
نیش و نوش
تعداد بازدید : 154
آقایان مدیران ، مدیریت بحران آب و انرژی را از دفتر خود آغاز کنند
نیش و نوش به رفتار های مطلوب و نا مطلوب اجتماعی می پردازد
نویسنده : دکتر رحمت ا... فتاحی
خطاب این نوشته به همه آنانی است که دغدغه مند آبادانی و توسعه پایدار این سرزمین هستند. زمان به سرعت سپری می شود و بحران جدی تر. در این زمینه، آن چه مورد غفلت قرار گرفته است همانا تدوین و اجرای جدی و فراگیر یک دستورالعمل است. همگان شاهدیم که مردم، اداره ها و شرکت ها همچنان و بدون توجه به بحران عظیم پیش رو، از منابع آب و انرژی به طور گسترده استفاده می کنند و چندان برنامه راهبردی برای صرفه جویی ندارند که در این زمینه یادآوری چند نکته دارای اهمیت است:
۱- دستورالعمل هایی که راه های عملی برای صرفه جویی در مصرف آب و برق را دربرداشته باشد در وزارتخانه ها، سازمان ها، اداره ها و شرکت ها دیده و اجرا نمی شود؛ شیرهای خروجی آب در این سازمان ها به گونه ای تنظیم نشده است که آب کمتری از آن ها خارج شود؛ در طول روز، درحالی که نور طبیعی کاملا کافی است، برق همه اتاق ها و سالن ها و تعداد بسیار زیادی لامپ پرمصرف روشن است. کمتر آموزش عملی و بخشنامه وجود دارد که به کارکنان آموزش دهد چگونه درمصرف آب و برق صرفه جویی کنند.
۲- هنوز بسیاری از سازمان ها برای توسعه فضای سبز خود، درختان و گیاهانی می کارند که نیاز به آب فراوان دارد (مانند درخت چنار، چمن، گل رز و...).
۳- شهرداری ها نیز کمتر به تغییر خط مشی توسعه فضای سبز در سازگاری با وضعیت بحرانی اقدام می کنند. در بسیاری از موارد، حتی از آب آشامیدنی استفاده می کنند. چراغ های همه بوستان ها در طول شب به طور کامل روشن است. همچنین، به نظر می رسد که نورپردازی زیر درختان و پل ها در همه طول شب ضروری نباشد.
۴- حادترین وضعیت در میان اصناف و به ویژه فروشگاه ها دیده می شود که بیش از حد و به شکلی افراطی از چراغ های پرمصرف استفاده می کنند.
۵- درباره آموزش مصرف بهینه آب و برق در خانه ها نیز تلاش جدی و فراگیری صورت نمی گیرد و بخش عمده ای از ذخایر آب آشامیدنی به هدر می رود.
جان کلام آن که، در جامعه ما، هم اکنون آگاهی و اقدام فراگیر و مناسبی درباره این چالش ها وجود ندارد و تک تک افراد هنوز به مرحله دغدغه مندی نرسیده اند و نه تنها کمکی به مدیریت بحران نمی کنند بلکه گاهی خود بر شدت آن می افزایند. آقایان مدیران ارشد، لطفا این دغدغه مندی را از دفتر خود آغاز کنید و بر آن عینیت ببخشید و برنامه ها و اقدام های لازم را گسترش دهید. برنامه ها و اقدام های عملی را به شکل مدون و مصوب و در قالب بخشنامه به همه زیرمجموعه های خود ابلاغ و زیرمجموعه را الزام کنید که حداقل 30 تا 40 درصد در مصرف آب و برق صرفه جویی کنند.
جمهوری اسلامی تجربه ارزشمندی در بسیج مردم و ایجاد حرکت های بزرگ اجتماعی و فرهنگی دارد و معتقدم از این رویکرد می توان در بسیج مردم در مدیریت بحران خشکسالی، مصرف بهینه آب و انرژی بهره برد. شک نکنید که بحران کنونی بسی بزرگ تر از آن است که فکرش را بکنیم...
استاد دانشگاه فردوسی و رئیس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران،
شاخه خراسانfattahirahmat@gmail.com