پرستاره ترین خودروهای ایرانی
در ارزش یابی کیفی خودروهای موجود در کشورمان، کدام وسایل نقلیه بیشترین ستاره کیفی را دریافت کرده اند؟

مصطفوی- بارها در این صفحه گزارش های مختلفی درباره افزایش قیمت خودروها در بازار نوشته ایم. قیمت هایی که فقط رو به افزایش هستند و امکان خریدن شان برای مردم معمولی هر روز کمتر می شود. مردم اما همیشه دغدغه کیفیت را داشته اند. هر بار با افزایش قیمت می پرسند که آیا کیفیت هم همپای قیمت ها بالا می رود.
کمتر از یک ماه پیش و در آستانه 100 روزگی دولت سیزدهم و پس از مخالفت رئیس جمهور با افزایش قیمت خودرو اما مدیران دو شرکت خودروسازی بزرگ با ارسال نامههای جداگانه خطاب به مدیریت ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، نرخ جدید محصولات خود را اعلام کردند. آن گونه که در جدولی اعلام شد قرار شد قیمت خودروهای داخلی در کارخانه 10 تا 18 درصد بیشتر شود و همین اتفاق هم افتاد. پس از انتقادهای فراوان اما زور هیچ کسی به خودروسازها نرسید و قیمت ها در بازار آزاد هم همپای کارخانه بالا رفت اما حالا بحث کیفیت خودروهاست. شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، دیروز گزارش ارزش یابی کیفی خودروی آبان ۱۴۰۰ را منتشر کرد.
شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران به عنوان نهاد بازرسی مورد تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت، بخش عمده مسئولیت ارزش یابی کیفی خودروها در کشور را برعهده دارد. این شرکت نتایج این ارزش یابی را ضمن مقایسه با اهداف کیفی تعیین شده برای هر خودرو، بر اساس جدول سطوح کیفیت و حدود مجاز مصوب نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد و گزارشی را که از این بررسی حاصل میشود هر ماه به وزارت صمت ارائه میکند. فرایند ارزش یابی کیفی خودروها به منظور آگاهی از تمام ایرادات موجود در خودرو به وسیله هدایت آدیت به کشف عیوب عملکردی و تاثیر حداکثری ایرادات ایمنی طراحی شده است.گفتنی است در ارزش یابی کیفی، خودرو از نظر عیوب ظاهری و عملکردی مورد بازرسی قرار میگیرد. شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران مطابق دستورالعملهای موجود، خودروهای داخلی را در پنج دسته قیمتی، بررسی می کند و بسته به سطح کیفی و البته میزان رضایت مشتریان، بین یک تا پنج ستاره کیفی را به آنها اختصاص میدهد. هدف اصلی از این گزارش، ارتقای کیفیت خودروها، افزایش رضایت مشتریان و ایجاد رقابت مثبت بین خودروسازهاست.دستههای قیمتی به این شکل است که گران ترین خودروها در دسته یک و ارزان ترین خودرو ها در دسته 5 قرار دارند.
شاگرد زرنگ های ایرانی در جدول با کیفیت ترین خودروها
در جدول هایی که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران منتشر کرده است از میان خودروهای موجود در بازار ایران فقط دنا پلاس توربو اتوماتیک که 475 میلیون قیمت دارد، دیگنیتی با قیمت1.2میلیارد و کامیونت ایسوزو متعلق به بهمن دیزل پنج ستاره کیفی را پر کرده اند و بقیه خودروها کمتر از این میزان استاندارد هستند. این در حالی است که خودروهای دیگنیتی و دناپلاس توربو در شهریور و مهر 1400 هم بالاترین رتبه کیفی خودروها را کسب کرده اند. خودروهای با چهار ستاره کیفی هم شامل کوییک و کوییک اس در کلاس قیمتی 5 که جزو ارزان ترین خودروها هستند و 200 میلیون تومان قیمت دارند هم جزو خودروهای با کیفیت تقریبا بالاست. خودروهای تارا و پژو 207، دناپلاس و 207 اتوماتیک پانوراما و هایما اس 7 هم که جزو خودروهایی هستند که چهار ستاره کیفی گرفته اند و در بازار ایران از 350 تا 820 میلیون تومان قیمت دارند در رده های قیمتی بعدی هستند.
بیشتر خودروها در حد متوسط
نکته جالب گزارش ارزیابی کیفی خودروها آن جایی است که تقریبا بیشتر خودروهای موجود در ایران در حد متوسط و با سه ستاره کیفی هستند. از خانواده تیبا و ساینا بگیرید تا انواع پژو پارس و رانا و 206، سمند، خودروهای ام وی ام و.... حتی انواع خودروهای جک اس5 و جک اس 3 هم سه ستاره کیفی دارند و حتی آریزو و... هم دارای سه ستاره کیفی است. ناگفته نماند در کلاس خودروهای سنگین و نیمه سنگین مانند انواع اتوبوس ،مینی بوس ،کامیونت ،کشنده و... به جز بنز WH و مینی بوس پگاسوس تقریبا همه خودروها چهار ستاره کیفی گرفته اند.
مورد عجیب بی کیفیت ترین خودروی ایرانی
شاید باورتان نشود اما وانت نیسان دوگانه سوز و تک سوز آپشنال تنها یک ستاره کیفی گرفته اند. این در حالی است که قیمت خودروی نیسان زامیاد در بازار بیشتر از 300 میلیون تومان است و بیشتر روستاییان ، دامداران، توزیع کننده های محصولات مختلف و حتی حمل بار از این خودرو استفاده می کنند.