الهه آرانیان- «مرا در کتابخانه عمومی زیر پای محققان علوم آل محمد دفن کنید». این جمله، وصیت بزرگمردی است که تمام عمرش را وقف کتاب و کتابخوانی و کتابخانهسازی کرد؛ مرحوم آیتا... سید شهابالدین مرعشی نجفی از خدای متعال 93 سال عمر گرفت؛ عمری پربار و پرعزت. این عالم بزرگوار در شهریور 1369 چشم از دنیا فروبست، در حالی که منشأ آثار و خدمات بسیاری بود. کتابخانه آیتا... مرعشی نجفی در قم سالهاست که پناه اهل علم و دانش و فرهنگ است. این کتابخانه به معنای واقعی کلمه با خون دل ساخته شد و پاگرفت و پابرجا ماند؛ بنای ارزشمندی که تنها یکی از خدمتهای آیتا... مرعشی نجفی به دین و فرهنگ بود. در ادامه بیشتر از زندگی، آثار و فعالیتهای این چهره ماندگار و از مراجع عالیقدر شیعه میخوانید.
ایده شکلگیری کتابخانه عمومی مرعشی نجفی
وقتی آیتا... مرعشی نجفی در نجف به تحصیل مشغول بود، به فکر تاسیس کتابخانه افتاد، اما در این مسیر دو مشکل بزرگ داشت؛ نداشتن تمکن مالی و ثروتمندانی که نسخههای خطی و ذخایر نفیس فرهنگ اسلامی را از کشور خارج میکردند. آیتا... با وجود این مشکلات، به شیوههای مختلف و از راههای گوناگون مانند نماز و روزه استیجاری، حذف یک وعده غذای روزانه، کم کردن هزینه زندگی روزمره و کار شبانه در کارگاههای برنجکوبی نجف، توانست بخشی از گنجینه و میراث فرهنگ اسلامی را بخرد و جمعآوری کند. او موفق شد به مجموعهای نفیس از نسخههای خطی و کتابهای چاپی نایاب دست پیدا کند. وقتی آیتا... از عراق به ایران بازگشت، مجموعه کتابهای جمعآوریشده را هم به ایران منتقل کرد و در منزل شخصی خود جا داد. ایشان بعد از بازگشت به ایران هم از جمعآوری نسخههای خطی نفیس و کتابهای ارزشمند دست نکشید و مجموعه کتابهایش را روزبهروز غنیتر کرد. مرحوم مرعشی نجفی بعد از تاسیس مدرسه مرعشیه در سال 1344 هجری شمسی در دو اتاق این مدرسه کتابخانه کوچکی راه انداخت و بعد از مدتی، کتابخانه را به طبقه سوم مدرسه مرعشیه منتقل کرد. چندسال بعد آیتا... مرعشی نجفی کلنگ کتابخانه کنونی در قم را به زمین زد و در سال 1353 کتابخانه عمومی آیتا... مرعشی نجفی با بیش از 16هزار جلد کتاب خطی و چاپی افتتاح شد. امام خمینی(ره) در حکمی در سال 1367 دولت وقت را موظف کرد که کتابخانه را گسترش دهد. بعد از این حکم، ساختمان قدیمی شرکت بیمه ایران از سوی دولت به کتابخانه اهدا شد و تولیت کتابخانه هم تعدادی از خانههای اطراف کتابخانه را خرید. کتابخانه عمومی آیتا... مرعشی نجفی در شهر قم یکی از بزرگترین کتابخانههای ایران است و مرقد آیتا... مرعشی نجفی در قسمت ورودی این کتابخانه قرار دارد. هماکنون در این کتابخانه ۲۵۰.۰۰۰ جلد کتاب چاپی و ۲۵.۰۰۰ جلد کتاب خطی نگهداری میشود.
نماینده انگلیس در بغداد و خرید کتابهای نفیس
شاید دانستن انگیزه آیتا... مرعشی نجفی از جمعآوری کتاب و راهاندازی کتابخانه از قول خودش جذابتر باشد. ایشان در اینباره گفتهاست: «روزی در حال عبور از قیصریه نجف، عدهای از اهل علم را دیدم که در محلی تجمع کردهاند. دیدم کسی با چوب ایستاده و کتابهایی را به حراج گذاشتهاست. یک مقدار که ایستادم دیدم بیشتر این ذخایر اسلامی و شیعی را شخصی به نام کاظم با پول زیادی میخرد. سؤال کردم این شخص کیست؟ گفتند: او نماینده کنسولگری انگلیس در بغداد است. به فکر افتادم؛ یا قصد از بین بردن آنها را دارند یا میخواهند منابع دست اول شیعی را که در اختیار برخی از علما بوده جمعآوری کنند تا ما به آنها دسترسی نداشته باشیم. نظیر کتاب مدینة العلم شیخ صدوق که ایشان در حدیث نوشته و بسیار مفصل بوده. اگر این کتاب الان در دسترس ما بود شاید نیازی به دیگر کتب اربعه شیعه نبود و ناسخ کتب اربعه شیعه میشد؛ ولی قریب ۴۰۰–۵۰۰ سال است که دیگر رد پایی از آن در دست نیست». شوق و انگیزه این عالم بزرگ به خرید و جمعآوری کتابهای نفیس تا جایی بود که هیچگاه نتوانست به زیارت خانه خدا برود؛ چون درآمدش را صرف خرید کتاب میکرد و استطاعت مالی نداشت.
بازدید مقام معظم رهبری از کتابخانه مرعشی
سید محمود، پسر بزرگ آیتا... مرعشی نجفی، مدیر کتابخانه عمومی مرعشی نجفی است. او درباره بازدید مقام معظم رهبری از کتابخانه در سال 70 میگوید: «سال هفتاد بود که تشریف آوردند. یادم هست که در گنجینه نُسَخ خطی رفتند. من خطوط علما و کتابهای خطی را به ایشان نشان میدادم. خیلی طول کشید، چون خیلی علاقه داشتند. ناگهان آقای محمدی ساعت را نگاه کرد و به آرامی به ایشان گفت که باید به قرار بعدی بروند. آقا گفتند که ما با پای خودمان و به اختیار خودمان وارد اینجا شدیم اما غیر اختیاری از اینجا خارج میشویم و اگر آقای محمدی نگفته بودند شاید تا دو ساعت دیگر هم اینجا میماندم و متوجه گذشت زمان نمیشدم. ایشان محو خطوط علما و کتابها شده بودند و من هم لذت میبردم. من همیشه به کارکنان کتابخانه گفتهام که اهل علم، بهاصطلاح در کتابها ریز میشوند، اما بعضی آقایان میآیند و یک نگاه اجمالی میکنند و میروند. در حالی که رهبر انقلاب اینگونه نبودند و معلوم بود که ایشان خیلی به کتاب علاقهمند هستند. خطوط علامه و شیخ طوسی را به ایشان نشان دادم که گفتند: «اگر تصویری از ایشان نیست لااقل خطوط ایشان هست.» من به ایشان عرض کردم که بعضی نسخهها را پدر من با نماز و روزه استیجاری خریداری کردند. ایشان هم تأکید کردند که دولت باید از کتابخانه پشتیبانی و حمایت کند».
از تاسیس مدرسه علمیه تا ساخت درمانگاه و بیمارستان
زندهیاد مرعشی نجفی در طول زندگی پربار خود بیش از 150 کتاب و رساله تالیف کرد. کتاب «مشجرات آل رسولا... الاکرام» یا «مشجرات الهاشمیین» و «ملحقات الاحقاق» از مهمترین آثار چاپ شده مرعشی نجفی است. شماری دیگر از آثار این عالم بزرگ از این قرار است: «مفتاح احادیث الشیعه»، «کتابی در انساب و تبارشناسی غیرسادات»، «رسالهای درخصوص سادات مدینه منوره»، «مصباح الناسکین»، «التجوید»، «شرح دعای سمات»، «شرح زیارت جامعه کبیره»، «مقدمه مفاتیح الجنان»، «فوایدی چند درخصوص صحیفه کامله سجادیه»، «توضیح المسائل» و «راهنمای سفر مکه و مدینه». مرحوم آیتا... مرعشی نجفی علاوه بر کتابها و کتابخانهاش، یادگارهای ارزشمند بسیاری از خود به جا گذاشت. تاسیس مدارس علمیه یکی دیگر از فعالیتهای او بود. از جمله اقدامات و فعالیتهای خیرخواهانه این شخصیت بزرگ فرهنگی میتوان به اینها اشاره کرد: تامین هزینه بیمارستان کامکار قم از محل وجوهات شرعی، تاسیس درمانگاه مجزا در بیمارستان نکویی قم، بازسازی مرقد علامه محمدباقر مجلسی، صاحب بحارالانوار، کمک به سیلزدگان، زلزلهزدگان و پناهندگان جنگ تحمیلی، احداث مرکز توانبخشی و بهزیستی قم و... .
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
پس از حرف و حدیثهایی که در فضای رسانهای کشور درباره برخی عزل و نصبهای دقیقه نودی در دستگاههای اجرایی شنیده میشد، نامه دو روز پیش مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب به سرپرست ریاست جمهوری، موضوع را وارد فاز تازهای کرد. حالا «اقتصادنیوز» مدعی شده به اسنادی دست پیدا کرده که عزل و نصب های دقیقه نودی در بخشهایی از دولت سیزدهم را حتی یک روز پس از بخشنامه مهم محمد مخبر تایید می کند. به تازگی نامهای از مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب خطاب به محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری منتشر شد؛ نامه ای با این مضمون که در همه وزارتخانهها و معاونتها، از عقد و عملیات، عزل و نصب و استخدام نیروی جدید جلوگیری شود به جز در موارد غیرقابل اجتناب.این نامه در حقیقت بیشتر از آن که وجهه حقوقی داشته باشد، سندی بود بر اتفاقاتی غیرمعمول در دستگاههای اجرایی که در روزهای آخر دولت در حال وقوع است.در همین راستا، اسنادی نشان میدهد با وجود نامه محمد مخبر به دستگاه های اجرایی زیرمجموعه دولت در 12 تیرماه مبنی بر اجتناب از انتصابها تا زمان تحویل دولت، در روزهای بعد از ابلاغ این بخشنامه مهم برخی دستگاه ها با تخلف از دستور سرپرست ریاست جمهوری همچنان احکام انتصاب امضا و ابلاغ کردند. اقتصادنیوز مدعی شد که این اسناد نشان می دهد در یکی از معاونتهای وزارت راه و شهرسازی و در شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران نیز طی روزهای اخیر احکامی جهت به کارگیری برخی اشخاص در پستهای گوناگون صادر شده است. حتی به ادعای این سایت خبری،جمعی از متخصصان صنعت هوانوردی کشور میگویند افرادی که اخیرا حکم گرفتهاند، دارای سابقه اجرایی و تخصصی مرتبط نبودهاند که این موضوع میتواند به ساختار کارشناسمحور سازمان لطمه وارد کند. این نامه در حالی از سوی پزشکیان به نگارش درآمد که سه روز پیش، حمیده زرآبادی سخنگوی ستاد انتخابات در توئیتی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، با اشاره به بخشنامه مهم مخبر به کلیه دستگاههای اجرایی درباره عدم تغییر و جا به جایی در ساختارهای سازمانی و جا به جایی نیروی انسانی، نوشته بود: علیرغم صدور بخشنامه به تمامی دستگاههای اجرایی مبنیبر خودداری از هر گونه تغییر در ساختارهای سازمانی، جابهجایی نیروی انسانی و... تا استقرار دولت چهاردهم، گزارشهای واصله از صدور احکام بیرویه، بدونضابطه و خلاف بخشنامه مذکور در دستگاههای اجرایی و زیرمجموعههای آن خبر میدهد. اما این همه ماجرا نبود و علی اصغر عنابستانی، نماینده مجلس یازدهم که به مجلس دوازدهم راه نیافت، از وزیر کار حکم عضویت در هیئت مدیره صندوق کارکنان فولاد گرفته است.این یعنی برخی مسئولان دولتی با وجود دستور سرپرست ریاست جمهوری، همچنان عزل و نصبها را ادامه میدهند. در ادامه انتصابات و عزل و نصبهای دولت سیزدهم، وزیر صمت، قائم مقام خود، مهدی فرحی را رئیس «کارگروه توسعه صنایع میکروالکترونیک» کرد. با وجود دستور صریح مخبر در مورد انتصابات دقیقه نودی، ولی اسماعیلی نماینده سابق اصولگرا، با حکم صولت مرتضوی عضو هیئت مدیره صندوق بازنشستگی کشوری شد. همچنین محمود صادقی در توئیتی مدعی شد: قابل توجه رئیسجمهور منتخب، دکتر پزشکیان؛ برخلاف بخشنامه کفیل ریاست جمهوری، خبرهایی از نقل و انتقالات نامتعارف دستگاه ها میرسد. ازجمله واگذاری شرکت های پالایش گاز پارسیان، پالایش گاز فجرجم، کشت و صنعت مغان، پالایش نفت آبادان و طراحی و ساختمان نفت از طریق فرابورس به ستاد اجرایی.
وزیر کار:انتصابات در شرکت های عمومی بوده است
در این بین،محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاح طلب، درباره انتصابات جدید در دولت به «انتخاب» گفت: این کار با توجه به شرایط فعلی نباید صورت بگیرد. دولت جدید در حال آماده کردن خود است و این انتصابات فقط بار دولت را سنگین میکند. در شرکتهای دولتی این نوع انتصابات میتواند هزینهزا باشد. قاعدتاً این کار نباید صورت بگیرد. سیاستهای دولت جدید هم مسلماً متفاوت خواهد بود و این انتصابات دوباره تغییر خواهد کرد. وی درباره لزوم تغییر این مدیران در دولت پزشکیان بیان کرد: اگر این افراد هیئت مدیره شرکتها شوند تا مجمع سال آینده باید برای تغییرشان صبر کرد. اگر در مسئولیتهای دیگر باشند منعی نیست اما هیئت مدیرهها با تشکیل مجمع تعویض میشوند. آقای رئیس جمهور قرار است پیام رأی مردم را منتقل کند و همه را درنظر بگیرد. بنای آقای رئیس جمهور بر شایسته سالاری است. مسئله بانوان و زنان و اقوام در انتصابات ایشان مؤثر است. طبیعتا تغییرات جدیدی در ساختار دولت رخ خواهد داد. مدیرانی که بر اساس دانش و تجربه و صلاحیتهای کافی انتخاب شده باشند، شاید بمانند اما افرادی که با دیدگاههای آقای پزشکیان هماهنگ نباشند طبیعتا باید کنار بروند. سیاست دولت رئیسی یکدستسازی و خالصسازی بود حالا به اجماعسازی ملی وارد شدهایم.در مقابل، آن گونه که ایلنا روایت کرده،سیدصولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره نامه پزشکیان به مخبر در بحث عزل و نصبها گفت: ببینید دولت مستقر تا آخرین لحظهای که مسئولیت دارد پاسخگوست، هم به مردم پاسخگوست هم به مجلس پاسخگوست و هم به خود رئیس دولت. نامه آقای مخبر در رابطه با دستگاه های اداری است، انتصاباتی که صورت گرفته در شرکتهایی هستند که تابع موسسات عمومی هستند.وی ادامه داد: در رابطه با نامه آقای پزشکیان باید از خودش سوال کنید که ببینید این نامهای که آقای پزشکیان صادر کرده است اصلا مبنای حقوقی دارد یا ندارد؟ مبانی حقوقی این نامه را از خود ایشان سوال کنید و ببینید که آیا عرف بوده؟ رسم بوده؟ قاعده بوده است؟وزیر کار در ادامه ابراز داشت: شما هم به عنوان خبرنگار باید از ما مطالبهگر باشید از ما که کار خود را انجام دهیم، ما آمدیم که کار را انجام دهیم، کار مردم را که نمیشود معطل گذاشت. به عنوان مثال یک شرکتی الان زمان برگزاری مجمعاش است، عضو هیئت مدیره هم کم دارد، خب مجمع بگذاریم یا نگذاریم؟ عقل چه میگوید؟ عقل میگوید کار مردم را نباید کنار گذاشت. وی گفت: اما نامه آقای مخبر ناظر بر دستگاههای اداری است، ما هم مثلا ۵-۶ نفر سرپرست داریم الان، چون نامه ایشان آمد به رغم این که مدت سرپرستی هم تمام شده بود اما نامه آقای مخبر را به عنوان رئیس دولت لازمالاجرا دانستیم و رعایت کردیم، اما در رابطه با شرکتها تابع قوانین شرکتی هستند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سید خلیل سجادپور- زن معتادی که به اموال مردان هوسران دستبرد می زد، در حالی با پیگیریهای یک مالباخته سمج به دام افتاد که راز سرقت های وحشتناک با نوشیدن های آلوده را فاش کرد.به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان، حدود یک هفته قبل مرد جوانی با گزارش سرقت از منزل مسکونیاش به افسران دایره کلانتری رسالت مشهد گفت: شبی که اعضای خانواده ام در منزل نبودند و من هم در محل کارم حضور داشتم، دزدان به منزلم دستبرد زده و گوشی های تلفن را به همراه تلویزیون به سرقت بردهاند. با تشکیل پرونده سرقت در کلانتری، تحقیقات پلیس برای شناسایی و دستگیری دزدان مورد ادعای شاکی ادامه یافت تا این که سپیده دم روز سه شنبه گذشته، مالباخته جوان با پلیس تماس گرفت و مدعی شد دزد اموالش را که یک زن خیابانی است در اطراف بزرگراه شهید میرزایی شناسایی کرده است. در پی دریافت این خبر بلافاصله گروه گشت نامحسوس با صدور دستوری از سوی سرهنگ مجتبی حسین زاده(رئیس کلانتری رسالت)عازم محل شدند و زن 32 ساله را به مرکز انتظامی انتقال دادند؛ اما این زن که مدعی بود به مواد مخدر صنعتی(شیشه) اعتیاد دارد، در حضور مالباخته سمج، دستبرد به اموال مردان هوسران را فاش کرد. او گفت:آن شب شاکی مرا به منزلش برد تا به عقد موقت او دربیایم. من هم که برای تامین هزینه های اعتیادم به پول بیشتری نیاز دارم، از قبل قرص های خواب آور را در کیفم گذاشته بودم که آن ها را درون نوشیدنی مالباخته ریختم و زمانی که او به خواب عمیقی فرو رفت، گوشی های تلفن و تلویزیون منزلش را سرقت کردم و به شهرستان چناران رفتم، ولی حدود یک هفته بعد از این ماجرا در حالی دستگیر شدم که از منزل یکی دیگر از طعمه هایم باز می گشتم. او در حالی که مقادیری وجه نقد را به پلیس نشان می داد، افزود: این مبالغ را هم از منزل آخرین طعمه ام به سرقت بردم که قرار بود مرا به عقد موقت خودش درآورد! به او نوشیدنی خواب آور خوراندم و پول هایش را سرقت کردم!گزارش اختصاصی روزنامه خراسان حاکی است: با اعترافات این زن معتاد، بررسیهای تخصصی افسران دایره تجسس کلانتری رسالت برای شناسایی مالباختگان آغاز شد که طعمه این زن جوان شده اند چراکه تحقیقات مقدماتی پلیس نشان می دهد مردان هوسرانی که به دام زن مذکور افتاده اند احتمالا به دلیل ترس از رسوایی و آبروریزی شکایتی را در مراکز انتظامی مطرح نکرده اند و یا چگونگی وقوع سرقت را به طرز عجیبی تغییر داده اند.بنا بر گزارش روزنامه خراسان، مالباخته سمج که بعد از یک هفته پیگیری، موفق شده بود زن شیشه ای را در پاتوق معتادان وسط بزرگراه شناسایی کند، با اعترافات وی، حقیقت ماجرای سرقت را بازگو کرد و بدین ترتیب بررسی های پلیس وارد مرحله جدیدی شد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
بیش از 7 دهه است که «آژانس یهود»a به نقش خود در آوردن یهودیان از سراسر جهان به سرزمینهای اشغالی افتخار میکند، اما بحرانهای گسترده داخلی به ویژه مبارزه بر سر قدرت در رژیم صهیونیستی و اعتراضات مداوم علیه طرح دولت برای اصلاح نظام قضایی، روند مهاجرت به سرزمین های اشغالی را کند و در مقابل مهاجرت معکوس را تسریع کرده که همین امر موجی از نگرانیها را در بین مقامات این رژیم ایجاد کرده است.واقعیت این است که رژیم صهیونیستی که با حمایت انگلیس و ایالات متحده آمریکا سرزمین فلسطین را غصب کرد و کشوری جعلی در اراضی مربوط به فلسطینیها تشکیل داد همواره یکی از مهمترین معضلاتش بحران جمعیت بود. این رژیم برای حل معضل جمعیت خود تلاش کرد با وعده رفاه بیشتر یهودیان سراسر جهان را برای مهاجرت به اراضی اشغالی تشویق کند. به عبارت دیگر، مهاجرت به فلسطین اشغالی سنگ بنای اندیشه صهیونیسم بوده و عامل حفظ بقای رژیم صهیونیستی باقی ماندن جمعیت یهود است. از همینرو، رژیم اشغالگر در سالهای اخیر تلاش کرده علاوه بر حفظ جمعیت موجود، یهودیان سایر مناطق جهان را با ترغیب و اغوا به فلسطین اشغالی بکشاند. با این حال مهاجرت یهودیان از سراسر جهان به اراضی اشغالی بیش از این که برای رژیم صهیونیستی به یک نقطه قوت تبدیل شود به یک مسئله همیشگی تبدیل شد، مسئله ای که با گذر زمان جدیتر نیز شده است و مهاجرت معکوس شکل گرفت.علل مختلفی برای مهاجرت معکوس یهودیان از اراضی اشغالی وجود دارد. یکی از مهم ترین این علل، جنگ های مکرر و متعددی است که صهیونیستها علیه کشورهای فلسطین و لبنان راه میاندازند. جنگ جاری در غزه نیز به عامل مهمی برای شدت گرفتن مهاجرت معکوس تبدیل شده است. گرچه پدیده مهاجرت معکوس از مدتها پیش به دلیل تراکم بحرانهای داخلی رژیم صهیونیستی شروع شده بود، اما پس از عملیات «طوفان الاقصی» و جنگ غزه شتاب بیشتری به خود گرفت. در حقیقت پس از عملیات «طوفانالاقصی» مشکلات صهیونیستها مضاعف و تداوم جنگ غزه سببساز افزایش بحران اقتصادی و ناامنی شده است. لذا یکی از پیامدهای مهم عملیات برقآسای «طوفان الاقصی» شلیک به پاشنه آشیل صهیونیستها، یعنی مهاجرت معکوس بود و تاثیرات این عملیات بر مهاجرت معکوس تا سالهای آتی گریبانگیر رژیم صهیونیستی خواهد بود. علاوه بر جنگ غزه و به خصوص طولانی و فرسایشی شدن این جنگ اقداماتی که حزب ا... لبنان در جبهه شمالی اراضی اشغالی انجام میدهد نیز عامل مهمی برای شدت گرفتن مهاجرت معکوس است.کوچ اجباری شهرکنشینان در مناطق شمالی اراضی اشغالی به عاملی برای مهاجرت معکوس تبدیل شده است. شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام کرد شبکههای اجتماعی در هفتههای گذشته مملو از پستها و یادداشتهای شهرکنشینان صهیونیست است که تصمیم به ترک اراضی اشغالی گرفتهاند. این شبکه تلویزیونی اسرائیل گزارش داد پس از آغاز جنگ غزه در هفتم اکتبر گذشته طی سه مرحله تمایل شهرکنشینان به مهاجرت افزایش یافته است. بر اساس آمارها و گزارشها، در مرحله نخست انتشار پستها و یادداشتها درباره مهاجرت از اراضی اشغالی افزایشی ۷۰ درصدی داشت و در مرحله دوم نیز در ماه مارس بحث مهاجرت حریدیها مطرح شد و مرحله سوم نیز همچنان ادامه دارد و شهرکنشینان بیشتری در حال ترک اراضی اشغالی هستند. نتایج نظرسنجی شرکت اسکوبر در هفتههای اخیر نیز حاکی از افزایش دو و نیم برابری تمایل صهیونیستها به مهاجرت است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
صادق غفوریان-موج گرمای شدید این روزها جدا از محدودیت هایی که در آب و برق برخی نقاط ایجاد می کند، قرار است گردوغباری هم به پا کند؛ گردوغباری که تنها دلیلش موج این گرمای سوزان تابستانی است. دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت مقابله با پدیده گردوغبار کشور، روز گذشته در این باره این طور خبر داده است: تغییرات شدید دمای هوا با توفانهای گردوغبار رابطه مستقیم دارد و در دو سه روز اخیر هم بهدلیل تغییرات دمایی شدید در استانهای قم، مرکزی، همدان، سمنان و اصفهان، شاهد توفانهای گردوغبار بودیم.
اختلاف فشار، گرما و گرد و غبار
زمانی که تغییرات دمایی خیلی شدید باشد، اختلاف فشار به وجود میآید و اختلاف فشار هم باعث برخاستن گردوغبار میشود. نوسانات درجه حرارت، خشکسالی و استمرار آن مسائلی هستند که منجر به تشدید گردوغبار میشوند ـ که به ما آسیب میزند ـ لذا پیشبینی میشود که امسال نسبت به سال گذشته، گردوغبار بیشتری داشته باشیم.
همه جا خاک
ابتدا بد نیست به حوزه های خاکی و گردوغبارخیز کشور سرکی بکشیم و ببینیم، گردوغبار کدام مناطق کشور را درنوردیده است، که متاسفانه اگربگوییم، تقریبا بیشتر مناطق ایران به جز استان های شمالی با شدت و ضعف گرفتار این پدیده شده اند، حرف بیجایی نیست.
دبیر ستاد ملی مقابله با گردوغبار ایران درباره توده های گردوغبار این روزها، گفته است، در منطقه شرق قم بین اصفهان و قم، کانون سراجه فعال شد و وضعیت نامناسبی در قم و استان مرکزی و همدان ایجاد کرد. ضمن این که همزمان جریانی از مرزهای غربی کشور وارد شد و شهرهای غربی استانهای غربی و جنوب غربی را تحت تأثیر قرار دارد، به جز نقاط شمالی کشور، همه کشور درگیر خیزش گردوغبار است. حتی آثار و شواهد گردوغبار طی دو روز گذشته در تهران هم قابل مشاهده بود.
این 6 استان
در عین حال، در یک نگاه کلی به نقاط کشور و این که کدام استان ها در شرایط گوناگون گرفتار گردوغبار می شوند، بازهم پاسخ نگران کننده است: ۲۳ استان کشور دارای کانون گرد و غبار هستند و ۶ استان کشور به ترتیب خراسان جنوبی، کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، خوزستان و هرمزگان ۸۵ درصد غبارخیزی کشور را دارند.
غبارخیزی پهنه 270 میلیون هکتاری
نهایتا این مسئول، کل مساحت کانونهای غبارخیز را ۲۷۰ میلیون هکتار و با مجموع ۱۴۷ میلیون تن غبار در سال دانست و گفت: مجموع غبارخیزی ویژه ۵۴۰ کیلوگرم بر هکتار در سال است.
از کجا؟
حال اولین سوالی که برایمان پیش می آید این است که منشأ این گردوغبارها که اغلب نقاط کشور رادرگیرکرده، چیست و کجاست. این مسئول پاسخ می دهد: منشأ گردو غبار در دو روز گذشته یک نقطه کانونی بین سمنان و اصفهان به نام « ریگ جن» بود و بعد گسترش پیدا کرد و بسیاری از نقاط مختلف را دربرگرفت و تشدید شد. در فصول خیلی گرم که تبخیر آب زیاد میشود و جریان هوا شدت میگیرد، در مناطق حساس خیزش گردوغبار داریم. باید قبول کنیم که ذات منطقه ما این وضعیت را از قدیم داشته است و یکسری بهرهبرداری نامناسب، باعث تشدید این بلایای طبیعی در مناطق غبارخیز و پراکنده شد.
همسایگانی که همکاری نمی کنند
در سال های اخیر و به ویژه با روی کارآمدن دولت شهید جمهور سید ابراهیم رئیسی، پیگیری های بین المللی درخصوص کنترل منطقه ای گردوغبار هم جدیت یافت که برگزاری اجلاس بینالمللی مقابله با توفانهای ماسه و گرد وغبار با حضور ۵۰ کشور و نهاد بینالمللی در مهرماه 1402 از جمله این پیگیری ها بود.
اما امروز روایت دیگری از دبیر ستاد ملی گردوغبار می شنویم: مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با همکاری با سوریه و عراق برای کاهش کانونهای گردوغبار متأثر بر کشورمان توضیح داد: حدود یک ماه و نیم پیش تمام اقدامات لازم را برای میزبانی از آن ها انجام دادیم و برنامهریزی بازدیدها و اسکان آن ها را نیز انجام دادیم تا به ایران بیایند.
طبق پروتکلی که وجود دارد، هزینه رفتوآمد با کشورهای مهمان و هزینه اسکان و غذا را کشور میزبان پرداخت میکند، متأسفانه اینها در آخرین لحظه گفتند؛ «تأمین اعتبار برای گرفتن بلیت انجام نشده است.» و برنامه همکاری را یک روز مانده به سفر به هم زدند.
طهماسبی بیرگانی اضافه کرد: ما همچنان بهصورت دائم به وزارت امور خارجه نامه میدهیم و وزارت امور خارجه نیز با این کشورها نامهنگاری میکند اما متأسفانه کارشکنی میکنند و پای کار نمیآیند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
توکلی - با انتخاب مسعود پزشکیان بهعنوان رئیسجمهور منتخب، ماموریت سخت تشکیل دولت چهاردهم برعهده این سیاستمدار کهنهکار قرار گرفته است؛ ماموریتی دشوار که باید در زمانی اندک تا شهریورماه به نتیجه برسد و هر چه سریعتر سکان قوه مجریه را برعهده بگیرد. طبق آن چه بهارستانی ها اعلام کرده اند 9 مرداد مراسم تحلیف مسعود پزشکیان نهمین رئیس جمهور کشورمان با حضور مهمانان عالیرتبه داخلی و خارجی در خانه ملت برگزار خواهد شد و پس از آن او باید ظرف مدت دو هفته و پیش از پایان مردادماه کابینه خود را برای گرفتن تایید صلاحیت، به مجلس معرفی کند. حالا در تازه ترین خبر، پزشکیان در اطلاعیهای ضمن قدردانی از مردم ایران، شاخصها و معیارهای تعیین افراد را برای خدمت در دولت چهاردهم اعلام کرد. در این اطلاعیه 18 شاخص و معیار برای انتخاب برترینها اعلام شده است که برخی از این معیارها عبارت اند از: «اعتقاد به قانون اساسی و قوانین بالادستی ـ اشتهار به پاکدستی، صداقت و شجاعت، داشتن نگرش ملی ، دوری از گرایشهای جناحی قومی مذهبی و منطقهای ـ باور به ضرورت توسعه عدالت ـ باورمند به ایده صدای بیصدایان و تحقق مطالبات زنان، جوانان و اقوام، باور به ضرورت همگرایی وفاق و انسجام ملی، معتقد و عامل به تخصصگرایی و شایستهگزینی ، باور به ضرورت همراهی و توأمانی مقاومت و انعطاف در سیاست خارجی و اعتقاد به کار کارشناسی.» با وجوداین اما گمانه زنی ها و تحلیل ها از این که چه کسانی در کابینه او حضور دارند، ادامه دارد.
آذریجهرمی : مسئولیتی در کابینه جدید نخواهم پذیرفت
اما آذری جهرمی وزیر سابق ارتباطات که نقش اثرگذاری در کمپین انتخاباتی مسعود پزشکیان داشت و از او به عنوان یکی از گزینه های جدی وزارت دولت چهاردهم یاد می شد؛ درکانال تلگرامی خود اعلام کرد که به دانشگاه بازخواهد گشت و پستی در هیئت دولت پزشکیان نخواهد داشت: «انتخابات به سرانجام رسید و ملت ایران و نظام اسلامی سرافراز شدند. مقدماتی بر آشتی مجدد مردم با حق و حقوقشان فراهم شد. امیدوارم این سرمایه قدر دانسته شود و حفظ شود.همان طوری که از ابتدای آغاز تبلیغات انتخابات نوشته بودم، امروز که کار انتخابات به سرانجام رسید، مسئولیتی در کابینه جدید نخواهم پذیرفت. معتقدم باید با مردم صادق بود و نباید با بازی با کلمات از وعده ای که داده شده عدول کرد؛ نیاز است نفس های تازه در روح دولت چهاردهم دمیده شود. چهره های تکراری برای مردم ملالت آورند. باید تمرکز کنم بر اتمام پایان نامه نیمه تمامم و ادامه تحصیل در مقطع دکترا، این برنامه قبلی من برای زندگی بود که همان را پیگیری خواهم کرد.برای رئیس جمهور منتخب و دولت آینده آرزوی موفقیت دارم. او الان امید جمع زیادی از مردم است و با راستی، صداقت و پاکدستی و شجاعتی که دارد، انشاءا... در تمشیت امور اجرایی کشور هم خواهد درخشید. همچنان با بضاعت کمی که دارم و با همه توان از او و راهش حمایت خواهم کرد تا با اقدامات ایشان، همه باهم به زندگی برگردیم....» این اظهارات او در حالی است که پیش از این نیز محمدجواد ظریف که او هم یکی از اضلاع اصلی کمپین انتخاباتی پزشکیان بود، اعلام کرد که پستی در دولت چهاردهم نخواهد داشت. موضوعی که واکنش های زیادی را به همراه داشت و شایعاتی از اختلاف ظریف و آذری جهرمی با برخی از اطرافیان پزشکیان در فضای مجازی همراه شد. در همین راستا یک کانال تلگرامی نوشت:«اخباری که از چینش کابینه به گوش میرسد حاکی از این است که برخلاف ستاد پزشکیان که افرادی چون آذری جهرمی و ظریف چهرههای اصلیاش بودند؛ حلقه اصلی تصمیمگیر چینش دولت، تیمی متشکل از علی ربیعی، الیاس حضرتی، محسن حاجی میرزایی، تاجگردون و چندنفر دیگر هستند. گویا در روزهای اخیر اختلافات این تیم با تیم نزدیک به روحانی و چهرههایی چون ظریف و جهرمی بالا گرفته و منجر به کنار گذاشته شدن این دو نفر از کابینه شده است.»
تکذیب سهمخواهی سیدمحمد خاتمی از کابینه پزشکیان
در همین راستا طی روزهای اخیر شایعاتی بدون ذکر منبع در فضای مجازی درباره سهم خواهی سیدمحمد خاتمی از کابینه دولت چهاردهم و رئیس جمهور منتخب مسعود پزشکیان منتشر شد. شایعاتی که با واکنش محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین همراه شد و او در واکنش به این ماجرا هرگونه سهم خواهی رئیس دولت اصلاحات را رد کرد و اخبار منتشرشده در این باره را نادرست خواند.
ظریف: پست معاون اولی را حاضر نیستم بپذیرم
ظریف همچنین در نشستی که با چند تن از کارفرمایان و فعالان اقتصادی داشت، در بخشی از اظهارات خود گریزی به کم و کیف چینش کابینه دولت پزشکیان زد و از جوان گرایی قابل توجه در کابینه او خبرداد: دولت منتخب به زودی نامه ای را در قالب فراخوان برای دریافت پیشنهادهای معرفی تیم اقتصادی دولت به شما کارآفرینان ارسال خواهد کرد تا در کمیته انتخاب وزرا مشارکت داشته باشید. بر اساس تصمیماتی که گرفته شده با هدف جوان سازی دولت قرار است ۶۰ درصد از وزرا برای نخستین بار وزیر شوند و شرایط سنی آنان نیز زیر ۵۰ سال باشند.» وی افزود: «بنا داریم دولت جوانی تشکیل شود و واقعا قرار نیست افرادی مانند من که بارها مسئولیت داشته ایم دوباره در این دولت مسئولیت بگیریم، در دوره تبلیغات ریاست جمهوری بارها تاکید کرده ام که من ظریف در دولت مسئولیتی نمی خواهم و برای پست و مقام نیامده ام، حتی پست معاون اولی را به خاطر پست و مقامش حاضر نیستم بپذیرم. پزشکیان به شدت سالم و صادق است به همین دلیل به میدان آمدم و از وی حمایت کردم.» ظریف همچنین با اشاره به تلاش ها برای معرفی کابینه ای توانمند افزود:«در هر صورت من تحت هر شرایطی با سهم خواهی مخالفم و معتقدم روند انتخاب کابینه باید کاملا شفاف باشد؛ به همین خاطر در نظر داریم بخش خصوصی را در انتخاب تیم اقتصادی دولت دخیل کنیم. باید این مسیر را با هم طی کنیم و تا جایی که می توانیم به دولت در کاهش مشکلات اقتصادی و رفع موانع کمک کنیم.»
جوانگرایی خوب اما ناکافی
جوان گرایی که مورد تاکید ظریف هم بود البته با استقبال برخی چهره ها همراه شده است . محمد مهاجری نوشت :« این که آقای پزشکیان اعضای دولت خود را از وزیراولی ها برگزیند علاوه بر آن که یک رخداد بی نظیر در سال های پساانقلاب است، انتظارات بسیاری را هم برآورده میکند. وزرای دولت های قبل هر آنچه میخواستند انجام بدهند در دوران تصدی خود انجام دادهاند.» شهابالدین طباطبایی فعال سیاسی اصلاح طلب نیز تاکید کرد: «کابینه پزشکیان باید خالی از سالمندان و وزرای تکراری باشد. دیگر قرار نیست ترکیب کابینه جنسیتی و فقط شامل مردان باشد.» رضا رشیدپور نیز با تاکید بر این که کابینه پزشکیان جای افراد خسته و تکراری نیست، نوشت: « از رئیسجمهور دور شوید. بگذارید در آرامش و مطابق وعده استفاده از کارشناسان زبده و نخبگان جوان کابینه خود را انتخاب کند. این هشدار جدی است. مردم چهرههای خسته و تکراری و مردود نمیخواهند.» با وجود این برخی معتقدند که جوانگرایی صرف نباید معیار انتخاب کابینه باشد. در همین باره کاربری نوشت: «میدان دادن به جوانان اقدامی پسندیده است اما به نظر می رسد «شایسته گزینی» معیار بهتری برای انتخاب وزرا باشد؛ قطعا این فرد شایسته می تواند گاهی یک جوان متخصص، با دانش و نخبه باشد اما معیار «وزیر اولی» و «جوانی» به تنهایی، می تواند منجر به تکرار برخی اشتباهات دولت قبل شود!»
توصیه ها برای چینش هیئت دولت
در کنار موضوع جوانگرایی برخی دیگر از کارشناسان و رسانه ها توصیه هایی نسبت به چینش کابینه رئیسی در فضای مجازی مطرح می کنند. در همین باره محمد فاضلی نوشته است:« جناب آقای رئیسجمهور توافقسازی از طریق کابینه ائتلافی را فراموش نکنید. کابینه ائتلافی شایستگان در شرایط نزاع سیاسی شدید ایران امروز میتواند تسهیلکننده توافقسازی بر سر مسائل، راهبردها و روشهای حل مسئله، بهکارگیری شایستگان بیشتر، و جلوگیری از گذاشتن چوب لای چرخ دولت شود.» محمد ذاکری فعال سیاسی اصلاح طلب نیز نوشته است: «در بسیاری از کشورهای جهان این وظایف برعهده احزاب است. بسته به این که نظام سیاسی ریاستی یا پارلمانی باشد احزاب موظفاند ضمن رصد دائم اوضاع کشور و سازمانهای دولتی از یکسو با تشکیل گروههای مطالعاتی در فرایند خطمشیگذاری و اجرای خطمشی به پارلمان و دولت کمک کنند و از سوی دیگر با طراحی ساز و کارهای روشن و استاندارد نسبت به شناسایی همه استعدادهای مدیریتی و قرار دادن آن ها در مسیر کارراهه رشد سیاسی و حزبی فهرستی از افراد شایسته و مجهز به سیاستها و برنامههای مشخص برای تصدی جایگاههای مختلف داشته باشند و در صورت نیاز به دولتها معرفی کنند و در قبال عملکرد آن فرد نیز مسئولند.» حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحیمقدم رئیس کمیسیون امور زیربنایی و تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در اظهارات جدید خود درباره ویژگی های کابینه دولت چهاردهم گفت: کابینهای میتواند موفق باشد که عناصر حاضر در آن از شایستگیهای بالا در حوزه تصدیگری برخوردار باشند؛ بنابراین شایستهگزینی کابینه کمک میکند تا امور بهتر سامان یابد. نکته دوم این است که همه اعضای کابینه خصوصا تیم اقتصادی کابینه باید با یکدیگر هماهنگ باشند. در تیم اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس بانک مرکزی تاثیر زیادی در جهتگیریها و تصمیمات دارند. آنان باید از خطمشی اقتصادی دولت و نظام تبعیت کنند و به شدت از خنثی کردن یا تخریب توان یکدیگر اجتناب کنند.»
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
قصه اولین دوچرخه کتابفروشی ایران
مریم صالح هنرمند گرافیست و طراح فرشی است که با هدف ترویج مطالعه، کتابفروشی سیاری درست کرده و کتابها را بین مردم میبرد
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
محمد حقگو- اقتصاد ایران دو دهه پر التهاب از نظر رشد بی ضابطه خلق پول بانک ها پشت سر گذاشته است. اگرچه در برهه هایی از آثار این خلق پول بر تورم جلوگیری شد، اما این عامل در نهایت تاثیر خود را بر تورم مزمن در کشور گذاشته است. در دولت سیزدهم تلاش شد تا ترمز خلق پول با ابزارهای موجود نظیر کنترل ترازنامه بانک ها کشیده شود. با این حال، به نظر می رسد ادامه این مسیر، نیازمند تصمیمات سخت دولت برای جراحی نظام بانکی است. چراکه رقم کنونی تورم که در حدود 36 درصد است می بایست در پایان برنامه هفتم به 9.5 درصد برسد.
داغ شدن تنور تورم در 2 دهه گذشته با محوریت نظام بانکی
به گزارش خراسان، اما از نقش بانک ها در ایجاد تورم در ایران به سادگی نمی توان گذشت. آمارها نشان می دهند که پس از ایجاد اولین بانک خصوصی در سال 1380 تا سال 1400، در شرایطی که مجموع رشد اقتصادی کمتر از یک درصد یعنی فقط 0.36 درصد بوده، در همین مدت رشد نقدینگی 10 هزار و 250 درصد رشد کرده، یعنی 102.5 برابر شده است.
وقتی بانک های خصوصی به جای دولت، پول چاپ کردند
«چاپ پول» یک اصطلاح در نظام بانکی است و اجمالاً به معنی خلق پول و اعتبار است که به دو شکل دولتی (حاکمیتی) و شبکه بانکی (با محوریت بانک های خصوصی) رخ می دهد. اظهارات بحرینی رئیس کمیته بانکداری مجلس قبل نشان می دهد از سال 1380 که نخستین بانک خصوصی در ایران تاسیس شد، نسبت حجم پول بانکی به پول حاکمیتی کمتر از یک بوده. با این حال در دوره توسعه بانکداری خصوصی در ایران، این نسبت مرتب افزایش یافت. به طوری که تا حدود سال 1400 به عدد 7 رسید (و به احتمال زیاد تا سال جاری این رقم بیشتر نیز شده است). دلیل اصلی ایجاد این وضعیت، به انتقال ناخواسته و غافلانه قدرت پولی از حاکمیت به شبکه سهامداران و مدیران بانک ها بر می گردد. نتیجه نیز این شده است که در دو دهه گذشته هیچ گاه این موضوع مورد توجه قرار نگرفته که آیا این پولی که بانک ها (بهخصوص بانک های خصوصی) ایجاد می کنند، صرف رشد اقتصاد و رفاه عمومی می شود و یا به عنوان مثال به سرمایه گذاری بانک ها در املاک و شرکت های خصوصی زیر مجموعه خودشان اختصاص می یابد؟ و مهم تر این که بانک مرکزی قدرت نظارت زیادی بر این موضوع نداشته است.
دولت سیزدهم چه کرد؟
بانک مرکزی در دولت سیزدهم به درستی ضروری و اورژانسی ترین اقدام مهم را برای کنترل تورم انجام داد و آن کنترل ترازنامه بانک ها برای کنترل رشد نقدینگی (به همراه کنترل شوک های ارزی) بود. نتیجه این اقدام از منظر رشد نقدینگی موفقیت آمیز بود. به طوری که رشد نقدینگی از 42.6 درصد در شهریور 1400 (ابتدای دولت سیزدهم) به 25.6 درصد در اردیبهشت امسال کاهش یافته و زمینه خوبی برای کنترل تورم فراهم شده است. با این حال، یک عیب مهم در صورت تداوم این مسیر، مواجه شدن بنگاه های اقتصادی با کمبود نقدینگی است. موضوعی که می تواند به رکود اقتصادی منجر شود.
تنها راه باقیمانده
کارشناسان معتقدند تقریباً تنها راه باقیمانده برای برون رفت از تنگنای اعتباری موجود و حل مسئله تورم بدون رکود، پالایش مسیرهای تولید و توزیع نقدینگی در اقتصاد است. اول این که نقدینگی به طور هرز نباید در اقتصاد تولید شود. دوم این که این که این نقدینگی نباید حدود قانونی در خصوص سهم اشخاص مرتبط بانک ها، شرکت های زیرمجموعه بانک ها و .. را زیر پا بگذارد. سوم این که بانک های ناتراز که موجودیت برخی از آن ها در حال حاضر در اضافه برداشت از بانک مرکزی خلاصه می شود، می بایست به طور قاطع تعیین تکلیف شوند. به عنوان مثال آمارها نشان می دهند که یک بانک به تنهایی در سال 1401، سهم 25 درصدی در رشد پایه پولی آن سال داشته است!
فراهم شدن زمینه های قانونی برای تنها مسیر حل مسئله تورم
یکی از موانع کنترل بر نظام بانکی در راستای حل مسئله تورم، اختیارات قانونی بانک مرکزی بود. با این حال در مجلس قبل، این گام مهم برداشته شد و هم اینک می توان گفت بانک مرکزی از نظر قانونی اختیارات خوبی را برای مقابله با ناترازی بانک ها، تعیین تکلیف بانک های ناتراز و .. را کسب کرده است. از سوی دیگر قانون برنامه هفتم پیشرفت نیز به خوبی در این زمینه هدف گذاری و احکامی را پیش بینی کرده است از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-تا پایان برنامه باید اضافه برداشت غیر مجاز بانک ها از بانک مرکزی به صفر برسد. 2-بانکهای غیر دولتی مکلفند برنامه بهبود مالی خود را به گونه ای اجرا کنند که شاخص کفایت سرمایه آن ها (که یک شاخص مربوط به سلامت عملکرد و ثبات مالی بانک هاست) در انتهای برنامه حداقل 8 درصد باشد. در غیر این صورت در نهایت اختیارات مجمع عمومی فوق العاده برای افزایش سرمایه به بانک مرکزی منتقل می شود... 3- بانک ها مکلف به واگذاری داراییهای مازاد (طبق تعریف قانون) تا پایان سال دوم برنامه هستند. 4- در قانون برنامه توضیحات شفافی در خصوص گزیر (به طور خلاصه انحلال) بانک ها آمده است. 5- در قانون برنامه ابزارهای نظارتی بانک مرکزی تقویت شده اند. به عنوان مثال بانک مرکزی مکلف است تا پایان سال اول برنامه، دستورالعمل نظارت بر مؤسسات اعتباری را به تفکیک انواع، مشتمل بر جامع، تجاری، تخصصی، پس انداز و تسهیلات مسکن، توسعهای و قرضالحسنه تدوین کند.
چه تصمیمات سختی پیش روی دولت چهاردهم است؟
در حال حاضر دولت چهاردهم برای رسیدن به تکلیف دشوار کاهش تورم به 9.5 درصد تا 5 سال آینده، نیازمند اتخاذ تصمیمات سخت برای اصلاح نظام بانکی طبق قانون برنامه هفتم است. چرا که طبعاً این موضوع تبعات اقتصادی و اجتماعی خواهد داشت. موضوعی که در 10 سال گذشته و در ماجرای موسسات غیر مجاز بانکی شاهد آن بودیم. در واقع به گفته مجید شاکری اقتصاددان مالی، اصلاح نظام بانکی صرفا یک تصمیم سیاستی نیست، بلکه یک تصمیم سیاسی هم هست و نیازمندیم بتوانیم پاسخ های سیاسی درست در مقابل وقایعی که در اصلاح نظام بانکی به خاطر منافع ذینفعان متعدد رخ می دهد ارائه کنیم.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گروه ادب و هنر - نکوداشت منصور انوری نویسنده رمان «جاده جنگ»، طولانیترین رمان ایرانی برگزار میشود.به گزارش خراسان، مراسم نکوداشت منصور انوری، نویسنده صاحبنام خراسانی در اولین نشست از سلسله نشستهای «عصر فرهنگ خراسان» به همت موسسه فرهنگی هنری خراسان، با حضور نویسندگان و دوستداران ادبیات، ساعت 17 روز پنجشنبه 21 تیرماه در محل سالن اجتماعات روزنامه خراسان برگزار میشود. همچنین محمدرضا سرشار نویسنده، منتقد و مدیرمسئول انجمن قلم ایران مهمان ویژه این نشست است.منصور انوری متولد 1334 در توابع نیشابور است. او نویسندگی را ابتدا با داستان کوتاه در سال 1364 آغاز کرد و در ادامه مجموعه داستانها و رمان های دیگری منتشر کرد اما مهمترین اثر منصور انوری را میتوان رمان «جاده جنگ» دانست، رمانی که به عنوان طولانیترین رمان ایرانی معروف شده است.از دیگر آثار این نویسنده میتوان به «مصافحه با ارواح» ، «قربانگاه عشق»، «از عشقآباد تا عشقآباد»، «قلب تپنده» و «بر فراز آشیانه عنقا» اشاره کرد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
بسیاری از کتابها را میخوانیم که سرگرم شویم، اما در دنیای امروز که سرگرمیهای فراوانی وجود دارد در بیشتر اوقات سراغ کتاب میرویم تا علاوه بر سرگرمی و حس کردن لذت شیرین مطالعه، چیزهایی را یاد بگیریم و در زندگیمان به کار ببندیم. اما افسوس آنچه از ایدهها، روشها، مقایسهها و آمارهای کتابها خواندهایم در بیشتر اوقات فرار هستند و چند وقت بعد که سراغشان میرویم از خاطرمان رفتهاند. برای همین ممکن است حس کنیم که بابت وقتمان ضرر کردهایم و آنچه خواندهایم برایمان کاربرد نداشته است. حسی که میتواند اشتباه باشد چون در هر حال همیشه بخشی از ایدهها و رویکردهای یک اثر در ناخودآگاه ما ثبت میشود و حتی اگر بهدرستی بهیاد نیاوریمش اما در بزنگاههای حساس زندگی برایمان کاربرد پیدا میکند. اما هرچه محتوایی را بهتر بهخاطر بسپاریم، میتوانیم خودآگاه و دقیقتر به آن رجوع کنیم و کمک بگیریم. برای همین حالا که همه از چرایی مطالعه آگاهیم، بد نیست درباره چگونگی آن بیشتر بدانیم. در این پرونده ما مرور چند تکنیک، بهتر بهخاطر سپردن محتوای کتابها را یاد میگیریم.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.