10 چالش پیش روی دهمین سکاندار یک دهه اخیر
بررسی مهم ترین چالش ها و مشکلات آموزش و پرورش، همزمان با رای اعتماد مجلس به دکتر رضامراد صحرایی و آغاز دوره وزارت او

مصطفی عبدالهی – پس از 58 روز سرپرستی، دیروز دکتر رضامراد صحرایی رای اعتماد مجلس برای تصدی صندلی وزارتخانه مهم و راهبردی آموزش و پرورش را کسب کرد؛ مهم و راهبردی، از آن جهت که عملکرد آن، روی یک میلیون معلم، 15 میلیون دانش آموز و همه خانوادهها اثرگذار است و در ساختن آینده کشور هم نقش مستقیم دارد.
دهمین مسئول طی 10 سال اخیر
صحرایی که دیروز با 167 رای موافق، در مقابل 86 رای مخالف و 14 رای ممتنع، توانست اعتماد بهارستان را برای تصدی وزارت آموزش و پرورش کسب کند، دهمین مسئول این وزارتخانه (وزیر و سرپرست) طی 10 سال اخیر است؛ موضوعی که همان معضل بیثباتی در مدیریت این وزارتخانه حیاتی را نشان میدهد و رهبر انقلاب نیز در روز معلم امسال از وجود این مشکل، انتقاد کردند. حالا باید دید آیا صحرایی می تواند با عملکرد خود، موافقت بهارستان و رضایت جامعه فرهنگیان برای حضور طولانی مدت در این پست را همراه خود داشته باشد یا اتفاقات دیگری رقم خواهد خورد.
5 چالش آموزش و پرورش از نگاه وزیر
وزیر جدید آموزش و پرورش متولد بهمن 1355 است و در 47 سالگی به مقام وزارت رسیده؛ این یعنی صالحی یکی از وزرای جوان دولت است و می توان به نیروی جوانی او برای حل مشکلات امیدوار بود. او مدرک کارشناسی ارشد و دکترایش را در رشته زبانشناسی همگانی از دانشگاه علامه طباطبایی دریافت کرده و حالا وزیر وزارتخانهای شده که از نگاه خود او، با پنج چالش مهم روبهروست:
فقدان عزم ملی برای تحول در نظام حکمرانی آموزش و پرورش و ناکارآمدی آن
کم توجهی به ارتقای کمی و کیفی سرمایه انسانی آموزش و پرورش
ضعف در بهره وری زیرساخت های فیزیکی و تجهیزات آموزشی
ضعف در کیفیت و ناکارآمدی برنامه های آموزشی و تربیتی
نابرابر بودن فرصت های آموزشی
تعهدات صحرایی به کمیسیون آموزش
او برای حل این چالش ها، تعهداتی هم به کمیسیون آموزش مجلس داده و به پشتوانه آن، موافقت این کمیسیون تخصصی را جلب کرده است. اینها پنج تعهد صحرایی است که دیروز در گزارش کمیسیون قرائت شد:
رعایت اسناد بالادستی و تمرکز ویژه بر اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
تربیت، نگهداری و به روز کردن دانش معلمان
ساماندهی نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش به خصوص تبدیل وضعیت نیروهای خرید خدمات به قرارداد کار معین
اجرای صحیح رتبه بندی معلمان و استقرار و استمرار کامل آن با اصلاح آیین نامه رتبه بندی
تعامل سازنده و مستمر با مجلس به ویژه کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری
دغدغه مخالفان چه بود؟
هرچند دیروز، تعداد مخالفان وزارت صحرایی، تقریبا نصف موافقان او بود، اما اگر او میخواهد بر تعداد موافقانش در طول انجام مسئولیت اضافه شود، باید به نقدهای آنها هم توجه داشته باشد. «دغدغه های مالی معلمان و آسیب های اجتماعی پیرامون دانش آموزان»، «ناهنجاری های اجتماعی نشئت گرفته از وضعیت تربیتی و پرورشی نظام آموزش و پرورش»، «بیمه تکمیلی فرهنگیان»، «نحوه جذب فرهنگیان برای خرید خدمات آموزشی»، «نوسازی مدارس فرسوده»، «فوقالعاده ویژه فرهنگیان» و «وجود تعارض منافع»، از مهمترین موضوعاتی بود که نمایندگان مخالف صحرایی در جلسه بررسی صلاحیت او مطرح کردند و بر این اعتقاد بودند که باید برنامه های صحرایی در این حوزه ها شفاف و مشخص باشد.
آقای وزیر، این جدول را ذخیره کنید
ما هم برای دکتر صحرایی آرزوی موفقیت می کنیم و به همین دلیل، وظیفه خود می دانیم مهمترین چالش ها و مطالبات حوزه آموزش و پرورش را که حتما او و همکارانش از آنها مطلعاند و باید برای حل آن چارهاندیشی کنند، بار دیگر مرور کنیم. ما این 10 نکته را در یک جدول گنجاندهایم؛ سه ردیف اول این جدول مهمترین مطالبات است اما معنایش کم اهمیت بودن باقی ردیفها نیست. این نکته هم واضح است که قطعا می شود موارد دیگری به این فهرست اضافه کرد.