
تعداد بازدید : 266
انتظار جانکاه 5 میلیون کارگر بدون بیمه
۲ ماه از ارسال پیشنهاد وزارت رفاه به هیئت دولت گذشت؛ هنوز از سرنوشت حمایت از بیکارشدگان کرونایی بدون سابقه بیمه خبری نیست

دستهای خالی 5 میلیون سرپرست خانوار
گزارشها حاکی از آن است که طی یکسال گذشته حداقل 5 میلیوننفر به دلیل آسیبهای ناشی از کرونا بیکار شدهاند و به خاطر نداشتن سابقه بیمه، نتوانستهاند از بیمه بیکاری استفاده کنند. این یعنی 5 میلیون سرپرست خانوار، در یک سال گذشته شرایط سختی را گذرانده اند. این یعنی بیشترشدن تعداد نیازمندانی که پشت چراغقرمزها دستشان را جلوی من و شما دراز میکنند، یعنی بیشترشدن آسیبهای تلخ اجتماعی، مشکلات خانوادگی، طلاقها، اعتیادها و... .
آمار 7 میلیونی وزیر از کارگران بدون بیمه

ارسال لایحه به دولت
پس از آن جلسه، حدود یکماه زمان بُرد تا وزارت رفاه، لایحهای را برای حمایت از این بیکارشدگان تنظیم کند. هفتم آذرماه، «محمد شریعتمداری» از نهاییشدن این لایحه خبر داد و گفت: «حسب تأکید پیشین آن رهبر فرزانه درخصوص تخصیص بیمه بیکاری به افرادی که از کرونا بیکار شدهاند و بعضا بیمه بیکاری هم ندارند، لایحه مربوط تهیه و برای تصویب به هیئت دولت تقدیم شده است». البته علاوه بر تنظیم این لایحه، وزارت رفاه در 15 دیماه امسال هم، پایگاه اطلاعاتی رفاه ایرانیان را رونمایی کرد تا به گفته شریعتمداری، یکی دیگر از موضوعات موردتاکید رهبر انقلاب محقق شود و با استفاده از آن بتوان نیازمندان کشور را شناسایی و برای حمایت از آنها برنامهریزی کرد.
همچنان در انتظار
حالا با گذشت 3 ماه از اقدام قابلتحسین وزارت رفاه برای تسریع در تنظیم لایحه حمایت از بیکارشدگان بدون بیمه، هنوز خبری از بررسی آن در هیئت دولت نیست. البته ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در جلسه دو روز قبل خود که به ریاست دکتر روحانی برگزار شد، سیاستهای کلی تحقق نظام متمرکز تامین اجتماعی را بررسی کرد اما از این جلسه، خبری درباره بررسی لایحه ارسالی وزارت رفاه منتشر نشد.
پیشنهادهایی ارائه شده است

معاون روابط کار وزارتخانه، گزارشی هم از پرداخت بیمه بیکاری به بیکارشدگان دارای سابقه بیمه ارائه میکند و میگوید: «از 860 هزار متقاضی دریافت بیمه بیکاری در دوره کرونا، 730 هزار نفر مشمول شدند که حقوق سهماه اسفند، فروردین و اردیبهشت را دریافت کردند. پس از این دوره تعدادی به کار بازگشتند و آمار آنهایی که بیکاریشان تداوم پیدا کرد، به 220 هزار نفر رسید. بنابراین هماکنون 460 هزار نفر در کشور بیمه بیکاری دریافت میکنند که 220 هزار نفرشان مربوط به دوره کرونا و 240 هزار نفر هم مربوط به قبل از دوره کروناست».
کارگرانی که هیچ جا نامشان ثبت و ضبط نشده است


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


تعداد بازدید : 698
افتتاحیه جشنواره با کمدیِ رمانتیک و فیلم اقتباسی
بازگشت پرستویی و هدیه تهرانی پساز چند دوره ناکامی در فجر

مقایسه «رمانتیسم عماد و طوبی» با «ایتالیا ایتالیا»
فیلم «رمانتیسم عماد و طوبی» جشنواره فجر را در سینمای رسانهها افتتاح کرد. این فیلم حالوهوایی مشابه با ساخته قبلی صباغزاده یعنی «ایتالیا ایتالیا» دارد و الناز حبیبی و حسام محمودی نقشهای اصلی آن را ایفا کردهاند. علی انصاریان نیز که این روزها به دلیل ابتلا به کووید-19 در بیمارستان بستری است، از بازیگران این اثر است. محمدتقی فهیم در برنامه «هفت» درباره این فیلم گفته است: ««رمانتیسم عماد و طوبی» دومین فیلم کاوه صباغزاده است و با توجه به تجربههایش در فیلم قبلی یعنی «ایتالیا ایتالیا»، به نظر می رسد نتوانسته است جلو بیاید. فضای فیلم بین فانتزی و رئال معلق است. داستانی در «رمانتیسم عماد و طوبی» وجود ندارد، وقتی میگوییم داستان به این معنی نیست که یک زندگی را باید روایت کنیم. داستان متشکل از شروع، عطف، فراز و فرود و رویداد است.» علیرضا مجمع ،فعال رسانه و منتقد سینما درباره این فیلم نوشته است: ««رمانتیسم عماد و طوبی» تلاش قابل احترام کاوه صباغزاده در ایجاد فضای ژانر است، ریتم فیلم در دقایقی میافتد، اما قلاب فیلم تماشاگر را میگیرد. نکته مهم این است که از سطح پیشتر نمیرود. کمدی رمانتیک صباغزاده پسر، گاهی شبیه طبیعت بیجان فقط روال خستهکننده زندگی را میگوید و دیگر هیچ.»
«بی همه چیز» یک اقتباس کاملا سینمایی
فیلم «بی همه چیز» یکی از آثار کنجکاویبرانگیز جشنواره امسال است که از نمایشنامه معروف «ملاقات با بانوی سالخورده» اثر فردریش دورنمات اقتباس شده است. ستارههایی مانند پرویز پرستویی، هدیه تهرانی، باران کوثری و هادی حجازیفر در این فیلم بازی کردهاند و همین ویژگی توجه همه را به فیلم جلب کرده است. واکنشها به فیلم نه مطلقا انتقاد و نه یکسره تحسین است. سعید الهی کارشناس سینما در واکنش منفی به این فیلم نوشته است: «کسی که «سد معبر» را هنرمندانه ساخته، «بی همه چیز» فیلم جدیدش را با ساختاری نسبتاً قوی اما با فیلم نامهای پر از نشانههای سیاسی گلدرشت به اتمام رسانده است. جوزدگی تودهها، بازگشت خفتبار جامعه ایران به مدرنیته پهلوی و رضایت اجباری مردم گرسنه به قتل قهرمان ملی، پیام فیلم است.» محمدرضا مقدسیان مجری و منتقد سینما نیز نظر متفاوتی داشته و نوشته است: «مهم ترین وجه این اقتباس اما همشکل و همراه شدنش با فرهنگ و اتمسفر ایرانی است. فیلم نامه اقتباسی این فیلم پایه محکم فیلم را شکل داده است. تمام اجزای فیلم از بازیگری گرفته تا رنگ و نور و صدا و صحنه و البته کارگردانی، تک به تک قابل تحلیل است. نتیجه این که «بیهمهچیز» اثری کاملا سینمایی، داستان محور و قصهگو و البته همگن است که همه چیزش به همه چیزش میآید.» بازی هدیه تهرانی نیز در واکنشها به فیلم مورد توجه قرار گرفته است.
بازگشت پرویز پرستویی
یکی از مهمترین ستارههای فیلم «بی همه چیز» پرویز پرستویی است. این بازیگر در سالهای اخیر یا در جشنواره غایب بوده یا با فیلمی در این رویداد حاضر بوده که آورده خاصی برایش نداشته است. آخرین حضور پرسروصدا و موفق این بازیگر در جشنواره فجر به سال 94 برمیگردد. او در سیوچهارمین دوره برای بازی در «بادیگارد» برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول شد و پس از آن با «قاتل اهلی» در سیوپنجمین جشنواره فجر موفقیتی کسب نکرد و «خانه کاغذی» به بخش مسابقه راه نیافت. فیلم «آنجا همان ساعت» نیز که متقاضی حضور در سیوهفتمین جشنواره فجر بود، به عنوان یکی از فیلمهای رزرو معرفی شد و از راه یابی به بخش سودای سیمرغ جا ماند. اکنون پس از گذشت پنج سال از آخرین موفقیت جشنوارهای پرویز پرستویی، بازگشت این ستاره با فیلم «بی همه چیز» فرصت خوبی برای او خواهد بود. پرستویی در این فیلم با گریم بسیار متفاوتی ظاهر شده و بازیاش نیز مورد توجه مخاطبان قرار گرفته است. باید تا اعلام نامزدها صبر کرد و دید حضور در سیونهمین دوره چه اتفاقی را برای او رقم خواهد زد.
شانس هدیه تهرانی
هدیه تهرانی یکی از نقشهای اصلی «بی همه چیز» را بازی میکند. او نیز مانند پرویز پرستویی، در سالهای اخیر با انتخابهایی که داشته رقیب جدی و مهمی برای بازیگران حاضر در جشنواره نبوده است. او در سیوپنجمین جشنواره فجر با دو فیلم «اسرافیل» و «بدون تاریخ، بدون امضا» حضور موفقی در جشنواره فجر داشت و بازی خوب او در «اسرافیل» باعث شد جزو نامزدهای بهترین بازیگر نقش اول زن باشد. «روزهای نارنجی»، «مسخره باز» و «سینما شهر قصه» سه فیلم دیگری هستند که هدیه تهرانی در سالهای 96 و 97 در آنها بازی کرده است. به استثنای «مسخره باز» که فیلمی هنری است، دو فیلم دیگر در دورههای سیوهفتم و سیوهشتم جشنواره فجر، چندان مورد توجه قرار نگرفتند. هدیه تهرانی در «مسخره باز» و «سینما شهر قصه» حضور کمرنگی داشت و نقش ویژهای بازی نکرده بود. اکنون این بازیگر با یک نقش متفاوت در فیلم «بی همه چیز» به جشنواره فجر آمده است و ظاهر متفاوتی نیز در این اثر دارد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 574
خودکفایی موزی به همین سادگی!
هزینه احداث کانال آب بیشتر از 500 میلیون دلار موز وارداتی است؟

این درحالی است که ظرفیت تولید موز در کشور وجود دارد. شهرستان زرآباد در استان سیستان و بلوچستان و منطقه وسیعی از نوار جنوبی این استان از زرآباد تا باهوکلات در مجاورت مرز پاکستان ظرفیت قابل توجهی برای تولید موز دارد اتفاقا موز تولیدی این منطقه از انواع موز وارداتی، کیفیت بالاتری هم دارد اما تولیدکنندگان موز در سیستان و بلوچستان در نهایت تنگدستی و نبود و کمبود امکانات سالانه نزدیک به 800 هزار تن موز تولید می کنند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 519
قتل پدر با ۴۰ ضربه خنجر!

به گزارش خراسان، زن جوان درحالی که مضطرب و نگران در حرکت بود گوشی تلفن را برداشت و ماجرا را به پلیس 110 گزارش داد و دقایقی بعد خودش نیز با چهره ای وحشت زده به طبقه دوم ساختمان رسید اما نمی توانست آن چه را که می دید باور کند! پدر با ضربات خنجر برادرش به طرز دلخراشی به قتل رسیده بود و کف اتاق پر از خون بود. در همین حال ماموران انتظامی نیز با حفظ صحنه جنایت، در حالی ماجرا را به قاضی ویژه قتل عمد مشهد اطلاع دادند که پسر 30 ساله با دستان خون آلود کنار دیوار ایستاده و به جسد پدرش خیره شده بود! بنا بر این گزارش، دقایقی بعد با حضور قاضی دکتر حسن زرقانی در محل وقوع جنایت، تحقیقات قضایی آغاز و مشخص شد که مرد 57 ساله که بازنشسته نیروی انتظامی است با بیش از 40 ضربه خنجر 35 سانتی متری به قتل رسیده است. بررسی های میدانی قاضی شعبه 211 دادسرای عمومی و انقلاب مشهد همچنین نشان داد که «حسین» (پسر مقتول) پس از یک ماه بستری در بیمارستان روان پزشکی، از حدود 20 روز قبل مرخص شده بود و در منزل با مصرف داروهای اعصاب و روان در کنار پدر و خواهر کوچکش زندگی می کرد چرا که مادر او حدود پنج سال قبل فوت کرده بود و از آن روز به بعد حسین از بیماری افسردگی شدید رنج می برد تا این که مدتی قبل قصد داشت خواهر کوچک ترش را به قتل برساند که به همین دلیل نیز در مرکز روان پزشکی بستری شده بود. همچنین ادامه تحقیقات قاضی زرقانی که تا اوایل بامداد روز گذشته به طول انجامید بیانگر آن بود که پسر 30 ساله در چند روز گذشته از مصرف داروهایش خودداری کرده است چرا که خواهر کوچک او در تماس با خواهر بزرگش به او گفته بود که تعدادی از قرص های برادرش را در آشپزخانه پیدا کرده که نشان می دهد «حسین» داروهایش را به طور پنهانی در آشپزخانه انداخته است. به گزارش خراسان، پس از انجام تحقیقات مقدماتی در محل وقوع جنایت، متهم به قتل 30 ساله با دستور قاضی ویژه قتل عمد، دوباره در بیمارستان روان پزشکی ابن سینای مشهد بستری شد و بررسی های بیشتر با انتقال جسد این مرد 57 ساله به پزشکی قانونی ادامه یافت.این در حالی است که پنج شنبه گذشته نیز دو قتل خانوادگی در مشهد رخ داده بود. در عین حال وقوع چند قتل دیگردر ماه های گذ شته که ناشی از عواقب رها شدن بیماران روانی در جامعه بود ضرورت توجه و دقت در نگهداری آنها را دو چندان می کند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 559
بارش پول در دنیای سلبریتیها
با لو رفتن رقم قرارداد مسی از درآمد سلبریتیهای معروف جهان گفتیم

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 447
دولت ، ارز 4200 و اداره کشور
نویسنده : محمد حقگو
معاون اول رئیس جمهور شنبه این هفته به صراحت، به سیاه و سفید ارز 4200 اشاره کرد و گفت: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی حتماً به صلاح کشور است اما باید زمانی این تصمیم گرفته شود که راهکاری عاقلانه داشته و مطمئن باشیم زندگی مردم آسیب نمیبیند. وی همچنین فردای آن روز درباره بودجه اظهار کرد: «... نکته کلیدی بودجه که از نظر دولت مورد تایید است باید اجرای همان حرفهای نخست نمایندگان مجلس در خصوص ویژگیهای بودجه نظیر تورمزا نبودن، واقعی بودن منابع، درست نشدن هزینههای اضافی، رسیدگی به طبقات ضعیف جامعه و «برطرفکننده فساد و رانت» باشد.»
مطرح شدن این سخنان از سوی نفر دوم دولت بعد از دو سال اجرای بی تغییر سیاست ارز 4200 ، سوال برانگیز است.
اولین سوال هم این خواهد بود آیا در این دو سال و اندی اجرای سیاست ارز 4200 که حداقل 50 میلیارد دلار منابع ارزی را با تورم بالا مصروف خود کرده، این سیاست، امکان تغییر و اصلاح نداشت؟ مهم تر این که چه کسی غیر از دولت مسئول اصلاح ساختارها برای برطرف شدن فساد و رانت بودجه از جمله ارز 4200 است تا لااقل در این بخش شش شرط یادشده جامه عمل به خود بپوشد؟ و مهم تر این که چه کسی قرار بوده با همین شروط بودجه را بنویسد؟ دولت یا مجلس؟
به نظر می رسد این تغییر لحن، منطقی شدن اظهارات و شفافیت مواضع، اگر قبل تر صورت می گرفت، بیشتر قابل پذیرش بود، نه در این شرایط: اولاً در زمانی که مجلس تصمیم به اصلاح این ساختار معیوب گرفته، سخنان جهانگیری این شائبه را تقویت می کند که دولت به دنبال انداختن مسئولیت تبعات منفی این سیاست به گردن مجلس است، تبعاتی که اجتناب ناپذیر اما قابل جبران است. ثانیاً در زمانی که دولت فعلی در اجرای تقریباً نیمی از بودجه سال آینده حضور ندارد، طبعاً سخن گفتن درباره دیکته ای که دولت کنونی ننوشته، بسیار آسان تر از اقدامی است که دولت بعدی با نظارت مجلس می بایست انجام دهد. ثالثاً گمانه زنی ها مبنی بر حضور ایشان در انتخابات سال آینده وجود دارد.
اما بگذارید این گمانه های سیاسی خسته کننده را رها کنیم. ارز 4200 از اساس مسئله زا بوده و حذف آن نیز بدون تامین شرایط و الزامات مسئله زاست و این مسئله ها متاسفانه دستمایه بازی های سیاسی شده است که اظهارت برخی دولتمردان دراین برهه بر این شائبه می افزاید.
توضیح این که اگر چه دولتی ها بارها بر «اداره» کشور در سال های اخیر و در دوران جنگ اقتصادی تاکید کرده اند اما باید گفت در «مدیریت» کشور به هیچ عنوان کارنامه قابل قبولی ندارند. این ادعا پس از گذشت هفت سال و نیم از فعالیت تیم فعلی اجرایی کشور قابل راستی آزمایی است. در ادامه به برخی اتفاقات و نحوه برخورد «اداره» و نه «مدیریت» گونه دولت اشاره می کنیم:
اداره کشور اقتضا می کند مانند آن چه در خصوص تنظیم بازار و واردات کالاهای اساسی اتفاق افتاده، وفور کالا به قیمت مناسب برای مردم مورد توجه قرار گیرد اما مدیریت اقتضا می کرد این هدف با نهایت اثربخشی از طریق کاهش ارز پاشی و طبقه بندی دقیق مخاطبان طرح های حمایتی به اجرا درآید.
گیریم که یارانه نقدی مصیبت عظما یا عذاب آور و ... بوده باشد، اقدام دولت برای اصلاح همین سیستم معیوب چه بوده است؟
اداره کشور اقتضا می کند کسری بودجه کشور پوشش داده شود ولو با استقراض از مردم و بدهکار کردن دولت آینده؛ اما مدیریت کسری بودجه می طلبید این تامین کسری با قید کنترل هزینه ها، عادلانه سازی حقوق و رشد درآمدهای مالیاتی از طریق پایه های مالیاتی جدید انجام شود.اداره کشور اقتضا می کند هنگام شیوع کرونا، دفترچه بیمه الکترونیکی شود، سامانه مجازی مدارس راه اندازی شود، احراز هویت سامانه های بورس و ... با هوش مصنوعی انجام شود و ... اما مدیریت اقتضا می کرد همه این کارها، قبل از شیوع کرونا و با هدف کاهش هزینه ها برنامه ریزی و اجرا می شد. موارد بر زمین مانده در این بخش هنوز بسیار است.
اداره کشور اقتضا می کند ایران به رغم داشتن منابع غنی گاز، وقتی با کمبود گاز! مواجه می شود، دولت اقدام به قطعی برنامه ای برق کند (آن هم به دلایلی که تاکنون معلوم نشده) اما مدیریت این را ایجاب می کرد که متهم اصلی معرفی شده یعنی مصرف کنندگان گاز خانگی باید سال ها قبل از مزایای تحول فناوری در افزایش بازدهی دستگاه های گرماساز بهرهمند می شدند و زمینه سازی آن مستقیماً متوجه دولت است.
اداره کشور اقتضا می کند وقتی موسسات مالی غیرمجاز یا بانک های ناتراز دچار ورشکستگی می شوند یا وقتی بازار سرمایه روی ناخوش خود را به مردم نشان می دهد، دولت با انواع راهکارهای موجود به دنبال جبران یا تقلیل زیان مردم باشد اما مدیریت این را می گوید که مقاصد نقدینگی، یعنی همان چیزی که با عملکرد سوال برانگیز نظام بانکی به وضعیت کنونی رسیده، هر کجا که باشد اعم از بانک ها، بازار سرمایه، بازار ملک و... و ... و... تهدید بالقوه محسوب می شود و آمادگی انفجار و ایجاد نارضایتی عمومی را دارد و لذا باید تدابیر پیشگیرانه برای مواجهه با آن اندیشیده می شد.
اداره کشور اقتضا می کند در مواجهه با بحران نهاده های دامی، اجازه واردات کشتی نهاده به کانال های معدود وارداتی و نیز تخصیص های میلیاردی ارز داده شود تا این نهاده ها به وفور و به قیمت مناسب در بازار توزیع شوند اما مدیریت این را می گفت که به جای تکیه بر عده ای معدود واردکننده نهاده های دامی، فرصت چندین ساله برای گسترش تولید داخلی نهاده ها، توسعه ارقام بومی و دارای مزیت نژاد دام، توسعه ظرفیت انبارداری نهاده ها، زدودن انحصارات از این سیستم و ... مغتنم شمرده شود و وابستگی کشور به این محصولات به حداقل برسد.
این موارد که هر خواننده ای به فراخور حال خود و در بخش های متعدد اعم از فرهنگی و اجتماعی، می تواند به آن اضافه کند، موضوعات جدیدی نیستند منتها آن چه در ذهن مردم می گذرد این است که دعواهای بی حاصل سیاسی مجالی را برای مدیریت کشور و نه صرفاً اداره آن باقی نمی گذارد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 864
دبه بایدن با بازی «اول تو»
چرا میگوییم خواسته آمریکا که ابتدا ایران اقدامات هسته ای خود را برگرداند،خواسته ای طلبکارانه و غیرمنطقی است ؟

منطق ایران چیست؟
اما چرا می گوییم خواسته آمریکا که ابتدا ایران اقدامات خود را برگرداند، طلبکاری و غیرمنطقی است؟ در واقع روند پنج سال گذشته اجرای برجام و 33 ماه خروج ترامپ از برجام نشان می دهد که جمهوری اسلامی به رغم نقض عهدهای متعدد دولت های اوباما و ترامپ، تا زمانی که ترامپ رسما از برجام خارج نشد، به همه تعهدات خود پایبند بود و گواهی این پایبندی نیز 15 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی است. تهران حتی پس از اردیبهشت 97 که ترامپ رسما از برجام خارج و تحریم های سنگین به مرور اعمال شد نیز در مقابل این نقض فاحش برجام واکنشی نشان نداد و صرفا به اعتراض و اعلام آمادگی برای همکاری با دیگر طرف های برجام پرداخت. حتی به بیانیه 11 ماده ای اروپا برای اجرای برجام در غیاب آمریکا که تیر 97 منتشر شد نیز امید بست. ناتوانی یا تمایل اروپایی ها به اجرای برجام و رفع اثر از تحریم های واشنگتن فشار زیادی به ایران آورد اما کشورمان همچنان تعهدات هسته ای خود را زیر پا نگذاشت تا این که در اردیبهشت 98 یعنی یک سال پس از خروج از برجام، ترامپ در یک دستور اجرایی آخرین معافیت های خرید نفت از ایران را نیز تمدید نکرد و به قول خودش صادرات صفر نفت ایران را استارت زد. از آن زمان بود که ایران نیز بر مبنای بندهای 26 و 36 برجام اعلام کرد که به صورت گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش می دهد. کشورمان حتی در این مرحله بین هر گام خود دو ماه فاصله انداخت و کار کاهش تعهداتش تا دی 98 به طول انجامید تا این که جمهوری اسلامی در پنجمین گام خود اعلام کرد که دیگر هیچ محدودیت فنی هسته ای را نمی پذیرد. حال سوال این است، وقتی دولت آمریکا در زمان خود اوباما به عنوان دولتی که به توافق برجام افتخار می کرد و آن را میراث مهم سیاست خارجی خود می دانست آن را به طور کامل اجرا نکرد، اکنون و بعد از این تجربیات تلخ و نقض عهدها چگونه ایران می تواند صرفا به امضای بایدن برای بازگشت به برجام دلخوش باشد؟ بازگشتی که البته امکان استفاده از مکانیسم ماشه یعنی برگرداندن تمام تحریم های شورای امنیت را هم برای طرف آمریکایی فراهم می آورد.در حقیقت ایران در همان زمان و تاکنون نیز خود را همچنان متعهد به اجرای برجام اعلام کرده و می کند و اقدامات خود را ذیل بند 26 و 36 برجام می داند. در بند 26 به صراحت آمده است: «ایران اعلام کرده که تحمیل تحریمهای جدید مرتبط با هستهای را به منزله مبنایی برای توقف کلی یا جزئی اجرای تعهدات خود وفق این برجام، تلقی خواهد کرد». همچنین در بند 36 می خوانیم: «چنان چه ایران معتقد باشد که هر یک یا کلیه گروه 1+5 تعهدات خود را رعایت نکرده اند، ایران میتواند موضوع را به منظور حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع کند... چنان چه موضوع کماکان به نحو مورد رضایت طرف شاکی فیصله نیافته باشد و طرف شاکی معتقد باشد که موضوع، مصداق «عدم پایبندی اساسی» است، آن گاه آن طرف میتواند موضوع فیصله نیافته را به عنوان مبنای توقف کلی یا جزئی اجرای تعهداتش وفق برجام قلمداد کند». این مسئله حتی در بند 37 که به نوعی پایان کار برجام و بازگشت قطعنامه شورای امنیت است نیز به چشم می خورد و نوشته شده است: «ایران بیان کرده است که چنان چه تحریمهای جزئی یا کلی مجدد اعمال شوند، ایران این امر را به منزله زمینهای برای توقف کلی یا جزئی تعهدات خود وفق این برجام قلمداد خواهد کرد».اقدامات کاهش تعهدات هسته ای ایران در حد همان پنج گام و به صورت محافظه کارانه تا آذر امسال نیز ادامه داشت اما طرف های مقابل در برابر خواست منطقی ایران برای رفع تحریم ها اقدامی نکردند و در سخت ترین شرایط شیوع کرونا نیز حاضر به کاهش فشارها نشدند تا این که در 13 آذر امسال، مجلس شورای اسلامی باز هم در ادامه اجرای بندهای 26، 36 و 37 برجام طرحی تصویب کرد با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران». این طرح که از سوم دی لازم الاجرا شده در واقع توسعه پنج گام گذشته ایران است به گونه ای که غنی سازی 20 درصد، نصب هزار ماشین IR2M، زنجیره 164 تایی IR6 و... در آن آمده است. مهم ترین فرق این قانون با گام های قبلی ایران مربوط به بند 6 آن است که گفته شده: اگر با گذشت دو ماه از لازم الاجرا شدن قانون، 1+4 تحریم های هسته ای و غیر هسته ای ایران را برندارند، دولت ایران موظف است کلیه نظارت های فراپادمانی را کنار بگذارد. هر چند ایران این قانون را در جهت احیای برجام بیان کرده اما به نظر می رسد با این اقدام عملا هیچ کدام از بندهای مندرج در برجام از سوی ایران رعایت نخواهد شد و ما با برجامی روبه رو خواهیم بود که از سوی هیچ کدام از طرف ها محترم شناخته نمی شود.
پنجره ای در حال بسته شدن
مجید تخت روانچی نماینده دایم کشورمان در سازمان ملل خطاب به دولت جدید آمریکا گفت، پنجره فرصت برگشت به برجام در حال بسته شدن است. به نظر می رسد اشاره تخت روانچی به همین بند 6 قانون مجلس مبنی بر اجرا نشدن نظارت های فراپادمانی آژانس باشد، اقدامی که می تواند باعث اوج گرفتن دوباره ترس همیشگی غرب از برنامه هسته ای ایران و حرکت آن به سمت یک برنامه نظامی باشد. البته جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده به لحاظ شرعی و قانونی، قصد و نیتی برای ساخت بمب اتمی ندارد. حالا آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هشدار داده که اگر ایران به برداشتن محدودیتهای توافق هستهای ادامه دهد «تنها چند هفته» با تولید مواد لازم برای ساخت یک سلاح هستهای فاصله خواهد داشت. دیوید آلبرایت، رئیس مؤسسه علوم و امنیت بین المللی نیز که در حوزه تسلیحات هسته ای کار می کند، چندی قبل گفته بود ایران با توجه به افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده خود توانسته زمان گریز هسته ای اش را به کمتر از چهار ماه برساند. گریز هسته ای اصطلاحی است که اروپا و آمریکا در خصوص زمانی که ایران برای بازه تصمیم تا ساخت یک بمب هسته ای نیاز دارد، به کار می برند. این زمان تا قبل از توافق هسته ای در تیرماه 94، سه ماه بود و به نظر می رسد با برداشتن گام های متعدد کشورمان، این زمان به پایین ترین حد خود در سه سال و نیم گذشته رسیده باشد. این اعداد زمانی معنادارتر می شود که بدانیم به اعتقاد کارشناسان حوزه نظامی هسته ای، برای ساخت یک بمب اتمی 1200 تا 1500 کیلوگرم اورانیوم غنی شده زیر 5 درصد کافی است. همان طور که گفتیم جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده به لحاظ شرعی و قانونی، قصد و نیتی برای ساخت بمب اتمی ندارد اما حدود 4.5 تن اورانیوم 5 درصد و مقادیری اورانیوم 20درصد که هر روز به میزان آن ها اضافه می شود، می تواند زنگ خطری باشد برای سیاستمداران فراموشکار و بدعهد آمریکا که بدانند بازی با ایران به انتهای خود رسیده و پنجره توافق در حال بسته شدن است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 429
رونمایی از دستاورد مهم فضایی ایران
ویژگیهای ماهوارهبر ذوالجناح که با موفقیت به فضا پرتاب شد

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 501
گمانه چرخش مهاجرانی بازداشت سوچی و درخواست مناظره با یحیی
خروج مهاجرانی از اردوگاه اصلاحات؟
برخی مواضع عطاءا... مهاجرانی واکنش هایی را در بین اصلاح طلبان برانگیخته و گمانه خروج وی از این طیف را تقویت کرده است
ارتش میانمار با اعلام حکومت نظامی، از بازداشت آنگ سان سوچی و اعضای دولت خبر داد
بازگشت «برمه» به عصر کودتا

از اقدامات ضد حقوق بشری تا تخلف در انتخابات
حزب حاکم «اتحاد ملی برای دموکراسی» میانمار به ریاست «آنگ سان سوچی» نوامبر سال گذشته با کسب ۳۶۸ کرسی یعنی بیش از ۵۰ درصد کرسیهای پارلمان این کشور پیروز انتخابات این کشور شد. انتخابات پارلمانی در میانمار در شرایطی برگزار شد که حزب حاکم اتحاد ملی برای دموکراسی در سالهای اخیر اقدامات ضد بشری گستردهای را علیه اقلیت مسلمانان در استان راخین انجام داده است.دولت میانمار با اتهامات نسلکشی در دیوان بینالمللی کیفری به دلیل سرکوب نظامی مسلمانان روهینگیا در سال ۲۰۱۷ مواجه است؛ از ۲۵ اوت سال ۲۰۱۷ تاکنون نزدیک به ۲۴ هزار مسلمان روهینگیایی در استان راخین به دست نیروهای دولتی میانمار کشته شده و بیش از ۱۱۴ هزار نفر مورد ضرب و جرح قرار گرفتهاند. اقدامات ضد حقوق بشری دولت میانمار در حالی است که «آنگ سان سوچی» که مسئولیت حزب اتحاد ملی برای دموکراسی را عهده دار است، مدعی دفاع از حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل است. سکوت و ضعف سوچی در قبال کشتار روهینگیاییها سبب شد تا نظامیان برنامه کامل خود در نسل کشی روهینگیایی را در سال ۲۰۱۷ اجرا کنند و در مراحل بعد مواضع سوچی حتی در حمایت از اقدامات نظامیان این کشور، جهانیان را شگفت زده و غافلگیر کرد. هم اکنون بیش از یک میلیون مسلمان روهینگیایی در اردوگاههای مهاجران در منطقه «کاکس بازار» بنگلادش حضور دارند؛ نزدیک به ۶۸۸ هزار نفر از این تعداد پس از آغاز دور جدید خشونتها در میانمار به بنگلادش آمدهاند.
انتقادات گسترده گروههای سیاسی میانمار از حزب حاکم
انتخابات پارلمانی در میانمار در شرایطی برگزار شد که گروههای سیاسی رقیب حزب حاکم و نهادهای حقوق بشری این کشور، این انتخابات را غیرآزاد و ناعادلانه خوانده و از دولت میانمار به خاطر فراهم نکردن شرایط آزاد رقابت سیاسی و انتخاباتی به شدت انتقاد کردهاند. بر همین اساس، احزاب مخالف دولت میانمار خواستار برگزاری انتخابات مجدد و کنار گذاشتن اعضای کمیسیون مرکزی انتخابات این کشور شده اند که دولت این کشور آنها را تعیین میکند.دولت میانمار همچنین اقلیتهای قومی و مذهبی این کشور را از مشارکت در انتخابات محروم کرده بود؛ در واقع با برگزار نشدن انتخابات در مناطقی از میانمار که ساکنان آن را اقلیتهای مذهبی و قومی تشکیل میدهند، دستکم دو میلیون نفر از شرکت در انتخابات و رای دادن محروم شدهاند. دولت میانمار اعلام کرده بود، مسلمانان روهینگیا، شهروند این کشور نیستند و همیشه آنها را با برچسپ خارجی بودن به حاشیه رانده است و عملا فضا را برای بوداییهای افراطی و خشونت طلب ایجاد کرده تا به خود اجازه دهند مسلمانان میانمار را به قتل برسانند. میانمار که در سال ۱۹۴۸ استقلال خود را از انگلیس اعلام کرده بود حدود ۵۵ میلیون نفر جمعیت دارد که اقلیتهای قومی حدود یک سوم جمعیت میانمار را تشکیل میدهند. حالا ارتش میانمار پس از بازداشت مقامهای عالی رتبه این کشور در پاسخ به «تقلب انتخاباتی»، به برگزاری انتخابات جدید و تحقق انتقال قدرت در این کشور متعهد شده است خبرگزاری اسپوتنیک اعلام کرد، این انتخابات قرار است پس از لغو وضعیت فوقالعاده که برای یک بازه یک ساله وضع شده، برگزار شود. گفته میشود که ارتش میانمار پس از رای گیری، وعده داده است اختیارات خود را به دولت جدید تفویض میکند. وعده ای که گذشت زمان تحقق آن را ثابت خواهد کرد.
درخواست مدیرعامل سابق جنجالی برای مناظره با یحیی
اصـرار رسـولپناه سکـوت عجیـب یحیی!

بیانیه بلند بالای رسولپناه و ادعاهای او درباره نقلوانتقالات پرسپولیس و دستمزد یحیی گلمحمدی و درخواستهای عجیب او پس از حضور در لیگ قهرمانان و در آستانه فینال این مسابقات مسائلی نبود که بشود به راحتی از کنار آن گذشت اما نه باشگاه پرسپولیس واکنشی به این بیانیه نشان داد و نه یحیی پاسخی به اظهارات و ادعاهای رسولپناه داشت و حتی تاکید کرد این صحبتهای پیشپا افتاده ارزش پاسخ دادن ندارد! این درحالی بود که برای خیلیها سوال و ابهام ایجاد شد و رقبای پرسپولیس هم بسیار علاقهمند بودند که حداقل نهادهای نظارتی یا کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال واکنشی به این بیانیه و ادعاها داشته باشند و پاسخ افکار عمومی را با ورودشان به موضوع بدهند. با اینحال حداقل تا امروز چنین نشده و یا اگر هم نهادهای نظارتی به موضوع ورود کردهاند، رسانهای نشده است. البته حضور سرزده و ناگهانی گلمحمدی در جلسه هیئتمدیره باشگاه پس از صدور بیانیه رسولپناه به شایعاتی دامن زد، از جمله اینکه مسئولان باشگاه برای جلوگیری از ایجاد حواشی جدید برای تیم سرمربی را احضار کرده و او را از ادامه این کشمکش و ماجرا بر حذر داشتهاند و حتی تذکری جدی به یحیی دادهاند.
به نظر میرسید ماجرا با این سکوت معنادار مسئولان باشگاه و یحیی به پایان رسیده و عجیبتر اینکه رسانههای ورزشی هم معمولا دنبال چنین سوژههای جنجالی هستند، روی موضوع سرپوش گذاشتند و هیچ رسانهای و هیچ نهاد نظارتی دنبال حقیقت ماجرا و صحت و سقم ادعاهای رسولپناه نرفت! اما ظاهرا مدیرعامل سابق باشگاه پرسپولیس قصد ندارد به این ماجرا پایان دهد یا حداقل تا زمانیکه ادعاهایش را ثابت نکند و مقابل هواداران تبرئه نشود که مخرب پرسپولیس نیست، کوتاه نمیآید. حال سوال اینجاست فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش که مدعی مبارزه با فساد در ورزش هستند، چرا تمایلی به پیگیری ادعاهای رسولپناه که خود انتخاب وزارت برای پست مدیریت باشگاه پرسپولیس بوده نشان ندادهاند؟ چرا وقتی مدیرعامل یک باشگاه دولتی به صراحت از موارد غیرقانونی رخ داده در باشگاهش حرف میزند، کسی آن را جدی نگرفته و پیگیری نمیکند و در اقدامی عجیب فرد مدعی بروز فساد در باشگاه از سمتش کنار گذاشته میشود؟ آیا اگر این اتفاق درمورد مدیران دیگر باشگاهها بخصوص باشگاه استقلال که همان اندازه حساسیتی که روی پرسپولیس هست، در موردش وجود دارد رخ داده بود بازهم شاهد چنین سکوت معنادار و بیسابقهای بودیم؟

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 368
رانت 7 هزار تومانی هر دلار 4200
همتی: کالاهای اساسی وارد شده با ارز 4200، عملاً با نرخ 9 تا 13 هزار تومان به دست مصرف کننده می رسد

اذعان به 5 تا 9 هزار تومان رانت برای هر دلار 4200
رئیس کل بانک مرکزی در بخش دوم سخنان خود، با بیان این که مخالف حذف ارز 4200 نیستم افزود: باید ابعاد مختلف آن دیده شود و آسیبی به زندگی روزمره مردم وارد نشود. اگر 40 هزار تومان می خواهیم به مردم بدهیم، 80 هزار تومان به هزینه هایشان اضافه نکنیم. وی تصریح کرد: «ارز بازار آزاد الان 23 هزار تومان است، اگر 4200 را برداریم، باید این نرخ را به 23 هزار تومان برسانیم. مردم باید بدانند الان کنجاله، ذرت، روغن و سویا با ارز ٢٣ هزارتومانی نیست بلکه با ارز بین ٩ تا ١٣ هزار تومانی است. بنابراین مرغی که الان 20 هزار تومان است، با دلار 23 هزار تومانی دیگر 20 هزار تومان نمی ماند.» به گزارش خراسان، به عبارت دیگر سخن همتی به این معناست که هم اینک قیمت کالاهای اساسی که با ارز 4200 وارد می شوند، عملاً با نرخ 9 تا 13 هزار تومان و میانگین 11 هزار تومان به دست مردم می رسد. یعنی حدود 7 هزار تومان در هر دلار 4200، نصیب دلالان می شود.
نرخ سود بالا نخواهد رفت
وی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره برنامه بانک مرکزی برای نرخ سود بانکی اظهار کرد: به دلایلی نمی توانیم نرخ سود بانکی را بالا ببریم ، دلیل اول آن ناترازی بانکهاست که این کار باعث ناترازی بیشتر بانک ها می شود. تورم فعلی ناشی از نرخ سود نیست بلکه ناشی از شوک نرخ ارز و انتظارات است. اول باید انتظارات کنترل شود و بعد درباره نرخ سود بانکی تصمیم گرفت. ولی برای نرخ سود بین بانکی در نظر داریم سود را به 5/18 درصد کاهش دهیم. وی برخی ادعاها مبنی بر تاثیر افزایش نرخ سود بین بانکی بر ریزش بورس را رد کرد و گفت: نرخ بهره بین بانکی ربطی به بورس ندارد. آن چه میتواند بر بورس تاثیر بگذارد نرخ سپرده است که تغییری نکرده است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 511
ایران عصر پهلوی، بهشت دلالان غربی
روایت فرشاد مؤمنی و دکتر بشیریه از سوءاستفادههای کلان شرکتهای غربی در دهه 50 ایران
از 972 شرکت خارجی فعال در میانه دهه پنجاه، 828 شرکت به فعالیتهای خدماتی و دلالی مشغول بودند

خیمهزدن دلالان غربی بر ایران
جهش درآمدی کشور، با جهش ناگهانی قیمت نفت در اوایل دهه 1350، باعث شد که فضای مناسبی برای افزایش قدرت چانهزنی ایران در سطح بینالمللی ایجاد شود؛ فرصتی که میتوانست با واردکردن فناوریها و زیرساختهای موردنیاز و اهتمام به بومیکردن آنها، توسعه پایداری را در کشور به وجود آورد؛ اما این فرصت استثنایی، به نوشته دکتر فرشاد مؤمنی در مقدمه کتاب «روایت یک فروپاشی»، با «بیاعتنایی به تولید ملی، در نهایت، ناپایداری سیستمی، نابرابری نظاموار و بالاخره وابستگیهای فزاینده ذلتآور به خارج کشور» از دست رفت. در واقع، شاه سرمست از افزایش درآمدهای نفتی و بدون درنظر گرفتن «اندیشه توسعه»، دست به اقداماتی زد که یکی از دلایل فروپاشی رژیم پهلوی بود. آثار این رویکرد را میشد در بسیاری از بخشهای صنعتی، کشاورزی و خدماتی کشور دید؛ اینکه ایران مبدل به یک واردکننده صرف کالا و خدمات از غرب میشد، تمام مسئله نبود؛ حتی اینکه شاه بخش مهمی از درآمدهای نفتی را به واردات اسلحه از آمریکا اختصاص میداد که بیشتر آن، به قول دکتر مؤمنی، «به کار سرکوب داخلی میآمد» - و طبق اظهارنظر «نیکی کدی»، بیشباهت به هزینهکردنهای نظامی رضاشاه که باعث مقاومت کمتر از 72 ساعته نیروهای او در برابر متفقین شد، نبود - تمام مشکل را در بر نمیگیرد. مسئله اینجاست که شیوع مصرفگرایی فاجعهساز در ایران دوره پهلوی، یک پیامد وخیم دیگر هم داشت و آن، خیمه زدن دلالان غربی برای چپاول هرچه بیشتر درآمدهای نفتی کشور بود.
گزارش آماری تکاندهنده
دکتر مؤمنی گزارش تکاندهندهای را از فعالیت شرکتهای عمدتاً غربی در کشور، بین سالهای 1352 تا 1356 ارائه میکند: «[در این دوره،] که ایران از نظر دستیابی به درآمدهای ارزی جایگاه استثنایی تاریخی و بنابراین قدرت چانهزنی فوقالعادهای برای گزینش شرکتهای خارجی داشتهاست، بستر نهادی ایران این قابلیت را ظاهر کرده که از مجموع 972 شرکت خارجی ثبت شده [و فعال در کشور،] رتبه نخست متعلق به شرکتهای فعال در زمینه دلالی، بیمه و امور اعتباری بودهاست. یعنی از 972 شرکت، 371 شرکت در این حیطه مشغول به فعالیت بودهاند و رتبه دوم هم با 251 عدد به شرکتهایی تعلق داشتهاست که در زمینه بازرگانی، رستوران و هتلداری مشغول به فعالیت بودهاند. شرکتهایی که در حیطه فعالیتهای ساختمانی، پروژههای مستقل یا مشارکتی داشتهاند، بالغ بر 206 شرکت بودهاست.» یک حساب سرانگشتی نشان میدهد که از مجموع 972 شرکت فعال خارجی در ایران طی این دوره، 828 شرکت اصولاً برای سودبردن به ایران آمدهبودند و خدمات زیرساختی چندانی ارائه نمیکردند؛ یعنی حدود 2/85 درصد فعالیتهای خارجیها در ایران، صرفاً مربوط به سفرهای بود که شاه برای سود بردن آنها و ارائه ندادن هیچ خدمت منجر به توسعه پایداری در ایران، پهن کردهبود!
فرجام افسارگسیختگی
این رویکرد افسارگسیخته و حضور دلالانی که ثروت ملی ایران را مانند جاروبرقی میمکیدند، به نوشته دکتر بشیریه در کتاب «زمینههای اجتماعی انقلاب ایران»، تا نیمه سال 1976م/ 1355ش، ادامه پیدا کرد؛ شاه که در دوران اوج درآمدهای نفتی، اصولاً در پی توسعه پایدار نبود و افزایش بودجه را صرف واردات بیرویه و واگذاری طرحهای خدماتی به خارجیها میکرد، با یک چالش جدی روبهرو شد؛ درحالیکه نرخ رشد سالانه بخش نفت 52 درصد پیشبینی شده بود، اما در این سال، به زور توانست 26 درصد را پُر کند. درآمدهای نفتی بهشدت کاهش یافت و بخشی از دلالانی که بر سر سفره پول نفت ایران نشسته بودند، ناگهان پریدند! دکتر بشیریه تأثیر این سیاست غیرکارشناسانه را چنین ارزیابی میکند: «با وجود کاهش درآمدها، هزینههای جاری همچنان رشد یافتند. در 1976 – 1975 درحالیکه هزینههای جاری تا 30 درصد رشد داشتند، درآمدهای نفتی تنها 7 درصد افزایش یافتند. این کسری تا نیمه 1977، تا 5/4 میلیارد دلار افزایش یافت؛ در نتیجه، بهناچار یارانههای غذایی، مالیاتهای پایین و تغذیه مدارس به [حالت] تعلیق درآمد.» جالب است که در این شرایط، باز هم نقش تجار و دلالان آمریکایی در بازار ایران کمرنگ نشد؛ آنها حتی پس از آغاز بحران اقتصادی هم، یقه ایران را رها نکردند. دکتر بشیریه به سخن محمدرضا پهلوی در اینباره که مربوط به سال 1976م / 1355ش است، اشاره میکند: «ایالات متحده بهتر از ما این دلیل ساده را میفهمد که منافع بسیاری در ایران دارد. منافع اقتصادی مستقیم و منافع سیاسی غیرمستقیم.» احتمالاً منظور شاه از اشاره به منافع مستقیم تجاری، دستکم در بخش مهمی از آن، به حضور دلالان آمریکایی که در قالب سرمایهگذاریهای مورد اشاره دکتر مؤمنی به ایران آمده بودند، مربوط میشد. دکتر بشیریه مینویسد: «آمریکا به شدت در ساختار اقتصادی ایران مشارکت داشت. سرمایهگذاری خصوصی آمریکا در ایران، در 1975 میلادی بالغ بر یک میلیارد دلار میشد. با این همه، شاه تجار آمریکایی را با جرئت بیشتر برای انعقاد قراردادها به ایران دعوت میکرد.» این درحالی بود که ظرفیت و تأثیر سرمایهگذاریهای دلالان آمریکایی، خیلی زود پیامدهای خود را پس از بروز بحران مالی در سال 1355 و 1356 نشان داد؛ رویکردی که باعث رشد فزاینده اعتراضات در کشور شد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 521
منع تردد به شهرهای زرد ؛ مشهد فعلا دستور العمل ندارد!
افزایش 10 تا 15 درصدی موارد سرپایی و بستری کرونا در خراسان رضوی

فعلا تردد خودروها در استان منع قانونی ندارد
سرهنگ میش مست رئیس پلیس راه استان اما در این زمینه به «خراسان رضوی» گفت: در گذشته محدودیت ها در شهرهای قرمز و نارنجی وجود داشت که در شهرهای قرمز مبلغ یک میلیون تومان و در شهرهای نارنجی مبلغ 500 هزار تومان جریمه لحاظ شده بود و در شهرهای زرد تردد آزاد بود و هنوز دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت ورود و خروج تردد در شهرهای زرد نه توسط ستاد کرونا و نه سلسله مراتب خودمان دریافت نکرده ایم و در تمام شهرهای استان هم اکنون تردد خودروها آزاد است و منع قانونی نداریم. وی افزود: ما در زمینه اجرای منع ترددها و جزئیات اجرایی آن تابع ستاد ملی کرونا هستیم و پس از ابلاغ منع تردد در شهرهای زرد توسط ستاد کرونای استان اقدامات لازم را در دستور کار قرار می دهیم.علاوه بر این روز گذشته، فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ از اعمال جریمه محدودیت تردد شبانه از ساعت ۲۱:۳۰ به بعد خبر داده بود که اجرای این موضوع در استان را نیز از سرهنگ دهنوی رئیس پلیس راهور استان جویا شدیم. وی در پاسخ به این سوال که آیا اعمال جریمه در استان نیز از ساعت 21:30 انجام می شود؟ به «خراسان رضوی» گفت: هنوز دستورالعملی در زمینه تغییر ساعات منع تردد به دست ما نرسیده و ما همچنان اعمال قانون منع تردد شبانه را در ساعت 21 تا 4 صبح در دستور کار قرار می دهیم.
افزایش 10 تا 15 درصدی موارد سرپایی و بستری کرونا در استان
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز از افزایش 10 تا 15 درصدی موارد سرپایی و بستری کرونا خبر داد و گفت: به طور میانگین در استان، میزان مراجعه کنندگان و موارد بستری کرونا 10 تا 15 درصد افزایش یافته است. دکتر قلیان در گفت و گو با وب دا افزود: متاسفانه به دلیل عادی انگاری و کاهش حساسیت برخی از افراد جامعه، روند سرعت شیوع کرونا در استان افزایش یافته است.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

تعداد بازدید : 786
مردم وام نمیخواهند؟!
آمار وام های حمایتی اخیر نشان میدهد مردم از این تسهیلات استقبال نکردهاند علت چیست؟

و ... شنیده اید. تسهیلاتی که هرکدام در برهه ای خاص با جنجال و هیاهو به نام کمک به مردم، رسانه ای شدند و قرار بود با این تسهیلات مشکلات عده ای برطرف شود اما بررسی آمارها از نبودِ اقبال مردم به این وام ها خبر می دهد . همین موضوع نشان می دهد شرایط دریافت این وام ها با واقعیت جامعه بیگانه است و وجود دست اندازهای زیاد در مسیر دریافت وام، سودهای بالا، مبلغ زیاد اقساط، درخواست چندین ضامن کارمند و ... هفت خان سختی است که متقاضی تسهیلات باید طی کند و همین موضوعات باعث می شود بسیاری قید دریافت وام را که به نام کمک و گره گشایی معرفی شده، بزنند. امروز باهم با نگاهی به آمار برخی از این وام ها به دلایلی که باعث استقبال نکردن مردم از این گونه تسهیلات شده پرداخته ایم.
ودیعه مسکن - تشکیل پرونده 25 درصد از ثبت نام کنندگان
تیرماه امسال با توجه به افزایش میزان اجاره بها ،ستاد ملی مقابله با کرونا بسته حمایتی از مستاجران را تصویب کرد که یکی از بندهای آن امکان اعطای تسهیلات ودیعه مسکن به مستأجران بود. مبلغ این وام در تهران ۵۰ میلیون، در هشت کلان شهر ۳۰ میلیون و دیگر شهرها ۱۵ میلیون تومان با سود ۱۳ درصد بود. اما بعد از پنج ماه که از آغاز ثبت نام این وام می گذرد، آمارها از استقبال نکردن مستاجران خبر می دهد. در حالی که طبق آمار سال 95 حدود 44 درصد از جمعیت کشور مستاجر هستند و به احتمال زیاد در این سال ها این آمار به بیش از این ها رسیده، مدیرکل اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفته حدود ۹۲۰ هزار نفر ثبت نام کردند که از این تعداد حدود ۲۳۰ هزار نفر در بانکها تشکیل پرونده دادند و فقط ۱۹۱ هزار نفر وام ودیعه مسکن را دریافت کرده اند. این یعنی تنها 25 درصد از ثبت نام کننده ها اقدام به تشکیل پرونده کرده اند.
دلایل نبودِ استقبال: مهم ترین دلیل استقبال نکردن از این وام ،فیلترهای اولیه ای بود که برای دریافت این وام در نظر گرفته شده بود. در حالی که هنوز در کشور ما بسیاری از املاک به صورت قولنامه های دستی یا بدون دریافت کد رهگیری به اجاره داده می شود، الزام به داشتن کد رهگیری بسیاری را از ثبت نام در این طرح حذف کرد اما در ادامه هم علیاصغر خانی عضو کمیسیون عمران مجلس عبور از فیلترهای تضمین وام ودیعه مسکن را دشوار اعلام کرد و سود 13 درصد این وام را هم برای دهک های پایین، بالا دانست.
تسهیلات کرونا - ثبت نام 522 صنف از 3 میلیون
خسارت ماهانه تعطیلات ناشی از کرونا برای واحدهای صنفی بیش از ۲۶ هزار میلیارد تومان برآورد شده و به همین منظور برای حمایت از کسبوکارهای آسیب دیده از کرونا دولت تسهیلاتی در نظر گرفت. اما در این باره هم تعداد ثبت نام کننده ها و میزان تسهیلات داده شده نشان می دهد استقبال چندانی از آن نشده است. گواه این ادعا هم آمارهای منتشر شده از میزان ثبت نام کننده ها و وام گیرنده ها در این بخش است. در حالی که مهر در گزارشی سه میلیون واحد صنفی با 5.8 میلیون نفر کارگر را مشمول دریافت وام تسهیلات کرونایی اعلام کرده ، مدیرکل هدایت نیروی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از ثبت حدود 522 هزار پرونده با اشتغال ۹۷۷ هزار و ۱۸۱ نفر خبر داده است.
دلایل نبودِ استقبال:براساس اعلام مسئولان اتاق اصناف ایران بسیاری ثبتنام نکردند و بسیاری دیگر هم در میانه فرایند دریافت وام با مشکلاتی مواجه شدند و این تسهیلات را دریافت نکردند تا جایی که براساس آخرین اطلاعات رسمی، تعداد محدودی این تسهیلات را دریافت کردند. براساس نتایج نظرسنجی از اصناف بزرگترین عامل استقبال نکردن از این تسهیلات، «متناسب نبودن میزان تسهیلات با خسارات وارد شده» بوده است. همچنین درخواست بانکها برای دریافت وثیقه، تاخیر در عملیاتی شدن وعده دولت در پرداخت وام وبه خصوص بالابودن سود نرخ این تسهیلات ،عمدهترین دلایل استقبال نکردن از تسهیلات دولت برای کسبوکارهای آسیب دیده از کرونا بیان شده است.
وام مسکن یکم - بدون متقاضی
تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم در سال ۹۳ تصویب و اجرایی شد. این تسهیلات که در زمان آغاز به اجرای آن در سال ۹۳ توانسته بود به طور میانگین تا ۸۰ درصد ارزش ملک در تهران را پوشش دهد، هم اکنون شاید به زور به 10 درصد از ارزش یک واحد مسکونی برسد و همین موضوع باعث شده عملاً در تهران و کلان شهرها، این تسهیلات برای خرید خانه توسط مردم استفاده نشود و متقاضی برای دریافت آن وجود ندارد. وام مسکن یکم درواقع وامی برای خرید خانه اولیهاست. مبلغ وام مسکن یکم بستگی به شهری دارد که شما قصد خرید خانه در آن جا را دارید. این وام در شهر تهران 80 میلیون تومان است که برای زوج ها به 160 میلیون تومان میرسد. البته برای دریافت وام مسکن یکم، زوج ها هر دو نفر باید شاغل باشند. این وام در شهرهای بالای 200 هزارنفر 60 میلیون تومان و برای شهرهای دیگر 40 میلیون تومان است.
دلایل نبودِاستقبال:همان طور که خواندید یکی از مهم ترین دلایل استقبال کم از این وام این است که قطعا کمک چندانی به خرید خانه نمی کند و از آن جایی که این وام فقط بعد از خرید خانه به حساب فروشنده واریز می شود کسی با این وام، توان خرید خانه ندارد. البته شاغل بودن دو طرف و البته بوروکراسی های فراوان این وام که باید 50 درصد از مبلغی را که قرار است وام دریافت کنید از 6 ماه قبل در حسابی بلوکه کنید هم مزید بر علت است که بسیاری قید دریافت این وام را بزنند.
وام بافت فرسوده - سود بالا با پرداخت اقساطی
در میان بافتهای شهری که در اغلب شهرهای کشور نیز وجود دارد، بخشی به نام بافت فرسوده است که کارشناسان امر معتقدند، این بافت هم فرصتی برای توسعه شهرها حساب میشود و در صورت بیتوجهی و نادیده انگاشتن آن ها تهدیدی برای شهر است از همین رو برای احیای بافت فرسوده تسهیلاتی به نام بازآفرینی شهری پرداخت می شود. براساس اعلام وزارت راه و شهرسازی 140 هزار بافت ناکارآمد و فرسوده شهری در کشور وجود دارد که از این میزان تا تیرماه امسال فقط 27 هزار نفر برای دریافت تسهیلات به شعب بانک ها معرفی شدهاند که از این تعداد هم فقط ۱۲ هزار و ۶۰ نفر از آن ها با بانک عامل، قرارداد منعقد کرده اند. این آمار را مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری داده است. مبلغ این وام که در امسال افزایش داشته برای افراد در کلان شهرها 100 میلیون تومان است که 50 میلیون آن با نرخ 9 درصد و 50 میلیون آن با نرخ 18 درصد است این رقم برای انبوه سازان 350 میلیون تومان است.
دلایل نبودِ استقبال:هرچند بافت فرسوده ،تسهیلات دیگری از جمله رایگان بودن دریافت پروانه ساخت را دارد اما میزان کم وام به علاوه سود بالای آن در کنار زمان بر بودن پرداخت وام که در چند قسط و بعد از پیشرفت ساخت و ساز به دریافت کننده پرداخت می شود باعث شده مالکان واحدها در بافت فرسوده که عمدتا از دهک های متوسط جامعه هستند قید بازسازی را بزنند.
ثروتمندان ۴ برابر فقرا وام گرفتهاند
معمولا استفاده از تسهیلات بانکی و بهطور خاص «اعتبارات خرد» یکی از راههایی است که دولتها برای افزایش تابآوری خانوارهای فقیر در مواقع بحران بهکار میبندند اما با توجه به آن چه گفتیم و آمارهای جدید وزارت کار، این موضوع نه تنها محقق نشده که باعث شده تسهیلات بیشتر در اختیار دهک های بالا قرار بگیرد. در آمار وزارت کار که تجارت نیوز منتشر کرده ، آمده است که پنجدهک بالای جامعه در مجموع ۲٫۵ برابر پنجدهک پایین جامعه تسهیلات دریافت کردهاند. بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده از توزیع تسهیلات و وامها در دهکهای مختلف؛ تعداد افراد متعلق به دهک 9 و ۱۰ که تسهیلات دریافت کردهاند حدودچهار برابر افرادی است که در دهک یک و دو موفق به دریافت تسهیلات شدهاند. گفته
می شود در کنار دست اندازهای زیاد در مسیر دریافت وام برای دهک های پایین، دهک های بالا از رانت تسهیلات برخوردارند و همین باعث شده بسیاری از خانوارهای کشور از این ابزار کمکی بیبهره بمانند. به همین دلیل باید متولیان امر در کنار تسهیلاتی که برای موضوعات مختلف در نظر می گیرند، راه های دریافت وام و رسیدن خانوارهای مشمول به آن را هم تسهیل کنند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

.jpg)
آخرین اخبار
پربیننده ترین
حرف مردم