گفت وگوهای ایرانی- عربی برای امنیت منطقه ای
امیرعبداللهیان: نگاه راهبردی ایران به گفتوگو و همکاریهای منطقهای، مصر را هم شامل میشود. خرازی: اگر اسراییل تهدید هسته ای کند، در دکترین هسته ای خود تجدید نظر می کنیم

هادی محمدی – وزیرخارجه کشورمان در سومین همایش گفت و گوهای ایرانی و عربی با بیان این که اکنون بیشتر از هر زمانی نیازمند تداوم گفتوگو و همکاری صادقانه و سازنده برای نیل به درک مشترک از فرصتها و ظرفیتهای ملل منطقه برای ارتقای همکاریها بین یکدیگر و همزمان شناخت چالشها و موانع چنین هدفی هستیم، گفت: مشترکات ما بیتردید فراوان است و میتوان ادعا کرد وزن و قوت مشترکاتمان بیشتر از نقطههای افتراق واقعی و ساختگی و تحمیل شده از بیرون است و بر این اساس معتقدیم امروز از مرحله گفتوگوهای ایرانی-عربی عبور کردهایم و به گفتوگوهای منطقهای وارد شدیم و فراتر از آن، امروز در مرحله همکاریهای منطقهای قرار داریم. وی همچنین بار دیگر آمادگی ایران برای گفت و گوهای هسته ای و بازگشت همه طرف ها به برجام را خاطر نشان و تصریح کرد: اگرچه دولت سیزدهم اقتصاد و سیاست خود را به توافق هسته ای گره نزد اما در صورت موافقت همه طرفها برای بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ و مشاهده اقدام عملی از سوی طرفهای مقابل، ما هم آمادگی داریم همچنان در مسیر توافق به تعهدات خود ادامه دهیم. از سوی دیگر کمال خرازی رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی نیز که مصاحبه اخیرش در مورد تغییر دکترین هسته ای ایران پر سرو صدا شده بود، گام دیگری برداشت و از احتمال تغییر فتوای رهبری در صورت تهدید هسته ای اسراییل علیه ایران سخن گفت. به گزارش خراسان، سومین همایش گفتوگوهای ایرانی-عربی با عنوان «برای همکاری و تعامل» به میزبانی شورای راهبردی روابط خارجی و با همکاری شبکه الجزیره در تهران آغاز به کار کرد. این همایش سه روزه در پی ۲ همایشی برگزار میشود که به ابتکار مشترک شورای راهبردی روابط خارجی و «مرکز الدراسات الجزیره» در سال های اخیر برگزار شده است و حدود ۴۰ تن از اندیشمندان و کارشناسان از ۱۵ کشور عربی با همتایان ایرانی خود به بررسی مهمترین مسائل مبتلابه منطقه و جهان اسلام میپردازند. این همایش شامل هشت نشست تخصصی است که موضوع فلسطین، جنگ غزه و آینده آن، از مباحث ویژه محسوب میشود. دیگر نشستها به مهمترین مسائل منطقه از جمله نظم نوین جهانی و نقش منطقه غرب آسیا در این نظم و مباحث امنیتی و اقتصادی اختصاص خواهد داشت.
امیرعبداللهیان: اقتصاد و سیاست ایران را به توافق هستهای وابسته نکردهایم
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران روز یک شنبه طی سخنانی در سومین نشست گفتوگوهای ایرانی - عربی با عنوان «برای همکاری و تعامل» گفت: ایران برای ارتقا و تعمیق تفاهم و همدلی بین کشورهای منطقه مصمم است و رویکرد رئیسجمهور ایران در برجستهسازی سیاست همسایگی ناظر به همین نکته است. وی افزود: ما نیازمند تداوم گفتوگوی صادقانه برای نیل به فرصتهای مشترک جهت ارتقای همکاریها، شناخت چالشها و موانع تحقق اهداف هستیم. مشترکات ما فراوان است و میتوان مدعی بود که وزن مشترکات بیشتر از افتراقهاست. اطمینان دارم چنین مراوداتی سهمی مهم در ادراکات کشورهای منطقه نسبت به یکدیگر و افزایش اعتماد و تفاهم متقابل خواهد داشت. این خود زمینهساز و لازمه همکاری مناسب و عملی برای ارتقای صلح و ثبات و امنیت پایدار منطقه و توسعه پایدار ملتهای منطقه خواهد بود. امیرعبداللهیان تصریح کرد: اکنون بیشتر از هر زمانی نیازمند تداوم گفتوگو و همکاری صادقانه و سازنده برای نیل به درک مشترک از فرصتها و ظرفیتهای ملل منطقه برای ارتقای همکاریها بین یکدیگر و همزمان شناخت چالشها و موانع چنین هدفی هستیم. مشترکات ما بیتردید فراوان است و میتوان ادعا کرد وزن و قوت مشترکاتمان بیشتر از نقطههای افتراق واقعی و ساختگی و تحمیل شده از بیرون است. وزیر خارجه ایران ادامه داد: ادراک منطقی و مبتنی بر تجارب آزموده شده اقتضا میکند که بپذیریم امنیت منطقهای جز با همراهی کشورهای منطقه حاصل نمیشود و این که ناامنی و فقدان امنیت در بخشی از منطقه موجب ناامن شدن کل منطقه می شود و توسعه کشورهای منطقه به شدت به یکدیگر گره خورده است و نمیتوان توسعه خود را به قیمت ممانعت از توسعه دیگری پیش برد و این که همگی به این درک مشترک نایل آییم که تبدیل منطقه ما به انبار تسلیحات برای هیچ یک از کشورهای منطقه امنیتآور نیست و خلاصه این که با هم باید به این جمع بندی منطقی برسیم که امنیت در منطقهای که هر یک از ما در آن واقع شدهایم و در آن زندگی میکنیم، جز به مدد همکاری و همراهی جمعی حاصل نمیشود.
استقبال از اقدام بحرین
وی با اشاره به بازگشت روابط ایران و عربستان به شرایط عادی اظهار کرد: معتقدیم ایران و عربستان با ظرفیتها و توانمندیهای موجود خود در منطقه و جهان اسلام فرصتهای بسیاری برای همکاری دارند. ارزیابی مشترک ما از مناسبات یک سال گذشته تهران و ریاض موفقیتهای خوبی را در عرصه توسعه چندلایه همکاریها نشان میدهد، هر چند هنوز در ابتدای راه قرار داریم. همکاری ایران و عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس مورد توجه جدی جمهوری اسلامی ایران است. امیرعبداللهیان در ادامه بر تقویت مناسبات با امارات، قطر، عمان و کویت تاکید کرد و گفت که تقویت مناسبات با این کشورها مرحله جدیدی از همکاریهای مشترک ما را طی میکند و در مسیر آن حرکت میکنیم. وی همچنین از اقدام دولت بحرین برای شروع آزادی زندانیان سیاسی این کشور استقبال و آن را مثبت ارزیابی کرد و گفت: ۲ طرف به گامهای بیشتر و بازگشت مناسبات به حالت طبیعی میاندیشند. همچنین حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در حاشیه سومین همایش گفتوگوهای ایرانی-عربی در گفتوگو با ایرنا در خصوص جایگاه مصر در روابط ایرانی و عربی اظهار کرد: سیاست دولت جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر گفتوگو، همکاری و همافزایی با کشورهای همجوار و همسایه منطقهای توانسته است نتایج چشمگیری را در اعتمادسازی، تثبیت رویکرد همه جانبه و تحقق دستاوردهای واقعی، قابل لمس و شفاف با کشورهای اسلامی و عربی از جمله عربستان سعودی و مصر محقق سازد.وی افزود: در چارچوب توافق رؤسای جمهور ایران و مصر، ما مذاکرات رو به جلویی با آقای سامح شکری در مسیر ارتقای روابط قاهره و تهران داریم، گامهای مشترکی برداشتهایم و این مسیر درست را به طور مشترک ادامه خواهیم داد.رئیس دستگاه دیپلماسی در پایان خاطرنشان کرد: نگاه راهبردی ایران به گفتوگو و همکاریهای منطقهای، طیف گسترده کشورهای جهان اسلام و جهان عرب از جمله مصر را شامل میشود.
شرط ایران برای اجرای تعهدات هسته ای
وزیر امور خارجه ایران در ادامه اظهارات خود با اشاره به سالگرد خروج آمریکا از برجام تصریح کرد: درحالی که طبق ۱۵ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران به تعهدات خود به طور کامل پایبند بوده است، آمریکا از این توافق خارج شد.وی با تاکید بر این که «ما در دولت سیزدهم اقتصاد و سیاست خود را به توافق وابسته نکردهایم»، گفت: همانطور که در مذاکرات رفع تحریمها بارها گفتیم، در صورت موافقت همه طرفها برای بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ و مشاهده اقدام عملی از سوی طرفهای مقابل، ما هم آمادگی داریم همچنان در مسیر توافق به تعهدات خود گام برداریم. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پایان گفت: ما همواره تأکید کردهایم که در مسیر رفع تحریمها و اجرای توافق برجام بر تلاشها در مسیر دیپلماسی و مذاکره و اجرای توافق به گونهای که تامینکننده منافع ملت ایران باشد، پایبند خواهیم بود و همه طرفهای مقابل را به اقدام سازنده در این مسیر فرامیخوانیم.
خرازی:کشورهای اسلامی رژیم صهیونیستی را تحریم کنند
«سید کمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی نیز طی سخنانی در سومین نشست گفتوگوهای ایرانی-عربی اظهار کرد: متاسفانه با حمایت اروپا و آمریکا جنگ غزه همچنان ادامه دارد، آمریکا و اروپا از یک طرف تسلیحات کشنده در اختیار اسرائیل قرار میدهند که علت اصلی ادامه این جنگ است و از طرف دیگر برای مردم عادی و زنان و کودکانی که به شهادت میرسند، اشک تمساح میریزند. این چه معنایی دارد؟ آیا این پذیرفتنی است؟ اگر میخواهید به مردم غزه آسیب بیشتری نرسد، اسلحه نفرستید، کمک نکنید، بگذارید این جنگ فروکش کند.خرازی افزود: کشورهای اسلامی تلاش کردهاند جلسات خوبی در سازمان همکاری اسلامی برگزار کنند و بیانیههای خوبی صادر شده اما بیانیه کافی نیست؛ انتظار میرود کشورهای اسلامی رژیم صهیونیستی را تحریم کنند، نه تنها خودشان تحریم کنند بلکه کشورهای آمریکایی و اروپایی را هم تحریم کنند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ادامه داد: مذاکراتی غیرمستقیم بین حماس و اسرائیل برقرار بوده ولی اصولا اسرائیلیها مذاکره پذیر نیستند؛ اگر تن به مذاکره دهند و به توافقی برسند، آن را در عمل منتفی میکنند و به مراتب مختلف با حمایت آمریکا و اروپا متاسفانه توافقات انجام شده را به سمت انحراف میبرند؛ مثال بارز آن همین قرارداد اسلو است. خرازی خاطرنشان کرد: در این روزهای اخیر دیدیم به رغم موافقت حماس با پیشنهادی که مصر و قطر داده بودند، اسرائیلیها آن را نپذیرفتند و به تجاوز در رفح دست زدند. این نشان میدهد اسرائیلیها فقط با زبان زور وارد میدان میشوند و اهل مذاکره جدی نیستند.
از قوی بودن کشورهای منطقه استقبال می کنیم
وی همچنین اظهار کرد: ما در برابر این رژیم چه کار باید کنیم؟ فکر میکنم باید قوی باشیم، ما از قوی بودن همه کشورهای منطقه استقبال میکنیم، بعضیها فکر میکنند اگر کشورهای منطقه قدرت زیادی پیدا کنند موجب بیثباتی است، اما غیر از این است؛ وقتی همه کشورها قوی باشند، همه منطقه قوی خواهد بود و دربرابر تجاوز بیگانگان منطقه میتواند مقابله کند.
آمادگی کمک نظامی ایران به کشورهای منطقه
رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی تصریح کرد: به این دلیل آمادگی کامل داریم چه از نظر تسلیحات نظامی یا فناوریهای نوین، به همه کشورهای منطقه کمک کنیم تا اینکه منطقه آمادگی پیدا کند از منافع جمعی خودش دفاع و زمینههای صلح پایدار و بازدارندگی بیشتر را محقق کند.خرازی خاطرنشان کرد: یکی از مسائل این منطقه، موضوع هستهای است. میدانید که اسرائیل دارای سلاحهای هستهای است که متاسفانه با کمک اروپاییها و حمایت آمریکا به دست آورده است، البته ما همواره اعلام کردیم که خواهان منطقهای عاری از سلاح های هستهای هستیم اما راهحل چیست؟ راهحل این است؛ اسرائیل که تنها دارنده سلاح هستهای است، خلع سلاح شود. اگر نشود منطقهای عاری از سلاحهای هستهای محقق نخواهد شد و رقابت هستهای تشکیل میشود.وی یادآور شد: من در مصاحبه با الجزیره اعلام کردم اگر اسرائیل جسارت کند و بخواهد ایران را تهدید هستهای کند، ممکن است در دکترین هستهای تجدیدنظر کنیم. آمریکاییها عکس العمل نشان دادند که ما نمیگذاریم ایران سلاح هستهای داشته باشد. ما که اولا خواهان سلاح هستهای نیستیم، البته فتوای رهبری درباره حرمت تولید و کاربرد سلاح هستهای وجود دارد اما اگر دشمن شما را تهدید کند چه کار باید کنیم، ناچار می شویم تغییراتی داشته باشیم.رئیس شورای راهبردی روابط خارجی همچنین اظهار کرد: البته آمریکاییها گفتند دیپلماسی بهترین راه است. بنشینید صحبت کنیم که چگونه میشود منطقه را عاری از سلاح هستهای کنیم، اما این شما بودید که از برجام خارج شدید، امروز هم آمادگی ندارید به میز مذاکره برگردید، بعد میگویید دیپلماسی بهترین راه است. بله ما هم میگوییم بهترین راه است و آمادگی داریم به مذاکره برگردیم.
قدرت نظامی ایران صرفا برای دفاع از خودش است
خرازی همچنین گفت: بیگانگان تلاش میکنند با اشاعه ایران هراسی بهخصوص بعد از عملیات وعده صادق به کشورهای منطقه بگویند ایران قوی است و باید از ایران بترسید، در حالی که قدرت نظامی ایران صرفا برای دفاع از خودش است. ایران 2.5 یا 3قرن است که هیچ جنگی را علیه کشور دیگری آغاز نکرده اما اگر به آن تجاوز کردند، دفاع کرده است؛ نمونهاش دفاع در برابر تجاوز عراق یا دفاع در برابر تجاوز اسرائیل در همین وعده صادق است.
کمال خرازی در بخش دیگری از سخنانش گفت: سنت ایرانی است که به کمک مظلومان میشتابد و اگر کشوری خواهان کمک ایران باشد، دریغ نمیکند. وقتی داعش به جان عراق و سوریه افتاد، دولتهای عراق و سوریه از ما درخواست کردند و ایران به کمک آنها رفت.
پیشنهاد امضای دفاع دسته جمعی در منطقه
وی گفت: امروز وقت آن است کشورهای منطقه کنار هم بیایند و در قالب یک طرح دستهجمعی و امضای پیمانهای عدم تجاوز، زمینهساز صلح و امنیت در منطقه شوند اما برخی کشورها با فشار آمریکا روابطشان را با اسرائیل عادی کردند و با وجود همه تجاوزات اسرائیل، این رابطه را نگه داشتند. آنها آمادگی ندارند رابطهشان را با ایران اسلامی تقویت کنند، اگر ملاک آنها قدرت است که ایران هم قدرتمند است و در عملیات وعده صادق قدرت خود را نشان داد.
خرازی تصریح کرد: اگر ملاکشان ثروت و منابع است که ایران سرشار از منابع و ثروت و فناوریهای حساس است، پس چرا نباید کشورهای منطقه روابط خود را با ایران توسعه دهند؟ در زمینه فناوریها، ایران توانسته به فناوریهای برتر دست پیدا کند البته توسعه فناوری به این معنا نیست که با کشورهای دیگر ارتباط نداشته باشید اما باید این توسعه درونزا باشد، نه این که آن را خریداری کنید. نمونه این فناوری هم فناوری هستهای است.
اما علاوه بر دو مقام ایرانی، در افتتاحیه سومین نشست گفتوگوهای ایرانی-عربی، برخی اندیشمندان عربی نیز سخنان کوتاهی داشتند.
رئیس مرکز مطالعات الجزیره: باید گفت و گوها ادامه یابد و از جنگ دور باشیم
ابتدا محمد مختار رئیس مرکز مطالعات الجزیره با بیان این که عربها و ایرانیها جایگاه ژئوپلیتیک خود را در منطقه انتخاب نکردند بلکه در این جا قرار داده شدند و این خواست خداوند بوده است، افزود: ریشهها و نژادهای ما در هم تنیده است و فرهنگها در همدیگر ترکیب شدهاند اما معتقدم تفاوتها با گفتوگو حل میشود و ما سعی کردیم در این نشستها گفتوگوهایی بین ایرانیها و عرب ها داشته باشیم و امیدواریم نتایج این گفتوگوها را بیشتر ببینیم و به آنها اهمیت دهیم.
مختار گفت که شرایط هر چه باشد باید گفتوگوها ادامه پیدا کند و از جنگ بهدور باشیم.
مدیرکل الجزیره: واقعیت منطقه ایجاب میکند کشورها با یکدیگر باشند
مصطفی سواغ مدیر کل شبکه الجزیره دیگر سخنران این مراسم بود. وی نیز در این نشست گفت: بسیاری از اختلافات در منطقه و میان کشورها ناشی از نداشتن فهم درست مقاصد است که به درگیری میانجامد. گفتوگو تنها راه پایان دادن به اختلافهاست.
وی گفت که در این سلسله نشستها که هر سال برگزار میشود، به دنبال گفتوگوی فیمابین هستیم، هر چند فاصله ممکن است وجود داشته باشد.سواغ با بیان این که نشستهای گذشته تجربه مثبتی بود، ادامه داد: تلاش کردیم گفتوگوها در این نشستها بدون تاثیر و دخالت رسانهای باشد و طرف ها بدون واسطه با یگدیگر صحبت کنند. معتقدم هرقدر گفتوگو را زودتر انجام دهیم، راه بر درگیریهای موهوم بسته میشود.
مدیرکل شبکه الجزیره افزود: منطقه عرصه حیاتی در سیاست بینالملل است و کانون تمدنهاست و گفتوگوها میان کشورها باید بهدور از تلاش برای حذف دیگری انجام شود. واقعیت منطقه ایجاب میکند کشورها با یکدیگر باشند، ما انتخابی جز همراهی با یکدیگر نداریم.
اندیشمند مصری: جهان بعد از ۷ اکتبر باید با جهان قبل از آن متفاوت باشد
«فهمی هویدی» اندیشمند مصری دیگر مهمان این همایش بود. وی در سخنرانی افتتاحیه خود گفت: آرزوی من این است بتوانیم گام بلندی برای گفتوگوی فیمابین برداریم و به مسائلی از جمله ترویج زبان فارسی و عربی و پیگیری اهداف مشترک برسیم.
وی با انتقاد از غیبت برخی افراد که از حضور در این نشست خودداری کردند، اظهار کرد: مشکل نبود گفتوگو به خاطر کسانی نیست که این جا هستند بلکه به خاطر کسانی است که این جا حضور ندارند. غایبان میتوانستند بیایند اما اینها دنبال گفتوگو و حل مسائل نیستند.
این سیاستمدار فلسطینی تصریح کرد که جهان بعد از 7اکتبر باید با جهان قبل از آن متفاوت باشد.
منیر شفیق: کشورهای غربی، آمریکا و رژیم صهیونیستی مصمم هستند این جنگ را ادامه دهند
همچنین «منیر شفیق» ادیب و سیاستمدار کهنه کار فلسطینی در این نشست اظهار کرد: از ابتدای انقلاب اسلامی موضوع روابط ایران و اعراب مهم شد. البته بعد از آن شاهد جنگ ایران و عراق بودیم و گفتوگوهای ایران و اعراب متوقف شد اما از سال ۲۰۰۰ موضوع گفتوگوها باز مهم شد تا بتوانیم با چالشها مقابله کنیم.شفیق تصریح کرد: موضوع گفتوگو بین امت عربی و ایرانی به همان اندازه که مسئله سادهای است، به همان اندازه پیچیده است. متاسفانه دوئلهای زیادی که در منطقه شاهد بودیم باعث شد امت عربی، ایرانی و اسلامی با هم متحد نباشند و دچار تفرقه شوند.وی گفت که پیوندهای ایران و عربها بسیار است. اما عرب ها هم نیاز دارند بین خودشان این گفتوگوها را انجام دهند.این سیاستمدار فلسطینی با اشاره به این که امروز با مشکلات جنگ غزه مواجه هستیم،تصریح کرد: این گفتوگوها میتواند نقش سرنوشتسازی را برای آزاد سازی فلسطین داشته باشد. مسئله فلسطین گذرا نیست و اکنون با یک جنگ جهانی مواجه هستیم.
شفیق خاطرنشان کرد: جهان امروز وارد مرحله جدیدی شده است و عوامل زیادی وجود دارد که میتواند نظام بینالمللی جدید را شکل دهد. ۷۵ سال است که این غده سرطانی وجود دارد و باید برای آن فکری کرد.
وی تصریح کرد: جنگ غزه بیش از هفت ماه است ادامه دارد، جنایتهای زیادی شکل گرفت، از طرف دیگر قهرمانی را از جبهه مقاومت شاهد هستیم و رژیم صهیونیستی نتوانست موفقیت نظامی قابل توجهی داشته باشد. برای همه مشخص شد یا اینطور بگویم موضع مقاومت فلسطین مشخص کرد طرفهای بینالمللی مانع این مسئله هستند. کشورهای غربی، آمریکا و رژیم صهیونیستی مصمم هستند این جنگ را ادامه دهند به همین دلیل در جنگی هستیم که باید غزه در آن پیروز شود، چراکه پیروزی غزه، پیروزی امت است.
چرا اسراییل حاضر به آتش بس با حماس نشد؟
خالد قدومی نماینده جنبش حماس در تهران در حاشیه این همایش در گفت و گو با خراسان به این سوال پاسخ داد که چرا اسراییل حاضر به قبول توافق آتش بس با حماس نشد؟ وی گفت: بحث اصلی آتش بس، مسائل و محتوای تفاهم نیست و تفکر دو طرف است زیرا ما در فلسطین دنبال تفاهم هستیم اما دشمن ما دنبال تفاهم نیست مثل طرحی که قطر و مصر میانجی گری کردند و همه جور همکاری شد اما دشمن جدیت نداشت و به نتیجه نرسید.
وی با اشاره به نقش آمریکا گفت: بلینکن وزیرخارجه آمریکا از طرفی می گوید حماس جدی هست، بعد دنبال حمایت از اسراییل می رود. آمریکا می گوید دنبال آتش بس است اما بودجه 26میلیارد دلاری برای حمایت از اسراییل تصویب می کند و این عجیب است. می گوید صادرات تسلیحات به اسراییل را کاهش دادیم اما فردای آن مجوز حمله به رفح را می دهد پس مشکل اصلی از طرف حماس نیست و از طرف دشمن ماست و تفکر افراط گرایی، نسل کشی و خون ریزی که دارد.
قدومی در مورد شکست توافق آتش بس اخیر نیز گفت: همین توافق اخیر که حماس قبول کرد برای ما خوب بود چون 4 خواسته ما شامل توقف دایم جنگ، خروج دشمن، بازکردن گذرگاه ها برای امدادهای بشر دوستانه و بازگشت آوارگان را که در توافق بود، قبول کردیم. حتی می گفتند مورد تایید اسراییل هم هست ولی وقتی ما قبول کردیم انگار شوک به نتانیاهو وارد شد و اسراییلی ها قبول نکردند. در واقع مشکل اصلی ما تفکر دشمن ماست.
حاشیه های همایش گفت و گوهای ایرانی – عربی
*در تابلوی همایش به صورت عامدانه از دو زبان عربی و فارسی استفاده شده بود. محمد مختار رئیس مرکز مطالعات الجزیره در این خصوص گفت: برای این بوده که نمی خواهیم هیچ واسطه ای خارج از این منطقه را در گفت و گوهای خود داشته باشیم.
*بسیاری از دیپلمات های قدیمی و فعلی وزارت خارجه و مدیران و معاونین سابق و حال حاضر در این نشست شرکت داشتند و گعده ها و گپ و گفت های جالبی هم شکل گرفت.
*دیپلمات های قدیمی و جدید عربی و اسلامی به همراه جمعی از سفرای کشورهای منطقه از جمله سفیر عربستان در تهران و اندیشمندان و روزنامه نگاران عرب و ایرانی هم مهمان همایش بودند.
*مصطفی سواغ مدیرکل شبکه الجزیره تصریح کرد عامدانه فقط بخش افتتاحیه را رسانه ای می کنیم و سایر بخش ها غیر رسانه ای است تا همه طرف ها به راحتی بتوانند هر چیزی که می خواهند بگویند.
*منیر شفیق سیاستمدار و اندیشمند قدیمی فلسطینی که روز گذشته در همایش حضور داشت جزو هیئت همراه یاسر عرفات در سفر به تهران بود که چند روز بعد از انقلاب اسلامی اتفاق افتاد. وی که ابتدا مسیحی و سپس مسلمان شده جزو بزرگان مقاومت فلسطین به شمار می رود.
*شورای راهبردی سیاست خارجی که بازوی مشورت دهنده به رهبر انقلاب در حوزه سیاست خارجی است در سال 1385 تشکیل شد و از ابتدا تاکنون ریاستش با سید کمال خرازی بوده است. سرلشکر رحیم صفوی که در همایش دیروز هم شرکت داشت به همراه سورنا ستاری، سعید جلیلی، طارمی، مصطفوی و شیبانی اعضای دیگر این شورا هستند و عباس عراقچی سمت دبیری شورای راهبردی را بر عهده دارد.
*در میانه سخنرانی کمال خرازی و زمانی که وی گفت اگر اسراییل از نظر سلاح هسته ای خلع سلاح نشود، منطقه عاری از سلاح هسته ای تحقق نخواهد یافت، بخشی از حاضران در سالن او را تشویق کردند.