
با نصب سکوی گازی 3200 تنی در فاز 11 پارس جنوبی
تعداد بازدید : 78
قفل 20 ساله توسعه آخرین فاز پارس جنوبی شکست
قفل توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که ۲۰ سال در گیرودار قراردادهای گوناگون بسته مانده بود، سرانجام در عمر دو ساله دولت سیزدهم باز شد تا تولید گاز از آخرین فاز میدان مشترک پارس جنوبی آغاز شود.
به گزارش شانا، با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توجه از استفاده از توان خارجی به ظرفیتهای ایرانی معطوف شد. در این میان، توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بهعنوان آخرین فاز دریایی این میدان مشترک در دستور کار قرار گرفت. این موضوع از آن نظر مهم است که فاز ۱۱ پارس جنوبی را شاید بتوان رکورددار طولانیترین پروژه نفتی دانست، همچنین این شرکت شاید بیشترین تعداد قرارداد برای توسعه را در یک پروژه نفتی به خود اختصاص داده است. اولین زمزمهها برای توسعه این فاز از میدان مشترک پارس جنوبی سال ۷۹ و با هدف مایعسازی گاز آغاز شد؛ زمزمههایی که تا رسیدن به تولید زمان زیادی برد. در آن زمان البته توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی از سوی شرکتهای بینالمللی انجام میشد و شرکتهای ایرانی بهعنوان پیمانکار در این پروژهها حضور داشتند؛ همان شرکتهایی که امروز با حمایت شرکت ملی نفت ایران در این سالها از شرکتهای پیمانکار به شرکتهای بزرگ اکتشاف و تولید تبدیل شدهاند و توانستند قفل توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را با وجود رفتوآمد چندباره شرکتهای خارجی و بدعهدی آن ها، سرانجام باز کنند تا آخرین فاز دریایی پارس جنوبی نیز در مسیر تولید گاز قرار بگیرد.
با جابهجایی این سکوی 3200 تنی در پاییز سال ۱۴۰۱ و نصب آن در هفتم تیرماه امسال در موقعیت فاز ۱۱، گام مهمی برای افزایش تولید گاز از پارس جنوبی و مقابله با ناترازی گاز برداشته شد. بر اساس آمار، تولید اولیه از این فاز روزانه ۱۱ تا ۱۵ میلیون مترمکعب گاز غنی خواهد بود که بهتدریج افزایش خواهد یافت و با نصب سکوی دوم که در حال ساخت است، برداشت گاز از فاز ۱۱ به ۵۶ میلیون مترمکعب گاز، ۵۰ هزار بشکه میعانات گازی و ۷۵۰ متریک تن گوگرد در روز میرسد.
در مراسم نصب این سکو، وزیر نفت در سخنانی با اشاره به این که شرکتهای خارجی از جمله توتال از ۲۰ سال پیش قرار بود توسعه فاز ۱۱ را انجام دهند ولی آن را معطل نگه داشتند، افزود: فاز ۱۱ مرزیترین فاز پارس جنوبی است و هر روز دیرتر از این فاز تولید گاز کنیم، به کشور آسیب بیشتری میرسد. اوجی گفت: برای تولید از این فاز، ما منتظر رفع تحریم و حضور شرکتهای خارجی نماندیم و الان شرکتهای توتال و شل، انگشت به دهان ماندهاند که چگونه این کار را ظرف ۲۰ ماه انجام دادیم. وزیر نفت اشاره کرد: امروز پرونده تولید از آخرین فاز پارس جنوبی بسته شد و حال تمرکز ما بر افزایش تولید و فشارافزایی فازهای فعلی است.