
توجه ویژه به عملکرد نظام بانکی کشور ضرورت تحول واقعی در نظام مالی کشور است
تعداد بازدید : 143
جهش بی سابقه سودآوری دریک بانک

با شروع به کار دولت جدید و امید برای تحول نظام اقتصادی کشور در طول سالهای آینده، ضرورت توجه جدی به نظام بانکی جایگاه ویژه تری پیدا می کند. تعطیل کردن تعدادی از بانکهای زیانده، اصلاح ساختار مالی بانکها، ادغام برخی بانکها در یکدیگر و تشویق بانکهایی که عملکرد واقعی داشته اند از جمله سیاستهایی است که بانک مرکزی میتواند برای اصلاح نظام بانکی و کنترل تورم در بستر این تحول اقتصادی اتخاذ کند. توجه به تشویق بانکهای با عملکرد بالا میتواند یکی از راهبردهای میان مدت نظام بانکی کشور باشد. یکی از نمونه های بسیار مطلوب تغییر رویه و بهبود شرایط بانکی در میان بانکها، بانک تجارت است. بزرگ ترین بانک بورسی کشور امسال در مجمع عمومی خود خبر قابل توجهی درخصوص جهش بیسابقه سودآوری خود مطرح کرد. گزارشهای رسمی منتشر شده از عملکرد بانک تجارت در دوره مالی یکساله منتهی به پایان اسفند سال ۹۹ حکایت از جهش بیسابقه سودآوری در این بانک بورسی داشت به نحوی که بانک تجارت پس از یک دوره چندساله انباشت زیان توانسته است با تحقق ۱۶۹هزار میلیارد ریال سود، بیش از چهار برابر مجموع سودهای ۴۰ سال قبل این بانک سودآوری داشته باشد.
زیان انباشته معضل بانکداری ایران

برخی از معضلات نظام بانکی ایران شامل ناترازی ترازنامه، شکاف درآمد - هزینه و ناترازی نقدی میشود. روشن است که دلیل ناترازی ترازنامه عواملی همچون کاهش ارزش داراییهای بانکی و رشد فزاینده بدهیهاست و به افزایش مطالبات معوق نظام بانکی، تقسیط و امهال مطالبات، وارد نشدن جریان نقدی ناشی از سود حاصل از تسهیلات اعطایی و رکود اقتصادی مرتبط است. عمدهترین دلایل رشد فزاینده بدهیها نیز میتواند به دلیل کاهش نیافتن نرخ سود سپردهها متناظر با نرخ تورم، رقابت مخرب بانکها و فعالیت موسسات غیرمجاز باشد اما پایان نیافتن زیان انباشته با توجه به افزایش ارزش داراییها در سالهای گذشته، ضرورت تغییر در راهبردهای مدیریتی را میطلبد.
588 درصد رشد سپردهها در 3 سال
تیرماه امسال، دولتآبادی مدیر عامل بانک تجارت در حاشیه مجمع عمومی این بانک به تبیین عملکرد بانک تجارت در سال مالی منتهی به اسفند 99 پرداخت و خبر از موفقیتهای درخشان این بانک در حوزه عملیات بانکداری داد. مجموع سپردههای ریالی بانک تجارت نسبت به پایان سال ماقبل، در پایان سال 99 با 53.2 درصد رشد به 2804 هزار میلیارد افزایش یافت. از منظری دیگر مجموع سپردههای ریالی بانک تجارت طی سه سال گذشته 178 درصد و همچنین سپردههای جاری ریالی این بانک در سه سال گذشته 558 درصد رشد داشت، درحالی که میانگین رشد پنج بانک بزرگ تجاری کشور در همین مدت 349 درصد بوده است. این رشد منابع ارزانقیمت که در بانک بیسابقه بود، آثار مثبت زیادی در بهبود صورتهای مالی بانک داشت و باعث شد سهم سپردههای کمهزینه بانک تجارت درمجموع در سبد سپردهای بانک به 33.2 درصد افزایش یابد.
5.5 هزار میلیارد ریال سود انباشته
مدیر عامل بانک تجارت از رشد 303 درصدی مانده تعهدات ضمانتنامههای ریالی این بانک در سه سال اخیر خبر داد و گفت: این موضوع ضمن تثبیت جایگاه نخست بانک تجارت بین پنج بانک بزرگ تجاری کشور ،باعث افزایش 42/4 درصدی سهم بانک (معادل 14 واحد درصد) از 33 درصد در پایان سال 96 به 47 درصد در پایان سال 99 در میان این بانکها نیز شد. مانده اعتبارات اسنادی داخلی بانک تجارت نیز طی سه سال گذشته در مجموع 843 درصد رشد داشت و این موضوع ضمن تثبیت جایگاه نخست بانک تجارت در بین پنج بانک بزرگ تجاری باعث افزایش حدود 33/3 درصدی سهم (معادل 13 واحد درصدی) از 37 درصد در پایان سال 96 به حدود 50 درصد در پایان سال 99 در میان این بانکها شد.بانک تجارت با افزایش سرمایه ۳۹۰درصدی در پایان سال ۹۷ از لحاظ شاخص سرمایه به بزرگترین شرکت بورسی کشور تبدیل شد و توانست از مشمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج شود. بانک تجارت بعد از چهار سال توانسته است از زیان خارج شود که براساس سند تدوین شده در این بانک دو سال زودتر از برنامه تدوین شده است. پیش از این زیان انباشته بانک تجارت مبلغ ۱۰۰هزار میلیارد تومان اعلام شده بود اما بر اساس اطلاعات منتشر شده در مجمع این بانک، رقم یاد شده در پایان سال گذشته ۱۳۷هزار میلیارد ریال بوده، اما با پوشش این زیان هم اکنون سود انباشته بانک تجارت به ۵/ ۵هزار میلیارد ریال رسیده است.
توقف زیان دهی پیش از موعد برنامه ریزی شده
مدیر عامل بانک تجارت با اعلام پایان زیان دهی بانک تجارت پیش از موعد برنامه ریزی شده و دو سال زودتر از سند خروج از زیان گفته است: بانک تجارت به مدد اعتماد سهامداران و مشتریان و با همت شبانهروزی مدیران و کارکنان خود توانست بعد از چهار سال از زیان خارج شود و با بهبود 241.5 هزار میلیارد ریالی از مبلغ 60.9 هزار میلیارد ریال زیان در سال 96 به سود چشمگیر 180.6 هزار میلیارد ریالی در سال 99 دست یابد. این در شرایطی است که ذخایر قابل توجه دریافت و ساختار مالی بانک تحکیم شده است. در این مجمع توزیع 3 ریال سود به ازای هر سهم به تصویب سهامداران رسید.
تشریح علل سودآوری
مدیر عامل بانک تجارت، درباره علت سودآوری این بانک به سهامداران گفته است: حاصل یک سال تلاش همگانی و تحقق اهداف ابلاغی مجموعه بانک تجارت به رشد ۱۳۳درصدی جمع درآمدهای عملیاتی این بانک نسبت به دوره مشابه سال ماقبل انجامیده است. در سال ۹۹ سهم بانک از بازار منابع در بین پنج بانک بزرگ تجاری با ۸/ ۵درصد رشد در افزایش سهم از منابع نسبت به پایان سال ۹۸ به
۱/ ۱۸درصد افزایش یافته و مجموع سپردههای ریالی بانک تجارت با ۲/ ۵۳درصد رشد به ۲۸۰۴هزار میلیارد ریال و سپردههای جاری ریالی با ۵۴درصد رشد به ۶۴۴هزار میلیارد ریال رسیده است.از علل بهبود سودآوری بانک همچنین به دو نکته دیگر نیز می توان اشاره کرد.رشد بیسابقه منابع ارزانقیمت در بانک تجارت در بهبود صورتهای مالی موثر بوده و نیز سهم سپردههای کمهزینه در سبد سپردهای این بانک در سه سال گذشته معادل ۱۵واحد درصد افزایش داشته است. باید توجه داشت تغییرات و تحولات مهم زیرساختی در این بانک طی سالهای گذشته نقش مهمی در تحقق سود حداکثری بانک داشته است.رشد سودآوری در بنگاههای اقتصادی و بهویژه بانکها حاصل عوامل متنوعی است و نشان از بهبود فعالیتهای عملیاتی یک بنگاه اقتصادی دارد. در چند سال اخیر بانک تجارت برای جبران زیان انباشته و حرکت به سمت سودآوری، فعالیت گستردهای را در جهت اصلاحات زیرساختی آغاز کرده است و به نظر میرسد در صورت ادامه این روند، شاهد پایداری در رشد سودآوری این بانک بورسی باشیم.