بازگشت خودرو به بورس کالا و تداوم برخی ابهامات
در حالی که شورای رقابت روز یک شنبه اطلاعیه ای را مبنی بر توقف عرضه خودرو در بورس کالا منتشر کرد، جلسه دیروز شورای عالی بورس با تصمیم بازگشت خودرو به بورس به پایان رسید.به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، مجید عشقی رئیس سازمان بورس در این باره گفت: در شورای عالی بورس با اجماع آرا، بحث عرضه خودرو در بورس کالا مصوب و از فردا این موضوع از سر گرفته خواهد شد. وی افزود: دستورالعمل شورای رقابت بررسی می شود و از مراجع ذیصلاح برای حل این موضوع پیگیری خواهیم کرد. عشقی در پایان خاطرنشان کرد: همچنین فرایند عرضه خودروهای وارداتی در بورس کالا ادامه پیدا میکند.
اظهار نظر عجیب عشقی: خودرو کالای انحصاری نیست!
وی همچنین دیروز به سوالات کمتر مطرح شده درخصوص عرضه خودرو در بورس کالا پاسخ داد. به گزارش ایرنا، مجید عشقی درباره این موضوع که عرضه خودرو در بورس در دنیا سابقه ندارد، گفت: کالایی که در بورسهای کالایی - بازار متشکل - عرضه میشود، متناسب با شرایط خاص هر کشور است به طور مثال در هند ادویه در بورس کالا عرضه میشود یا در بورس دالیان چین تخم مرغ عرضه میشود در واقع عرضه هر کالایی در بورس در شرایط اقتصادی همان کشور معنا پیدا میکند. وی در جملاتی قابل تامل درباره عرضه کالای انحصاری(خودرو) در بازار رقابتی، بیان کرد: به این که انحصاری باشد، خیلی اعتقاد نداریم.عشقی در پاسخ به این پرسش که آیا معتقدید خودرو کالایی انحصاری در کشور ما نیست، اظهار کرد: در تمام بخشهای بازار انحصاری نیست اگر این گونه باشد در تمام دنیا خودرو کالایی انحصاری است. مگر در کشورهای بزرگ تولیدکننده خودرو چند تولیدکننده خودرو داریم؟ محدود هستند، خودرو جزو صنایعی است که تولیدکنندگان آن همیشه محدود هستند؛ ما در یک محدوده قیمتی خودروهای متفاوتی در بازار داریم، اکنون به دلیل سرمایهگذاری، تقاضا برای خودرو افزایش پیدا کرده است و ما میگوییم انحصاری، اما اگر تقاضای سرمایهگذاری نبود عرضه خودرویی که هم اکنون داریم، متناسب با تقاضای واقعی است.به گزارش خراسان، این سخنان در شرایطی است که کارشناسان معتقدند به دلیل ممنوعیت واردات خودرو که در سال های گذشته به دلیل حمایت از خودروسازان انجام شده است و از سوی دیگر به دلیل محدودیت های ارزی، خودروسازان قدرت انحصاری در تعیین قیمت خودرو دارند. اساساً شورای رقابت هم از همین رو، اقدام به تعیین دستورالعمل جدید کرده و بر این مبنا، تعیین قیمت منصفانه حاصل از بهای تمام شده خودرو به اضافه سود عادلانه را مطرح کرده است. اظهارات نایب رئیس شورای رقابت در دو روز قبل نیز با رد قرعه کشی برای خودرو، بر این نکته تاکید دارد که منافع مصرف کنندگان الزاماً با عرضه خودرو در بورس کالا مورد توجه قرار نمی گیرد چرا که اگر قیمت تمام شده به اضافه سود برای یک خودرو مثلاً 100 واحد باشد، خودروساز مجاز است در فرایندی حراج گونه، خودرو را با قیمت 200 واحد عرضه کند!
مصوبات خودرویی کمیسیون تلفیق
در این حال، دیروز دو مصوبه خودرویی کمیسیون تلفیق منتشر شد. آن چه در کمیسیون تلفیق مصوب شد، این بود که خودروسازان مکلف هستند تمامی خودروها را در بورس کالا عرضه کنند و قیمت پایه هم توسط شورای رقابت و بر اساس روش تعیین (کاست پلاس cost plus- خراسان: بهای تمام شده به همراه سود منصفانه) انجام خواهد شد. کوچی عضو دیگر کمیسیون تلفیق اعلام کرد که با تصمیم این کمیسیون، «اجازه واردات انواع خودروهای دست دوم سواری، کشنده، کامیون، ون، اتوبوس و مینیبوس تا ۵ سال کارکرد به دولت داده شد.»