
یادداشت
تعداد بازدید : 221
چه پاسخی برای این فاجعه دارید؟
نویسنده : سیدصادق غفوریان info@khorasannews.com
موج های اول، دوم، سوم و چهارم کرونا یکی یکی اما وحشیانه آمدند و بی رحمانه جان 90 هزار هموطن عزیزمان را ستاندند. مدام نوشتیم، مدام گزارش کردیم، مدام سخنرانی های آقایان وزارت بهداشت و ستاد کرونا را منعکس کردیم اما هرچه از آغاز شیوع این بیماری در کشور گذشت، انگار شرایطمان رو به بهبودی نرفت و نمی رود. و حالا فاجعه موج پنجم و وحشتناک کرونا گریبانمان را دریده، صورتمان را زخمی و خون آلود، روح و روانمان را پریشان و مضطرب و اشک هایمان را جاری ساخته است. بی شک تاریخ این سرزمین تاکنون کمتر چنین وقایع و صحنه هایی از سونامی بیماری و مرگ ومیر را به خود دیده است.
پس از 19ماه مواجهه شبانه روزی کشور با این بیماری، دلمان خوش بود که مسئولان و دست اندرکاران کرونا حالا صاحب تجربه های بزرگ شده اند و با اتخاذ تدابیر لازم در کنار واکسیناسیون دیر و لاک پشتی شان دیگر به موج های هولناک مبتلا نمی شویم اما این تصور و دل خوشی، فقط یک خیال خام بود و تمام.
وامصیبتا از کمبود اقلام ابتدایی
دقایق پایانی پنج شنبه شب، وقتی گل های ستاره ایرانی تیم فوتبال فاینورد هلند علیرضا جهانبخش را در لیگ کنفرانس اروپا می دیدم، گل های زیبا و فوق العاده او اصلا برایم هیچ جذابیتی نداشت، من محو سکوهای پر از تماشگر ورزشگاه شهر روتردام شده بودم که شانه به شانه هم و بدون ماسک نشسته بودند و برای هنرنمایی ستاره ایرانی تیم خود جیغ و هورا می کشیدند. من اما این جا شاهد بودم که همشهریانم در داروخانه ها دربه به دنبال دارویی ابتدایی همچون «سرم تزریقی» هستند، بماند که کمبود داروهای تخصصی که این روزها مایه حیات بیماران کروناست، خود یک حدیث مفصل و غصه بزرگ است.
انتقاد داریم
باری! حرفمان را کجا فریاد کنیم که نتوانستید و نمی توانید حداقل های چنین پیشامدی را پس از 19ماه مدیریت کنید، اما آقای وزیر بهداشت تا توانست از خودش و نحوه مدیریت اش بر کرونا تعریف و تمجید کرد تا آن جا که خودش را «سردار مقابله با کرونا» نامید اما دریغ و درد از این همه بی برنامگی و بلبشو. ای کاش یک بار برای همیشه متوجه شوید که «بحران» را با حرف و سخنرانی و جلسات بی شمار نمی توان مدیریت کرد. «بحران»، تصمیم گیری به موقع، پیش بینی آینده، استفاده از تجربیات موفق جهانی و از همه مهم تر اراده ای راسخ می خواهد که برخی از شما نشان دادید اهلش نیستید. در چند فراز، آن چه را بر این «مدیریت ناکارآمد» گذشته است، مرور می کنیم تا به همین مقدار ، راهی برای پیش رو بگشاییم:
یک: در سه ماه گذشته که کشور هند با طغیان گونه نوپدید هندی یا دلتا، در آتش کووید۱۹ سوخت و رسانه های مطرح جهان پر بود از گزارشهای لحظه به لحظه آن، ما چه کردیم و چه می توانستیم انجام دهیم:
الف: در ابتدا با توجه به مجاورت جغرافیایی با همسایگان این کشور، باید تدابیر ویژه در آمد و شدهای مرزی اتخاذ می کردیم که نکردیم.
ب: باید از بحران هایی که با گسترش گونه دلتا در هند، پدید آمد درس می گرفتیم و برای امروز به ویژه برای پشتیبانی بخش های درمانی و اقلام دارویی فکری می کردیم. چرا که مثل روز روشن بود که گونه دلتا به زودی جهان را فرا خواهد گرفت. اما ما نه درس گرفتیم و نه اقدام ویژه ای تدبیر و ترسیم کردیم.
دو: به نظر می رسد، کشور در دوره انتقال دولت، در حوزه مدیریت کرونا دچار نوعی انفعال از سوی تصمیم گیران شد.با توجه به نشانه های گسترش هجوم دلتا و وقوع بحران در برخی استان های کشور در یک تا دو ماه گذشته این انتظار می رفت که ستاد ملی کرونا برای دیگراستان ها و مناطق کشور، تدابیر و محدودیت های پیشگیرانه اتخاذ می کرد. اما کش وقوس ها و بلاتکلیفی های تا حدودی طبیعی در دوران انتقال دولت باعث شد ستاد ملی کرونا به ریاست رئیس جمهور سابق درباره تعطیلی دو هفته ای کشور توان تصمیمگیری نداشته باشد.
سه: امروز و پس از ۱۹ماه رویارویی مستقیم با کرونا و با وجود تحمل خسارات گسترده، اما در کشور همچنان دچار نوعی تعلل، تعارف زدگی و انفعال در بزنگاه پروتکل ها هستیم. رهاشدگی سفرها تا لحظه بحران، نبود طرحی مقتدر برای جلوگیری از اجتماعات و فعالیت مکان های تجمع محور، فقدان اراده کافی برای برخورد با افراد پروتکل شکن و... همه نشان از نوعی تعلل و مدیریت تعارف زده دارد.
موج پنجم سرعت و اقتدار می خواهد
به هر روی امروز در میان انبوهی از ناکارآمدی و «ترک فعل» به موج خونین پنجم رسیدیم. برخی از ما و عزیزانمان با ابتلا به کرونا یا در تب و بی رمقی می سوزند یا بنابر تقدیر الهی رخت آخرت بر تن کردند، اما برای مقابله با «دلتای وحشی» راهی جز سرعت عمل در تصمیم گیری و اقتدار در اجرا وجود ندارد. از آقای رئیسی که اهل عمل و اراده است، جز این انتظار نیست که:
یک: سامان دهی و تامین فوری اقلام دارویی
دو: افزایش اورژانسی تخت های ویژه بیمارستانی
سه: تصمیم گیری در ایجاد محدودیت های اجتماعی و بهداشتی به منظور قطع فوری زنجیره ابتلا
چهار: همزمان رایزنی های گسترده برای تامین واکسن
را در دستور کار ستاد ملی کرونا قرار دهد و سر فرصت نیز همکاران سابق خود را در دستگاه قضا برای برخورد جدی با مسئولان آلوده به «ترک فعل» فرا بخواند.