
به مناسبت اولین دوره پویش مطالعاتی «کتاب قهرمان»
تعداد بازدید : 79
اسطوره ای به نام «سرباز کوچک امام»
گروه ادب و هنر- در روزگاری زندگی می کنیم که اسطوره هایمان دیده نمی شوند اسطوره هایی که در هشت سال دفاع مقدس جانانه خوش درخشیدند اما به دلیل نبود روایت های موفقی از آن رشادت ها، آن ها را کمتر شناخته ایم. در کشور ما فقط یک حسین فهمیده نبود. حسین فهمیدههای زیادی داشتیم که بارها و بارها تا پای شهادت پیش رفتند و سخت ترین لحظات را تجربه کردند. مهدی طحانیان، یکی از همین اسطوره های نوجوان است که اگر برای ادعاهایش شاهد نداشت، تقریبا هیچکدام از ماجراهایی که از سر گذرانده، عادی بهنظر نمیرسید. کتاب «سرباز کوچک امام»، روایتی است از خاطرات او از کودکی تا امروز. بسیاری از اتفاقات این کتاب شبیه افسانه و ممکن است برای مخاطب باورپذیر نباشد. اما نکته حائز اهمیت دربیان این خاطرات این است که صدها نفر در اردوگاه عنبر و رمادی دربند بودند و این صدها نفر همه شاهدان زندهای برای اثبات این ادعا هستند. شاهدانی که برخی از آن ها هم دست به قلم برده و آن چه را از سر گذراندند، به رشتهتحریر درآوردند یا در گفتوگوها، خاطرات تلخ و حتی شیرینشان را از آن روزها نقل کردهاند. برای آفرینش و نوشتن این اثر ارزشمند در مجموع 163جلسه مصاحبه با آقای طحانیان گرفته شده که طی آن ها حدود 350 ساعت فایل صوتی ذخیره و با تلاش فاطمه دوستکامی نوشته شده است. این کتاب در اولین دوره پویش مطالعاتی «کتابقهرمان» که به همت مجمع ناشران انقلاب اسلامی در حال برگزاری است، بهعنوان کتاب محور انتخاب شده است. در ادامه درباره این کتاب که در نماز جمعه دیروز با 20 درصد تخفیف توزیع شد و پویش «کتاب قهرمان»، بیشتر بدانید.
آشنایی با مهدی طحانیان نوجوان اسیر
شاید نام مهدی طحانیان برای خیلیها ناآشنا باشد اما تقریبا همه ما، ماجرای مصاحبه معروف او را شنیدهایم. بسیجی نوجوانی که تن به مصاحبه با خبرنگار هندی بیحجاب نداد. وادارکردن خبرنگار به رعایت حجاب و صحبتهایی که در این مصاحبه مطرح شد، انعکاس خبری وسیعی در ایران و حتی جهان داشت.
روایتی از آغاز کودکی و نوجوانی
روایتهای کتاب از سالهای پیش از انقلاب آغاز میشود. شاید این شروع برای مخاطبی که مشتاق خواندن خاطرات روزهای اسارت است، کمی ملالآور به نظر برسد اما این دوره از زندگی مهدی طحانیان درواقع نقش مهمی در شکلگیری شخصیت او داشته است. بعد از چند صفحه نخست، کتاب وارد فضایی هیجانانگیز می شود و رفتهرفته این هیجانات نفسگیر میشود.
تکان دهنده ترین ماجراهای کتاب
کتاب به سرعت از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و به فعالیتهای نوجوان ریزنقش در پایگاه بسیج میپردازد. پایگاههای بسیجی که در ابتدای انقلاب، نقش پررنگی در ترویج افکار انقلاب اسلامی داشتند. در این کتاب اطلاعات قابل تأملی درباره جبههها ارائه شده؛ اطلاعاتی در خصوص شرایط نظامی و آن چه در عملیاتها رخ داده است. وقایعی که در بیشتر مواقع افراد بسیاری شاهد این رخدادهای حیرتانگیز بودند مثل کشف انبار مهمات دشمن یا تبدیلشدن همسنگریها به خاکستر و حتی روحیه و قدرت یک تکاور اسیر ایرانی. شاید این بخش، تکاندهندهترین ماجراهای این کتاب باشد حتی تکاندهندهتر از شکنجههای بیرحمانه زمان اسارت؛ اسارتی که برای این نوجوان 13ساله غیرقابل پیشبینی بوده، هم برای او و هم شاید برای همه آزادگان. در خاطرات بسیاری از آزادگان بر این نکته تاکید شده است که ما به مجروحیت و شهادت فکر میکردیم اما به اسارت هرگز.
نوجوانی که روشنگری برایش اهمیت داشت
اما تقدیر برای او اینگونه رقم خورده بود تا راوی روزها و لحظههایی حیرتانگیز باشد. او که بارها بهطور معجزهآسایی زیر آتش توپ و خمپاره از خطر مرگ رسته بود حال تنها فرد زندهای بود که بدون ذرهای جراحت اسیر دست دشمن میشد. دشمنی که او را به چشم یک طعمه نگاه میکرد. طعمهای مناسب برای استفادههای تبلیغاتی.
افسران بلندپایه عراقی اصرار داشتند که در مصاحبههای رادیویی او را کودکی شش ساله معرفی کنند که توسط نیروهای نظامی ایران از مهدکودک دزدیده و برای مقابله با توپ و تفنگ عراقی ها به جبهه فرستاده شده است. یک پروژه خندهدار که البته با شکست مواجه میشود. بسیجی 13ساله به هیچعنوان با افسران بعثی همکاری نمیکند و حتی دربرابر تهدید و شکنجه مقاومت میکند. مصاحبههای تصویری هم به همینصورت با شکست مواجه میشدند. روشنگری برای او مهمتر از هرچیزی بوده است.
پویش کتاب خوانی «کتاب قهرمان»
پویش و مسابقه «کتاب قهرمان» که این روزها براساس این کتاب درحال برگزاری است، میتواند راه را برای بیشتر خواندهشدن این اثر باز کند. ایکاش تا این قهرمانان نفسی در سینه دارند، این خاطرات به صورت صوت و تصویر جمعآوری شود تا هم سندی قابل اثبات برای آیندگان باقی بماند و هم منبعی باشد برای تالیف کتابهایی از این دست و حتی تالیف رمان و فیلم نامه. علاقهمندان شرکت در این پویش میتوانند با مراجعه به نشانی ketabghahreman.com و ثبتنام در آن، اقدامات لازم را برای شرکت در پویش انجام دهند.
تقریظ رهبر معظم انقلاب بر کتاب «سرباز کوچک امام»
در اسفند سال 96 متن تقریظ مقام معظم رهبری بر این کتاب منتشر شد. رهبر انقلاب نوشتند:
بسمه تعالی
سرگذشت این نوجوان شجاع و باهوش و صبور در اردوگاههای اسارت، یکی از شگفتیهای دفاع مقدّس است؛ ماجراهای پسربچّه سیزده چهارده سالهای که نخست میدان جنگ و سپس میدان مقاومت در برابر مأموران درندهخوی بعثی را با رفتار و روحیهای اعجابانگیز، آزموده و از هر دو سربلند بیرون آمده است. دلْ بر مظلومیّت او می سوزد ولی از قدرت و تحمّل و صبر او پرمی کشد؛ این نیز بخشی از معجزه بزرگ انقلاب اسلامی است. در این کتاب، نشانههای خباثت و لئامتِ مأموران بعثی آشکارتر از کتاب های مشابهی است که خواندهام. بههرحال این یک سند باارزش از دفاع مقدّس و انقلاب است؛ باید قدر دانسته شود. خوب است سستپیمانهای مغلوبدنیاشده، نگاهی به امثال این نوشته صادقانه و معصومانه بیندازند، شاید رحمت خدا شامل آنان شود.
منابع: پایگاه اطلاعرسانی مقام معظم رهبری، پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، تسنیم، ایرنا