
پاسخ های محسن تنابنده به حاشیه های سریال «پایتخت»
تعداد بازدید : 218
بخش های داعش، قبل از ورود اوج در فیلم نامه بود

سریال نوروزی «پایتخت» همان طور که پرمخاطب ترین برنامه نوروزی بود، تاکنون پرحاشیه ترین هم بوده است. با این که هنوز چهار قسمت از سریال باقی مانده، سازندگان درگیر پاسخ دادن به حواشی شده اند و سعی می کنند به برخی تعابیر و برداشت ها از این سریال جواب بدهند. محسن تنابنده فیلم نامه نویس این سریال هم در گفت وگویی مفصل که با فارس داشته، درباره حواشی ریز و درشت این سریال صحبت کرده و به آن ها پاسخ داده است. گزیده ای از این گفت وگوی مفصل را در ادامه می خوانید:
یکی از نکاتی که در سریال مورد نقد واقع شده، استفاده تبلیغ گونه از فضای گردشگری ترکیه است. در حقیقت مخاطب لابه لای اتفاقات تلخی که برای خانواده نقی روی می دهد، بیشتر شاهد جذابیت های این کشور است. در این باره چه پاسخی دارید؟
پاسخ این سوال را به یکی دیگر از همکاران شما هم دادم و به شوخی گفتم: حقیقت این است که قبل از این که سریال را بسازیم، رجب طیب اردوغان دیداری با من داشت و گفت که تنابنده! ما خیلی بدبخت و بیچاره هستیم و کشورمان خیلی زشت است. می شود ترکیه را در «پایتخت» تبلیغ کنی تا چهار تا گردشگر پیدا کنیم؟ به من گفت یک زحمتی بکش و ترکیه را قشنگ تر از چیزی که هست نشان بده و پول قلمبه ای هم از این بابت به ما داد!
حقیقت این است که ترکیه زیباست. این کشور گردشگر زیادی دارد و آن هم به دلیل موقعیت و شرایط و اقلیم این کشور است اما در پایتخت همین زیبایی ها نقد می شود. این که ما می گوییم هرکسی بنا بر مقاصد خود ما را نقد می کند به همین دلیل است. اول این که این خانواده دارند به ترکیه می روند اما با چه قصدی؟ با قصد قاچاق لباس! این نقدی به شرایط مملکت است. ثانیاً هواپیما نمی تواند در ترکیه بنشیند؛ چون این کشور شرایط ناامنی دارد. ضمن این که سه جوان داریم که می خواهند فرار کنند و چند انسان شرور اهل ترکیه سر آن ها می ریزند و هم کتک شان می زنند و هم پول هایشان را می دزدند. چطور می شود که این پیام های مستقیم را نادیده بگیریم و بگوییم که این ها می خواهند جذابیت ها و زیبایی های ترکیه را نشان بدهند؟
آقایان نگران! شما باعث شدید کسی چیزی را نقد نکند و این نقد نکردن و پنهان کاری باعث شد این همه ملت کیف و کلاه کنند و کرور کرور پول ببرند و در این کشور خرج کنند. اگر اجازه نقد بدهید و فضا را باز بگذارید و شرایط را در کشور تأمین کنید، کسی پولش را بیرون از کشور خرج نمی کند. چیزی که «پایتخت» می گوید سراسر نقد سفر به ترکیه است.
در قسمت های نخست یک بخش مربوط به فردی بود که شبیه ترامپ گریم شده بود و البته برخی ماجراهای سیاسی به آن پیوند خورد.
گفتند فردی که برای ختنه آمده، موبوری شبیه ترامپ است و برای این آمده تا طعنه بزند به ماجراهای برجام و این که در برجام موبوری به نام ترامپ وارد شد و همه چیز را نادیده گرفت و یک عالمه امتیاز گرفت و هیچ آورده ای هم نداشت و رفت. این تحلیل ها واقعاً خنده دار است و اگر قرار بود ما به این چیزها فکر کنیم که الان من جای آقای روحانی نشسته بودم!
یعنی خود شما هیچ پیش فرض سیاسی برای حضور شخصیتی شبیه ترامپ در سریال نداشتید؟ و اصلاً این شخصیت بدون پیشینه وارد سریال شده بود؟
بالاخره هیچ اثری بدون اندیشه ساخته نمی شود اما در کنار این تحلیل، می توان به این موضوع هم فکر کرد و این تحلیل را هم داشت که فردی که برای ختنه می آید، جز یک تکه گوشت حرامی و بدون استفاده و اضافه چه گیرش می آید؟ چرا از این تعبیر استفاده نمی کنند که آن فرد ختنه کننده چه با خودش برد؟
یکی از معضلات دیگر ما زود قضاوت کردن است. وقتی بحث ازدواج دختران نقی مطرح شد، دوستان منتظر نماندند که سریال پیش برود و ادامه قصه را ببینند. شروع کردند به نقد که چرا این سریال ازدواج در سنین پایین را مطرح می کند و حال که قصه پیش رفته و فهمیدند که پدر و مادر این بچه ها راضی به این ماجرا نیستند، آمده اند و برای من کامنت گذاشته اند و عذرخواهی کرده اند. چرا سعی می کنند از هر چیزی یک حرف مضحک بسازند؟
این بحث خیلی جدی است که بخش های مربوط به داعش با نظر اوج اضافه شده و آن ها خواسته اند که قصه نقی به این سمت برود.
نه، اصلاً این طور نیست. چهار سری «پایتخت» را ساخته بودیم و می خواستیم که این بار ماجراهای خانواده نقی را در فضای جدیدتری تجربه کنیم. به همین دلیل ما به سراغ اوج رفتیم نه این که آن ها سراغ ما بیایند. ما چون این قصه را با این شرایط داشتیم، به سراغ آن ها رفتیم.
یعنی از همان ابتدا بحث داعش در کار شما مطرح بود؟
بله. ما از یک سال و نیم پیش قصه را به لحاظ کلی، طراحی کردیم. این طرح در ابتدا قرار بود سینمایی بشود. ماجرای رفتن به ترکیه و بالون سواری و داعش قرار بود در سینما ساخته شود، ولی فکر کردیم که زمان سینما برای این کار کم است و ترجیح دادیم سریال شود. من با سیروس مقدم صحبت کردم و خشایار الوند هم بود و در نهایت به این جمع بندی رسیدیم.
موضوع دیگر مربوط به موضع گیری های شما و دیگر بازیگران سریال درباره حذفیات سریال است. الان این بحث مطرح است که اگر شما خودتان به سراغ اوج می روید یا صداوسیما از شما حمایت می کند تا پایتخت ساخته شود، چرا در زمان پخش، رویکردتان تغییر می کند و خودتان به آن ها و عملکردشان معترض می شوید؟ نظرتان درباره این پارادوکس چیست؟
یعنی چه؟ این بدان معنا نیست اگر جایی پول ساخت اثری را داد، می تواند در ماجرای معنوی اش هم هر کاری دلش خواست انجام بدهد. این طبیعی است که ما طبق موازین و قوانین مملکت خودمان کار می کنیم و سیروس مقدم کسی نیست که حد و حدود را نشناسد. این سانسورها کاملاً بر اساس سلیقه فردی است و به نظر من هیچ لطمه ای به کار نمی زد. حاضرم این سکانس ها را برای یک مقام بالاتر بگذارم و اگر تشخیص داد این حذفیات مشکل دارد، همه چیز را می بوسم و کنار می گذارم.