامی درحالی انجام می شود که تنش ها در منطقه میان ایران و آمریکا بالاست. دویچه وله نیز درباره این رزمایش نوشت: این تمرین نظامی مشترک «با هدف تقویت همکاری های نظامی منطقه ای» سه کشور در میان افزایش تنش ها میان آمریکا و ایران انجام می شود. رویترز نیز این رزمایش را «بی سابقه» توصیف کرد. همچنین وب سایت منطقه ای «عرب نیوز» این تمرین نظامی را پاسخی به رزمایش مشترک آمریکا و عربستان در منطقه دانست.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مریم ترسول – وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی سخنانی در مراسم اختتامیه جشنواره ابوذر، به بررسی شرایط حاکم بر جو رسانهای ایران و جهان پرداخت. به گزارش خراسان، سیدعباس صالحی گفت: رسانه رکن مقوم توسعه استان است و اگر در برنامهریزیها، از رسانهها به خوبی استفاده شود، مسیر توسعه منطقهای، هموارتر میشود. وی افزود: نظام ارتباطات رسانه ای ما، تغییرات قابل توجهی پیدا کردهاست و مسلماً هیچ اتفاقی نمیتواند بدون توجه به این تغییرات، رقم بخورد.
سلطه سخت افزارانه فناوری های ارتباطی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در بخشی از سخنانش تصریح کرد: اولین نکته درباره این تحولات، فناوریهای سخت افزارانه است. فقط در حوزه گوشیهای هوشمند، در سال 2014، ما در سطح جهان، چهار میلیارد گوشی هوشمند داشتیم و حالا، در آستانه سال 2020، شش میلیارد گوشی هوشمند داریم. این تغییر به آن معناست که ما عملاً در سلطه فناوری ارتباطی، به معنای سخت افزاری آن هستیم. همه میدانیم که گوشی هوشمند، صرفا یک کالا نیست، بلکه یک ابزار وسیع ارتباطی است که با خودش فضای ارتباط و رسانه را تغییر جدی می دهد.
افزایش سهم صوت و تصویر در نظام رسانه
صالحی گفت: نکته قابل توجه دیگر در تغییر نظام ارتباطی، ارتقای جایگاه صوت و تصویر در نظام رسانه است؛ سهم صوت و تصویر در ترافیک داده در 2014 ، 37.3 درصد، در سال 2015، 46.7 درصد، در سال 2016، 58 درصد، در سال 2017، 71.8 درصد و در سال 2018، 89.3 درصد بوده است. وی افزود: سهمی که صوت و تصویر در فضای ارتباطی دارد، به شکلی بسیار سریع و جهشی تغییر میکند؛ اتفاقاتی در نظام رسانه و در ارتباط با سهم قالبها و ابزارها، در حال رخ دادن است که ما نمی توانیم آن ها را نادیده بگیریم. وی تأکید کرد: شبکه های اجتماعی نیز، در فضای جهانی و در دهه اخیر، تغییر قابل توجهی داشتهاند، در سال 2019، 3 میلیارد و 480 میلیون نفر کاربر رسانه های اجتماعی در سطح جهان داشتیم، در حالی که یک سال قبل، آمارها رقمی حدود 288 میلیون نفر کمتر را به ما نشان میدادند و این، یعنی رشد 9 درصدی در این عرصه. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: این آمارهای جهانی نشان دهنده این است که نظام ارتباطی و رسانه ای ما در جهان در گیر و دار تغییر و تحولات گسترده ای است؛ در خود ایران هم به تبع این مسیر، ما تغییرات شتابنده و گسترده ای داشته ایم و هم اکنون 72 میلیون مشترک اینترنت در کشور داریم.
نفوذ 4 برابری اینترنت در ایران ظرف 5 سال اخیر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت 72 میلیون مشترک اینترنت در ایران، گفت: از این آمار، 12 میلیون و 800 هزار نفر آن ها به صورت ثابت اند و بقیه ثابت نیستند. ضریب نفوذ اینترنت در ایران، 86/88 درصد است که 16/73 درصد آن به اینترنت تلفن همراه مربوط میشود. به این نکته توجه داشته باشید که در سال 93، ضریب نفوذ اینترنت در ایران 20 درصد بوده و در عرض پنج سال به چهار برابر میزان اولیه رسیده است؛ گستره اینترنت نیز، شامل همه شهرها، 66 درصد روستاها و 58 درصد جاده هاست.
تحولات فضای ارتباطات و رسانه ای در ایران
صالحی خاطرنشان کرد: ایران رتبه 15 جهان را در برخورداری از تلفن همراه دارد که با توجه به ضریب نفوذ اینترنت در کشورمان، یعنی ما عملا فضای نظام ارتباطی و رسانهایمان را در این مبنا و قالب گنجاندهایم. وی افزود: ما در ثبت دامنه جزو چهار کشور برتر جهان هستیم؛ در سال 96، 968 هزار ثبت دامنه و سال 97، یک میلیون و 11 هزار ثبت دامنه داشتیم؛ این متغیرها نشان می دهد که فضای اینترنت در ایران، با دامنههای فناوری، تولید، کاربری و نفوذش، چه تغییرات عمیقی را به خود دیده است. وزیر ارشاد اضافه کرد: نکته دیگر، نظام مصرف رسانهای در ایران است؛ آمار دو سال قبل نشان می دهد که میانگین مصرف اینترنت ما، 169 دقیقه در روز است، میانگین مصرف تلویزیون 74 دقیقه، روزنامه به شکل کاغذی و اینترنتی و کلا نشریات، 8/27 دقیقه، شبکه های اجتماعی هم درصدهای قابل توجهی در این زمینه دارند. وزیر ارشاد تأکید کرد: آمارهای جهانی و ملی، علامتهایی به ما میدهند که طبعاً جریان رسانهای ما، به خصوص جریانی که می خواهد در خدمت منافع نظام، انقلاب و اسلام حرکت کند، نمیتواند این علامتهای مهم را نادیده بگیرد؛ نکته مهم و قابل تأمل این است که نظام ارتباطات از محلی، به فرامحلی توسعه یافته است.
در قفس جغرافیا بمانیم، باخته ایم
صالحی تصریح کرد: ساختار ارتباطات ما دیگر نمی تواند محلی باشد و بهطور طبیعی اگر ما به سمت فرامحلی حرکت نکنیم، اگر بخواهیم در قفس جغرافیا بمانیم، جنگ رسانهای یا حتی تبادل رسانهای را باختهایم، البته این به آن معنا نیست که ما مسئلههای محلی را نبینیم. وی افزود: نکته دیگر این است که نظام رسانهای، از تک رسانهای، به سوی چندرسانهای حرکت کرده و نقش صوت و تصویر در آن مهم است. همچنین، این نظام از مخاطبمحور به سمت کاربر محوری حرکت میکند و باید این موضوع به رسمیت شناخته و مدیریت شود.
تلاش گسترده رسانههای دشمن
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به وجود جنگ روانی رسانه ای اشاره کرد و گفت: در این چهل سال هر چه جلوتر آمدیم، کینه دشمن غلیظتر شده و انقلاب ایران در حوزه اقتصادی، سیاسی و به طور خاص رسانه ای، شاهد یک جنگ روانی وسیع است که این را باید با تمام وجود باور کرد، جنگ رسانهای، جنگی واقعی و سهمگینتر از جنگ اقتصادی است، زیرا تأثیرات نامرئی دارد. وی تاکید کرد: اینکه ۲۵۰ شبکه ماهوارهای فارسیزبان فعالیت میکند و در سال 97، بیش از 40 شبکه ماهوارهای جدید تاسیس شده، کاملاً قابل تأمل و بررسی است. در تحلیلی که سال 97 روی 30 شبکه فارسی زبان ماهوارهای انجام شد، جهتگیری آنها نسبت به انقلاب ایران، کشور، منافع، یکپارچگی و استقلال ملی ما، در حدود ۵۳ درصد موارد منفی، 21.5 درصد موارد دوپهلو و 25.3 درصد موارد خنثی بود، یعنی بیش از ۷۵ درصد برنامه ها، با نگاههای منفی یا دوپهلو با باطنی منفی نسبت به کشور ما تولید می شود.
تجلیل از برگزیدگان جشنواره
شایان ذکر است در انتهای این مراسم از برگزیدگان چهارمین دوره جشنواره ابوذر تقدیر شد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
معاون وزیر اقتصاد با بیان این که بررسی لایحه مالیات بر مجموع درآمد حداکثر تا 20 دی ماه در وزارت اقتصاد به اتمام می رسد، از شفاف شدن همه درآمدهای افراد در این قالب نظیر درآمد حاصل از سود سپرده های بانکی و سهام خبر داد و افزود: برخی درآمدها با نرخ صفر یا از یک سقفی بالاتر مشمول مالیات می شوند. وی در تشریح معافیت های ذیل این پایه مالیاتی اظهار کرد: برای همه افراد، علاوه بر معافیت پایه، بخشی از هزینههای درمان و آموزش خانواده نیز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته خواهد شد.به گزارش خبرگزاری فارس، محمد علی دهقان دهنوی از آماده شدن لایحه مالیات بر مجموع درآمد (PIT) تا حداکثر بیستم دی ماه خبر داد. دهنوی با بیان این که مالیات بر مجموع درآمد، مالیات ستانی را اصلاح می کند، اظهار کرد: بر این اساس، درآمدهای به دست آمده از محلهای متعدد یک فرد شامل حقوق، املاک، سرمایه و دیگر فعالیتها، مشمول مالیات مجموع درآمد میشود که هم اینک این گونه نیست. دهنوی با ارائه مثالی اظهار کرد: هم اکنون فرض کنید یک فرد از سه محل مختلف درآمدهایی دارد؛ 1- حقوق میگیرد که از معافیت مالیاتی پایه برخوردار است 2- خانه اضافه داشته که اجاره میدهد و از محل آن درآمدی دارد که تا 150 مترمربع از معافیت مالیاتی استفاده میکند و 3- ملکی دارد که از محل فروش آن عایدی کسب کرده است. اگر بخواهیم تک تک این درآمدها را در نظر بگیریم مشمول معافیت مالیاتی بوده یا مالیات کمی میپردازد. با این وصف اگر مجموع درآمدها را در نظر بگیریم درآمد زیادی دارد که مشمول نرخ مالیات بیشتر میشود، مثلاً از 10 درصد باید 20 یا 30 یا هر عدد بالاتر دیگری مالیات بپردازد.
جزئیات مالیات بر مجموع درآمد
وی در تشریح جزئیات این لایحه، بخشی از آن را مربوط به مالیات بر عایدی سرمایه دانست که به طور کلی به مالیات بر مابه التفاوت قیمت یک دارایی سرمایه ای در هنگام فروش، نسبت به زمان خرید اطلاق می شود. دهنوی همچنین به سامان دهی معافیت های مالیاتی در این لایحه اشاره کرد و گفت: بر این اساس، معافیت ها هدفدار، محدود و مدت دار خواهند شد تا در نهایت بتوانند درآمد مالیاتی ایجاد کند. وی پاسخی به یک پرسش پرتکرار مبنی بر این که «از محل لغو معافیت های مالیاتی حداقل 100 هزار میلیارد تومان مالیات به دست می آید»، داد و گفت: صرف نظر از صحت و سقم این برآورد، فرض کنید همه معافیتها لغو شود، در آن صورت، به اندازه همه این معافیتها مالیات حاصل نخواهد شد. چرا که برخی فعالیتها توجیهپذیری اقتصادی خود را به واسطه حذف معافیتها از دست میدهند. بنابراین امکان این وجود دارد که سرمایه از جایی به جای دیگر منتقل شود.وی درباره معافیت های مالیاتی در قالب مالیات مجموع درآمد گفت: در این لایحه پیشبینی شده تا برای همه افراد، علاوه بر معافیت پایه، بخشی از هزینههای درمان و آموزش خانواده نیز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته شود. حتی ممکن است فردی در احتساب پایه های درآمدی، مالیات بیشتری نسبت به مالیات بر مجموع درآمد داده باشد که در این صورت مازاد مالیات پرداختی را برمیگردانیم، چرا که در این مدل طبقات پایین و کم درآمد مالیات کمتری میپردازند.طبق اظهارات معاون وزیر اقتصاد، مالیات مجموع درآمد، شامل درآمدهایی مانند سود سپرده های بانکی و سود سهام نیز خواهد شد و همگان در قالب این مالیات، باید اظهارنامه درآمدهای کسب شده را ارائه دهند. با این حال، اظهارشدن درآمدها لزوماً به معنای تعلق مالیات به آن ها نیست چرا که برخی درآمدها با مالیات نرخ صفر پیشنهاد شده است یا این که از یک سقف درآمدی به بالاتر مشمول مالیات شده اند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اعضای ستاد کنگره شهدای استان هرمزگان که در تاریخ ۲۵ آذر امسال برگزار شده بود، صبح پنج شنبه گذشته در محل این همایش در بندرعباس منتشر شد.
به گزارش پایگاه دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتا... خامنهای، ایشان در این دیدار با اشاره به سابقه طولانی مجاهدت و مبارزه مردم هرمزگان، شجاعت و دفاع از حق را عناصری با ارزش و نهادینه شده در این منطقه دانستند و خاطرنشان کردند: تجلیل از شهیدان کاری لازم و وظیفهای بر عهده همه ماست؛ چرا که سیاست و حرکت خبیثانهای با هدف بهفراموشی سپردن نمادهای انقلاب بهویژه جهاد و شهادت جریان دارد که باید در مقابل این سیاست ایستاد.
رهبر انقلاب اسلامی هر شهید را فارغ از سواد و سنّ و سال آن، نمادی از فداکاری و آمادگی برای جان دادن در دفاع از حق خواندند و با تأکید بر لزوم معرفی این نمادها و الگوهای بسیار ارزشمند به جوانان، افزودند: در نقطه مقابلِ حرکتی که سعی میکند دلبستگیها را به نمادهای فساد، دنیاطلبی و هرزهگرایی جلب کند، تبیین چهرههای تابناک شهیدان موجب خواهد شد جوانان به آنان دل ببندند و راهشان را دنبال کنند.
ایشان همچنین جزایر استان هرمزگان را از جنبههای امنیتی، اقتصادی و تاریخی مهم و حائز توجه دانستند و با تأکید ویژه بر جزیره هرمز گفتند: البته اطلاع دارم که مردم در جزیره هرمز واقعاً دچار مشکلات مالی هستند که باید هم مسئولان استانی و کشوری و هم جریان های انقلابی به آن منطقه بپردازند و برای حل مشکلات آن اقدام کنند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گروه ادب و هنر- همه ما دوست داریم از آینده خبر داشته باشیم و بدانیم چه به سرمان میآید. این میل به دانستن و خبر داشتن از آینده همیشه در بشر وجود داشته است. آدمها همیشه میخواستهاند از سرگذشت و آیندهشان سر دربیاورند، برای همین دست به دامان پیشگوها و طالعبین ها میشدند تا برایشان از آینده خبر بیاورند. در شاهنامه حکیم فردوسی هم این موضوع بسیار پررنگ است و ستارهشناسها و پیشگوها نقش مهمی در بسیاری از وقایع داشته اند. در ادامه از چند پیشگویی در شاهنامه که به واقعیت پیوسته است، میخوانید.
خواب ضحاک و عاقبت او
ضحاک ماردوش هزار سال با ظلم و ستم بر مردم حکومت کرد و هر روز جوانانی کشته میشدند تا مغز سرشان خوراک مارهای دوش او شود. او شبی خواب میبیند که سه مرد جنگی به سمت او هجوم میآورند و یکی از آنها که کوچکترینشان هم بود، دست و پای او را میبندد و در کوه دماوند زندانی میکند. ضحاک با وحشت از خواب میپرد و تعبیر خوابش را طلب میکند. فردی پیشگو و دانا به او میگوید معنای خواب تو این است که به زودی روزگارت به پایان میرسد و فریدون نامی بر تخت شاهی مینشیند و تو را به بند میکشد. همینطور هم میشود و فریدون بالاخره ضحاک را از پا در میآورد.
پیشگویی برای یک ازدواج
وقتی زال میخواهد با رودابه، دختر مهراب کابلی ازدواج کند، با مخالفت پدر و منوچهر شاه مواجه میشود. اما او بر خواسته خود اصرار میورزد و شخصا به دربار منوچهر میرود. منوچهر که در ابتدا میخواست کابل و ساکنانش را با خاک یکسان کند، با آمدن زال کمی نرم میشود و از پیشگوها میخواهد سرانجام این ازدواج را پیشبینی کنند. آنها هم دست به کار میشوند و خبر میدهند که حاصل این ازدواج به دنیا آمدن پهلوانی بزرگ است که حافظ ایران و ایرانی خواهد بود.
توطئه پدر علیه پسر
گشتاسب، پدر اسفندیار که حالا حالاها نمیخواهد تخت و تاجش را تقدیم پسر کند، به سراغ جاماسب، وزیر دانا و خردمند خود میرود و از او میخواهد سرانجامِ اسفندیار را پیشگویی کند. جاماسب هم میگوید اسفندیار پیش از رسیدن به پادشاهی کشته میشود. گشتاسب میپرسد چطور و در کجا؟ جاماسب میگوید به دست رستم در زابلستان. بنابراین گشتاسب، اسفندیار را به قصد مهار رستم و خاندانش ، به سیستان میفرستد تا در نهایت، طبق پیشگویی، به دست رستم دستان کشته شود و این اتفاق نیز، رقم می خورد.
بختِ سیاهِ سیاوش
وقتی سیاوش، پسر کیکاووس به دنیا میآید، پیشگوها و ستارهشناسان طالع او را بررسی میکنند: «ستاره بر آن بچه آَشفته دید/ غمی گشت چون بخت او خفته دید/ بدید از بد و نیک آزار او/ به یزدان پناهید از کار او». همینطور هم هست و سیاوش بخت و اقبالِ روشنی ندارد. او بعد از این که از دربار کاووس فرار میکند، به توران پناه میبرد و در آنجا هم گرفتار نیرنگ و توطئه اطرافیان افراسیاب میشود و در نهایت به دستور افراسیاب سرش از تن جدا میشود.
خواب افراسیاب و سرنگونیاش
پس از حمله سیاوش و رستم به خاک توران، افراسیاب خوابی وحشتناک میبیند که آینده او در آن به تصویر درمیآید. او خواب میبیند در بیابانی پر از مار در زمینی خشک است و سراپردهاش سرنگون شده است و جوانی 14 ساله بر تخت نشسته و به محض دیدن افراسیاب، او را از وسط به دو نیم میکند. افراسیاب پیشگوها را فرامیخواند و از آنها میخواهد خوابش را تعبیر و آیندهاش را پیشبینی کنند. در این میان، فقط یک نفر جرئت میکند بگوید اگر شاه با سیاوش بجنگد و سیاوش به دست او کشته شود، از توران چیزی باقی نخواهد ماند. در نهایت همینطور میشود و عاقبت افراسیاب که ناجوانمردانه دستور قتل سیاوش را داده بود، به دست کیخسرو، پسر سیاوش از وسط به دو نیم میشود.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
شجاعت سرهنگ و آتش نشان
فیلمی از عملیات شجاعانه یک سرهنگ و یک آتش نشان برای نجات دادن هتل و سینمای تاریخی رامسر، از پر بازدیدهای فضای مجازی بود. این فیلم که در نخستین دقایق آتش سوزی سینمای هتل رامسر ثبت شده است، لحظه شکستن در سالن سینمای هتل رامسر برای اطفای حریق توسط نیروهای آتش نشانی و جانشین فرماندهی انتظامی را نشان می دهد. وقتی آتش نشان قادر نیست با شیلنگی که در دست دارد، در سالن را بشکند، سرهنگ خانپور با یک صندلی به سراغ در می رود و در را می شکند تا آتش نشان فداکار بتواند وارد سالن آتش گرفته شود. خالی از لطف نیست بدانید دلیل این آتش سوزی اتصالی کابل برق و فرسوده بودن ساختمان ذکر شده است. کاربری نوشت: «یکی به اون فیلم بردار بگه اگر برای کمک اونجایی چرا فیلم می گیری و اگه قرار نیست کمک کنی چرا رفتی اونجا؟!»
دور اندیشی کودکانه، توصیه ای به مسئولان
یک ویدئوی جذاب از مواجهه کودکان با مشکلات پیش روی شان توسط یک روزنامه نگار در فضای مجازی منتشر و خیلی زود با بازنشرهای زیادی روبه رو شد. در این ویدئو کودکانی را می بینیم که در برابر بحران به وجود آمده برایشان چه عکس العملی نشان می دهند مثلا کودک از ترس برخورد مانع ایستی به سرش که البته با سرش بسیار هم فاصله دارد،با کمر خم از آن عبور می کند یا بچه ای که در حال بازی با اسکوترش است ، وقتی از فاصله دور خودرویی را می بیند، فوری به سمت پیاده رو می رود و ... البته او در شرح این ویدئو نوشته است: «ای کاش مسئولان ما به اندازه این کودکان در اتخاذ تصمیم و پیشروی محتاط بودند.»
پس لرزه های بم ادامه دارد
شانزده سال از زلزله دلخراش 6/6 ریشتری بم گذشت. زلزله ای که در 5 دی ماه سال 1382 اتفاق افتاد. زلزله ای که باعث شد 80 درصد مردم شهر بم مجروح شوند یا جان خود را از دست بدهند. اما به تازگی و به بهانه شانزدهمین سال رخ دادن این زلزله، ویدئویی در شبکه های اجتماعی دست به دست شد که نشان می داد هنوز برخی از مناطق بم از امکانات اولیه ای همچون مدرسه محروم هستند و دانش آموزان بمی در کانکس درس می خوانند. در این ویدئو نماینده مردم بم در مجلس می گوید: « دولت تکمیل پروژه های تمام نشده را قطع کرده است. 19 مدرسه کانکسی در بم و اطراف بم هنوز وجود دارد.» کاربری نوشت: «واقعا سرشون به چی گرمه که برای ساخت چند تا مدرسه توی شهر زلزله زده بم ۱۶ سال زمان هم کافی نبوده؟»
نجات به شرط مرگ!
فیلمی از نجات یک مصدوم توسط بالگرد در فضای مجازی منتشر و به سرعت در شبکه های اجتماعی پر بازدید شد. هرچند این فیلم معلوم نیست به کجا تعلق دارد اما توسط کاربران ایرانی بسیار بازنشر شد. در این ویدئو فردی در یک جاده کوهستانی مصدوم شده و گویا قصد دارند با بالگرد او را به بیمارستان برسانند اما با اعمال شاقه که واکنش کاربران را در پی داشت. کاربری نوشت: «قصد داشتند به قیمت جونش هم که شده نجاتش بدن.» کاربر دیگری نوشت: «خیلی وقت ها خودمونم می خوایم به یکی کمک کنیم، آن چنان گند می زنیم که طرف تا آخر عمرش پشیمون میشه از کمک گرفتن.» کاربری هم نوشت: «با اون اوضاع امیدوارم سالم به مقصد رسیده باشه.»
سفره مهربانی عمو رجب
فیلمی از مهربانی پیرمردی با حیوانات، با واکنش های زیادی در فضای مجازی مواجه شد. رجب عبدالهی معروف به عمو رجب بیش از ۲۰ سال است که برای سگها، کلاغها و سنجابهای لویزان غذا میبرد و آن ها هر روز با صدای بوق ممتد موتور او جمع می شوند تا غذا بخورند. عمو رجب در این ویدئو می گوید روزانه 10 تا 20 کیلو اسکلت مرغ یا نان خشک و پنیر را برای حیوانات جنگل لویزان می برد. کاربری نوشت: «نمی دونم این کار دستکاری توی چرخه طبیعت محسوب میشه یا نه ولی می دونم که با این کار نسل سگ های ولگرد اطراف شهرها زیاد میشه و هر سگ هم کلی هزینه روی دست شهرداری میذاره.» کاربر دیگری نوشت: «کاش از این عمو رجب ها زیاد بشن.»
How are you تون چطوره ؟!
ماجراهای یک موتور سوار هلندی که به تنهایی با موتورش به ایران آمده، سوژه شبکه های اجتماعی شده است. او که به تازگی وارد ایران شده، ویدئوهایی از سفرش را در اینستاگرامش قرار داده که برخی از آن ها در شبکه های اجتماعی توسط کاربران بازنشر شده و ویدئوهای گفت و گوی مامور نیروی انتظامی، سرهنگ پلیس راهنمایی و رانندگی و گزارشگر صدا و سیما در شهر بافت با او منتشر شده است. در هر سه ویدئو موضوعی که بسیار مشهود است، سطح تسلط پایین ما به زبان انگلیسی است که واکنش های زیادی را هم به همراه داشته است. کاربری نوشت: «عاشق سطح دانش انگلیسی خبرنگار صدا و سیما شدم.» کاربر دیگری نوشت: «واقعا انگلیسی مون داغونه، این همه سال تو مدرسه ها فقط وقت بچه ها رو گرفتن و گرامر یاد دادن که به درد خود مردم انگلیس هم نمی خوره.»
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
متین نصیری
روزنامهنگار
شاید اولین بار ماهاتیر محمد، نخستوزیر مالزی، بود که واژه «خودروی ملی» را بر سر زبانها انداخت؛ او محصولی را که با نشان داخلی عرضه میشد، ملی میدانست و برایش اهمیتی نداشت که پیشرانه و شاسی آن از کجا آمده باشد. البته روحیه ناسیونالیستی او به حدی بود که اولین خودروی تولیدی مالزی را به سمبل این کشور تبدیل کرد. بهجرئت میتوان گفت که برای کشورهای در حال توسعه، خودروی ملی میتواند نشاندهنده رشد صنایع و تعامل شرکتهای آن با دنیای خارج باشد. شاید اگر ویتنام نیز میخواست مسیر پرهزینهای چون ایران را طی کند، هرگز به سراغ صنعت خودروسازی نمیرفت اما آنها در همکاری با شرکتهای مطرح این حوزه توانستند به دانش ساخت
خودرو دست یابند. هرچند اگر از شورلت، بامو یا دیگران کمک گرفته باشند.امروزه مقرونبهصرفه بودن یک پروژه، اصلیترین دلیل برای انجام آن است و شرکتهای مختلف اعم از خودروسازان سعی دارند هر طور که شده هزینههای خود را کاهش دهند. برای شرکتهای تولیدکننده خودرو اهمیتی ندارد که پیشرانه یا کامپیوتر موردنیاز خود را از خارج تأمین کنند؛ چراکه کاهش هزینه تمامشده برایشان از هر چیز دیگری اهمیت بیشتری دارد. البته نمیتوان موقعیت خاص ایران و تحریمهایی را که تا به امروز گریبان گیر صنعت خودرو بوده نادیده گرفت. تحریمهایی که اگر نبودند، شاید وضعیت صنعت خودرو به این شکل نبود و شرکتهای خودروساز مشکلات کمتری داشتند. در این مقاله صرفاً قصد داریم به معرفی اولین خودروی مستقل یا به قول ماهاتیر محمد، «خودروی ملی» کشورهای مختلف بپردازیم. محصولاتی که توانستند مسیر صنعت خودروی هر کشور را تغییر دهند و بعضاً آنها را از «مونتاژکاری» به «خودروسازی» برسانند.
چین هونگچی سیای72
در اواخر دهه 1950، دولت چین برای استقبال از سران کشورهای خارجی و همچنین حملونقل اعضای حزب کمونیست نیاز به خودرویی با نشان داخلی داشت اما توان صنعت خودروسازی چین در آن زمان به حدی نبود که بتواند چنین محصولی تولید کند. به همین منظور برندی با عنوان «هونگچی» -که در زبان چینی به معنای «پرچم قرمز» است- تاسیس شد تا وظیفه تولید این خودرو را بر عهده بگیرد. شرکت هونگچی با استفاده از پلتفرم کرایسلر ایمپریال 1955 و تغییراتی در طراحی آن مدل «سیای72» را تولید کرد. پیشرانه بهکاررفته در این خودرو همان موتور 8 سیلندر خورجینی کرایسلر است که 197 اسب بخار قدرت دارد و جلوپنجره آن بر اساس طراحی بادبزنهای سنتی چینی ساخته شده. طرحی که تا به امروز بخشی از هویت طراحی هونگچی را شامل میشود. پس از مدل سیای72، در سال 1963 «سیای770» معرفی شد و تا سال 1981 روی خط تولید بود. نسخه ضدگلوله آن نیز با نام سیای772 بهمنظور استفاده سران کره شمالی، کامبوج و ویتنام تولید شد. در سال 2013 همین خودرو با پلتفرم جدید و طراحی رترو در نمایشگاه خودروی شانگهای با نام «هونگچی ال5» بهعنوان سدان لوکس 800 هزار دلاری به بازار آمد.
مالزی پروتون ساگا
صنعت خودروی مالزی در اواخر دهه 1960 بنیانگذاری شده بود و شش خودروساز با مونتاژ قطعات منفصله در این کشور فعالیت داشتند. با شروع بحران اقتصادی و وضع قوانین سختگیرانه واردات، قیمت خودرو افزایش پیدا کرد. به حدی که در اواخر دهه 1970 خرید آن برای بسیاری از اقشار کمدرآمد جامعه غیرممکن شده بود. در سال 1979 ماهاتیر محمد، وزیر صنعت و تجارت آن زمان، از مفهومی به نام «خودروی مالزیایی» سخن گفت و قصد داشت مشکل قیمت بالای خودرو را حل کند. او در جولای 1981 به نخستوزیری رسید و قدرت بیشتری برای اجرای طرح خود پیدا کرد. ماهاتیر محمد در پیروی از سیاست «نگاه به شرق» با میتسوبیشی ژاپن وارد مذاکره شد و آنها قبول کردند که در پروژه «خودروی ملی» با مالزی همکاری کنند. بنابراین شرکتی با نام «پروساهان اتومبیل ناسیونال: شرکت خودروی ملی» یا بهاختصار «پروتون» تأسیس شد که 70 درصد سهامش متعلق به شرکت مالزیایی هایکام و 30 درصد بقیه هم در اختیار میتسوبیشی بود. از دل این همکاری در سال 1985 پروتون ساگا متولد شد. خودرویی که از پلتفرم نسل دوم میتسوبیشی میراژ استفاده میکرد و به پیشرانه 1.3 لیتری مجهز بود. پروتون ساگا بهمرور در بازار مالزی و کشورهای اطراف بهعنوان گزینهای اقتصادی و ارزانقیمت مطرح شد. این خودرو نهایتاً در سال 2007 و بعد از 50 سال تولید به تاریخ پیوست.
کره جنوبی هیوندای پونی
کره بعد از چندین دهه مونتاژ قطعات منفصله، به دنبال تولید خودرویی مستقل بود. به همین جهت هیوندای تصمیم گرفت با استخدام یک مدیر خارجی متخصص، مدیریت پروژه را به او واگذار کند تا از تجاربش در ساخت اولین خودروی کره جنوبی بهره ببرد. این شرکت با جورج ترنبول، مدیرعامل اسبق آستین موریس، به توافق رسید و او هم از طرف هیوندای اختیار تام گرفت تا با همکاری برترین مهندسان، کار ساخت «پونی» را آغاز کند. او که در زمان مدیریت خود در شرکت بریتیش لیلاند توانسته بود مدل موریس مارینا را به تولید برساند، سعی کرد با همان شیوه در کره به موفقیت برسد. بنابراین کنت بارنت طراح بدنه، جان سیمپسون مهندس شاسی و پیتر اسلیتر مهندس ارشد توسعه به کمک او آمدند و میتسوبیشی هم وظیفه تأمین پیشرانه و جعبهدنده را بر عهده گرفت. همچنین طراحی پونی به شرکت ایتالدیزاین سپرده شد و برای بعضی بخشها هم از قطعات فورد کورتینا بهره برد. درنهایت پروژه هیوندای در نمایشگاه خودروی تورین سال 1974 به ثمر نشست و این شرکت توانست از اولین خودروی ملی کره و نخستین محصول مستقل خود رونمایی کند. پونی تا سال 1982 در کلاسهای مختلفی نظیر کوپه، هاچبک، سدان و استیشن تولید کرد و به بازارهای مختلف جهان ازجمله آسیا، اروپا، آفریقا و آمریکا جنوبی عرضه شد.
ایران ایکو سمند
در اواسط دهه 1990 میلادی یا 1370 شمسی، آرامآرام واژه «خودروی ملی» از زبان نمایندگان مجلس و مسئولان وزارت صنایع سنگین شنیده میشد. ایران پس از جنگ در دوره سازندگی قرار داشت و خودکفایی به صنعت خودرو رسیده بود. به همین منظور ایران خودرو پروژهای تحت عنوان «ایکس7» را در سال 1375 مطرح کرد و قرار بود نتیجه این کار جایگزینی برای پیکان باشد. مدیریت پروژه به مدیران دولتی صنایع سنگین سپرده شد و خودروساز ایرانی هم تصمیم گرفت به سبک پروتون، از پلتفرم یک خودروی خارجی استفاده کند. از تولید پژو 405 در ایران خودرو چند سالی گذشته بود و به همین دلیل استفاده از پلتفرم آن برای خودروی ملی مقرون به صرفه به نظر میرسید. با جلب موافقت پژو فرانسه، کار روی طراحی بدنه و کابین سرعت بیشتری به خود گرفت. آنطور که گفته میشود، شرکتی با نام «فرست اتومتیو» طراحی نمونه اولیه پروژه ایکس7 را انجام داده است. البته ایران خودرو با خریداری طرح مذکور آن را با کمک فارغالتحصیلان دانشگاههای معتبر کشور و برخی مشاوران خارجی اصلاح کرد. نهایتاً این خودرو «سمند» نام گرفت و در سال 1380 با حضور رئیسجمهور وقت، رونمایی شد. برخی میگویند که هزینه تولید و طراحی سمند مبلغی در حدود 800 میلیارد تومان یا یک میلیارد دلار (در آن زمان) بوده است. البته این عدد هیچگاه از سوی ایران خودرو تأیید نشد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.