یادی از گوشیهای خاطرهانگیز قدیمی
خبرهایی از ارائه یک گوشی هوشمند با شمایل 6600 نوکیا، بهانهای شد برای مروری بر گوشیهای قدیمی و خاطراتی که با آنها داشتیم
به تازگی خبرهای جالبی بهگوش میرسد از اینکه نوکیا میخواهد با نسخه 5G و هوشمند گوشی محبوب و خاطرهانگیز 6600 برگردد و طرحهایی هم از این گوشی منتشر شده است. هرچند میزان صحت این خبر مشخص نیست اما بهانه خوبی است برای مروری بر گوشیهای خاطرهانگیز قدیمی. برندهایی که برخی نیستند یا دیگر سهم زیادی در بازار ندارند. خاطرههایی که با ظهور گوشیهای هوشمند، بسیار محو بهنظر میرسند و مرورشان خالی از لطف نیست.
از خود 6600 شروع کنیم

هرچند ادعا میشود نسخه جدید 6600 یک گوشی هوشمند جذاب است با دوربینی که زوم اپتیکال دارد و مجهز به 5G است اما خود 6600 که زمانی پادشاه گوشیها بود حالا فقط ابزاری برای تماس محسوب میشود. آغاز عرضه این گوشی سال 2003 بود. 122 گرم وزن داشت و تا 2G را پشتیبانی می کرد. زنگ پلی فونیک داشت که برای آن زمان امکان بسیار جذابی بود. جزئیات همه تماسها را تا 30 روز حفظ میکرد. دفترچه تلفن نامحدود داشت و از یک کارت حافظه 32 مگابایتی پشتیبانی میکرد که الان کاملاً شوخی بهنظر میرسد. با بلوتوث و مادون قرمزش میشد به دیگر گوشیها متصل شد. از MMS و ایمیل هم برخوردار بود که اینها هم برای خودشان انقلابی محسوب میشدند البتهMMS بهطور کلی در کشور ما جا باز نکرد. تک دوربینش VGA بود که اینهم درحال حاضر شوخی محسوب میشود. سیستم عاملش هم جاوا بود که امکان دانلود بازی را فراهم میکرد.
کمی به عقب برگردیم

برای بررسی گوشیهای خاطرهانگیز باید کمی بهعقبتر از 6600 برگردیم. اواخر دهه ۷۰ در اولین دورهای که شرکت مخابرات برای تلفن همراه ثبتنام کرد، به همراه سیمکارت، گوشی هم میداد و بسیاری از ما فکر میکردیم همه ماجرا به قابلیت گوشی برمیگردد و با پدیدهای به نام سیمکارت آشنا نبودیم. گوشیهای اولیه بیشتر آلکاتل بود و مجهز به آنتنی شبیه گوش پاککن که برای نبردهای گلادیاتوری هم مناسب بود. بیشتر گوشیهای نسل اولی که وارد ایران شدند، گوشیهای آلمانی مثل فیلیپس،زیمنس و... بودند که هم اینک هیچ سهمی از بازار گوشی ندارند. یکی از ملزومات آنگوشیها خرید یک کاور بزرگ بود که بتوان گوشی را به کمر بست. کاورهایی که البته امکان فخرفروشی صاحب گوشی را هم فراهم میکرد. در همان روزها یک گوشی تولید داخل هم داشتیم، گوشیهای ساژم که با نام «صاایران» عرضه میشد.
نوکیا وارد میشود

اما از اوایل دهه ۸۰، گوشیهایی جمع و جور و بدون آنتن به بازار آمد. سرآمد همه آنها نوکیا ۱۱۰۰ بود که در برابر زلزله، سقوط از ارتفاع ۴۰۰ متری، رد شدن تریلی و افتادن در انواع چاهها مقاوم بود. هر چند این گوشی، گوش پاک کن نداشت اما چراغ قوهای داشت خاطره انگیز! برند معتبر آن دوران نوکیا بود که کم کم یک رقیب تازه پیدا کرد یعنی سونیاریکسون. نوکیا تا سالها در اوج بود. سریN این گوشی بسیار محبوب و باکلاس بود، بهخصوص N95 که اولین گوشی با دوربین 5 مگاپیکسلی بود. گوشی تاشوی جالبی که برخلاف دیگر تاشوها بسته نمیشد و سیستم عامل سیمبین هم داشت که بسیار کار راهانداز بود. بد نیست بدانید نوکیا هنوز هم بسیاری از محصولاتش را با همان حال و هوای قدیم تولید میکند. در اصل نوکیا تلاش کرده در شرایطی که دنیا در تسخیر گوشیهای هوشمند است، گوشیهایی را که فقط مختص تماس تلفنی هستند، تولید کند و برای فروششان روی چند گروه حساب باز کرده است. گروه اول کسانیکه دنبال یک گوشی بسیار ارزان هستند.

گروه بعدی کسانیکه با گوشیهای هوشمند و فناوری میانه خوبی ندارند و ترجیح میدهند یک گوشی ساده و بدون دردسر داشته باشند و در نهایت گروه آخر افرادی که عموماً سالمندان هستند یا امکان یادگیری و استفاده از گوشی هوشمند را نداشتند یا گوشی دکمهدار با اعداد درشت و... برایشان کاربردیتر است. اگر خبر ارائه گوشی جدید 6600 صحت داشته باشد، تلاشی است برای بازگشت نوکیا به دنیای گوشیهای بهروز با یک ایده خاطرهانگیز. جالباینکه از رقابت معروف نوکیا و سونیاریکسون دیگر هیچ خبری نیست.
موتورولاهای تاشو و باکلاس

شرکت موتورولا که در سال 2004 یکی از اولین گوشیهای تاشوی دنیا و البته باکلاسترین آنها را روانه بازار کرد، آمریکایی بود اما چند سال پیش به یک شرکت چینی فروخته شد و هیچ گاه نتوانست به محبوبیت قبلی خود دست یابد. موتورولامدل 3 V در سه ماهه سوم سال 2002 معرفی و راهی بازار شد. ظاهر زیبا به خصوص این که 2 نمایشگر داشت، طرفداران زیادی برای این گوشی دست و پا کرد. یک نمایشگر روی گوشی و دیگری نمایشگر اصلی بود که وقتی گوشی باز می شد، نمایان می شد. از این برند گوشی هم این روزها خبری شنیده نمیشود و محصول پرطرفداری در بازار دست مردم ندارد.
سونی اریکسونهای سبک

خیلی بعید است که دهه شصتی باشید و روزگاری تنها آرزویتان داشتن یک گوشی سونیاریکسون k750 نبوده باشد! گوشی با دوربین 2 مگاپیکسلی البته با وزن کم و متناسب. روزگاری دیگر مدلهای این برند گوشی مثل سری w به خصوص w850 کشویی، k800 که یک مدل بالاتر از k750 بود، سری xperia و ... طرفداران زیادی در همین کشور خودمان داشتند. راستی برخی از گوشیها سونی اریکسون تاشو بود و وقتی باز میشد چیزی شبیه آینه بغل تریلی ۱۸ چرخ بود.
بلکبری پر دکمه

شمایل خاص و متفاوت گوشی بلک بری باعث شد تا در یک دوره خاص، طرفداران زیادی پیدا کند؛ گوشی با تعداد زیادی کلیدهای سختافزاری و یک صفحه نمایش کوچک که انگار فقط برای تایپ کردن ساخته شده بود! گوشیهای بلک بری همیشه برای طراحی ویژه خود شهرت داشتند و از دور خیلی راحت میشد تشخیص داد که گوشی بلک بری است و طرفدارانش هم عاشق همین ویژگیاش بودند! با این حال، اوایل سال 98 بود که پایان عصر گوشیهای بلک بری رسما اعلام شد. حساب کاربری توئیتر بلک بری در بیانیهای اعلام کرد که دیگر گوشیهای بلک بری تولید نخواهند شد و این شرکت از بازار تلفن همراه خارج میشود.
یادش بهخیر الجی و HTC

الجی هم از زمانهای دور گوشیهای جذابی داشت و حتی در دوران گوشیهای هوشمند هم با ارائه فبلتهای زیبا و خوشدست توانست جایگاهی برای خودش کسب کند. در مقطعی هم گوشیهای HTC در بازار ایران روی بورس بودند. آن زمان برای داشتن یک گوشی هوشمند خوب، محصولات آیفون گران بود، سامسونگ هنوز اعتبار امروز را نداشت و HTC با قیمت مناسب و امکانات جالب میتوانست مشتریان زیادی جذب کند. سامسونگهای قدیمی هم طراحیهای جالبی داشتند. اولین گوشیهای بزرگ سامسونگ که ارائه شد احساس میشد کسی از این گوشیهای بزرگ استقبال نخواهد کرد. اما اینروزها بازار گوشی هوشمند کم و بیش در کنار اپل، در دست سامسونگ است و بقیه برای جایگاه سوم میجنگند. مگر اینکه بازگشت برندهای قدیمی با محصولات جدید بسیار رویایی باشد.