گفتوگو با 2 نوجوان فیزیکدان که در مسابقات جهانی فیزیک دوم شده اند
تعداد بازدید : 36
فیزیک، نوجوانی و بقیه قضایا!
دورهمی
نویسنده : الهه توانا| روزنامه نگار
گزارش این هفتهمان، کمی متفاوت است؛ ترکیبی است از «گفتوگو»هایی که با نوجوانهای موفق ترتیب میدهیم و «دورهمی»هایی که درباره موضوعات مختلف باهم گپ میزنیم. «نگین خطیب» و «مژده باقری» 17ساله، فیزیک دانان جوانی هستند که هم تجربهشان از حضور در مسابقات جهانی فیزیک جالب است و هم درباره کار تیمی و کاربرد فیزیک در زندگی حرفهایی شنیدنی دارند.
مسابقه فیزیک دانان جوان؛
دستوپنجه نرم کردن با چراها
دوروبر ما پر است از اتفاقات روزمرهای که دلیلشان را نمیدانیم ولی به آن ها فکر هم نمیکنیم. مثل صدایی که از یک لیوان خالی موقع پر آب شدن میشنویم. نگین با این مقدمه، درباره مسابقه لیگ فیزیکدانان اتریش که در آن دوم جهان شدهاند، توضیح میدهد: «مسابقه فیزیکدانان جوان، شرکتکنندهها را تشویق میکند تا درباره پدیدههای عادی ظاهرا ساده فکر کنند؛ مثل صدایی که آب موقع پر کردن یک لیوان تولید میکند. ما باید این پدیدهها را از لحاظ تئوری و آزمایشی بررسی کنیم. مثلا ممکن است به این نتیجه برسیم که صدای آب، به جنس لیوان، قطرش و دمای آب بستگی دارد». مژده ادامه میدهد: «پارامترهای موثر در رخ دادن پدیدهها را درقالب یک فایل پاورپوینت ارائه میکنیم. بعد باید به سوالات داورها پاسخ بدهیم: چرا فکر میکنی دما در صدای آب موثر است؟ بر چه اساسی میگویی راهی که رفتهای، درست است؟ چرا موضوع را به این شیوه تحلیل کردی؟»
فیزیک خواندن؛
راهی برای فهمیدن جهان
نگین و مژده معتقدند فیزیک نگاهشان را به جهان تغییر دادهاست؛ خب این حرفی نیست که یک بیزار از فیزیک، بهراحتی بپذیرد. بچهها دلایلشان را توضیح میدهند. مژده میگوید: «چیزی که فیزیک به ما یاد میدهد، همان جمله سادهای است که میگوید هرچیزی حکمتی دارد. پسِ هر اتفاقی، دلایلی دارد که همیشه دیده نمیشود. هیچ چیز بیدلیل و بی تأثیری وجود ندارد». نگین، اضافه میکند: «در فیزیک میفهمی کوچکترین درصدها هم تأثیرگذارند. چه کسی مثلا یکمیلیونیم را به حساب میآورد؟ فیزیک بهت میگوید در یک طیف صوتی، داتهای کوچکِ ظاهرا بیاهمیت، میتوانند نویز تولید کنند و باید حواست به آنها هم باشد. فیزیک، آدم را به درک بهتری از دنیای اطراف میرساند. یکی از کاربردهایش برای من، این بود که شکم را نسبت به خالق جهان از بین برد. مطمئن شدم چنین چیزی بدون وجود نیرویی قویتر، نمیتواند امکان داشتهباشد و درغیاب آن، متلاشی میشود». مژده هم تجربه شخصیاش از درک تازه دنیا بهواسطه فیزیک را تعریف میکند: «من برای مسابقه وظیفه داشتم فصل موج را بخوانم. چیزی که فهمیدم این بود که ما آدمها موجودات ارتعاشی هستیم؛ هر حرف و رفتارمان حتی پلک زدن، ارتعاش و موجی تولید می کند که در محیط مادی اطرافمان منتشر می شود. وقتی این موج را در مقیاس جهان درنظر بگیرید، متوجه میشوید که ارتعاش رفتار و فکرتان از سمت کائنات بیپاسخ نمیماند».
چالش کار تیمی؛
میانبری برای رشد کردن
دخترها درقالب تیم به مسابقه جهانی اعزام شدهاند و مثل همه کسانی که کار تیمی را تجربه کردهاند، حرفها و دغدغههایی در اینباره دارند. مژده میگوید: «همه ما کار گروهی را از مدرسه و با کارهای سادهای مثل درست کردن روزنامهدیواری شروع کردهایم. آنطور که برای من و احتمالا برای خیلیهای دیگر پیش آمده، در تیم همیشه دعوا میشد، یکی گریه میکرد و یکی منممنم میزد. این مشکل در کار تیمی، با بزرگ شدن ما بزرگ و وارد دانشگاه و محل کار میشود. بهنظر من ریشهاش در این است که شخصیت همتیمیها و وظایف خودمان را نمیشناسیم. خصوصیات فردی آدمها با این توجیه که در گروه هستند، نادیده گرفته میشود و درنتیجه، برخورد و درگیری پیش میآید». نگین درباره این شکایت رایج همسنوسالهایش میگوید: «من قبلا از آنهایی بودم که دوست دارند همه کارها را تنهایی انجام دهند و به دیگران اعتماد نمیکنند اما حالا با توجه به تجربه بودن در گروه، میدانم که چندتا فکر حتما از یکی بهتر است. دامنه کارهایی که میتوانم انجام بدهم، گستردهتر شدهاست و یاد گرفتهام نظرات دیگران را بشنوم. کار تیمی برای من، رشد فردی داشتهاست. از طرفی، وقتی عضو خوبی برای تیمات باشی، گروهت هم پیشرفت میکند و منفعت اش، دوطرفه است. برای همین، بهنظرم لازم است روحیه کار تیمی را از سن کم یاد بگیریم».