- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
محمد بهبودی نیا- تعداد بی شماری از افرادی که در دریای پر تلاطم ادبیات به درجات بالایی رسیده اند و گوهر هنر را از عمق این دریا بیرون کشیده اند، در رشته ادبیات تحصیل نکرده اند. اما با وجود این، چه در عرصه سرودن شعر و چه در عرصه پژوهش های ادبی، توجه بسیاری از صاحب نظران و عالمان این حوزه را به سمت و سوی آثار خود جلب کرده اند. یکی از این افراد، زنده یاد استاد محمد قهرمان (زاده 10 تیر 1308 در تربت حیدریه و درگذشته 28 اردیبهشت 1392 در مشهد) است. او در سرودن شعر سبک هندی به جایگاهی رسیده که بسیاری از استادان این حوزه به او لقب «صائب روزگار ما» را داده اند. اما برخی جنبه های شعری این شاعر گرانمایه تا حدودی مغفول مانده که در ادامه به دو بخش آن می پردازیم.
نفرت از درس های دانشکده
همواره از استاد محمد قهرمان، به عنوان یکی از شاعران «حلقه پنج یار خراسانی» رهبر معظم انقلاب یاد می شود. او از دوران جوانی همنشین بزرگانی مانند مهدی اخوان ثالث، عماد خراسانی، محمدرضا شفیعی کدکنی و بسیاری از شاعران نامدار زمان خود بود. در محافل شعری خراسان هم اسم و رسمی داشت. اما آن گونه که خودش می گوید در تحصیلات دانشگاهی اش در رشته حقوق به هیچ عنوان حرفی برای گفتن نداشت. در کتاب «شناختنامه استاد محمد قهرمان»در این باره از قول خودش آمده است: «نفرتی که از درسهای دانشکده حقوق داشتم سبب شد که دوره سه ساله آن را مشعشعانه در 6 سال بگذرانم و رسالهام را چهار سال بعد تحویل بدهم.»
این شاعر زاده روستای امیرآباد تربت حیدریه بود که در کودکی پدر و مادرش را از دست داده بود، بعد از به پایان رساندن تحصیلاتش از تهران به مشهد برگشت. به کلی قید ادامه مسیر در رشته حقوق را زد وتصمیم گرفت چند سالی را در روستای کوچک «خرمآباد» در نزدیکی مه ولات به کشاورزی بپردازد. بعد هم با فرشته قهرمان (نوه عموی خود) ازدواج کرد. قهرمان نیز مانند بسیاری از دوستان شاعرش پس از ازدواج برای امرار معاش مجبور شد شغل های متعددی از جمله اشتغال در بانک و ... را تجربه کند؛ اما روح ناآرام محمد قهرمان و عشق او به ادبیات، اشتغال در این کارها را پس می زد تا این که در دهم آذر 1340 به عنوان کتابدار دانشکده ادبیات مشهد مشغول کار شد، شغلی که تا زمان بازنشستگی در آن ماند و پژوهش های فراوانی از خود به یادگار گذاشت.
شعر محلی قهرمان مورد تحسین ملک الشعرا بهار
استاد قهرمان در مجلس بزرگداشت خود در انجمن فرخ، درباره سال های آغازین سرودن شعرهای محلی اش گفته است: «از سال 1324 گاهی بهتفنن، غزلی به لهجه تربتی میسرودم، غزلی را که در سال 1327 ساخته بودم برای مرحوم «بهار» خواندم و مورد تشویق ایشان قرار گرفتم، پس از آن، کار را بسیار جدی گرفتم.»
سخنانی از استاد شفیعی کدکنی در برخی محافل ادبی و رسانه ها چندین بار بازنشر شده که استاد، درباره شعر لهجه محمد قهرمان این چنین اظهار نظر کرده است: «حتی ملکالشعرا بهار آن خصوصیت یک شاعر محلی را بهصورت کامل، آن گونه که قهرمان دارد، ندارد.»
در این زمینه استاد سید مهدی زرقانی که جزو پژوهشگران و استادان شناخته شده زبان و ادبیات فارسی به شمار می آید نیز این چنین می گوید: «بین شاعران معاصر ما افراد زیادی هستند که شعر لهجه گفتهاند اما هیچیک از شاعران خراسانی که میشناسم و شعر لهجه سرودهاند، به اندازه استاد قهرمان نتوانسته روح شاعرانه شعر لهجه را کشف و تبدیل به کدهای زبانی کند؛ استاد قهرمان از این جهت شاعری بینظیر است.»
همکاری با استادان جلیل شهناز، لطفی و...
یکی از موارد دیگری که تا امروز درباره شعر استاد قهرمان کمتر به آن پرداخته شده توانایی کم نظیر این استاد مسلم شعر در سرودن تصنیف است. شاید کمتر کسی خبر داشته باشد که تا امروز خوانندگانی مانند علیرضا قربانی، سینا سرلک و ...... که از خوانندگان صاحب نام هم روزگار ما هستند، تصنیف هایی از استاد قهرمان را اجرا کرده اند. در سابقه این نوع همکاری ها نام آهنگ سازانی مانند جلیل شهناز، استاد لطفی و مرحوم خالقی نیز به چشم می خورد.
مرتضی امیری اسفندقه که خود از نام آوران عرصه شعر است کتابی به نام «فرشته مهر» گردآوری کرده و در این اثر ارزشمند به معرفی برخی آثار استاد قهرمان پرداخته است. او در یادداشتی نوشته است: «استاد بر روی آهنگهای (ملودی) خاصی از ساختههای درویشخان و که و کهها کلام گذاشته اند. سال 1370 عباس فرامرز، استاد سنتور خراسان، نواری از نواختههایشان را به استاد میدهد که بداههنوازی در شوشتری بود. استاد آهنگ را میشنوند و یک شب ناگهان متوجه میشوند که روی برخی از قسمتهای سر راست آن میتوان کلام گذاشت. به همین دلیل برای اخوان «-م. امید-» روی آن کلام میگذارند. این ترانه بعدها بر سر مزار اخوان هم اجرا شد.
چندی بعد، استاد فرامرز مشهدی چند آهنگ دیگر هم به استاد میدهد که استاد روی آن ها شعر بگذارد. بعد از هفت هشت ماه کار را استاد با علاقه پیگیری میکنند و چند ترانه و آهنگهایی را که اشعار نداشتند، بازسازی میکنند. بالاخره کار از این جا شروع میشود. بعدها نیز استاد قهرمان برای چند تکنوازی از جلیل شهناز، استاد لطفی و مرحوم خالقی شعر می گوید. در این مدت، طبق گفته خودشان، دقت داشتند که کلمات عیناً منطبق بر نغمات باشد. یعنی از پیشدرآمدها و رِنگهای استادان جاودانیاد درویشخان و علیاکبر خان شهنازی غافل نبودند.
شوق ترانهسازی آن قدر روح استاد قهرمان را تسخیر میکند که تقریباً در همان ایام روزی سه ترانه میسرودند و حتی به سراغ رِنگهای دلگشا و تکضربی از ضربیهای شور هم رفتهاند. یعنی استاد در این مجموعه نگاه عمیقی به شعر و موسیقی در حوزه ترانه و تصنیف با نگاهی به آثار جهانی موسیقی ایران داشته اند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
هر وقت اسم ژاپن به گوشمان میرسد ذهن برخی از ما میرود سراغ سریالهای خاطرهانگیز دهه شصتی و شخصیتهای معروفش مثل «اوشین» و «هانیکو». برای خیلی از ما ژاپن برابر است با پیشرفت، تلاش و کار. خیلیها با شنیدن اسم این کشور یاد هموطنانی میافتیم که سالها قبل برای کار به این کشور رفتند. خیلیها ژاپن را با سینمای این کشور و آثاری مثل سری فیلمهای «گودزیلا» و خیلیها با انیمههای جذابش میشناسند. بعضیها با لوازم خانگی و عدهای هم با پویانماییهایی که روزگاری تمامی نداشت؛ از قصههای اروپایی مثل «بچههای مدرسه والت» تا چوبین و حتی «فوتبالیستها» همگی ژاپنی بودند. شاید خاطرات ما از ژاپن متفاوت باشد اما همه در یک چیز مشترک هستیم. ایرانی را پیدا نمیکنید که در زندگیاش محصول فرهنگی یا فناوری ژاپن را استفاده نکرده باشد و بهنوعی با این کشور حس بیگانگی داشته باشد. کشوری که مردمش را با تلاش زیاد و احترام به سنتها میشناسیم و طی چند ماه اخیر هم سریال محبوب و جذاب «شوگان» با تاکید روی سنتهای این کشور، عمیقتر از هر زمانی ژاپن را به ما معرفی کرد. درباره دلایل پیشرفت ژاپن، اقتصادش، حتی صنعت ساختمانسازی این کشور که سازههای معروف و ضدزلزله دارد زیاد گفتهایم و خواندهایم اما اینبار سفری متفاوت به دل این کشور خواهیم داشت. در دل آداب و رسوم مردمش، سفری به دل سبکزندگی روزمره ژاپنیها.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سید خلیل سجادپور-پلیس مشهد باند خرید کارت های بانکی سرقتی را درحالی متلاشی کرد که مشخص شد سرکردگان مافیای کلاهبرداری های گسترده از طریق فضای مجازی در خارج از کشور لانه کرده اند.
جانشین رئیس پلیس خراسان رضوی روز گذشته در تشریح دستگیری اعضای باند کلاهبرداری و خرید و فروش کارت های بانکی سرقتی به خبرنگار روزنامه خراسان گفت:چند روز قبل مردی از اهالی شاهین شهر اصفهان در حالی که حکم جلب پیرزنی 80 ساله را در دست داشت،به پلیس مشهد مراجعه کرد و از کلاهبرداری210 میلیون تومانی از طریق فروش خودرو در سایت دیوار پرده برداشت.
سرتیپ دوم احمد نگهبان افزود: با توجه به حساسیت موضوع و شناسایی مخفیگاه پیرزن 80 ساله در غرب مشهد،بلافاصله گروه تخصصی از افسران دایره تجسس کلانتری الهیه با هدایت و نظارت مستقیم سرهنگ محمد فیاضی(رئیس کلانتری الهیه)وارد عمل شدند و به پیگیری پرونده پرداختند اما وقتی پیرزن80ساله با دستور قضایی بازداشت شد در همان لحظات اولیه بازجویی پسر معتادش را به پلیس لو داد وگفت:پسر 44ساله ام که به مواد مخدر اعتیاد دارد،کارت بانکی مرا سرقت کرده و من هم به خاطر حفظ آبرویم این موضوع را پیگیری نکردم با وجود این،من فعالیتی در فضای مجازی ندارم و از مبلغی هم که به کارت بانکی ام واریز شده است چیزی نمی دانم!این مقام ارشد پلیس خراسان رضوی اضافه کرد:با اظهارات منطبق با واقعیت پیرزن،بی درنگ عملیات دستگیری «محسن-ع»در دستور کار قرارگرفت ونیروهای انتظامی با هماهنگی های قضایی موفق شدند پسر پیرزن را در یکی از پاتوق ها دستگیر کنند و به مقر انتظامی انتقال دهند.این متهم در بازجویی های فنی اعتراف کرد کارت بانکی مادرش را سرقت کرده وآن را در قبال دریافت 700هزار تومان به مردی در محله نهضت فروخته است که در زمینه خرید و فروش کارت های بانکی معتادان کارتن خواب و کارت های سرقتی فعالیت دارد.سردار نگهبان تصریح کرد:این ماجرا حکایت از آن داشت که پلیس با یک باند زیر زمینی و مافیایی کلاهبرداری روبه رو شده است،بنابراین شیوه عملیات تغییر کرد و موضوع در چند شاخه اطلاعاتی بررسی شد. به همین دلیل افسران تجسس در پوشش فروش کارت سرقتی با «صفا-ح»تماس گرفتند وبا بیان فروش وسوسه انگیز چند کارت بانکی،او را به محل قرار صوری کشاندند. جانشین فرمانده انتظامی خراسان رضوی ادامه داد:به محض این که مرد جوان وارد کمین نیروهای انتظامی شد،حلقه های قانون نیز بر دستان وی خودنمایی کرد و در عملیات بازرسی نیز 9قطعه انواع کارت بانکی سرقتی،چندقطعه سیم کارت و 3دستگاه گوشی تلفن بدون سیم کارت کشف شد که فقط از شبکه واتساپ آن استفاده می شد.سرتیپ دوم احمد نگهبان با اشاره به شگردهای مکارانه از فضاهای مجازی برای دستبرد به حساب های بانکی مردم خاطرنشان کرد:این متهم نیز در اعترافات خود مدعی شد کارت های بانکی را برای فروش به فردی به نام «حسین»خریداری می کند واو تنها یک واسطه سودجو است چراکه همه کارت ها را برای انجام کلاهبرداری های گسترده به آن فرد تحویل می دهد اما گروه دیگری از این شبکه مافیایی در فضای مجازی فعالیت دارند و در شهرهای مختلف کشور،تصاویر خودروهایی را در سایت های واسطه گر به نمایش می گذارند و مدعی فروش زیر قیمت می شوند اما بعد شماره کارت های بانکی سرقتی را در اختیار خریدار می گذارند و به محض واریز وجه آن را برداشت می کنند و در همان هنگام نیز تصویر خودرو را حذف کرده و از سایت واسطه گر خارج می شوند.این فرمانده حافظان امنیت در پلیس خراسان رضوی اضافه کرد:بررسی های بیشتر پلیس نشان داد که سرکردگان این شبکه مافیایی در یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس لانه کرده اند و از طریق شبکه های اجتماعی مانند واتساپ به جرایم خود در فضاهای مجازی و کلاهبرداری از مردم ادامه می دهند.سردار نگهبان با اشاره به اقدامات پلیس برای شناسایی این افراد در خارج از کشور خاطرنشان کرد:واکاوی در شگردهای دیگر اعضای این باند برای سرکیسه کردن طعمه های مجازی نشان داد که یکی از اعضای باند تصویری با پوشش افسر ارشد نیروی انتظامی در پروفایل خود قرار داده بود و زمانی که با درخواست خرید از سوی طعمه خود مواجه می شد برای جلب اعتماد وی،عکسی از کارت شناسایی جعلی فراجا را نیز برای طعمه می فرستاد. وی می گفت:در برخی از موارد نیز اعضای این باند مافیایی با تبلیغ ماساژ در شبکه تلگرام در منطقه شریعتی و نهضت،بیعانه هایی را دریافت می کردند و سپس طرف مقابل را در فهرست سیاه گوشی خود قرار می دادند که تحقیقات درباره دیگر جرایم آن ها همچنان ادامه دارد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مجاور-با اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری هیچ یک از ۴ نامزد موفق به کسب حد نصاب (نصف به اضافه یک) نشدند و کار به دور دوم کشیده شد که جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ - همین هفته- برگزار میشود. این دومین بار در تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران است که رئیس جمهوری در مرحله دوم تعیین میشود و به خاطر همین سابقه، هواداران سعید جلیلی امیدوارند اتفاق سال ۱۳۸۴ تکرار شود که هاشمی رفسنجانی اگرچه در مرحله اول پیشتاز بود ولی بازی را در مرحله دوم به محمود احمدینژاد واگذار کرد. امید اصلی برای مسعود پزشکیان اما این است که هم ممکن است بخشی از آرای محمد باقر قالیباف به سوی پزشکیان سوق پیدا کند و هم مهمتر از آن آرای خاموش بیدار و به جانب او روانه شود.در واقع به نظر می رسد پزشکیان در دور دوم با جلیلی کار سختی پیش رو ندارد به شرطی که بتواند آرای مردد را پای صندوق رای بیاورد. زمان برای اصلاح طلبان کم است و نمی توانند در مدت کم پیام خود را به جامعه برسانند و بسیج انتخاباتی ایجاد کنند. اما ایجاد دو قطبی با جلیلی می تواند کار آن ها را هموارتر کند. حالا یک مرزبندی و صف بندی جدی و مشخص تری میان اردوگاه اصولگرایی و اصلاح طلبی در جهت پیروزی در راند دوم شکل گرفته است. در همین راستا و در خصوص جزئیات و میزان آرای هر یک از نامزد ها بنا بر اعلام سخنگوی ستاد انتخابات کشور جزئیات شمارش آرا به این شرح است:
تعداد شعب شمارش شده: ۵۸۶۴۰ شعبه از ۵۸۶۴۰ شعبه
تعداد آرای شمارش شده : ۲۴.۵۳۵.۱۸۵ رأی
مسعود پزشکیان: ۱۰.۴۱۵.۹۹۱ رأی/ 42.45 درصد
سعید جلیلی: ۹.۴۷۳.۲۹۸ رأی/ 38.61 درصد
محمدباقر قالیباف: ۳.۳۸۳.۳۴۰ رأی/ 13.79 درصد
مصطفی پورمحمدی: ۲۰۶.۳۹۷ رأی/ 0.84 درصد
در همین راستا احمد وحیدی وزیر کشور در نشست خبری پس از پایان دور اول انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری، گفت: ما یک بار دیگر در چند ماه گذشته توانستیم همگی باهم یک موفقیت را پشت سر بگذاریم.انتخاباتی با امنیت کامل، سلامت کامل، رقابت جدی و حضور ارزشمند مردم پای صندوقهای رای انجام شد. وزیر کشور با اشاره به برگزاری ۳ انتخابات طی چند ماه گذشته، افزود: حضور مردم در انتخابات فعلی هم بسیار مغتنم بود و در مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری نیز مورد توجه خواهد بود.وزیر کشور همچنین در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد: با توجه به این که پیش بینی میشد انتخابات به دور دوم کشیده شود، تعرفه به میزان لازم به سایر کشورها ارسال شده است.وی گفت: کانادا به رغم ادعای حمایت از دموکراسی اجازه نداد، اخذ رای از ایرانیان خارج از کشور در انتخابات ریاست جمهوری انجام شود و بعید است در دور دوم هم مجوز برگزاری انتخابات را صادر کنند.
حمایت تمام قد قالیباف و دیگر اصولگرایان از جلیلی
وحیدی همچنین در خصوص زمان بندی تبلیغات ریاست جمهوری یادآور شد: «تبلیغات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوریرا از امروز تا روز چهارشنبه خواهیم داشت؛ روز پنج شنبه سکوت تبلیغاتی خواهد بود و روز جمعه انتخابات برگزار میشود.» در خصوص کم و کیف تبلیغات تلویزیونی نیز دبیر ستاد انتخابات صدا و سیما اعلام کرد: «جلسه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری تشکیل و درباره برگزاری مناظرههای رو در رو و شیوه تبلیغات تلویزیونی مرحله دوم انتخابات تصمیمگیری و جمعبندی خواهد شد.» پیش بینی می شود با توجه به حضور تنها دو نامزد در مرحله دوم شاهد دوئل مناظراتی میان پزشکیان و جلیلی باشیم. موضوعی که ستاد جلیلی نیز خواهان آن شده و در نامه ای به سیمای ملی اعلام کرده است که «برگزاری چنین مناظره ای حتما به افزایش شور انتخاباتی و مشارکت مردم کمک می کند.» در این میان اما پس از راهیابی سعید جلیلی به دور دوم به نظر جریان اصولگرایی نیز انسجام لازم را به اجبار پیدا کرده است. در همین باره شورای ائتلاف نیروهای انقلاب با صدور بیانیهای ضمن تقدیر از حضور مردم در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری حمایت خود را از سعید جلیلی اعلام کرد. دیگر کاندیداهای اصولگرا نیز حمایت خود را از سعید جلیلی اعلام کرده اند. در مهم ترین پیام محمد باقر قالیباف اعلام کرد: «راه هنوز پایان نیافته است و علی رغم این که اینجانب برای شخص آقای پزشکیان احترام قائل هستم، اما به دلیل نگرانی از برخی اطرافیان ایشان، از همه نیروهای انقلابی و حامیان خود میخواهم که کمک کنند تا جریانی که مسبب بخش مهمی از مشکلات اقتصادی و سیاسی امروز ما ست،به عرصه قدرت باز نگردند لذا همه باید تلاش کنیم تا نامزد جبهه انقلاب آقای جلیلی به عنوان رئیس دولت چهاردهم انتخاب شوند.» این بیانیه و حمایت قالیباف را اما بسیاری از اکانت ها و کاربران اصولگرا نشانه ای از اخلاق مداری او علی رغم تمام اهانت ها و تهمت هایی که به او زده بودند، عنوان کردند. سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی نیز در صفحه توئیتری (ایکس) خود نوشت:««و لا تکونوا کالذین تفرقوا و اختلفوا من بعد ما جاءهم البینات...» وظیفه امروز همه دلسوزان حمایت از کاندیدای جبهه انقلاب است. از ملت بزرگ ایران، هوادارانم و از سایر برادرانم آقایان قالیباف، زاکانی و ستادهای انتخاباتی ایشان میخواهم از برادر گرانقدر آقای دکتر سعیدجلیلی حمایت کنند.» علیرضا زاکانی دیگر نامزد اصولگرا نیز اظهار کرد: «هفته پیش رو، مهمترین و سرنوشتسازترین روزهای جبهه انقلاب است. آقای دکتر سعیدجلیلی تنها مصداق اصلح خواهد بود. اکنون وظیفه همگان به ویژه تمام ستادها و هواداران اینجانب است تا تمام تلاش خویش را به کار گیرند و علاوه بر خویش، دیگران را هم برای رای به جلیلی در دور دوم متقاعد و آرای بیشتری جلب کنند.» محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور در دولت ابراهیم رئیسی و فرمانده پیشین سپاه از سعید جلیلی حمایت کرده است.
صدر نشینی پزشکیان و امیدواری دوچندان اصلاحات
اردوگاه اصلاح طلبی هم خود را آماده رویارویی با نماینده اصولگرایان کرده است و امید به پیروزی توان آنان را دو چندان. در همین باره محمود صادقی نوشته است:«در انتخابات چهاردهم باوجود مشارکت ۴۰ درصدی، دکتر پزشکیان اکثریت آرا را به دست آورد. این پیروزی بزرگی برای او و برای اصلاحطلبان است. پزشکیان میتواند با جلب آرای بخشی از کسانی که به هر دلیل در مرحله اول رأی ندادند و بخش تکنوکرات و میانه آرای قالیباف پیروز مرحله نهایی باشد.» ابطحی رئیس دفتر دولت اصلاحات نیز نوشت:
« نتیجه [انتخابات] پزشکیان و جلیلی، دو مسیر کاملا جدا در برابر ملت قرار داده، رنج و رفاه فرزندانمان تا اندازه زیادی در انتظار مرحله دوم انتخابات است.» حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی نیز با تاکید بر این که پزشکیان در مرحله اول درخشش فوقالعادهای داشت، گفت: اختلاف نظری که امروز بین رأی دهندگان به آقای قالیباف با آقای جلیلی وجود دارد، از شکاف بین اصلاحطلبان و آقای جلیلی بسیار عمیقتر است.اگر آقای جلیلی قادر بود اصولگرایان را نمایندگی کند، میتوانست در مرحله اول این کار را بکند. وقتی کسی در مرحله اول نتوانست این ائتلاف را به وجود بیاورد، حتما در مرحله دوم بسیار ضعیفتر ظاهر خواهد شد. ملت ایران متوجه نیاز امروز کشور به استقرار یک دولت ملی و فراگیر و دوری از تنگنظری و تندروی هست. ملت ایران ان شاء ا... آینده خودشان را با رأی قاطع به جناب آقای پزشکیان رقم خواهند زد؛ که ایشان هم متعهد به تشکیل یک دولت فراگیر و ملی هستند. پیروزی بسیار نزدیک است و گام آخر را همه با هم، با استواری برمیداریم.» مهدی رنجبران نیز با هشتگ «برای ایران» نوشت: «مشارکت شد ۴۰ درصد و این اصلا خوب نیست اما فرصت یک هفته ای هست تا مثل وزنه برداران دوضرب وزنه سنگین رو بزنیم و ان شاءا... یک مشارکت بالا ( مثلا ۶۰ درصد) رقم بزنیم.احتمال زیاد برخی می گویند زهی خیال باطل اما من مطمئنم فقط از این راه به نتیجه می رسیم.» پزشکیان نیز بعد از اعلام نتیجه انتخابات ۱۴۰۳ در پیامی نوشت: از اعماق وجودم به زنان، مردان، دختران، پسران و فرزندان ایران عزیزم درود میفرستم/ از این که نتوانستم در مدت کوتاه فرصت تبلیغات و گفتوگوها خدمت مردم در تمام استانها برسم، شرمندهام/ ما باید یک بار دیگر برخیزیم و طرحی نو دراندازیم.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
چالش جایگزینی بایدن
همزمان با عملکرد ضعیف بایدن در اولین مناظره، نیویورک تایمز از او خواست کناره گیری کند.60درصد دموکرات ها نیز درنظرسنجی آکسیوس خواستار روی کار آمدن گزینه ای دیگر شده اند. چگونه می توان بایدن را جایگزین کرد؟
شرح عکس:
کامیار-عملکرد جو بایدن در اولین مناظره تلویزیونی رقابت های 2024 به حدی تردیدآمیز بوده است که حتی بسیاری در میان دموکراتها خواستار کناره گیری رئیس جمهور از کمپین انتخاباتی و تعیین یک نامزد دیگر به جای او شدهاند.بر اساس نظرسنجی تارنمای خبری آکسیوس ، ۶۰ درصد رایدهندگان آمریکایی با انتخاب یکی از دو گزینه «قطعا» یا «احتمالا» بر این باورند که حزب دموکرات میبایست کاندیدایی دیگر را به جای جو بایدن معرفی کند.در یک مقاله و اظهار نظر بحث برانگیز نیز، هیئت تحریریه روزنامه نیویورک تایمز از بایدن خواست تا رقابت ریاست جمهوری را ترک کند! به هر روی، دموکرات های نگران از نتایج انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر آمریکا، ممکن است از نامزدی جو بایدن، رئیس جمهوری کنونی صرف نظر کنند اما با این وجود لازم است که او اولین قدم را در این زمینه بردارد.چند دقیقه پس از پایان اولین مناظره بایدن 81 ساله با دونالد ترامپ که پنج شنبه شب در شبکه خبری سی ان ان برگزار شد، مفسران این شبکه آشکارا درباره احتمال جایگزین شدن فرد دیگری به جای او سخن گفتند.لغزشهای کلامی، صدای ضعیف او (که کمپینش می گوید به دلیل سرماخوردگی بوده) و پاسخهای گاه نامفهومش به حملات ترامپ، این پرسش را طرح کرده که آیا راهی وجود دارد که فرد دیگری را به جای بایدن به عنوان نامزد اصلی حزب دموکرات معرفی کرد؟در پاسخ باید گفت که این کار به سختی ممکن است؛ با وجود این، همچنان راهی برای انجام آن قبل از ماه نوامبر وجود دارد.در چارچوب مقررات حزب دموکرات، سیستمی وجود دارد که بر اساس آن، حزب میتواند در صورت انصراف نامزد کنونی، فرد جدیدی را جایگزین او کند. البته از آن جا که این روند، ناخوشایند و پیچیده است برای دههها مورد توجه قرار نگرفته است.پیش از این در همه 50 ایالت آمریکا انتخابات مقدماتی برگزار شده و بایدن نیز رای اکثریت نمایندگان ایالتی را به دست آورده است؛ به همین دلیل اکنون فقط خود بایدن می تواند با انصراف از نامزدیاش آن هم قبل از برگزاری کنوانسیون ملی دموکراتها در 19 اوت، این امکان را برای نمایندگان ایالتی فراهم کند تا به فرد دیگری رای دهند.در غیر این صورت هیچ مکانیسمی وجود ندارد که بتوان بایدن را کنار گذاشت. مشکل این است که اگرچه مطابق با مقررات این حزب، دیگر نامزدها همچنان این فرصت را دارند تا قبل از برگزاری کنوانسیون ملی دموکرات ها در ماه اوت برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شوند، اما تقریبا غیرممکن است که تا زمانی که بایدن بر نامزدیاش پافشاری می کند، فرد دیگری برای این پست نامزد شود.علاوه بر خودداری شخصی او، یک مشکل دیگر نیز وجود دارد: بایدن حدود 95 درصد از حدود 4 هزار رای نمایندگان حزب را در انتخابات مقدماتی به دست آورده است و اکنون درباره تعهد این افراد به تداوم حمایت از بایدن، دو دیدگاه مختلف وجود دارد.پولیتیکو در گزارشی نوشت که این افراد با وجود دادن رای به بایدن، متعهد به حمایت از او نیستند و هیچ الزام قانونی برای رای دادن دوباره به بایدن ندارند. اما از آن جایی که کمپین انتخاباتی بایدن در انتخاب این نمایندگان در کنوانسیون های ایالتی در سراسر کشور نقش داشته، احتمال این که این نمایندگان در صورت حضور بایدن، به نامزد دیگری رای دهند بسیار پایین است.آسوشیتدپرس نیز نگاه دیگری دارد و معتقد است که مطابق با قوانین حزب دموکرات، نمایندگانی که به بایدن رای دادند همچنان موظف به حمایت از او در کنوانسیون ملی آتی حزب هستند؛ مگر این که او به آن ها بگوید که رقابت را ترک میکند.با این همه اصلیترین چالش همچنان باقی مانده: تا قبل از برگزاری کنوانسیون ملی دموکراتها در شیکاگو که نامزد حزب را به صورت رسمی انتخاب میکنند، بایدن تنها کسی است که میتواند تصمیم بگیرد آیا میخواهد انصراف دهد یا خیر.اما او حتی پس از این مناظره ضعیف، نشان داد که هیچ برنامهای برای انصراف ندارد و بلافاصله پس از ترک صحنه مناظره به حامیانش در آتلانتا گفت: بیایید به راهمان ادامه دهیم.لورن هیت، سخنگوی کمپین انتخاباتی بایدن نیز روز جمعه به طور واضح گفت: البته که او کنار نمی رود. فشار دموکرات های محافظه کار را نیز نباید فراموش کرد که اعلام کردهاند چنان چه بایدن ناگهان رقابت را ترک کند، شکایتهایی را در سراسر کشور تنظیم خواهند کرد و قانونی بودن نام نامزد دموکرات را در برگههای رای، زیر سوال خواهند برد.
-----------------------------------------------
سیگنال منفی اتحادیه اروپا به مسکو و تهران
کایا کالاس، نخستوزیر استونی قرار است در بروکسل نقش قدرتمندی در سیاست خارجی برعهده بگیرد
معرفی خانم کایا کالاس، نخستوزیر کشور استونی، در مقام دیپلمات ارشد تازه اروپا و جانشین جوزپ بورل، نتیجه گرایش به راست در قاره سبز و نقطه عطفی تازه در مسیر سیاست خارجی اتحادیه بعد از چند دوره تصدی چپها بر سکان سومین پست اجرایی مهم آن است. پیش از خانم کالاس، سکان سیاست خارجی اتحادیه اروپا یکسره به نمایندگانی از چپ میانه سپرده شده بود که در ترکیب پارلمان اروپا اکثریت داشتند.پست بااهمیت «نماینده ارشد اتحادیه در امور سیاست خارجی و امنیتی» که در ابتدا با عنوان وزیرخارجه اتحادیه هم از آن نام برده میشد، بعد از «پیمان آمستردام» در اکتبر ۱۹۹۷ شکل گرفت و تصدی آن در سال ۱۹۹۹ به مدت 10سال به خاویر سولانا، سیاستمدار سوسیالیست اسپانیایی، سپرده شد.خانم کاترین اشتون، وزیرخارجه پیشین دولت کارگری و سوسیالیست بریتانیا، از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ ، فدریکا موگرینی، سیاستمدار چپ ایتالیایی (با سابقه عضویت در حزب کمونیست) از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۱۹ و جوزپ بورل، سیاستمدار چپ اسپانیایی، از سال ۲۰۱۹ تاکنون پست دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا را که ریاست اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه را نیز عهدهدار است، در اختیار داشتهاند.دیپلماتهای ارشد اتحادیه بهدلیل اتخاذ مواضع سیاسی خاص در دوره تصدیشان مورد انتقاد قرار گرفتهاند، ازجمله مواضع نرم خانم موگرینی بعد از اشغال شبهجزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ دربرابر مسکو که واکنشهای تندی را بهخصوص از سوی کشورهای اروپای شرقی برانگیخت. خانم موگرینی البته بهدلیل ایفای نقش تسهیلکننده در مذاکرات هسته ای سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ میان ایران و پنج قدرت جهانی از سوی حامیان قرارداد ستوده شد و سفر وی به ایران و حضور در مجلس شورای اسلامی و گرفتن عکس یادگاری با نمایندگان نیز سوژهای داغ در رسانههای اجتماعی شد.جوزپ بورل مقام کنونی سیاست خارجی اتحادیه اروپا که جای خود را به خانم کالاس میدهد، درخصوص برنامه هسته ای ایران از تقابل جدی با تهران خودداری کرد اما به نظر می رسد کایا کالاس، نخستوزیر استونی که به عنوان یکی از سرسختترین منتقدان روسیه در اتحادیه اروپا شناخته میشود، قرار است در بروکسل نقش قدرتمندی در سیاست خارجی برعهده بگیرد؛ اقدامی که سیگنال منفی به مسکو و حتی تهران تفسیر میشود.
------------------------------------------------------------
ورود تراکتور به ماجرای جنجالی فسخ بیرو
بیرانوند در دوراهی محرومیت یا بازگشت بدون شرط!
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گروه اقتصاد- با مشخص شدن نتایج نخستین دور انتخابات چهاردهم، دور تازه و فشرده رقابت انتخاباتی مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در هفته جاری آغاز شد؛ دو کاندیدا که آن ها را می توان چکیده ای از دو طیف اصولگرا و اصلاح طلب دانست. در این هفته منتهی به دور دوم انتخابات، از یک سو باید منتظر وعده های صریح این دو نامزد برای جلب رای بود و از سوی دیگر به چالش کشیدن رویکردهای پیشین این دو نفر را به انتظار نشست. با این اوصاف، در گزارش امروز نگاهی به برخی مواضع اقتصادی جلیلی و پزشکیان خواهیم داشت. مواضعی که در هفته های اخیر و به مدد برنامه های جدید رسانه ملی نظیر میزگردها و مناظره های اقتصادی رنگ و بوی تازه ای به رقابت های انتخاباتی بخشید و بیش از دوره های قبل، مردم را با نوع نگاه و برنامه های نامزدها آشنا ساخت.
پزشکیان: «برای ایران، با ایرانیان، بر اساس حق و عدالت»
مسعود پزشکیان که از دنیای طبابت و نیز نمایندگی 4 دوره مجلس در دوره های قبل پای به رقابت های انتخاباتی گذاشت، در ابتدا تکیه محسوسی بر نظرات کارشناسان اقتصادی داشت که آن را می شد در میزگرد اقتصادی وی نیز دید. بهخصوص آن جایی که گفت: «کارشناسان باید بنشینند با هم بحث کنند هر تصمیمی که گرفتند با مردم صحبت کنند و اول این دغدغه را داشته باشند که مردم صدمه نبینند، بعد با مشارکت مردم اجرا کنند.» با این حال به نظر می رسد به تدریج شاکله مواضع اقتصادی وی بیشتر نمایان شده است.
ریشه مشکلات اقتصادی در سیاست خارجی
یک رویکرد قابل ملاحظه در مواضع پزشکیان را می توان در تاکید وی بر رشد اقتصادی در فرایند ارتباط با دنیا بیان کرد. وی در مورد اف ای تی اف می گوید حتی دیپلماسی منطقهای و مبادله بانکی با چین هم بدون تصویب FATF به درد نمیخورد؛ چراکه آمریکا با بردن یک قطعنامه به سازمان ملل میتواند ما را فلج کند؛ قدم اول مقابله با رانت، فساد، رشوه و قاچاق وجود FATF داخلی است. باید نوع سیاست و تعاملمان با دنیا را عوض کنیم، به بازارهای جهانی وارد شویم و نگاه خصمانه نداشته باشیم.
لغو همه تحریم ها و بازگشت به همه تعهدات عملی نیست
در ادامه رویکردهای جهانی، پزشکیان معتقد است که در حوزه تحریم ها، شعار «لغو همه تحریمها و بازگشت به همه تعهدات» عملی نیست؛ چراکه آمریکا به منابع کشورهای دنیا نیاز دارد. از سوی دیگر سیاست معامله با شرق سیاستی درست است اما چرا برای اقتصاد بیمار، صنعت، بانکداری و کشاورزی به سراغ اروپا نرویم؟ پزشکیان همچنین در توئیتی انتخاباتی نوشت :« [تحریم های] شعب ابیطالب در صدر اسلام، ۳ سال طول کشید نه ۴۰ سال!ضمن این که پیامبر(ص)، اصحاب آن حضرت و همه مردم در تحریم، گرسنگی و انواع سختی ها قرار داشتند؛ نه مثل حالا که قاطبه مردم در شعب ابیطالب قرار دارند اما عموم مسئولان و خانواده های آن هاو کاسبان تحریم در قلعه های امن، در ناز و نعمت زندگی می کنند و از مردم انتظار دارند در شرایط سخت زندگی کنند.»
اجرای برنامه های توسعه مهم تر از برنامه های انتخاباتی
ارائه نکردن برنامه یکی از انتقادات مطرح شده در خصوص پزشکیان بود. با این حال او در مناظره دوم، اجرای برنامه های توسعه را که بر اساس سیاست های کلی مقام معظم رهبری نوشته شده، مهم تر از برنامه های مجزای انتخاباتی دانست.
ظرفیت اقتصاد دیجیتال
پزشکیان با تاکید بر این که ظرفیت اقتصاد دیجیتال برای رشد در ایران قابل توجه است، اظهار کرد: این ظرفیت می تواند در شرایط تحریم راهگشا باشد. پیشران این فاصله ۸ درصد (بین پوسته صنعت دیجیتال ایران و اروپا) استارت آپ ها هستند. ما با فیلترینگ بستر مهاجرت را در استعدادها مهیا کردیم. یعنی اجازه دادیم مغزها بروند... با اعمال فیلترینگ بسیاری از مشاغل را از دست دادهایم.
لزوم پاسخگویی دستگاه ها
وی معتقد است که در کشور ما هر وزارتخانه ای برای خودش کار می کند، بعضاً به قانون عمل نمی کند و مورد بازخواست واقع نمی شود. وی در میزگرد اقتصادی گفت: سال ۱۳۷۸ قانون کد ملی و کدپستی و ماده ۱۶۹ مالیات ها را نوشتند ولی اجرا نکردند. همین ها را اجرا می کردند مگر می شد دزدی کرد؟ ... در بنگاه از اقوام خودشان نیرو و مدیر می گذارند و بنگاه ضرر می کند و فوق العاده مدیریت هم می گیرند.
لزوم واردات خودروهای کم مصرف در صورت افزایش قیمت بنزین
این نامزد ریاست جمهوری میگوید هر مداخله و هر تصمیمی برای مردم با نظر آنان خواهد بود. اگر روزی قیمت بنزین بالا رود باید ماشینهایی وارد کنیم که کم مصرف هستند و مردم را مجبور به خرید ماشینهایی با مصرف سوخت بالا نکنیم. این گونه خودروسازان به خود میآیند.
سایر مواضع اقتصادی
پزشکیان تاکید کرده که با اقتصاد و قیمت گذاری دستوری مخالف است. وی مدعی شده که میتوان به هر نفر ۱۰ میلیون تومان یارانه داد که نیازمند مدیریت تورم و شاخصها، انسجام داخلی، و رسیدن به زبان و نگاه مشترک و همچنین دیدن مردم محروم است. وی همچنین به لزوم همسانسازی فاصله میان تورم با نرخ دستمزدها اشاره کرده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
وحید تفریحی - همه شاخص ها بر مدار رونق است؛ از فروش و تعداد مخاطب گرفته تا تعداد اکران ها و فیلم هایی که روی پرده سینما رفت. کارنامه بهاری سینماهای کشور از یک گزاره حکایت دارد و آن چیزی نیست جز «رونق». به گزارش «خراسان»، بررسی عملکرد سینماهای کشور طی سه ماه ابتدایی امسال حاکی از رشد قابل توجه شاخص های اصلی عملکردی آن در مقایسه با سال گذشته است، از جمله مهم ترین این شاخص ها میزان فروش و تعداد مخاطبان سینماهای کشور است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ترتیب با رشد 82 و 38 درصدی همراه بوده است؛ آماری که از اقبال بیش از پیش مردم به هنر هفتم حکایت دارد. به بهانه تجمیع آمارهای فروش در بهار امسال، به بررسی آمار و ارقام در این زمینه پرداختیم تا کارنامه بهاری سینماهای کشور را مورد ارزیابی قرار دهیم.
گیشه 498 میلیاردی در 3 ماه
بررسی و تحلیل داده های سامانه سمفا (سامانه مدیریت فروش و اکران سینما) نشان می دهد که سینماهای کشور طی 3 ماه ابتدای امسال در مجموع 497 میلیارد و 916 میلیون و 242 هزار تومان فروش را به ثبت رسانده اند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که میزان فروش سینماهای کشور 273 میلیارد و 242 میلیون و 695 هزار تومان بوده، حاکی از رشد 82 درصدی عایدی گیشه سینماهای کشور است. مقایسه میزان فروش سینماها طی بهار امسال با مدت مشابه سال 1401 (124 میلیارد و 650 میلیون تومان) نیز از رشد 300 درصدی فروش حکایت دارد.در میزان جذب مخاطب نیز کارنامه بهاری سینماهای کشور مثبت بوده است؛ طی سه ماه ابتدای امسال در مجموع 8 میلیون و 668 هزار و 142 نفر جذب سینماهای کشور شدند، این رقم در مدت مشابه سال گذشته 6 میلیون و 264 هزار و 917 نفر و در سال 1401 نیز 3 میلیون و 856 هزار و 816 نفر بوده که مقایسه این آمار نشان از رشد 38 درصدی تعداد مخاطبان سینماهای کشور طی امسال در مقایسه با پارسال و رشد 124 درصدی در مقایسه با سال 1401 است.همچنین تعداد سئانس های سینماهای کشور طی بهار امسال 206 هزار و 187 مورد بوده که این رقم در بهار سال های 1402 و 1401 به ترتیب 159 هزار و 98 سئانس و 166 هزار و 975 سئانس بوده است.
سینماهای کدام استان ها بیشتر فروختند؟
بررسی داده های سامانه سمفا نشان می دهد که طی بهار امسال بیشترین فروش سینماهای کشور به ترتیب مربوط به استان های تهران، خراسان رضوی و اصفهان بوده ؛ میزان فروش این 3 استان طی 3 ماه ابتدای امسال به ترتیب 233 میلیارد و 810 میلیون، 52 میلیارد و 144 میلیون و 37 میلیارد و 412 میلیون تومان بوده است. پس از این سه استان نیز استان فارس با 31 میلیارد و 86 میلیون و استان البرز با 26 میلیارد و 109 میلیون تومان فروش قرار دارند.
پرفروش ترین فیلم بهار امسال کم فروغ تر از بهار پارسال!
با وجود این که میزان کل فروش سینماهای کشور طی بهار امسال 82 درصد بیشتر از بهار 1402 بوده اما رتبه اول جدول فروش فیلم های سینمایی طی سه ماه ابتدای امسال میزان فروش کمتری از رتبه اول جدول فروش بهار 1402 داشته است؛ طی بهار امسال فیلم سینمایی تمساح خونی به کارگردانی جواد عزتی با ثبت فروش 136 میلیارد و 731 میلیون و 164 هزار تومان توانست رتبه اول جدول فروش گیشه بهاری را به خود اختصاص دهد اما این فیلم در مقایسه با پرفروش ترین فیلم بهار پارسال که فسیل بود، حدود 48 میلیارد کمتر فروش داشته است! به هر حال 5 فیلم پرفروش سینماهای کشور طی بهار امسال در مجموع حدود 438 میلیارد تومان فروش داشته اند که 88 درصد کل فروش سینماهای کشور را شامل می شود. بعد از تمساح خونی که رتبه اول جدول فروش گیشه بهاری سینماهای استان را به خود اختصاص داده است، فیلم سینمایی «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی قرار دارد که طی این 3 ماه، 104 میلیارد و 15 میلیون تومان فروش در مجموع 32 هزار و 239 سئانس داشته است. رتبه سوم جدول فروش نیز به یک فیلم کمدی دیگر اختصاص دارد؛ «تگزاس 3» به کارگردانی سید مسعود اطیابی که این فیلم فروش 96 میلیارد و 788 میلیون تومانی را طی بهار به ثبت رساند. رتبه های چهارم و پنجم پرفروش ترین های بهار امسال هم به ترتیب به فیلم های «سال گربه» با 57 میلیارد و 524 میلیون تومان و «بی بدن» با 42 میلیارد و 939 میلیون تومان فروش اختصاص دارد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
صادق غفوریان-در پی صدور حکم آزادسازی نرخ بلیت پروازهای داخلی توسط دیوان عدالت اداری در اواخر خرداد و به دنبال آن افزایش نرخ پروازها، روزگذشته وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد که به دنبال توقف آزادسازی نرخ پروازهای داخلی هستیم.
افزایش بی رویه قیمت پروازها تا 100 درصد با آزادسازی
اگرچه آزادسازی نرخ ها در شرایط استاندارد، یک روش علمی و معقول به منظور رقابتی سازی عرضه و در مواردی کاهش قیمت ها می شود، اما وقتی میدان عرضه و تقاضا با هم همخوانی ندارد و عرضه نسبت به سبد تقاضا کمتر است، آن چه در عمل رخ می دهد، افزایش قیمت ها خواهد بود.
نمونه این افزایش قیمت را در چند روز گذشته در مسیرهای گوناگون می توان مشاهده کرد. به طور مثال، مسیر پروازی مشهد-تهران و برعکس که تا قبل از آزادسازی قیمت ها، یک میلیون و350هزار تومان بود، در این چند روز گاهی تا 5 میلیون هم نرخ گذاری شد. بررسی های ما می گوید، به طور مشخص عصر روز گذشته (ساعت 16) از میان 6 پرواز موجود در مسیر مشهد-تهران یکی از سامانه های پرکاربرد فروش آنلاین، برای تاریخ 10 تیر، یک مورد با قیمت یک میلیون و 326 هزار تومان، 3 پرواز با قیمت 2 میلیون و 700 هزار تومان و 2 پرواز هم با قیمت 3 میلیون و 696 هزار تومان عرضه شد. همان طور که این ارقام صحه می گذارد، افزایش قیمت و گران شدن حتی بیش از 100 درصد، از اولین ترکش های آزادسازی قیمت هاست. در همین زمینه، اقتصادآنلاین نیز روز گذشته نوشت: «اکثر ایرلاین های داخلی با این حکم قیمت های بلیت خود را به یکباره افزایش دادند به طوری که قیمت بلیت هواپیما در مسیر تهران- مشهد که طبق نرخنامه باید یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان می بود، در برخی از سایت ها با ۱۰۰ درصد افزایش ۳ میلیون تومان هم به فروش رفت. این افزایش قیمت در برخی سایت ها در حالی بود که «مقصود اسعدی سامانی» دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی اعلام کرده بود که هنوز افزایش قیمت بلیت هواپیما رخ نداده است.»
اشکال قابل تامل وزیر راه به حکم دیوان عدالت
اما ماجرای حکم دیوان عدالت چیست که با صدور این رای به ناگاه قیمت پروازها سر به فلک کشید؟ در پاسخ باید گفت که شرکتهای هواپیمایی و برخی ایرلاین های خصوصی در آذرماه ۱۴۰۲ در اعتراض به دامنه نرخ مصوبشده قیمت بلیت هواپیما به دیوان عدالت اداری شکایت کردند تا بر اساس برنامه پنجم توسعه نرخ بلیت هواپیما آزادسازی شود. به دنبال این اعتراض، دیوان عدالت اداری هم مصوبه قیمتگذاری بلیت پروازهای داخلی را ابطال و اعلام کرد که «نرخگذاری در حوزه حملونقل هوایی در موضوع نرخگذاری تکلیفی دولت قرار نمیگیرد و عرضه و تقاضا نرخ خدمات را تعیین میکند». این موضوع اگر چه با اعتراض وزارت راهوشهرسازی مواجه شد و با درخواست اعمال ماده ۹۱ مواجه و حکم صادرشده به حالت تعلیق درآمده بود اما در ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ دیوان عدالت بر رأی صادرشده قبلی خود تأکید کرد.نکته عجیب این ماجرا استناد به برنامه پنجم توسعه، در حالی است که از 1403، به نوعی برنامه هفتم توسعه آغاز شده است. در این زمینه وزیر راه نیز به شدت از این حکم دیوان انتقاد کرده است: «ما امروز برنامه ششم توسعه را هم پشت سر گذاشتهایم و در سال ابتدایی برنامه هفتم توسعه هستیم و استناد به احکام برنامه پنجم توسعه در شرایط فعلی که در برنامه هفتم هستیم، دور از انتظار است. امروز حدود شش سال از برنامه پنجم گذشته است و متأسفانه با این حکم جدید دیوان عدالت، شاهد رشد بسیار بالایی در قیمت بلیت هواپیما هستیم، ما نمیتوانیم به مردم ظلم کنیم چراکه وظیفه دولت ایجاد مکانیزم قیمتگذاری مناسب برای ایجاد تعادل در قیمت است.»
دولت: به شرکت ها سوخت لیتری 600 تومان می دهیم
اما ظاهرا میان دولت و شرکت های هواپیمایی، به صورت نانوشته نوعی تعامل وجود داشته به این نحو که دولت، سوخت را با شرکت ها بر اساس نرخ بین المللی محاسبه نکند و شرکت ها نیز از دیدگاه دولت در قیمت ها تبعیت کنند.
وزیر راه می گوید: «وقتی ما سوخت را به لیتری ۶۰۰ تومان می دهیم یعنی ایرلاین ها سوخت مجانی استفاده می کنند. نرخ های آزاد سوخت همین الان در فرودگاه های خارج از کشور که به هواپیماهای ایرانی سوخت می دهند با دلار این عدد نخواهد بود. وقتی ما همه ظرفیت ها را به خدمت می آوریم، توقع ما چیز دیگری خواهد بود.»
سران قوا ورود می کنند
در عین حال، این دعوا سه طرف ماجرا را به خود معطوف کرده است. مردم و مصرف کنندگان که باید بلیت ها را احتمالا گران بخرند، شرکت ها که بر آزادسازی نرخ ها تاکید دارند و دولت که حکم دیوان عدالت را پیش روی خود دارد.
از این رو، وزیر راه دست به دامان روسای قوا شده و ضمن انتقاد شدید از حکم دیوان و اعتراض به افزایش بی رویه قیمت پروازها، گفته است: از رئیس قوهقضاییه و سرپرست ریاست جمهوری درخواست کردهایم که درخصوص توقف این حکم در جلسه سران قوا تمهیدات لازم در نظر گرفته شود تا مصوبات لازم در دستور کار قرار گیرد و حقوق مصرفکنندگان رعایت شود.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.