توصیه حداد عادل به اقوام ایرانی: با فرزندانتان به زبان مادری صحبت کنید

غلامعلی حداد عادل با بیان اینکه حفظ زبانهای مادری به تقویت زبان فارسی بهعنوان زبان رسمی و مشترک ما ایرانیان کمک میکند، توصیه کرد: کسانی که میخواهند زبان مادری خود را حفظ کنند، در خانه با کودکانشان به زبان مادری صحبت کنند و این موهبت را از فرزندان خود دریغ نکنند. توصیه میشود ترکها، عربها، گیلکها، مازنیها، کردها، لرها و دیگر اقوام در خانه، با فرزندانشان به زبان مادری صحبت کنند.
به گزارش روابط عمومی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، روز گذشته، در آستانه روز جهانی زبان مادری گفت: با توجه به اینکه زبانهای مادری و گویشها و لهجهها در جهان امروز به علت گسترش حضور رسانههای رسمی در معرض خطر هستند؛ اختصاص روزی به نام زبان مادری قابلدرک و تحسین است. کشور ما هم به دلیل سابقه کهن تاریخی و موقعیت مهم جغرافیاییاش از تنوع زبانهای مادری برخوردار است و همین تنوع باعث پدید آمدن نوعی غنای فرهنگی در ایران شده است. آن چه مهم است، حفظ این تنوع در کنار حفظ زبان فارسی بهعنوان زبان مشترک بین همه مردمی است که زبانهای مادری متفاوت از زبان فارسی دارند.
او با اشاره به سابقه همزیستی مسالمتآمیز زبانهای مادری با زبان فارسی در ایرانِ فرهنگی تصریح کرد: همزیستی زبانهای مادری و زبان فارسی تجربهای تاریخی برای همه ایرانیان است. ایرانیان با هر زبان مادری که داشتهاند، پذیرفتهاند که هم، زبان مادری خود را حفظ کنند و هم برای ارتباط با دیگر ایرانیان از یکزبان مشترک به نام زبان فارسی استفاده کنند. این یک انتخاب فرا حکومتی است. حکومتها و سلسلهها آمده و رفتهاند، ولی ایرانیان این انتخاب و تصمیم خود را تغییر ندادهاند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به اصل ۱۵ قانون اساسی گفت: در انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی هم، قانون اساسی و رفتار ۴۴ ساله ما حول این محور شکل گرفته که هم زبانهای مادری زنده بماند و هم زبان فارسی بهعنوان زبان مشترک، زبان رسمی جمهوری اسلامی ایران باشد و تقویت شود. بنابراین سیاست فرهنگستان زبان و ادب فارسی در چهارچوب اصول جمهوری اسلامی حفظ همزمان هر دو زبان است.
حداد عادل با اشاره به این که ما تصور میکنیم حفظ زبانهای مادری حتی به تقویت زبان فارسی بهعنوان زبان رسمی و مشترک کمک خواهد کرد، افزود: توصیه ما به کسانی که میخواهند زبان مادری خود را حفظ کنند، این است که در خانه با کودکانشان به زبان مادری صحبت کنند و این موهبت را از فرزندان خود دریغ نکنند. توصیه میشود ترکها، عربها، گیلکها، مازنیها، کردها، لرها و دیگر اقوام در خانه، با فرزندانشان به زبان مادری صحبت کنند.