تعداد بازدید : 432
جمله معروفش این بود که «کفن جیب ندارد»
پسر دکتر «مرتضی شیخ» در سالروز درگذشت پدرش که پزشکی نیکوکار و تکیهگاه بیماران محروم بود، از خاطرات کمتر شنیدهشدهاش درباره انساندوستیهای دکتر شیخ میگوید
مجید حسین زاده | روزنامهنگار- سخن گفتن و نوشتن درباره پزشکی که 69 سال با عزت تمام در میان مردم زیست و از هیچ تلاشی برای درمان دردهایشان فرو نگذاشت، کار سادهای نیست. او در تمام سالهای زندگانیاش با دل بزرگ و دستهای پر عطوفتش، یاریبخش افتادگان بود و شاید همین باعث شد که بعد از این همه سال که از دنیا رفته، همچنان یادش زنده و به نیکی باشد. دکتر مرتضی شیخ در سال ۱۲۸۶ در تهران به دنیا آمد. پدر وی زرگر بود و پس از آنکه به دلایلی دچار مشکل مالی شد، مرتضی ضمن تحصیل به پدر هم کمک میکرد. شاید از همین زمان بود که با مشکلات محرومان آشنا شد و گویی با خود عهد بست تا تمامی توان خود را صرف این قشر کند. 30 بهمن، سالروز درگذشت دکتر شیخ است که به نظر میرسد از مردم مشهد، کسی نیست که نامی از او یا خاطرهای از او نداشته یا نشنیده باشد. به همین بهانه و در پرونده امروز زندگیسلام با یکی از فرزندان او درباره خاطراتش از پدر گفتوگو میکنیم. همچنین چند بریده خواندنی از کتاب «فریاد در تاکستان» را خواهیم خواند که خاطراتی کوتاه از دکتر شیخ است که اطرافیانش نقل کردهاند.
اولین و آخرین نصیحتشکمک به دیگران بود
مهندس «جاوید شیخ» در ابتدای گفتوگو به خاطرهای از ماههای آخر که به پرستاری پدر مشغول بوده، اشاره میکند و میگوید: «زمانی که من دانشجو بودم، ایشان در بیمارستان فیروزگر بستری بودند و من به پرستاری از پدر مشغول بودم. یکبار که صورت ایشان را شستم و بوسیدم، به من گفتند که تو میدانی که من شرایط اقتصادی خوبی ندارم و تو هم وقت خودت را برای پرستاری از من گذاشتی، فقط میتوانم یک نصیحت به تو داشته باشم. بعد به من گفتند که جاوید، من حداکثر چند ماه دیگر زنده هستم و الان که آماده رفتن از دنیا شدم، در پرونده خودم لکههای سیاه کم میبینم. این اتفاق هم فقط به خاطر محبت و مهر مردم است که در دلم قرار دارد و تنها توصیهام به تو این است روزی که میخواهی از دنیا بروی، با این شکل پرواز کن به سمت خدا. به عبارتی، اولین و آخرین نصیحتش به من، کمک به دیگران بود».
روزی که با بچهها پیشنهاد افزایش ویزیت را به او دادیم
از پسر دکتر شیخ میپرسم که چرا پدرتان کمترین ویزیت را در آن زمان از بیماران دریافت میکرد که میگوید: «احتیاجات مالی بالاخره وجود دارد. ما 13 تا بچه بودیم اما من هیچوقت ندیدم که بخواهد هزینه ویزیتهایش را زیاد کند. یکبار یکی از برادرهایم به ایشان گفت که با این وضعیت مالی که داریم، بچهها همه یک خواهشی دارند که شما ویزیتتان را بیشتر کنید. ابتدا سرش را از روی ناراحتی تکان داد و گفت این از من به شما نصیحت که سعی کنید مانند من باشید. بعدش یک جمله خیلی معروفی داشت که همیشه به ما میگفت، اینبار هم گفت. آن جمله این بود که بچهها، کفن جیب ندارد بنابراین سعی کنید وقتی از دنیا میروید، دست و دلتان پر از ایمان، کارهای خیر و دعای خیر مردم باشد».
همه مطبهای دکتر شیخ اجارهای بود
تصاویر موتور دکتر شیخ و مطب او در خیابان سرشور مشهد، هنوز هم موجود است. مهندس جاوید در این باره میگوید: «دکتر شیخ در ابتدای جوانی، دوچرخه داشتند. بعد از آن، صاحب موتور شدند. آخرین موتوری که ایشان داشت و من دقیقا یادم هست، موتور چوپای سفید رنگ بود. بارها پیش میآمد که از ایشان میپرسیدند که شما پزشک هستید، چرا با موتور در شهر رفتوآمد میکنید و خودرو نمیخرید؟ ایشان میگفتند کوچههایی که من برای سر زدن و ویزیت بیمارانم میروم، با خودرو قابل عبور و مرور نیست. به همین دلیل بود که هیچگاه ماشین نخرید. البته متاسفانه این موتور و خیلی از کتابهای ایشان که به زبان دیگر مانند فرانسه بود، بعدها گم شد. درباره مطب خیابان سرشور هم باید بگویم که مربوط به دکتر شیخ نبود و ایشان اصلا مطب شخصی نداشتند و همه آنها اجارهای بود. اتفاقا من چند وقت پیش، به آنجا رفتم و دیدم خیلی مخروبه شده است. سوال کردم از یکی از مغازهها که صاحب این خانه کجاست که گفت تهران است».
هر روز از 8 صبح تا 10 شب به 7 مطب میرفت
از مهندس شیخ میخواهم که برنامههای روزانه مرحوم پدرش را برای ما بگوید که اینطور پاسخ میدهد: «آنطور که من یادم میآید، شبها ساعت 10 تا 11 به خانه میآمدند. ابتدا دوش میگرفتند. سپس یک گرامافون داشتند، یک آهنگی میگذاشتند و سپس مشغول به خوردن شام در کنار هر کسی میشدند که بیدار بود. من اواخر عمر پدرم، افتخار داشتم که بیشتر در کنارش باشم و شبها بیدار بمانم چون کنکور داشتم و باید درس میخواندم. سپس روزنامه را ورق میزدند و تقریبا ساعت یک شب میخوابیدند. صبحها ساعت 6 بیدار میشدند و از ساعت 8 تا 12 به مطب میرفتند. 12 ظهر به خانه برمیگشتند. کمی استراحت میکردند و سپس تا شب در 4 مطب دیگر، بیمار ویزیت میکردند. مطب میدان شهدا، بعد سرشور، بعد تپل محله، بعد میدان برق و بعد هم نوغان. ساعت 5 یا 6 برمیگشتند خانه و یک ساعت میخوابیدند. دوباره از ساعت 6 تا 10 به مطب دیگری میرفتند. به عبارتی هر روز در 6 یا 7 مطب در جاهای مختلف شهر، بیمار ویزیت میکردند. بعضی اوقات هم تازه از 10 شب، میرفتند عیادت بیمارهایشان و به وضعیت آنها رسیدگی میکردند. تمام این مطبها را هر روز میرفتند».
3 برادرم پزشک هستند و من اشتباهی مهندس شدم
از مهندس جاوید شیخ میپرسم که آیا از فرزندان دکتر شیخ، کسی پزشک هم شده که میگوید: «برادر بزرگ من، جراح شدند و دو برادر دیگر یکی دندانپزشک است و دیگری متخصص اطفال». میگویم که بنابراین از پسرها، فقط شما مهندس شدید؟ که میخندد و به نکته جالبی اشاره میکند: «بله، البته من هم یک اشتباه در انتخاب رشته کردم که پزشک نشدم. من میخواستم علوم پایه ثبتنام کنم اما اشتباها کد رشته آمار کامپیوتر را زدم. آن زمان یعنی سال 49، علوم پایه چندین رشته داشت که مشترک بود. از بین آنها پزشکی، دندانپزشکی و رشتههای علوم را می توانستیم انتخاب کنیم که من بهاشتباه انتخاب رشته کردم». از پسر دکتر شیخ میپرسم که چرا پدرتان اینقدر به پزشکی علاقه داشت؟ او اینطور پاسخ میهد: «استنباط من این است که پدرم پزشکی را بستری میدید تا به مردم خدمت کند، برای همین به این شغل علاقه زیادی داشت. برای او نفس خدمت به مردم مهم بود».
دلواپس این نبود که مردم سر نوشابه در صندوق ویزیت میریزند
از او درباره ماجرای معروفی میپرسم که بعضی مریضها به جای انداختن سکه در صندوق ویزیت، سر فلزی نوشابه میانداختند تا همان صدا را بدهد که میگوید: «یک چیزی را بگذارید شهادت بدهم. آن موقع کلاس پنجم دبستان بودم. از مدرسه رفتم مطب پدر. خودم دیدم که یک نفر به جای سکه به عنوان ویزیت، یک در قوطی نوشابه داخل صندوق انداخت. بعد من فضولی کردم و جلوی مریض به او گفتم که بابا، این مریضه به جای سکه در قوطی انداخت. آن زمان نوجوان بودم. همان جا، جلوی مریض اخمی کرد و زد پس کله من. گفت مگر من نمیتوانم ببینم که تو نظر میدهی؟ میخواهم بگویم که خودش دقیقا میدانست که وضعیت به چه شکل است اما اصلا دلواپس این قضیه نبود و برایش مهم هم نبود».
گوشههایی کوتاه از زندگی مردی بزرگ
شاید برای شما پیش آمده باشد که به مطب پزشکی مراجعه کرده باشید اما یا پول نقد بگیرد یا از شما بخواهد پول را کارت به کارت کنید تا لازم نباشد مالیاتی بابت درآمدش بدهد. البته خوشبختانه این رفتار بین تمامی پزشکان رایج نیست و تعداد کمی چنین کاری میکنند. اما برای ما که گاهی با چنین برخوردهایی مواجه میشویم تصور اینکه روزگاری مردی به نام دکتر شیخ زندگی میکرده که ویزیتی دریافت نمیکرده، حتی خودش با موتور بر بالین مریض حاضر میشده و منزلش هم امید آخر خیلی از بیماران بینوا بوده، سخت است. اما این مرد افسانهای روزگاری در شهر ما زیسته و نامش بهخاطر اخلاص در عمل، خدمت بیچشمداشت به مردم و خستگیناپذیری جاودانه شده است. بهمناسبت سالروز درگذشت ایشان، چند خاطره کوتاه را که اطرافیانش نقل کردهاند و در کتاب «فریاد در تاکستان» اثر محمد خسرویراد آمده است، با اندکی تغییر و تلخیص میخوانیم.
ماجرای دفن دکتر در حرم
سیام بهمنماه هزار و سیصد و پنجاه، دکتر شیخ پس از هفتاد سال زندگی پربرکت، به دیار باقی شتافت. آن روز با شهادت امام رضا(ع) مصادف بود. خانواده و دوستان دکتر، جنازه را تا میدان شهدا تشییع کردند. از آن به بعد اما برنامه تشییع از دست اعضای خانواده و دوستان خارج شد. جمعیت انبوه عزاداران که به طرف حرم مطهر میرفتند و با شنیدن اینکه جنازه متعلق به دکتر است، به صورت خودجوش جنازه را با خود به سمت حرم بردند. قرار و برنامه این بود که بعد از طواف در حرم، جنازه را به قبرستان (احتمالا خواجه ربیع) ببرند و دفن کنند. اما انگار قسمت چیز دیگری بود. همه چیز دست به دست هم داد تا دکتر را در حرم مطهر دفن کنند.
وقتی دکتر در بستر بود
دکتر بستری بود. حالش خوب نبود. آن شب من به عنوان همراه مریض، کنارش بودم. یک لحظه چشمهایش را باز کرد و به من چشم دوخت و گفت: «من نمیخوام بمیرم!» حس کردم به دلیل خرابی بیش از حد حالش هذیان میگوید؛ گفتم: «عمر دست خداست، انشاءا... که صد سال دیگه زنده باشین.» او در جواب گفت: «این که میخوام چند صباح دیگر زنده باشم برای بیشتر خوردن خوابیدن نیست. میخوام زنده باشم تا بیشتر خدمت کنم. بیشتر مریض ببینم. دوست دارم زنده باشم و بیشتر کار کنم». دیگر مطمئن شدم که هذیان نمیگوید.
مردی که خستگی نمیشناخت
با پسر کوچک دکتر دوست و همسن بودم. از طرفی او پسر عمهام بود و بعضی از شب ها منزل عمهام میماندم. دکتر معمولا دیروقت به خانه برمیگشت. یک شب ساعت 2 نصف شب به خانه آمد، خسته و کوفته. موتورش را گوشه حیاط گذاشت و مستقیم رفت سمت اتاق خودش و خوابید. یک ربع نگذشته بود که در حیاط را زدند. عمه خودش را به در رساند. در را باز کرد. یک خانم و آقا پشت در بودند. بچه مریضشان هم توی بغل پدر بود. مادر لب بازکرد و گفت: «تو رو خدا ببخشین این موقع شب مزاحمتون شدیم. آخه مجبور شدیم ... » عمهام حرفش را قطع کرد و گفت: «شرمنده ...دکتر هنوز چند دقیقهای نیست که آمده و تازه خوابش برده. اگه ممکنه نیم ساعت دیگه تشریف بیارین. گناه داره بنده خدا از صبح زود تا حالا بیرون بوده...» آنها رفتند. عمه که در را بست از صدای بسته شدن در، دکتر از خواب بیدار شد. رو به همسرش گفت: «کی بود؟» عمه گفت: «شما استراحت کنین؛ ازشون خواهش کردم یک ساعت دیگه بیان تا شما کمی بخوابین»... دکتر با ناراحتی گفت: «خانم خوب من! اگه کسی گرفتار نباشه که نصف شب نمیاد در خونه ما. لابد مجبور بوده که اومده...» دکتر رو کرد به ما و گفت: « یکیتون برین دنبال این بندگان خدا بگین دکتر بیدار شده ... برین تا خیلی دور نشدن.» با پسر دکتر شیخ رفتیم توی کوچه و بعد از چند لحظه با آن آقا و خانم برگشتیم.
وقتی پای قولش به دزدها ماند
توی تاریکی مطلق داشت میرفت برای ویزیت یک مریض. در یکی از محلات مشهد دزدها جلوی موتورش را گرفتند و گفتند: «هرچی داری بریز بیرون.» دکتر نگاهی به آنها انداخت و گفت: «من دکتر شیخ هستم. الان چیز دندونگیری ندارم بدم به شما، الانم باید هرچه زودتر بروم. یک مریض بدحال چشم انتظار منه. اگه بذارین برم فردا میآیم و پول میآورم...!» دزدها جیبها و کیف دکتر را گشتند. جز کمی آجیل و چند سکه بیارزش چیز دیگری پیدا نکردند. یکیشان گفت: «خیلی خوب، برو به مریضت برس. اما فکر نکنی ما خریم و باور میکنیم که فردا سر و کلهات اینجا پیدا میشه...» دکتر راه افتاد. اما فردا همان موقع رفت جای دزدها. دزدها دورهاش کردند. یکیشان گفت: «عجب جیگری داری دکتر. دیروز مجبور بودی برای دیدن مریض توی این تاریکی این طرفها آفتابی بشی، امروز دیگه چرا؟!» دکتر گفت: «به خاطر قولی که دادم، اومدم. پول هم با خودم آوردم!» دزدها با تمام پرروییشان کم آورده بودند. سرشان را پایین انداختند و گفتند: «ما از شما چیزی نمیگیریم دکتر! خیلی مردی به خدا!» دکتر خندید و گفت: «این طوری بهتر شد. حالا بگید ببینم حاضرین به جای دزدی، کار کنید و نان بازویتان را بخورید؟»
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مردم آذربایجان شرقی با تبیین وظایف مردم، مسئولان و فعالان انتخاباتی تاکید کردند:
تعداد بازدید : 106
انتخابات؛راه اصلاح کشور
کسانی که در میدان انتخابات وارد میشوند از بددهنی و توهین و سیاهنمایی اجتناب کنند
گروه سیاسی-رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار هزاران نفر از مردم استان آذربایجان شرقی، «نگاه به خود» برای «تقویت نقاط قوت، کامیابی و رفع نقاط ضعف» و نگاه هوشمندانه و بدون انفعال به دشمن را دو وظیفه مهم و اساسی برشمردند و با تاکید بر اهمیت وحدت ملی و انتخابات ۱۱ اسفند به عنوان راه حل مشکلات و اصلاح امور، همه را به شرکت پرشور در این رویداد مهم ملی فراخواندند و نکات مهمی را در باب چگونگی انتخاب نامزد اصلح، اتقان و سلامت انتخابات و پرهیز از بداخلاقیهای انتخاباتی بیان کردند.رهبر انقلاب، جبهه استکبار را بیشک مخالف انتخاباتِ ایران دانستند و گفتند: انتخابات، مظهر جمهوریت نظام است و به همین علت است که مستکبران و آمریکا که هم با جمهوریت و هم با اسلامیت نظام مخالف اند، با انتخابات و حضور پرشور مردم پای صندوقهای رأی مخالف هستند.
کسانی هم که به دنبال ترمیم و حل مشکلات هستند، راه درست آن، انتخابات است
ایشان با اشاره به درخواست یکی از رؤسای جمهور قبلی آمریکا از مردم ایران برای شرکت نکردن در یکی از انتخابات گذشته گفتند: آن رئیسجمهور، ندانسته به ایران کمک کرد، زیرا مردم از سر لج و مخالفت با او، بیشتر و پرشورتر از همیشه در انتخابات شرکت کردند به همین علت آمریکاییها دیگر این گونه سخن نمیگویند اما با شیوههای مختلف به دنبال دور و مأیوس کردن مردم از انتخابات هستند.رهبر انقلاب، انتخابات را رکن اصلی نظام جمهوری اسلامی و راه اصلاح کشور خواندند و گفتند: همه باید در انتخابات شرکت کنیم. کسانی هم که به دنبال ترمیم و حل مشکلات هستند، راه درست آن، انتخابات است و باید به انتخابات رو کنند.ایشان، انتخاب اصلح را ضروری دانستند و افزودند: همه افرادی که از نظارت شورای نگهبان عبور کردهاند، صالح هستند اما به حکم عقل باید از بین آن ها، افراد صالحتر را انتخاب کرد و برای شناخت اصلح، مردم تا جایی که توان بررسی دارند تحقیق کنند و اگر نمیتوانند، به نظر افراد مورد اعتماد، توجه و عمل کنند.
سیاهنمایی و بیان مطالبدروغ و خلاف واقع موجب سلب برکت و عنایت الهی است
حضرت آیتا... خامنهای وظیفه سخنوران و افراد مقبول را تشویق مردم به حضور در انتخابات خواندند و تاکید کردند: افرادی هم که وارد میدان انتخابات شدهاند، از بداخلاقی، بددهنی و توهین و تهمت به دیگران در تبلیغات و فضای مجازی و همچنین از سیاهنمایی و بیان مطالب دروغ و خلاف واقع برای جلب نظر مردم اجتناب کنند؛ چراکه این کارها موجب سلب برکت و عنایت الهی است.ایشان با تاکید بر رعایت صحت، سلامت و اتقان انتخابات به عنوان مطالبهای همیشگی از مسئولان افزودند: البته در طول این چند دهه، هرگز تخلف انتخاباتی به معنای مورد ادعای دشمن مشاهده نشده و این حرف آنان بیاساس است. در مواردی هم که برخی ادعاهایی مطرح کردند، پس از تحقیق و بررسی برخی تخلفات مشخص شد اما هیچ گاه این تخلفات تغییری در نتایج کلی به وجود نیاورده بود و انتخابات در کشور همیشه صحیح، سالم و متین برگزار شده است.رهبر انقلاب، اتحاد ملت ایران را رمز پیروزی و استمرار انقلاب اسلامی خواندند و تاکید کردند: در آینده نیز باید همچون ید واحده این مسیر را ادامه دهیم و اختلافهای سلیقهای و سیاسی نباید در وحدت ملی ایران در مقابل دشمنان تاثیرگذار باشد.امسال مردم، سرافرازی انقلابی بهخاطر ۲۲ بهمن را به رخ دنیا کشیدند
حضرت آیتا... خامنهای با تشکر صمیمانه از مردم سراسر کشور به خاطر راهپیمایی پرشور ۲۲بهمن گفتند: ملت در همه شهرهای بزرگ و کوچک و روستاها، همت و سرزندگی و سرافرازی انقلابی خود را نشان داد و کسانی را که خواهان دلمردگی مردم ایران و فراموش شدن ۲۲بهمن هستند، غافلگیر کرد.ایشان با تقدیر از برقرارکنندگان فداکارِ امنیتِ راهپیمایی سراسری، راهپیمایی پرمعنای ملت را باعث افزایش انگیزه و روحیه مسئولان دانستند و افزودند: این حضور ملی، خون تازهای در رگهای جامعه، ملت و مسئولان میدمد.
آذربایجان مظهر غیرت، عشق و شور و ایمان است
رهبر انقلاب قیام ۲۹بهمن ۱۳۵۶ مردم تبریز را حادثه تاریخساز خواندند و گفتند: آن حادثه نگذاشت قیام ۱۹دی مردم قم بینتیجه بماند و با گسترش روحیه قیام و شور انقلابی به سراسر کشور، زمینهساز پیروزی انقلاب در ۲۲بهمن ۵۷ و ورق خوردن تاریخ ایران شد.ایشان شناختِ بهموقع وظیفه و قیام و اقدام بهنگام در ادای آن وظیفه را دو ویژگی برجسته حادثه ۲۹بهمن تبریز برشمردند و گفتند: توابین بهموقع احساس وظیفه و عمل نکردند و در عاشورا غایب بودند؛ به همین علت با وجود قیام دیرهنگام و شهادت همگی، تاثیری در تاریخ نگذاشتند.رهبر انقلاب مردم آذربایجان را مظهر غیرت و عشق و شور و ایمان در تاریخ و در دوران معاصر و دهههای اخیر دانستند و افزودند: باید از ویژگیهای حادثه ۲۹بهمن تبریز درس بگیریم.
«نگاه به خود و نگاه به دشمن» ،دو وظیفه اساسی همگانی است
ایشان با اشاره به رشد و قویتر شدن انقلاب در عمر پربرکت ۴۵ساله خود در توفان حوادث و توطئهها و فتنهها افزودند: «انقلاب به معنای ملت و نظام» با عبور از گردنههای سخت، مستحکمتر، مقتدرتر و دارای نگاه و تاثیر نافذتر شدهاند و ما امروز باید با درک بهموقع وظایف اصلی، بهنگام به آن ها عمل کنیم.حضرت آیتا... خامنهای «نگاه به خود و نگاه به دشمن» را دو وظیفه اساسی همگانی برشمردند و گفتند: باید از خود و دشمن ارزیابی صحیح داشته باشیم و غفلت از این وظیفه، بلای بزرگی است.
تبیین نقاط قوت انقلاب و ملت به روایت رهبر انقلاب
ایشان هدف از شناخت خود را «قدردانی، حفظ و تقویت نقاط قوت و ترمیم و رفع نقاط ضعف» دانستند و در تبیین نقاط قوت انقلاب و ملت گفتند: ریشهکنی نظام استبدادیِ ظالمِ حقکشِ بیایمانِ کاملاً فاسد و سلطنتی، مهم ترین دستاورد انقلاب است؛ نظامی که برای مردم هیچ حق و احترام و نقشی قائل نبود و در بسیاری از موارد عملا با فرمان و خواست آمریکاییها و سفارت انگلیس حکمرانی میکرد.رهبر انقلاب افزودند: اکنون درست در نقطه مقابل آن نظام منحط، مردم مالک کشور و نظام هستند و با انتخاب مستقیم یا غیرمستقیم مسئولان اصلی کشور، جهت حرکت مملکت را تعیین میکنند.حضرت آیتا... خامنهای ایجاد خودباوری ملی و احساس توانایی در عرصههای مختلف علم و فناوری، دفاعی، پزشکی و دیگر زمینهها را دیگر دستاورد مهم انقلاب برشمردند و افزودند: این اعتماد بهنفس، برخلاف دوران طاغوت در عرصه بینالمللی و مواجهه با قدرتها نیز مشهود است.گسترش فکر و ارزشهای انقلاب بهویژه در منطقه، توفیق نسبی در جلوگیری از گسترش فرهنگ غربی به عنوان فرهنگ غالب، تشکیل گروههای خودجوش مردمی در همه زمینهها و گسترش خدمات به همه مناطق کشور و پرورش دانشمندان جهانی در رشتههای مختلف از دیگر موفقیتهایی بود که رهبر در ارزیابی حرکت انقلاب به آن ها اشاره کردند.ایشان در همین زمینه افزودند: برخی به حق نگران افزایش به خارج رفتن برخی متخصصان هستند اما روی دیگر این مسئله، قدرت ایران در صدور افراد متخصص و اثرگذار است.
در کنار نقاط قوت، نقاط ضعفی هم داریم که کم هم نیستند
رهبر انقلاب در تبیین بخش دیگری از ابعاد وظیفه نگاه به خود یعنی شناخت نقاط ضعف و تلاش برای برطرف کردن آن ها گفتند: در کنار نقاط قوت، نقاط ضعفی هم داریم که کم هم نیستند از جمله این که ما در ساخت یک اقتصادی قوی ملی عقب هستیم و با وجود کارهای خوب انجام شده اما در عدالت اجتماعی، اقتصادی و قضایی که از برترین شعارها و بزرگترین اهداف انقلاب بوده تا نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.عقب بودن در ریشهکنی آسیبهای اجتماعی همچون طلاق و اعتیاد و مشکلات اخلاقی و همچنین فاصله داشتن با سبک زندگی اسلامی از جمله دوری از اسراف و اشرافیگری از دیگر نقاط ضعفی بود که رهبر انقلاب، کار و تلاش برای رفع آن ها را وظیفه همه دانستند.
امروز جوانان زبده زیادی در بدنه دولت مشغول به کار شدهاند
ایشان در تبیین وظایف همگانی برای تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف، وظیفه دولت و مجلس و دیگر مراکز رسمی را عزم راسخ، کار مداوم، سلامت در عمل، صداقت با مردم و ترجیح منافع ملی بر سود شخصی خواندند و افزودند: امروز بحمدا... مسئولان ارشد کشور از این امتیازات برخوردارند اما این خصوصیات مثبت باید در همه سطوح مسئولان حاکمیتی گسترش پیدا کند.حضرت آیتا... خامنهای وظیفه نخبگان را هم احساس مسئولیت برای شناسایی خلأها و منافذ خطر و کمک فکری به مسئولان برای بستن آن ها برشمردند و در تبیین وظایف متعدد جوانان گفتند: امروز جوانان زبده زیادی در بدنه دولت مشغول به کار شدهاند، جوانان که پیشران جامعه هستند باید آمادگی و صلاحیتهای لازم را برای حضور در میدانهای گوناگون فردا و ایفای مسئولیتهای سنگین در خود ایجاد کنند.ایشان وظیفه عموم مردم را حفظ اتحاد ملی و حمایت از مسئولان و خدمتگزاران و کارهای خوب خواندند و گفتند: همه توجه داشته باشند که انجام دادن این وظایف و مسئولیتها، عمل جهادی در مقابل دشمن است؛ چراکه آن ها نمیخواهند این وظایف محقق شود و به همین علت با هر کار خوبی که در جمهوری اسلامی انجام شود، مخالف هستند.
باید از دشمن و مکر و حیله و ابزارهای آن غفلت نکنیم
رهبر انقلاب پس از تبیین ابعاد وظیفه اساسی نگاه به خود، در بیان وظیفه مهم دوم یعنی «نگاه به دشمن» گفتند: باید از دشمن و مکر و حیله و ابزارهای آن غفلت نکنیم و ضمن این که دشمن را ضعیف و ناتوان فرض نمیکنیم از او و تهدید و فشار و عربدهکشیهایش نترسیم.ایشان علت نیرنگها و فشارهای عصبی بدخواهان ایران را نقاط قوت و پیشرفتهای انقلاب اسلامی دانستند و افزودند: نباید در مقابل دشمن منفعل شد؛ چراکه سیاست آن ها تحقیر و منفعل کردن طرف مقابل است.در ابتدای این دیدار حجتالاسلام والمسلمین آل هاشم نماینده رهبری در استان آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز، مردم منطقه آذربایجان را علمدار مبارزات انقلابی ملت برشمرد که در مقاطع مختلف تاریخی، دشمنان و اختلافافکنان را مأیوس و مغلوب کردهاند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 117
سونامی «کتابسازی»در ساحل نشر ایران
درگفت و گوی خراسان با ارسلان فصیحی، مترجم سرشناس آثار «اورهان پاموک» و دکتر نجمه شبیری،مترجم و استاد دانشگاه علامه طباطبایی دلایل بروز پدیده «ترجمه های موازی» و «پخته خواری» را بررسی کرده ایم
الهه آرانیان- به کتابفروشیها و نمایشگاههای کتاب که سر بزنید، همیشه به آثاری برمیخورید که نسخههای متفاوتی از آنها با مترجمهای مختلف بهچاپ رسیدهاند؛ از رمانها و داستانهای عامهپسند گرفته تا مجموعههای شعر و حتی کتابهایی که معمولا کتابخوانهای حرفهای مخاطبشان هستند. معضل ترجمههای موازی بهویژه در سالهای اخیر در کشورمان حسابی گریبانگیر بازار نشر شده، تا جایی که بعضی از ناشرها به اسمِ ترجمه جدید و متفاوت از یک اثر، کتابسازی میکنند و سودهای کلان به جیب میزنند. نمونه اخیر ترجمههای موازی در ایران، ترجمه کتاب بارها ترجمه شده «شازده کوچولو»، اثر آنتوان دوسنت اگزوپری است که حدود 70 سال از اولین ترجمه آن توسط زندهیاد محمد قاضی میگذرد، اما در یک ماهه اخیر دو ترجمه از آن رونمایی شده است؛ اولی در 28 دی و دومی در 27 بهمن. نکته اصلی اینجاست که آیا این ترجمههای مجدد ضرورت دارند؟ آیا نکته تازهای به ترجمههای پیشین اضافه میکنند یا تنها برای دستگرمی و تفنن دوباره ترجمه میشوند؟ برای رسیدن به پاسخ این پرسشها با دکتر نجمه شبیری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و مترجم زبان اسپانیولی، ارسلان فصیحی، مترجم آثار اورهان پاموک و الیف شافاک گفتوگو و نیز بخشی از مصاحبه با اسدا... امرایی، مترجم شاخص ایرانی در تاریخ آبان 98 را بازنشر کردهایم.خواننده گرامی البته برای داوری درباره محاسن یا معایب پیوستن به کنوانسیون «برن» که مصاحبه شوندگان از آن سخن گفته اند، باید منتظر گزارش های بعدی ما بماند.
گوشوارهای به نام «شازده کوچولو»
دکتر نجمه شبیری با بیان این که تعدادی از فعالان حوزه ادبیات بر اساس دل و احساسشان کار میکنند، میگوید: «شاید بعضیها از روی علاقهای که به یک اثر دارند، بخواهند طبعآزمایی کنند، ولی بهنظر من درباره «شازده کوچولو» کار از این مسائل گذشته است. من فکر میکنم عمر کوتاه است و اگر کاری انجام شده و خوب انجام شده، نباید دوباره کار کرد. سه، چهار ترجمه «شازده کوچولو» خیلی خوب است و بعد هم این کتاب چندان پیچیده و بغرنج نیست که مانند «کمدی الهی» بنمایه خاصی داشته باشد و چند مترجم بخواهند آن را از دیدگاه خود ترجمه کنند. «شازده کوچولو» به دلیل زبان کودکانهاش، اثر چندان دشواری برای فهمیدن نیست. ممکن است علاقه شخصی یک فرد باشد، ولی من این موضوع را درک نمیکنم، چون از «شازده کوچولو» و «قلعه حیوانات» ترجمه خوب داریم و نیازی به ترجمه مجدد ندارد. هم اکنون «شازده کوچولو» مثل گوشوارهای است که همه دوست دارند یک بار از گوششان آویزان کنند و ترجمهاش بیشتر جنبه تزیینی دارد»!
ترجیحِ کتابسازی به انتشار کتاب واقعی
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی یکی از علتهای کتابسازی با نامِ غیرواقعی مترجم و نیز ترجمههای موازی از یک اثر را مشکلات مربوط به مجوز انتشار کتاب میداند و معتقد است: «گاهی از نام نویسنده یا مترجم سوءاستفاده میشود که این یک جرم قضایی است؛ مثلاً من در همین زمینه یک پرونده دادگاهی دارم که شخصی از مرکزی در بارسلون کلی پول گرفته و کتابی را به نام من چاپ کردهاست. اما گاهی کتابسازی برای مسائل مالی انجام میشود که داستانش جداست. چرخه اقتصاد و نشر باید بگردد و ناشران وقتی میبینند خیلی از کتابها تا چند سال لنگ مجوز میمانند، ترجیح میدهند کتابسازی کنند و بفروشند. ما یک مشکل ساختاری در نشر داریم که با آمدن هر مدیری، تمام زیردستها عوض میشوند و این ضعف همیشه موجود ماست».
مشکلات کمتر با قانون کپی رایت
دکتر شبیری عدم عضویت ایران در کنوانسیون برن(حمایت از حق نشر) را در کتابسازی بیتاثیر نمیداند و میگوید: «اگر قانون کپیرایت در کشور ما رعایت میشد، این مشکلات کمتر بود. 90 درصد کتابهایی که در کشور ما چاپ میشود، بدون کپیرایت است. اگر رایزنهای فرهنگی ما در خارج کشور آثار ما را طوری ارائه میدادند و معرفی میکردند که شناخته شوند، چهبسا ناشران و مترجمانی علاقهمند میشدند و حق انتشار آثار ما را میخریدند و ترجمه میکردند، اما نمیخرند و فقط ما باید پول بدهیم و آثار آنها را بخریم. این مسائل همه به هم مرتبط است. این کمترین وظیفه نهادهای فرهنگی مسئول است».
معضلی به نامِ ناشرانِ پختهخوار
ارسلان فصیحی، مترجم شناختهشده کشورمان که کتابخوانها او را بهعنوان مترجم آثار اورهان پاموک، نویسنده اهل ترکیه و برنده نوبل ادبیات میشناسند، درباره ترجمههای موازی کتابها و شرایط ترجمه مجدد یک اثر میگوید: «وقتی نسل عوض میشود، مثلاً هر 25، 30سال یک بار که زبان مقصد تاحدی تحول پیدا میکند، نیاز است که بعضی از کتابها، بهویژه آثار کلاسیک برای نزدیکشدن به زبان امروزی دوباره ترجمه شود. معمولاً این جور کارها موقعی پیش میآید که مترجم قبلی در قید حیات نیست و این نیاز احساس میشود که باید مجدد ترجمه و زبانش با زبان امروز سازگارتر شود. آن هم در شرایطی مجاز است که دیگر سالیان سال گذشته باشد و نسل امروز با آن زبان نتواند به خوبی ارتباط برقرار کند. درباره کتابی مانند «شازده کوچولو» که چند ترجمه خیلی خوب از قاضی، شاملو و نجفی داریم، فکر نمیکنم نیازی به ترجمه مجدد باشد. مشکل اینجاست که بعضی از ناشران و مترجمها در بیشتر مواقع همان کتابهای موجود را کمی پس و پیش و به اسم ترجمه جدید چاپ میکنند. اصطلاحاً بعضی از کتابهای پرفروش را پختهخواری میکنند». فصیحی راهحل این مشکل را عضویت ایران در پیمان برن میداند و میگوید: «تا وقتی که کشور ما عضو این معاهده نیست، ازنظر قانونی نمیتوانید کاری کنید. تلاش رسانهها و شبکههای اجتماعی در این زمینه به روشن شدن مردم و خوانندههای بالقوه کمک میکند تا ناشران و مترجمان اصلی یک کتاب را بشناسند. همه خوانندهها کتابشناس نیستند و نمیدانند آثار کدام مترجم را بخوانند. اطلاعرسانی خیلی کمک میکند».
مترجمها پیشنهاد ترجمه مجدد را نپذیرند
اسدا... امرایی، مترجم شاخص آثار ژوزه ساراماگو، مارکز، ایزابل آلنده و ریموند کارور در گفتوگویی که در تاریخ 12آبان 1398 در همین صفحه منتشر شد، درباره ترجمههای مکرر و موازی از یک اثر اینطور گفت: «متاسفانه یکی از دغدغههای امروز مترجمان، ترجمههای مکرر و موازیکاری است که هیچ سازوکاری برای آن وجود ندارد. البته من مخالف ترجمههای مکرر نیستم و معتقدم اگر در جای درست خود استفاده شود، میتواند منشأ اثر باشد. اجرای قانون کپیرایت در ایران، میتواند راهکاری برای حل این معضل باشد چون در این صورت ناشر و مترجم برای ترجمه اثر ملزم هستند از نویسنده و کارگزار او در حوزه نشر اجازه داشته باشند. ضمناً برای کارگزارِ نویسنده هم، فرصت انتخاب مترجم به وجود میآید و عملاً ترجمه آثار، صاحب روندی قانونی میشود. زمانی که تابع چنین قانونی باشیم، معضل ترجمههای مکرر از بین میرود. به نظرم خود مترجمان هم میتوانند با نپذیرفتن چنین پیشنهادهایی، کمک کنند همان ترجمههای خوب موجود در بازار عرضه شود. این که تعداد مترجمان زیاد شده هم، فینفسه امر مذمومی نیست. همیشه و به هر حال، عدهای آمده و در این زمینه کار کردهاند. عدهای از این جماعت اگر کارشان کیفیت نداشته باشد، بعد از ترجمه چند کتاب کنار میروند. به گذشته هم که نگاه کنید، همین طور بوده است. این واقعیت را باید بپذیریم که تکلیف را در نهایت مخاطب تعیین میکند».
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 245
میزبانی چهرههای تلویزیونی از مهمانان در فضای مجازی
علی ضیا، علی میرمیرانی، مهران مدیری و اکبر نبوی که پیش از این سابقه اجرا و تولید برنامه های تلویزیونی را داشته اند ، این روزها در فضای مجازی و نمایش خانگی مشغول اجرای برنامه هستند
مائده کاشیان-این روزها چهرههایی مانند علی ضیا، علی میرمیرانی، مهران مدیری و اکبر نبوی که پیش از این به عنوان مجری یا برنامهساز، سابقه فعالیت در تلویزیون را داشتهاند، در فضای مجازی و نمایش خانگی مشغول اجرای برنامهای هستند. هرکدام از این برنامهها رویکرد و موضوع متفاوتی دارند و بریدههایی از آنها در فضای مجازی دست به دست میچرخد. ابتدا علی ضیا و علی میرمیرانی با برنامه «باضیا»، «توشات» در فضای مجازی و نمایش خانگی دیده شدند، سپس مهران مدیری و اکبر نبوی به ترتیب با مسابقه «اسکار» و برنامه سینمایی «قاف» از راه رسیدند. به همین بهانه، در گزارش امروز به حضور این مجریان یا برنامهسازان تلویزیون در فضای مجازی و نمایش خانگی پرداختیم.
علی ضیا
کار خود را با اجرا در برنامههای رادیویی و تلویزیونی آغاز کرد. علی ضیا در برنامه صبحگاهی «ویتامین 3» و همچنین «نیمروز» با برنامهسازانی مانند علی زاهدی و حامد جوادزاده، همکاریهای موفقی داشت و تجربیات خوبی را به کارنامه خود اضافه کرد. ضیا از سال 97 تا 1401 گزینه ثابت اجرای ویژه برنامه تحویل سال در شبکه یک بود. او نیمه دهه 90 اجرای برنامه «فرمول یک» را تجربه کرد، سپس تهیهکنندگی آن را برعهده گرفت و به عنوان مجری و تهیهکننده، تولید این برنامه را ادامه داد. آخرین حضور علی ضیا در تلویزیون به سال 1401 و ویژه برنامه تحویل سال «فرمول یک» برمیگردد. این مجری و برنامهساز پس از تجربه اجرای برنامه «باضیا» در لایو اینستاگرام، اکنون این برنامه را در فضایی متفاوت و با حضور زنان موفق تولید کرده است. «باضیا» از شهریورماه، به صورت ویدئو و پادکست، در یوتیوب و اپلیکیشنهای مخصوص پادکست در حال انتشار است. ضیا تا به حال در این برنامه، میزبان زنان شناختهشده در حوزه بازیگری، ادبیات و ورزش بوده و درباره فراز و نشیبهای زندگیشان گفتوگوهای صریح و صمیمانهای با آنان دارد.
علی میرمیرانی
مجری، برنامهساز، نویسنده و روزنامهنگار است که سابقه تولید برنامههای مختلفی را در تلویزیون و فضای مجازی دارد، اما مشهورترین برنامه علی میرمیرانی «گفتوگوی تنهایی» است که اوایل دهه 90 از شبکه چهار روی آنتن میرفت. میرمیرانی در پشت صحنه این برنامه مقابل مهمانان قرار میگرفت و تنها صدای او شنیده میشد. این برنامه به دلیل ساختار متفاوت گفتوگو، مورد استقبال قرار گرفت و جزو برنامههای محبوب تلویزیون است. میرمیرانی درباره نگاه مهمانان برنامه به زندگی صحبت میکرد، بنابراین حرفهای جذاب و الهامبخشی در «گفتوگوی تنهایی» مطرح میشد. او در برنامه محرمی «چکامه» نیز با ساختاری مشابه، درباره نگاه افراد به واقعه عاشورا، علاقهشان به امام حسین(ع) و موضوعات مرتبط صحبت میکرد. علی میرمیرانی آخرینبار سال 99 برنامه محرمی «رفیق» را در قالبی مشابه «چکامه» تولید کرد. این مجری و برنامهساز که پیشتر سال 95 برنامه گفتوگومحور «سلفی» را ویژه انتشار در فضای مجازی تولید کرده بود، از مهرماه با برنامه «توشات» به نمایش خانگی آمده. او در این برنامه میزبان چهرههای شناختهشده و غالبا بازیگران است. علی میرمیرانی گفتوگوی صمیمانهای با مهمانان دارد و به دلیل سوالات متفاوتی که از آنها میپرسد، صحبتهای تازه و آموزندهای درباره جهانبینیشان مطرح میشود. ادبیات میرمیرانی و تسلط او در گفتوگو نیز از امتیازهای «توشات» است.
اکبر نبوی
به عنوان منتقد سینما و مجری تلویزیون شناخته میشود و این روزها در برنامه اینترنتی «قاف» میزبان چهرهها و مسئولان سینمایی است. اکبر نبوی که سابقه اجرای برنامه سینمایی «ققنوس»، «برداشت دو» و تهیهکنندگی و اجرای برنامه «سایه روشن» را در کارنامه دارد، در برنامه «قاف» نیز بار دیگر سراغ موضوعات فرهنگی رفته است. نبوی در این برنامه که با مشارکت روزنامه فرهیختگان تولید شده، میزبان بازیگران، کارگردانان و چهرههایی مانند رضا کیانیان، پرویز پرستویی، اصغر همت، همایون اسعدیان، کمال تبریزی، پوران درخشنده، علیاصغر پورمحمدی و احسان عبدیپور بوده است. معمولا نگاه «قاف» به موضوعات، آسیبشناسانه است و درباره وضعیت سینما و تلویزیون یا سیاستهای مدیران، صحبتهای جدی، صریح و منتقدانهای در برنامه مطرح میشود.
مهران مدیری
سابقه درخشان مهران مدیری در زمینه تولید برنامههای آیتمی موفق به دهه 70 میرسد. مدیری سال 94 با «دورهمی» بار دیگر سراغ برنامهسازی آمد و سپس با تغییراتی در ساختار آن، «دورهمی» را در قالب مسابقه ادامه داد. «دورهمیِ» گفتوگومحور تبدیل به یکی از برندهای تلویزیون شد و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت. مدیری پس از موفقیت «دورهمی» برنامهای به نام «شبنشینی» را با ساختاری مشابه ویژه نمایش خانگی تولید کرد، اما ضبط این برنامه در ابتدای راه متوقف شد و تولید ادامه «دورهمی» به مهران مدیری واگذار شد. اکنون او مسابقه «اسکار» را تولید کرده است. پس از اختلافات مهران مدیری و تلویزیون، زمزمههایی درباره صادرنشدن مجوز انتشار «اسکار» به گوش رسید، اما ساترا اعلام کرد این برنامه مشکلی برای انتشار ندارد. این مسابقه از 18 دیماه منتشر شده و معمولا بازیگران ساختههای مدیری در آن حضور داشتهاند. «اسکار» گفتوگومحور نیست و تجربه متفاوتی در کارنامه مهران مدیری است. بعضی چالشهایی که شرکتکنندگان این مسابقه باید انجام بدهند بامزه و سرگرمکننده است و مدیری نیز با شوخطبعیها و واکنشهای بهموقع خود نقش تعیینکننده در مسابقه دارد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
ویژه بزرگسالان
تعداد بازدید : 270
واکسن HPV؛ یک پیشگیری هوشمندانه
تزریق واکسن گارداسیل که از بیماریهای مختلفی جلوگیری خواهد کرد چه بایدها و نبایدهایی دارد؟!
شاید نام HPV یا ویروس پاپیلوم انسانی را در فضای مجازی زیاد شنیده باشید. این ویروس انواع مختلفی دارد و از طریق تماس پوستبهپوست منتقل میشود. بعضی از انواع ویروس HPV بیخطر است و توسط سیستم ایمنی بدن از بین میرود و بعضی از آنها باعث ایجاد سرطان دهانه رحم در زنها و بروز زگیل تناسلی در مردان و زنان میشود. واکسن گارداسیل یکی از راههای جلوگیری از بروز زگیل تناسلی است و بدن را در برابر بعضی از انواع خطرناک ویروس HPV که باعث بروز سرطان میشود، محافظتمیکند. همچنین واکسن پاپیلوگارد اولین واکسن HPV ایرانی است که در یک سرنگ از پیش پرشده حاوی سوسپانسیون آماده برای تزریق عضلانی است. اما تزریق این واکسنها چه ملاحظاتی دارد و به درد چه کسانی میخورد؟
وقت تزریق واکسن گارداسیل
در کشورهای آمریکایی و اروپایی تزریق واکسن گارداسیل برای دختران و پسران در دوران کودکی و نوجوانی انجام میشود. در ایران هنوز تزریق این واکسن اجباری نشده است و تحت پوشش بیمه هم نیست. بهتر است تزریق این واکسن در سن 9 تا 26سالگی برای آقایان و خانمها انجام شود. به گزارش ایرنا، متخصصان میگویند بهتر است تزریق این واکسن زمانی انجام شود که فرد هنوز در معرض ویروس پاپیلوما قرارنگرفته است و از نظر جنسی فعال نیست. البته افراد 27 تا 45ساله در معرض خطر هم میتوانند طبق نظر پزشک نسبت به تزریق واکسن گارداسیل اقدام کنند. واکسن گارداسیل برای پیشگیری از ابتلا به ویروسهای HPV است، به هیچ عنوان برای درمان این ویروسها استفاده نمیشود و در واقع حکم پیشگیری از ابتلا به بیماریهای گفتهشده را دارد. بیشترین اثربخشی واکسن از ۱۰ سالگی است و بهتر است که از همان زمان تزریق شود تا ایمنی بیشتری ایجاد کند. واکسن گارداسیل برای افراد زیر 15سال 2دوز با فاصله شش ماه و برای افراد بالای 15سال سه دوز با فاصله صفر، دو و 6 ماه تزریق می شود. همچنین این واکسن برای افراد بالای 45سال به صورت تکدوز تزریق میشود.
چند دلیل برای تزریق واکسن
HPV معمولا علایم خاصی ندارد ولی میتواند باعث ایجاد زگیلهای تناسلی، سرطان گلو و سرطان مقعد در زنان و مردان و سرطان دهانه رحم در زنان شود. واکسن گارداسیل به بدن کمکمیکند تا درصد بروز این بیماریها کمتر شود. مثلا تزریق واکسن HPV در زمان مناسب تا ۹۰ درصد جلوی ابتلا به سرطان دهانه رحم را میگیرد. تحقیقات نشان داده است که این واکسن از بدن در برابر بعضی از ویروسهای HPV به مدت طولانی محافظت میکند. در جواب برخی افراد که میگویند ما رابطه جنسی نداریم پس چرا باید این واکسن را تزریق کنیم هم باید گفت را ه های انتقال این ویروس متنوع است و به رابطه جنسی محدود نمی شود، بنابراین بهتر است این واکسن در سن پایینتر تزریق شود تا بدن را در برابر بیماری و عفونتهای مربوطه، واکسینه کند. همینطور مزایای تزریق این واکسن خیلی بیشتر از عوارض احتمالی آن است و به همین دلیل پیشنهاد بیشتر پزشکان روی تزریق بهموقع واکسن گارداسیل است.
چه کسانی نباید گارداسیل تزریق کنند؟!
تزریق واکسن گارداسیل مانند بسیاری از واکسنها بایدها و نبایدهایی دارد. افرادی که در ادامه از آنها خواهیم گفت نباید خودسرانه واکسن گارداسیل را دریافت کنند. در کل بهتر است تزریق و فواصل دوزهای این واکسن زیر نظر یک پزشک مشخصشود.گروه هایی که در ادامه مرور می کنیم باید احتیاط و مشورت دقیق تری برای تزریق واکسن داشته یاشند.
* افرادی که نسبت به یک دوز از واکسن حساسیت و واکنش آلرژیک شدید داشتند
*زنان باردار و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
* افرادی که در حال مصرف داروهایی هستند که ممکن است با ترکیبات واکسن گارداسیل تداخل داشتهباشد، مانند داروهای استروئیدی خوراکی، استنشاقی یا تزریقی
*افرادی که در حال شیمی درمانی یا پرتودرمانی هستند.
همچنین این داروها میتواند با گارداسیل تداخل دارویی ایجاد کند:
* داروهایی که برای درمان بیماریهای پسوریازیس، آرتریت روماتوئید یا سایر اختلالات خودایمنی تجویز میشوند.
* داروهایی که برای درمان یا جلوگیری از نپذیرفتن عضو پیوندی توسط بدن مصرف میشوند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
رئیس پلیس مشهد با اشاره به دستگیری یک دزد حرفه ای تشریح کرد:
تعداد بازدید : 256
ماجرای اسکلت های آهنی درکشتارگاه موتورسیکلت های سرقتی!
سیدخلیل سجادپور– مرکز بزرگ اوراق موتورسیکلت های سرقتی در یکی از شهرک های حاشیه ای مشهد هنگامی لو رفت که نیروهای انتظامی یک دزد حرفهای موتورسیکلت را به دام انداختند.
فرمانده انتظامی مشهد روز گذشته در حاشیه جمع آوری و انتقال قطعات و اسکلت های آهنین تعدادی از موتورسیکلت های سرقتی که در عملیات ضربتی نیروهای انتظامی کشف شده بود، به خبرنگار روزنامه خراسان گفت: عصر بیست و پنجم بهمن، فردی هراسان با پلیس تماس گرفت و از سرقت موتورسیکلت خود خبر داد. سرهنگ احمد نگهبان افزود: با توجه به شگرد سارق و مشخصاتی که از طریق یکی از دوربین های مداربسته در اختیار پلیس قرارگرفت،تحقیقات گسترده ای از سوی افسران دایره تجسس کلانتری شهرک مهرگان برای شناسایی دزد موتورسیکلت آغاز شد.
وی اضافه کرد:نیروهای انتظامی در اولین مرحله از اقدامات اطلاعاتی به تجزیه و تحلیل محیط جغرافیایی جرم پرداختند و به سرنخ هایی دست یافتند که نشان می داد سرقت موتورسیکلت توسط یک دزد حرفهای صورت می گیرد. بنابراین دامنه بررسی ها به بانک اطلاعاتی مجرمان سابقه داری کشید که با شگردی خاص دست به سرقت می زدند اما هنوز تحقیقات پلیس ادامه داشت که مالباخته سرنخ مهمی از مخفیگاه یک دزد معتاد به پلیس ارائه کرد. طولی نکشید که گروهی از عوامل انتظامی به سرپرستی سرهنگ کریمی (رئیس کلانتری مهرگان)تحقیقات نامحسوسی را با هماهنگی و دستورات ویژه قاضی اسماعیل عندلیب(معاون دادستان مرکز خراسان رضوی) آغاز کردند و پس از اطمینان از وجود موتورسیکلت های سرقتی درون یک منزل مسکونی، وارد عملیات غافلگیرانه شدند و جوان 24 ساله ای به نام قاسم را در حالی به دام انداختند که دو دستگاه موتورسیکلت سرقتی از مخفیگاه وی کشف شد اما بررسی های تخصصی پلیس بیانگر آن بود که قطعاتی از موتورسیکلت باز شده است.
مقام ارشد انتظامی مشهد خاطرنشان کرد: این متهم سابقه دار که به مواد مخدر صنعتی(شیشه) نیز اعتیاد دارد، دربازجویی های فنی نه تنها به سرقت موتورسیکلت ها از خیابان شهید نبی و بولوار رسالت اعتراف کرد بلکه یک مرکز بزرگ اوراق موتورسیکلت های سرقتی را هم لو داد و گفت: برخی قطعات موتورسیکلت هایی را که ازمقابل رستوران و یا حاشیه خیابان ها سرقت می کردم به فردی به نام«رضا» می فروختم که در پوشش تعمیرگاه موتورسیکلت،مالخری می کند.
سرهنگ نگهبان با اشاره به اهمیت ماجرای مذکور تصریح کرد:ریشه یابی پرونده های سرقت همواره مورد تاکید پلیس است و به همین دلیل پس از دستگیری هر سارق بی درنگ تحقیقات گسترده ای برای شناسایی و دستگیری مالخران و افراد مرتبط با سارق آغاز می شود.به همین خاطر نیز گروه عملیاتی افسران تجسس،بلافاصله عازم منطقه معروف به علی آباد شدند و با انجام یکسری فعالیت های اطلاعاتی دریافتند که مالخر 50 ساله چندین متر از هر دوسوی پیاده رو را مسدود کرده است تا رهگذران متوجه اقدامات مجرمانه وی نشوند.
کلیددار امنیت مشهد در ادامه این گفت وگوی اختصاصی به عملیات ضربتی پلیس برای جمع آوری اسکلت های آهنین در کشتارگاه موتورسیکلت های سرقتی اشاره کرد و افزود: با لو رفتن مرکز اوراق موتورسیکلت ها ،بلافاصله مالخر مذکور دستگیر و مشخص شد که تعدادی از موتورسیکلت های تلنبارشده در این مکان سرقتی هستند؛ به همین دلیل قطعات و موتورسیکلت های مشکوک به سرقت جمع آوری شد و به مقر انتظامی انتقال یافت.
رئیس پلیس مشهد اضافه کرد:تاکنون کارشناسان پلیس مشخصات 12دستگاه از موتورسیکلت های سرقتی را ثبت کرده اند و7تن از مالباختگان نیز شناسایی شده اند.
سرهنگ احمدنگهبان گفت:مالخر سابقه دار در پوشش تعمیرگاه،موتورسیکلت هایی را از سارقان خریداری کرده است که بررسی های تخصصی برای شناسایی مالباختگان و دستگیری دیگر سارقان موتورسیکلت با دستورات قاطع قضایی همچنان ادامه دارد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
یادداشت روز
تعداد بازدید : 224
رفح، رویای دو دولتی و خیانت عربی
مصطفی منتظر - info@khorasannews.com
اخبار موثق نشان از آماده شدن رژیم صهیونیستی برای حمله به آخرین منطقه باقی مانده در غزه دارد. رفح در جنوبیترین نقطه باریکه غزه که میزبان حدود 1.5 میلیون آواره است، از چند روز پیش زیر حملات هوایی قرار گرفته است. آمریکا هم منافقانه در مقابل رسانهها از لزوم رعایت قواعد انسانی میگوید اما در همین چند روز، میزان بسیار زیادی از تسلیحات را برای رژیم ارسال کرده است.در این میان، آمریکای بایدن به دنبال ایجاد معامله قرن است. بایدن قصد دارد تا بعد از اتمام کار غزه، دولتهای عرب منطقه را با دادن امتیاز به رسمیت شناختن کشور فلسطین به سمت عادیسازی کامل با رژیم سوق دهد. یعنی آرزوی دیرینه خود برای ادغام اسرائیل در منطقه را با وعدهای از قبل شکست خورده به نتیجه برساند. آن هم در وضعیتی که به زعم خودشان دیگر مقاومت مسلح در داخل سرزمینهای فلسطینی وجود ندارد.کشورهای عرب منطقه نیز در تداوم خیانتهای تاریخی خود، به کمک این ایده آمدند و حتی قبل از گرفتن امتیاز، کریدور زمینی برای نجات اقتصاد اسرائیل راه انداختهاند. کریدوری که به علت طوفانالاقصی زودتر از موعد متولد شد و کالاها را از دبی به عربستان، اردن و سپس رژیم منتقل میکند. این کمک شایان در وضعیتی رخ میدهد که رژیم درحال نسلکشی فلسطینیان است. به قول وزیر حملونقل رژیم، اگر این کمک زمینی راه نمیافتاد، تحمل اقتصادی جنگ و شرایط دریای سرخ بسیار دشوار و حتی مرگبار میبود.اما چرا ایده دو دولتی بازهم شکست خواهد خورد؟ اولا دولت کنونی رژیم حاضر به پذیرش دولت و کشور فلسطینی نیست. آن ها واقعا قصد داشتند تا تمام فلسطینیان باقی مانده در سرزمین فلسطین را به لبنان، اردن و مصر بکوچانند و برای همیشه مسئله کشور فلسطین را به پایان برسانند. طوفانالاقصی تمام این برنامهها را از بین برد. حالا هم باتوجه به شرایط داخلی قطعا حاضر نمیشوند تا موضوعی که 80سال مسکوت مانده، به نتیجه برسد. در طرف دیگر ماجرا، مسئله فلسطینیان قرار دارد. طرح بایدن میخواهد که دولت خودگردان به عنوان نماینده مردم فلسطین عنان کار را به دست گیرد. حال این که این دولت در میان اهالی فتح هم مشروعیت خود را از دست داده است. آخرین نظرسنجیها نشان میدهد که بیش از ۸۷ درصد مردم فلسطین با ایده دو دولت مخالف هستند. این یعنی یک طرف ماجرا با موضوع مخالف خواهد بود. ضمن این که گروههای مقاومت هنوز به حیات خود ادامه میدهند و با تمام وحشیگری رژیم، دست از مقاومت نکشیدهاند.با این توضیحات، مهمترین موضوع کنونی، فشار رسانهای و سیاسی بر غرب برای جلوگیری از حمله به رفح است. غربی که ادعاهای حقوق بشر داشت، حالا آن چنان رسوا شده که دیگر حرفی از آن آرمانهای ادعایی نمیزند. اما بازهم میتوان با کمک مردم و فعالان رسانهای، فشار ایجاد کرد. همچنین فشار سیاسی به کشورهای منطقه به ویژه سه کشور دخیل در نسلکشی امری لازم است. خلاصه این که ما باید به اندازه توان خودمان در این موضوع، فعالیت کنیم. جبهه مقاومت هم کار خودش را بلد است و ان شاءا... با تمام توان به وظیفهاش عمل خواهد کرد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 250
طحان نظیف: روز نامه خراسان را می شناسم و معتقدم این برندهای ریشه دار و قدیمی را باید حفظ کرد
هادی محمدی - ضیافت چهار روزه روزنامهنگاران و اهالی رسانه در قالب بیست و چهارمین نمایشگاه رسانه های ایران در حالی بعد از ۶ سال وقفه با شعار «نجستم همیشه جز از راستی» آغاز شد که بیش از ۶۰۰ رسانه و مجموعههای خلاق و دانشبنیان فعال در این حوزه میزبان اهالی رسانه، فرهنگ و فناوری هستند.در مدت چهار روز برگزاری این نمایشگاه نشست ها و کارگاه های متنوعی برگزار خواهد شد، در این مدت مسئولان سازمان های مختلف با شرکت در نشست ها به ارائه آخرین دستاوردهای خود در دولت سیزدهم خواهند پرداخت.برگزاری ۸۰ نشست در مدت ۴ روز از جمله فعالیتهای ویژه این دوره از نمایشگاه است که ۴۰ نشست آن به طور تخصصی با محور رسانه برگزار خواهد شد و شامل تجلیل از پیش کسوتان و استادان عرصه رسانه، کارگاههای آموزشی تخصصی، رونمایی از کتاب های حوزه ارتباطات و روزنامهنگاری، تجربه کاوی روزنامهنگاران و تحلیل و بررسی مسائل پیشروی حوزه رسانه است.در این بین،هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در بازدید از غرفه روزنامه خراسان در نمایشگاه رسانه ها، ضمن اظهار خرسندی از سابقه 75 ساله روزنامه خراسان اظهار کرد: روزنامه خر اسان را می شناسم و معتقدم این برندهای ریشه دار و قدیمی را باید حفظ کرد. او همچنین در پاسخ به سوال خراسان مبنی بر این که برخی می گویند با وجود تایید صلاحیت 15 هزار نفر در انتخابات مجلس این رقابت کیفی نیست و رقابت واقعی شکل نمی گیرد، تصریح کرد: به نظرم باید صبر کنیم. در روزهای آینده لیست های مختلف و متنوعی را که شکل می گیرد و منتشر می شود، ببینیم و بعد قضاوت کنیم که چقدر از احزاب و اشخاص نماینده در انتخابات دارند یا ندارند. البته عدد گویاست و معمولا این حرف ها قبل از انتخابات گفته می شود اما نزدیک انتخابات اعتراض ها به این که در لیست نبوده اند و ... شکل می گیرد که نشان از تعدد نامزدهاست. وی در پاسخ به این که آیا کار سختی نبود درباره این همه آدم قضاوت کنید، گفت: اولا شورا مرجع تجدید نظر نهایی است ولی حق مردم هم هست و ما همه اهتمام و تلاشمان را می کنیم چون در رد و تایید صلاحیت اشخاص یا این که کسی به مجلس برود یا نرود نفع و ضرری نداریم ولی وظیفه ماست و شرایط قانونی است که برعهده شورای نگهبان گذاشته شده و همه فقها و حقوق دانان شورای نگهبان این روزها شبانه روز تلاش کردند تا حقی از کسی ضایع نشود و حق مردم هم که به شورای نگهبان اعتماد دارند، حفظ شود. بالاخره در این استعلامات موضوعاتی هست که عموم مردم مطلع نیستند اما عموم مردم به شورای نگهبان اعتماد می کنند و رای می دهند.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 236
تکرار بازی آمریکا درباره رفح
نتانیاهو برای حمله به رفح نقشه ای در سر دارد که با مخالفت کشورهای جهان روبهرو شده است اما آمریکا باز کمکهای خود به اسرائیل را دوچندان میکند
پیامی که در هفته گذشته بارها ازسوی آمریکاییها مخابره شد این بود که «نتانیاهو نمیخواهد به حرف بایدن گوش دهد و بر حمله به رفح، آخرین شهر در جنوب غزه، اصرار دارد».روزنامه القدس العربی با انتشار یادداشتی در این خصوص نوشت: این همان روایتی است که طی ۵ ماه از آغاز جنگ غزه در حال تکرار است. افشاگریها و اظهارات منتسب به مقامات برجستهای که چون مجاز به گفتوگو درباره موضوعات حساس نیستند و میخواهند نامشان فاش نشود، واقعیت را روشنتر میکند.آنها میگویند دولت بایدن تنها میخواهد منازعات را در سال انتخابات مدیریت کند؛ سالی که این رئیسجمهور بهدلیل مواضعش در قبال غزه و کهولت سن، اشتباهات و لغزشهایش که جمهوریخواهان علیه او استفاده میکنند و او را مورد تمسخر قرار میدهند، با بیزاریِ رأیدهندگان مواجه شده است.بایدن در حالی در خصوص حمله به رفح برای نتانیاهو خطونشان کشید که پیشتر هم خواستار طرحی قابل اجرا برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان فلسطینی شده بود اما وقتی نظامیان اسرائیلی همین چند روز پیش به بیمارستان ناصر در خانیونس که مملو از بیمار و آواره فلسطینی بود حمله کردند، سکوت کرد و رسانهها با این موضوع طوری رفتار کردند که گویی این بیمارستان یک هدف نظامی بوده است. او تنها به ابراز نارضایتی از وضعیت موجود بسنده و عملیات اسرائیل را «فراتر از حد مجاز» توصیف میکند که هیچ تاثیری بر نتانیاهو ندارد.همزمان،روزنامه والاستریت نوشت که دولت بایدن برای ارسال محموله جدیدی از تسلیحات به رژیم صهیونیستی آماده میشود. شبکه خبری الجزیره نیز با طرح گمانهزنیهای مختلف درباره قریبالوقوع بودن حمله ارتش اسرائیل به شهر رفح، به طور خاص به واکاوی ابعاد مختلف طرحهای ادعایی صهیونیستها در قالب آن چه حراست از جان غیرنظامیان فلسطینی در بحبوحه جنگ غزه ادعا شده و میشود، پرداخته است. الجزیره تاکید میکند اسرائیل به دنبال خارج کردن فلسطینیها از رفح به خاطر امنیت آن ها نیست، بلکه برعکس این رژیم سعی دارد با استفاده از ابزارها و شیوههای مختلف یا آن ها را بکشد یا از سرزمین آبا و اجدادیشان اخراج و آواره کند. وبگاه شبکه خبری الجزیره در گزارش خود مینویسد: «به تازگی و در بحبوحه طرح گمانهزنیهای مختلف درباره حمله قریبالوقوع ارتش اسرائیل به شهر رفح، «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل در مصاحبه با شبکه آمریکایی «ایبیسی نیوز»، به هشدار مقامهای غربی از جمله آمریکاییها مبنی بر این که چنین حملهای میتواند تلفات بالایی را در میان غیرنظامیان به بار آورد، پرداخته است. نتانیاهو گفته «ما حمله به رفح را انجام خواهیم داد و در عین حال گذرگاههایی را برای غیرنظامیان ایجاد خواهیم کرد تا آن ها بتوانند از منطقه خطر خارج شوند». وقتی «جاناتان کارل» خبرنگار شبکه «ایبیسی نیوز» از وی سوال کرد 1.4 میلیون نفر فلسطینی آواره قرار است کجا بروند؟ نتانیاهو گفت: «آن ها به مناطقی در شمال رفح خواهند رفت. البته مناطق و محلهای زیادی وجود دارد، با این حال ما در حال کار روی یک طرح دقیق و جزئی هستیم». این طور به نظر میرسد که نتانیاهو با پاسخی که به خبرنگار ایبیسی نیوز داده بود چندان احساس راحتی و اطمینان نداشت. یک روز قبل از مصاحبه نتانیاهو با ایبیسی نیوز، «آیلون لوی» سخنگوی رژیم اسرائیل نیز با رادیو LBC که در لندن مستقر است، گفتوگو داشت و او هم چندان در پاسخ به پرسشها با محوریت حمله اسرائیل به رفح احساس راحتی نمیکرد. وی 4 مرتبه با این پرسش که قرار است آوارگان فلسطینی در رفح کجا اسکان داده شوند؟ مواجه شد و هیچ پاسخ روشنی به این سوال نداد. تمام چیزی که وی گفت این بود: «مناطق روباز زیادی در نوار غزه وجود دارند. یکی از گزینهها این است که نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد با ما همکاری کنند تا فلسطینیها را در مکانها و محیطی روباز در نوار غزه اسکان دهیم». با این حال، این مقام اسرائیلی پاسخ نداد دقیقا منظورِ وی کجاست.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 362
بازگشت تلگرام و رفقا؛ شاید
برخی کارشناسان و رسانه ها از مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی مبنی بر «امکان دسترسی به سکوهای پرمخاطب خارجی»، برداشت کردند که همچون تجربه تلگرام طلایی و استفاده از پوسته تلگرام، می توان به بازگشت بدون فیلتر واتساپ، اینستاگرام، ایکس و فیسبوک امیدوار شد
صادق غفوریان-برخی رسانه ها مصوبه جدید مرکز ملی فضای مجازی را که روز گذشته توسط رئیس این مرکز رسانه ای شد، «چراغ سبز» به رفع فیلتر پیام رسان ها و شبکه های مجازی فیلتر شده دانستند. یکی از رسانه ها نوشت: مصوبه جدید، یعنی اشخاص حقیقی، حقوقی و بخش خصوصی داخلی و خارجی میتوانند با ارائه پوستههای حکمرانیپذیر از تلگرام ، ایکس(توئیتر)، واتس اپ، فیسبوک و حتی سایر سکوهای خدماتی با دریافت مجوز قانونی، به مردم خدمات ارائه کنند.
مصوبه چیست؟
امین آقامیری، روز گذشته مصوبات جلسه نود و ششم شورای عالی فضای مجازی را در خصوص امکان دسترسی به سکوهای خارجی با سازوکارهای حکمرانی پذیر، سامان دهی پیام رسان های اجتماعی و ایجاد سامانه ملی و جامع داده ابلاغ کرد: در مصوبه اول، شورای عالی فضای مجازی تنظیم گران بخشی را موظف کرده تا برای ایجاد تنوع در سبد مصرف کاربران با سازوکارهای حکمرانی پذیر و با هدف رفع نیاز مردم، سکوها و خدمات پرکاربرد خارجی را که امکان ارائه خدمات در قالب پوسته برای آن ها وجود دارد، شناسایی و شرایط فعالیت آن ها را در داخل کشور فراهم کنند. این مصوبه اعلام کرده که تنظیم گران بخشی موظف اند در حوزه تنظیم گری خود ظرف مدت یک ماه، خدمات و سکوهای پرکاربرد خارجی را شناسایی و امکان فنی برای دسترسی کاربران به خدمات مفید خارجی را در قالب های حکمرانی پذیر بررسی و ضوابط ارائه خدمات یاد شده را به مرکز ملی فضای مجازی ارائه کنند. مطابق این مصوبه، مرکز ملی فضای مجازی نیز موظف است پس از بررسی، مجوز لازم را برای فعالیت بخش خصوصی به تنظیم گران بخشی بدهد.
کدام سکوهای خارجی مجوز می گیرند؟
اما آن چه روز گذشته از این مصوبات، مورد توجه رسانه ها، کارشناسان و ناظران قرار گرفت، مصوبه نخست یعنی امکان دسترسی به سکوهای خارجی با سازوکارهای حکمرانی پذیر بود.خبرگزاری فارس این طور تحلیل کرد که اینستاگرام و ایکس(توئیتر) هم علاوه بر تلگرام می توانند دارای مجوز فعالیت در کشور شوند: «دبیر شورای عالی فضای مجازی مصوبهای را ابلاغ کرد که به موجب آن امکان فعالیت پوستههای سکوها و خدمات پرکاربرد خارجی برای مردم در ایران فراهم شده است. این اقدام که پیشتر نیز با هاتگرام و تلگرام طلایی در کشور تجربه شده بود، در واقع شرایط جدیدی را فراهم میکند که براساس آن سکوها و خدمات خارجی که در ایران امکان فعالیت مستقیم را نداشتند، بتوانند در قالبی جدید اما با حفظ تمامی خدمات و قابلیتهای سکوی خود در کشور فعالیت کنند.» فارس همچنین نوشته است: «این اقدام به این معناست که اشخاص حقیقی، حقوقی و بخش خصوصی داخلی و خارجی میتوانند با ارائه پوستههای حکمرانیپذیر از اینستاگرام، ایکس(توئیتر)، واتس اپ، فیس بوک و حتی سایر سکوهای خدماتی با دریافت مجوز قانونی، به مردم خدمات ارائه کنند. این راهکار در واقع شرایط کار را برای شرکتهای خارجی فناور تسهیل کرده تا بتوانند به مردم ایران خدمات خود را بدون نگرانی از تحریمهای احتمالی و در قالبی جدید ارائه دهند. مطابق این مصوبه جدید حتی مهم نیست که ارائه کننده خدمات در کدام کشور دفتر تاسیس کند بلکه حتی میتواند در کشورهای اطراف ایران دفتر داشته و با ایجاد نمایندگی در داخل ایران با پایبندی به چارچوبهای مصوب، خدمات ارائه کند.»
بر این اساس، مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی این امکان را فراهم کرده تا این پوستهها با برطرف کردن نقصهای قبلی به خصوص در زمینه حفظ حریم خصوصی با مجوز مرکز ملی فضای مجازی به تنظیم گران بخشی، فعالیت کنند. این فعالیت جدید هم توسط شرکتهای بخش خصوصی داخلی و هم با محوریت شرکتهای فناوری خارجی امکان پذیر خواهد بود. براساس مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی، عملا دست تمام افراد جامعه حتی سرمایه گذاران و شرکتهای خارجی برای ارائه خدمات حکمرانیپذیر به مردم ایران بازگذاشته شده است.
کارشناس: فقط تلگرام می تواند برگردد
با این حال، ما نیز این موضوع را با یک کارشناس در حوزه فضای مجازی در میان گذاشتیم. او این طور گفت: ما پیش از این، تجربه استفاده از پوسته ها را در شرایط پس از فیلترینگ تلگرام با نسخه هایی همچون تلگرام طلایی، موبوگرام و... تجربه کردیم که شرکت ها با استفاده از قابلیتOpen source (این اصطلاح برای نرمافزارهای متن باز به کار میرود که به اختصار آن را OSS خطاب میکنند. کدهای اپن سورس به گونهای طراحی شدهاند که عموم برنامهنویسها به آن دسترسی دارند تا بتوانند از جریان هسته یک نرمافزار مطلع شوند و در صورتی که دوست داشته باشند، برای پروژههای مختلفشان بتوانند تغییراتی روی آن انجام بدهند) برای پیام رسان تلگرام، آن را بدون فیلترشکن در اختیار کاربران قرار دهند.
این کارشناس با اشاره به واتس اپ و اینستاگرام، گفت: بعید به نظر می رسد، این دو نرم افزار قابلیت اپن سورس را داشته باشند که بتوان با پوسته های آن، زمینه فعالیت را در کشور فراهم کرد.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
تعداد بازدید : 260
ترمز طلایی بر بازار ارز!
رئیس کل بانک مرکزی بر به کارگیری عرضه طلا برای مهار بازار ارز تاکید کرده است. الزام مهم این سیاست چیست؟
محمد حقگو- رئیس کل بانک مرکزی در همایش چشم انداز سال آینده اقتصاد ایران، ضمن اشاره به سیاست های این بانک در 1403، به موارد مهمی درباره مدیریت بازار ارز از جمله دادن نقش پررنگ تر به بازار طلا و به طور خاص ادامه حراج طلا در مرکز مبادله ارز و طلا اشاره کرد. موضوعی که اتفاقاً سابقه تلخی از آن در سال های گذشته وجود دارد. اما به نظر می رسد شرایط کنونی، متفاوت از گذشته است. در عین حال، با توجه به تجربه گذشته رعایت یک الزام مهم در این رابطه به نظر ضروری است و آن پرهیز از طلاپاشی به شیوه سال های 96 و 97 است.
تاکید فرزین به توجه به بازار طلا به عنوان جایگزین ارز
به گزارش خراسان، دیروز رئیس کل بانک مرکزی جزئیات سیاست های این بانک در سال آینده را تشریح کرد که نشان می دهد با پیشرفت برنامه های بانک مرکزی در بازار ارز، برنامه های مکمل ارزی نیز در حال پیگیری بوده و توجه به بازار طلا از این جمله است. به گزارش تسنیم، محمدرضا فرزین با بیان این که نوسانات ارزی میتواند انتظارات تورمی را تشدید کند، گفت: در بازار غیررسمی ارز به دلیل مباحث تحریم و جنگ از طرف دیگران با مداخله برای ایجاد نوسان مواجه هستیم. بر همین اساس نقش مرکز مبادله ارز و طلای ایران در حوزه تنظیمگری بازار ارز و طلا توسعه پیدا میکند. وی افزود: طلا جایگزین ارز است و نباید از آن غافل باشیم؛ بنابراین برای کنترل ارز باید به بازار طلا نیز توجه کنیم، در راستای ایجاد بازار برای طلا و ارز از ابزارهای بازارمحور در مرکز مبادله و بازار ارز و طلا استفاده میکنیم، در حال حاضر در مرکز مبادله طلا و ارز به طور هفتگی حراج داریم و این حراجها را ادامه میدهیم. رئیس کل بانک مرکزی گفت: به سمتی پیش میرویم که مرکز مبادله تابلوهایی داشته باشد که نرخ آن به نرخ مرجع تبدیل شود. اگرچه این کار با سختیهایی مواجه است؛ چراکه صدها رسانه از اقصی نقاط جهان سعی میکنند هدایت نرخ ارز را داشته باشند. وی تصریح کرد: سامانههای فعلی بازار غیررسمی بازارمحور نیستند و حجم معامله و پول در گردش آن شفاف نیست و منجر به پولشویی و قاچاق میشود و علامت دهی آن به اقتصاد کشور و فعالان اقتصاد یکی از معضلات مهم اقتصاد کشور است.
منطق طلایی مهار ارز و یک تجربه تلخ
منطق اقتصادی، صحیح بودن جهت گیری اخیر بانک مرکزی را نشان می دهد. طلا به مانند ارز، یک ابزار ذخیره حفظ ارزش دارایی مردم در هنگام شوک های تورمی است و از منظر کلان می تواند تقاضا برای ارز را که موجب شوک هزینه ای به تولید شود نیز کاهش دهد. از سوی دیگر محدودیت های قانونی که هم اینک برای معاملات ارز وجود دارد، درباره طلا مطرح نیست. با این حال یک تجربه تلخ در سال های گذشته در این زمینه وجود دارد. گزارش الف به نقل از فارس در اول خرداد 1400 این گونه روایت کرده است که در ماه های پایانی 96 و هفته های آغازین سال 97، بازار ملتهب سکه و ارز با سیاست پیش فروش سکه روبه رو شد. موضوعی که با توجه به افت روزافزون ارزش پول ملی، عطش فزاینده مردم برای خرید این سکه ها را در پی داشت. به طوری که عده ای وام های میلیاردی گرفتند و با آن تسهیلات، هزاران سکه ارزان پیش خرید کردند. این گزارش می افزاید، زمانی این سیاست متوقف شد که بیش از 7.6 میلیون قطعه سکه معادل 62 تن از ذخایر طلای کشور چوب حراج خورده و پدیدههایی مانند سلاطین سکه را بهوجود آورد.
تفاوت های حال حاضر با دوران سیاه پیش فروش سکه
آن چه که درخصوص سیاست خسارت بار پیشین مطرح می شود، دو نکته است. اول خالی شدن خزانه بانک مرکزی از سکه طلا به عنوان یکی از پشتوانه های استراتژیک این بانک، دوم انجام پیش فروش بدون توجه به واقعیات بازار و با قیمت قطعی. با این اوصاف، به نظر می رسد شرایط کنونی که در آن بر حراج طلا تاکید شده، تفاوت های قابل ملاحظه ای با گذشته به شرح زیر دارد:
1-پیشرفت برنامه مهار نقدینگی: با سیاست های بانک مرکزی، کنترل نقدینگی در حال حاضر به شکلی موثر دنبال می شود. این در حالی است که این کنترل بر بانک ها در دوران پیشین وجود نداشت و در نتیجه اتخاذ سیاست های مهار ارز (و به عنوان مثال پیش فروش سکه) با رشد بی ضابطه نقدینگی خنثی می شد.
2-حراج طلا با کشف قیمت: تاکنون و در یک ماه گذشته، 8 جلسه موفق حراج حضوری شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلا برگزار شده که منتهی به فروش تنها 431 کیلو شمش طلا شده است و اعلام شده که مرکز مبادله در 13 اسفند امسال عرضه گسترده سکه را نیز آغاز خواهد کرد. این آمارها (که نشان می دهد طلاپاشی اجمالاً صورت نگرفته) و نیز قیمت بازاری طلا(برخلاف تجربه پیشین) یکی از نقاط مثبت سیاست کنونی به شمار می رود. حتی هم اینک با معلوم شدن تاثیر نه چندان زیاد سیاست گواهی سپرده 30 درصدی در مهار خیز ارزی اخیر، گزینه محتمل در این زمینه، عرضه شمش طلا در هفته های اخیر است.
3- اتصال مسیر دوم سیاست رفع تعهد ارزی برای مهار بازار ارز: نکته مرتبط دیگر این است که در سال جاری، بانک مرکزی تسهیل در واردات طلا و رفع تعهد ارزی صادرکنندگان را به یکدیگر گره زده که هر چند در ماه های قبل با ایراداتی همراه بود، اما به نظر می رسد پتانسیل خوبی برای افزایش عرضه طلا و مهار تقاضای سفته بازی صرفاً با طلاهای وارداتی صادرکنندگان (و نه ذخایر بانک مرکزی) فراهم آمده است. این موضوع، جدای از پیگیری افزایش عرضه ارز با استفاده از رفع تعهد ارزی صادرکنندگان است.
در مجموع به نظر می رسد با به کارگیری درست سیاست مهار بازار ارز با بازار طلا و به خصوص پرهیز از حراج بی ضابطه ذخایر بانک مرکزی در این راستا، می توان نسبت به شکل گیری یک ضربه گیر مناسب برای شوک های ارزی امیدوار بود.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
نقدی بر پیشنهاد تکمیل پروژه«ملی» آزادراه حرم تا حرم با مولدسازی دارایی استان بدون توجه به سابقه تاریخی بحران آب مشهد
تعداد بازدید : 175
مولدسازی یا خودتحریمی منابع ملی؟!
مسعود حمیدی/ استاندار خراسان رضوی برای چندمین بار اظهار کرد؛ «تکمیل آزادراه حرم تا حرم از طریق مولد سازی پیشنهاد خراسان رضوی است». روزنامه خراسان نیز در چند گزارش مطالبه محور به صراحت اعلام کرده که چرا باید برای تکمیل «پروژه های ملی» از منابع «استانی» خراسان رضوی هزینه شود در حالی که در دیگر استان ها برای تکمیل پروژه های ملی به طور نمونه پروژه پیر آزادراه حرم تا حرم از «منابع ملی» هزینه می شود؟
با اذعان و اعتقاد بر این اصل که ساختار کشور ایران بر خلاف کشورهای فدرالی، یکپارچه و همسان بوده و اولویت کلیت کشور است و این که هیچ استانی به لحاظ ساختار و قانون نظام جمهوری اسلامی ایران بر دارایی های پهنه جغرافیایی اش به صورت مطلق تملک بر نوع هزینه کرد نداشته و ندارد باید چندین نکته مهم را عارض شویم. ساختار بودجه به گونه ای است که دولت منابع پروژه های ملی را در قالب اعتبارات ملی لایحه می کند و برای پروژه های درون استانی بودجه عمرانی استان تخصیص داده که بر اساس اولویت های تشخیصی شورای برنامه ریزی و توسعه استان ها تقسیم بندی می شود. این یعنی دولت قبول دارد که برای پروژه های ملی باید در سطح کلان تامین اعتبار و تصمیم گیری شود و برای پروژه های درون استانی باید به صورت خرد و درون استانی تصمیم گیری و هزینه کرد شود. حال چرا باید برای پروژه ملی که از چند استان می گذرد و سال هاست که دولت از منابع ملی برای تکمیل این پروژه در دیگر استان ها هزینه کرده است، استاندار خراسان رضوی پیشنهاد دهد از طریق دارایی های درون استانی برای تکمیل این پروژه هزینه شود؟ طبیعتا این را هم می پذیریم که در 12 سال گذشته دولت ها هیچ اولویتی برای تکمیل این پروژه در جغرافیای خراسان رضوی نداشته اند و پیگیری ها و وعده های پیاپی دولت ها برای تامین اعتبار قطعه چهارم این پروژه در استان خروجی نداشته است و دولت ها همواره اعلام کرده اند که منابع لازم را ندارند. اما چرا برای استان های قم و سمنان این منابع وجود داشته است؟ مگر هدف این پروژه که با نام امام رضا(ع) کلنگ زنی شد، برداشتن بار ترافیکی از شانه های نحیف بدن آزادراه ورودی های مشهد الرضا برای خدمات رسانی به زائران کل کشور نبوده است؟ پس چرا به رغم دستور صریح رئیس جمهور، معاونت اجرایی و برنامه و بودجه در تامین اعتبار این پروژه در خراسان رضوی کوتاهی می کنند؟ شاید به دلیل همین اهمال کاری های 12 ساله است که استاندار خراسان رضوی تلویحا اعلام می کند دولت اجازه دهد دارایی های داخل استان را بفروشیم (مولدسازی) و خرج تکمیل این پروژه کنیم تا حداقل جلوی این حجم از تصادفات و فوتی ها در جاده های مرگ استان گرفته شود و در ایام اوج زیارتی، شرمنده خیل عظیم زائران و دلدادگان حریم حرم رضوی نشویم. شاید به یک لحاظ شرایطی که استاندار خراسان رضوی در آن قرار گرفته قابل درک باشد اما در این جا لازم است به یک نمونه بارز این روند اشاره کنیم تا دلیل مخالفت صریح روزنامه خراسان با این تصمیم مشخص شود. امروز بحران آب مشهد برای همگان واضح و مشخص است که یک دلیلش خشکسالی هاست اما دلیل اصلی اش همین رفتار تاریخی دولت ها برای تکمیل پروژه های آبی مشهد و استان است. وقتی 20 سال پیش بحران آب مشهد به نقطه اوج خود رسید، چندین پروژه و طرح برای تامین آب مشهد مطرح شد؛ مانند انتقال آب، تکمیل تصفیه خانه ها و بازچرخانی پساب، اجرای طرح های آبیاری نوین در بخش کشاورزی و امثال آن که دولت ها هیچ گاه این پروژه ها را در اولویت کاری خود قرار ندادند و مدیران استانی مدام از جیب خرج کردند و مدام چاه زدند و از آب های زیرزمینی برداشت کردیم تا این که الان به جایی رسیدیم که آب های زیرزمینی هم به ته کوزه ترک خورده رسیده اند، یعنی به خاطر اهمال کاری 20 ساله دولت ها در تامین اعتبار پروژه های آبی مشهد و خرج کردن تمام ذخیره های استان، امروز بحران آب مشهد به نقطه جوش رسیده است. به نظر می رسد دولت ها همیشه مدیران خراسان رضوی را در شرایطی قرار می دهند که به قول مدیرعامل وقت آب منطقه ای استان در سال گذشته، مدیران پایتخت نشین همیشه می گویند: «خراسانی ها خودشان از پس مشکلاتشان بر می آیند» تا از جیب خرج کنند و برای دولت هزینه تراشی نکنند در حالی که این وظیفه دولت است که برای تکمیل پروژه های ملی از منابع ملی هزینه کند. استاندار خراسان رضوی باید این سابقه تاریخی رفتار دولت ها با بحران های مشهد و خراسان رضوی را مد نظر داشته باشد و اولویت و پیگیری خود را بر روی اخذ اعتبار از منابع ملی کشور برای تکمیل پروژه ملی آزادراه حرم تا حرم بگذارد و خرج کردن از دارایی ها و منابع داخل استان را جایگزین منابع ملی نکند و دارایی ها و منابع استانی را بگذارد برای روز مبادا، برای تکمیل پروژه های بحران زده آبی، جاده مرگ و چندین پروژه عمرانی و اجتماعی روی زمین مانده داخل استان که اگر روزی در آینده مانند مسئله آب به نقطه جوش رسیدیم بتوانیم دست در جیب خودمان بکنیم و از ذخایر استانی هزینه کنیم.
ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.