
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز فاش کرد، افرادی به تازگی در ایران به جرم جاسوسی برای سیا بازداشت شده اند. آن ها تلاش داشته اند اطلاعاتی درباره فروش و صادرات نفت ایران جمع آوری کنند. این روزنامه آمریکایی گزارش داده از زمانی که آمریکا فروش نفت ایران را تحریم کرده، اطلاعات مربوط به فروش نفت به سلاح ژئوپلیتیک تبدیل شده که مورد طمع آژانس های اطلاعاتی غربی است. این گزارش نیویورک تایمز پس از آن منتشر می شود که وزارت اطلاعات به تازگی از متلاشی شدن یک شبکه جاسوسی سازمان سیا و دستگیری 17 نفر به جرم جاسوسی برای آمریکا خبرداد. به گزارش تسنیم، نیویورک تایمز نوشت: دولت ایران درباره هدف این جاسوسی توضیحی نداد اما اکنون مشخص شده این جاسوسی مربوط به تلاش های مخفی واشنگتن برای جمعآوری اطلاعات فروش نفت ایران بوده است و مقام های آمریکایی در گفت وگو با این روزنامه تایید کردهاند که صنعت نفت ایران از موضوع های مورد علاقه آمریکا و نهادهای اطلاعاتی آن است. براساس این گزارش، تاجران نفت ایران نیز گفتهاند که افراد خارجی (وابسته به سیا) از اروپای شرقی گرفته تا ارمنستان، از 100 هزار تا یک میلیون دلار را به آن ها پیشنهاد دادهاند که یکی از شماره حساب های وزارت نفت ایران را افشا کنند. حتی به برخی از این تاجران روادید آمریکا نیز پیشنهاد شده است. دراین باره الیزابت روزنبرگ مقام پیشین وزارت خزانهداری آمریکا گفت: از آن جایی که ایرانیها تنها براساس «اعتماد شخصی» کار میکنند، هدف دشواری برای نهادهای اطلاعاتی هستند. به گفته روزنبرگ، ایرانیها از تله خبرچینها و سازوکارهای تجارت بین المللی نفت اجتناب و با احتیاط بسیار زیاد عمل میکنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

گروه سینما و تلویزیون - این روزها نام محسن تنابنده و «قسم» دومین فیلم او، به بهانه سروصدایی که تنابنده از ابتدای اکران فیلم راه انداخته، در صدر خبرهاست. به نظر میرسد پس از حواشی اکران مردمی این فیلم در مشهد، حالا نوبت به ماجرای ممنوعیت نشان دادن تصویر مهناز افشار در تیزر تبلیغاتی «قسم» رسیده است. ماجرا از پست اینستاگرامی محسن تنابنده آغاز شد، او روز چهارشنبه در اینستاگرام خود نوشت، تیزرهای تبلیغاتی فیلم به دلیل حضور مهناز افشار پخش نمیشود و از تلویزیون انتقاد کرد، اما واقعیت ماجرا چیست؟
پخش بدون مشکل تیزرهای «قسم»
ظاهرا محسن تنابنده قصد دارد با استفاده از تنها ستاره فیلمش مهناز افشار که کلاً شخصیت بیحاشیهای هم نیست، با زدن برچسب انواع ممنوعیتها به او، نام فیلم «قسم» را بر سر زبانها بیندازد. در حالی که او روز چهارشنبه از پخش نشدن تیزرهای فیلم «قسم» در تلویزیون خبر داده بود، اما همان چهارشنبهشب تیزرهای تبلیغاتی فیلم، از تلویزیون پخش شد و اتفاقاً تصاویر مهناز افشار هم در آن وجود داشت. بنابراین برخلاف گفته او، مشخص شد که مشکلی برای پخش تیزر «قسم» در تلویزیون وجود ندارد.
اصرار تنابنده به ممنوعیت افشار
محسن تنابنده پس از پخش تیزرهای «قسم»، پست انتقادیاش را حذف کرد و پست اعتراضی دیگری را به اشتراک گذاشت. منتها با این تفاوت که این بار تیزری بدون حضور مهناز افشار منتشر کرد و نوشت: «اینم یه تیزر مطابق با سانسور تلویزیون بدون نقش اصلی مهناز افشار، البته تو رودربایستی یه چند تا با مهناز پخش کردن. مزدک میرزایی حتما برگرد!» معمولا اگر یک هنرمند ممنوعالتصویر و نشان دادن چهرهاش در تیزر تبلیغاتی یک فیلم ممنوع باشد، تلویزیون در این مورد توی رودربایستی نمیماند که مجبور شود دو نوع تیزر پخش کند؛ مانند مواردی که پیشتر درباره باران کوثری یا امیرمهدی ژوله اتفاق افتاده بود. اما ظاهراً تنابنده میخواهد هرطور شده، مهناز افشار را دچار انواع ممنوعیتها اعلام کند. نام بردن از مزدک میرزایی هم در این پست جالب است. ماجرای تیزر «قسم» ارتباطی به مهاجرت میرزایی ندارد، اما خب حالا که بحث مزدک میرزایی حسابی داغ است، چه بهتر از حمایت و نام بردن از او؟
بیتفاوتی مهناز افشار
در حالی که مهناز افشار معمولاً به مسائل مختلف روز، به سرعت واکنش نشان میدهد و به ویژه اگر درباره موضوعی پای خودش وسط باشد، سکوت نمیکند اما از آن جایی که خودش هم میداند ماجرای ممنوعالتصویریاش جدی نیست، در واکنش به ادعاهای محسن تنابنده، عکسالعمل خاصی نداشت و تنها در صفحه اینستاگرامش نوشت: «به گفته محسن تنابنده تصویر من در تبلیغات تلویزیون ممنوع شده! رضایت شما از دیدن فیلم منو بسیار خوشحال کرده و همین کافی است.»
ویدئوی ضبط شده یا ارتباط زنده؟
جنجال قبلی تنابنده درباره «قسم» هم شامل دو ادعای نادرست بود. محسن تنابنده ابتدا اعلام کرده بود قرار است در این مراسم با مهناز افشار به صورت «زنده» ارتباط تصویری برقرار کنند و در ویدئویی که منتشر کرد نیز گفت وزارت اطلاعات اجازه نداده ارتباط تصویری برقرار شود، اما بعدها در مصاحبهای گفت که یک ویدئوی «ضبطشده» در اختیار داشتهاند و از قبل تأیید آن ویدئو را هم گرفته بودند! همچنین محسن تنابنده بدون این که مطمئن شود مشکل پخش ویدئو مربوط به وزارت اطلاعات بوده یا خیر، از این نهاد نام برد اما در اظهارنظری دیگر صحبتهایش را تغییر داد و گفت متوجه شده قصور از وزارت ارشاد بوده و ماجرا اصلا ربطی به وزارت اطلاعات نداشته است!

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.



نگاهی به با ارزشترین آثار موزه لوور
نقاشی مونالیزا یا لبخند ژکوند اثر لئوناردو داوینچی معروفترین و پرحاشیهترین نقاشی جهان، یکی از بارزترین آثار موجود در موزه لوور است








ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

کلاته- نامنی مدیرعامل کانون خبرنگاران شهرستان سبزوار گفت: سه زندانی جرایم غیر عمد به مناسبت فرا رسیدن روز خبرنگار با کمک خبرنگاران این شهرستان از زندان آزاد شدند. رضا نامنی در گفت وگو با خراسان رضوی اظهار کرد: همزمان با ۱۷ مرداد در یک اقدام خیرخواهانه خبرنگاران شهرستان سبزوار با مشارکت خیران اقدام به آزادی سه نفر از زندانیان جرایم غیر عمد این شهر کردند.وی افزود: در این اقدام خداپسندانه کانون خبرنگاران این شهرستان هزینه های اجرایی برگزاری مراسم روز خبرنگار را به آزادسازی سه نفر دیگر از زندانیان جرایم غیر عمد اختصاص داد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

سجادپور- با دستگیری پنج عضو دیگر شبکه مخوف زورگیری معروف به «گربه های وحشی» در مشهد، مشخص شد که عاملان این سرقت های وحشتناک، گوشی های سرقتی را به مالخرانی می فروختند که فقط یکی از این مالخران 200 گوشی تلفن همراه را به خارج از کشور ارسال کرده است.
به گزارش اختصاصی خراسان، با توجه به دستور دادستان مرکز خراسان رضوی برای ریشه یابی پرونده معروف به «گربه های وحشی» و دستگیری همه عوامل مرتبط با آنان، گروه زبده ای از کارآگاهان دایره مبارزه با زورگیری و کیف قاپی، ادامه عملیات شناسایی اعضای این شبکه مخوف زورگیری را با نظارت و هدایت مستقیم سرهنگ جواد شفیع زاده (سرپرست پلیس آگاهی خراسان رضوی) به عهده گرفتند تا ماجرای سرقت ها و زورگیری های این شبکه هولناک سرقت در مشهد به طور تخصصی ریشه یابی شود. بنابراین گزارش، پس از شناسایی و دستگیری سه سرکرده سرقت های مرگبار که با صدور دستورات ویژه ای از سوی قاضی کاظم میرزایی (قاضی ویژه قتل عمد) همراه بود، تلاش کارآگاهان اداره جنایی پلیس آگاهی خراسان رضوی به نتیجه رسید و متهمان این پرونده حساس به قتل جوان 21 ساله ای به نام «امیر اسدی» هنگام زورگیری های خشن اعتراف کردند اما ماجرای زورگیری های وحشتناک اعضای شبکه معروف به «گربه های وحشی» با کشف سرنخ هایی از مجروح کردن مال باختگان با ضربات چاقو و ایجاد رعب و وحشت در رهگذران و طعمه ها وارد مرحله جدیدی شد.
کارآگاهان اداره جنایی پلیس آگاهی خراسان رضوی که با همکاری اداره اطلاعات جنایی و نیروهای تخصصی اداره مبارزه با سرقت، فعالیت های گسترده ای را برای شناسایی اعضای این شبکه مخوف آغاز کرده بودند با راهنمایی ها و دستورات ویژه قاضی میرزایی موفق شدند هفت تن از عوامل اصلی این شبکه سرقت را دستگیر کنند.
از سوی دیگر با توجه به گستردگی جرایم شبکه «گربه های وحشی» گروه ورزیده ای از کارآگاهان دایره مبارزه با جرایم خشن به فرماندهی سرهنگ میرجلیلی وارد عمل شدند تا به طور ویژه عملیات دستگیری دیگر اعضای باند را ادامه دهند.
بنابر گزارش خراسان، در حالی که متهمان دستگیر شده به زورگیری هایی در مناطق قاسم آباد و الهیه مشهد اعتراف کرده بودند، یک مالخر تبعه کشور افغانستان نیز به دام افتاد.
وی در اعترافات خود گفت: بیش از 200 گوشی تلفن همراه سرقتی از اعضای شبکه معروف به «گربه های وحشی» را خریداری و به افغانستان ارسال کرده است. در این عملیات که به سرپرستی سرهنگ جعفریان (رئیس دایره مبارزه با زورگیری) ادامه داشت، کارآگاهان موفق شدند پنج عضو دیگر این شبکه مخوف را دستگیر کنند. در میان دستگیرشدگان مالخری وجود دارد که از فروشگاه موبایل فروشی وی تاکنون 50 دستگاه گوشی مشکوک به سرقت کشف شده که سرقتی بودن 10 دستگاه از گوشی ها به تایید رسیده است. بررسی های کارآگاهان که با نظارت مستقیم سرهنگ شفیع زاده همراه بود، نشان داد مالخر مذکور سریال های گوشی ها را نیز با شگردی خاص تغییر داده است. گزارش خراسان حاکی است، با توجه به اهمیت وحساسیت موضوع و برخورد قاطعانه دستگاه قضایی با مالخران اموال سرقتی، فروشگاه مذکور در خیابان توس 70 مشهد و با دستور دادستان مرکز خراسان رضوی پلمب شد. تحقیقات بیشتر این پرونده درحالی ادامه دارد که تاکنون 120 فقره از مال باختگان ، اعضای شبکه معروف به «گربه های وحشی» را شناسایی کرده اند. تعداد زیادی از شهروندان در تماس با گروه حوادث روزنامه خراسان ضمن قدردانی از تلاش های شبانهروزی پلیس و دستگاه قضایی برای دستگیری اعضای این شبکه سرقت، خواهان برخورد قاطع و مجازات سریع آن ها شدند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


خبرنگار کیست؟ خبرنگاری چیست؟ وظایف خبرنگاران و رسانه ها کدام است؟ وظیفه مسئولان در قبال خبرنگاران و رسانه ها چیست؟ آیا همه مسئولان پذیرفتهاند که رسانه های گوناگون وظایف مهمی همچون اطلاع رسانی، آموزش، تهییج و اقناع افکار عمومی و روشنگری دارند و در رأس این وظایف، عهده دار «دیده بانی» و «نظارت» اجتماعی و نقد آگاهانه و منصفانه وقایع و عملکرد مسئولان در حوزه های مختلف هستند؟ آیا تمامی تصمیم سازان، مجریان، قانون گذاران و مدیران دستگاه قضایی کشور آن چنان که باید می دانند و در قول و عمل باور دارند که اطلاع و آگاهی مردم از آن چه در کشور می گذرد، «حق مردم» است و همه مدیران در هر سطحی به نسبت مسئولیت باید پاسخ گوی عملکرد خود به افکار عمومی باشند و آیا می دانند که خبرنگاران و آموزش دیدگان دلسوز، آگاه و متعهد وظیفه ای جز اطلاع رسانی، شناخت دقیق مطالبات واقعی مردم و پیگیری آن از مسئولان ندارند و به عنوان چشمان بیدار جامعه، دیده بانان تیزبین و زبان گویای ملت و پل ارتباطی بین مردم و مجموعه حاکمیت انجام وظیفه می کنند؟ اگر چنین است چرا برخی مسئولان یا از خبرنگاران و رسانه ها گریزانند یا پاسخ گویی و مصاحبه و اطلاع رسانی را به روابط عمومی ها و سایت اداره و سازمان خود ارجاع می دهند؟!! یا کلاس می گذارند! یا معدودی، به ویژه مدیران و مسئولان رده های پایین تر گاه با گستاخی و گاه با گردن کلفتی نه تنها از پاسخ گویی به خبرنگاران و رسانه ها سر باز می زنند بلکه تحقیر و توهین را چاشنی گفتار و رفتار خود می کنند؟!
آن چنان که گویا برخی از اینان از کارکردهای متنوع و تأثیرگذار رسانه ها بی خبرند!! و فراموش کرده اند که خبرنگار آگاه ، متعهد و دلسوز، نماینده مردم و افکار عمومی است و از یاد برده اند که بالاترین شأن یک مسئول، خدمتگزاری و پاسخ گویی به مردم است.
طلبکاری و گردن کلفتی و پاسخ گو نبودن برخی از این حضرات در حالی است که شهرت شان مدیون همین رسانه هاست!!و البته که از هیچ مسئولی در هیچ رده ای انتظار نیست که در همه ساعات و شرایط گوش به زنگ تماس خبرنگاران و رسانه ها و در همه زمان ها و اوقات به صورت فوری و فوتی آماده مصاحبه باشند که این خود نیز امری ناشدنی و انتظاری کاملا نابه جا و غیرمنطقی است.
اطلاع رسانی کافی نیست!
نکته قابل توجه دیگر این که، همه مسئولان باید خود را موظف به دادن اطلاعات قابل انتشار و غیر طبقه بندی، در نزدیک ترین زمان به لحظه وقوع رویدادهای دارای «ارزش خبری» بدانند، آن هم در عصر و زمانی که خبرها، شایعات و «خبرسازی ها» و «خبرسازان» در چند ثانیه در فضای بی نهایت گسترده و بی در و پیکر مجازی امکان انتشار و عرض اندام دارند، بنابراین کاملا روشن است که تنها پاسخ گویی و اطلاع رسانی مسئولان کافی نیست بلکه سرعت ارائه اطلاعات صحیح علاوه بر جذب اطمینان و اعتماد مردم به مسئولان و رسانه ها، عاملی بسیار مهم در جلوگیری از بروز شایعات، جوسازی ها و پیشگیری از مدیریت حداقل بخشی از افکار عمومی توسط بیگانگان، بدخواهان، خبرسازان و شایعه سازان است. مسئله مهمی که حتما همه مسئولان کشور باید به آن توجه جدی داشته باشند و بدانند، این است که ارائه «خبر سوخته» علاوه بر اهدای مدیریت خبر به «اغیار» و ایجاد بی اعتمادی، موجب تضعیف رسانه های داخلی از یک سو و کاهش باورپذیری سخن مسئولان در بین مردم از سوی دیگر می شود.
نکته قابل تذکر و توجه دیگر این که، مسئولان نه تنها باید در عرصه اطلاع رسانی پیشگام باشند بلکه باید و می توانند با ارائه اطلاعات صحیح، دقیق و به موقع از ظرفیت خبرنگاران آگاه و کاربلد و رسانه های غیرجناحی و حرفهای برای شفاف سازی امور در عرصه های گوناگون استفاده کنند. موضوع مهمی که می تواند در جلوگیری از بسیاری تخلفات و جرایم سازمانی پیش از تبدیل شدن به یک فساد بزرگ و بحران جدی و ایجاد بدبینی در افکار عمومی پیشگیری کند.
بی گمان تقویت روحیه مطالبه گری، پیگیری، نقد سازنده و نظارت فعالان عرصه رسانه بر عملکرد مسئولان، علاوه بر تقویت رسانه ها به عنوان رکن چهارم مردم سالاری، قطعا امید، همدلی و باور مردم را به ارکان نظام تقویت می کند و باعث افزایش اعتماد و «سرمایه اجتماعی» می شود که مهم ترین رکن بقا و پیشرفت کشور است.
پرواضح است که رسانه ها در شناخت و پیگیری مطالبات واقعی مردم، کمک به شفاف سازی در تمامی امور، ایجاد امید و همدلی در بین مردم، کمک به رشد و پیشرفت کشور، تقویت وحدت و انسجام ملی، پاسداری از هویت ملی، ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی و افزایش امنیت و عزت و اقتدار کشور نقش بسیار مهمی دارند که ایفای هرچه بهتر این نقش، علاوه بر تجهیز هرچه بیشتر رسانه ها به خبرنگاران، گزارشگران و تحلیلگران متعهد، امانتدار، صادق و دارای آگاهی ها و دانش به روز، توان حرفه ای بالا، تیزهوش و تیزبین، نیازمند مسئولان دارای سعه صدر، آگاه، شایسته، نقدپذیر و پاسخ گو است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

محمد جواد رنجبر- ماجرای پروژه های بزرگ آبی کشور ترکیه به عنوان بالا دست مسیرهای آبی که طبق گفته معاون سازمان محیط زیست ، از 40 سال قبل شروع شده، حالا به نگرانی و چالشی جدی برای همسایگان او از جمله ایران و عراق تبدیل شده است. بنابر اخبار متعدد از رویترز، نماینده پارلمان این کشور و کنشگران محیط زیستی، ترکیه ازچندی قبل آبگیری ایلیسو از رود دجله و فرات را آغاز کرده و کارشناسان و فعالان محیط زیست این آبگیری را آغاز تاثیرات مستقیم و مخرب بر مزارع پیرامونی دجله در عراق و تالاب هورالعظیم در ایران میدانند. به منظور بررسی این موضوع با مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست همکلام شدیم.او پیش از این در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران از کم کاری برخی دستگاه ها گلایه کرده بود و در گفت وگو با خراسان این دو دستگاه را وزارت امورخارجه و نیرو معرفی کرد. در عین حال، به نظر میرسد سازمان محیط زیست نیز در این ماجرا از تحرک کافی برخوردار نبوده است.
سازمان حفاظت محیط زیست درباره سد ایلیسو چه اقدامات و پیگیری هایی انجام داده است؟
- هر نوع فعالیت هایی که در اطراف کشور انجام می گیرد، موضوع باید به صورت تخصصی توسط دستگاه های مرتبط پیگیری شود. این سدسازی هایی که در اطراف کشورمان انجام می شود، مطمئنا بسیاری از رژیم های آبی را به هم می زند. درباره آثار زیست محیطی، عمده نگرانی در زمینه ایجاد گرد و خاک است و برای این سازمان بسیار مهم است. آبان ماه سال گذشته مطالعه ای را برای شرق و غرب کشور آغاز کردیم تا کانون های گرد و خاک کشور را شناسایی کنیم و با این کار، علت شکل گیری این کانون ها را بتوانیم مشخص کنیم که به چه میزان طبیعی است، چقدرناشی از جنگ عراق و چقدر ناشی از خشکسالی هاست؛ این مطالعه تقریبا دو ماه دیگر پایان می یابد و پس از آن میتوانیم متوجه شویم به لحاظ تولید گرد و خاک، آیا این آبگیری می تواند آثار منفی بر کشور داشته باشد یا خیر.
دستگاه های مسئولی که اشاره کردید، کدام دستگاه ها هستند؟
- وزارت نیرو مسئولیت آب را عهده دار است. بخشی که باید رایزنی های سیاسی را بر اساس گزارش هایی که سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو ارائه می کنند، انجام دهد، وزارت امور خارجه است. سه مجموعه به صورت مستقیم در این موضوع حضور دارند که شامل وزارت نیرو، وزارت امور خارجه و سازمان حفاظت محیط زیست است.
با توجه به اعتراض سال 96 رئیس جمهور به موضوع سد ایلیسو، فکر نمی کنید برای پیگیری توسط سازمان حفاظت محیط زیست دیر شده و کم کاری شده است؟
- حتما کم کاری شده است و من هم به همین دلیل گلایه کردم؛ زمانی که گله کردم وقتی بود که سال گذشته متوجه شدم سندی دستمان نیست. از سال 96 که رئیس جمهور اعتراض کرد، از سازمان برنامه و بودجه پیگیر اعتباری برای مطالعه در این باره شدیم، در سال 97 قرارداد آن را منعقد کرده و امسال، مطالعات را آغاز کردیم.تا الان مستندات فنی کنار همدیگر گذاشته نشده بود که الان دارد این کار انجام می شود و کانون های موجود در عراق، سوریه و عربستان را سال 96 شناسایی کردیم و این ها عمدتا مناطقی بود که تولید گرد و خاک آن ها ناشی از رهاسازی زمین های کشاورزی و خشکسالی ها بود و خیلی ارتباط مستقیمی با سد ایلیسو نداشته است. مطالعه ای که داریم انجام می دهیم می تواند دقیق و مستند موضوع را برایمان روشن کند و سعی کرده ایم مشاور حاکمیتی باشد که بتواند از مستندات دفاع کند و پیگیری ها را انجام دهد که در این زمینه سازمان هواشناسی انتخاب شده است تا بتواند مطالعات را انجام دهد.
با توجه به آغاز آبگیری ایلیسو، زمان انجام مطالعات شما دیر نیست؟
- هر کشور بالادستی به کشورهای پایین دستی اعتراض می کند. این موضوع توسط رئیس جمهور انجام شد؛ اما مستنداتی که تا آن روز در اختیار داشتیم، حاکی از این نبود که اثر مستقیم دارد؛ زیرا کانون های گرد و خاک شناسایی شده هیچ کدام به آبگیری ایلیسو ربطی نداشت.
قبول دارید ترکیه با این پروژه های آبی خود، جنگ آب را آغاز کرده است؟
- ترکیه تقریبا چهار دهه است که دکترینی برای خود مشخص کرده و می گوید، می خواهم یک بشکه نفت را معادل یک بشکه آب بگیرم. نگاهش این گونه است که معتقد است نفت ندارد و کشورهای اطراف نفت دارند و می خواهد کشاورزی و نیروگاه های برق آبی را توسعه دهد، بنابراین با نگاه توسعه منطقه ای، این کشور ظرف چهار دهه گذشته به کمک برخی کشورهای خارجی که پایه اولیه و پیشنهاد توسط روسیه بوده و غربی ها نبودند و الان ترک ها رفته اند از آمریکا و انگلیس گرفته تا رژیم صهیونیستی و بسیاری از کشورهای منطقه را آوردند و از آن ها استفاده کرده و پروژه را جلو برده اند.ترکیه همین الان درباره این موضوع با اتحادیه اروپا هم مسئله دارد و گفته می شود تا ترکیه مسئله آبی خود را با کشورهای پایین دست خود حل نکند، نمیتواند امیدوار به ورود به اتحادیه اروپا باشد و آن جا هم خود ترکیه چالش دارد؛ ولی با سیاست کنترل منابع آبی میخواهد به کشورهای پایین دست تسلط پیدا کند و آمده است این پروژه ها را گسترش داده و با هدف توسعه منطقه ای عمده فعالیت های آبی خود را نیز به وزارت امورخارجه خود منتقل کرده است و در همه نشست های بینالمللی حتی اگر موضوع فنی باشد، از وزارت خارجه ترکیه شرکت می کنند و در این زمینه به خوبی برنامه ریزی کرده است.
پس به نوعی جنگ آبی را آغاز کرده است.
- مدتی است شروع کرده و از آب استفاده کرده اند تا به منافع سیاسی خود برسند.
با توجه به آغاز آبگیری سد ایلیسو، برای آینده چه کار می توانیم انجام دهیم؟
- بر اساس آخرین اطلاعاتی که دارم خیلی نمی توانم بگویم که ما تحت تاثیر مستقیم این موضوع قرار می گیریم. الان عراق در نزدیکی بغداد و نجف میزان قابل توجهی آب را در مناطقی که به صورت چاله ای بوده نگه داشته است و بخشی را دارد تبخیر می کند. در آینده با چالش های جدی آب در کل دنیا و منطقه مواجه ایم.بر اساس گزارش جدیدی که برخی نهادهای بینالمللی منتشر کرده اند چالشی ترین منطقه به لحاظ بحران آب، خاورمیانه است. کشورها باید خود را آماده کنند و نگذارند چالش آب تبدیل به بحران امنیتی و سیاسی برای آنان شود. مسئله بسیار جدی است و ترکیه این را درک کرده و همه کشور ترکیه در بالادست قرار دارد و از این موضوع دارد به عنوان اهرم برای فشار سیاسی استفاده می کند.
با این توضیحات ایران در زمینه منابع آبی از کشورهای پیرامون خود عقب نیفتاده است؟
- خیر، ما هم فعالیت های کشورمان خوب بوده است. در شمال، غرب و شرق طرح های توسعه منابع آب در حال اجراست. عقب نیستیم، شاید خیلی بهتر و گسترده تر می توانستیم عمل کنیم.دیپلماسی خوبی داشتیم، اما این دیپلماسی می تواند فعال تر هم باشد. در شرق کشور پایین دست و در غرب بالا دستیم و باید حواسمان باشد که توازنی باشد. مسئله خیلی چالشی و حدود 70-80 سال است در آب های مرزی خود چالش داشته و داریم و فقط سد ایلیسو نیست؛ از گذشته مسائلی وجود داشته و حتما در آینده چالش ها به مراتب پیچیده تر و بیشتر خواهد شد.
به نظر شما وزارت خارجه در این زمینه کم کاری یا منفعل عمل نکرده است؟
- وزارت امور خارجه باید یک دیپلماسی فعال داشته باشد.
الان این دیپلماسی فعال را دارد؟
- دارد، اما نکته این است که خیلی فعال تر میتوانسته باشد. دیپلماسی ترکیه بسیار فعال است و مطمئنا ما بهتر از این می توانیم عمل کنیم. در پنج سال اخیر و در زمان وزارت خارجه دکتر ظریف موضوع آب خیلی سهم زیادی نداشته است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


مسعود حمیدی/ فاز سوم خط 2 قطارشهری مشهد از میدان شریعتی تا میدان شهید کاوه به طول 4.5 کیلومتر روز گذشته با حضور معاون اول رئیسجمهور افتتاح و همزمان عملیات اجرایی خط 4 قطارشهری مشهد نیز آغاز شد. خط 2 قطارشهری مشهد که 14.5 کیلومتر طول دارد در سه فاز طی دوره های زمانی مختلف به بهره برداری رسیده است که هم اکنون دو ایستگاه الندشت و کوهسنگی از این خط باقی مانده و به گفته مسئولان شهرداری مشهد تا شهریور به بهره برداری می رسد. به گزارش خراسان رضوی، معاون اول رئیسجمهور در سفر دوروزه خود به استان، صبح روز گذشته با حضور در ایستگاه شهید کاوه (جام عسل) فاز سوم خط 2 را افتتاح کرد و آغاز عملیات اجرایی خط 4 را نیز کلید زد. اسحاق جهانگیری در این مراسم اظهار کرد: مشهد بعد از تهران بزرگترین کلانشهر کشور است که به دلایل متعدد فرهنگی، سیاسی و مذهبی میتواند نمادی از آثار مدیریت کلان کشور باشد. وی افزود: خوشبختانه شنیده ام شورای شهر مشهد از انسجام خوبی برخوردار است و در پیگیری امور توجه کافی داشته اند.معاون اول رئیسجمهور با بیان این که مهمترین مسائل کلانشهرها، حملونقل، ترافیک و مسائل زیستمحیطی است، تصریح کرد: این مسائل به یکدیگر وصل هستند و برای هرکدام از اینها اگر زودتر تصمیمگیری نشود تأثیرات منفی آن در دیگر بخشها نمایان خواهد شد. جهانگیری بابیان این که توسعه زیرساختهای ریلی از اساسیترین برنامههای دولت است، افزود: در سفری که رئیسجمهوری چین به تهران داشتند توافقی مبنی بر ایجاد قطار برقی برای مسیر تهران-مشهد صورت گرفت و برقی سازی قطار مشهد- تهران امضا شد. البته در این ایام مقداری در طرف چینی کندی به وجود آمده است که باید بهسرعت برطرف شود. معاون اول رئیسجمهور بابیان این که توسعه حملونقل حومه شهرها و درونشهری کلانشهرها از مهمترین برنامههای دولت است، اظهار کرد: تاکنون 318 کیلومتر خطوط مترو در کلانشهرهای کشور ایجاد شده است. تاکنون 13 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت برای کمک به این خطوط از سوی دولت فروخته شده که 50 درصد بازپرداخت آنها با دولت است. حدود هفت هزار و 500 میلیارد تومان از ردیفهای بودجهای نیز برای کلانشهرها اختصاص پیداکرده است.وی افزود: دولت در سال گذشته و امسال درباره بودجه و اعداد وارقامی که برای کلانشهر مشهد نیاز بوده، کمک قابل توجهی کرده است. امیدواریم شهرداری مشهد بتواند همان طور که ۷۰۰ میلیارد تومان اوراق سال گذشته را استفاده کرده امسال نیز از ۶۰۰ میلیارد تومان اوراق خود استفاده کند که مطمئن هستیم مجموعه شهری مشهد با پیگیریهای استاندار حتماً اوراق را به خودشان اختصاص خواهند داد و ما هم کمک خواهیم کرد که حتماً این اتفاق رخ بدهد.وی با بیان این که امروز هرکس میگوید ما از دولت طلبکار هستیم، افزود: ما هم قبول کردیم که در مقابل بگوییم بله شما طلبکار هستید. ظاهراً همه به این نتیجه رسیدند که هر موقع بگویند از دولت طلبکار هستند، دولت یک کاری میکند. برخی زورشان میرسد و طلب خود را از دولت میگیرند و برخی هم مسئولان دولتی را دعوت میکنند تا ببینند که کارهای خوبی انجامشده و دولت هم دیگر مته به خشخاش نگذارد و کمک کند. آقای شهردار مشهد سال گذشته آمد و مدعی شد که 4400 میلیارد از شما (دولت) طلب قطعی داریم، ما نفهمیدیم مبنایش برای این موضوع چیست ولی معلوم شده که شهرداری مشهد 4400 میلیارد تومان قطعاً به بانکها بدهکار است. از این رو با یک زرنگی، بدهی 4400 میلیاردی شهرداری به بانکها را بر عهده دولت گذاشت و الان دولت بدهکار بانکها شده است و بانکها هم آن را به بانک مرکزی انتقال دادند والان دولت به بانک مرکزی بدهکار است. البته بنده این شیوه را میپسندم و دنبال آن هستم که دستگاههایی مانند شهرداری که میتوانند با نظام بانکی کار کنند و از منابع برای طرحهای اجرایی توسعه خوب استفاده کنند، دولت بدهی آنها به بانک را بر عهده بگیرد تا شهرداریها با فراغ بال بهتری بتوانند از منابع بانکی استفاده کنند.
7500 میلیاردتومان طرح های شهرداری در سال 98
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به جلسه خود با تولیت آستان قدس رضوی گفت: در آن جلسه شهردار مشهد گفت که برای سال 98 حدود 7500 میلیارد تومان طرح در شهر مشهد در دست اجراست. این اقدامات و پروژه هایی که در دست اجراست یک پیام به آمریکاییها منتقل میکند این که؛ شما فکر میکردید با تحریم نفت و فشار بر منابع درآمدی بودجه کشور مانع توسعه کشور شوید و مشکلات مردم انباشته شود اما مدیران توانمند و خوشفکر کاری کردند که تنها در شهر مشهد این حجم از پروژه در یک سال در حال اجراست و بنده مطمئنم با این کارهایی که دارد انجام میشود چهره شهر مشهد دگرگون خواهد شد.معاون اول رئیسجمهور با اشاره به آغاز عملیات اجرایی خط 4 قطارشهری مشهد گفت: بر اساس توضیحات، این خط قرار است در حاشیه شهر مشهد اجرا شود و مهمترین منطقه جمعیتی مشهد را در برگیرد، بنده امیدوارم این طرح باهمت شهرداری و دولت انجام شود. بنابراین آقای جمالی نژاد (معاون عمران و توسعه شهری وزارت کشور) اگر برای این خط کمکی خواسته شد حتماً کمک کنید تا مردم حاشیه شهر مشهد نیز بتوانند از این نعمت بهرهمند شوند. امیدواریم خط سه نیز سریعتر به بهرهبرداری برسد.
شایسته شهر امام رضا(ع) نیست که ارکان حکومت باهم هماهنگ نباشند
استاندار خراسان رضوی نیز در این مراسم بابیان این که مهمترین سرمایه استان وجود بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) است، افزود: به همین اعتبار باید این استان در همه جهات نمونه باشد و اختلافات و درگیریهای سیاسی شایسته شهر امام رضا(ع) نیست. شایسته شهر امام رضا(ع) نیست که ارکان حکومت با همدیگر هماهنگ نباشند. علیرضا رزم حسینی اظهار کرد: امروز به برکت وجود امام رضا(ع) همه نماینده های استان در مجلس شورای اسلامی که گاهی سلایق متضادی باهم دارند برای آبادانی خراسان رضوی همراه شدهاند، ما دارای ۵۶ امام جمعه هستیم که در راس آنها آیتا... علم الهدی قرار دارد، انصافا از روزی که در این پست فعالیت میکنم همواره ایشان از دولت حمایت کردند. کارگزاران حکومت، سپاه پاسداران، اصحاب رسانه و... در جهت هم افزایی، همگرایی، همدلی و همزبانی به ما کمک کردند.
تلاش برای بهره برداری از فاز ۱ خط 3 در 1400
شهردار مشهد نیز در این مراسم گفت: حدود 83 کیلومتر خطوط مترو در مشهد در حال اجراست که با افتتاح خط دوم به طور عملی نیمی از این خطوط به بهرهبرداری رسید. محمدرضا کلایی افزود: یک سال و نیم پیش وعده دادیم ادامه خط 2 قطارشهری را تا ایستگاه پایانی تیرماه به بهره برداری برسانیم که به این وعده عمل کردیم، از همه مسئولان و قرارگاه خاتم الانبیا(ص) تشکر میکنم. وی تصریح کرد: به دنبال این هستیم که فاز اول خط 3 قطارشهری مشهد را که تاثیر زیادی بر ترافیک هسته مرکزی شهر دارد، نیز تا سال 1400 اجرا کنیم، برای عملیاتی کردن این طرح نیازمند کمک دولت، منابع موردنیاز و عزم پیمانکار این طرح یعنی قرارگاه خاتم الانبیا(ص) است. از این رو تحت هر شرایطی هدف تمامی ارکان حاکمیت در استان بهرهبرداری این قطعه از خط سوم است.
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا(ص) نیز در این مراسم با اشاره به طراحی ایجاد 4 خط قطارشهری مشهد گفت: قرارگاه خاتم الانبیا(ص) سپاه پاسداران در 3 خط مشارکت جدی داشته است. خط دوم به طول 14.5 کیلومتر با 13 ایستگاه از شمال شرق به جنوب این شهر بااعتبار معادل هزار میلیارد تومان و 300 میلیون یورو به بهره برداری رسید. سردار سعید محمد افزود: خط سوم قطارشهری مشهد نیز به طول 28.5 کیلومتر با 12 ایستگاه بااعتبار هزار میلیارد تومان در حال اجراست که تاکنون پیشرفت 45 درصدی داشته است.تاکنون 13 کیلومتر آن حفاریشده است و طبق برنامهریزیها قطعه میدان شهدا تا ترمینال تا پایان سال 1399 بهشرط تأمین منابع مالی به بهرهبرداری خواهد رسید. وی درباره خط 4 قطارشهری مشهد نیز اظهار کرد: طول این خط 14.5 کیلومتر با 15 ایستگاه در مدتزمان 48 ماه از منطقه شمال به شرق مشهد اجرا خواهد شد. وی تأکید کرد: قرارگاه خاتم الانبیا(ص) یک پیمانکار نیست بلکه یک مجموعه رسالت محور است که در شرایط سخت کنونی بهعنوان بازو در کنار دولت است و هر زمان که نیاز باشد آماده خدمت گزاری است.
شایان ذکر است، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور روز گذشته به همراه جمعی از مسئولان شهری و استانی، از برگزاری آزمون استخدامی مشاغل آتشنشانی بازدید کرد. این آزمون با بیش از 13 هزار داوطلب از استان برگزار شد.
در حاشیه
* شهردار مشهد عصر چهارشنبه در هنگام بازگشت به دفتر خود در یک تصادف رانندگی از ناحیه گردن و پا دچار آسیب شد. با این حال وی با وجود آسیب دیدگی در فعالیت های کاری خود حاضر شد . خراسان برای شهردار مشهد آرزوی سلامتی دارد.
دراین مراسم هم معاون اول رئیس جمهور در بخشی از سخنانش با وی مزاحی کرد و گفت: از شهردار مشهد تشکر می کنم. ایشان جوان هستند و پر انرژی و همین جوانی هم کار دست شان داده. یک وقتی شهردار مشهد آمدند تهران دیدن من، اولین بار بود ایشان را می دیدم. در جلسه ای که داشتیم دو سه بار گفت ما بچه ها این کار را
می کنیم ، ما بچه ها آن کار را می کنیم . بعد پرسید شوخی که می کنم ناراحت نمی شوید؟ گفتم نه جریان چیست؟ گفت آخه ۶۰-۷۰سالهها میگویند ما جوانیم، پس ما بچهایم دیگر .

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.



ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


جواد غیاثی
روزنامهنگار
با تصویب دولت، موضوع حذف 4 صفر از پول ملی، بالاخره جدی شده است و احتمالا این بار، با موافقت مجلس این سیاست اجرا شود و عمر ریال در 90 سالگی، به پایان برسد. فضای رسانه ای و تحلیلی کشور پر است از تحلیل ها و نظرات و انتقادات و حمایت ها درباره این طرح. اما ما به این بهانه، چند موضوع متفاوت را پیگیری کردیم. اول درباره ماهیت پول نوشته ایم. آیا پول صرفا یک ابزار انتقال داراییِ قراردادی است یا خود آن هم می تواند مهم باشد؟ همچنین درباره تاریخچه پول رسمی کشور و تغییرات ارزش ریال در 90 سال گذشته نوشتیم و سری هم به تجربه دیگر کشورها در صفرزدایی زدیم. در نهایت چند نکته مهم در خصوص اجرای این طرح مطرح کرده ایم.
درباره ماهیت پول و واحد پول؛ واحد پول، خنثی است؟!
پول یک واسطه برای مبادلات است و به خودی خود، تاثیری ندارد. به بیان دیگر، پول یک قرارداد اجتماعی است که به تایید حاکمیت رسیده است تا از طریق آن مبادلات تسهیل شود. در این شرایط یافتن واحد پول و تعداد صفرهای آن اصلا مهم نیست. مثل این است که ما با هم قرارداد کنیم که برای مبادله کالاها و دارایی هایمان از یک کاغذ سبز استفاده کنیم. بعد از مدتی، به هر دلیلی، تصمیم بگیریم از کاغذ آبی استفاده کنیم. وقتی طرفین (جامعه) قرارداد جدیدی را بپذیرند، همه به آن احترام می گذارند و اتفاق خاصی نمی افتد. تا دیروز برای خرید یک کیلو موز یا یک دلار آمریکا، 12 اسکناس 10 هزار ریالی پرداخت می کردیم و از فردا، این دو را با پرداخت 12 اسکناس (یا سکه) یک تومانی خواهیم خرید.
این بحث، در یک نکته منطقی و انتزاعی درست است؛ یعنی واحد پول و شکل آن خنثی است و تاثیر واقعی بر اقتصاد ندارد. اما در عمل و با دقت در برخی جزئیات، قضیه کمی فرق خواهد کرد؛ به ویژه اگر بین کوتاه مدت و بلندمدت تمایز قائل شویم. در عمل مردم و سیستم ها با «تغییر» میانه خوبی ندارند و این موضوع در کوتاه مدت هزینه بر و دارای تبعاتی است.
یک اختلاف قدیمیِ مشابه بین اقتصاددانان
اجازه بدهید از یک اشتراک لفظی استفاده کنیم و درباره ماهیت پول و اختلاف نظری قدیمی ( که مشابه با موضوع واحد پول است) استفاده کنیم. برخی از اقتصاددانان معتقدند که پول خنثی نیست! یعنی دولت و بانک مرکزی می توانند در شرایط رکودی اقتصاد، با چاپ پول بیشتر قدرت خرید و تقاضا در اقتصاد را تحریک و اقتصاد را از رکود خارج کنند! اما گروه دیگر معتقدند که چاپ پول بیشتر، فقط در کوتاه مدت آثاری دارد و در بلندمدت چیزی جز تورم برای اقتصاد به همراه نمی آورد. به بیان دیگر، گروه دوم می گویند که ابتدا باید اقتصاد رشد کند و کالا و خدمات بیشتری تولید کند، بعد، بانک مرکزی، صرفا برای مبادله این کالاها و خدمات جدید، پول بیشتر چاپ کند. اما گروه اول می گویند که وقتی اقتصاد راکد است، اگر پول تزریق شود، اقتصاد به حرکت در می آید و معادل پول جدید تزریق شده، کالا و خدمات ایجاد خواهد شد و اقتصاد رشد می کند. معمولا گروه اول روی ویژگی های روان شناسانه و رفتارهای غیرمنطقی مردم حساب باز می کنند اما گروه دوم مردم و جامعه را کاملا منطقی و حسابگر و دارای قدرت پیش بینی و تحلیل می دانند.
از پول غیرخنثی تا واحد پول خنثی
درباره موضوع ماهیت پول، اختلاف نظر زیاد است. اما درباره واحد پول، موضوع این قدر سخت نیست. با این حال کسانی که تغییر واحد پول را غیرخنثی می دانند، دلایل مشابهی (با گروه اول در مثال بالا) دارند. این که مردم در محاسبه و تطبیق با شرایط جدید به اشتباه می افتند و این موضوع موجب مشکلاتی از جمله تورم خواهد شد. مثلا گفته می شود که الان پرداخت 500 تومان برای خرید یک کالا متعارف است اما بعد از حذف 4 صفر، پرداخت 5/0 تومان محلی از اعراب نخواهد داشت. لذا از محل گرد کردن اعداد به بالا باعث مقداری از تورم خواهد شد. اگر دقت کرده باشید در این جا نیز، اگر ذهن انسان حسابگر و دقیق و منطقی عمل کند (مثل فرضیات گروه دوم) تبدیل 500 تومان به نیم تومان، با قرارداد جدید اجتماعی مبنی بر حذف 4 صفر، طبیعی و قابل پذیرش است. اما وقتی حرف از احساس آدم ها و برخی رفتارهای غیرحسابگرانه ذهن می زنیم، بین 500 تومان قدیم و 5/0 تومانِ جدید، تفاوت قائل می شود.
البته این به معنی دفاع از حذف صفر در مقطع کنونی یا رد آن نیست طبیعتا هر سیاستی هزینه ها و منافعی دارد که کار مهم، طراحی و اجرای سیاست به نحوی است که هزینه ها حداقل و منافع حداکثر شود. برای روشن تر شدن این موضع، در ادامه در قالب چند تصویر و نمودار توضیح می دهیم که چرا تغییر واحد ضرورت می یابد ( و در شرایط فعلی برای ریال ضرورت یافته است). همچنین می گوییم که این کار در دنیا بسیار مسبوق به سابقه است.
تغییرات ارزش ریال و لزوم صفرزدایی
ریال در زمان تولد خود به عنوان واحد پول ملی، معادلِ 36/0 گرم طلا بود. اکنون معادلِ 000000024/۰گرم طلاست! این صفرهای گیج کننده که براثر تورم های متوالی ایجاد شده است، مهم ترین دلیل صفرزدایی است.
تجربه چند کشور در حذف صفر؛ حذف 280 صفر در 90 سال
در طول تاریخ، بسیاری از کشورهای دنیا درگیر تورم بوده اند؛ برخی مثل ما، تورم های مزمن و پایدار داشتند و برخی در یک دوره خاص (مثل جنگ جهانی اول و دوم) دچار تورم شدید شدند و بعد از آن سراغ صفرزدایی رفتند. طبق بررسی ها، اولین بار در سال 1923 سیاست حذف صفر در آلمان اجرایی شد. از آن زمان تاکنون 50 کشور دنیا در چندین مرتبه اقدام به حذف صفر کرده اند که در مجموع منجر به حذف حدود 280 صفر از پول های ملی کشورها شده است. از نظر تعداد صفرهای حذف شده، کشورهای صربستان و زیمبابوه با حذف بیش از 20 صفر از پول خود در صدر قرار دارند. از نظر تعداد دفعات اصلاح پول ملی نیز برزیل با 8 مرتبه اصلاح پول ملی و حذف 18 صفر در مجموع طی 90 سال اخیر (از 1930 تاکنون) رکورد دار است.
ملاحظاتی در خصوص اجرای طرح
چنان چه دیدیم، سیاست حذف صفر در کشورهای مختلفِ جهان به منظور رفع آثار ناشی از تورم های مزمن و سقوط پیاپی ارزش پول ملی، بارها اتفاق افتاده است. معمولا موفقیت در اجرای این سیاست منوط به آن است که سیاست های کلان اقتصادی به نحوی تنظیم شود که با ایجاد موج های تورمی بعدی، تعداد صفرهای پول ملی دوباره زیاد نشود. کشورهای مختلف اروپایی مثل آلمان و فرانسه و همچنین برخی کشورهای همسایه مثل ترکیه، این سیاست را نسبتا موفق اجرا کردند.
اما در مقطع فعلی آن چه مهم است اجرای طرح به نحوی است که آثار مثبت آن به بهترین نحو بروز کند و آثار منفی آن به حداقل برسد. اما این آثار چه هستند.
مهم ترین آثار مثبت این سیاست، ملموس شدنِ دوباره پول ملی است. الان کسی درکی از یک ریال ندارد و عملا مورداستناد و استفاده نیست. نکته دیگر مسائل حسابداری است. مثلا رقم نقدینگی 20 هزار هزار میلیارد ریالی، عملا قابل درک نیست. اما با حذف 4 صفر به 2 هزار میلیارد تومان می رسد. نکته مهم دیگر بهبود نسبت ها در تبدیل نرخ ارز کشور با سایر ارزهاست. موضوعی که اثر حقیقی ندارد اما تبدیل واحدها را ملموس تر می کند. این موضوع یک اثر غیرمستقیم هویتی هم دارد.
حذف صفرها آثار واقعی دیگری هم دارد. مثلا تعداد اسکناس های موردنیاز به شدت کاهش می یابد (طبق گفته بانک مرکزی به یک سوم کاهش می یابد). این موضوع باعث صرفه جویی در هزینه های چاپ پول می شود.
اما در مقابل حذف صفرها هزینه هایی هم دارد. تغییرات سیستم حسابداری در شرکت ها و بانک ها و حساب های ملی، هزینه هایی در بر خواهد داشت. اما مهم ترین نگرانی ایجاد مقداری تورم بر اثر این سیاست است. پدیده ای که در صورت اجرای طرح در روزهای عدم ثبات، تشدید هم خواهد شد.
لذا به نظر میرسد، مهم ترین ماموریتِ دولت و بانک مرکزی در اجرای درست این سیاست ( و انتخاب زمان و نحوه شروع اجرای آن)، نهفته است به نحوی که موجب تورم نشود و مردم و اقتصاد از آثار مثبت این طرح بدون دغدغه استفاده کنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

رئیس کل بانک مرکزی دیروز در برنامه «دست خط» شبکه 5 سیما، به بیان حرف هایی پرداخت که تاالان کمتر به زبان آورده است.
به گزارش فارس، عبدالناصر همتی به بیان ماجرای عذرخواهی خود از رهبری اشاره کرد و گفت: قبل از ریاست بانک مرکزی، قرار بود به ژاپن بروم. با این حال، یک روز آقای ظریف با من تماس گرفتند که آقای رئیسجمهور امروز فرمودند چین برای ما مهمتر است و شما به چین بروید.... برای همین ۱۰ روز هم در چین بودم و استوارنامه ها را داده و مشغول به کار شدم. اما ده روز بعد و در جریان شرکت در سمینار سفرا، آقای رئیسجمهور من را خواستند و مطرح کردند که برای ارز چه کاری انجام دهیم؟ گفتم اگر منظور شما این است که این مسئولیت را من بر عهده بگیرم، من مشکلی ندارم و آمادگی دارم هر کمکی نظام بخواهد انجام دهم. فقط از آقا عذرخواهی کردم. وقتی خدمت آقا رسیدم گفتم قبل از این که به چین بروم وقت شما را نیم ساعت گرفتم و رهنمود از شما گرفتم که بروم آن جا اجرا کنم. ولی هیچ کدام را فرصت نکردم انجام بدهم؛ ببخشید. خلاصه به بانک آمدیم و آن هم دستور رئیسجمهور بود. ایشان فرمودند مهم نیست، همین جا هم جدی کار کنید مطلوب حاصل است.
6 ماه اول حضور در بانک مرکزی، شبها خوابم نمیبرد
او به بیدارخوابی هایی که بعد از به عهده گرفتن ریاست بانک مرکزی به سراغش آمد اشاره و اظهار کرد: در این یک سالی که گذشته است واقعاً میتوانم بگویم شش ماه اول را شبها نمیتوانستم بخوابم. در آن زمان ساعت دو نصف شب بیدار میشدم و به این فکر میکردم که باید چه کار کرد. همتی به کار روانی که از آن روزها تا هم اکنون انجام داده اشاره کرد و گفت: تجربه در این زمینه خیلی مهم است. بالاخره من در نهاد نظارتی مانند بیمه قبلاً بوده ام، کار سیاسی کرده بودم، کار تبلیغاتی کرده بودم. (در آن شرایط سخت ابتدای فعالیت) ۵۰ درصد کار ما کار روانی بود. به هر حال با کار روانی قدری کار را پیش بردم.نامه به رئیس جمهور درباره تخلفات ارزی شرکت های دولتی، محور بخش دیگر سخنان همتی بود. او با بیان این که پیگیری های ما درخصوص رفع تعهد ارزی این شرکت ها به نتیجه نرسید، گفت: بارها (از آن ها) خواستیم تا این موضوع را پیگیری کنند، اما عقب انداختند و مجدد درخواست تخصیص ارز داشتند. ما هم بالاخره نمی توانیم (این درخواست ها را بی پاسخ بگذاریم. چرا که) آن ها عمدتاً کالای اساسی وارد می کنند. با این حال ما میگوییم عیبی ندارد. اگر همان طور انتظار دارید همانند ساعت کار کنیم و به موقع انجام دهیم، تقاضای ما هم این است که شما رفع تعهد کنید. از این به بعد فعال خواهیم شد. در واقع اگر دوستان فکر میکنند بانک مرکزی منفعل خواهد بود، دیگر این چنین نیست. از این به بعد بانک مرکزی از همه حسابکشی میکند و هر کسی دیر تحویل دهد زور ما برسد به آن ها میگوییم و اگر زور ما نرسد به آقای رئیسجمهور می گوییم.
اسامی 140 شخصیت حقیقی و حقوقی روی میز دادستان
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به پیمان سپاری ارزی گفت: تا قبل از این که من بیایم، این موضوع رها بود اما از وقتی که آمدم، این را برقرار کردم. الان خیلی بهتر شده است. اوایل فکر کردند ما خیلی جدی نیستیم، ولی بعد دیدند جدی هستیم و حتی کسانی که پیگیریهای ما را جواب ندادند، الان ۱۵۰-۱۴۰ اسم شخصیت حقیقی و حقوقی به دادستانی محترم دادهایم و علیه آن ها شکایت کردهایم که ارزهای خود را نیاوردهاند. رقمی حدود چهار میلیارد دلار است. این ها دلایلی میآورند که کارت یک بار مصرف استفاده کردهاند. این باید برچیده شود. کارت یک بار مصرف چه معنی دارد!؟
دلار 19 هزار تومانی چگونه کنترل شد؟
وی با اشاره به شرایط سخت ماه های نخست فعالیتش و زمانی که نرخ دلار به 19 هزار تومان رسیده بود، گفت: بالاخره ارز به ۱۹ هزار و خردهای رسید و دیدیم با شرایط عادی نمیتوان کنترل کرد. قبلاً برنامهریزیهایی کرده بودیم ولی احساس کردم نیاز به پشتوانه و قدرت بیشتری دارم که در همان روز جمعه این کار را کردم. دوستان هیئت عامل را در بانک مرکزی خواستیم و تا ساعت چهار بعد از ظهر نشستیم ۱۰ بند را آماده کردیم که کارشناسی شده بود که اگر این 10 بند را بتوانیم در اختیار بگیریم جدی وارد عرصه کنترل نرخ ارز می شویم. صبح رفتم این را جلوی روسای قوا گذاشتم و اول به ما اعتراض کردند که بالاخره این را قبلاً ندادیم بررسی شود. گفتیم اصلاً وقت نداریم. حتی برخی از اعضای محترم و رئیسان قوا گفتند ما امروز کار داریم. گفتم هیچ کدام کاری مهمتر از این ندارید و مسئله ارز مسئله مهم کشور است و اگر نتوانم این را کنترل کنم همه کشور به هم میریزد. حتی برخی از دوستان گفتند ۱۰ به بعد جلسه داریم. گفتم تا این تمام نشود هیچ کسی از این اتاق بیرون نمیرود. این ها را چون واقعیت داشته بیان میکنم، جسارت به بزرگواران نباشد. همان روز به ما دادند و همان روز اعلام کردیم و بانکها را وارد صحنه کردیم که بعد از آن سقوط ارز بود که صداوسیما خیلی کمک کرد. الحمدلله توانستیم فشار روانی را بشکنیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

الهه آرانیان- ما ایرانیها روی گنج خوابیدهایم؛ گنجی که اصلاً به چشممان نمیآید و آن، فرهنگ و ادبیاتمان است؛ کاش بیدار شویم و ببینیمش. البته گاهی به سراغش میرویم، نگاهی گذرا به آن میاندازیم و باز رویمان را برمیگردانیم و به سمت دیگری مایل میشویم. نتیجهاش هم این میشود که ناگهان خبردار میشویم فلان کشور، فلان ادیب و موسیقیدان ایرانی را به نام خودش مصادره کرده است.
چند روزی داد و بیداد راه میاندازیم و تمام. فراموش میکنیم و باز روز از نو، روزی از نو. این داستان غمانگیز برخورد ما با مفاخر و مشاهیر ادب و هنرمان است. ادبیات فارسی گنجی تمام نشدنی با ظرفیتهای فراوان برای ارائه است. شاهنامۀ فردوسی تنها یکی از متنهایی است که قابلیتهای بسیاری برای شناساندن و دیده شدن دارد؛ از جمله قابلیت تصویری و نمایشی شدن. اگر از یک شهروند ایرانی بخواهیم یک اثر سینمایی یا تلویزیونی با محوریت داستانهای شاهنامه را نام ببرد، فکر میکنید چه جوابی خواهد داد؟ در عوض، آن سوی مرزهای ایران، به ویژه در تاجیکستان، قدرِ این گنج را حسابی میدانند؛ تاجیک ها شش دهه است که درباره مفاخر ادبیات کلاسیک فارسی، فیلم می سازند.
تاجیکها برای ادبیات کلاسیک فارسی چه کردهاند؟
جالب است بدانید رئیس اتحادیه سینماگران تاجیکستان درباره آثار سینمایی این کشور که حدود 9 میلیون نفر جمعیت دارد، گفته است: «بهترین فیلمهای ما در تاجیکستان بر اساس داستانهای شاهنامه ساخته شدهاند که ما از آنها به عنوان فیلمهای فاخر یاد میکنیم». تازهترین فعالیت تاجیکها درباره شاهنامه و فردوسی، اجرای نمایش «فردوسی» به کارگردانی عثمان اف در فروردین ماه امسال بود که در شهر دوشنبه روی صحنه رفت. همین کارگردان در سال 1387 برای اجرای نمایش «رستم و سهراب» در جشنواره تئاتر فجر ایران، جایزه بهترین نمایش و قربان صابر برای اجرای نقش سهراب جایزه بهترین بازیگر نقش مرد را دریافت کرد. یکی دیگر از آثار نمایشی تاجیکها فیلم سینمایی «رستم و سهراب» است که در سال 1971 میلادی(1350 شمسی) و در دوران اتحاد جماهیر شوروی ساخته و با استقبال فراوانی مواجه شد. بوریس کیمیاگروف، کارگردان این فیلم، دو فیلم دیگر با نامهای «رستم» و «داستان سیاوش» هم ساخته است. همین کارگردان در سال 1958 میلادی(1337 شمسی) فیلم «سرگذشت یک شاعر» را هم درباره رودکی سمرقندی، پدر شعر فارسی تولید کرد.
دانشگاه و سینما راه خود را میروند
وقتی از دکتر محمدرضا ترکی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره توجه ویژه تاجیکها به ادبیات فارسی به ویژه شاهنامه پرسیدیم، به خراسان گفت: «تاجیکها هم مانند ما فارسیزبان هستند و از این راه برای خود هویتسازی میکنند. در حالی که متاسفانه ما دغدغهای در این زمینه نداریم ولی آنها بسیار فعال هستند». دکتر ترکی با بیان این که دغدغه سینما و تلویزیون ما موضوعاتی مانند عشقهای چند ضلعی و... است، اضافه کرد: «دانشکدههای هنر نگاهی کاملاً غربگرا دارند و دانشکدههای ادبیات هم هیچ ارتباطی با آنها ندارند. بسیاری از سینماگران و فیلمسازان ما هم با متون ادبی آشنا نیستند بنابراین دغدغه کار دربارۀ هویت ایرانی برایشان مطرح نیست».
نگاه فرمایشی ما به فردوسی
استاد مهدی سیّدی، مورّخ، ادیب و خراسانپژوه برجسته در گفتوگو با خراسان درباره آثار فاخر نمایشی که با استفاده از ظرفیتهای شاهنامه در ایران ساخته شده است، از نمایش فاخر دکتر قطب الدین صادقی به نام «هفتخان رستم» نام برد و گفت: «ما از ظرفیتهای شاهنامه به درستی بهره نبردهایم. این که ما در این سالها به جز ساخت تعداد اندکی اثر نمایشی، کاری به شاهنامه نداشتهایم به معنای ظرفیت نداشتن آن نیست در حالی که تاجیکها این فرهنگ و اساطیر را هویت خود میدانند. آنها هویتشان را با حفظ زبان فارسی زنده نگه داشتهاند. شاهنامه فردوسی، آثار رودکی، سعدی و حافظ برای آنها مثل یک قایق نجات است و ظرفیتهای نمایشی این متون را به کار میگیرند. دوشنبه، پایتخت تاجیکستان به شهر هیکلها(مجسمهها) معروف است. به این دلیل که مجسمههای بسیاری از شاعران و دانشمندان فارسی زبان در خیابانهای آن به چشم میخورد». این پژوهشگر درباره غفلت ایرانیها از ظرفیت شاهنامه و ادبیات فارسی گفت: «من سالها مدیر مجموعه آرامگاه فردوسی بودم و متاسفانه بعضی مسئولان خیلی علاقهای به فردوسی و شاهنامه نداشتند. نگاه بسیاری از ما به شاهنامه، فرمایشی و صوری است و آموزنده نیست. گاهی همایشی برگزار یا تنها به روایت صرف داستانهای شاهنامه بسنده میکنیم، در حالی که لابهلای این داستانها حکمت، پند و معرفت است». نویسنده کتاب «پنج گفتار در زمان و زندگی فردوسی» در پایان به این نکته اشاره کرد که در طول سالهایی که در محیط دانشگاهی حضور داشته است، حتی یک بار هم پیش نیامده که فیلم ساز و کارگردانی بیاید و درباره ساخت طرحی از شاهنامه راهنمایی بخواهد یا نگاهی عمیق و جدی به این متن حماسی داشته باشد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

«محمد حسن رمضانی» اتوبوسران امانتدار مشهدی مبلغ 1500 دلار را به صاحب اصلیاش که یک زائر عراقی بود، بازگرداند. روابط عمومی سازمان اتوبوسرانی مشهد در این زمینه به فارس گفت: روز پنج شنبه اتوبوسران امانتدار خط ۱۰ از شرکت سیر طوس ماندگار مبلغ 1500 دلار را در اقدامی امانتدارانه بهصاحب اصلی اش که یک زائر عراقی بود، بازگرداند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

نشان جدیدی که در روز بازدید رئیس جمهور از وزارت خارجه و نشست خبری وزیر خارجه کشورمان روی کت دکتر ظریف بود، از دید کاربران فضای مجازی دور نماند و درباره آن بحث و گفت وگو کردند. یکی از دلایلی که این موضوع برای کاربران جالب بوده، رعایت اصول و ریزه کاری های دیپلماتیک دکتر ظریف در نوع پوشش و زبان بدن است که باعث شده نشان جدید روی کت برای کاربران قابل توجه باشد. دکتر ظریف پیش از این هم از نشان روی کت استفاده کرده که می توان به نشان پرچم یا روبان مشکی در دیدار او با جان کری اشاره کرد که به نشانه عزاداری قربانیان فاجعه تلخ منا روی کت ظریف قرار گرفته بود. البته یک بار دیگر هم لباس وزیر امور خارجه سوژه فضای مجازی و شبکه های اجتماعی شده بود. در کنفرانس خبری آقای ظریف در ارمنستان کاربران به دکمه سر آستین و گلدوزی روی لبه آستین لباسش که (J.Z) نوشته شده بود واکنش نشان دادند. پیش از آن که به سراغ واکاوی نشان جدید برویم، باید یادآوری کنیم که دیپلمات ها موظف هستند همواره از پیراهن هایی استفاده کنند که آستین هایش بیش از ۲ سانتی متر از سر آستین کتشان بلندتر باشد.
کاربران نظرات مختلفی درباره نشان جدید روی کت وزیر امور خارجه داشتند. برخی از آن ها فکر می کنند دکتر ظریف در حال تبلیغ یک برند تولید داخل است که کارش تولید کت و شلوار است. کاربر دیگری هم به طنز نوشت: «چیز خاصی نیست به نظر نماد نوار قلب ظریفه!» اما منبع آگاهی درباره این نشان جدید به خبرنگار ما اعلام کرد: این نشان، لوگوی تازه طراحی شده وزارت خارجه است که قراراست به زودی از آن رونمایی شود. تا کنون به جز وزارتخانه های اطلاعات، دفاع، دادگستری و جهاد کشاورزی هیچ وزارتخانه دیگری آرم مخصوص نداشته است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
