اماواگرهای پرواز با جتهای شخصی
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفته که خرید و فروش هواپیماهای جت 7نفره برای عموم آزاد است؛ از قوانین و هزینههای خرید و استفاده از آنها گفتیم
حسین زاده- به نظرتان تجربه سوار شدن به جت خصوصی چطور خواهد بود و چقدر هزینه برایتان خواهد داشت؟ بهتازگی، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه خرید و فروش هواپیماهای جت7 نفره برای عموم آزاد است، گفته: «در حال حاضر هم بسیاری از مردم از این فضا استفاده می کنند و تاجرها، برخی از مسئولان، تیمهای ورزشی و تیمهای اقتصادی از متقاضیان جتهای خصوصی هستند.» در ادامه، آمارهایی از تعداد جتهای خصوصی در ایران، قیمت آنها، قوانین پرواز با آنها و ... را مرور خواهیم کرد.
فعالیت 250 هواپیمای فوق سبک در ایران
طبق جدیدترین آمار اعلام شده توسط رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، در حال حاضر 250 فروند هواپیمای فوق سبک در ایران فعالیت دارند که البته از این هواپیماها برای مسیر سفر استفاده نمی شود بلکه اغلب برای پروازهای تفریحی و آموزشی کاربرد دارند. با توجه به محدودیتهای پروازی، امکان پرواز این هواپیماها غیر از پروازهای آموزشی و تفریحی تعریف شده وجود ندارد، هرچند این وسایل برای پروازها (در قالب سفر) در مسافت های تعریف شده توانمند هستند اما هم اکنون اجازه این ماموریت را به این هواپیماهای کوچک نمیدهند. رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در گفتوگوی اخیرش با بیان اینکه مالک هواپیماهای فوق سبک میتوانند افراد حقیقی باشند اما بهره بردار حتما باید حقوقی باشد، گفته است: «البته به این هواپیماها اجازه فعالیت به عنوان حملونقل عمومی داده نمیشود و ملاحظات خاص خود را دارد. اما هواپیماهای بیزینس جت 6 و 7 نفره مانند هوکر و فالکون از انواع هواپیماهایی هستند که پروازهایی در قالب سفر و جابه جاییها در مسافت دور را هم دارند و هرچند تعداد سرنشینان این هواپیماها محدود است اما جزو هواپیماهای سبک محسوب نمیشوند.»
خرید این جتها مستلزم گذراندن دورههای پروازی است
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با بیان این که خرید و فروش هواپیماهای جت برای عموم آزاد است، گفته: «متقاضیان میتوانند برای خرید بیزینس جت اقدام کنند و افراد متقاضی استفاده از این ناوگان هم میتوانند با شرکتهای دارنده این هواپیماها وارد قرارداد شوند و در حال حاضر هم بسیاری از مردم از این فضا استفاده میکنند.» معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه برای این ناوگان بلیتی فروخته نمیشود و عرضه آن در سازو کار دیگری تعریف شده، ادامه داد: «معمولا تاجرها، برخی از مسئولان، تیمهای ورزشی و تیمهای اقتصادی از این هواپیماها استفاده میکنند. هر فردی میتواند مالک این هواپیماها باشد و خرید برای عموم آزاد است اما اپراتور آن باید از مجوزهایی برخوردار باشد و فرایندهای اخذ گواهی نامه صلاحیت پروازی، تعمیر و نگهداری و عملیاتی و امنیتی را بگذراند.»
قیمت جتهای شخصی از 6 تا ۱۰۰ میلیارد تومان
تقریبا همه هواپیمای فوق سبکی که در ایران وجود دارند، دو نفره هستند و حداکثر تا وزن ۶۰۰ کیلوگرم را میتوانند تحمل کنند. قیمتشان هم بستگی به سرعت، امکانات، داشتن سیستم اتوپایلوت و ... در بازارهای جهانی ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار دلار است و در ایران بین 6 تا 9 میلیارد تومان فروخته میشوند. البته این رقمها برای هواپیماهای فوق سبک ملخدار است و قیمت جتهای شخصی دو نفره از ۴۰ میلیارد شروع می شود و جتهای ۸ نفره به بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان هم میرسد. هواپیماهای موجود در ایران جزو معروفترین برندهای دنیا هستند و از آلمان و جمهوری چک وارد کشورمان میشوند.
هر باک بنزین جتها، 22 میلیون تومان
همانطور که گفته شد، هواپیمای شخصی در ایران، عموما از نوع فوق سبک دونفره هستند که با یک باک ۱۴۰ لیتری بنزین سوپر، تا دو هزار کیلومتر پرواز میکنند. هواپیماهای شخصی تکموتوره، ۳۸۰ کیلومتر بر ساعت سرعت دارند و میتوانند ظرف سه ساعت از تهران به کیش برسند. البته هواپیماهای شخصی اجازه پرواز داخل شهرهای بزرگ را ندارند و باید در حاشیه شهر پرواز کنند. توجه داشته باشید که سوخت مورد نیاز هواپیمای شخصی بدون احتساب یارانه بنزین محاسبه میشود و با نرخ فوب خلیج فارس (2 دلار و 70 سنت)در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. بنابراین جتسواران برای هر باک 140لیتری با این بنزین، باید تقریبا 22 میلیون تومان پرداخت کنند.
دردسرهای نگهداری جت شخصی
برای اولین بار، خرید جت و هواپیمای شخصی بهشکل زمزمهای وسوسهکننده در سال ۱۳۷۹ بهگوش رسید. مردم عادی به این ترتیب میتوانستند برای خودشان جت و هواپیمای شخصی خریداری کنند. خرید هواپیمای شخصی سه سال بعد، حالت رسمی بهخود گرفت. در آییننامه مالکیت و بهرهبرداری هواپیمای شخصی آمده هر شخص حقیقی یا حقوقی دارای تابعیت کشور، مجاز است با رعایت قوانین و مقررات، برای خرید و مالکیت هواپیمای شخصی غیرنظامی اقدام کند. البته اما و اگرها را هم مشخص کردهاند. خرید جت و هواپیمای شخصی و استفاده از آن تنها با اخذ مجوز صلاحیت پرواز، مجاز شناخته شده است. خریدار باید در ابتدا هواپیمای شخصی را در سازمان هواپیمایی کشوری ثبت کند. قطعا دریافت یکسری مجوزها مثل لایسنس(گواهی نامه) پرواز با هواپیمای شخصی هم الزامی خواهد بود. هواپیمای شخصی را مثل خودروی شخصی، نمیتوان داخل پارکینگ خانه جا داد! صدور مجوز اولیه برای پرواز ششماه زمان میبرد و هر بار پرواز جت شخصی به اخذ مجوز نیاز دارد. محل نگهداری هم فرودگاه است. اجازه پرواز هواپیمای شخصی پس از تایید قابلیتهای فنی و صلاحیت عوامل پرواز توسط سازمان هواپیمایی کشور صادر میشود. هواپیمای شخصی دردسرهایی مثل تعمیر و نگهداری، تامین قطعات و باقی موارد را هم دارد که کلی وقت میگیرند و باید زیر نظر سازمان هواپیمایی انجام شود. طبق اطلاعات موجود، هواپیمای شخصی سالهای آخر دهه ۹۰، ماهی 3تا 5میلیون تومان خرج روی دست صاحبش میگذاشت که این عدد احتمالا تا الان به بالای ۱۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.