لغو تحریم ها، نقطه شروع مذاکرات
در حالی که بسیاری از دوطرف برجام به خصوص غربی ها نقطه شروع مذاکرات را پایان دور ششم می دانند، علی باقری گفت نقطه شروع دور بعدی مذاکرات لغو تحریم های غیرقانونی آمریکاست

تنها دوهفته تا آغاز دوباره مذاکرات در وین باقی مانده و در این بین علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان، این روزها در میانه تور دیپلماتیک اروپایی خود به سر می برد. او مجری سیاست جمهوری اسلامی در قبال سه کشور اروپایی است که بر اساس آن قرار نیست دیگر ایران با سه کشور به صورت همزمان ملاقات کند و هر کشور می تواند دو جانبه با ایران رایزنی داشته باشد. باقری پس از پایان گفت و گوهایش در پاریس راهی لندن شد و با همتای خود و دیگر مقامات بریتانیایی دیدار و گفت و گو کرد. وی در حاشیه این سفر و در پاسخ به پرسشی درباره اصرار طرفهای غربی برای ادامه مذاکرات وین از نقطهای که در دور ششم به پایان رسید تصریح کرد که نقطه شروع دور بعدی مذاکرات لغو تحریمهای غیرقانونی آمریکاست: «به نظر من مسئله روشن است. ریشه مسئلهای که ما دربارهاش صحبت می کنیم نقض توافق توسط آمریکاییها، نقض قطعنامه توسط آمریکایی ها، بازگرداندن تحریمها توسط آمریکاییها و اعمال تحریمهای جدید توسط آمریکاییهاست.» وی خاطر نشان کرد: «این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران در توافق بوده و هست، پایبند به توافق بوده و الان هم پایبند است. به همین دلیل مسئله ای که باید در مرحله اول به آن رسیدگی شود، لغو تحریمهای غیرقانونی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران است.» معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش که «آمریکا به عنوان طرف نقض کننده برجام برای بازگشت به این توافق و رفع تحریمها اعلام آمادگی کرده و ایران هم تاکید دارد که در صورت رفع موثر و قابل راستی آزمایی تحریمها به اجرای کامل تعهداتش باز میگردد پس مشکل کار کجاست؟»، بیان کرد: این پرسش را باید طرف آمریکایی پاسخ دهد. مسئله اصلی لغو تحریمهای غیرقانونی است و بازگشت آمریکا به برجام مسئله بعدی است.
باقری:مذاکره برای دستیابی به ضمانتی به منظور جلوگیری از نقض مجدد یک توافق است
گفتنی است تاکنون شش دور مذاکره در شهر وین میان اعضای برجام برای رفع تحریمهای ظالمانه آمریکا انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات همچنان باقی است. یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات، اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت جو بایدن اعلام کرده هیچ گونه ضمانتی درباره خارج نشدن دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام نمیدهد. مسئله ای که باقری در سفر اخیرش به انگلیس، گریزی به آن زد و در گفت و گو با شبکه خبری پرس تی وی تاکید کرد که یکی از اهداف مذاکره دستیابی به ضمانتی برای جلوگیری از نقض مجدد یک توافق بین المللی است: «یکی از موضوعات در دستور کار گفت وگوها این است به تضمینهایی دست بیابیم که از تکرار مجدد نقض فاحش یک توافق بین المللی جلوگیری کنیم. آمریکاییها با نقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و تحمیل تحریم علیه ایران صرفا به جمهوری اسلامی خسارت وارد نکرده بلکه به کشورهای دیگر عضو برجام خسارت وارد کردند زیرا آنان تعاملات اقتصادی با ایران داشتند. آمریکاییها همین طور به کشورهای دیگری که با ایران تعاملات اقتصادی داشتند یا میخواستند داشته باشند نیز خسارت وارد کردند. همچنین خسارت به یک توافق بینالمللی وارد شده چون هر توافق بین المللی یک هویت حقوقی بین المللی دارد.»
همزمان با پایان سفر باقری معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان، وزارت امور خارجه انگلیس با انتشار یک بیانیه، گزارشی از محور رایزنیهای مقامات این کشور با دیپلمات ارشد کشورمان در لندن ارائه داد و دربخشی از آن نوشت: «نمایندگان وزارت امور خارجه تاکید کردند ایران باید از فرصت به نتیجه رساندن موضوع توافق هستهای که اکنون روی میز مذاکرات است، استفاده کند.»
معاون سیاسی وزارت خارجه کشورمان پس از پایان سفرش در لندن، در راس هیئتی وارد مادرید شد و با آنخلس مورنو، معاون سیاسی وزیر امور خارجه اسپانیا دیدار و رایزنی کرد. در این دیدار دوطرف درباره موضوعات دوجانبه، منطقهای، بینالمللی و برنامه صلح آمیز هسته ایران رایزنی و گفت وگو کردند، دیداری که «آنخلس مورنو» معاون وزیر امور خارجه اسپانیا آن را مثمر توصیف کرد و در صفحه توئیتر خود نوشت: «دیدار مفیدی را با همتای ایرانیام برای تقویت روابط دوجانبه و گفتوگوهای سیاسی داشتم». دو طرف به گفته وی، درخصوص روابط دوجانبه، توافق هستهای و مسائل منطقهای از جمله اوضاع افغانستان گفتوگو کردند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان سپس در جریان سفرش به اسپانیا با انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا که ریاست نشست کمیسیون مشترک برجام را برعهده دارد، دیدار کرد.
تضمین های عینی،ضرورتی غیر قابل چشم پوشی
در این روزهای باقی مانده تا آغاز مذاکرات وین، حسین امیر عبداللهیان وزیر امورخارجه کشورمان با انتشار یادداشتی به استقبال این مذاکرات رفت و از عزم جزم جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به یک توافق سخن گفت: «طی هفته گذشته در گفتوگوهای تلفنی مفصل و جداگانه با وزرای خارجه پنج کشور عضو برجام (چین، روسیه، انگلیس، آلمان و فرانسه) بر چند نکته تأکید کردم، از جمله این که دولت جمهوری اسلامی ایران با رویکردی عملگرایانه و نتیجه محور وارد گفتوگوها میشود و مصمم به دستیابی به یک «توافق خوب» است اما این امر مستلزم لغو موثر و قابل راستیآزمایی تحریمها و بازگشت طرفهای مقابل به تعهدات کامل است.» وی در ادامه نوشت: «ضمنا یادآوری کردم که اقدامات و قانونشکنیهای آمریکا از جمله تحریمهای تازه این کشور ارائه تضمینهای عینی از سوی آمریکا را به یک ضرورت غیرقابل چشمپوشی تبدیل کرده است. در این راستا، معاونم دکتر باقری نیز در پایتخت های اروپایی دیدارهایی صریح، شفاف و مفید را انجام داده است.» رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در بخش دیگری از این یادداشت تصریح کرد که دستیابی به یک توافق خوب در کوتاه مدت امکان پذیراست: «جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد در بنبستهای باقیمانده از گفتوگوهای پیشین بماند ضمن این که آن را در دسترس خود دارد. معتقدم اگر طرفهای مقابل با رویکردی جدی و مثبت وارد وین شوند، دستیابی به یک توافق خوب آن هم در کوتاه مدت امکانپذیر است.» همزمان با اظهارات وزیر امورخارجه کشورمان، کاملا هریس معاون اول دولت بایدن، تاکید کرد که تمایل واشنگتن برای بازگشت به برجام روشن است.