رئیسی به آفریقا می رود
مدیرکل آفریقای وزارت امور خارجه:رئیس جمهور، در نیمه اول امسال به چند کشور آفریقایی سفر خواهد کرد. تجار ایرانی، شناخت خوبی از آفریقا ندارند

هادی محمدی - مدیرکل آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان با بیان این که در سال ۱۴۰۲ وزیر امور خارجه و برخی دیگر از وزیران برای شرکت در کمیسیونهای مشترک با کشورهای آفریقایی و همچنین روابط دو جانبه به آفریقا سفر خواهند کرد، تصریح کرد: طبق برنامه ریزیهای انجام شده آقای رئیس جمهور نیز در نیمه اول امسال به چند کشور آفریقایی سفر خواهد کرد. همچنین از روسای جمهور چند کشور آفریقایی دعوت شده به تهران سفر کنند و برخی از مقامات عالی رتبه تعدادی از کشورهای این قاره برای سفر به تهران ابراز علاقه کرهاند و ما در حال برنامهریزی و نهایی کردن زمان این سفرها هستیم. ولیا... محمدی نصرآبادی در گفتوگو با ایسنا با بیان این که برای اولین بار، اکسپوی ایران که در اردیبهشت برگزار میشود، مورد توجه جدی کشورهای آفریقایی قرار گرفته است و تاکنون چندین وزیر، معاون وزیر، استاندار، روسای اتاق بازرگانی و دیگر مقامات اقتصادی و صنعتی از کشورهای آفریقایی برای بازدید از اکسپو و سفر به تهران اعلام آمادگی کرده اند، تصریح کرد: ما پیشبینی میکنیم با توجه به تعاملات و برنامه ریزیهای انجام شده روابط تجاری ایران با کشورهای آفریقایی در سال جاری به بیش از دو میلیارد دلار افزایش پیدا کند.گزیده ای از سخنان مدیرکل آفریقای وزارت امور خارجه را در ادامه بخوانید:
*در نگاه مردم ایران، «آفریقا»، یک قاره ضعیف است و متاسفانه رسانههای غربی تلاش کردهاند که ذهنیتهای نادرستی در بین مردم ایران درباره آفریقا و همچنین در بین مردم آفریقا درخصوص ایران ایجاد کنند. آن ها در آفریقا، ایران هراسی میکنند و در همین چارچوب میبینیم وقتی یک آفریقایی وارد ایران میشود تعجب میکند که ایران دارای چنین ویژگیها و امکاناتی است و در ذهن مردم ما نیز آفریقا قارهای است که در آن بیماری، فقر و گرسنگی وجود دارد.
* قبلا در سه کشور آفریقای جنوبی، نیجریه و کنیا رایزن بازرگانی داشتیم ولی چند سالی بود که این سمتها خالی شده بود ولی اکنون مجدد برای این سه کشور رایزن بازرگانی مشخص شده است و آن ها مشغول فعالیت هستند و در همین راستا تلاش داریم که در دو کشور سنگال و غنا نیز رایزن بازرگانی داشته باشیم.
* سال گذشته با همکاری بخش خصوصی در کشورهای ساحل عاج، کامرون، کنیا، تانزانیا، غنا و اوگاندا مراکز تجاری را ایجاد کردیم و در آینده نزدیک سنگال و نیجریه نیز به این کشورها افزوده خواهند شد. در جریان تاسیس این مراکز تجاری، بخش خصوصی با نظارت بخش دولتی فعالیت میکند.
*ما با هیچ کدام از کشورهای آفریقایی برای گذرنامه های عادی لغو روادید نداریم. البته کشور موریس به صورت یک طرفه به نوعی لغو روادید را پذیرفته و در فرودگاه برای شهروندان ایرانی روادید صادر میکند و آن ها به مدت دو هفته میتوانند با استفاده از این روادید فرودگاهی در موریس باشند. کشورهای دیگر آفریقایی نیز برای ارائه روادید به شهروندان ایرانی چندان سخت گیری نمیکنند. البته با دو تا سه کشور نیز رایزنیها و گفتوگوهایی انجام دادیم تا بتوانیم بین دو طرف لغو روادید انجام دهیم.
*توافقی که بین ایران و عربستان صورت گرفت حتما بر گسترش روابط ما با کشورهای آفریقایی تاثیرگذار خواهد بود؛ نه فقط کشورهایی که به خاطر عربستان اقدام به قطع روابط با ما کردند بلکه کشورهایی که اکنون با آن ها ارتباط داریم.در آفریقا با کشورهایی چون کومور، سومالی، سودان، مراکش، گامبیا و جیبوتی روابط نداریم اما توافق صورت گرفته بین تهران و ریاض باعث میشود که تحرک جدیدی در روابط ما با کشورهای آفریقایی ایجاد شود.
*خوشبختانه هم اکنون دیگر زندانی در دست دزدان دریایی سومالی نداریم.
*ما بیشترین تعامل تجاری را با کشورهایی همچون آفریقای جنوبی، موزامبیک، غنا، سودان ، نیجریه، کنیا ، ساحل عاج و تانزانیا داریم.
*رقابت در آفریقا در حوزه تجارت بسیار زیاد است. از قدیم اروپاییها و آمریکاییها در آفریقا به فعالیت تجاری و اقتصادی مشغول بودند. چینیها نیز حضور گسترده ای در آفریقا دارند و در سالهای اخیر نیز شاهد افزایش فعالیت کشورهایی چون ترکیه، قطر، امارات و عربستان در آفریقا هستیم.