کارهای بزرگ دخترانه
دنیا دختران موفقی را بهخود دیده که در کودکی و نوجوانی، اکتشاف و اختراعات جالبی را رقم زدهاند
بهطور معمول وقتی درباره کار های بزرگی مثل اختراعات و اکتشافات مهم میشنویم، تصورمان این است که دانشمندانی سن و سالدار یا پژوهشگرانی جوان و دانشگاه دیده پشت آن بودهاند. هرچند بیشتر وقتها همین طور هم هست، اما نه همیشه! گاهی دختران خردسال و نوجوان بودهاند که دنیا را با کشفیات جالب و مهمشان شگفتزده کردهاند.بهتازگی مطلب جالبی درباره تعدادی از اکتشافات جالب دختران خردسال در فضای مجازی منتشر شد. برای اینکه بدانید ماجرا فراتر از اکتشاف است، چند نمونه اقدام تاثیرگذار هم به آن فهرست اضافه کردیم. این مطلب را بخوانید تا بدانید دختران کودک و نوجوان میتوانند چه تاثیر بزرگی روی دنیا داشته باشند.
کشف فسیل 20 میلیون ساله

تازهترین یافته توسط دختر ۹ سالهای به نام مالی سَمپسون انجام شده است. سال ۲۰۲۲، این دختر کلاس چهارمی و خانوادهاش صبح روز کریسمس، سرگرم جستوجوی دندان کوسهماهی در ساحل کالوِرت در مِریلَند بودند. در واقع، مالی که عشق به فسیل علاقه مشترک او و پدرش است، به طور خاص به دنبال دندان مگالودون بود و ساحل کالوِرت مکان معروفِ یافتن آنهاست، اما با کشف یک دندان مگالودون به بزرگی دست خودش با حدود ۵ اینچ طول، مالی به چیزی بیش از انتظارش دست یافت. این اکتشاف تکرارنشدنی به قدری مهم بود که وقتی مالی یافته ۱۵ تا ۲۰ میلیون ساله خودش را در یک موزه دریایی محلی تایید کرد، در سراسر جهان تیتر اخبار شد. این دندان حالا در کلکسیون خصوصی مالی است.
کشف شمشیر اسرارآمیز

1سال 2018، دختر کوچکی به نام ساگا یک شمشیر اسرارآمیز کشف کرد که قرنها در آبهای یک رودخانه از نظرها پنهان مانده بود. ساگا وانچک که آن زمان ۸ ساله بود، در تعطیلات تابستانی در دریاچهای نزدیک تانو در سوئد یک شیء دراز و پوشیده از رسوب را از بستر دریاچه بیرون کشید. این شیء مدتزمانی به اندازه ۱۵۰۰ سال آن جا بوده، اما ساگا فوراً تشخیص داد این شیء شمشیری است که هنوز در غلاف خود است؛ غلافی که بقایای چرم و چوب آن هنوز به جا مانده است. باستانشناسان که ابتدا تصور میکردند این شمشیر یک شمشیر عصر وایکینگهاست، بعدتر دریافتند تیغه آن قدیمیتر است؛ چیزی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال پس از میلاد! به رغم آرزوی بسیاری از مردم سراسر جهان که ساگا بتواند این شمشیر را نزد خودش نگه دارد، این دستسازه به موزه تحویل شد تا محققان به مطالعه روی آن ادامه دهند. در عوض، هیئت میراث ملی سوئد مبلغ ۱۶۰۰ دلار به ساگا اهدا کرد.
کشف مولکولی تازه

برای کلارا لازِن کلاس پنجمی اهل کانزاسسیتی، یک آزمایش ساده مدرسه، زمینهساز به زبان افتادن نام او در محافل علمی شد. کلارا حین کار با ابزاری که به او اجازه ساخت مدلهایی از انواع مختلف مولکول را میداد، به سبک آزاد روی آورد و ترکیبی از اتمهای کربن، نیتروژن و اکسیژن را گرد هم آورد که موجب حیرت معلمش شد؛ کلارا مولکولی ساخت که معلمش هرگز آن را ندیده بود! معلم او، این پیکربندی مرموز را با دوستش رابرت زولنر که استاد شیمی است در میان گذاشت تا یک مقاله علمی درباره اکتشاف آن منتشر شود. این مقاله سال ۲۰۱۲ در مجله شیمی محاسباتی و نظری منتشر و کلارا به عنوان نویسنده مشترک این مقاله معرفی شد.
معروفترین فسیلهای دنیا

اما کشفیات دخترها محدود بهسالهای اخیر نمیشود. اینهم یک نمونه قدیمی و جالب درباره دخترکی که یک فسیل خاص کشف کرد؛ نام او ماری آنینگ است که سال ۱۷۹۹ در لایم رگیس، دورسِت انگلستان متولد شد و یک دیرینشناس آماتور بود. او و پدرش معمولاً در صخرههای نزدیک خانهشان در جستوجوی فسیل بودند، جایی که هماکنون به ساحل ژوراسیک معروف است، چون مملو از فسیلهای آن دوران است. پیدا کردن فسیل و فروختن آن به گردشگران در آن منطقه رایج بود و خانواده ماری هم برای امرار معاش خودشان این کار را انجام میدادند، اما ماری استعداد خاصی در شناسایی و استخراج ماهرانه فسیلها از صخرههایی داشت که جنسشان از آهک و سنگ نفتزا بود. نخستین یافته مهم ماری به عنوان یک کودک در سال ۱۸۱۱، اسکلت ایکتیوسور (ماهیخزندهسان) بود؛ یکی از نخستین نمونههای یافتشده که در نوع خود بهترین است. از دیگر اکتشافات اولیه و مهم او میتوان به فسیلهای پلسیوسورسان (نزدیک به سوسمارسانان) و پتروسور (خزندهبالسان) اشاره کرد.ماری در طول عمرش به خاطر یافتههایش در تمام اروپا معروف شد. با اینکه بسیاری از زمینشناسان آن دوران مشتریان همیشگی او بودند، اما از سوی جامعه علمی از ماری آن طور که شایسته بود، قدردانی نشد. درست مانند تمام زنان آن دوران، او اجازه نداشت درجامعه زمینشناسی عضو و حتی در جلسات آنها حاضر شود. با این حال، در اواخر عمرش، با تاخیر از سوی جامعه زمینشناسی مبلغی پول به او اهدا شد.
روغن خوراکی بهعنوان سوخت

ایده جالب کاساندرا وقتی به ذهنش رسید که یک روز سر کلاس درس فهمید روغن پختوپز قابل تبدیل به سوخت زیستی است پس کار بزرگش را با قدمهای کوچک شروع کرد. کاساندرا به رستورانهای اطراف محل زندگیاش سر زد و سعی کرد آنها را قانع کند که روغنهای استفادهشدهشان را به مراکز بازیافت تحویل دهند تا بتوان آنها را فراوری و به سوخت تبدیل کرد. او کارش را به شهرهای اطراف گسترش داد و طرح «تبدیل روغن به سوخت/ TGIF» بهمرور جنبه رسمی گرفت. حالا شبکهای از رستورانها به این طرح پیوستهاند و قانونی تصویب شده است که همه مشاغل مرتبط، باید روغن مصرفی خود را بازیافت کنند.
اولین چراغ قوه با انرژی جنبشی

اما گاهی مشکلات دیگران الهام بخش یک نوجوان برای یک کار بزرگ میشود مثل «آن ماکوسینیسکی» کانادایی که در سال ۲۰۱۳ چراغ قوه ای بدون باتری با انرژی جنبشی اختراع کرد که دمای بدن را به نور تبدیل می کرد. «آن» پس از این که شنید دانش آموزان مدارس فیلیپین به دلیل نداشتن برق در مدرسه مشکل دارند، ترغیب به اختراع این چراغ قوه برای کشورهای در حال پیشرفت شد.