بُرد نتانیاهو ، باخت تلآویو
شدتگرفتن درگیریها در سرزمینهای اشغالی بعد از تصویب بخشی از تغییرات قضایی، شیرینی این بُرد را به کام «بنیامین نتانیاهو» تلخ کرد؛ حالا ائتلاف مخالفان علاوه بر حمایت از تظاهرات خیابانی، به دنبال اعتصابات و تمردهای نظامی است

گروه بین الملل-بیست و چهارم جولای به تعبیر خود صهیونیستها و حامیان شان، «روز سیاهِ اسرائیل» بود. با تصویب بخشی از طرح تغییرات قضایی با عنوان استدلال «عدم معقولیت» که جنجالیترین بند آن محسوب میشود، سرزمینهای اشغالی در موجی از ناامنی به دست خود شهرکنشینانش فرو رفت. «بنیامین نتانیاهو» و وزیران افراطیاش با خوشحالی طرح خود را پیش بردند اما به نظر نمیرسد این پیروزی شیرینی برای کابینه باشد. ناامنیهای عمومی، درگیریهای فراگیر، تحریمهای رسانهای، اعتصابات کارگری، تبعات اقتصادی، واکنشهای آمریکایی و سرپیچیهای نظامی تنها بخشی از باخت رژیم صهیونیستی در این نبرد داخلی است.تنها در تلآویو، تجمع شبانه علیه کابینه نتانیاهو، با ۱۷۲هزار شهرکنشین برگزارشد. رسانههای صهیونیستی گزارش دادند: برخورد پلیس رژیم صهیونیستی با شهرکنشینان در قدس اشغالی سوار بر اسب و با روشهایی خشونتآمیز در تلاش است تا اعتراضات به تغییرات در تلآویو و مناطق اطراف آن را سرکوب کند.روز گذشته هم اعتصابها و سرپیچیها شدت یافت؛ جایی که۱۵۰ نفر از رهبران تجاری اسرائیل اعلام کردند شرکتهای آنها برای اعتراض به طرح جنجالی نتانیاهو اعتصاب خواهند کرد. صدها خلبان و سرباز ستاد کل نیروهای مسلح هم از تعلیق فعالیتهای خود در نیروهای ذخیره خبر دادند. علاوه بر اینها، انجمن پزشکان رژیم صهیونیستی به اتفاق آرا تصمیم به اعتصاب ۲۴ ساعته گرفت. با تشدید این روند، ارتش رژیم هم از «استعفای بی سروصدای افسران عالیرتبه» خود در بخش اطلاعات و نیروی هوایی ابراز نگرانی کرد.شبکه «سیانان» در گزارشی از واکنش آمریکا به تحولات تلآویو اعلام کرد: «جو بایدن» از تصویب تغییرات اساسی در کنست علیه دیوان عالی کشور ناامید است؛ او پیامی از طریق «توماس فریدمن» به نتانیاهو ارسال کرده است. بایدن درباره پیامدهای این تصمیم و رسیدن روابط با اسرائیل به سطوح پایین هشدار داد. نتانیاهو پیام بایدن را دریافت نکرد، شاید به این دلیل که او در حال درمان و نقاهت بعد از عمل قلب است!
تحلیل واشنگتنپست از «رهبران ناامن!»
واشنگتن پست در گزارشی از تحولات سرزمینهای اشغالی نوشت: نتانیاهو هم مانند ترامپ یک خطر امنیتی است. تهدید شماره یک برای امنیت اسرائیل از سمت نخستوزیری است که شبیه ترامپ است: بنیامین نتانیاهو! بیبی اهمیتی نمیدهد که سیاستهای او دموکراسی اسرائیل را تضعیف میکند، روابط نزدیک آن با ایالات متحده را به خطر میاندازد و احتمالاً انتفاضه سوم را با کرانه باختری راه میاندازد. مانند ترامپ، آن چه برای نتانیاهو اهمیت دارد، حفظ قدرت و سیاستهای رادیکال خود است که بهای حفظ ائتلاف دولتی، حمایت و پیروی از احزاب راست افراطی در اسرائیل است.«ایهود اولمرت»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی نیز در مصاحبه با شبکه۴ تلویزیون انگلیس تصریح کرد: این یک تهدید بسیار جدی است که قبلاً چنین نبوده است؛ ما در مسیر جنگ داخلی هستیم. بله، منظور من از جنگ داخلی، نافرمانی مدنی است، با همه پیامدهای احتمالی منفیاش برای ثبات و توانایی دولت در عمل به وظایف. بخش بزرگی از اسرائیلیها دیگر از دولتی که آن را نامشروع میدانند، پیروی نخواهند کرد. کابینه نتانیاهو تصمیم گرفته است که پایه های دموکراسی اسرائیل را به لرزه درآورد و این چیزی نیست که ما آن را بپذیریم یا تبعاتش را تحمل کنیم.
فرا خبر
نتانیاهو کار خود را کرد!چه می شود؟
نتانیاهو برای پیشبرد طرح اصلاحات قضایی خود گام به گام پیش رفت و تسلیم فشارهای مخالفان نشد و با همه پیشنهادها از جمله تعدیل جزئی بند «دلیل عدم معقولیت» در مقابل پس گرفتن طرح اصلاح کامل این اصل مخالفت کرد.با تصویب این بند جنجالی از طرح اصلاحات قضایی به نظر میرسد که فعلا نتانیاهو در بحران داخلی دست بالا را با وجود تداوم اعتراضات بیسابقه گرفته است، اما این اقدام میتواند پیامدهای خاصی چون تضعیف جدی دستگاه قضایی، تعمیق شکاف داخلی و تضعیف نهادگرایی به عنوان مهمترین میراث صهیونیسم و تقویت رویکرد شخصیسازی قدرت را به دنبال داشته باشد. همه این پیامدها در صورت استمرار میتواند «دموکراسی اسرائیلی» را که دولت های غربی حداقل آن را مستمسکی برای تداوم حمایت از اسرائیل قرار دادهاند، به شدت ضعیف کند؛ حالا باید دید که مخالفان در روزها و هفتههای آینده نافرمانی گسترده و فلج کنندهای را راه خواهند انداخت که دولت را مجبور به کوتاه آمدن کند؟ فعلا نتانیاهو دورخیز برداشته است و این دورخیز بروندادی از این باور اوست که مخالفان تا به حال هر آن چه توانستند انجام دادند و دیگر توانایی متوقف کردن او را ندارند. با این حال، در صورتی که نافرمانی فلج کنندهای روی دهد، بعید نیست که نتانیاهو را مجبور کند آن روی پراگماتیست خود را نشان دهد و او و ائتلافش حاضر به دادن امتیازاتی به مخالفان شوند؛ البته بعید است که او دیگر مصوبه را پس بگیرد ولی بعید نیست که برای اصلاح آن وارد مذاکره شود و امتیاز دهد، بلکه از آن به عنوان اهرم فشاری برای دادن حداقل امتیازات استفاده خواهد کرد.اگر هم فشارهای مخالفان و زور نهایی آنها نتواند نتانیاهو را مجبور به کوتاه آمدن و دادن امتیازاتی کند،در آن صورت به احتمال زیاد او برای ادامه این مسیر مصممتر خواهد شد. به هر حال، خلق و خوی نتانیاهو به شکلی است که به این آسانی کوتاه نمیآید و از هیچ کاری برای برهم زدن بازی دریغ نمیکند؛ حتی اگر دست به ماجراجوییهایی هم بزند.