
نکته تاریخی
تعداد بازدید : 71
5 پروژه ریلی ایران پیش از سال 1300!
مجتبی سادات لاریجانی – برخی از مردم گمان میکنند که نخستین خط ریلی ایران، در زمان پهلوی اول احداث شد. این انتساب البته اما و اگرهایی دارد که نباید از نظر دور بداریم. بررسی دقیقتر اسناد تاریخی نشان میدهد که حدود یک قرن قبل از انقراض قاجاریه، دستکم پنج خط آهن، منطبق با نیاز اقتصادی آن زمان، با سرمایه گذاری بخش خصوصی داخلی و خارجی، ایجاد شده بود که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم:
یکم: در سال 1227 هـ.ش، نخستین خط آهن ایران بین بندر انزلی و پیر بازار ایجاد شد که 12 کیلومتر از آن تا اواسط دوران پهلوی اول فعالیت داشت و لکوموتیو آن، با سال ساخت 1848 میلادی، هم اکنون در محوطه سازمان بنادر بندر انزلی قرار دارد.
دوم: خط آهن در حد فاصل محمود آباد و آمل، در سال 1265هـ.ش، توسط شرکتی بلژیکی احداث شد و قرار بر این بود که تا تهران ادامه پیدا کند، اما بنا به دلایلی، از جمله اختلاف بین دولت و پیمانکار، ناتمام ماند.
سوم: خط آهن تهران – شهر ری، به عنوان سومین پروژه ریلی کشور، در سال 1267 هـ.ش ساخته شد. این خط آهن حدود 9 کیلومتر طول داشت و به دلیل قرار گرفتن در محدوده پایتخت، بیشتر ازپروژه های ریلی دیگر شهرت پیدا کرد. قطاری که در این خط ریلی حرکت میکرد، در افواه مردم به «ماشین دودی» شهرت داشت.
چهارم: پروژه ریلی خط آهن جلفا – تبریز که در سال 1291 هـ.ش تأسیس شد و به بهره برداری رسید.
پنجم: خط آهن زاهدان - میرجاوه که در سال 1299هـ.ش، توسط انگلیسیها احداث شد و اصولاً امتداد خط آهن هند به ایران بود.