
در اجلاس هیئت نمایندگان دوره دهم اتاقهای بازرگانی سراسر کشور در مشهد تشریح شد:
تعداد بازدید : 39
راهکارهای بخش خصوصی برای اصلاح اقتصاد ایران

اجلاس هیئت نمایندگان اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور (در دوره دهم) روز یک شنبه نهم مهر، به میزبانی اتاق مشهد برگزار شد. در این نشست، گریزی به راهحلهای بخش خصوصی برای مهار تورم زده شد و بر ضرورت اعمال سیاست ارزی کارآمد برای بخش خصوصی به منظور دستیابی به هدف گذاری 23 درصدی صادرات تاکید شد.
نجات اقتصاد در گرو افزایش سهم بخش خصوصی واقعی
«محمدرضا توکلیزاده»، رئیس اتاق بازرگانی مشهد در ابتدای این نشست، با اشاره به سهم بخش خصوصی واقعی در اقتصاد کشور گفت: اتاق بازرگانی ایران چند سال پیش در همکاری پژوهشکده آمار، گزارشی با عنوان «سهم ارزشافزوده بخش خصوصی در اقتصاد کشور برای سالهای 1392 و 1393» تدوین کرد. به استناد این گزارش، در سال 1393 سهم ارزشافزوده بخش خصوصی از کل ارزشافزوده ایجاد شده در اقتصاد ایران معادل ۴۷٫۳ درصد برآورد شده بود. بر این آمارها، اما و اگرهایی وارد است، ولی نمیتوان انکار کرد که در این سالها سهم و نقش بخش خصوصی واقعی مستمرا تحلیل رفته است و حتی خود مسئولان نیز بر این موضوع صحه میگذارند.
وی بر این نکته تاکید کرد که برای افزایش نقش بخش خصوصی با هدف نجات اقتصاد کشور، باید برنامهریزی کنیم؛ چراکه تنها راه بهبود اقتصاد کشور افزایش سهم این بخش در اقتصاد است.
وی خاطرنشان کرد: به مصداق میبینیم که در این سالها، هر کجا حضور و اثرگذاری بخش خصوصی کمتر بوده، تبعات سختتری رقم خورده است، چنان که امروز اقتصاد ما به دشواری قامت راست میکند.
ابرچالش امروز کشور، ضعف در توان تولید رقابتپذیر است
«حسین سلاحورزی»، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این نشست، با درخواست از دولت برای در نظر گرفتن آثار تصمیمات بودجهای خود بر توان تولید رقابتپذیر، گفت: ابرچالش امروز کشور، ضعف توان تولید رقابتپذیر است. در سال 2022 حجم تولید ناخالص داخلی 389 میلیارد دلار بوده که معادل 40 درصد تولید ناخالص داخلی عربستان است.
وی، راهحل خروج از این وضعیت را تداوم سیاستهای تنشزدایی دولت با سرعتی بیشتر دانست و تصریح کرد: دولت همچنین، باید زمینه صادرات بیشتر نفت و گاز را فراهم و منابع حاصل از آن را در تکمیل زنجیرههای تولید سرمایهگذاری کند. بهعلاوه دولت باید جذب سرمایه خارجی را تسهیل کند.
رئیس اتاق ایران با اشاره به تداوم ناترازی انرژی و مشکلات ناشی از قطع برق و زیانهای ناشی از آن بر بخش تولید، متذکر شد: این داستان در زمستان با قطع گاز تکرار خواهد شد؛ ازاینرو پیشاپیش برای مدیریت کسری گاز در زمستان هشدار می دهم و درخواست میکنم که دولت روشی غیر از قطع گاز صنایع و واحدهای تولیدی برای عبور از مشکل در پیش بگیرد.
تبعات فسادسازِ حذف بورس کالا و جایگزینی قیمتگذاری دستوری
رئیس اتاق بازرگانی ایران در ادامه، به مخالفتهایی با نهادهای بازارساز مثل بورس کالا به بهانه مقابله با گرانفروشی و مقابله با تورم در کشور اشاره و اظهار کرد: باید به دولت یادآوری کنیم که تجربههای اجرای این سیاستها در کشور را با دقت بیشتر بررسی کند؛ چراکه به اعتقاد ما راهحل کاهش رشد تورم از طریق خاموش کردن موتورهای ایجاد نقدینگی مثل بدهیهای بانکی و چاپ پول و همینطور کاهش هزینههای تبادل از طریق بهبود روابط بینالملل و رفع محدودیتها خواهد بود.
سلاح ورزی افزود: حذف نهادهایی مانند بورس و جایگزینی قیمتگذاری دستوری، به توسعه فساد منجر میشود. بنگاهها را زیانده میکند و اثری جز کاهش تولید به دنبال نخواهد داشت. در واقع، اگر تحریمها نتوانست اقتصاد ایران را به فروپاشی برساند، اجرای این سیاستها حتماً این کار را خواهد کرد.
هدفگذاری 23درصدی صادرات بدون سیاست ارزی معتبر برای بخش خصوصی محقق نمیشود
رئیس اتاق ایران همچنین از لزوم سیاست گذاری ارزی معتبر برای بخش خصوصی سخن گفت و با اشاره به هدفگذاری رشد 23 درصدی صادرات در برنامه هفتم توسعه، متذکر شد: این هدف جز با اعمال بسته سیاست ارزی روشن علمی، دقیق و معتبر برای بخش خصوصی محقق نمیشود، اما احکام مربوط به سیاستهای ارزی در برنامه هفتم بههیچوجه به کشور در دستیابی به این هدف کمک نمیکند.
به گفته سلاح ورزی، جهش نرخ ارز و تورمهای بالا، هزینههای تولید را بهشدت افزایش داده و قدرت رقابتپذیری در صنعت و کشاورزی کاهش یافته است؛ در این شرایط، اگر بر پیمانسپاری ارزی و سیاستهای فعلی ارزی اصرار شود، قطعاً صادرات کاهش خواهد یافت.
وی ادامه داد: بخش خصوصی طرفدار افزایش نرخ ارز نیست. بلکه میخواهد سیاستهای ارزی بر مبنای ثبات نرخ ارز حقیقی در یک دوره معین اجرا شود. در صورتی مهار تورم رخ میدهد که این سیاستها درست اعمال شود. پیمانسپاری ارزی یک سیاست موقت برای دوره زمانی کوتاه دو یا سه ساله بوده ؛ اما تقریباً بیش از 40 سال است که با شدت و ضعف با این موضوع مواجه هستیم.
اتاق ایران از حقوق فعالان اقتصادی صیانت کند
«امیرعادل طاهرخانی»، عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران در نطق پیش از دستور، با اشاره به حذف کارت بازرگانی از فرایند تجارت خارجی گفت: اعتبار اتاق ایران به تشخیص اهلیت تجار و تجویز فعالیت آن هاست که نادیده گرفته شده و نگاه نظارتی دولت بر همه فعالیتهای تجاری کشور در حال رشد است؛ پس اتاق ایران باید از حقوق فعالان اقتصادی صیانت کند و به دنبال گسترش اختیارات خود باشد.
وی پیشنهاد کرد: کمیته علمی برای پیگیری تصمیمات دولت درباره حذف کارت بازرگانی و شناسهای که قرار است جایگزین آن شود، شکل بگیرد و مسئله پیگیری شود.