خوانندگان محترم! در صفحه 12 روزنامه خراسان، پاسخگوی پرسش های حقوقی شما هستیم. شما می توانید پرسش های خود را در تمام زمینه های حقوقی، از طریق پیامک به شماره 2000999 ارسال کنید. لطفاً در ابتدای متن پیامک حتما کلمه «حقوقی» را قید فرمایید.
پرسش: شخصی با اطلاع از بدهی خود و با قصد فرار از ادای دین، منزل خود را ظاهراً برای پرداخت مهریه همسرش، به او واگذار کرده است. آیا می توان از نظر قانونی جلوی او را گرفت؟
پاسخ: اگر واگذاری منزل بدهکار به همسرش به منظور فرار از پرداخت بدهی بوده است و این موضوع در دادگاه ثابت شود و باقی مانده اموال بدهکار برای پرداخت بدهیاش کافی نباشد، میتوان اموال واگذار شده را از همسر بدهکار باز پس گرفت. در صورت از بین رفتن اموال واگذار شده، یا انتقال آن ها به افراد ثالث، مثل یا قیمت اموال واگذار شده از همسر بدهکار دریافت و طلب طلبکار از محل آن پرداخت میشود. نتیجه گرفتن از چنین دعوایی، دشوار است؛ چراکه اولاً منزل مسکونی معمولاً جزو مستثنیات دین است؛ ثانیاً همسر بدهکار نیز، مهریهاش را از شوهر طلبکار بوده و طلب خود را دریافت کرده است، ثالثاً، قصد فرار از «دین» باید با اقامه دلیل برای دادگاه اثبات شود. اگر پس از صدور حکم محکومیت به پرداخت بدهی، بدهکار دعوای اعسار طرح کرده باشد و ادعا کند از پرداخت بدهی ناتوان است، باید همراه دادخواست اعسار، صورت دارایی خود و نقل و انتقالات مربوط به داراییاش را تا یک سال قبل از تقدیم دادخواست اعسار، به دادگاه تقدیم کند. در این زمان، طلبکار میتواند مدعی انتقال مال به قصد فرار از دین شود. اظهار خلاف واقع در تنظیم صورت دارایی جرم است. ماده ۱۶ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مقرر میکند که «هرگاه محکومُ عَلَیه در صورت اموال خود موضوع مواد ۳ و ۸ این قانون، به منظور فرار از اجرای حکم، از اعلام کامل اموال خود مطابق مقررات این قانون خودداری کند یا پس از صدور حکم اعسار، معلوم شود برخلاف واقع خود را معسر قلمداد کرده است، دادگاه ضمن حکم به رفع اثر از حکم اعسار سابق، محکوم علیه را به حبس تعزیری درجه هفت محکوم خواهد کرد.» ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی نیز، بیان میکند: «انتقال مال به دیگری، به هر نحو، به وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقی مانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش [یعنی حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال] یا جزای نقدی معادل نصف محکومٌبه یا هر دو مجازات میشود و در صورتی که منتقلٌالیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد، در حکم شریک جرم است. در این صورت، عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقالگیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکومٌبه از محل آن استیفاء خواهد شد.»