پایان معمای انتخابات هیئت رئیسه با 147 رای لاریجانی در مقابل 123 رای عارف
تعداد بازدید : 297
برد شکننده لاریجانی در ماراتن سیاسی بهارستان
محمداکبری- همان طور که پیش بینی می شد، عزم فراکسیون های اصلاح طلب و اصولگرای مجلس برای رقابت جدی با علی لاریجانی، اثرگذار بود و لاریجانی در رقابت با حاجی بابایی رئیس فراکسیون ولایی و محمدرضاعارف رئیس فراکسیون امید نتوانست به اکثریت مطلق آرا دست پیدا کند تا انتخاب رئیس به دور دوم برسد. به این ترتیب با کنار کشیدن حاجی بابایی به نفع لاریجانی که البته در مجلس حواشی نیز به دنبال داشت، علی لاریجانی توانست برای یازدهمین بار بر کرسی سکان داری بهارستان تکیه بزند. تکیه ای که البته این بار با آرای شکننده و قدرتنمایی فراکسیون امید به ویژه در ترکیب هیئت رئیسه همراه بود. گزارش خبری خراسان را بخوانید.
لاریجانی در تله 3 قطبی گیر افتاد
انتخاب رئیس سومین دوره مجلس دهم، به سادگی دو سال گذشته نبود چرا که با معرفی علی لاریجانی، محمدرضا عارف و حمیدرضا حاجیبابایی از سوی سه فراکسیون مستقلین، امید و ولایی انتخابات عملا سه قطبی انتخابات درون پارلمانی رقم خورد. موضوعی که پیشتر نیز پیش بینی شده بود که اگر انتخابات رئیس مجلس 3 قطبی شود، کار لاریجانی برای تداوم ریاست سخت خواهد بود. روز گذشته در دور نخست انتخاب رئیس مجلس با حضور سه نامزد از سه فراکسیون اصلی مجلس، محمدرضا عارف 114 رای ، علی لاریجانی 101 رای و حمید رضا حاجی بابایی 54 رای از مجموع 272 رای با احتساب سه رای باطله کسب کردند و هیچ کدام نتوانست به اکثریت مطلق آرا (نصف+1 رای یعنی 137 رای) دست یابد.
آیین نامه داخلی مجلس چه می گوید؟
براساس ماده 16آیین نامه داخلی مجلس، انتخاب رئیس در نوبت اول با اکثریت مطلق آرای (نصف +1 رای) نمایندگان صاحب رأی است و انتخاب نواب رئیس، دبیران و ناظران هر کدام جداگانه و با اکثریت نسبی و رأی مخفی و با ورقه خواهد بود. اما در صورتی که در انتخاب رئیس در نوبت اول اکثریت مطلق حاصل نشود، در نوبت دوم اکثریت نسبی کافی خواهد بود. به بیان دیگر اگر حاجی بابایی کنار نمی کشید و آرای دور اول تکرار می شد، محمدرضا عارف سکان دار بهارستان می شد.
حاجی بابایی و تصمیم کبری
با اعلام کشیده شدن انتخابات به مرحله دوم به دلیل حائز نصاب نشدن آرای هریک از نامزدها تعداد زیادی از حامیان لاریجانی اطراف حاجی بابایی جمع شدند و تلاش داشتند وی را حاضر به انصراف به نفع لاریجانی کنند. به دنبال آن رئیس فراکسیون ولایی که برای اقناع هم فراکسیونی هایش خود را مجبور به ارائه مشق خواناتری از مواضع سیاسی خود می دید پشت تریبون مجلس حاضر شد و اعلام کرد که به نفع علی لاریجانی انصراف داده است.
هرچند این تصمیم به مذاق امیدی هاخوش نیامد به طوری که انتقاداتی را درپایان انتخابات هیئت رئیسه در قالب تذکر و کنایه به فراکسیون ولایی و رئیس مجلس وارد کردند. اما در نهایت در مرحله دوم انتخابات ریاست مجلس، لاریجانی با فاصله ۲۴ رای نسبت به محمدرضا عارف، یعنی دریافت 147 رای در مقابل 123 رای عارف از مجموع 279 رای ماخوذه با احتساب 9 رای باطله توانست مجدد رئیس مجلس شود. پس از برگزاری انتخابات محمدرضا عارف نزد علی لاریجانی رفت و پیروزی در انتخابات هیئت رئیسه را به وی و همچنین پزشکیان و مطهری تبریک گفت.
بگومگوی کواکبیان با رئیس مجلس بر سر تبلیغ حاجیبابایی به نفع لاریجانی
پس از آن که لاریجانی مجدد رئیس مجلس شد، مصطفی کواکبیان عضو فراکسیون امید به تبلیغ حمیدرضا حاجی بابایی به نفع علی لاریجانی در جریان انتخاب رئیس مجلس اعتراض کرد و در عین حال علی لاریجانی گفت که هیچ اتفاق خلاف آییننامهای رخ نداده است. به گزارش ایسنا کواکبیان در تذکری خطاب به علی لاریجانی ضمن تبریک ریاست مجدد وی، گفت: ارادت ما به شما قطعی شد اما خیلی رئیس نباشید، بلکه سخنگوی مجلس و سخنگوی ما باشید. علی لاریجانی هم خطاب به او گفت: ما هم امیدواریم اخطار شما طبق آییننامه باشد.
کواکبیان مجدد گفت: آقای حاجی بابایی نباید پشت تریبون میآمدند و حرف میزدند و تبلیغ می کردند. لاریجانی در این باره گفت: ایشان تبلیغی نکردند و گفتند که انصراف دادهاند، این خلاف آییننامه نبود و اشکال قانونی نداشت.
کواکبیان مجدد گفت: ایشان تبلیغ کردند و گفتند که به نفع فلانی انصراف میدهم. حالا که ما از موضوع گذشتیم و پذیرفتیم که شما رئیس شدید. لاریجانی خطاب به وی گفت: شما نگذرید هم مهم نیست. کواکبیان مجدد گفت: همین اخلاقتان بد است. کواکبیان اضافه کرد: ما معتقدیم اصلاحطلبان پیروز هستند و رایشان از ۱۰۵ به ۱۲۳ رای افزایش پیدا کرد اما اخلاق خوب برای آینده مجلس خوب است.
لاریجانی تاریخی ترین رئیس مجلس
پس از اعلام نتیجه آرا، لاریجانی از رای نمایندگان تشکر و ابراز امیدواری کرد که نمایندگان با گرایش های سیاسی مختلف با وفاق دست به دست هم دهند تا مشکلات مردم را مرتفع کنند. وی با کسب 237 رای در انتخابات سال اول هیئت رئیسه مجلس دهم توانست رکورددار بالاترین رای ادوار پیشین مجلس شود . حال با تداوم سال دهم ریاست، لاریجانی رکورد طولانی ترین زمان ریاست مجلس تاریخ پس از انقلاب را از آن خود کرده و عنوان طولانی ترین ریاست پارلمان کشور طی تاریخ صد سال اخیر (پس از عبدا... ریاضی رئیس مجلس شورای ملی) به نام وی ثبت می شود. برگزاری جلسه هم اندیشی حامیان لاریجانی در ساعاتی پیش از جلسه انتخابات هیئت رئیسه در صحن مجلس و اعلام حضور 171 نماینده به گفته سخنگوی فراکسیون ولایی اقدامی از سوی شخص لاریجانی بود تا به واسطه کشف عدد حامیان خود با خاطری آسوده تر خود را دررقابت سوم پارلمان مقابل عارف قرار دهد.
بخش شور انگیز انتخابات با رقابت های لب مرزی
در مرحله انتخاب نواب رئیس، «مسعود پزشکیان، عبدالرضا مصری، علی مطهری، هادی قوامی و محمد دهقان»اعلام نامزدی کردند که با انصراف دهقان، رقابت میان چهار گزینه دیگر شکل گرفت و در نتیجه آن، پزشکیان و مطهری در جایگاه نواب اول و دوم رئیس ابقا شدند، البته مطهری صندلی "نایب رئیس دوم" را تنها با اختلاف ۹ رای بالاتر از مصری مجدد تصاحب کرد. براین اساس علی مطهری با 143 رای و مسعود پزشکیان با 157 رای به عنوان نواب رئیس برای سال دوم مجلس دهم انتخاب شدند. آشوری، نعمتی و عباسی کارپردازان هیئت رئیسه مجلس شدند. همچنین در مرحله بعد، نوبت به انتخاب ۶ دبیر هیئت رئیسه رسید که به نظر می رسید این دور از رقابت برای نمایندگان مجلس شوقانگیزتر باشد ؛ ۲۲ نفر برای شش صندلی نامزد شدند و در نتیجه آن، از مجموع ۲۷۸ رای مأخوذه، "محمدعلی وکیلی با ۱۳۴ رای، علی اصغر یوسفنژاد با ۱۲۹ رای، سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی با ۱۲۹ رای، علیرضا رحیمی با ۱۰۴ رای، احمد امیرآبادی فراهانی با ۹۸ رای و اکبر رنجبرزاده با ۹۵ رای" به عنوان دبیران هیئت رئیسه انتخاب شدند. البته به دلیل رای مساوی ۹۵تایی محمدحسین فرهنگی و اکبر رنجبرزاده، میان این دو قرعهکشی شد و در نتیجه فرهنگی از ترکیب هیئت رئیسه بازماند. در انتخاب سه ناظر هیئت رئیسه هم ۱۳ نفر نامزد شدند و در نهایت از ۲۴۱ رای "اسدا...عباسی با ۹۶ رأی، بهروز نعمتی با ۹۶ رأی و محمد آشوری تازیانی با ۸۹ رأی" مانند سال قبل انتخاب و در جایگاه ناظران ابقا شدند.
امیدی ها در وضعیت تازه
انتخابات هیئت رئیسه مجلس با انجام آیین سوگند اعضای هیئت رئیسه مجلس پایان یافت این درحالی است که فراکسیون امید با کسب 5 کرسی هیئت رئیسه بالاترین موقعیت کمی خود را در هیئت رئیسه تجربه خواهد کرد و فراکسیون ولایی با دراختیار داشتن 4 کرسی و مستقلین نیزبا 3 کرسی که در موقعیت دوم و سوم قرار گرفته اند پایان یافت.
به دنبال برگزاری انتخابات هیئت رئیسه در جریان بررسی طرحی سیدحسین نقوی حسینی که میخواست توجه رئیس مجلس را به خود جلب کند، خطاب به وی به مزاح گفت: من سمت چپ شما هستم، این که شما گاهی هم به چپ توجه کنید بد نیست. شما همیشه به راست توجه میکنید . لاریجانی برای بی پاسخ نماندن شوخی وی اظهار کرد: این که شما چپ قرار گرفتهاید عجیبتر است.
پورمختار: امیدواریم روحیه اصولگرایی لاریجانی برگردد
انتخاب لاریجانی که با حمایت صریح فراکسیون ولایی مجلس یعنی فراکسیون اصولگرای بهارستان محقق شد، باعث شد تا محمدعلی پورمختار عضو این فراکسیون ابراز امیدواری کند که « روحیه اصولگرایی لاریجانی در این دوره برگردد». پورمختار که با ایسنا گفت و گو می کرد، با بیان این که اعلام کاندیداتوری سه فراکسیون سیاسی مجلس برای ریاست مجلس نشان دهنده انتقاد به عملکرد هیئت رئیسه مجلس بود و ترس از پیروزی عارف از دلایل رای نمایندگان ولایی به لاریجانی بود، گفت: این تصمیم نشان دهنده این بود که به رغم نقدهای جدی که به رفتار آقای لاریجانی بوده و هست، در یک مقطع حساس ارجاع به اصل اتفاق میافتد و انشاءا... وجهه و روحیه اصولگرایی آقای لاریجانی هم در این دوره برگردد و ایشان هم باید مطمئن باشد که در این جریان میتواند موفقتر عمل کند.