
# هشتگ روز
تعداد بازدید : 113
حق با دست فروشان است یا مغازه داران؟!
داغ شدن #دستفروشان_تبریز پای یک بحث قدیمی را به میان آورده است
چند روزی از شروع طرح جمعآوری دست فروشان در میدان نماز تبریز، میگذرد. پس از اجرایی شدن این طرح، جمعی از دست فروشان تبریزی که این طرح را سد معبری بر سر راه امرار معاش خود دیدند، با مراجعه به نهادهای مسئول خواستار توجه به اوضاع معیشتی خود شدند. در مقابل جمعی از مغازهداران این منطقه معتقدند دست فروشان و بساط آن ها، کسبوکار آنان را کساد کرده اند. این مغازهداران از مقامات مسئول خواستند با فعالیت این دست فروشان برخورد و آنان را جمع کنند. این اتفاقات #دستفروشان_تبریز را در بین کاربران توئیتر داغ کرد و باعث شد این مناقشه بین مغازه دار و دست فروش دوباره بر سر زبان ها بیفتد.
واکنش امام جمعه تبریز
روز جمعه نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی با گلایه و انتقاد از کمکاریهای شهرداری تبریز در سامان دهی دست فروشان، در خطبههای نماز جمعه گفت: «سال پیش هشداری به شهرداری درباره لزوم سامان دهی دست فروشان دادم، چند ماه مانده به عید نیز در جلسه شورای فرهنگ عمومی این توصیه را تکرار کردم اما شهرداری متاسفانه توجهی به این موضوع نکرد و باید گلایهمندی خود را از این بابت به شهرداری داشته باشم.» امام جمعه تبریز همچنین راهکار از بین رفتن مزاحمت و تداخل بین اصناف و دست فروشان را سامان دهی دست فروشان دانست.
قانون چه می گوید
طبق آییننامه اجرایی ماده 16 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که در سال ۱۳۹۰ تصویب شده است، «شهرداریها موظف اند به منظور بالا بردن امکان دسترسی تولیدکنندگان کوچک و متوسط ایرانی به بازار مصرف و ایجاد امنیت برای فروشندگان کم سرمایه، با استفاده از زمینهای متعلق به خود یا وزارت راه و شهرسازی، مکانهای مناسبی برای عرضه کالاهای تولید داخل آماده کنند و بر مبنای قیمت تمامشده بهصورت روزانه، هفتگی و ماهانه به متقاضیان عرضه کالاهای ایرانی اجاره دهند.»این قانون البته به مکان های مشخصی اشاره می کند نه آن که دست فروشان خود هر جایی را مناسب بدانند، بساط کنند.
تجربه جهانی سامان دهی دست فروشان
در بسیاری از کشورها دست فروشی پدیدهای فراگیر بوده و رویکردهای متفاوتی در مواجهه با این موضوع از سوی سیاستگذاران اتخاذ شده است.
بانکوک: در سال ۲۰۰۳ نخستوزیر تایلند طرحی را اجرا کرد که به واسطه آن فروشندگان خیابانی مجاز هستند تا مجوز خود را برای کار در هر یک از مناطق شهر بهعنوان «وثیقه» برای گرفتن وام از بانکهای دولتی ارائه کنند.
لندن: پایتخت انگلیس از جمله شهرهای پیشرفتهای است که نه تنها دست فروشی در آن به رسمیت شناخته میشود بلکه به منظور رونق بخشیدن به این بخش از زندگی شهری، قوانین و مقررات دقیقی برای آن تدوین شده است. دست فروشی از سوی مسئولان شهری، عامل ایجادکننده بهبود در معیشت گروههای کمدرآمد (هم خردهفروشان کمسرمایه و هم مشتریان آن ها) در نظر گرفته میشود.
نیویورک: در شهر نیویورک حدود 10 هزار دست فروش مشغول فعالیت هستند. این دست فروشان در صورت رعایت مقررات موجود حق دارند به فروش محصولات خود بپردازند. حتی در برخی موارد که دست فروشان قوانین مشخص شده را رعایت کردهاند اما ماموران شهرداری یا پلیس نیویورک متعرض فعالیت آنان شدهاند، دست فروشان توانستهاند از ماموران شهرداری و پلیس شکایت کنند و در دادگاه به دفاع از حق خود بپردازند.