آب شدن یخ جشنواره
پس از فیلم «تمساح خونی»، «تابستان همان سال» ساخته محمود کلاری نیز واکنشهای مثبتی را جلب کرد

روز دوم جشنواره فیلم فجر با اکران فیلمهای «تمساح خونی» ساخته جواد عزتی و «تابستان همان سال» اثر محمود کلاری که واکنشهای مثبتتری را جلب کردند، پرشورتر برگزار شد. فیلم پرحاشیه «بیبدن» اولین ساخته مرتضی حسینعلیزاده نیز موجی از تحسین را به دنبال نداشت، اما از سوی بعضی از اهالی رسانه، شایسته حضور در بخش مسابقه جشنواره فجر شناخته شد. در ادامه، گزارشی میخوانید درباره واکنشها به این آثار و حال و هوای دومین روز جشنواره فجر.
ساخته چشمنواز محمود کلاری
محمود کلاری فیلم بردار خوش نام سینما، پس از 22 سال دوری از عرصه فیلم سازی ساخته جدید خود «تابستان همان سال» را جلوی دوربین برد و امسال با این فیلم در چهلودومین جشنواره فجر حاضر شد. قصه سومین فیلم کلاری، ایده جالبی دارد. این اثر درباره خانوادهای است که برای پیدا شدن دزد طلاهای عمهشان سراغ رمال میروند، اما صحبتهایی که بچه 7 ساله خانواده از عمه خود درباره دزدی پسرعمهاش شنیده، ماجراهایی را برای آنها رقم میزند. قابهای زیبا، خوشرنگ و حال و هوای شاعرانه نقاط مشترک واکنشهای اولیه است. سام بهشتی روزنامهنگار و منتقد درباره این فیلم نوشته: ««تابستان همان سال» حدیث نفس شخصى کلارى بزرگ است که شاعرانگى در لحنش به سینما تبدیل مى شود. در ترکیب بازیگرانش یک سمیرا حسنپور دارد که تداعىکننده زنهاى کلاسیک سینماست و بازى خوبش نقطه قوت فیلم محسوب مىشود. تکنیک فیلم بردارى و فُرم، لحظههاى بصرى جذابى به فیلم مىافزاید.» کمال پورکاوه منتقد نیز با اشاره به قابهای چشمنواز فیلم، درباره ضعف فیلم نامه اثر نوشته: «شاید مهم ترین مشکل فیلم را بتوان در فیلم نامهای دانست که با خط داستانی لاغری که دارد، نتوانسته اوج و فرود چندانی میان کاراکترهای اصلی فیلم به وجود آورد.»
ادامه حواشی «بیبدن» و عذر خواهی وزیر
فعلا پرحاشیهترین فیلم جشنواره، «بیبدن» بوده است که حضور آن در بخش نگاه نو، اعتراض شدید الناز شاکردوست را برانگیخت. انتقاد به این اتفاق، با گلایههای کاظم دانشی فیلم نامهنویس آن در نشست خبری فیلم ادامه پیدا کرد. به گزارش ایسنا، دیروز محمدمهدی اسماعیلی وزیر ارشاد در حاشیه مراسم اعطای قلم مقدس در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره حواشی فیلم «بیبدن» و راه ندادن هنرمندان به جشنواره (اشاره غیر مستقیم به اعتراض الناز شاکردوست) ضمن عذرخواهی از بروز این حواشی در توضیحاتی گفت: «اگر برای هر کسی این اتفاق افتاده من از این جا عذرخواهی می کنم. بلافاصله به همکاران گفتم که اگر خدای نکرده ناهماهنگیهایی شده جبران کنند. این حواشی به دلیل ناهماهنگیهایی بوده که حل شده و تکرار نخواهد شد.» وی در پاسخ به این که فیلم «بی بدن» گفته میشود به دلیل نداشتن کیفیت لازم از بخش سودای سیمرغ حذف شده است؟ توضیح داد: «آن روزی که این فیلم در مرحله انتخاب بوده دوستان ما بیش از ۴۰ دقیقه از فیلم را ندیدند و نتوانسته بودند جمعبندی کنند. البته فیلم، فیلم خوبی بود و باید از عوامل و بازیگران تشکر کرد.» فارغ از حواشی، واکنشها نسبت به کیفیت فیلم متفاوت، تحسینآمیز و البته ناامیدکننده نبود. مسعود کارگر روزنامهنگار درباره این فیلم نوشته: «یک اقتباس پرکشش است که تلویحا دارد نه به اعدام جوگیرانه مجازی را مذمت میکند و عمق حقانیت قصاص را به نوعی تبیین (خود کارگردان و نویسنده انکار میکنند)، فیلم قصه دارد اما پرداخت قوی و همهجانبه نه.» احسان ناظمبکایی روزنامهنگار نیز نوشته: «فیلم در پیشبرد قصه و شخصیتها دچار بحران است.»تجربه جدید افخمی در «صبح اعدام»
اولین فیلمی که روز سوم جشنواره را آغاز کرد، «صبح اعدام» ساخته بهروز افخمی بود. این فیلم ساعات پایانی زندگی طیب حاجرضایی و اسماعیل رضایی دو مبارز انقلابی را پیش از اعدام به صورت مستندگونه روایت میکند. واکنشهای اولیه به ساخته افخمی متفاوت بوده است. مسعود کارگر روزنامهنگار در واکنش منفی نسبت به فیلم نوشته: «یک محتوای شبهمستند با چاشنی بیانیهخوانی و نریشنمحوری است که فرمی شکل نگرفته و محتوا هم پر از ایرادات مصداقی است.» محمد تقیزاده روزنامهنگار و منتقد نظر متفاوتی داشته و نوشته: «بهروز افخمی در فیلم جدیدش، فارغ از تجربههای کمدی و جدی، هنری و داستانی، آمریکایی و اروپایی کارنامه فیلم سازیاش سراغ تجربهای جدید در فیلم سازی رفته که حاصل یک فیلم متوسط با مضامین اجتماعی و سیاسی است.» او همچنین نوشته: «فرم چهارگوش فیلم برداری، ساختار سیاه و سفید فیلم، نورپردازی و دکوپاژ افخمی، زیباییشناسی کار را ارتقا داده و تا حدزیادی در راستای فیلم نامه صورت گرفته است.»