- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
پا تند کرده بودیم و به سمت محل مصاحبه میرفتیم که یکی از اعضای گروه خبری گفت، این جا چقدر رئیسجمهور و دستبهدست شدن قدرت به خود دیده! گفتم خیلی زیاد هم نبوده و آقای پزشکیان نهمین آن هاست؛ اما در این دستبهدست شدنها، درسها، عبرتها و نشانههای زیادی است برای صاحبان اندیشه... عقربههای ساعت حدود ده و نیم صبح را نشان میداد که روبهروی رئیسجمهور منتخب نشستیم و مصاحبه شروع شد. بیآلایشی، شاید اولین صفتی باشد که در برخورد با آقای دکتر پزشکیان به چشم میآید. مثل سال های گذشته و حتی دوران تبلیغات انتخاباتی، این جا هم لابهلای گفتوگو، از فرازهای متناسب قرآن و نهجالبلاغه استفاده میکند. به برخی جزئیات حساس بود، مثلاً مصرف برق در همین ساختمان. چیزی که شاید در این سطح از نظر برخی افراد چندان مهم نباشد و بگویند رئیسجمهور کارها و دغدغههای مهم تری دارد؛ اما همین جزئیات است که یک کلیت را تشکیل میدهد. وقتی از فقر و مشکلات اقتصادی مردم حرف میزند، تلخی و ناراحتی را به راحتی میتوان در چهره و کلامش حس کرد.مصاحبه که تمام شد از رئیسجمهور منتخب خواستیم که سال آینده همین ایام بار دیگر مصاحبهای با ایشان داشته باشیم. آقای پزشکیان قول داد و با خنده و شوخی گفت حرف زدن که کاری ندارد. گفتم البته سال دیگر یک سال از مسئولیت سخت و سنگین ریاست جمهوری گذشته و شاید به این راحتی هم نباشد.آنچه میخوانید متن کامل گفتوگوی رسانه KHAMENEI.IR با آقای دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب است که روز پنجشنبه ۴ مردادماه ۱۴۰۳ و سه روز پیش از تنفیذ حکم ریاستجمهوری و آغاز به کار رسمی ایشان انجام شده است.
آقای دکتر پزشکیان! با توجّه به نگاه شما مبنی بر تعامل حدّاکثری با بخشهای مختلف کشور برای پیشبرد امور و پیادهسازی سیاستهای کلّی نظام و تأکیدی که اخیراً هم رهبر انقلاب در دیدار با نمایندگان داشتند بر همراهی و تعامل مجلس و دولت برای فرایند تعیین کابینه، جناب عالی چه برنامهای برای اجرایی کردن این همدلی و تعامل سازنده دارید؟
بسم ا... الرّحمن الرّحیم. یکی از اصول صراط مستقیم همان وحدت و انسجام مسلمانهاست؛ شما به قرآن نگاه کنید: «وَ مَن یَعتَصِم باللهِ فَقَد هُدیَ اِلی صِراطٍ مُستَقیم»؛(۱) همان چیزی که هر روز در نماز از خدا میخواهیم که به صراط مستقیم هدایت شویم؛ این همان «وَ اعتَصِموا بحَبلِ ا... جَمیعاً وَ لا تَفَرَّقوا»(۲) است. شما آیات را که نگاه میکنید، همیشه توصیه به این است که مسلمانها وحدت داشته باشند و اختلاف «وَ کُنتُم عَلی شَفا حُفرَةٍ مِنَ النَّار»(۳) است؛ یعنی انسان در لبه پرتگاه و آتش است. الان اگر جایی از کشورمان مشکلات و گرفتاریهایی دارد، به خاطر اختلافاتی است که به آن دامن میزنیم و افزایش میدهیم. باید دست از این اختلافات برداریم. ما نماز را اقامه میکنیم؛ «اقامه نماز» یعنی رفتن به طرف صراط مستقیم، یعنی «وَ اعتَصِموا بحَبلِ اللهِ جَمیعاً وَ لا تَفَرَّقوا».برای این که ما بتوانیم در معرّفی افراد کابینه به مجلس یک چنین کاری را بکنیم، قدم اوّل این بود که به تمام جریانات، گروهها و شخصیّتهای سیاسی اعلام کردیم که افراد مورد نظر خودشان را که میتوانند به دولت کمک بکنند معرّفی کنند تا وفاق ملّی شکل بگیرد. توسّط هر کدام از اینها ــ چه جریانات اصلاحطلب، اصولگرا و مستقل، و چه افراد و شخصیّتهای سیاسی ــ یک فهرستهایی ارائه شد و نهایتاً این ها دارد پالایش میشود تا به یک جمعبندی چهارپنجنفره برای هر جایگاه برسد. در آخر، طبیعتاً خدمت مقام معظّم رهبری خواهیم رفت و با هماهنگی و مشورت با ایشان به یک جمعبندی نهایی خواهیم رسید که اینها را بتوانیم معرّفی کنیم. بههرحال، این جمعبندیای که دارد اتّفاق میافتد حاصل مجموعهی نظراتی است که از کلّ جریانها و مدیران سیاسی کشور توانستهایم به دست بیاوریم. حالا این که چقدر موفّق بشویم، دیگر باید صبر کنیم ببینیم کار به کجا خواهد رسید؛ چون این یک تجربه جدیدی است.
جناب آقای دکتر پزشکیان! برآوردتان این است که بعد از تنفیذ و تحلیف، تا چه مدّتی کابینه را به مجلس معرّفی خواهید کرد؟
آن جمعبندیهایی که گفتم، اگر انجام بشود، هرچه سریعتر تلاش خواهیم کرد خدمت رهبر انقلاب برویم و مشورت و هماهنگی نهایی را هم آن جا انجام بدهیم تا نهایتاً فهرستی را که از جمعبندی افراد معرّفیشده توسّط جریانات مختلف به دست آمده، انشاءا... با تفاهم و رضایت کامل بتوانیم معرّفی کنیم.
یکی از ویژگیهای مثبت حضرت عالی که در دوران رقابتهای انتخاباتی هم این را مردم دیدند، پرهیز از ورود به حواشی و دامن نزدن به التهاب و آرام کردن فضا بود، به طوری که دیگران را هم از این مسائل نهی میکردید. با توجّه به شرایط حال حاضر و این که اداره کشور هم نیاز به یک آرامش و پرهیز از التهاب دارد، برنامه و نگاه شما در طول چهار سالِ پیشِ رو که سکّان اجرایی کشور را در دست دارید، برای حفظ این آرامش چیست و چه ملاحظاتی در این زمینه دارید؟
ما سیاستهای کلّی مقام معظّم رهبری را داریم؛ حتّی در این مناظرات و انتخابات هم میگفتم این سیاستها چراغ راهنمای مسیر است و هدف ما را مشخّص میکند. بعد از این، برنامهای است که کارشناسان و عُقلا و مدیران و مسئولان ما در جهت آن سیاستها باید بنویسند. طبیعتاً اگر ما این را بپذیریم و قانونی بنویسیم که در جهت سیاستهای نظام باشد و خودمان را مسئول اجرای آن بدانیم و بعد بخواهیم در جهت آن حرکت بکنیم، اختلاف و دعوا بیمعنی است؛ امّا اگر من از خودم یک قانونی یا یک جهتگیری دیگری را تعریف کنم که در جهت آن سیاستها نباشد ــ حتّی اگر این حرف یا جهتگیریای که من میخواهم ارائه بدهم خوب هم باشد ــ هرجومرج میشود. تا زمانی که به یک تصمیم و یک هدفگیری نهایی نرسیده باشیم، میتوانیم سلایق خودمان و افکار خودمان و جهتگیریهای خودمان را داشته باشیم؛ امّا وقتی تبدیل به سیاست و قانون شد، اختلاف کردن و زیر میز زدن و نپذیرفتن، چیزی جز هرجومرج ایجاد نمیکند.
من و دولتم و همه قوایی که وجود دارند اگر پایبند به آن سیاستها بودیم و برنامههایی که مینویسیم در جهت آن سیاستها باشد، اختلاف یا تفرقه و دعوا کردن بیمعنی است. اگر هم کسی بگوید یک مسیری بهتر از آن مسیر قانونی هست، آن را هم میشود با روشهای علمی بررسی کرد؛ اگر مشاهدات علمی و مستندات مکتوب دانشگاهی و تجربهی مشخّص منطقهای در مورد آن پیشنهاد وجود داشته باشد که نشان دهد بهتر و تجربه موفّقتری است، باید ارائه بشود تا بپذیریم؛ حرف حق را باید پذیرفت.جهتگیری کشور باید به سمت هدفی باشد که قرار بود در مملکت موفّق بشویم. قرار بود جهل و تبعیض و خلاف را در این مملکت حذف کنیم و یک جامعهی انسانی درست بکنیم. در اقتصاد، قرار بود بهترین باشیم. قرار بود دانشگاههای ما الهامبخش، نوآور و خلّاق باشند. چیزهایی که در سیاستهای کلّی هست، اهداف بسیار باارزشی است. در نتیجه، هم مجلس، هم دولت، هم قوّه قضاییّه و نهادهای دیگر و سازمانهای امنیّتی، همه باید دست به دستِ هم بدهیم تا به آن اهداف سیاستهای کلّی برسیم. اگر به آن اهداف برسیم، دیگر فقر و بیکاری، جهل و خلاف و دزدی بیمعنی خواهد شد.وقتی هدفمان روشن است، این دیگر معنی ندارد که ما با هم دعوا کنیم؛ مگر این که شما نظرتان این باشد و بگویید این راه را نرویم و راه دیگری را برویم، که خب مستند دلیلتان را باید بیاورید که چرا این راه بهتر است؛ آنوقت ما هم میپذیریم. اگر بر اساس حرف درست علمی با هم بنشینیم و بحث بکنیم، دیگر اختلاف کردن معنی ندارد.ما در پزشکی یک بحثی داریم با عنوان «Evidence-based medicine»؛ یعنی «طبابت بر اساس شواهد». فرض کنید من یک استادتمام دانشگاه هستم با 40 سال سابقه و موفّق هم باشم؛ در این صورت، روشهایی را برای معاینه، عمل یا درمان دارم و اجرا میکنم. اگر مستندات و تحقیقاتی که امروز شکل گرفته نشان بدهد یک روشهایی بهتر از روش من وجود دارد، آنوقت دیگر من نمیتوانم بیایم بگویم «نه، من خودم تجربه کردهام، این راه بهتر است». سند و دلایل و تحقیقات نشان میدهد این راهی که الان تازه به وجود آمده بهتر از راهی است که من میگویم؛ آنوقت دیگر من حق ندارم بگویم «نه، من خودم مثلاً استادم، جرّاحم، تجربه دارم، 40 سال است که دارم این کار را میکنم و نتیجه گرفتهام»؛ دلایل و مستندات جهانی نشان میدهد این یکی روش تأثیرگذارتر است، کمهزینهتر است، باکیّفیتتر است؛ خب باید بپذیرم.تصمیمگیری، سیاستگذاری و هدفگذاری در مسائل کشور، فقط مبنا و ابزار علمی دارد. دلیلی ندارد وقتی حرف حقّی آمد، ما نپذیریم. در قرآن آیهای هست که میگوید: «بَل کَذَّبوا بما لَم یُحیطوا بعِلمِهِ وَ لَمّا یَأتِهِم تَأویلُهُ کَذٰلِکَ کَذَّبَ الَّذینَ مِن قَبلِهِم فَانظُر کَیفَ کانَ عَاقِبَةُ الظّالِمین»؛(۴) آیات خدا را تکذیب کردند، چون علمش را نداشتند، چون تأویل و تفسیرش را نمیدانستند. در گذشته هم آن هایی که آیات خدا را تکذیب کردند، همینگونه تکذیب کردند. و بعد، جالب است که در این آیه میگوید نگاه کن عاقبت ظالمان را که چگونه است؛ در حقیقت، یعنی ببین عاقبت نپذیرفتن راه درست و حرف حق را. این که یک روش و یک مسیر حق را که مستندات نشان میدهد این راه درست است، من نپذیرم، ظلم است؛ ظلم به جامعهای است که مسئولیّتش را به عهده گرفتهام. «اَ لَم یُؤخَذ عَلَیهِم مِیثاقُ الکِتاب اَن لا یَقولوا عَلَی اللهِ اِلَّا الحَق»؛ از همهی انسانها پیمان گرفتهاند که جز حق، کار دیگری نکنند، «وَ الدّارُ الآخِرَةُ خَیرٌ لِلَّذینَ یَتَّقون».(۵)
آقای دکتر پزشکیان! یک اشارهای کردید به از بین بردن فقر. میخواهم یک سوالی درباره مسائل اقتصادی بپرسم. شما در دوران رقابتهای انتخاباتی تأکید زیادی داشتید که حلّ مسائل و معضلات مردم و کشور اولویّت اصلی دولت شما خواهد بود، رهبر انقلاب هم بر این رویکرد مُهر تأیید زدند و با آن اعلام همراهی کردند. البتّه این مسئله قبل از انتخابات هم مورد تأکید رهبر انقلاب بود و بعد از انتخابات و پیروزی حضرت عالی هم مورد تأکید ایشان قرار گرفت. ایشان بعضی شاخصها و معیارها را عنوان کردند و در دیدار نمایندگان مجلس هم در نکته هشتمی که معظّمٌله درباره معیارهای افراد کابینه فرمودند، از این عبارت استفاده کردند که چه کسی میخواهد میداندار شود و میدانهای اقتصادی، فرهنگی و مانند آن را به دست بگیرد. برای نیل به این هدف و تشکیل یک دولت کارآمد برای حلّ مشکلات و مسائل مردم، شما چطور میخواهید این معیارها و این نگاه را در کابینه و دولت خودتان پیادهسازی بفرمایید؟
مشکل ما الان در کشور این است که بر اساس ارتباطات دوستی و رفاقت و یا شاخصهای ذهنی خودمان افراد را انتخاب میکنیم، ولی از نظر علمی شاخصهایی وجود دارد که شاید در ذهن ما نگنجد. ما گفتیم اساتید مدیریّت دانشگاهی یک سری شاخصهایی را برای اینکه بتوانیم این آدمها را انتخاب بکنیم دربیاورند؛ یک سری شاخص را درآوردند که حتّی ما این شاخصها را اعلام کردیم. بعد، به همه هم گفتیم هر کس نسبت به این شاخصها مشکل دارد، اعلام کند تا اگر کم است، زیاد کند و اگر شاخصی اشکال دارد، حذف شود. بالاخره، یک شاخصهایی را درآوردهایم.البتّه ما باید دقیقتر شاخصها را دربیاوریم که هر کسی نمره داد، تکرارپذیر باشد؛ یعنی اینجور نباشد که من یک نمرهی صد بدهم، یکی بیاید نمرهی صفر بدهد. وقتی یکی صد میدهد، یکی صفر میدهد، یکی پنجاه میدهد، معلوم است هنوز آن اندازهگیریها درست نیست که اگر درست باشد، همه باید یک جور نمره بدهند. مثلاً سال های خدمت، مثلاً اثرگذاری در کاری که انجام داده، مثلاً پاکدستی و نداشتن سابقه سوء؛ این جا دیگر نمیشود کسی را که سابقه نداشته، یکی بگوید دارد، یکی بگوید ندارد؛ باید دلیل بیاورد که هست یا نه. در نتیجه، قدم اوّل این بود که شاخص دربیاوریم.بحث دوّم این بود که به تمام کنشگران جامعه این شاخصها را اعلام بکنیم و بگوییم شما افرادی را که میشناسید، طبق این شاخص به ما معرّفی کنید. قدم سوّم این بود که این افراد معرّفیشده را بر اساس شاخصها پالایش کنیم و برایشان نمره بگذاریم. و بعد هم وقتی پالایش شد، نهایتاً مشورت و هماهنگی لازم را ما خدمت مقام معظّم رهبری انجام بدهیم تا بتوانیم به آن نهایتِ چیزی که دنبالش هستیم برسیم.
این که به آن معیارها خواهیم رسید یا نه، هنوز کاملاً مطمئن نیستم؛ ولی ما تلاشمان را کردیم تا بتوانیم همهی نظرات و جریانها را بر اساس این شاخصها بسنجیم و افراد مورد نظر را انتخاب کنیم تا بتوانیم کار را انجام بدهیم.
شاخصها و اولویّتهای عمومیتان برای انتخاب افراد پیشنهادی کابینه چه مواردی بوده است؟
پایبندی به قانون، صداقت، پاکدستی، راستگویی، حُسن شهرت، باور به سیاستهای کلّی، باور به قانون برنامه و اعتقاد به نظام جمهوری اسلامی. بالاخره فرد اگر پاکدست و صادق نباشد ــ که البتّه این موارد باز هم نسبی است ــ نمیتوان او را انتخاب کرد. امیرالمؤمنین (علیه السّلام) به مالک میفرمایند: «وَلیَکُن اَحَبَّ الاُمورِ اِلَیکَ اَوسَطُها فِی الحَقِّ وَ اَعَمُّها فِی العَدلِ وَ اَجمَعُها لِرِضَی الرَّعِیَّة»؛(۶) میگویند ای مالک! وسط حق را در نظر بگیر، چون اگر خیلی بخواهی در آن دقیق و ریزبین بشوی، مصداقش را پیدا نخواهی کرد؛ اگر بخواهی عدل را مثل علی اجرا کنی، نمیتوانی. لذا توصیه میکنند که شما بروید دنبال «اَعَمُّها فِی العَدلِ وَ اَجمَعُها لِرِضَی الرَّعِیَّة»؛ یعنی کاری که رضایت اکثریّت در آن باشد. اگر بخواهید حسّاسیّت به خرج بدهید، آدم معصوم پیدا نمیکنید.
امروز مسئله اقتصاد و معیشت در صدر مسائل اصلی کشور و مردم است. شما و تیم اقتصادی شما برای این که فشار معیشتی را از روی مردم تا حدّی کم کنید و وضعیّت سفرهی خانوار ایرانی را بهبود دهید، چه اولویّتها وبرنامههای اصلی و فوری و میانمدّتی را در نظر دارید؟
ببینید! من نسخه فوری برای یک چنین چیزی ندارم. حالا باید بنشینیم با کارشناسها صحبت کنیم. آنچه فوری و ضروری است، اوّل رفع اختلافات، دست به دستِ هم دادن و با هم پیش رفتن است. در هر حرکتی که داریم، اگر آدمهای قدرتمندی مقابل هم قرار بگیرند، یعنی هیچ حرکتی نمیکنیم. اگر شما بخواهید حرکت کنید و من جلوی شما را بگیرم، من بخواهم حرکت کنم و شما جلوی من را بگیرید، هر چقدر این اختلافات بیشتر باشد، نابسامانی و هرجومرج خیلی بیشتر خواهد بود. در نتیجه، برای اینکه بتوانیم راهحلهای علمیِ حلّ مشکلاتِ اجرائی را پیدا کنیم، اوّل باید در درون خودمان وحدت و انسجام ایجاد کنیم؛ باید زبان و نگاه مشترکی برای حلّ معضلات، بین کارشناسان، متخصّصین، سیاستگذاران، قانوننویسان، فرهنگیان و عالمان کشور داشته باشیم. کافی است با هم هماهنگ نباشید؛ در این صورت، هر روشی را بخواهید اجرا کنید دیگران ممکن است برایتان مشکل ایجاد کنند.ما در کشور ناترازی انرژی داریم و در حال حاضر برای خرید بنزین، ۸ میلیارد دلار پول میدهیم؛ یعنی بنزین را مثلاً حدوداً ۳۰ یا ۴۰ هزار تومان میخریم، بعد ۱۵۰۰ تومان میفروشیم! خب تا کجا میتوانیم این کار را بکنیم؟ مثال دیگر مصرف برق است. ما به اندازه کلّ اروپا مصرف انرژی، برق و امثال آن را داریم؛ این از نظر علمی کار درستی نیست. من به دوستان خودمان میگویم چرا همه چراغهای این جا را روشن میکنید یا چرا کولرها را طوری تنظیم میکنید که محیط را خیلی خنک کنید. از آن طرف نمیتوانیم به کارخانههایمان برق بدهیم و از این طرف هر طوری که دلمان میخواهد، از برق، گاز و سایر منابع انرژی استفاده میکنیم. پس باید اوّل رفتار خودمان را در رابطه با این ناترازیهایی که در کشور ایجاد شده اصلاح کنیم. این با همدلی و هماهنگی امکانپذیر است. باید بپذیریم اگر برق، گاز، نفت، سوخت و سایر منابع انرژی را همینطور بدون حسابوکتاب هدر بدهیم، به ضرر همهی ما است.
پس طبق آنچه شما میگویید، برای حلّ ناهماهنگیها، تنش و التهاب خطّ قرمز دولتتان است.
اگر ما با هم هماهنگ باشیم و بپذیریم، به همدیگر کمک میکنیم. من اوّل خودمان را گفتم که مقدار برق و گازی که این جا مصرف میکنیم استاندارد نیست.
یکی از همکاران شما گفتند چراغهای هالوژن این سالن، امروز برای اوّلین بار روشن شده است.
بله، برای این که محیطِ این جا نور دارد. گاهی شما میبینید در یک سالن کنفرانس، دو نفر آدم مینشینند، با روشناییِ کاملِ برق و سیستم سرمایش یا گرمایش کار میکنند! آن ها باید از خودشان بپرسند چرا این کار را میکنند. این کار از نظر علمی، اقتصادی، مدیریّتی، وضعیّت کشور و مملکت، غلط است. وقتی مشکل انرژی و اقتصادی داریم، نمیشود این جا با خیال راحت از برق و گاز استفاده کنیم. برای این که بتوانیم به مردم خدمت کنیم، اوّل باید دست به دستِ هم بدهیم. شعر سعدی بسیار زیبا است:
بنیآدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بیغمی
نشاید که نامت نهند آدمی
همه ما در این کشور زندگی میکنیم و خیلیها امروز در سختی هستند. من این جا باید مراعات بکنم تا حدّاقل یک سهمی هم از منابع به آنها برسد. این چیزی است که باید بپذیریم، دست به دستِ هم بدهیم و نگذاریم کسانی که در کشور ما زندگی میکنند در سختی باشند.
درست است که طیّ سالیان اخیر، اقتصاد مسئله اوّل کشور بوده و ذهن مدیران، سیاستگذاران و مردم کشور را به خود مشغول کرده است؛ امّا در کنار مسائل مهمّ اقتصادی، مسئله فرهنگ هم اهمّیّت فوقالعادهای دارد و رهبر انقلاب در سال های اخیر، در کنار اقتصاد، بر مسئله فرهنگ نیز تأکید داشتهاند. برای آخرین سؤال میخواهیم بدانیم با تمام مسائل و فوریّتهای کشور از قبیل اقتصاد، اولویّتها و جهتگیری دولت خودتان در حوزه فرهنگ را چگونه تعریف میکنید؟
ببینید! اصلاً مشکل فرهنگ، ما هستیم؛ ماها که داریم فرهنگ را تبلیغ میکنیم. «مَن نَصَبَ نَفسَهُ لِلنّاسِ اِماماً فَلیَبدَأ بتَعلیمِ نَفسِهِ قَبلَ تَعلیمِ غَیرِهِ وَلیَکُن تَأدیبُهُ بسیرَتِهِ قَبلَ تَأدیبهِ بلِسانِهِ وَ مُعَلِّمُ نَفسِهِ وَ مُؤَدِّبُها اَحَقُّ بالاِجلالِ مِن مُعَلِّمِ النّاسِ وَ مُؤَدِّبهِم».(۷) من به عنوان مدیر، کارشناس یا مسئول دینی، وقتی میخواهم رفتار، اخلاق و صفتی از انسانیّت را به کسی بیاموزم، اوّل باید انسانیّت و اخلاق در وجود خودم نهادینه شده باشد. یک آدم بداخلاق نمیتواند به یک فرد دیگر بگوید تو چرا اینطور هستی؛ آدمی که رحم در دلش نیست، نمیتواند به دیگری بگوید رحم داشته باش. ما نماز که میخوانیم، میگوییم: «بسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ * اَلحَمدُ لِلّهِ رَبِّ العالَمینَ * اَلرَّحمٰنِ الرَّحیم»؛(۸) این عبارات را هر روز در نماز تکرار میکنیم، ولی رحم و مروّت در وجود ما نهادینه نیست، برخورد ما با طرف مقابل بر اساس نگاه صحیح نیست. در نتیجه، اگر قرار است فرهنگ درست شود، باید از خودمان شروع کنیم. خداوند در قرآن به رسولا... (صلّی ا... علیه و آله و سّلم) میفرماید: «فَبما رَحمَةٍ مِنَ اللهِ لِنتَ لَهُم وَ لَو کُنتَ فَظًّا غَلیظَ القَلب لَانفَضّوا مِن حَولِک»؛(۹) این حرف امثال من نیست، کلام خداوند است و شک و شبههای در آن نیست؛ وحی است. خداوند به رسولش میفرماید اگر بداخلاق بودی، کسی اطراف تو جمع نمیشد. دیگر حرف ما که جایگاهش مشخّص است؛ آنوقت دستور میدهیم و با بداخلاقی آن را ارائه میدهیم! خب مردم این را از ما نمیپذیرند. اوّلاً معلوم نیست حرفی که من میزنم درست است یا غلط؛ ثانیاً وقتی قرآن میفرماید «اُدعُ اِلی سَبیلِ رَبِّکَ بالحِکمَةِ وَ المَوعِظَةِ الحَسَنَةِ وَ جادلهُم بالَّتی هِیَ اَحسَنُ»،(۱۰) پس چرا روش ما به گونهای است که طرف مقابل از رفتارمان متنفّر میشود؟ «وَ لا تَستَوِی الحَسَنَةُ وَ لَا السَّیِّئَةُ ادفَع بالَّتی هِیَ اَحسَنُ فَاِذَا الَّذی بَینَکَ وَ بَینَهُ عَداوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمیم»؛(۱۱) خوبی و بدی مثل هم نیست؛ پاسخ بدی را با بدی نمیدهند؛ میگوید بدیها را با خوبی جواب بدهید؛ با آدمی که با شما دشمن است، «وَلِیٌّ حَمیم» باشید، انگار که او دوست نزدیک و صمیمیِ شما است. پس در مسئلهی فرهنگ، اوّل باید خودمان را درست کنیم. لازم نیست به دیگران خرده بگیریم؛ اوّل به خودمان خرده بگیریم. اگر من آدم درستی باشم و اخلاق درستی داشته باشم، اگر دلسوز مردم باشم و مردم این را بفهمند که من دلسوز آنها هستم، دیگر امکان ندارد مردم من را دوست نداشته باشند و از اخلاق و رفتار من الگو نگیرند؛ ولی رفتار و برخورد ما به گونهای است که وقتی مردم آن را نگاه میکنند، بدشان میآید. آنوقت چرا باید مثل ما بشوند؟ چرا خودشان را شبیه ما بکنند؟ در نتیجه، در رابطه با فرهنگ، بیشتر باید به خودمان برسیم تا اینکه به دیگران خرده بگیریم. «دَواؤُکَ فیکَ وَ ما تَشعُرُ وَ داؤُکَ مِنکَ وَ ما تُبصِر»؛(۱۲) درد خودمانیم، درمان هم خودمانیم.
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید، من چند کلمه میگویم و شما اوّلین چیزهایی که به ذهنتان میرسد بفرمایید.
پرچم؛
ایران.
مردم؛
وفاق.
قاسم سلیمانی؛
افتخار، آزادگی و غیرت ایرانی.
خیلی ممنونیم آقای دکتر.
موفق باشید.
۱- سوره آلعمران، بخشی از آیه ۱۰۱
۲- همان، بخشی از آیه ۱۰۳
۳- همان
۴- سوره یونس، آیه ۳۹
۵- سوره اعراف، بخشی از آیه ۱۶۹
۶- نهجالبلاغه، نامه ۵۳ (عهدنامه مالک اشتر)
۷- نهجالبلاغه، حکمت ۷۳
۸- سوره فاتحه، آیات ۱ تا ۳
۹- سوره آلعمران، بخشی از آیه ۱۵۹
۱۰- سوره نحل، بخشی از آیه ۱۲۵
۱۱- سوره فصّلت، آیه ۳۴
۱۲- وافی، ج ۲، ص ۳۱۹
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
محمد بهبودی نیا- چند روز پیش بود که با چند نفر از نوجوانان دهه هشتاد و دهه نودی به صورت اتفاقی درباره قصه گویی و قصه هم کلام شدیم. فضای گفت و گوی جدی بیشتر از یکی دو دقیقه طول نکشید و در جواب این که قصههای رادیویی و تلویزیونی را دنبال میکنید پاسخ منفی دادند و در نهایت نامی از قصه گوهای برجسته این روزها را در خاطر نداشتند. هر چند نمیتوان برای نتیجه گیری درباره قوت و ضعف هنر قصه گویی به جامعه آماری کوچک استناد کرد اما این موضوع در دهه شصت و هفتاد متفاوتتر بود. هرچند ورود فناوری جدید را میتوان یکی از عوامل اصلی کم شدن مخاطبان رادیو و تلویزیون بدانیم اما با کنار گذاشتن این معضلات بازهم شاهد ضعف هنر قصه گویی در این روزگار هستیم. دهه شصت و هفتاد را میتوان عصر طلایی رادیو و تلویزیون ایران دانست، آن روزهای پرخاطره قصه گویی های جذاب ذهن و دل مخاطبان را به سمت خود جلب میکرد. بهرام شاه محمدلو یا همان آقای حکایتی در برنامههای مختلف از جمله زیر گنبد کبود با صدا و لحن خاصش در قصه گویی، بچهها را پای تلویزیون میکشاند، عمو راستگو که روحانی خنده رویی بود هم قصههای مختلفی را با نقاشیهای جذابی که روی یک تخته کوچک میکشید به مخاطبانش که کودکان و نوجوانان بودند، هدیه میداد، ظهرهای کشدار و داغ جمعه را هم محمدرضا سرشار با صدای ماندگارش برای همه کودکان و نوجوانان دهه شصت و هفتاد، دوست داشتنیتر میکرد وگیتی خامنه مجری محبوب تلویزیون برای کودکان و نوجوانان خاطره می ساخت و شبها مریم نشیبا بود که با اجرای شب بخیر کوچولو از طریق امواج رادیو برای بچهها قصه میگفت. اجرای صمیمی او به شکلی بود که بیشتر بچههایی که به صدایش گوش میدادند این احساس را داشتند که مادری مهربان بالای سرشان نشسته و با صدای دوست داشتنیاش برای آن ها قصه میگوید.
همه این برنامهها علاوه بر سرگرم کردن مخاطبان به انتقال ارزشها، آگاهی و فرهنگ کمک میکردند اما با گذشت زمان و ظهور رسانههای دیجیتال، این هنر داستانی کهن، کم رنگ شد و جای خود را به فرمتهای جدید و کوتاهمدت داد. هر چند امروز همچنان مسئولان صداوسیما سعی دارند با تولید برنامههای قصه محور مخاطبانی را جذب کنند اما در این میان ضعفهای مختلفی وجود دارد که باعث میشود این برنامهها از استقبال آن چنانی برخوردار نبوده و به عبارتی روشن با شکست مواجه شود. احیای هنر قصه گویی های جذاب در رادیو و تلویزیون مستلزم بازگشت به اصول بنیادین داستانپردازی، پرورش نسل جدید نویسندگان و توجه به ارزشهای فرهنگی است. تنها از این طریق میتوان به بازسازی ارتباط عمیق با مخاطبان و انتقال پیامها و ارزشهای ماندگار پرداخت. در غیر این صورت، این هنر داستانی کهن در لایههای تاریک فراموشی خواهد رفت.
برای بررسی دلایل افول دوران قصه گویی های جذاب در صداوسیما و همچنین آسیب شناسی وضعیت کنونی این هنر در کشور با محمدرضا سرشار، نویسنده، منتقد ادبی و راوی شناخته شده قصههای شنیدنی کشورمان به گفت وگو پرداختهایم که در ادامه گوشهای از آن را میخوانید.
چرا امروز دیگر در رادیو و تلویزیون مانند دهه 60 و 70 خبری از برنامههای قصهمحور نیست؟
برای پاسخ به این سوال باید مقدمهای نسبتاً طولانی را بیان کنم. قصه جذاب همیشه مخاطب را با خود همراه کرده، چه در برنامههای رادیویی، چه سریال و چه گفتوگوهای روزمره ما با یکدیگر. رادیو و تلویزیون همواره با کمبود مجریانی که قادر به خوانش درست شعر و قصه باشند، روبه رو بودهاند. قبل از انقلاب، در رادیو افرادی فعالیت داشتند که شعرخوانی اصولی و درست را بلد بودند به عنوان مثال یکی از آنها در برنامه «گلها» به اجرای برنامه میپرداخت.
خوانش درست شعر و قصه کار بسیار سختی است تا جایی که حتی بعضی از شاعران، شعر قدما را خوب نمیخوانند. در برنامههای رادیویی، ما زمانی شاهد موفقیت یک برنامه با محوریت قصهگویی هستیم که مجری علاوه بر صدای خوب، قادر به صحیحخوانی شعر و قصه باشد که این صحیحخوانی خودش مقولهای طولانی است.
دست به قلم بودن قصه گوها تا چه حد میتواند در موفقیت این قبیل برنامهها مؤثر باشد؟
اتفاقاً یکی از نکات دیگری که رمز موفقیت بعضی از قصهگوهای ما شده همین نکته است. آنها خودشان دست به قلم هستند و علاوه بر آشنایی با اصول قصهگویی و فنون داستاننویسی، خودشان هم نویسندههای خوبی هستند. تفاوت میان اجرای داستان توسط یک داستاننویس و یک فرد معمولی بسیار زیاد است. در حال حاضر در صدا و سیمای ما به ندرت مجریهایی داریم که هم صدای خوبی داشته باشند و هم بتوانند داستان را خوب اجرا کنند. این مجریها هنوز روح ادبیات را نمیشناسند و از جنس ادبیات نیستند. به همین دلیل نمیتوانند با متن رابطه برقرار کنند. وقتی قصهگو نتواند با متن، رابطهای صمیمی برقرار کند، او و متن مانند دو غریبه روبه روی هم قرار میگیرند و قصهگو فقط کلمات را به زبان میآورد و قادر به انتقال حس و عاطفه کلمات نیست. ما باید به این نکته مهم توجه کنیم که هر کلمه حقی دارد، هر کلمه بار عاطفی و انرژی خاص خودش را دارد. کلمات دارای سایهروشنها و هالههایی در اطراف خودشان هستند. گاهی یک کلمه در جملات مختلف حالتهای متفاوتی به خودش میگیرد و با توجه به تمام مواردی که به آنها اشاره شد، باید کلمه را بشناسیم و متفاوت اجرا کنیم.
پس در متن یک داستان ما باید در اصل تکتک کلمات را اجرا کنیم؟
بله دقیقاً. در متن یک داستان ما باید در اصل تکتک کلمات را اجرا کنیم، نه جمله به جمله و سطر به سطر آن را. من زمانی که «قصه ظهر جمعه» و یا دیگر برنامههای قصهمحور رادیو یا تلویزیونی را اجرا میکردم، قبل از برنامه برای تکتک کلمات، دقیقترین نوع اجرای کلمه را در جمله پیدا میکردم. البته در این میان تعدادی از کلمات هم باید خیلی معمولی و به سادگی در قالب یک جمله بیان میشد. در هنرهای دیگر مانند دوبله نیز باید به همین شکل عمل کنیم اما در این فضا هم ما با آسیبهایی ازجمله غریبه بودن دوبلور با روح کلمات روبه رو هستیم. برای تولید یک اثر شنیدنی در قالب قصهگویی، دوبله و حتی خوانندگی، هنرمندی که در آن عرصه فعالیت میکند باید قادر به برقراری ارتباط با کلمات باشد و به تعبیر داستانگوها، هنرمند این حوزه باید متن را از آن خود کند و بعد از این مرحله است که میتواند آن متن را درست و اصولی اجرا کند.
هم اکنون نبود قصهگوی خوب باعث دوری برنامههای رادیویی و تلویزیونی قصهمحور شده یا عوامل دیگری در این زمینه دخیل است؟
قصهگوی خوب هست ولی تعداد آنها بسیار کم است. ما نیاز به پرورش اصولی قصهگو داریم. اگرچه نزدیک به 20 سال، جشنواره قصهگویی توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار میشود و به تازگی نهاد کتابخانهها چنین جشنوارهای را برگزار کرده، اما کشف این استعدادها باید به صورت هدفمندتری دنبال شود.
علاقهمندان به این حوزه چگونه میتوانند به یک قصهگوی موفق تبدیل شوند؟
هنر، یک مهارت است. قصهگویی هم از این موضوع مستثنا نیست. هر مهارتی با مهیا کردن زمینههای آن قابل آموختن است. امکان ندارد فردی در یک رشته هنری تلاش کند و در آن رشته که به آن علاقهمند است موفق نشود. البته در این میان باید به نکتهای مهم اشاره کنم و آن هم این است که برای آموختن هر هنر باید علوم مربوط به آن را با دقت فراگرفت. تمرین، تمرین، تمرین، راز موفقیت هر هنر است. این تمرین و پشتکار در هر هنری باید ادامهدار و هر روزه باشد. یک خواننده حرفهای اگر هر روز تمرین نداشته باشد، بیتردید موفق نمیشود. قصهگو هم همزمان با یادگیری فنون قصهگویی باید هر روز تمرین کند.
و سخن پایانی
سخن پایانی بنده با مسئولان است و آن هم این است که ما آموزش را نباید تعطیل کنیم. در هنرهایی مانند قصهگویی نیاز به ابزار و امکانات آن چنانی مثل سینما و موسیقی نیست، پس هر جایی میتواند پایگاهی برای آموزش اینگونه هنرها باشد. باید به این موضوع اهتمام زیادی داشته باشیم تا این هنر دوستداشتنی روز به روز شاهد شکوفایی بیشتری باشد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سید خلیل سجادپور-دزد سابقه داری که با همدستی دیگر اعضای باند، در مناطق مختلف شهر مشهد گوشی قاپی میکرد، در حالی با هوشیاری یکی از مالباختگان و تلاش نیروهای کلانتری شفای مشهد به دام افتاد که با چاقوکشی به روی پلیس،درون سرویس بهداشتی مخفی شده بود.
به گزارش اختصاصی روزنامه خراسان،مردی سراسیمه به نیروهای گشت انتظامی مراجعه کرد و مشخصات سارق موتورسواری را در اختیار آنان گذاشت که به همراه همدستش گوشی آیفون وی را در بولوار ابوطالب سرقت کرده بودند.مالباخته که به طور پنهانی سارقان را تعقیب کرده بود، در ادامه افزود:آن ها از مسیر بزرگراه صد متری به بولوار بهمن در منطقه خواجه ربیع رفتند. با اعلام این گزارش به پلیس، بلافاصله گروه ویژه ای از افسران دایره تجسس با راهنمایی و دستورات سرگرد احسان سبکبار(رئیس کلانتری شفا)وارد عمل شدند و پس از هماهنگی های قضایی عملیات شناسایی مخفیگاه سارقان را آغاز کردند. طولی نکشید که نیروهای انتظامی از طریق مشخصات موتورسیکلت و با انجام یکسری تحقیقات میدانی،مخفیگاه دزدان را به محاصره درآوردند اما زمانی که وارد منزل مذکور شدند، ناگهان سارق جوان با چاقوکشی به روی ماموران از در دیگر مخفیگاه به داخل حیاط متواری شد و درون سرویس بهداشتی پناه گرفت. گزارش اختصاصی روزنامه خراسان حاکی است:دقایقی بعد عوامل انتظامی،گوشی قاپ خشن را از سرویس بهداشتی بیرون کشیدند و به مقر انتظامی انتقال دادند. این جوان 30ساله که «حسین-الف» نام دارد، در بازجویی ها همدست دیگر خود و مالخر گوشی های سرقتی را به پلیس لو داد وگفت:من سابقه کیفری دارم و در سال401 نیز به جرم گوشی قاپی دستگیر شدم اما دوباره به گوشی قاپی ادامه دادم و تاکنون 12 گوشی را از شهروندان سرقت کرده ام.این دزد حرفه ای با بیان این که آخرین گوشی سرقتی رابه مبلغ 2میلیون تومان به مالخری در آرامگاه خواجه ربیع فروختیم، درباره شگرد سرقت ها نیز گفت: من و سجاد سوار بر موتورسیکلت طعمه های خود را در مناطق مختلف شهر شناسایی می کردیم و سپس به طور ناگهانی گوشی را می قاپیدیم . وی ادامه داد: گوشی آیفون را هنگامی که راننده درون خودرواش نشسته بود از دست وی چنگ زدیم و در خلاف جهت حرکت خودروها فرارکردیم.بنابر گزارش روزنامه خراسان ،درحالی که زن جوان دیگری با فیلم و تصاویری از سرقت خشن به کلانتری مراجعه کرده بود،تحقیقات ماموران انتظامی با تاکید سردار احمد نگهبان(جانشین فرمانده انتظامی خراسان رضوی) برای دستگیری دیگر اعضای این باند خشن گوشیقاپی آغاز شد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
حسین بردبار: ساماندهی نظام حمایتی و توزیع عادلانه درآمد از جمله یارانه ها و کالابرگ الکترونیک، رسیدگی به افراد کم درآمد جامعه؛ راه اندازی پنجره واحدی برای ارائه خدمات حمایتی و ایجاد پرونده الکترونیک رفاهی برای افراد یا خانوارهای ایرانی و شناسایی اقشار کمدرآمد تا دهک هفتم درآمدی برای ارائه بسته معیشتی پایه بهصورت کالابرگ الکترونیک ؛ وظایف خطیری است که در کنار برخی شاخصه ها و اهداف کمی عملکردی؛ ده فرمان وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی را بر اساس فصل 6 قانون برنامه هفتم پیشرفت تشکیل می دهند و وزیر آن باید عهده دار و میدان دار انجام این وظایف باشد.
کاهش ضریب جینی و حذف فقر مطلق
دستیابی به ضریب جینی 35 صدم درصد و فقر مطلق صفر درصد از جمله اهدافی است که در جدول شماره 5 قانون برنامه هفتم برای نظام حمایتی و تامین اجتماعی کشور ترسیم شده است؛ این درحالی است که به گفته رئیس کل بانک مرکزی در شصت و چهارمین مجمع عمومی بانک مرکزی، ضریب جینی در پایان سال 1402 به رقم 36 صدم درصد رسیده است. فقر مطلق نیز طبق گزارش بانک جهانی در دولت سیزدهم، رقم نیم درصد اعلام شده است. این نهاد بینالمللی طبق گزارش ایرنا، فقر مطلق را بر پایه درآمد روزانه ۲.۱۵ دلار برای هر نفر (بر اساس شاخص برابری قدرت خرید به قیمت ثابت سال ۲۰۱۷) تعریف کرده و این رقم حداقل مبلغی است که یک نفر برای تأمین نیازهای ضروری زندگی خود به آن نیاز دارد.
در آخرین سال عملکرد دولت حسن روحانی (۱۳۹۹ مطابق با ۲۰۲۰) نسبت جمعیت دارای فقر مطلق به کل جمعیت در ایران ۰.۸ درصد بوده است. اما این رقم در سال نخست فعالیت دولت رئیسی (۱۴۰۰ مطابق با ۲۰۲۱) به ۰.۷ درصد و در سال دوم فعالیت دولت رئیسی (۱۴۰۱ مطابق با ۲۰۲۲) به ۰.۵ درصد کاهش یافت.
راه اندازی پرونده الکترونیک رفاهی ایرانیان
راه اندازی پنجره واحد خدمات حمایتی و پرونده الکترونیک رفاهی افراد یا خانوار از دیگر تکالیفی است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طبق بند ب ماده 31 قانون برنامه هفتم مکلف به انجام آن شده است؛ موضوعی که تاکنون در قالب ایجاد پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان توسط این وزارتخانه دنبال شده است، اما باید طبق برنامه هفتم مشمول تمامی ایرانیان شود. بر اساس این بند ، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است پنجره واحد خدمات حمایتی و پرونده الکترونیک رفاهی افراد یا خانوار را بهطور کامل راهاندازی کند. دستگاه های اجرایی که به هر شکل از اقشار آسیبپذیر حمایت میکنند مکلفاند تمامی حمایتهای نقدی و غیرنقدی خود را از طریق این پنجره ارائه دهند. متقاضیان دریافت حمایتها نیز باید از این طریق برای دریافت حمایتهای مذکور اقدام کنند.
شناسایی اقشار کم درآمد برای اختصاص کالابرگ
موضوع شناسایی اقشار کم درآمد تا دهک هفتم درآمدی برای اختصاص کالابرگ الکترونیک مازاد بر یارانه های قانونی از دیگر مفاد ماده 31 برنامه هفتم است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مجاز به انجام آن شده است. طبق این بند این وزارتخانه مجاز است در سقف منابع مربوط در قوانین بودجه سنواتی با طراحی و استقرار نظام تأمین اجتماعی چندلایه، مبتنی بر آزمون وسع با هدف کاهش فقر مطلق و بهبود توزیع درآمد و با شناسایی اقشار کمدرآمد تا دهک هفتم درآمدی نسبت به ارائه اقلام ضروری، در قالب بسته معیشتی پایه به خانوارهای کمدرآمد بهصورت کالابرگ الکترونیکی مازاد بر یارانههای قانونی اقدام نماید.
همچنین این وزارتخانه مکلف شده است در چهارچوب سیاستهای کلی تأمین اجتماعی با بهرهگیری از شرکت های مردمی نسبت به ایجاد بانک زمان برای ارائه خدمات رایگان به افرادی که نیاز به مراقبتهای ویژه از جمله نگهداری سالمندان و معلولان دارند، اقدام کند تا پس از جذب افراد علاقه مند به ارائه خدمات به نسبت میزان و نوع ارائه خدمات در هنگام نیاز خود یا افراد معرفی شده از سوی ایشان مورد حمایت قرار گیرند.
2 وظیفه برای کمیته امداد و بهزیستی
افزایش حداقل مستمری خانوارهای مددجویان کمیته امداد و بهزیستی از محل حذف خانوارهای پردرآمد از فهرست یارانه بگیران نقدی، و ایجاد شغل پایدار برای افراد کم درآمد و افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی از جمله وظایفی است که دولت و این دو نهاد طبق برنامه هفتم مکلف به انجام آن شده اند.
طبق بند ث ماده 31 برنامه هفتم دولت مکلف است در طول اجرای برنامه علاوه بر پرداخت یارانه فعلی، هرسال حداقل مستمری خانوارهای مددجویان تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور را متناسب با سطح محرومیت بر مبنای متوسط بیست درصد حداقل دستمزد مصوب شورایعالی کار، در چهارچوب بودجه سنواتی و از محل درآمد قانون هدفمند کردن یارانهها با حذف خانوارهای پردرآمد و در قالب ردیف مستقل از طریق دستگاه های مذکور تأمین و پرداخت کند.
همچنین طبق بند دیگری کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور مکلفاند با هدف توانمندسازی و ایجاد درآمد پایدار، افراد تحت پوشش خود و همچنین افراد کمدرآمد جامعه را در طرح های اشتغال خُرد و خانگی با رویکرد زنجیرههای تولیدی و تعیین سهم در رشد تولید ملی، دارای شغل پایدار نمایند. دولت مکلف است منابع مورد نیاز شامل تسهیلات قرض الحسنه بانکی، کمک های خیّرین، نهادهای عمومی و ستادها و بنیادهای انقلاب اسلامی را با در نظر گرفتن سرانه قابلقبول اشتغال در بودجه سنواتی پیش بینی کند.
سایر تکالیف
اصلاح و تجمیع کلیه قوانین و مقررات موجود در حوزه خدماترسانی به ایثارگران تا پایان سال اول برنامه و همچنین رساندن نسبت هزینه دهک دهم به دهک اول در بخش روستایی به رقم 9.3 و در بخش شهری به رقم 10.3 و همچنین دستیابی به ضریب پوشش بیمه های اجتماعی به رقم 76 درصد از دیگر تکالیفی است که در فصل ششم برنامه هفتم پیشرفت ، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف به تحقق آن ها تا پایان برنامه شده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مائده کاشیان - پس از کش و قوسهای فراوان، مدتی پیش رسما اعلام شد که مذاکرات برای ادامه پیدا کردن یکی از برندهای محبوب تلویزیون مجموعه «پایتخت»، به نتیجه رسیده و پیشتولید فصل هفتم آغاز شد. انتشار تصاویری از پشت صحنه سریال باعث شد این تصور به وجود بیاید که «پایتخت 7» جلوی دوربین رفته، اما دیروز مهدی نقویان رئیس سیمافیلم اعلام کرد که این مجموعه در مرحله پیشتولید و فیلمنامه آن به سرپرستی محسن تنابنده در حال بازنویسی است. به بهانه این خبر، در ادامه مطلب نکاتی درباره تولید فصل جدید «پایتخت» و حاشیههای این مجموعه میخوانید.
تولید فصل جدید پس از 5 سال
اولین فصل «پایتخت» سال 89 تولید شد. نتیجه کار گروه موفق و دیدنی بود، بنابراین به دلیل استقبال مخاطبان از این مجموعه، «پایتخت» در فصلهای جدیدی ادامه پیدا کرد. فصل دوم سریال سال 91، فصل سوم سال 92، فصل چهارم سال 94، فصل پنجم سال 96 و فصل پرحاشیه ششم نیز سال 98 جلوی دوربین رفت. حواشی این فصل و به ویژه جنجالهای قسمت آخر باعث شد که برخلاف روال معمول، فصل جدید «پایتخت» با فاصله طولانی پنج ساله تولید شود. توقف ساخت سریال به مدت پنج سال نه تنها درباره پروژه «پایتخت» بیسابقه بود، بلکه در مقایسه با دیگر برندهای محبوب دنبالهدار نیز سابقه نداشت. پیش از این فصول مختلف «نون خ» و «زیرخاکی» نیز با فاصله کوتاهی جلوی دوربین رفته بودند.
پیوستن ستاره محبوب به جمع بازیگران
هنوز خبر رسمی درباره بازیگران «پایتخت 7» منتشر نشده است، اما با توجه به تصویری که از پشت صحنه این مجموعه منتشر شده، بازیگران اصلی سریال غیر از مهران احمدی، در فصل جدید نیز ایفای نقش خواهند کرد. ابتدا گفته شد که بهرام افشاری در ترکیب بازیگران این فصل غایب است، اما هومن حاجیعبداللهی اعلام کرد که این بازیگر موفق شده به آنها اضافه شود. حضور افشاری در جمع بازیگران اتفاق مهمی است. موقعیت این بازیگر اکنون در مقایسه با پنج سال گذشته بسیار متفاوت است. او حالا ستاره محبوب سینماست که حضور در آثار کمدی میتواند تا حد زیادی گیشه فیلم را تضمین کند و کمدی پرفروش «فسیل» را در کارنامه خود دارد. افشاری فیلم کمدی «70 سی» را نیز در مقام کارگردان و بازیگر آماده نمایش دارد. شخصیت «بهتاش» نیز جزو کاراکترهای محبوب «پایتخت» است، بنابراین حضور بهرام افشاری بار دیگر در جلد این نقش، برای مخاطبان جذاب خواهد بود.
احتمال حضور «بابا پنجعلی»
علیرضا خمسه نیز سال گذشته در برنامه «زنده رود» توضیح داد در صورتی که فصل هفتم «پایتخت» ساخته شود، همه بازیگران در آن حضور خواهند داشت و اشارهای به غیبت خود نکرد. بنابراین احتمال میرود شخصیت «پنجعلی» به سریال بازگردد. پس از مرگ شخصیت «بابا پنجعلی»، علیرضا خمسه در «پایتخت 5» حضور نداشت. در صورتی که این اتفاق بیفتد باید دید محسن تنابنده و نویسندگان سریال، چه سناریویی برای حضور این شخصیت مُرده در قصه در نظر میگیرند. بنابر روایت علیرضا خمسه، حضور «بابا پنجعلی» در قالب یک روح و در مقاطع سنی مختلف، ایده مورد علاقه زندهیاد خشایار الوند بوده، اکنون باید دید سازندگان «پایتخت 7» سراغ این ایده بامزه خواهند رفت یا خیر.
بازگشت به «پایتخت» پس از ناکامی
سیروس مقدم پس از تولید فصل پرحاشیه «پایتخت 6»، بار دیگر به نمایش خانگی آمد تا پس از مجموعه ناکام «خوابزده»، دومین سریال خود به نام «جزیره» را تولید کند. این مجموعه سال 1400 منتشر شد و کیفیت پایین آن مورد انتقاد قرار گرفت. کیفیت ضعیف سریال باعث شد «جزیره» ناگهان پس از قسمت 14 متوقف شود و ادامه آن تولید نشود. به این ترتیب سیروس مقدم دومین شکست را در نمایش خانگی تجربه کرد. در این شرایط بازگشت سریالساز محبوب تلویزیون با مهمترین اثر کارنامهاش یعنی «پایتخت»، دوباره این شانس را به مقدم میدهد تا به روزهای خوب خود در تلویزیون بازگردد.
علت غیبت مهران احمدی
یک سال قبل، مهران احمدی در گفتوگو با فیلمنیوز از بازگشت به «پایتخت 6» به شدت ابراز پشیمانی کرد و گفت که باید روی تصمیم خود برای پایان این شخصیت در فصل سوم ایستادگی میکرده، اما اصرار زیاد محسن تنابنده باعث شده است که دوباره در «پایتخت 6» بازی کند. احمدی بازگشت به این فصل را یک «پشیمانی بزرگ» نه تنها در حرفه خود، بلکه در زندگیاش دانست. این بازیگر همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه به عنوان مخاطب نظرش نسبت به ادامه پیدا کردن «پایتخت»، مخالفت خود با این موضوع را اعلام کرد و گفت «پایتخت» پس از درگذشت مهره موثری مانند خشایار الوند به پایان رسیده است. با این اوصاف، غیبت مهران احمدی در «پایتخت 7» سوالبرانگیز نیست. باید دید نویسندگان سریال اینبار برای نبود شخصیت «بهبود» در سریال، چه ایدهای خواهند داشت و چه سرنوشتی برای او در نظر میگیرند.
حواشی دنبالهدار «پایتخت 6»
«پایتخت 6» از ابتدا تا انتها بارها با حاشیه و جنجال مواجه شد. پس از اینکه قسمتهای اولیه سریال روی آنتن رفت بهرام افشاری، احمد مهرانفر و محسن تنابنده با انتشار پستی در اینستاگرام نسبت به ممیزی سریال اعتراض کردند. اشارات بعضی سکانسهای این فصل به فیلمهای سینمایی قبل از انقلاب، نیز حاشیه پرسروصدای سریال بود. کار به جایی رسید که علیعسگری رئیس وقت صداوسیما خطاب به معاون خود برای پیگیری نفوذ «ستون پنجم فرهنگی دشمن» در حواشی قسمت آخر نامهای نوشت. حاشیههای این فصل باعث شد که تلویزیون تا به حال بازپخش فصل ششم را روانه آنتن نکند، بنابراین میتوان گفت حاشیههای این فصل هنوز برای تلویزیون حل نشده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
توکلی - با نزدیک شدن به روزهای اعلام اسامی کابینه چهاردهم ریاست جمهوری، بازار گمانه زنی ها درباره افراد و اسامی که عیار آن ها روی سنگ محک قرار میگیرد، داغتر شده است.پس از پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم، او شکل و شیوه متفاوتی را برخلاف روسای جمهور گذشته برای انتخاب اعضای کابینهاش پیش گرفت؛ او که در طول رقابتها بارها و بارها به استفاده از کارشناسان در کابینه تاکید کرده بود، شورای راهبری را برای چینش کابینه اش تشکیل داد. شورایی که ریاست آن را ظریف عهده دار شد تا نامزدهای مناسب وزارت و سایر پستهای کابینه را تعیین و به رئیسجمهور منتخب پیشنهاد کنند.اگرچه شورای راهبری برای مشورت به پزشکیان و معرفی گزینه های پیشنهادی خود شکل گرفت اما همان طور که شفیعیان چهره رسانه ای نزدیک به رئیس جمهور نیز تصریح کرده، این پزشکیان است که در نهایت ترکیب خود را برای پاستور نهایی می کند :« نپذیرفتن همه گزینههای پیشنهادی افراد از سوی دکتر پزشکیان نه عجیب است و نه غیرمنتظره. از این اتفاق طبیعی ناراحت نشویم.» به ویژه این که طی روزهای گذشته حضور برخی چهره ها در شورای رهبری و برخی شنیده ها از این شورا با انتقادها و حواشی های مختلفی همراه و باعث شد که برخی اصلاح طلبان نیز به پیشی گرفتن امر کارشناسی بر امر سیاسی و عدم توجه به جوان گرایی اعتراض کنند. روزنامه جمهوری اسلامی نیز در تازه ترین گزارش خود بر همان صداقت و سادگی و بی آلایشی پزشکیان تکیه و ابراز امیدواری کرده که او با همه حرف و حدیث ها در آخر کابینه خوبی را به مجلس معرفی کند :« یقین داریم ایشان جلوی لابیهای نهادهای مؤثر برای هر گونه دخالت را خواهند گرفت.باورمندیم کار درست اثر خود را میگذارد و مطمئنیم رئیس دولت بر وعده کار کارشناسی خود در همه بخشها میماند.» اگرچه حالا همه نگاه ها به مسعود پزشکیان است اما بی تردید شورای راهبری که شکل گیری آن ایده خود پزشکیان بوده بر تصمیم گیری و انتخاب نهایی رئیس جمهور منتخب اثرگذار خواهد بود. به ویژه این که برخی چهره های شاخص اصلاح طلبی نیز به حمایت از عملکرد شورای راهبری پرداخته اند. به عنوان نمونه علی ربیعی در صفحه توئیتری خود نوشت :« در روزهای اخیر، شاهد عملیات روانی در قالب فیکنیوزها هستیم.برنامه آن ها تخریب دستاورد پیشاتشکیل دولت پزشکیان، یعنی نتایج و روند کمیتهها، شورای راهبری و همچنین دکتر ظریف است.همه بر اساس میثاقمان با عدالت و انصاف، آرای مردم را که با رنج و امید به صندوقها ریختهاند، پاس داشته و خواهیم داشت».
آذری جهرمی: پای آقای پزشکیان ایستادهایم و خواهیم ایستاد
آذری جهرمی نیز که به تازگی و با درخواست محمدجواد ظریف و برخی دیگر از اعضای شورای راهبری تشکیل دولت چهاردهم، پس از دو هفته در جلسه این شورا برای انتخاب نهایی وزرای کابینه چهاردهم حاضر شده بود، در گفت و گوی تفصیلی خود با رضا رشیدپور ،توضیحاتی را نسبت به کم و کیف انتخاب وزرا و شورای راهبری ارائه کرد و گفت :« ایده آقای رئیس جمهور برای کارگروهها این بود که شاخصگذاری کنند و امتیازاتی بر اساس شاخصهای کیفی وکمی امتیازدهی شود و به اطلاع ایشان برسد و در نهایت خودشان تصمیم بگیرند .... تشکیل کارگروهها ایده خود رئیس جمهور بود، اما اجرای آن به این شکل با مدیریت دکتر ظریف بود. این که شاخصهایی مشخص و بر اساس آن امتیازدهی شود و ... ایده خود رئیس جمهور بود اما تشکیل کارگروهها برعهده آقای ظریف بود.این یک تمرین بود که همه گروهها را برای انتخاب وزرا درگیر کرد.» وی افزود :« به اسامی که در مورد وزارت ارتباطات مطرح شده انتقاد جدی داشتم. به اطلاع دبیر کمیته هم رساندم. در دنیا مرسوم است رئیس جمهور معاون اول و تیم خود را معرفی میکند ، اما در کشور ما خیلی مرسوم نیست . طبیعتا افراد زیادی در انتخابات میآیند و انتظاراتی برای آنها وجود دارد، اما در نهایت حق انتخاب برای رئیس جمهور است. من و آقای ظریف هر دو قبل از انتخابات گفتیم که در دولت حضور نخواهیم داشت. یک دلیل این موضعگیری این بود که ما برای ایران آمده بودیم نه برای قدرت گرفتن.» این وزیر دولت دوازدهم در جایی از مصاحبه نیز تاکید کرد:« ما حتما آقای پزشکیان را تنها نخواهیم گذاشت، تا زمانی که از مسیری که به مردم اعلام کردند انحراف نداشته باشند. بخشی از این حمایت به این مربوط میشود که حق انتخاب به ایشان بدهیم تیمش را انتخاب کند نه این که به او فشار بیاوریم.من به ایشان گفتم ما تمایل نداریم خودمان را به شما تحمیل کنیم اگر کاری مانده بود ما حتما به شما کمک خواهیم کرد.این کنش من را به پای حمایت از رئیس جمهور بگذارید.اگر رئیس جمهور از من کمک بخواهد حتما کمک خواهم کرد».
آخرین فهرست احتمالی
در همین چارچوب بر خی شایعات و گمانه ها نسبت به گزینه های نهایی شورای راهبری در فضای مجازی دست به دست شده و گفته می شود برخی از چهره ها برای برخی سمت ها نهایی شده اند. سایت تابناک در گزارشی اسامی و گزینههایی را که نام آنها با جدیت بیشتری برای تصدی وزارتخانهها و حضور در کابینه چهاردهم مطرح هستند و توسط کارگروههای مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفتهاند ،منتشر کرده است که در ادامه می خوانید:
معاون اول ریاست جمهوری: علی لاریجانی، محمد شریعتمداری، علی طیبنیا/رئیس دفتر رئیس جمهوری: نورالدین آهی، محسن حاجی میرزایی، محمد جعفر قائم پناه/وزیر آموزشوپرورش: سید محمد بطحایی، محمدباقر نوبخت، فاطمه مهاجرانی/وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ستار هاشمی، مرتضی براری، رضا فرجی دانا/وزیر اطلاعات: مجید انصاری، محمد علی رحمانی، مصطفی پورمحمدی/وزیر اقتصاد و امور دارایی: علی طیب نیا، عبدالناصر همتی، محمدباقر نوبخت/وزیر امور خارجه: سید عباس عراقچی، علی اکبر صالحی، مجید تخت روانچی/وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: ایرج حریرچی، علی تاجرنیا، محمد ظفرقندی/وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: احمد میدری، پروانه سلحشوری، محمد کبیری/وزیر جهاد کشاورزی: عبدالمهدی بخشنده، یزدان سیف، غلامرضا نوری قزلجه/وزیر دادگستری: میرهادی قره سیدی، الهام امین زاده، محمد علی اسفنانی/وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح: عزیز نصیرزاده، حبیب ا... سیاری، شهرام ایرانی/وزیر راه و شهرسازی: عباس آخوندی، محمد اسلامی، پیروز حناچی/وزیر صنعت، معدن و تجارت: حسین سلاح ورزی، خداداد غریب پور، رضا رحمانی/وزیر علوم تحقیقات و فناوری: علیرضا منادی سفیدان، سورنا ستاری، محمود نیلی احمدآبادی/وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: حسین انتظامی، رسول جعفریان، احمد مسجد جامعی/وزیر کشور: مصطفی پورمحمدی، محمد شریعتمداری، عبدالرضا رحمانی فضلی/وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری: عزتا... ضرغامی، سمیع ا... حسینی مکارم، علیرضا تابش/وزیر نفت: بهروز نعمتی، محمد شریعتمداری، محمود امین نژاد/وزیر نیرو: رضا اردکانیان، محمد حاج رسولیها، حمید چیت چیان/وزیر ورزش و جوانان: سید رضا صالحی امیری، محمد مهدی تندگویان، حجت نظری/معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه: حمید پورمحمدی گلسفیدی، شاپور محمدی، رحمت ا... اکرمی/معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی: فاطمه پهلوانی، ابراهیم شیخ، یونس الستی/معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: شینا انصاری، رضا انجم شعاع، احمدعلی کیخا/معاون اقتصادی ریاست جمهوری: مسعود نیلی، علی طیب نیا، محمد باقر نوبخت/معاون پارلمانی ریاست جمهوری: سید حسین هاشمی، عبدالکریم حسین زاده، الیاس حضرتی/معاون اجرایی ریاست جمهوری: علی ربیعی، محسن هاشمی، محسن مهرعلیزاده/معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری: اسفندیار اختیاری، سورنا ستاری، ابوالحسن فیروزآبادی/معاون حقوقی ریاست جمهوری: رحمت ا...بیگدلی، محمد علی اسفنانی، الهام امین زاده/معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری: حمیده زرآبادی، زهرا ساعی، پروین داداندیش/سخنگوی دولت: ابراهیم شیخ، الیاس حضرتی، محمد حسین رنجبران
لاریجانی در دوراهی شعام- پاستور
در لابه لای همین بازار داغ گمانه زنی ها، طی روزهای اخیر برخی رسانه ها گمانه زنی درباره علی لاریجانی را شدت بخشیده اند، برخی او را معاون اول دولت پزشکیان می دانند و برخی دبیر شورای عالی امنیت ملی. در همین راستا علی قلهکی فعال رسانه ای گمانه معاون اولی لاریجانی را تقویت کرد و از دیدار طولانی میان لاریجانی و پزشکیان خبر داد و نوشت « میانِ علی لاریجانی و مسعود پزشکیان دیداری انجام شده که طولانی هم بوده لاریجانی اگر پزشکیان بخواهد معاون اولی او را میپذیرد تا این لحظه گزینه معاون اولیِ دولت چهاردهم که بالای 50 درصد شانس دارد، یک اقتصاددان است...در صورتِ پذیرش معاون اولی دولت پزشکیان توسط لاریجانی، شالوده اقتصادی دولت دستخوش تغییر جدی میشود.....علی اکبر ناطق نوری حامیِ جدی لاریجانی برای معاونت اول است.» کمی بعد آذری جهرمی نیز در گفت و گویی اعلام کرد که نظرش نسبت به معاون اولی لاریجانی مثبت است. در ادامه و درحالی که خبر احتمال معاون اولی علی لاریجانی در دولت پزشکیان در فضای رسانه ای و مجازی دست به دست می شد، یک رسانه دیگر گمانه ای جدید را مطرح کرد. سایت فراز مدعی شد که گفتوگو و رایزنی بین مسعود پزشکیان، رئیسجمهور منتخب و علی لاریجانی برای تصدی سمت دبیری شورای عالی امنیت ملی نهایی شده است.این رسانه نوشته است؛ علی لاریجانی پس از مراسم تنفیذ و تحلیف که به ترتیب در روزهای ۷ و ۹ مرداد ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد، رسما بهعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی معرفی خواهد شد. از این رو به نظر می رسد علی لاریجانی که برای دو سمت معاون اولی و دبیری شعام مد نظر بوده به احتمال فراوان به شغل سابق اش در سال ۸۴ بازمی گردد و دبیر شورای عالی امنیت ملی خواهد شد. علی لاریجانی در سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ دبیر شورای عالی امنیت ملی بود که در پی اختلاف با محمود احمدینژاد، رئیسجمهور وقت از سمت خود استعفا کرد و جای خود را به سعید جلیلی داد.لاریجانی در دوره تصدی دبیری شورای عالی امنیت ملی چندین دوره مذاکرات فشرده با خاویر سولانا، مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشت.گفته میشد در این دوره، ایران و اروپا در یک قدمی دستیابی به توافقی برای حل مسئله هستهای قرار گرفته بودند.البته گفتنی است که گمانه هایی درباره حسین دهقان برای این سمت مطرح شده بود که به نظر با قوت گرفتن حضور علی لاریجانی در شعام(شورای عالی امنیت ملی)، احتمال حضور او در شعام کمرنگ تر شد. حضور علی لاریجانی در شعام، گمانه ها برای معاون اولی طیب نیا را قوت بخشیده است.
عراقچی گزینه اصلی دستگاه دیپلماسی
در همین راستا و در میان اسامی ذکر شده به نظر عباس عراقچی گزینه نهایی و اصلی وزارت خارجه است و تخت روانچی، ایروانی نماینده فعلی ایران در سازمان ملل و علی اکبر صالحی گزینه های فرعی باشند. در همین راستا علی قلهکی مدعی شد که از هم اکنون سکان دستگاه دیپلماسی کشور به دستان عباس عراقچی سپرده شده است :«وزارت خارجه را «عباس عراقچی» تحویل گرفته است....مقاله مسعود پزشکیان در «تهران تایمز» نیز در کارگروهی متشکل از عراقچی و ظریف نوشته شده است.... اکثر ملاقاتهای بین المللی و حساسِ مرتبط با دولت جدید توسط عراقچی انجام و همچنین جواب نامههای منطقهای و جهانیِ مرتبط با پزشکیان نیز توسط عراقچی نوشته میشود.پیام مهم مسعود پزشکیان به سیدحسن نصرا... و جریان مقاومت که تقدیر ویژه رهبر انقلاب را به دنبال داشت، توسط عباس عراقچی نگارش شده بود. جالب تر آن که برخی رسانه ها مدعی شدند که سطحِ حفاظتِ «عباس عراقچی» افزایش یافته و برخی منابع پروتکلِ آن را تا حَد وزیر میدانند؛ شنیده ها نشان میدهد تیمِ حفاظتِ شهید امیرعبداللهیان، وظیفه حفاظت از گزینه جدی وزارت خارجه را عهدهدار شدند. همچنین گفته می شود برای وزارت دفاع، شانس امیر نصیرزاده و امیر سیاری بیشتر از سایر گزینه هاست. برای وزارت نفت، از نوذری وزیر نفت دولت احمدی نژاد به عنوان یکی از گزینه های اصلی نام برده می شود. عبدالناصر همتی بیش از سایر گزینه ها برای وزارت اقتصاد اقبال دارد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
صادق غفوریان-مرداد با «گرم ترین روز تاریخ» شروع شد و هفته اول این ماه با شکسته شدن رکوردهای دمایی در سرتاسر جهان، شرایط متفاوتی را برای همه پدید آورده است. با این وضعیت اگر با اغراق هم بگوییم از آسمان آتش می بارد، چندان هم حرف بیراهی نزده ایم.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز پنج شنبه با اشاره به رکوردشکنی تاریخی گرما در روز دوشنبه ۲۲ جولای (اول مرداد)، گفته است: زمین برای همه و در همه جا داغ تر و خطرناک تر می شود. میلیاردها نفر با یک اپیدمی گرمای شدید روبه رو هستند که به طور فزاینده ای مرگبار می شود.
ایران و دمای 50 درجه
اما این پایان ماجرا نیست و کشور ما نیز همسو با اغلب کشورها گرمای شدید را در پیش رو دارد. امروز شنبه 6 و فردا 7 مرداد از گرم ترین روزهای تابستان امسال خواهد بود.
بنا بر اعلام سازمان هواشناسی، تا اواسط این هفته در بیشتر مناطق کشور ازجمله نوار شمالی، استان خراسان شمالی، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، لرستان و البرز روند تدریجی افزایش دما تا بیش از ۵۰درجه پیشبینی میشود.
همچنین رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی دراین باره گفته است: از پنج شنبه ۴ مرداد تا یک شنبه ۷ مرداد با توده هوای گرم مواجه ایم و هیچ بعید نیست که دمای هوا در تهران تا ۴۲ درجه سانتیگراد هم برسد. هرچند تجربه این دما برای تهران اتفاق تازهای نیست، چرا که پایتخت دمای ۴۳ درجه را هم شاهد بوده است. به هر جهت، امروز شنبه(6مرداد) و فردا یک شنبه، شیب گرما صعودی خواهد بود.»
هشدار نارنجی در خوزستان
براساس پیشبینیها اداره کل هواشناسی خوزستان با اشاره به پیشبینی استقرار توده هوای گرم و افزایش دما در استان و پیشبینی دمای بالاتر از ۴۹درجه هشدار سطح نارنجی صادر کرده است.
دیروز جمعه 5 مرداد، شهرهای اهواز، امیدیه، شوش و دزفول دمای 49 درجه را به عنوان گرم ترین نقاط ایران پشت سر گذاشتند که البته سایر نقاط خوزستان و استان های جنوبی کم از این شدت گرما نداشتند.
این گرما و این تبعات
طبیعتا این گرما با خود التهابات زیست محیطی را هم همراه می کند. به گفته رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، بهلحاظ جوی و با توجه به شاخصهای النینو و لانینو که تعیینکننده وضعیت آب و هوایی فصل سرد سال هستند، در حال حاضر منطقه اقیانوس آرام در یک وضعیت خنثی به سر میبرد و طبق برآورد شاخصها، به نظر میرسد نیمه دوم امسال وارد فاز سرما شویم. هرچند در فصل تابستان به سر میبریم، اما به طور کل آب و هوای حاکم در سطح جهانی گرمتر از حد نرمال و میانگین بلندمدت است و یک گرمای بیسابقه را پدید آورده که تا کنون در غالب نقاط دنیا وجود نداشته است. با در نظر داشتن این موارد،نمیتوان شرایط آب و هوایی پاییز پیشرو را به طور دقیق و قطعی از حالا پیشبینی کرد، اما با توجه به روند افزایش دما و با استناد به خروجی مدلهای عددی مختلف، احتمال قوی بر این است که پاییز ما پاییز کمبارشی باشد. البته برای ارائه گزارشهای مطمئن و دقیق لازم است همچنان منتظر بمانیم که فصل گرما به پایان برسد تا ببینیم شرایط دمایی هم دچار تغییر خواهد شد یا نه.
نقطه سوزان جهان
این گرما و البته مسیر روبه گرم تر شدن، از جمله تبعات تغییر اقلیم است که بر اساس اذعان اغلب کارشناسان، منطقه خاورمیانه شیب تندتری در گرم تر شدن را در حال تجربه است. احد وظیفه، رئیس مرکز ملی تغییراقلیم سازمان هواشناسی کشور می گوید: «متأسفانه متوسط دمای کشور نیز طی سالهای اخیر نسبت به سالهای قبلتر گرمتر است و این نشان میدهد که اقلیم سرزمین ما یک فرایند گرمایشی را طی میکند. بهطوری که اگر ۱۰ سال گذشته را میانگین قرار دهیم، با پنج دهه قبل از آن، حدود ۲ درجه اختلاف دما داریم. در ساپپپیر کشورهای اقلیم خاورمیانه هم شرایط اینچنین است.»
این جا رشد دما 2 برابر جهان
در همین زمینه موسسه «ماکس پلانک» آلمان نیز به تازگی مطالعاتی انجام داده که بی بی سی آن را گزارش کرده است: بخش مطالعات شیمی موسسه «ماکس پلانک» آلمان به تازگی اعلام کرد که منطقه خاورمیانه و شرق مدیترانه به یک نقطه حاد از نظر تغییر اقلیم بدل شده است، طوری که میزان رشد دمای میانگین آن در سالهای اخیر تقریبا دو برابر میانگین جهانی است.
دست بشر در این گرما!
آیا تغییر اقلیم که گرمای زمین، سیلاب ها و بارش های حدی را امروز نصیب ساکنان زمین کرده، کاملا یک امر طبیعی است؟ پاسخ قطعا منفی است. چون انسان ها با صنعتی سازی جهان و رعایت نکردن پروتکل های سوخت فسیلی در حال گرم تر کردن کره زمین هستند. آن چه دبیرکل سازمان ملل روز پنج شنبه درباره گرمای جهان و هزاران مرگ و میر در پی آن گفته، همین روایت است: «ما می دانیم که چه چیزی باعث این شرایط شده و آن هم تغییرات آب و هوایی ناشی از سوخت فسیلی و ساخته بشر است.»
مراقب تابش های فرابنفش باشیم
این گرما و این تابش سوزان آفتاب مرداد و شدت تابش پرتوهای بنفش خورشیدی، وزارت بهداشت را هم بر آن داشته که به ما توصیه کند: اختلاف میان شدت تابش پرتوهای بنفش خورشیدی از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۶ به عدد ۱۰ و حتی گاهیاوقات به بیش از ۱۰ میرسد. سازمان بهداشت جهانی درباره مواجهه با پرتوهای فرابنفش توصیههایی ارائه داده و بر این توصیهها تاکید میکند. سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند نباید در معرض تابش نور خورشید قرار گرفت.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.