توسعه ارتباطات از جیب مردم !
وزیر ارتباطات وضعیت شبکه اینترنت را بحرانی خوانده و افزایش تعرفه را راه حل این مشکل دانسته است اما مجلس معتقد است افزایش تعرفه بدون «ارتقای کیفیت» و «ارائه خدمات جدید» امکان پذیر نیست

مصطفی عبدالهی – با نزدیکشدن پایان مدت اجرای قانون ممنوعیت افزایش تعرفه اینترنت، زمزمههای افزایش قیمت بلندتر شده و حتی وزیر ارتباطات هم این موضوع را گریزناپذیر میداند؛ اما مجلس تاکید دارد که دولت تنها با دو شرط «ارتقای کیفیت» و «ارائه خدمات جدید» اجازه افزایش قیمت خواهد داشت.
مصوبه مجلس چه بود؟
اسفندماه سال گذشته بود که مجلس در جزء 2 تبصره 6 قانون بودجه تصریح کرد که «کارورهای ارائهدهنده خدمات، اجازه افزایش تعرفه اینترنت مصرفی را در سال 1400 ندارند». این مصوبه پاسخ به برخی شائبههای آن زمان درباره گرانی اینترنت بود و مجلس در کنار افزایش 10 درصدی حقالامتیاز و حقالسهم دولت از کارورهای ارائهدهنده خدمات مخابراتی در قراردادهای جدید، تاکید کرد که کارورها حق ندارند به بهانه بیشترشدن سهم دولت از درآمدهایشان، تعرفههایشان را بالا ببرند.
درخواست عجیب وزیر از مجلس
اما حالا که به اتمام سال اجرای قانون بودجه 1400 نزدیک میشویم، صحبتها درباره افزایش تعرفه اینترنت آغاز شده و اینبار نه فقط شرکتها، که وزارت ارتباطات هم این موضوع را قطعی دانسته است! دکتر «عیسی زارعپور» وزیر ارتباطات دراینباره گفته است: «از نمایندگان مجلس شورای اسلامی میخواهم که در بررسی بودجه همراهی کنند تا اتفاقاتی که در لایحه بودجه ۱۴۰۰ افتاد و موانعی برای توسعه ارتباطات در کشور ایجاد کرد، تکرار نشود، از جمله عدم امکان اصلاح تعرفهها». او افزوده است: «ما از نمایندگان خواهش کردیم که چنین احکامی در بودجه ۱۴۰۱ تکرار نشود و اجازه دهند که حوزه ارتباطات مسیر تخصصی و طبیعی خود را طی کند که ما شرمنده مردم نشویم و وضعیت ارتباطات از چیزی که هر روز کیفیتش کاهش پیدا میکند، تغییر کند». زارعپور این را هم گفته است که با توجه به افزایش میزان استفاده مردم و توسعهنیافتن متناسب زیرساختها، شبکه اینترنت به نقطه بحرانی رسیده و به همین دلیل است که سرعت اینترنت معمولاً در ساعتهای اوج مصرف کاهش پیدا میکند.
جانا سخن از زبان ما میگویی
حرف آقای وزیر را همه مردم خوب میفهمند چراکه طی ماههای اخیر بارها و بارها هنگام رفرشکردن صفحه اینستاگرامشان به مشکل برخوردند و حتی تماشای بدون قطعی فیلم از شبکههای نمایش خانگی هم برایشان مشکل شده بود؛ دهها و صدها مشکل ناشی از کندی اینترنت هم به جای خود. اما سوال اینجاست که آیا تنها راه حل این مشکلات گرانکردن اینترنت است؟
چرا دولت دست در جیبش نکند؟
وزیر ارتباطات از اجرای طرحها و برنامههایی برای رفع مشکل کندی سرعت اینترنت خبر داده و گفته است که: «نگاه ما این است که سرعت دسترسی مردم به چندصد مگ برسد، مردم ما شایسته سرعتهای بالا هستند، لازمهاش این است که یا دولت دست در جیبش کرده و اقدام به سرمایهگذاری کند، یا اجازه دهد بخش خصوصی نفس بکشد و بتواند خودش را بازسازی کند». حالا مطالبه افکار عمومی هم این است که ابتدا دولت دست در جیبش کند و کیفیت اینترنت را ارتقا دهد، بعد انتظار داشته باشد که مردم افزایشیافتن تعرفه را بپذیرند، نه اینکه با وعده نسیه بهبود کیفیت، پول بیشتری از جیب مردم برداشته شود.
مجلس شرط دارد
لطف اله سیاهکلی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم همین رویکرد مردمی را دارد و گفته است: «مردم حاضرند هزینه خدماتی را که دریافت میکنند، پرداخت کنند اما اگر وزارت ارتباطات به دنبال افزایش قیمت تعرفه اینترنت است، باید خدمات جدیدی نیز تعریف کند یا کیفیت ارتقا یابد؛ بنابراین قیمتها باید به ازای ارائه خدمات جدید، افزایش یابد؛ در غیر این صورت نباید قیمتها بدون بهبود وضعیت افزایش پیدا کند». او درباره کاهش سرعت اینترنت طی ماههای اخیر هم گفته: «این وضعیت کمفروشی و غش در معامله است زیرا مردم پول کامل پرداخت میکنند اما خدمات متناسب دریافت نمیکنند؛ وزارت ارتباطات باید بررسیهای لازم را در این زمینه انجام و به مردم گزارش مناسب ارائه دهد».
سقوط 7 پله ای سرعت
بد نیست این را هم بدانیم که در تازهترین گزارش پایگاه اینترنتی اسپیدتست (Speedtest) ردهبندی کشورها از نظر سرعت اینترنت، کشور ما در اینترنت موبایل نسبت به سال گذشته میلادی با هفت پله سقوط به رده 77 جهان رسیده و در اینترنت ثابت هم با یک پله سقوط در جایگاه 143 قرار گرفتهایم. این یعنی سرعت فعلی ما هیچ توجیهی برای افزایش دادن تعرفه ندارد.
و حرفهای مردم...
در کنار این گزارش، بد نیست نظرات مردم خودمان را هم مرور کنیم:
* این دیگه اینترنت نیست که اصلا بخوایم در مورد سرعتش انتقاد کنیم.
* وزیر گفته باید تعرفه گرون بشه تا برای افزایش سرعت اینترنت سرمایهگذار جذب بشه. وزیری که درآمد شرکتهای ارائهدهنده اینترنت را فقط مبلغ دریافتی از مردم میدونه، عمق تخصص و تسلط به حوزه کاریش رو نشون میده.
* اینترنت شده مثل قیمت خودرو، کیفیت پایین قیمت بالا.
ما هم تردیدی در خدمات ارائهشده در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات نداریم و نمونهاش همین بهمنماه و اینترنتدار شدن هزار روستا در دورترین و محرومترین نقاط کشور بود. این را هم قبول داریم که تورم و افزایش قیمت میتواند در هزینههای جانبی همه کسب و کارها از جمله ارائهدهندگان خدمات اینترنت تاثیرگذار باشد، اما امیدواریم آنها هم قبول داشته باشند که نمیتوان اول اینترنت را گران کرد و بعد وعده داد که کیفیتش ارتقا مییابد.
رئیس کمیته فناوری اطلاعات و ارتباطات مجلس در گفت وگو با خراسان:
افزایش تعرفه اینترنت همراه نداریم، اینترنت ثابت به شرط ارتقا

رئیس کمیته فناوری اطلاعات و ارتباطات مجلس هم معتقد است افزایش تعرفه اینترنت با کیفیت فعلی معقول و منطقی نیست. «سهیل یحییزاده» در گفتوگو با خراسان میگوید: با توجه به ارزیابیهای انجامشده، روش درست این است که ابتدا کیفیت اینترنت ارتقا پیدا کند و بعد انتظار داشته باشیم که کاربر افزایش قیمت تعرفه را بپذیرد. یحییزاده ادامه میدهد: طبق مصوبات کمیته تخصصی سازمان تنظیم مقررات، برای تعرفه اینترنت همراه از گذشته کف و سقف مشخص شده و خارج از آن افزایش قیمتی نخواهیم داشت؛ اما با توجه به اینکه در اینترنت ثابت طی چندسال گذشته تعرفه ثابت بوده، ممکن است تغییری در آن اعمال شود. وی ادامه میدهد: البته تغییر تعرفه اینترنت ثابت هم مشروط بر این است که با استفاده از نسل جدید خدمات، کیفیت اینترنت خانگی را ارتقا دهیم تا استفاده از آن برای کاربران خانگی بهصرفه و منطقی باشد؛ در غیر این صورت بدونشک با گرانشدن تعرفه، کاربران خانگی به سمت اینترنت سیار خواهند رفت.