مخترع آبغورهگیری در تاریخ بالیوود!
به بهانه درگذشت «دیلیپ کومار»، بازیگر افسانهای سینمای هند که ایرانیها او را به عنوان «پدر ویجی» در فیلم «قانون» میشناسند
صدرا شمس– بعضیها عاشق فیلم هندی هستند؛ اصلاً دوست دارند هنگام تماشای فیلم، دو سه لیوان اشک بریزند! ماجرای پیوند گریه کردن یا همان آبغورهگیری ما با سینمای هند که در چند دهه اخیر با نام غیررسمی «بالیوود» مشهور شدهاست، باعث شد که اصطلاح «فیلم هندی» در میان ایرانیها مترادف با غم و گریههای سوزناک و حال و هوای عاشقهای دلشکسته باشد! چهارشنبه گذشته، یکی از بازیگران مشهور سینمای هند، که عمری ما را با هنرمندیهایش گریاند، در 98 سالگی درگذشت؛ مرحوم «دیلیپ کومار» که بازیگر اصلی نخستین فیلمهای سینمای هندوستان، با ژانر غم و اندوه بود. یکی از مشهورترین شخصیتهایی که کومار به ایفای نقش آن پرداخت، «اشوینی کومار» در فیلم معروف «قانون» است؛ همان فیلمی که در آن «اشوینی کومار»، افسر وظیفهشناس، مجبور میشود فرزند خطاکارش «ویجی» را هدف گلوله قرار دهد و بکشد. این فیلم در ایران، با صدای جاودانه دوبلورهایی مانند خسرو خسروشاهی و منوچهر اسماعیلی در حافظه تاریخی مردم ثبت شدهاست. طبق آنچه خبرگزاری تسنیم درباره دیلیپ کومار منتشر کرده است، وی رابطه خوبی با ایرانیها داشت و گاه در برنامههای فرهنگی رایزنی جمهوری اسلامی ایران در بمبئی هم شرکت میکرد. به بهانه درگذشت دیلیپ کومار، بازیگر نامدار و مسلمان سینمای هند، میخواهیم امروز تاریخ زندگی او را مرور کنیم؛ ماجراهایی که هم جذاب هستند و هم خواندنی.
از ساندویچ فروشی تا آکتوری
اول بگویم که اگر بنا باشد با مقیاس سرزمینیِ الان حساب کنیم، «دیلیپ کومار» اهل پاکستان محسوب میشود. البته در زمان تولد وی، هنوز هند و پاکستان از هم جدا نشده بودند. دیلیپ کومار با نام واقعی محمدیوسفخان در سال 1922م/ 1301ش در پیشاور که امروزه در پاکستان قرار دارد، متولد شد. خانوادهای مسلمان و نسبتاً متمول داشت که باغدار بودند؛ اما در پی جدایی هند و پاکستان، پدر دیلیپ ترجیح داد که نزد اقوامش در بمبئی زندگی کند. به این ترتیب، آنها به این بندر معروف هندوستان کوچ کردند، اما وضع مالیشان بههم ریخت. دیلیپ کومار مجبور بود برای کمک به معیشت خانواده 14 نفره خودش، کار کند. او در یک پادگان نظامی، در حومه بمبئی، شاگرد ساندویچفروشی شد و روزی یک روپیه حقوق میگرفت. دیلیپ از کودکی به سینما علاقهمند شد. او با «راج کاپور»، بازیگر مشهور و افسانهای سینمای هند، هممحله و رفیق بود؛ آنها با هم بازیگری را تجربه کردند و به سینما راه یافتند. کومار بازیگری را از سال 1944/ 1323ش آغاز کرد؛ ابتدا چندان ندرخشید، اما توانست در سال 1947م/ 1326ش با ایفای نقش در فیلم «جانگو»، موفقیت بسیاری کسب کند؛ کارگردان این فیلم شوکت حسین رضوی، کارگردان نامدار پاکستانی بود. کومار بعدها در فیلم «انداز» با راج کاپور، دوست دوران کودکی خود همبازی شد.
اشک، آه و افسردگی!
دیلیپ کومار را باید از نخستین ستارگان سینمای هند به شمار آوریم. برخی او را نخستین «خان» بالیوود میدانند؛ لقب خان در هند به مسلمانان مشهور و صاحب منصب اطلاق میشود. شهرت کومار از ابتدای کار، با فیلمهای عاشقانه و بسیار غمانگیز رقم خورد. این ژانر که محبوبیت گستردهای در میان مردم هند دارد، باعث فتح شدن گیشه توسط کومار شد. در واقع او نخستین بازیگر برجسته سینمای هند بود که با گریه گرفتن شدید از بیننده، علاقهمندان سینما را به سالنها کشاند. «دوپیندر سینگ»، ستوننویس روزنامه «ایندیاتایمز» در اینباره مینویسد: «دیلیپ کومار به دلیل تعدد بازی در فیلمهای غمناک، به بیماری افسردگی شدید مبتلا و حتی در بیمارستان بستری شد. ظاهراً او خیلی در نقشهای خودش فرو میرفت و به سادگی از آنها درنمیآمد. به همین دلیل، روانپزشک به وی پیشنهاد کرد که در چند فیلم کمدی بازی کند تا حال و هوایش عوض شود.» همین مسئله بود که کومار را در سال 1955م/ 1334ش به وادی بازیگری در فیلمهای کمدی کشاند؛ او در این سال با هنرمندی در فیلم «آزاد»، ژانر کمدی را تجربه کرد و نشان داد که تواناییاش فقط در گریاندن مردم نیست و میتواند گاهی آدمها را بخنداند!
ماجرای خاص «قانون»
شاید خیلی از ایرانیها ندانند که در هند، بازیگران نقش مهمی در تأثیرگذاری روی افکار عمومی جامعه دارند. خیلی از آنها وکیل و وزیر میشوند و به مقامات عالی دولتی میرسند. دیلیپ کومار هم از این قاعده مستثنا نبود. او از سال 1979 تا 1982م/ 1358 تا 1361ش، کلانتر شهر بمبئی شد! حالا چرا کلانترِ پلیس؟! باور کنید ما هم نمیدانیم! در زمان داشتن همین شغل بود که «رامش سیپی»، کارگردان معروف هندی، به کومار پیشنهاد بازی در نقش «اشوینی کومار» را داد و ساختار فیلم مشهور «قانون» شکل گرفت. در واقع کومار در فیلم قانون، نقش روزانه خودش را با کمی تغییر در محتوای داستان بازی کرد.