
یک خبر یک نکته
تعداد بازدید : 75
معمای برخورد با تورهای قاچاق کالای همراه مسافر
حسین بردبار: اخیرا دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرات پوشاک در گفتوگو با «نود اقتصادی» با اشاره به برخی کاستی ها در برخورد با مسئله واردات قاچاق کالا در قالب کالای همراه مسافر برآورد کرد که بیش از یک میلیارد دلار پوشاک قاچاق از طریق مسافری وارد کشور میشود. به گفته وی هم اکنون هر مسافر می تواند تا 80 دلار کالایی مثل پوشاک را بدون پرداخت گمرکی همراه خود وارد کشور کند و با توجه به این که احتمالا ماهیانه 80 تا 100 پرواز به ترکیه داریم، اگر هر هواپیما به طور میانگین 300 مسافر را جابهجا کند، عدد بزرگی از قاچاق کالا می تواند در صورت اقدام سازماندهی شده تعداد مشخصی از مسافران به کشور وارد شود که این رقم طبق محاسبات وی در بخش پوشاک بالای یک میلیارد دلار می شود.
جدای از ارقام و اعدادی که سعید جلالی قدیری به نود اقتصادی گفته است، هم اکنون پروازهای بسیار دیگری نیز به سایر نقاط جهان وجود دارد که درمجموع صدها و هزاران مسافر را ماهیانه و سالیانه جابهجا می کند و اگر طبق این استدلال مسافرانی بخواهند اقدامات سازماندهی شده برای واردات کالا انجام دهند، می تواند بخشی از اقتصاد کشور نظیر صنعت پوشاک را متاثر کند.
در اینجا دو بحث مطرح است؛ اول این که تعیین عدد 80 دلار برای نپرداختن گمرکی نکته عجیبی نیست و اصولا هر مسافری باید بتواند وقتی در سطوح پایین و غیرتجاری از کشور دیگر خرید می کند، آن را آزادانه به وطن خود بیاورد. اما مسئله در تورهای احتمالی از مسافران است که به گفته این فعال اقتصادی با هدف واردات قاچاق کالاهایی مثل پوشاک از کشورهای خاصی مثل ترکیه ایجاد می شوند. به نظر می رسد برای برخورد با این مسئله هم اکنون قانون خاصی وجود نداشته باشد و این افراد سازماندهی شده می توانند آزادانه با عنوان مسافر حجم معتنابهی کالای قاچاق را وارد کشور کنند.از سوی دیگر مسئله شناسایی این تورها و مسافران نیز امری مهم است که شاید نیازمند ورود برخی دستگاه ها مثل پلیس یا فراجا یا برخی نهادهای دیگر امنیتی باشد. به هرحال مسئله برخورد با فساد در قاچاق کالا مسئله ای است که نیازمند اقدام جهادی و جدی است؛ وگرنه بخشی از اقتصاد کشور در معرض و رنج آسیب از این مسئله همچنان خواهد ماند.