نوسان در بازار خودرو
پس از صعودی شدن قیمت ارز، برخی دلالان باعث تشکیل نوساناتی در بازار خودرو شدهاند؛ چرا باید نگران بازار خودرو بود؟

مصطفوی- نرخ فروش دلار و خرید و فروشهای روز یک شنبه بازار آزاد تهران سومین رکورد تاریخی خود را طی سه روز معاملاتی گذشته ثبت کرد و از مرز ۳۳ هزار تومان نیز گذشت. بانک مرکزی ایران دیروز نرخ عرضه دلار در صرافیهای تحت نظارت خود را با افزایش ۲۴۴ تومانی به ۲۷ هزار و ۳۴ تومان رساند. این نرخ هزار و ۶۰۸ تومان بالاتر از قیمت رسمی فروش دلار در آغاز امسال، بیشترین نرخ در پنج ماه گذشته به شمار میرود.
اما این افزایش قیمتها پایان کار نبود و با افزایش قیمت ارز و سکه و طلا نگرانیها از افزایش قیمت خودرو و ورود دلالان هم افزایش یافته است. نوسانات بازار خودرو در روز گذشته بیشتر شد و برخی خودروها افزایش قابل توجهی داشتند. آن طور که تجارت نیوز نوشته، قیمت خودروی صفر داخلی در روز ۲۲ خرداد ۱۴۰۱ با توجه به آمار و قیمت روزانه سایت دیوار با تغییراتی همراه شد.
پراید ۱۱۱ به قیمت ۲۰۵ میلیون تومان به فروش میرسد و پراید ۱۳۱ نیز با قیمت ۱۷۵ میلیون تومان عرضه میشود. دنا پلاس اتوماتیک مدل ۱۴۰۱ پنج میلیون تومان نسبت به روز گذشته افزایش قیمت داشت. این خودرو هم اکنون در قیمت ۵۰۹ میلیون تومان در بازار کشور موجود است. دنا معمولی مدل ۱۴۰۱ نیز با دو میلیون تومان افزایش قیمت نسبت به دیروز، به ۴۰۳ میلیون تومان رسید.
خودروهای پرطرفدار چند؟
تیبا هاچبک پلاس هماکنون با نرخ ۲۱۲ میلیون تومان معامله میشود.پژو ۲۰۶ تیپ دو مدل ۱۴۰۱ دو میلیون تومان افزایش داشت و به ۳۰۶ میلیون تومان رسید. ۲۰۶ تیپ پنج نیز در بازار کشور از سقف ۳۵۶ میلیون تومان عبور کرد. پژو پارس اتوماتیک بر قله ۴۴۳ میلیون تومان ایستاد و تارا اتوماتیک پنج میلیون تومان نسبت به روز گذشته افزایش قیمت داشت و هم اکنون در بازار با نرخ ۵۹۰ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
قیمت خودرو در روزهای آینده به کدام سمت میرود؟
بهرام شهریاری، کارشناس صنعت خودرو گفت: مشکل فعلی بازار، به عرضه و تقاضا بازمیگردد. تا زمانی که این مشکل رفع نشود، بازار پرنوسان میماند. حذف طرح فروش از فرایند قرعهکشی به تنهایی در بازار و قیمتها تاثیرگذار نیست و فاکتورهای دیگری نیز سهیم هستند. پیش از این حمیدرضا حیدری، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودروی مشهد نیز گفت: قیمت خودرو در روزهای گذشته به دلیل نوسانات نرخ دلار، دچار تغییرات و بازار با نوسان قیمتی نسبتا کمی مواجه شد. رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودروی مشهد افزود: اگر نرخ دلار به این نوسانات خود ادامه دهد، پیش بینی میشود قیمت خودروها در روزهای آینده تحت تاثیر قرار بگیرد. اما اگر نوسانات قیمتی دلار کنترل شود، ممکن است نوسان قیمت در بازار خودرو نیز متوقف شود.
سردرگمی در تعیین قیمت خودرو و عرضه در بورس
به گزارش جام جم آنلاین، عرضه کالا در بورس هم به عنوان راهکاری برای ارتباط مستقیم میان خریدار و فروشنده مطرح بوده و مهمترین دستاورد حضور کالا در بورس، کشف قیمت براساس میزان عرضه و تقاضاست.
این طرح در دولتهای گذشته نیز بارها مطرح شد، اما بنا به دلایلی، سرانجام خاصی نداشته است. البته طرح واگذاری خودرو در بورس کالا موافقان و مخالفانی داشته است. فردین آقابزرگی، کارشناس حوزه خودرو به عنوان یکی از موافقان این طرح در این خصوص میگوید: «با عرضه خودرو در بورس کالا، اختلاف قیمت فعلی محصولات خودروسازان در بازار و کارخانه کاهش خواهد یافت. کشف قیمت با عرضه خودرو در بورس کالا سبب خواهد شد که سفتهبازی و دلالی در بازار آزاد محصولات خودروسازان از بین برود.»
در طرف مقابل، تعدادی دیگر از کارشناسان صنعت خودروسازی معتقد هستند که عرضه محصولات خودروسازان در بورس، تأثیر خاصی بر قیمتهای بازار ندارد. یکی از نقدهای جدی به طرح واگذاری خودرو در بورس، نحوه قیمت گذاری است.
نکته مهم این است که لغو این مصوبه موجی از ناهماهنگی و اختلال را در فرایندهای قرعهکشی وزارت صمت به وجود آورد. براساس آن چه بورس کالا قبلا اعلام کرده بود، ثبت سفارش خودروهای وارداتی دیگنیتی و فیدلیتی از ۱۱تا ۱۸خرداد انجام شده بود و متقاضیان ۳۰ درصد پول خودرو را پرداخت کرده بودند، اما به یک باره با این مصوبه که در تاریخ ۱۷خرداد ۱۴۰۱ تصویب شده است عرضه خودروهای خارجی در بورس کالا حذف شد. البته گفته میشود سامانه خودروی وزارت صنعت دچار مشکل شد. به این دلیل برخی از کسانی که در قرعهکشی خودروهای داخلی برنده شده بودند، در این سامانه به عنوان برنده و در سامانه شرکتهای خودروسازی به عنوان ذخیره یا رزرو ثبت شدهاند.
چرا باید نگران قیمت خودرو بود؟
پس از خبر آزادسازی واردات خودرو، بازار داخلی روند معکوسی را در پیش گرفت و قیمت خودرو کاهش نسبی را تجربه کرد. با این حال، تحلیل گران امید چندانی به تداوم این روند ندارند و بر آمادگی بازار برای صعود مجدد تاکید دارند. به ویژه نوسانات نرخ دلار در هفتههای اخیر و بینتیجه ماندن مذاکرات برجام بر بیم موجود در بازار رکود زده خودرو دامن میزند. مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران نیز گزارش شامخ صنعت خودرو را به تازگی منتشر کرد که سیگنال تورمی جدیدی را به بازار مخابره میکند.
حذف قرعه کشی ۵۰ مدل خودرو تا پایان شهریور
در همین حال، روز گذشته قالیباف، سخنگوی وزارت صمت گفت: تا پایان شهریور تقریبا ۵۰ مدل خودرو یا مدلهای فروش خودرو، از دایره قرعهکشی خارج میشود.آماده ایم تا پس از تعیین تکلیف خودروهایی که قرار است عرضه شوند، از ۲۵ خرداد در قالبهای مختلف فروش، مثل فروش فوق العاده یا پیش فروش و مشارکت، بدون قرعه کشی، اما با سامانه یکپارچه، خودروهایی مانند شاهین، ساینا، ساینا F، کوئیک F و کوئیک R را عرضه کنیم.