
اظهارات تکاندهنده یک فعال حوزه نشر
تعداد بازدید : 23
«جزوهسازی» و «کپی غیرقانونی» در حال بلعیدن نشر دانشگاهی است
یک مدیر نشر، بزرگ ترین چالشهای نشر دانشگاهی را کپی غیرقانونی کتاب، جزوهسازی و انتشار فایل این منابع در فضای مجازی میداند که اگر جدی گرفته نشود در سالهای آتی دچار بحران و وابستگی مطلق در این زمینه خواهیم شد. به گزارش ایبنا، به اعتقاد ناشران کتاب دانشگاهی، کتاب نخواندن دانشجویان، البته نه کتاب غیردرسی، بلکه منابع درسی، به معضل تبدیل شده است. این معضل از دو منظر بررسی میشود ضربه به علمآموزی و دیگر اقتصاد نشر ناشران کتاب دانشگاهی. تمرکز برخی استادان بر جزوهگویی و نادیده گرفتن کتاب بهعنوان منبع اصلی انتقال دانش در دانشگاه، موجب شده تا بهمرور زمان سیستم آموزشی کشور، تحت تاثیر قرار گیرد؛ بهعبارت دیگر گویا کتاب از دایره مطالعاتی جامعه دانشگاهی حذف شده است! این موضوع همچنین در درازمدت الگوی نامناسبی است که دانشجویان را به یادگیری مباحث آموزشی خارج از چارچوب کتاب ترغیب میکند.
این مسئله را جدی بگیرید
مرتضی زینعلی، با استناد به آمار مربوط به حوزه نشر دانشگاهی میگوید: «بهنظرم بزرگ ترین چالش در نشر دانشگاهی کپی غیرقانونی کتاب، جزوهسازی و انتشار فایل کتابهای این حوزه در اینترنت و فضای مجازی است.» این ناشر دانشگاهی تاکید دارد: «این مشکل یک مسئله ملی در حوزه تولید و عرضه دانش است که اگر جدی گرفته نشود در سالهای آتی دچار بحران و وابستگی مطلق در این زمینه خواهیم شد.» وی میافزاید: «من به گزارش آماری خانه کتاب و ادبیات ایران که به واقعیت موجود در صنعت نشر نزدیکتر است، استناد میکنم؛ بررسی مقایسهای بین گزارش آماری شش ماه نخست سال قبل نسبت به امسال نشان میدهد، تعداد عنوانهای کتابهای حوزه دانشگاهی حدود ۸ درصد کاهش، میانگین شمارگان حدود ۳۰ درصد کاهش و میانگین قیمت کتابهای این حوزه نیز حدود ۶۰ درصد افزایش داشته است؛ با توجه به وضعیت اقتصادی یک سال گذشته و بررسی میدانی، چنین وضعیتی برای کتاب دانشگاهی قابل انتظار بود. در سالهای پیشتر نیز وضعیت تقریباً چنین بود؛ بهطور مثال میانگین شمارگان کتاب در تمام سالهای پیشین، کاهشی بوده است. در مقابل، به نظرم شاهد افزایش کیفیت کتابهای این حوزه و تبدیل شدن آن به یک کالای لوکس هستیم؛ دلیل آن هم افزایش قیمت و نقدی شدن شرایط خرید مواد اولیه و تولید کتاب است که خطرپذیری در این حوزه را افزایش داده است.»
بزرگ ترین چالش
این فعال حوزه نشر دانشگاهی تاکید میکند: «بهنظرم بزرگ ترین چالش در نشر دانشگاهی کپی غیرقانونی کتاب، جزوهسازی و انتشار فایل کتابهای این حوزه در اینترنت و فضای مجازی است؛ نظارتی در این زمینه وجود ندارد و از سوی دولت و قانون گذار نیز تمهیداتی برای برخورد با عوامل سودجو و متخلفان فراهم نشده است تا ناشران بتوانند با اقدامات سریع جلوی این آسیب را بگیرند. تاکید میکنم که این مشکل یک مسئله ملی در حوزه تولید و عرضه دانش است که اگر جدی گرفته نشود در سالهای آتی دچار بحران و وابستگی مطلق در این زمینه خواهیم شد. باری که بخش بزرگی از آن را تاکنون ناشران دانشگاهی به دوش کشیدند و معلوم نیست تا کی دوام بیاورند! فرهنگسازی در مقابل این سیل عظیم که درحال بلعیدن نشر دانشگاهی است از عهده یک فرد یا ناشر برنمیآید، بلکه دولت بهعنوان یکی از ذینفعان اصلی تولید و عرضه دانش در کشور باید پیشقدم شود و بخشی از یارانه حمایتی را برای این بخش صرف کند و از طریق ابزارهایی که در اختیار دارد، مثل رادیو و تلویزیون و دستگاه قضایی و وزارتخانههای مختلف ذینفع مثل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی و مراکز دانشگاهی، اقدامات اساسی سلبی و سببی در این زمینه انجام دهد. در غیر این صورت، تداوم این شرایط سبب از بین رفتن تمام بنیانهای موجود در عرصه تولید و عرضه دانش و وابستگی کامل به کشورهای توسعه یافته خواهد شد. این معضل نیازمند کارگروهی خاص و ویژه است تا با برنامهریزی دقیق شرایط را بررسی و آسیبشناسی کرده و برنامهریزی جامع برای حل معضل و توسعه در این زمینه انجام دهد.»
دخالت کدام نهادها ضروری است؟
زینعلی میگوید: «به نظرم از آن جایی که تولید و عرضه کتاب از شرح وظایف اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، این وزارتخانه باید برای تشکل کارگروه ویژه یا هر اقدام عملی در این زمینه پیش قدم شود و نقش محوری را داشته باشد، اما نقش وزارتخانههای علوم، بهداشت و درمان و دانشگاه آزاد و مراکز دانشگاهی دیگر نیز بهعنوان ذینفعان اصلی این حوزه کمتر نیست و نیازمند مشارکت نزدیک و عملی آنها هستیم. بهطور کلی تمام عوامل و ذینفعان از تولید دانش و کتاب تا توزیع و مصرفکنندگان آن باید همکاری کنند.