محمولههای مرجوعی!
برخی از محصولات کشاورزی که صادر می شوند، چرا برگشت می خورد؟

حتما شما هم در ماه های اخیر خبر برگشت محصولات کشاورزی مان را که به برخی کشورها صادر شده است شنیده اید. اتفاقات پیدرپی بازگشت کالاهای صادراتی به کشور در یکماه اخیر موجب شد تا بهارستاننشینها هم به موضوع ورود کنند و بررسی آن را در دستور کار کمیسیون کشاورزی مجلس قرار دهند. موضوع بازگشت محصولات کشاورزی از کشورهای هدف به باقیمانده سموم بازمیگردد که با استانداردهای کشورهای مقصد مغایرت دارد. سیبزمینیها از ازبکستان برگشتند و در آخرین خبر، ورود فلفلهای ایرانی به روسیه ممنوع شد. پیش از این هم برگشت نخل هایی که به قطر صادر شده بود خبر ساز شد. هندوانه و کشمش هم گویا سال گذشته با همین مشکل روبهرو بوده اند. حتی دنیای اقتصاد مدعی شده است که عراق هم از خرید سیبزمینیهای ایرانی خودداری کرده و نیاز خود را از طریق کشورهای دیگر برطرف میکند. در این داستان، برخی توپ را در زمین وزارت جهادکشاورزی میاندازند و برخی نیز وزارت بهداشت را مقصر میدانند. برخی هم می گویند که کشورهای هدف بدون اطلاع قبلی قوانین و استانداردها را عوض میکنند و البته در این میان کمدانشی نسبت به استانداردهای کشورهای هدف هم موضوعی بود که مطرح شد.
سیبزمینیها و نخلها به ایران برگشتند
چندی پیش خبری از بازگشت ۳ هزار و ۵۰۰ تن سیبزمینی وارداتی از ایران و پاکستان از سوی دولت ازبکستان منتشر شد که مقامات این کشور، مرجوع کردن این محصول را به دلیل وجود آلودگی خطرناک اعلام کردند. البته بخشی از سیبزمینیها از سوی ازبکستان معدوم شد و مقامات این کشور هشدار دادند که در صورت تکرار این اتفاق، واردات سیبزمینی از ایران و پاکستان را بهطور کلی ممنوع خواهند کرد. گفته شده این اتفاق به دلیل بالابودن میزان مصرف سموم و کودهای شیمیایی و باقیمانده نیترات در این محصولات بوده است. همچنین بیش از ۶۵۰ تن نخل و نهال خرما که از ایران به قطر صادر شده بود از سوی این کشور پذیرفته نشد. البته معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور اعلام کرد که در گواهی بهداشتی نخلهایی که به قطر صادر شده دستکاری شده بوده است.
بازگشت فلفلهای ایرانی
حال موضوع باقیماندن سموم در محصولات کشاورزی پای فلفلهای صادراتی ایران به روسیه را هم به این داستان باز کرد. این مسئله البته درباره محموله هندوانه و کشمشی که به دیگر بازارها فرستاده شده بود نیز تکرار شده بود. رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران درباره علت برگشت فلفل ها از روسیه مدعی شد که این اتفاق به دلیل نداشتن گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی، بوده است. رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود هم در گفت و گویی با ایسنا مدعی شده که دلیل برگشت محصولات استفاده از سموم پر خطر به خاطر ممنوعیت واردات بوده است. حسینی گفته است: «آن چه در داخل کشور به عنوان سموم تولید میشود، از کیفیت مورد قبول و انتظار برای مصرف در محصولات صادراتی در بخش کشاورزی برخوردار نیست و این در حالی است که سازمان حفظ نباتات مانع واردات سموم به کشور شدهاست.»
نکته آخر
عودت پیدرپی محصولات ایرانی از مقاصد صادراتی زنگ خطری است برای صدور محصولات کشاورزی و از دست رفتن بازارهای هدف. بازارهایی که شاید سالها برای بهدست آوردن آن ها وقت گذاشته شده و از دست رفتنشان به ضرر صادرات ایران است. این که سیبزمینی برگردد یا فلفل و نخل، چندان مهم نیست؛ مهم آن است که اولا ممکن است این روند به سایر محصولات کشاورزی ایرانی نیز سرایت کند و بازارهای کشاورزی ایران از دست برود. دومین موضوع نیز اهمیت مسئولیتپذیری دستگاههای مربوط است، از اینرو نباید این دست اتفاقات را نادیده گرفت و راجع به آن بیاهمیت بود.