هنیه،از اسارت تا شهادت
اعلام خبر ترور اسماعیل هنیه موجی از واکنش ها را در بین گروه های مقاومت و کشورهای جهان به همراه داشت. ضمن مرور این واکنش ها، زندگی نامه شهید هنیه را نیز بررسی کرده ایم
گروه بین الملل- درحالی که جامعه جهانی خواستار توقف جنگ در غزه برای جلوگیری از نسلکشی و گسترش دامنه آن است اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و دوستان تندرو آن در کابینه تمایلی به فروکش کردن تنش ها ندارند.سران افراطی تلآویو که برابر گروههای مقاومت در منطقه شکست های سنگینی خوردهاند، برای فرار از این وضعیت به ترورهای کور رهبران مقاومت رو آوردهاند.در این خصوص، ساعاتی پس از حمله به ضاحیه بیروت برای ترور «فواد شکر» یکی از فرماندهان حزبا... لبنان، دشمن اشغالگر در اقدامی بزدلانه و جنایتکارانه، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس را ساعت 2 بامداد چهارشنبه در تهران ترور کرد. هنیه روز سهشنبه برای شرکت در مراسم تحلیف دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به تهران سفر کرده بود اما گویا سرنوشت این گونه بود که او آخرین روز زندگی خود را در کشوری سپری کند که بزرگ ترین حامی ملت فلسطین بود و بدون هیچ گونه چشمداشت سیاسی در 46 سال گذشته با همه توان در کنار گروههای مقاومت فلسطین در برابر اشغالگران قدس ایستاده است.
اسماعیل هنیه که بود؟
«اسماعیل هنیه» ملقب به «ابوالعبد» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس، از رهبران محبوب مقاومت بود که پس از عملیات طوفان الاقصی به چهرهای شناختهشدهتر در سطح جهان تبدیل شد و رژیم صهیونیستی او را در فهرست ترور قرار داده بود. اسماعیل هنیه در سال 1963در اردوگاه الشاطی غزه به دنیا آمد و از همان اوان کودکی فقر و گرسنگی ماحصل اشغالگری رژیم صهیونیستی را به خوبی لمس کرد. هنیه زمانی که رژیم صهیونیستی در جنگ 1967، غزه و کرانه باختری را اشغال کرد طعم زیر سیطره کامل رژیم اشغالگر را نیز چشید. هنیه در چنین فضای ناامن، تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در مدارس سازمان آنروا در اردوگاه الشاطی در غزه گذراند. تحصیلات دبیرستان را در دانشسرای دینی الازهر در غزه کامل کرد و در سال ۱۹۸۱، وارد دانشگاه اسلامی غزه شد و به عضویت انجمن اسلامی این دانشگاه درآمد. او همچنین از سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۴، عضو شورای دانشجویی دانشگاه و از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۶، ریاست شورای دانشجویی دانشگاه را به عهده داشت. هنیه در سال ۱۹۸۹ به مدت سه سال توسط مقامات رژیم اشغالگر اسرائیل اسیر و پس از آن به همراه گروهی از رهبران حماس به منطقه «مرج الزهور» واقع در مرز فلسطین و لبنان تبعید شد. هنیه در سال ۱۹۹۷ به ریاست دفتر حماس منصوب، در انتخابات فلسطین در سال ۲۰۰۶ پیروز و دهمین نخستوزیر فلسطین شد و تا سال ۲۰۰۷ در این سمت بود. هنیه که تقریبا همزمان با آغاز انتفاضه اول فارغالتحصیل شد، در تظاهرات انتفاضه اول شرکت کرد و توسط دادگاه نظامی رژیم صهیونیستی به زندان محکوم شد. در سال ۱۹۸۹ به مدت سه سال زندانی و پس از آزادی، در سال ۱۹۹۲، مقامات نظامی صهیونیست او را همراه با «عبدالعزیز الرنتیسی» و «محمود الزهار» و ۴۰۰ فعال دیگر از رهبران ارشد حماس به لبنان تبعید کردند. اسماعیل هنیه یک سال بعد به غزه بازگشت و به ریاست دانشگاه اسلامی منصوب شد.رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۳ نیز برای ترور هنیه اقدام کرد اما شکست خورد.در جریان حملات رژیم صهیونیستی به غزه سه نفر از پسران و سه نوه او در حمله هوایی ۱۰ آوریل ۲۰۲۴ به شهادت رسیدند. هنیه زمانی که خبر شهادت فرزندانش را به او اعلام کردند، در کمال خونسردی گفت: خداوند را به خاطر این افتخار که با شهادت سه پسر و چند نوهام نصیب ما کرد، سپاس گزارم. ما با این درد و خون برای مردم، آرمان و ملت خود امید، آینده و آزادی میآفرینیم».
واکنش گروههای مقاومت
اعلام خبر ترور شهید هنیه موجی از واکنش ها را در بین گروه های مقاومت به همراه داشت. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز ترور رهبر مجاهد اسماعیل هنیه را محکوم کرد و مردم فلسطین و نیروهایش را به وحدت و استواری فراخواند.در همین حال «موسی ابومرزوق»، عضو دفتر سیاسی حماس تاکید کرد:ترور رهبر اسماعیل هنیه اقدامی بزدلانه بود که بیپاسخ نخواهد ماند. سامی ابوزهری، از دیگران رهبران حماس نیز گفت: ما در حال جنگ علنی برای آزادی بیتالمقدس هستیم و آماده پرداخت هزینههای مختلفیم. محمد الهندی، معاون دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین هم تاکید کرد: شهادت مجاهد اسماعیل هنیه خسارت بزرگی برای مردم فلسطین است. همچنین کمیتههای مقاومت در فلسطین اعلام کردند:ما بر عهدمان با شهید اسماعیل هنیه و همه شهدایی که در راه مبارک برای دفاع از مقدسات و آرمان ما شهید شدند، باقی میمانیم.در عین حال درخواستهای مردمی برای برگزاری اعتصاب سراسری در فلسطین در پی ترور رئیس دفتر سیاسی حماس مطرح شده است.حزبا... لبنان در بیانیهای ضمن تسلیت شهادت رئیس دفتر سیاسی حماس، تاکید کرد که این اقدام رژیم صهیونیستی بر عزم و اراده رزمندگان مقاومت برای ادامه راه جهاد میافزاید.جنبش انصارا... جنایت ترور رئیس دفتر سیاسی حماس را محکوم کرد و آن را نقض قوانین بینالمللی دانست.
واکنش های جهانی
علاوهبر گروه های مقاومت، برخی کشورها نیز ترور شهید هنیه را محکوم کردند.وزارت خارجه ترکیه نیز در بیانیهای اعلام کرد: ترور هنیه در نتیجه یک ترور نفرتانگیز در تهران را محکوم میکنیم. بار دیگر مشخص شد که دولت نتانیاهو قصدی برای صلح ندارد. وزارت خارجه روسیه نیز ترور رئیس دفتر سیاسی حماس را جنایت سیاسی کاملاً غیرقابل قبول دانست. وزارت خارجه چین هم در پیامی گفت:«ما به شدت با ترور اسماعیل هنیه مخالفیم و آن را محکوم میکنیم».وزارت خارجه قطر نیز در بیانیهای گفت: ترور اسماعیل هنیه جنایت فجیع، تشدید خطرناک و نقض آشکار قوانین بین المللی و بشردوستانه است. وزارت خارجه اردن هم در بیانیهای گفت: ترور اسماعیل هنیه توسط اسرائیل را به شدت محکوم میکنیم. کارل بیلدت سیاستمدار و نخست وزیر سابق سوئد در پیامی در شبکه ایکس در واکنش به شهادت اسماعیل هنیه نوشت: «آتش بس را فراموش کنید. اقدامات تلافی جویانه و تشدید تنشها در کانون توجهات قرار میگیرد. من فکر میکنم که باید کمربندها را محکم ببندیم». وزارت خارجه مصرنیز سیاست خطرناک تشدید تنش اسرائیل در دو روز گذشته را محکوم کرد و درباره تشدید تنش خطرناک و احتمال شعلهور شدن درگیری در منطقه و پیامدهای امنیتی ناگوار آن هشدار داد.