سقوط قیمت دلار نزدیک است؟
پس از ورود مستقیم بانک مرکزی، برخی خبرها از هجوم فروشندگان به بازار ارز حکایت دارد؛ مسیر بازار ارز به کدام سمت میرود

پس از چند روز داغ که قیمت دلار وارد مسیر صعودی شده و همه را نگران کرده بود، ورود مستقیم بانک مرکزی و برخورد با سوداگران باعث شده تا برخی به این نتیجه برسند که قیمت دلار در آینده نزدیک وارد مسیر نزولی خواهد شد. این باعث شده تا برخی دلالان برای ارزهای در دست شان به بازار غیررسمی و دلالی هجوم بیاورند تا از زیان احتمالی جلوگیری کنند. آن طور که ایسنا نوشته: بررسی وضعیت بازار ارز پس از ورود مستقیم بانک مرکزی حاکی از آن است که تعداد فروشندگان در بازار غیررسمی افزایش یافته و تقاضا برای ارز مسافرتی نیز در صرافیهای رسمی این بازار بیشتر شده است. همشهری آنلاین هم در گزارشی نوشته: اواخر هفته قبل بود که رئیسکل بانک مرکزی از اعطای اختیارات ویژه به بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز خبر داد و تأکید کرد این اختیارات میتواند به تعادل در بازار ارز کمک زیادی کند. این اختیارات در آخرین نشست شورایعالی هماهنگی سران قوا در آخر هفته قبل که به ریاست رئیسجمهور برگزار شد، به بانک مرکزی داده شد. قرار است از طریق این اختیارات دست بانک مرکزی برای ایجاد ثبات در بازار ارز بازتر شود. علی صالحآبادی درباره این اختیارات گفته بود: بانک مرکزی از طریق این اختیارات بازار را به آرامش خواهد رساند. بهنظر میرسد بخشی از این اختیارات شامل افزایش عرضه در بازار خواهد بود، به ویژه آن که صالح آبادی در توضیح این اختیارات تأکید کرده بود: هماکنون توان ارزی خوبی در حوزه صادرات غیرنفتی داریم در نتیجه تلاش میکنیم عرضه خوبی در بازار انجام دهیم و در آن تعادل ایجاد کنیم. برخی اخبار نشان میدهد بانک مرکزی در تلاش است با اختیاراتی که دریافت کرده در گام نخست به آن دسته از تقاضاهای ارزی که در قالب حواله ثبت میشود، پاسخ دهد و در گام دوم آن دسته از تقاضاهای ارز را که متقاضی دریافت اسکناس ارز هستند، با قواعد خاصی، ازجمله تخصیص میزان مشخصی ارز با استفاده از کارت ملی تامین کند.
بر همین اساس برخی خبرهای غیررسمی و تأیید نشده حاکی است، ظرف روزهای آینده احتمالا دستورالعملی برای پرداخت ۱۰۰۰ یورو ارز به هر کد ملی در هر سال صادر خواهد شد. این موضوع میتواند حجم عرضه ارز را در بازار افزایش دهد. طبق آمارهای بانک مرکزی حجم درآمدهای ارزی از محل صادرات فراوردههای نفتی، میعانات، گاز و پتروشیمی در دو ماه نخست امسال رقم 7.5 میلیارد دلار بوده که در مقایسه با سال قبل ۶۰ درصد رشد داشته است.
افزایش عرضه، راه حل بانک مرکزی برای کنترل بازار؟
سال گذشته جمع کل درآمدهای ارزی از این محل 4.5 میلیارد دلار بود. وضع ذخایر اسکناسی ارزی به آن حد مطلوب است که دیروز یک مقام بانک مرکزی از افزایش میزان سهمیه ارزی به زائران حجم تمتع طی امسال خبر داد و اعلام کرد: به پیشنهاد سازمان حج و زیارت و موافقت بانک مرکزی، میزان ارز تخصیصی به هر زائر حج تمتع ۱۴۰۱ از ۲۰۰ یورو به ۵۰۰ یورو با نرخ بازار متشکل ارزی افزایش یافته و حجاج از هفته آینده میتوانند به کارگزاران عضو بازار متشکل ارزی مراجعه کنند. این آمار نشان میدهد توان اجرایی بانک مرکزی برای پوشش تقاضاهای بازار نسبت به سال گذشته افزایش یافته و افزایش عرضه ارز میتواند، دستکم در کوتاهمدت، به ایجاد ثبات در بازار ارز منجر شود.
اثر تفاوت فاحش قیمت صرافی تا بازار غیررسمی
در این زمینه، مشاهدات میدانی از وضعیت امروز بازار ارز حاکی از آن است که تعداد فروشندگان ارز در بازار غیررسمی افزایش یافته و به اذعان فعالان این بازار، طی امروز بیشتر تقاضاها برای فروش ارز بوده است تا خرید. البته در مقابل برخی از صرافیها که ارز مسافرتی به متقاضیان داده میشود، صفهایی برای دریافت ارز مسافرتی شکل گرفته است. از نظر وضعیت قیمتها نیز برخی از فعالان بازار ارز معتقدند که روند قیمتها کاهشی خواهد بود و برخی دیگر میگویند، نمیتوان با قطعیت از آینده بازار ارز و قیمتها صحبت کرد. این در حالی است که نرخ فروش دلار در صرافیها تقریبا ۲۶ هزار تومان و در بازار غیررسمی نیز ۳۱ هزار تومان است. به عبارت دیگر، فاصله نرخ دلار در صرافیها با بازار آزاد تقریبا به چهار تا پنج هزار تومان میرسد.