- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
الهه آرانیان- چند ماه دیگر 95 ساله میشود؛ استاد مهدی محقق، علامه، مجتهد، ادیب، فقیه، فیلسوف و مصححِ برجسته معاصر، 10 بهمن 1308 در مشهد متولد شد. او در 9 سالگی به تهران رفت و تحصیلات مقدماتی و متوسطه را در این شهر ادامه داد. استاد محقق در سال 1327 برای تحصیل در رشته الهیات به دانشگاه تهران رفت و در سال 1337 دوره دکتری این رشته را به پایان برد و یک سال بعد، یعنی در سال 1338 در رشته زبان و ادبیات فارسی، موفق به دریافت درجه دکترا شد. دکتر محقق یا به عبارتی بهتر، پروفسور محقق، عمری را صرف خدمت به فرهنگ و ادب این سرزمین کرده و در طول دوران فعالیتش، مسئولیتها و مناصب مختلفی ازجمله در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، موسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران-دانشگاه مکگیل، بنیاد دایرةالمعارف اسلامی و فرهنگستان زبان و ادب فارسی داشتهاست. دکتر نوشآفرین انصاری، دبیر شورای کتاب کودک و همسر استاد محقق در گفتوگوی کوتاه با خراسان درباره وضعیت استاد گفت: «خدا را شکر حالشان خوب است. این روزها بیشتر استراحت میکنند. چشمهایشان دیگر اجازه خواندن کتاب نمیدهد. اما خیلی علاقهمند هستند و هر کتابی که وارد خانه میشود، میپرسند که این چه کتابی است». در ادامه گوشه ای از خدمات و آثار استاد مهدی محقق را مرور کردهایم.
از دانشگاه تهران تا دانشگاههای انگلستان و کانادا
استاد مهدی محقق که پیش از دریافت مدرک دکترای زبان و ادبیات فارسی، به مدت 9 سال در دبیرستانهای تهران درس ادبیات فارسی داده بود، در سال 1339 پس از کسب درجه دکترای زبان و ادبیات فارسی، به عضویت هیئت علمی گروه ادبیات فارسی دانشگاه تهران درآمد. در سال 1340، دانشگاه لندن از دکتر محقق برای تدریس در دانشکده زبانهای شرقی دعوت کرد و ایشان به مدت دو سال به انگلستان رفت. دکتر محقق بعد از بازگشت از انگلستان، از سال 1344 تا 1361 در فواصل مختلف در دانشگاه مکگیل کانادا به تدریس فلسفه، کلام و عرفان اسلامی پرداخت و در سال 1347 شعبه مؤسسه مطالعات اسلامی آن دانشگاه را در تهران تأسیس کرد که حاصل آن، انتشار بیش از هشتاد اثر نفیس در زمینههای مختلف علوم اسلامی است. استاد محقق پس از بازنشستگی به مدت پنج سال، سه ماه از سال را در کانادا تدریس میکرد و بعد از آن، پنج سال در موسسه بینالمللی اندیشه و تمدن اسلامی مالزی در جایگاه «استاد ممتاز فلسفه اسلامی» به تدریس ادامه داد.
مبتکر تاسیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی
در سال 1361، سازمان دایرةالمعارف تشیع به همت دکتر محقق تاسیس شد و بعد از آن، این چهره ماندگار بنیاد دایرةالمعارف اسلامی را پایهگذاری کرد. تاسیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی هم از دیگر ابتکارات دکتر مهدی محقق است. ایشان پیش از انقلاب اسلامی، عضو فرهنگستان ادب و هنر بود و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، با تاسیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در شهریور 1369، عضو پیوسته این نهاد شد. آثار استاد محقق شامل تالیف، ترجمه، تصحیح و مجموعه مقالات به زبانهای فارسی و عربی است. مجموعه مقالات استاد در نشریات علمی کشورهایی مانند انگلستان، آمریکا، ایتالیا، هلند، ترکیه، مصر، لبنان، سوریه، هندوستان و... به چاپ رسیدهاست. اگر بخواهیم به آثار دکتر محقق در حوزه زبان و ادبیات فارسی اشاره کنیم، باید از این آثار نام ببریم: تفسیر کشفالاسرار و عدةالابرار، شرح سی قصیده از ناصرخسرو، شرح دیوان ناصرخسرو در 2 جلد، تصحیح دیوان غزلیات و رباعیات فتاحی نیشابوری و یادنامه ادیب نیشابوری، بخش دیگری از آثار استاد مهدی محقق در حوزه حکمت و فلسفه اسلامی است.
استاد مهدی محقق از نگاه شاگردان
شاگردان استاد مهدی محقق، حالا خودشان هرکدام یک استاد نامدار هستند؛ چهرههایی مانند بهاءالدین خرمشاهی، بهروز ثروتیان، اصغر دادبه، علی اشرف صادقی، علی رواقی، محمدجعفر یاحقی، عباس ماهیار و... روزگاری از محضر استاد محقق آموختهاند. استاد بهاءالدین خرمشاهی، حافظپژوه در شب بزرگداشت استاد محقق که در سال 1391 به همت مجله بخارا برگزار شد، درباره ایشان گفتهاست: «استاد محقق در زبان و ادبیات عربی و فارسی، استادی بیبدیل است. توانایی نوشتن و سخن گفتن به زبان انگلیسی را نیز دارد. همچنین سخنرانیهای مهمی در مجامع علمی معتبر جهان انجام داده است. دکتر محقق در 40 سازمان علمی، ادبی و زبانی و حتی مرتبط با طب اسلامی فعالیت کرده است. بیتردید او بزرگ ترین دانشمند ایرانی در زمینه تاریخ طب اسلامی و ایرانی است».
زندهیاد استاد عبدا... انوار نیز در این مراسم درباره استاد محقق گفته بود: «آشنایی من با دکتر محقق زمانی آغاز شد که هر دو به وادی حیرت و سپس علم قدم نهادیم. پس از چند دهه فعالیت علمی و فرهنگی، دکتر محقق همچنان مانند 60 سال پیش با توان بسیار زیاد در حال خدمت به فرهنگ و تاریخ این سرزمین است».
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با هشدار به افزایش تصاعدی مرگهای ناشی از گرما در دنیا، ضمن تاکید بر لزوم اجتناب از حضور در فضای باز در ساعات اوج گرما، گفت: هنگامی که سازمان هواشناسی برای افزایش دما هشدار صادر میکند با انجام برخی مداخلات میتوان از بستری شدن در بیمارستان به دلیل گرمازدگی جلوگیری کرد.
دکتر عباس شاهسونی در گفتوگو با ایسنا، با بیان این که آسیبپذیری در برابر گرما تحت تاثر عوامل متعددی است، اظهار کرد: فاکتورهایی مانند سن، وضعیت سلامت، شغل، شرایط اقتصادی و شرایط اجتماعی میتواند بر آسیبپذیری افراد از گرما اثرگذار باشد. همچنین افراد و کارگرانی که در فضای باز و دمای بسیار زیاد فعالیت میکنند، افرادی که از منظر اقتصادی وضعیت مناسبی ندارند، ورزشکاران، حضور در تجمعات فضای باز سبب میشود که افراد در معرض گرمازدگی قرار گیرند. به طور کلی میتوان گفت، افزایش دما یک خطر محیطی است و میتواند برای شاغلان نیز خطرناک باشد.
وی ادامه داد: زنان باردار، نوزدان، کودکان و افرادی که از داروهای خاص استفاده میکنند نسبت به گرما بسیار حساس هستند.
شاهسونی با اشاره به تغییرات اقلیمی در سطح جهان اظهار کرد: تغیرات آبوهوایی در تمام دنیا اتفاق افتاده و روند این موضوع ادامه دارد. بررسیها بیانگر این است تعداد افرادی که در معرض گرمای شدید قرار میگیرند به صورت تصاعدی در حال افزایش است.
افزایش جهانی مرگ و میر ناشی از گرما
وی با بیان این که گرمازدگی یک فوریت پزشکی است و گاهی سبب مرگ افراد میشود، اظهار کرد: نتایج مطالعاتی که طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ انجام شده بیانگر این است ۴۸۹ هزار نفر در دنیا به دلیل گرما در هر سال جان خود را از دست میدهند که ۴۵ درصد این موارد در کشورهای آسیایی و ۳۶ درصد در کشورهای اروپایی اتفاق میافتد. همچنین بنابر اعلام سازمان جهانی بهداشت، میزان مرگ و میر افراد بالای ۶۰ سال به دلیل افزایش دما، طی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ نسبت به بازه زمانی ۴ ساله یعنی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ حدود ۸۵ درصد افزایش یافته است.
گرمازدگی؛ فوریتی پزشکی
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با بیان این که افزایش دما یک خطر محیطی محسوب میشود، خاطرنشان کرد: استرس گرمایی میتواند سبب تشدید بیماریهای زمینهای، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، مشکلات سلامت روان، تشدید آسم و در برخی موارد نیز منجر به انتقال بیماریهای عفونی شود. بازهم تاکید میکنم، گرمازدگی یک فوریت پزشکی است و میتواند سبب افزایش مرگ شود.
گرما و فشار بر قلب و کلیهها
شاهسونی درباره گرمازدگی به ایسنا گفت: عدم کنترل بدن برای تنظیم دمای داخلی سبب گرمازدگی میشود و این موضوع سبب افزایش فشار بر بدن، قلبوعروق و کلیهها میشود. بازهم تاکید میکنم گرمازدگی میتواند بیماریهای قلبیعروقی، دیابت و آسم را تشدید کند.
اوج گرما؛ از ساعت ۱۲ تا ۱۶
وی با اشاره به افزایش دمای هوا بیان کرد: هنگامی که سازمان هواشناسی برای افزایش دما هشدار صادر میکند با انجام برخی مداخلات میتوان از بستری شدن در بیمارستان به دلیل گرمازدگی جلوگیری کرد. اجتناب از حضور در فضای باز به ویژه در ساعات اوج گرما توصیه میشود. اوج گرما از ساعت ۱۲ آغاز میشود ساعت ۱۶ به پایان میرسد. اگرچه ساعات اوج گرما به محل سکونت افراد بستگی دارد و میتواند مدت زمان گرما افزایش یا کاهش یابد، اما به طور کلی میتوان گفت ساعات اوج گرما از ساعت ۱۲ تا ۱۶ است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سید خلیل سجادپور- جوانی که به خاطر اختلاف بر سر ارث پدری،مهمان 30 ساله برادرش را با شلیک گلوله به قتل رسانده بود،سپیده دم روز گذشته در زندان مرکزی مشهد به دار مجازات آویخته شد.
به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان،این ماجرای تکان دهنده جنایی،پنجم مهر سال 1398 در شهرک نوید مشهد هنگامی رخ داد که درگیری های لفظی و تلفنی چند برادر برای منزل ارثیه ای به جنجال های خانوادگی گره خورد. در این میان دو برادر سوار بر موتورسیکلت در حالی به طرف منزل ارثیه ای حرکت کردند که «مجید»(یکی دیگر از برادران) در آن منزل سکونت داشت. آن ها مقابل منزل مذکور توقف کردند و زنگ آن را به صدا درآوردند. در همین هنگام جوان 30 ساله ای به نام «مصطفی حسینی» که آن روز مهمان مجید بود به طرف در حیاط حرکت کرد اما زمانی که در را باز کرد وحشت زده با لوله سلاح وینچستر روبه رو شد و هدف شلیک گلوله هایی قرارگرفت که بر سر وسینه اش فرود آمدند.
«مصطفی» خون آلود بر چارچوب در تکیه داد و لحظاتی بعد هم نقش بر زمین شد.«مجید»که با شنیدن صدای وحشتناک گلوله از خانه بیرون آمده بود به کمک دوست 30ساله اش رفت و بلافاصله با نیروهای امدادی تماس گرفت. طولی نکشید که پیکر غرق در خون «مصطفی» به بیمارستان رضوی مشهد انتقال یافت اما او علایم حیاتی نداشت و به قتل رسیده بود.
گزارش اختصاصی روزنامه خراسان حاکی است دقایقی بعد با گزارش ماجرای شلیک های مرگبار به قاضی کاظم میرزایی(قاضی ویژه پرونده های جنایی در زمان وقوع حادثه)تحقیقات گسترده ای در این باره آغاز شد و بدین ترتیب گروهی از کارآگاهان زبده پلیس آگاهی خراسان رضوی نیز به سرپرستی سرهنگ ولی نجفی در کنار قاضی ویژه قتل عمد قرارگرفتند و به ردزنی های اطلاعاتی پرداختند اما عامل جنایت مسلحانه به مکان نامعلومی گریخته بود. در همین حال تحقیقات میدانی قاضی میرزایی نشان داد این جنایت مسلحانه به خاطر اختلافات خانوادگی چند برادر بر سر منزل ارثیه ای رخ داده است. «مجید» که در منزل مذکور سکونت داشت به قاضی وقت شعبه 211 دادسرای عمومی وانقلاب مشهد گفت:اختلافات ما در حالی از چند ماه قبل آغاز شد که منزل ارثیه ای به صورت رهن واجاره به مستاجر واگذار شده بود و من با پرداخت رهن منزل به مستاجر،خودم در این منزل ساکن شدم ولی برادرانم مدعی بودند که باید خانه را تخلیه کنم! ولی آن ها باید پول رهن را به من باز می گرداندند به همین دلیل اختلافات ما شدت گرفت تا این که روز حادثه دو تن از برادرانم (رمضان و سعید)به در منزل آمدند و زمانی که دوستم مصطفی برای گشودن در حیاط رفت ناگهان رمضان با سلاح وینچستر به سوی او شلیک کرد.
بنابرگزارش روزنامه خراسان،با این ادعاها و اظهارات،بی درنگ دستور دستگیری رمضان(معروف به رمضان کلاچ)صادر شد و گروه تخصصی کارآگاهان در حالی با راهنمایی های سرهنگ کارآگاه جواد شفیع زاده(رئیس پلیس آگاهی خراسان رضوی) رصدهای پلیسی را ادامه دادند که مدتی بعد برادر متهم فراری نیز هدف ضربه چاقو قرارگرفت و به شدت مجروح شد.
بالاخره «رمضان کلاچ» بعد از 16ماه فرار و زندگی مخفیانه ،در شهر جدید گلبهار ردزنی شد وکارآگاهان او را در یک عملیات ضربتی و غافلگیرانه درون آسانسور یکی از مجتمع های مسکونی گلبهار دستگیر وبه پلیس آگاهی منتقل کردند.
عامل این جنایت مسلحانه در بازجویی های کارآگاهان لب به اعتراف گشود وگفت:ماپول رهن منزل را آماده کرده بودیم ولی «مجید»با بهانه های مختلف از تخلیه منزل خودداری می کرد تا این که من هم عصبانی شدم و به در منزل او در خیابان نوید 15 رفتم ولی نفهمیدم که دوست برادرم در حیاط را باز کرد چراکه من بلافاصله شلیک کردم. وی در پاسخ به این سوال که چرا برادرت را با چاقو زدی؟نیز گفت:او زندگی مرا خراب کرد به همین دلیل کینه اش را به دل گرفتم ویک روز که او را در شهر دیدم با چاقو به سویش حمله ور شدم.
ادامه گزارش اختصاصی روزنامه خراسان حاکی است در پی اعترافات صریح متهم، دامنه تحقیقات تخصصی این پرونده جنایی در حالی به بازسازی صحنه قتل مسلحانه کشید که وی در حضور مقام قضایی داستان دیگری را درباره لحظه قتل بازگو کرد تا ماجرای جنایت هولناک را به دفاع از خود گره بزند. او در حضور مقام قضایی گفت: آن روز به همراه برادرم با موتورسیکلت به سوی محل سکونت«مجید»رفتیم وقتی به خیابان نوید 15 رسیدیم برادرم را دیدم که به همراه دوستش مصطفی و یک فرد دیگر داخل خودرو نشسته بودند. آن ها وقتی ما را دیدند هر 3 نفر از خودرو پیاده شدند وپا به فرارگذاشتند ولی در همین هنگام مصطفی(مقتول)ایستاد و لوله اسلحه ای را به سمت من نشانه رفت اما ناگهان گلوله در سلاحش گیر کرد و من هم که هول شده بودم از ترس به او شلیک کردم که با اصابت گلوله های اسلحه شکاری به سر وسینه اش نقش بر زمین شد و ما هم از محل گریختیم.
سپس من اسلحه را با خودم به شهرهای شمالی کشور بردم و قصد داشتم تا آن را برای انتقال به مکان دیگر ،قطعه قطعه کنم ولی چون نتوانستم این کار را انجام بدهم،همان قطعات را بیرون انداختم.
به گزارش روزنامه خراسان،با تکمیل تحقیقات در دادسرا و صدور کیفرخواست،این پرونده جنایی در دادگاه کیفری یک خراسان رضوی رسیدگی شد و متهم در مراحل دادرسی به صراحت ارتکاب جنایت مسلحانه را پذیرفت. بنابراین قضات دادگاه با توجه به اقاریر صریح وی و مستندات دقیق،رای به قصاص نفس دادند وبدین ترتیب با تایید حکم در دیوان عالی کشور،پرونده مذکور به اجرای احکام دادسرای عمومی وانقلاب مشهد ارسال شد تا این که با فراهم شدن مقدمات اجرای حکم،سپیده دم روز گذشته «رمضان کلاچ» پای چوبه دار رفت ودر حالی که قضات اجرای احکام نیز در زندان مرکزی مشهد حضور داشتندو بر اجرای حکم طبق موازین قانونی و شرعی نظارت می کردند وی به دار مجازات آویخته شد وبدین ترتیب فرجام شلیک به مهمان به چوبه دار گره خورد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
حسین بردبار: کابینه دولت چهاردهم در حال شکل گیری است و در کنار ملاک هایی که تیم های مشورتی رئیس جمهور برای احراز صلاحیت وزرا تعیین کرده اند، شاخصه های اجرایی و اهداف کمی و کیفی که وزرا و تیم اقتصادی این کابینه در طول تصدی مسئولیت خویش باید انجام بدهند نیز معیار مهمی برای محک توانمندی ها در چینش کابینه و انتخاب مردان اقتصادی دولت چهاردهم است. مهم ترین مرجع این معیارها، برنامه هفتم توسعه است. در این راستا نگاهی به این برنامه در حوزه انرژی نشان می دهد که تکالیفی از جمله افزایش تولید نفت و گاز از میادین، ایجاد سامانه جامع هوشمند انرژی، افزایش حجم سواپ نفت خام و فراوردههای نفتی و ... را دولت باید جامه عمل بپوشاند.
اهداف کمی در بخش های نفت، گاز
مهم ترین اهداف کمی سنجههای عملکردی انرژی در بخش های نفت، گاز درجدول شماره 8برنامه هفتم پیشرفت قابل مشاهده است که باید در پایان برنامه محقق شود، از میان آن ها می توان به موضوعات مهمی همچون تولید 129 میلیون لیتر بنزین در روز و 130 میلیون لیتر روزانه نفت گاز(گازوئیل) اشاره کرد، این در حالی است که به گفته جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی ایران میزان تولید بنزین و نفت گاز کشور در انتهای سال گذشته به ترتیب 112 و 111 میلیون لیتر در روز بوده است. در نتیجه باید گفت که ضمن رسیدن به سقف مورد نظر برنامه، عمده تلاش های دولت باید معطوف به کنترل مصرف حامل های انرژی باشد. از سوی دیگر ظرفیت تولید صیانتی نفت خام معادل 4میلیون و 800 هزار بشکه در روز و تولید یک میلیارد و 340 میلیون مترمکعب گاز از دیگر اهدافی است که باید طی 5 سال آینده توسط وزیر نفت دولت چهاردهم محقق شود. این در حالی است که به گفته وزیر نفت دولت سیزدهم ریل گذاری برای تولید 4 میلیون بشکه ای نفت خام تا پایان امسال گذاشته شده است. جمع آوری 16 میلیارد متر مکعب گاز مشعل در سال نیز از دیگر اهداف سختی است که طی 5 سال آینده باید ایجاد شود، سخت به این دلیل که ظرفیت کنونی آن با هدف برنامه فاصله زیادی دارد چرا که وزیر نفت در جلسه دیروز هیئت دولت با بیان این که در جمعآوری گازهای مشعل به رکورد 16 میلیون مترمکعب رسیدهایم، وعده داد که تا پایان سال این رقم به 30 میلیون مترمکعب میرسد که بازهم با هدف برنامه فاصله زیادی دارد.
شاخصه ها و اهداف کمی بخش برق
جدول شماره 9 برنامه هفتم پیشرفت نیز به مهم ترین اهداف کمی تا پایان برنامه در بخش برق می پردازد که از جمله آن ها می توان به تحقق حداکثر توان87هزار مگاواتی تولید برق در اوج بار در سال پایانی برنامه اشاره کرد در حالی که این توان در حال حاضر 77 هزار مگاوات است. دستیابی به ظرفیت منصوبه 12 هزار مگاواتی در نیروگاه های تجدیدپذیر از دیگر اهداف سختی است که دراین جدول آمده است، سختی آن به دلیل فاصله زیادی است که ظرفیت کنونی نیروگاه های تجدیدپذیر کشور با این رقم دارند. آخرین گزارش سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران نشان میدهد تا پایان خردادماه ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کشور به 1199.71 مگاوات رسیده است که بهزودی به هزار و ۲۰۰ مگاوات خواهد رسید.ظرفیت منصوبه 3 هزار مگاواتی برای نیروگاه های هسته ای نیز دیگر هدف مهمی است که تا 5 سال آینده باید محقق شود، در حالی که این رقم درحال حاضر حدود هزار مگاوات است که در نیروگاه اتمی بوشهر تولید می شود.
اصلاح ساختار اداری
اصلاح ساختار اداری و سازمانی وزارتخانه های نفت و نیرو از دیگر احکامی است که مردان عهده دار این مسئولیت ها طی سال های پیش رو باید مدنظر داشته باشند. طبق ماده 43 قانون برنامه هفتم وزارتخانههای نفت و نیرو مکلف اند با همکاری سازمان برنامه و بودجه تا پایان سال اول اجرای برنامه، نسبت به اصلاح ساختار اداری و سازمانی ستادی، شرکت ها و سازمانهای زیرمجموعه خود در حوزه برق، گاز و نفت با رویکرد تفکیک وظایف حاکمیتی از تصدیگری، اقدام و پیشنهاد لازم را پس از تأیید شورایعالی اداری برای طی تشریفات قانونی لازم ارائه کنند.
تولید نفت و گاز با مشارکت همسایگان
نکته دیگری که با هدف تولید حداکثری و در راستای توسعه سیاست (دیپلماسی) انرژی و حضور در بازارهای بینالمللی در برنامه هفتم گنجانده شده، مجوزی است که به وزارت نفت برای تولید نفت و گاز در میادین مشترک با مشارکت کشورهای همسایه داده شده است. طبق ماده 44 این برنامه، وزارت نفت مجاز است با رعایت قوانین و اصل هفتاد و هفتم (۷۷) قانون اساسی از طریق شرکت ملی نفت ایران بدون واگذاری مالکیت در میادین مشترک به عقد قراردادهای بهرهبرداری مشترک با همسایگان و همچنین عقد قراردادهای مشارکت در تولید میادین مشترک اقدام کند.بر اساس حکم دیگری درهمین ماده وزارت نفت مجاز است با هدف توسعه صادرات فراورده های نفتی نسبت به مشارکت در توسعه پالایشگاه یا پتروپالایشگاه خارجی یا احداث پالایشگاه یا پتروپالایشگاه جدید خارجی یا تملک سهام آن ها و نیز افزایش ظرفیت داخلی پتروپالایش نفت کشور به میزان 300 هزار بشکه در روز، اقدام کند.
پیاده سازی سامانه جامع هوشمند انرژی از تولید تا مصرف
ایجاد یک سامانه جامع هوشمند برای پایش و نظارت بر فرایندهای استخراج، انتقال، ذخیره سازی و تولید و مصرف نفت و گاز و فراورده های پتروشیمی و مشتقات آن ها از دیگر وظایفی است که بر اساس بند پ ماده 44 برنامه هفتم بر عهده وزارت نفت گذاشته شده است که نهایتا باید تا پایان سال دوم برنامه محقق شود.این سامانه هوشمند باید با دو ساختار ۱- «بانک اطلاعات و داده»و ۲- «نصب دستگاه های سنجش الکترونیک هوشمند جرمی» در خطوط لوله و کلیه مجاری و انبارهای صنعت نفت کشور ترتیبی اتخاذ نماید تا امکان رصد لحظهای و میزان در جریان کالاهای مذکور از برداشت تا مصرف در خطوط لوله و کلیه مخازن و انبارها فراهم شود. وزارت نفت مکلف است گزارش عملکرد اجرای این بند را بهصورت ماهانه به کمیسیون انرژی و کمیسیون اصل نود(۹۰) قانون اساسی مجلس ارائه کند.
سایرتکالیف حوزه انرژی
سایر تکالیفی که برنامه هفتم در حوزه انرژی برای دستگاه های اجرایی مقرر کرده به شرح زیر است:
1-افزایش سهم معاملات برق در بورس انرژی به 30 درصد تا پایان سال دوم و 60 درصد تا پایان برنامه
2-مستقلسازی مرکز نظام ایمنی هستهای کشور از سازمان انرژی اتمی
3-افزایش میزان تولید از محل ذخیرهسازی گاز طبیعی در دوره دو ماه اوج مصرف به حداقل 120 میلیون متر مکعب در روز
4-افزایش حجم واردات و صادرات گاز کشور به ترتیب به میزان 40 و 20 میلیارد متر مکعب در سال
5-افزایش حجم سواپ نفت خام و فراوردههای نفتی به 200 هزار بشکه در روز
6-افزایش میزان تجارت برق به 20 میلیارد کیلووات ساعت در سال
7-استانداردسازی ترکیب و کیفیت فراوردههای نفتی
8-تمهید توسعه نیروگاههای بادی، خورشیدی و زمینگرمایی
9-تمهید توسعه نیروگاههای خودتأمین
10-برقیسازی خودروها
11-تأسیس سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی
12-تهیه برنامه جامع تأمین و تخصیص حاملهای انرژی شبکه حمل و نقل کشور
13-نظارت الکترونیکی مصرف نفت گاز
14-صدور گواهی حامل انرژی صرفهجوییشده
15-ایجاد حساب بهینهسازی مصرف انرژی
16-اصلاح آییننامه ایجاد بازار بهینهسازی انرژی
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گروه اجتماعی-معاون حقوق عامه دادستانی کل کشور گفت: در حال حاضر حدود یک میلیون کودک بازمانده از تحصیل داریم این آمار قابل توجه است و باید تلاش شود در حوزههای مختلف موضوع پیگیری شود و این آمار روند نزولی و کاهشی پیدا کند. به گزارش ایسنا، غلامعباس ترکی، معاون حقوق عامه دادستان کل کشور در آیین افتتاحیه کارگاه هماندیشی، همافزایی و برنامهریزی در موضوعات راهبردی برای اطفال و نوجوانان با بیان این که در این کارگاه شاهد حضور دستگاههای تاثیرگذار در پیگیری حقوق کودکان و شکلگیری چند ضلعی در همکاریها هستیم، اظهار کرد: وزارت دادگستری در قالب مرجع ملی حقوق کودک به عنوان حلقه اتصال بین حاکمیت و تشکلهای مردمی عمل می کند و وزارت کشور با مسئولیت راهبری شورای اجتماعی و سازمان اجتماعی کشور و همچنین مدیران کل اجتماعی استانها جایگاه و نقش تاثیرگذار و مهمی در پیگیری سیاستهای حوزه اطفال و نوجوانان دارند. سازمان بهزیستی در حوزه حقوق کودک، آسیبهای اجتماعی و اورژانس اجتماعی نقش ویژهای دارد و ماموریتهای حمایتی مهمی برای این دستگاه در حوزه افراد نیازمند حمایت تعریف شده، از طرفی دادستانی و دادستانها نیز منطبق بر قانون پرچمدار پیگیری حقوق عامه هستند و تکالیف قانونی هم در مقام اجرا و هم نظارت و هم مطالبهگری در زمینه امور سرپرستی و پیگیری حقوق اطفال و نوجوانان و افراد آسیبدیده اجتماعی دارد که مجموعه این عوامل در کنار یونیسف و همکاری تشکلهای مردم نهاد برای ارتقای وضعیت حقوق کودکان و نوجوانان تلاش میکنند.
آسیب های اجتماعی؛ موضوعی فرابخشی
ترکی، آسیبهای اجتماعی را یک موضوع بینبخشی و بیندستگاهی برشمرد که بدون همکاری همه قوا و دستگاهها و بدون اتخاذ سیاست جنایی مشارکتی قابل حل نیست و در این باره افزود: باید همکاریها و برنامههایی که تاکنون برای این هدف مقدس داشتیم ارتقا داده و بستر مناسب را برای همکاری مردم در این زمینه بیش از گذشته فراهم نماییم.
محقق نشدن اهداف آسیب شناسانه برنامه ششم
وی اظهار داشت: چند سند بالادستی داریم که باید در سیاستگذاری و برنامهریزی برای تامین حقوق کودک مورد توجه قرار گیرند. برنامه هفتم توسعه موسوم به برنامه پیشرفت، نقشه راه ما را در ۵ سال آینده مشخص میکند، در این قانون پیشگیری اولیه از آسیبهای اجتماعی از طریق اصلاح برنامههای درسی دوره آموزش عمومی، پیشبینی آموزشهای اجتماعی، ارتقای مهارتهای زندگی با تاکید بر نظام یک پارچه پیشگیری در سه حوزه دانشآموزی، دانشگاهی و کارگری مورد توجه قرار گرفته و تحقق این قانون برنامه و تلاش برای اجرایی کردن مفاد آن بسیار حائز اهمیت است. این که ما احکامی را در قانون پیش بینی نماییم اما موفق به اجرای آن نشویم بیفایده است، متاسفانه در برنامه ششم هم همین پیشبینی قانونی را داشتیم که حداقل ۵ آسیب شایع در اجتماع به میزان ۲۵ درصد نسبت به شروع برنامه کاهش داشته باشیم اما متاسفانه نه تنها در بسیاری از این موضوعات شاهد کاهش نبودیم بلکه شاهد افزایش آسیبهای اجتماعی بودیم.
لزوم به روز رسانی اطلس ملی آسیب های اجتماعی
ترکی، پیوست اجتماعی در برنامهها، بهروزرسانی سالیانه اطلس ملی آسیبهای اجتماعی و گزارش ملی وضعیت اجتماعی در کنار استانداردسازی و کیفیت بخشی به دادههای تولیدی و اشتراک گذاری دادهها در حوزه آسیبهای اجتماعی را از عوامل مهم شکل گیری نظام آماری در حوزه آسیبهای اجتماعی برشمرد که زمینه را برای برنامهریزی دقیق منطبق بر تحلیل دقیق دادهها فراهم میآورد.وی از سند تحول و تعالی قوه قضاییه به عنوان یکی دیگر از اسناد بالادستی نام برد که با هدف ارتقای نظام حکمرانی قضایی تصویب و ابلاغ شده است، یکی از عوامل اصلی تضییع حقوق کودکان و نوجوانان بی توجهی به وضعیتهای مخاطره آمیز است و راهبردی که در این سند آمده تقویت شناسایی و حمایت از اطفال و نوجوانان در معرض خطر است. معاون حقوق عامه دادستان کل کشور در بخش دیگری از سخنان خود خواستار تسریع در اجرای قانون حمایت از اطفال و نوجوانان شد و اظهار داشت: این فرایند از طریق تقویت نظارت قضایی بر فرایند شناسایی، پذیرش، نگهداری، حمایت و توانمندسازی اطفال و نوجوانان در معرض خطر صورت میگیرد که از طریق پیگیری ایجاد مجتمعهای شوق زندگی در استانها با محوریت دادستانی و مشارکت دستگاههای مربوط و استفاده از ظرفیتهای مردمی قابل انجام است.
اهمال دستگاه ها در اجرای قانون حمایت از اطفال و نوجوانان
وی در ادامه افزود: متاسفانه با گذشت ۴ سال از زمان تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان بسیاری از تکالیف ذکر شده در این قانون برای دستگاهها پیگیری و اجرا نشده که این موضوع باید در دستگاه قضایی و دادستانی پیگیری شود، دستگاههایی که وظیفه خود را در این زمینه انجام ندادهاند باید پس از اظهار نظر وزارت دادگستری به مرجع قضایی معرفی شوند، هیچ توجیهی وجود ندارد که پس از گذشت ۴ سال یک دستگاه اجرایی تکالیف مقرر در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان را اجرا نکرده و تحت تعقیب هم قرار نگرفته باشد. ترکی اظهار داشت: در حوزه قانون حمایت از اطفال و نوجوانان باید تشکیل دفاتر حمایت از کودکان را در سراسر کشور دنبال کنیم، راهاندازی دادسراهای تخصصی و پیگیری لایحه پلیس اطفال و نوجوانان که تاکنون در مجلس به نتیجه نرسیده باید به صورت ویژه توسط دادستانی کل، قوه قضاییه و وزارت دادگستری پیگیری شود.
پیشرفت درساماندهی کودکان کار
وی تصریح کرد: در حال حاضر حدود یک میلیون کودک بازمانده از تحصیل داریم این آمار قابل توجه است و باید تلاش شود در حوزههای مختلف موضوع پیگیری شود و این آمار روند نزولی و کاهشی پیدا کند. ما نیازمند تحول در نظام آموزشی هستیم.معاون حقوق عامه دادستان کل کشور اظهار داشت: در خصوص ساماندهی کودکان کار و خیابان در سال گذشته به خصوص در تهران اقدامات خوب و ارزندهای با همکاری وزارت دادگستری و وزارت کشور و مدیریت شهری صورت گرفته است و بسیاری از این افراد شناسایی شدهاند، تمهیدات اجرایی به منظور راهاندازی مجتمعهای شوق زندگی در همه استانها تا پایان سال فراهم شده که این موضوع بدون همکاری استانداری، مدیریت شهری و مشارکت نهادهای مردمی امکان پذیر نیست.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
بازگشت بخت دموکرات ها؟
همزمان با پیشتازی 2 درصدی هریس در رقابت با ترامپ در نظرسنجی رویترز، رکورد کمک به کارزار انتخاباتی نامزد دموکرات ها نیز شکسته شد
مائده کاشیان - همان اندازه که وجود قصه خوب برای ادامه پیدا کردن یک سریال در فصلهای جدید، مهم و لازم است، همراهی گروه بازیگران و به ویژه حضور بازیگران اصلی نیز اهمیت دارد. تا به حال چندینبار اتفاق افتاده است که درگذشت یک بازیگر هنگام تولید سریالی، باعث شده است که گروه سازنده ناگزیر شوند ادامه نقش را به بازیگر دیگری بسپارند، اما گاهی یک بازیگر به دلایل مختلف برای بازی در فصل جدید سریال، با سازندگان به توافق نمیرسد و فصل جدید در غیاب او و با حضور چهره دیگری ساخته میشود. به بهانه پخش «سرزمین مادری 3» و ایفای نقش «رهی» توسط آرش مجیدی، به چهرههایی پرداختیم که در فصل جدید یک سریال، جایگزین بازیگر نقش اصلی شدند.
آرش مجیدی
تغییر بازیگر نقش «رهی اردکانی» در «سرزمین مادری 2»، به دلیل گذر زمان و روایت دوران بزرگسالی او توجیه داشت و شهاب حسینی هم انتخاب مناسبی برای این نقش بود، اما زمان تولید فصل سوم، حواشی توقیف سریال و بلاتکلیفی فصل اول، باعث میشود تصویربرداری پروژه مدتی متوقف شود، در نتیجه شهاب حسینی نیز برای بازی در سریال «شهرزاد» قرارداد میبندد و از «سرزمین مادری» جدا میشود. در فصل سوم آرش مجیدی جای شهاب حسینی را گرفت و ادامه نقش «رهی» را ایفا کرد. این دو بازیگر از نظر ظاهری شباهتی به یکدیگر ندارند، اما آرامش و معصومیتی که در چهره مجیدی وجود دارد، باعث شده مجیدی در نقش «رهی» پذیرفته شود. مسلم است که حضور شهاب حسینی در فصل سوم و تغییر چهره او با گریم، به جذابیت بیشتر سریال کمک میکرد، اما سازندگان «سرزمین مادری» در غیبت این بازیگر محبوب، سراغ بهترین گزینه رفتهاند. مجیدی در بازی خود تلاش کرده به کاراکتری که از «رهی» میشناختیم نزدیک شود و نتیجه تلاش او نیز موفقیتآمیز است.
محیا دهقانی
سریال «نجلا» ساخته خیرا... تقیانیپور، اولینبار سال 99 روی آنتن رفت و بازیگران اصلی آن سارا رسولزاده و حسام منظور بودند، اما در فصل دوم که سال 1400 ساخته شد، محیا دهقانی به جای سارا رسولزاده در نقش «نجلا» ظاهر شد. از ابتدا، تولید «نجلا» برای دو فصل برنامهریزی نشده بود، بنابراین سارا رسولزاده سراغ همکاری با پروژههای دیگر رفت و نتوانست در جمع بازیگران فصل دو، حضور داشته باشد. محیا دهقانی از نظر ظاهری انتخاب بیربطی برای شخصیت «نجلا» نبود و بازی او نیز ضعیف نبود، اما رسولزاده در نقش این دختر مغرور و سرسخت بازی بهتری داشت. «نجلا 2» نسبت به فصل اول کیفیت پایینتری داشت و نتوانست موفقیت فصل اول را تکرار کند، در نتیجه تغییر بازیگر اصلی و ضعفهای فصل دوم، باعث شد این مجموعه به اندازه فصل قبل مورد استقبال قرار نگیرد.
محمدرضا رهبری
سریال «بچه مهندس» نیز مانند «سرزمین مادری» دوران کودکی، نوجوانی و جوانی شخصیت اصلی قصه را روایت میکرد. در فصل اول و دوم دو بازیگر کودک و نوجوان نقش «جواد جوادی» را ایفا کردند. در فصل سوم این نقش به روزبه حصاری سپرده شد. حصاری پیش از این، تجربه بازی در سه سریال «یادآوری»، «تاریکی شب، روشنایی روز» و «سلام آقای مدیر» را داشت، اما بازی در مجموعه «بچه مهندس 3» باعث شهرت او شد. پس از اختلافاتی که میان حصاری و گروه سازنده سریال پیش آمد، حصاری در فصل چهارم از «بچه مهندس» جدا شد و گروه سازنده به ناچار، فصل جدید را با بازی محمدرضا رهبری جلوی دوربین بردند. سعید سعدی تهیهکننده سریال، علت این اتفاق را «درخواستهای نامتعارف» حصاری بیان کرد. این بازیگر هم در گفتوگویی به صورت غیرمستقیم از برخورد عوامل این سریال با خود گلایه کرد و تخریب افراد به هر دلیلی را نادرست دانست. محمدرضا رهبری در «بچه مهندس 4» بازی قابل قبولی داشت، اما نقش «جواد جوادی» با حصاری به مخاطبان معرفی شده بود و این تغییر مورد انتقاد آنها قرار گرفت.
مجید صالحی
سالها پیش از سه سریالی که نام بردیم، مجموعه پرمخاطب «زیر آسمان شهر» نیز با چالش تغییر بازیگر اصلی مواجه شده بود. این مجموعه اولینبار سال 80 پخش شد و با استقبال مواجه شد، بنابراین سریال در فصل دوم و سوم نیز ادامه پیدا کرد. در فصل دوم ، یوسف تیموری که نقش یکی از کاراکترهای اصلی قصه یعنی «فولاد» فرزند «خشایار مستوفی» را ایفا میکرد، از بازی در این فصل کنارهگیری کرد و مجید صالحی جایگزین او شد. تیموری سه سال قبل در برنامه «14 اینچ» توضیح داد که غیبت رضا عطاران به عنوان فیلمنامهنویس باعث شد او در فصل جدید بازی نکند. مجید صالحی نیز کمدین محبوبی بود، اما زوج کمدی «خشایار» و «فولاد» با لولایی و تیموری جای خود را در سریال باز کرده بودند و تغییر یکی از آنها به سریال لطمه زد. «زیر آسمان شهر 2» و همچنین فصل سوم، مانند فصل اول محبوب و پرمخاطب نشدند.
--------------------------------------
با حکم نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران و با تأیید سرلشکر سلامی فرماندهکل سپاه
سردار نائینی سخنگوی سپاه شد
با حکم حجتالاسلام حاجیصادقی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و با تأیید سردار سرلشکر سلامی فرماندهکل سپاه، سردار علیمحمد نائینی بهعنوان سخنگو و معاون روابط عمومی سپاه معرفی شد. سردار نائینی پیش از این مسئولیت ریاست مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه را عهدهدار بود. سردار رمضان شریف نیز که پیش از این مسئولیت سخنگویی و معاونت روابط عمومی سپاه را عهدهدار بود، از این پس با حکم سرلشکر سلامی به عنوان رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه منصوب شد. سردار علیمحمد نائینی ضمن تشکر از اقدامات سردار رمضان شریف برای تبیین اقدامات سپاه در عرصه رسانه گفت: مجاهدتهای متنوع و پر شمول سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در همه سطوح نیاز به یک نظام و ساختار حرفهای به روز و مقتدر اطلاع رسانی دارد. لذا همه باید برای ارتقای این جایگاه کمک کنیم.وی افزود: روابط عمومی سپاه باید هویت ساز و ساختار و راهبرد قدرت سازی از ظرفیتهای سپاه را داشته باشد. موفقیت روابط عمومی سپاه در تعامل و هم افزایی با فرماندهان محترم سپاه و جامعه رسانهای کشور است. معاون روابط عمومی کل سپاه پاسداران ضمن تاکید بر لزوم همکاری همه بخشهای سپاه در راستای پیشرفت اطلاع رسانی تاکید کرد: کمک قرارگاه رسانه برای من بسیار حائز اهمیت است. قطعاً معاونت فرهنگی سپاه، دانشگاه جامع امام حسین و معاونتهای تبلیغات سیاسی حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه و سایر عزیزان باید به بنده در این مسئولیت کمک کنند. وی افزود: امروز کار روابط عمومی سپاه در مقابل یک آرایش صفآرایی شده و فشرده رسانههای جهانی در جنگ روایتها معنا دارد و باید تلاش کنیم برد عملیات رسانهای ما متناسب با سپاه مقتدر مردمی امروز باشد. سردار نایینی با اشاره به این که امروز سپاه مقتدر مردمی در همه عرصهها و سطوح ملی، منطقهای و جهانی یک مولفه جدی در معادلات قدرت است، خاطر نشان کرد: در تصویرسازی مطلوب و مقابله با تحریف مشکلات اساسی داریم و باید تلاش شود تا عملیات رسانهای سپاه با حجم مجاهدتهای مختلف سپاه تناسب پیدا کند.به گفته وی، امروز تصویری که از سپاه پاسداران در رسانههای غربی ساخته میشود با واقعیت سپاه پاسداران در اتاقهای فکر آمریکایی متفاوت است.وی ادامه داد: رسانه هم طیف متنوعی از ابزارهای انتقال پیام است. البته رسانه فقط منحصر به رسانه نیست بلکه فیلم، کتاب، نشریه، فضای مجازی و دهها ابزار دیگر جزو رسانه هستند که هر کدام از این ابزار کارکرد و مخاطب خود را دارند و باید هدف گذاری و تولید محتوا و محصولات متنوع داشت. معاون روابط عمومی کل سپاه پاسداران تاکید کرد: امروز جامعه رسانهای ما در مرکز یک میدان جنگ واقعی و جاری قرار دارد که در این جنگ دشمن همه ابزارهای خود را به میدان آورده است.سردار نائینی با بیان این که وظیفه رسانه تصویرسازی است، تاکید کرد: بسیاری با تصویر ساخته شده و نه واقعیتها سر و کار دارند. نحوه مواجهه ما با تصویرهایی که رسانهها ورای واقعیتها از سپاه میسازند، بسیار اهمیت دارد.وی افزود: نگاه مخاطب خارجی و حوزه بین الملل در نظام اطلاع رسانی سپاه بسیار اهمیت دارد. سامانه نگرشسنجی اجتماعی، توصیف تصویر بیرونی از سپاه، تعریف تصویر مطلوب و سنجش منظم منزلت سپاه مسئله مهمی است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
توکلی - مراسم تنفیذ حکم ریاستجمهوری توسط رهبر معظم انقلاب یک شنبه ۷ مرداد در حسینیه امام خمینی برگزار خواهد شد. تاکنون 13 انتخابات در قوه مجریه برگزار شده است و در این میان بنی صدر در بیمارستان قلب تهران و شهید رجایی و آیت ا...خامنه ای در حسینیه جماران حکم تنفیذ خود را از مرحوم امام (ره) دریافت کرده اند. در ادامه نیز مرحوم هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی، محمود احمدی نژاد، حسن روحانی و شهید سید ابراهیم رئیسی حکم تنفیذ ریاست جمهوری خود را در حسینیه امام خمینی(ره) از رهبر معظم انقلاب دریافت کردند. با این تفاوت که مرحوم هاشمی رفسنجانی در دور اول ریاست جمهوری اش و پیش از ساخته شدن حسینیه امام خمینی، در جماران حکم تنفیذ خود را از ایشان دریافت کرد. حالا مسعود پزشکیان که در یک انتخابات زودهنگام پس از شهادت شهید سید ابراهیم رئیسی با کسب بیش از 16 میلیون آرای مردمی به عنوان نهمین رئیس جمهور ایران برگزیده شده، قرار است هفته آینده در مراسمی در حسینیه امام خمینی(ره) با حضور مقامات عالی کشوری و لشکری و همچنین مهمانان خارجی حکم تنفیذ خود را از رهبر انقلاب دریافت کند.
تنفیذ؛ تشریفاتی یا واقعی؟!
در خصوص جایگاه تنفیذ در شرع و قانون اساسی نگاه های متفاوتی وجود دارد و مدافعان و منتقدان، ادله ای را در این خصوص مطرح کردهاند که در دو بخش قابلملاحظه است؛ برخی از افراد و جریانهای فکری، مقوله تنفیذ را در حد یک امر «تشریفاتی» تنزل داده و معتقدند که امضای حکم ریاستجمهوری و انجام مراسم تنفیذ جزو وظایف رهبری است و پس ازانتخاب رئیسجمهور، رهبری ملزم به امضای حکم رئیسجمهور است ومقام رهبری نمیتواندامضای حکم رئیسجمهور را تأخیر، تعلیق یا تعطیل کند. در مقابل دستهای از اشخاص و گروههای سیاسی باتوجه به مبانی نظری نظام سیاسی و حکومتی در اسلام و پایبندی به مشرب فکری نظام سیاسی اسلام با ابتنا به ولایت امر و امامت امت، بر این باورند که امر تنفیذ نهتنها جنبه صوری و تشریفاتی ندارد بلکه مشروعیت رئیسجمهور و قوه مجریه و نافذبودن رأی ملت منوط به امضای حکم رئیسجمهور توسط مقام رهبری است و اساسا رئیسجمهور منتخب بدون تنفیذ حکم، ریاستی بر قوه مجریه ندارد. برای حل این منازعه تنها یک راهکار وجود دارد و آن مراجعه به دیدگاههای امام راحل است چراکه سازوکارهای نظام حکومتی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران منطبق بر آرا و نظرات امام خمینی(ره) بود و بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران مشروع بودن تمامی ارکان نظام اسلامی از جمله رئیسجمهور را منوط به امر فقیه که همان امر خدای تبارک و تعالی است، اعلام کردهاند.
تنفیذ بالاترین ابزار نظارتی
تنفیذی که علاوه بر نظر صریح بنیان گذار کبیر انقلاب طبق اصل 110 قانون اساسی به مفهوم اجازه دخالت و اعمال قدرت به رئیسجمهور در چارچوب مشخصشده توسط شرع و قانون اساسی از طرف ولی فقیه است که بر مبنای همین اجازه اقدامات رئیسجمهور اعتبار شرعی و قانونی پیدا میکند. اساسا دلیل این که تنفیذ رخ میدهد این است که رفتار رئیسجمهور در چارچوب فقه اسلامی و قواعد اسلامی رخ بدهد و این بالاترین ابزار نظارتی در نظام حکمرانی کنونی کشور ماست. یعنی رئیسجمهور اجازه دارد در چارچوب قواعد اسلامی عمل بکند بهعنوان مثال در تنفیذ اول که بعد از ریاستجمهوری بنیصدر اتفاق افتاد، حضرت امام میفرمایند که رأی ملت مسلمان و متعهد و تنفیذ آن محدود به آن است که از طریق مستقیم انسانیت و اسلام انحراف ننمایند. یعنی یک قید نظارتی بسیار بزرگ و این ظرفیت نظارتی مهم را ایجاد میکند که رئیسجمهور باید در چارچوب قواعد اسلامی عمل کند. به بیانی دیگر تنفیذ حکم ریاستجمهوری نقش نظارتی تا انتهای دوران ریاستجمهوری دارد و درصورت انحراف رئیسجمهور از اصل تعیینشده، او را فاقد اعتبار و مشروعیت میکند. براین پایه عزل نهایی رئیسجمهورتوسط مقام رهبری، نتیجه منطقی امضای حکم ریاستجمهوری است که پس ازرأی به عدمکفایت سیاسی رئیسجمهور ازسوی مجلس یا حکم به تخلف قضایی او از سوی قوه قضاییه صورت می گیرد. مشابه اتفاقی که برای ریاست جمهوری بنی صدر اولین رئیس جمهور ایران افتاد. از این رو از دو منظر تنفیذ رئیس جمهور حائز اهمیت است؛ نخست اینکه آغاز دوره جدید در مدیریت کشور بهشمار میرود و لازم است تا دیگر مسئولان همراه با رئیسجمهوری منتخب وارد میدان عمل شوند بهویژه در این دوره که رئیسجمهور مردمی کشور در راه خدمت در میدان عمل به فیض شهادت نایل آمد و کارهای دولت سیزدهم بدون حضور رئیسجمهور تداوم یافت و دیگر اینکه این مراسم نشاندهنده مردمسالاری است زیرا مردم از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا امروز در انتخاب مدیران تراز اول کشور نقشآفرینی کردهاند و در سرنوشت خود و کشورشان سهیم بودهاند. در تمام تنفیذنامههایی که از سوی امام خمینی رضوانا...تعالیعلیه یا حضرت آیتا... خامنهای برای رؤسای جمهوری اسلامی ایران صادر شد، ابتدا عبارت «تنفیذ رأی مردم» و سپس «انتصاب به ریاست جمهوری» دیده میشود. ادبیات به کار گرفتهشده در تنفیذنامهها ارتباط معناداری را میان انتخاب رئیسجمهور از سوی مردم و انتصاب وی توسط مقام رهبری بیان میدارد.
شبه تنفیذهایی در جهان
حسین محمدی سیرت استاد دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع) به KHAMENEI.IR می گوید: شبیه به تنفیذ را باید در کشورهایی که الگوی پادشاهی دارند؛ یعنی نظامهای لیبرال مشروطه مثل انگلستان ، نروژ، دانمارک، خدمت شما عرض کنم که سوئد و بسیاری از کشورهای پادشاهی که در این کشورها مراسم تنفیذ رخ میدهد خصوصاً مشهورترینش خب انگلستان هست که در انگلستان نخستوزیر توسط پادشاه منصوب میشود. دقیقاً منصوب میشود. یعنی اگر پادشاه او را نصب نکند او اجازه تصرف در اختیارات خودش را ندارد و بعد از اینکه پارلمان یعنی مردم پارلمان را انتخاب میکنند نمایندگان مجلس را انتخاب میکنند و بعد پارلمان نخستوزیر را انتخاب میکند در نهایت باید پادشاه بهعنوان محور ثبات نظام سیاسی نخستوزیر را منصوب بکند. اما خب طبیعتاً این خیلی متفاوت با نظام ولایتفقیه هست. آنجا پادشاه صرفاً از باب اینکه فرزند پادشاه دیگری است محور ثبات نظام سیاسی است. نباید فراموش کرد که تنفیذ یک اتفاق خاص صرفاً در جمهوری اسلامی نیست، در نظامهای سیاسی دیگر هم هست. اما باید دقت داشت که مبنای تنفیذ در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران ناظر به مبانی اسلامی و فقه امامیه است. اما در نظامهای غربی خصوصاً نظامهای پادشاهی الگو و مبنای دیگری دارد که صرفاً یک امر خلاصه خاص انسانی است که به آن گفته میشود نظام پادشاهی و خب طبیعتاً به نظر ما این امر بسیار عقبافتادهتر و غیرمعقولتر از الگوی نظام دینی یعنی ولایتفقیه است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
هرکسی تنها یک سفر به جزیره کیش داشته باشد بدون شک به تماشای غروب در جزیره کیش رفته است. تماشای غروبی دلانگیز و ابدی که همیشه با وزش بادی گرم همراه است، دریایی که به رنگ آسمان شده و این زیبایی هم با یک کشتی قدیمی و بهگِل نشسته تکمیل و رویایی میشود. کشتی کولاآف که بهخاطر مالک یونانیاش در کشور ما به «کشتی یونانی» معروف شده، نزدیک به نیم قرن است مهمان خلیج زیبا و همیشه فارس است. سالها صحبت از این میشود که به دلیل مشکلات زیست محیطی باید این نماد زیبای جزیره را جمعآوری کرد؛ بهخصوص اینکه طی سالهای اخیر و با شکستن کشتی از وسط و فروریختن انتهای آن، لطمه زیادی به اکوسیستم دریا وارد میشود اما آنقدر این کشتی خاطرهانگیز و دوستداشتنی است که نمیتوان راحت از آن دل کند. بهخصوص اینکه درست جایی به گل نشسته که زیباترین منظره غروب را در کیش دارد. کشتی یونانی این روزها بیشتر از همیشه حالش بد است و حتی شنیده میشود بخشهایی از آن جدا شده است تا برای ذوب برود. سالها بود عادت کرده بودیم یک عکس مقابل کشتی یونانی و حین غروب روی شاسی بهعنوان سوغات سفر به خانه ببریم، کشتی که 58 سال قبل در 4 مرداد 1345 در ساحل کیش به گِل نشست. حالا این وداع قریبالوقوع چنان تلخ است که بهانهای میشود برای مرور بر آنچه طی حدود 5 دهه اخیر بر این کشتی گذشته است. همچنین با معاون گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش درباره سرانجام این کشتی گفتوگویی داشتیم که در ادامه خواهید خواند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.