پشت پرده افزایش قیمت لوازم خانگی
طی روزهای گذشته برخی خبرها از نوسان و افزایش قیمت لوازم خانگی حکایت دارد؛ علت چیست؟

مصطفوی- پس از چندین مرحله افزایش قیمت رسمی و غیر رسمی حالا زمزمههایی از گرانی بیشتر لوازم خانگی به گوش میرسد. اولین سوالی که به ذهن همه ما میرسد این است که آیا بازار کشش این همه گرانی را دارد؟ اما در عمل آن چیزی که مشاهده میشود افزایش قیمتها بدون توجه به توان مصرف کننده و شرایط اقتصادی است. آن طور که تسنیم در گزارشی نوشته هم اکنون بیشتر کارخانجات لوازم خانگی هنوز لیست قیمتهای جدید را اعلام نکردهاند و تعداد دیگری از تولیدکنندگان نیز به صورت قطرهچکانی محصولات را راهی بازار میکنند تا وضعیت بازار و تولید مشخص شود. 20 روز از آغاز سال جدید میگذرد و عمده بازارها فعالیت مجدد خود را آغاز کردهاند، اما به دلیل شروع ماه مبارک رمضان عمده شلوغیها اختصاص به کالاهای اساسی و مصرفی مردم دارد و در دیگر بازارها از جمله بازار لوازم خانگی خبری از مشتری نیست.
هم اکنون بیشتر فروشندگان لوازم خانگی از رکود قابل توجه در معاملات گلایه دارند و میگویند با افزایش قیمت کالاهای مصرفی عمده خانوادهها ترجیح میدهند تا سبد درآمدی خود را به خرید آن کالاها اختصاص دهند و خرید لوازم خانگی در اولویت چندم قرار گرفته است. البته فروشندگان تاکید میکنند که رکود بازار بیشتر از اسفند ماه سال گذشته است و بیشتر کارخانجات هنوز لیست قیمتهای جدید را اعلام نکردهاند و تعداد دیگری از تولیدکنندگان نیز به صورت قطرهچکانی محصولات را راهی بازار میکنند تا وضعیت بازار و تولید مشخص شود تا در نهایت تغییرات قیمتی را در انواع محصولات خود اعمال کنند.
باز هم پای سوداگری تولیدکنندهها در میان است؟
نکته قابل توجه این جاست در هفته گذشته تعدادی از تولیدکنندگان از فروش کالا نیز ممانعت کردهاند. فروشندگان لوازم خانگی میگویند هم اکنون انبارها پر از کالاست و عرضه قطره چکانی کالا توسط تولیدکنندگان آن چنان محسوس نیست اما اگر بازار رونق پیدا کند و فروش افزایش یابد عرضه قطره چکانی نیز خود را نشان خواهد داد.
در کنار این موضوع باید به افزایش قیمت کالاهای قاچاق نیز اشاره کنیم. در سال گذشته قیمت کالاهای قاچاق نسبت به کالاهای داخلی کاهش چشمگیری داشت به همین جهت برخی از خریداران تمایل بیشتری به خرید کالای قاچاق داشتند اما در شرایط فعلی با توجه به نوسانات قیمت دلار و محدودیتهای بازارهای مرزی به همراه افزایش تعرفه کامیون داران، ورود کالاهای قاچاق به بازار مختل شده و قیمت کالاهای قاچاق نیز در بازار روند صعودی دارد. به عنوان نمونه یک کولر گازی 7 میلیون تومانی امروز 11 میلیون تومان قیمتگذاری شده است.
با روند افزایشی قیمت کالاهای قاچاق میتوان به فروش بیشتر محصولات داخلی در بازار خوشبین بود اما این به شرطی است که کارخانجات داخلی به دلایل مختلف در لیست جدید قیمتها روند افزایشی را اعمال نکنند چراکه در بازار راکد افزایش قیمتها تأثیر قابل توجهی بر تشدید رکود خواهد داشت.
تولید کنندههای لوازم خانگی حمایت رهبر انقلاب را به یاد بیاورند
این در حالی است که مهرماه سال گذشته در پی نامه جمعی از تولید کنندگان لوازم خانگی به محضر رهبر انقلاب و درخواست مبنی بر جلوگیری از واردات محصولات خانگی کره ای، رهبر انقلاب طی دستوری به رئیسجمهور خواستار ممنوعیت واردات لوازم خانگی کرهای شدند اما چهار ماه بعد، یعنی در 10 بهمن 1400 از برخی تولیدکنندگان به خاطر افزایش قیمت بعد از نامه حمایتی ایشان گلایه کردند. رهبر انقلاب در نامهای که ابتدا به رئیسجمهور نوشتند خواستار توقف واردات لوازم خانگی کرهای برای حمایت از لوازم خانگی ایرانی شدند و نوشتند:این موضوع بسیار مهمی است. اگر این خبر (گشایش واردات از دو شرکت کره جنوبی) راست باشد به معنی شکستن کمر شرکتهای لوازم خانگی داخلی است که تازه توانستهاند قدری روی پا بایستند، جداً جلوی این مشکل را سد فرمایید".پیرو این نامه رئیس دفتر رئیسجمهور نیز طی نامهای به وزیر صنعت و وزیر اقتصاد اعلام کرد که از واردات محصول نهایی لوازم خانگی جلوگیری شود. غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیسجمهور هم در نامهای خطاب به فاطمی امین و خاندوزی وزیران صمت و اقتصاد مخالفت رئیسجمهور با واردات لوازم خانگی کرهای را اعلام کرد.اما رهبر انقلاب چهار ماه بعد در دیدار تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی گفتند: من گلایه میکنم از دوستانی که مسئولان کالاهای خانگی و لوازم خانگی هستند. رهبر انقلاب تصریح کردند که ما از اینها حمایت کردیم، اسم آوردیم، شنیدم بعضی از اقلام دو برابر ارتقای قیمت پیدا کرده، چرا؟ نبایستی اینجور برخورد بشود با حمایتها.ایشان بیان کردند، خب اگر اینجور ما کیفیت را بالا نبریم، چطور انتظار داریم که بازارهای خارجی را فتح کنیم؟
تعرفه حمل و نقل، دلیل دیگری برای گرانی لوازم خانگی
در عین حال روز گذشته رئیس اتحادیه لوازم خانگی گفت: افزایش هزینه حمل و نقل، مس و آلومینیوم باعث افزایش قیمت لوازم خانگی در بازار میشود. احمد پازوکی گفت: فعلا ثبات در بازار لوازم خانگی حاکم است، اما یکی از عوامل نوسان قیمت لوازم خانگی طی روزهای اخیر افزایش چند درصدی تعرفه حمل و نقل بوده است. با افزایش قیمت لوازم خانگی، مصرفکنندگان رغبت کمتری به خرید لوازم خانگی نو دارند.